Efrîn’i takip eden gazeteci: Soykırım ortaklığı yapıldı

img

URFA - Efrîn’e yönelik 20 Ocak 2018’de başlayan ve uluslararısı destekle 2 ay süren saldırıları takip eden gazeteci Nazım Daştan, "Soykırım anlaşmalar çerçevesinde yapıldı. Buna bölgede bulunan güçler ortak oldu” dedi. 

Türkiye’nin uluslararası destekle 20 Ocak 2018’de Suriye’nin Efrîn kentine yönelik havadan ve karadan başlattığı saldırı 18 Mart’ta kadar sürdü. Daha sonra Türkiye’de eğitilen paramiliter grupların konulduğu kent, hergün taciz, tecavüz, gasp, hırsızlık, insan kaçakçılğı, tarih, doğa katlamı ve etnik temizlikle gündeme geliyor. Demokrasi, bilim, eğitim merkezi olan kent kriminal suç bölgesine dönüştürüldüğü Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da kaydedildi. 
 
Selefi grupların üs haline getirdiği kente ilişkin Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün 31 Aralık 2021’de açıkladığı verilere göre; 18 Mart 2018’den bu yana 300 binden fazla sivil Efrîn’den göçertildi, farklı bölgelerden yaklaşık 400 bin kişi Efrîn’e yerleştirildi. Kürt nüfusu yüzde 25 oranına kadar azaltıldı. 4 yıl içerisinde 8 bin 63 kişi kaçırıldı, 84 kadın katledildi, 6 kadın intihara sürüklendi ve 70 kadın ise tecavüze maruz kaldı. Bilançoya göre 655’den fazla yurttaş katledildi, 303’ü çocuk, 213’ü kadın olmak üzere 696’dan fazla kişi yaralandı. 333 bin 900’den fazla zeytin ağacı ve ormanlık alanlardaki ağaç kesildi. 60’a yakın tarihi yer tahrip edildi. Yine Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün 17 Ocak 2022’de paylaştığı, 2022 yılında işlenen suçlara dair bilançoya göre ise, Efrîn’e bağlı köy ve ilçelerde yaşayan 25 yurttaş kaçırıldı, yaklaşık 900 zeytin ağacı kesildi.
 
Efrîn’de 20 Ocak 2018’de başlayıp 2 ay süren çatışmaları takip eden gazeteci Nazım Daştan, Efrîn’de çatışmalara, neler yaşandığına, yapılan anlaşmalara, aradan geçen 4 yılda nelerin değiştiğine dair sorularımızı yanıtladı.  
 
Efrîn 20 Ocak 2018'den önce önce nasıldı?
 
Suriye’de 2011 yılında patlak veren iç savaştan sonra halklar kendi sistemlerini kurmaya başladı. Bu kapsamda ilk önce Kobanê, sonrasında Dêrîk ve devamında Efrîn’de devrimin ilk kıvılcımları yakıldı. Efrîn özgün bir özelliğe sahip. Efrîn’de halkların oluşturduğu sistem sadece Kürtlerin oluşturduğu ve sürdürdüğü bir sistem haline dönmedi. Kürtler ile birlikte bu topraklarda yaşayan bütün halklar birlikte bir sistem kurdular. Bu ortak sistem Suriye iç savaşı içinde yaşanan cendereye rağmen bir model olma durumuna kavuştu. Efrîn sadece bu anlamda değil, Halep’e kapı olma, İdlib’in yanı başında bulunması açısından da önemli bir yer. Coğrafik olarak Fırat’ın batısında bulunan bir merkez. 2012’de Efrîn’de kurulan sistem, 20 Ocak 2018 yılına kadar da birçok kez saldırıların hedefi oldu. Rojava devrimine karşı ilk saldırının olduğu yer Efrîn’dir. İlk saldırı 2013 yıllında Efrîn ile Azez arasından bulunan Qastel Cîndo köyeine yapıldı. Devrimin tasfiyesi daha önce planlandı, ancak halkların birlikte oluşturduğu sistem buna engel oldu. Sadece Efrîn’de değil yanı başında bulunan Halep'te de şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Yüzbinlerce insan çevre kentlerden Efrîn’e göç etti. Efrîn bu gelen kişilere de yaşama imkânı sağlıyordu. Efrîn Rojava devrimi içinde de, Suriye iç savaşı içinde de yegane bir modele sahipti. 
 
İki ay boyunca süren savaşta birçok şeye tanık oldunuz. O süreci biraz anlatır mısınız?
 
2012 yılından 2018 yılına kadar DAİŞ, El Nusra, ÖSO gibi kimi örgütler saldırdı. İsimler değişti, ancak adres hep aynıydı. Hepsi Türkiye tarafından örgütlenen ve harekete geçirilen bu örgütler, devrimin tasfiyesi için saldırıyordu. Suriye’de birçok yerde savaş çok yoğun yaşanmasına rağmen Efrîn birçok kesim tarafından çatışmasız, olumlu bir model olarak gösteriliyordu. Bunun için her zaman Türkiye’nin hedefi oldu. Türkiye devreye koyduğu paramiliter güçler ile sonuç alamayınca 20 Ocak 2018’de kendisi bir işgal konsepti başlattı. Bunun alt zemini önceden hazırlandı. MİT Başkanı Hakan Fidan'ın ‘Suriye’ye geçer oradan 5 füze fırlatırız’ demesi Efrîn’e dönük saldırının emareleriydi. Bu 20 Ocak 2018’de hayat buldu. 20 Ocak’ta 70’i aşkın uçak ile büyük bir saldırı başlatıldı. Bu saldırılara karşı halkların nasıl bir direniş hattı örecekleri noktasında belli hazırlıkları vardı. Efrîn’de sadece Kürtler direnmedi, bütün halklar bir arada çocukları ile birlikte direnişin içinde yer aldılar. Bazı cephelerde anneler ya da babalar çocukları ile birlikte, Türkiye’ye karşı savaştılar. Bu temelde korunmak istenen bir Efrîn vardı. Bu direniş kararlılığı, 2 hafta boyunca Türkiye'nin bir metre dahi yol alamamasına neden oldu. Türkiye yeniden Rusya ve NATO güçlerinden destek alarak saldırmaya başlayıncaya kadar bu sürdü. Saldırılar başladığında Türkiye’den yetkililer 24 saatte bitecek dedi. Ancak 24 saat, 3 güne, 3 gün 3 haftaya, o da 2 aya varan bir direniş ile karşılaşıldı. Bu anlamda Türkiye'nin işgaline izin verilmeyen bir direniş örüldü Efrîn’de. Bu direniş kimi kesimler tarafından ‘küçük’ lanse edildi. Ermenistan’ın askeri olarak Azerbaycan’dan daha ileri bir teknolojiye sahip olmasına rağmen 40 günlük bir savaş sürdü. 70 uçak, her gün dolaşan yüzlerce İHA, SİHA, 50'yi aşkın radikal islami çete gruplarının da katıldığı bir savaş 2 ay sürdü Efrîn’de. Bu şunu kanıtladı; direniş Türkiye’nin beslediği çetelere diz çöktürdü. 
 
Aradan geçen 4 yılda aklınızda neler kaldı? Neler söylersiniz? 
 
4 yıl aradan geçti. 20 Ocak 2018 Suriye'de yeni bir evrenin başlangıcıydı. DAİŞ bitmişti, ellerinde Dêra Zor gibi küçük bir alan kalmıştı. Siyasi bir çözüm dillendirilirken Türkiye bu durumu farklı bir havaya, atmosferi 2011’e döndürecek bir hamle ile kendisi Suriye sahasına girmeye başladı. Efrîn gibi önemli bir merkezi işgal etti. Bölgede yaşayan bütün halklar DAİŞ’in bittiğini zannederken, DAİŞ’i harekete geçiren asıl güç yeniden Türkiye ile ortaya çıktı. DAİŞ uygulamalarından geri kalmayacak, ondan daha fazlasını ortaya koyan uygulamalar ile karşı karşıya kalındı. Sadece işgal değil, işgal sonrasında Efrîn’de yaşananlar nasıl bir soykırımın ortaya konmak istendiğini bize gösterdi. Efrîn işgal öncesi yüzde 90 Kürt nüfusunun olduğu bir kentken şuan yüzde 20’ye indiğini görüyoruz. Bu Efrîn'in demografik yapısını değiştirmeye yönelik, sistematik olarak devreye konulan bir uygulamadır. Talan kültürü, insanların kaçırılması durumu yaşanılıyor Efrîn’de. Efrîn’de tarihi yerler yok ediliyor. UNESCO koruması altında olan yerlerin yıkılarak yerlerine kuran kursları açılması söz konusudur. Suriye'de bir soykırım tablosu nasıl özetlenebilir denilirse buna Efrîn örnek verilebilir. 
 
Efrîn'de özellikle hedef alınan neydi?
 
Efrîn’de önemli bir direniş sergilendi. Efrîn’de Türkiye istediği zamanda istediğini ele geçiremeyince temel yaşam alanlarını hedef aldı. Bunların başında su kaynakları yer aldı. Uzun yıllar önce Dimdim Kalesi'nde büyük direnişe karşı su kaynakları zehirlenerek Kürtler teslim alınmaya çalışıldı. Efrîn’de de direniş kırılamayınca su kaynakları, barajlar hedef alınarak yok edilmeye çalışıldı. Efrîn’e akan suyun yönü değiştirildi, okullar, kilise ve camiler hedef alındı. Hastaneler hedef alındı. Bunları biz gazeteciler belgeledik. Direniş gösteren halk Efrîn’den çıkarılarak direniş boşa çıkarılmak istendi. Hala bu saldırılar Efrîn’de sistematik olarak devam ettiriliyor. 
 
Efrîn'in uluslararası güçler tarafından "pazarlıklara kurban" edildi. BM'nin ateşkes kararına rağmen saldırılar devam etti. Bu boyutuyla biraz değerlendirir misiniz?
 
Efrîn’e dönük saldırı ve işgal şüphesiz uluslararası güçlerin onayıyla gerçekleşti. Özellikle Rusya ve Türkiye arasında yapılan anlaşmayla bu gerçekleşti. Buna ABD ve Avrupa güçleride dahil oldu. Bunların onayı olmadan Türkiye’nin bölgeyi işgal etmesi mümkün değildi. Efrîn’de işgal başlatıldığında eş zamanlı olarak Şam’ın belli bazı bölgelerinde de 7 yıldır orada savaşan ve Türkiye’nin desteklediği güçler oralardan çıkarılmaya başladı. Bir anlaşma çerçevesinde bu yapıldı. Efrîn’de savaş uzadığında uluslararası anlaşmaların onayıyla halkların katledildiğini biraz daha iyi anlıyorduk. Savaşın son günlerine geldiğimizde Şam’dan yeşil otobüslerle çıkarılan güçlerin Efrîn’e doğru getirildiğini gördük ve belgeledik. Efrîn’de de direniş kırılamayınca soykırım gerçekleştirildi. Biz gazeteciler olarak 4 yıldır süren soykırımı, saldırılar devam ettiğinde belgeledik. Bu soykırım anlaşmalar çerçevesinde yapıldı. Buna bölgede bulunan güçler ortak oldu. Direniş hem Türkiye'nin hem de uluslararası güçlerin dengesini bozunca savaşın sürdüğü zamanda bile BM görüşmeleri gerçekleşti. BM tarafından ateşkes ilan edildiği söylendi. Ancak Efrîn için alınan herhangi bir anlaşma söz konusu değildi. Savaşın birinci ayında Türkiye sınırda saplanıp kalmıştı. Rusya ve Avrupa ülkelerinden destek istiyordu. 2 hafta boyunca Türkiye’nin kendisini toparlamasına yeni bir yol ve yöntem bulmasına zaman kazandırıldı. Bunların hepsi BM’nin de içinde olduğu bir mekanizma ile Efrîn’e yansıdı. Efrîn’de herhangi bir ateşkes olmadı, hepsi uluslararası güçlerin Türkiye’ye zaman kazandırması için oyundu. 
 
Efrîn’e ÖSO adı altında getirilen gruplar kimlerdi, kimlerden oluşuyordu, siz kimleri gördünüz?
 
Efrîn’e saldıranların arasında 50 den fazla örgüt vardı. ÖSO adı altında örgütlenen dinci grupların tamamı işgal içerisinde yer aldı. Bunlar arasında en dikkati çekeni ise daha önce DAİŞ’in gruplarını yöneten, üst düzey yöneticilik yapanlardı. Bunların içinde Kobanê’ye saldıran DAİŞ çetelerinin başında yer alan ve Kobanê’de öldürülen Ömer Şişani’nin yakın akrabası olan Müslim Şişani vardı. Şişani bütün grubuyla birlikte Efrîn işgalinde yer alanlardan biri. El Nusra, Cephet Şamiye, Hamza Tugay, Murat Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Tugayı gibi daha önce DAİŞ çatısı altında yer alan ve örgütlenen gruplardı. Efrîn’e de saldıran gruplar bunlar oldu. Bunların arka cephesinde ise Türkiye'nin ordusu hem karadan hem de havadan saldırarak, bir soykırım gerçekleştirdi. ÖSO ya da şimdi SMO adı altında örgütledikleri muhalif adı altındaki gruplar, Efrîn başta olmak üzere diğer bölgelere saldıran kişiler DAİŞ türevi gruplardı. Bunlar 'muhalif gruplar’ olarak tanımlanıyor, ancak alakaları yok. Hepsi daha önce halklaırn kanını dökmüş çeteci pramiliter çeteler. 
 
Efrîn kent merkezine girildiğinde palalarla verilen pozlar DAİŞ’in yeniden canladığının resmi olarak yorumlandı. Aradan geçen 4 yılda birçok insan tutuklandı, öldürüldü ve kaçırıldı. Bugün için neler söylemek istersin?
 
Nerede insan hakları yoktur, denildiğinde Efrîn’i göstermek gerek. Efrîn 4 yıl önce işgal edildi, ancak saldırılar kesilmedi. Hala sistematik saldırılar ile karşı karşıya. Kadınlar kaçırılıp Libya ve Türkiye gibi ülkelere götürülüp fuhuşa sürükleniyor. Nasıl ki 2014 yılında DAİŞ Şengal’e saldırarak köle pazarlarında sattıysa bugün aynısını Efrîn’de görüyoruz. Hala binlerce insanın akıbeti bilinmiyor. Talan yaşanıyor. Efrîn yeşil zeytin diyarı olarak biliniyordu, şuan bundan eser yok. Her gün binlerce ağaç kesiliyor. Türkiye tarafından el konulan zeytinler uluslararası pazarlarda satılıyor. Bugün halkların rızkına el konulmuş bir durum yaşanıyor. Böyle bir tabloda insan haklarından bahsetmek traji komik kalır. Efrîn insan hakları yok demenin adıdır. Savaş suçları işleniyor. Bunları işleyen Türkiye’dir. Türkiye'nin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerekiyor. Daha önce benzer suçlardan kimi devletler Lahey’de yargılandı. Türkiye'nin de benzer bir şekilde yargılanması gerekir. Bugün 10 binlerce insan yerinden yurdundan edildi ve Efrîn’in demografisi değiştirildi.  Efrîn Türkiye'nin ilhak ettiği bir yer olarak görülüyor. Efrîn’de vali bulunduran, postane açtıran bir güç, Erfîn’i Türkiye sınırları dışında görmüyor bir parçası olarak görüyor. Bunun bir hazırlığı var. 
 
MA / Emrullah Acar

Diğer başlıklar

18:45 Silopya Belediye Eşbaşkanı kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi
18:21 HDP'li Doğan Erbaş hakkında tahliye kararı
18:11 Antakya'da yangın kontrol altına alındı
17:52 DEM Parti Madımak için araştırma komisyonu istedi
16:55 18 meslek örgütü: Gazetecileri serbest bırakın
16:49 Meclis’te ‘Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu’ kuruldu
16:43 Leman soruşturmasında 4 tutuklama
16:43 Pakistan’ı muson yağmurları vurdu: 64 ölü
16:29 Rapor: Aborjinler soykırıma uğradı
15:19 Ege'de orman yangınları
15:16 Şirnexliler bakanlık önünde: Baraj projeleri iptal edilsin
14:51 Özel: Akın Gürlek'le yarışan onunla birlikte hesap verir
14:50 DFG ve MKG’den Zeynep Durgut’a dayanışma ziyareti
14:22 Leman soruşturmasında 4 kişi hakkında tutuklama talebi
14:09 İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı işbirliğini askıya aldı
14:09 Gemlik'te 4.3 büyüklüğünde deprem
13:42 Çocuğu tecavüz davasında 'tutukluluğa devam' kararı
13:30 Amed Barosu’ndan Yargıtay’a Nevzat Bahtiyar başvurusu
13:27 Hastanede zihinsel engelli çocuğa tecavüz
12:57 Hedef gösterilen Leman'a mali soruşturma
12:53 İzmir'deki yangın kontrol altına alındı
12:52 Halide Türkoğlu Meclis’e yapılacak yürüyüşe çağrı yaptı
12:32 Avrupa’dan gelen heyet: Öcalan koşulsuz serbest bırakılmalı
12:26 Agirî İl Genel Meclisi kentteki usulsüzlükleri açıkladı
12:08 Ekoloji örgütleri Meclis kapısında: İşgal yasasını geri çektireceğiz
11:45 Tecavüze maruz kaldıktan sonra intihara sürüklenen çocuğun duruşmasına çağrı
11:21 Madımak Katliamı anması: Komisyon kurulup, özür dilenmeli
11:16 Trump’tan Gazze açıklaması: İsrail ateşkesin şartlarını kabul etti
11:15 İran’da Beluc kadınlara saldırı: 1 ölü, 11 yaralı
10:32 Madımak Katliamı 32. yılında: Adalet için yüzleşme gerekiyor
10:31 'İzBB'ye dönük operasyon Kent Uzlaşısı'na saldırıların devamıdır'
10:31 Öcalan'dan Avrupa heyetine mesaj
09:17 Antalya cezaevlerinde hasta tutsakların durumu ağırlaşıyor
09:16 Sekasur’da direniş sürüyor: Doğaya zararın telafisi olmaz
09:14 İktidarın hedefi bu kez kıyılar
09:13 Kadınlar sürece dair taleplerini Meclis'e iletecek
09:11 'Anız yangınları felakete yol açıyor'
09:11 Gergerlioğlu: Sürece soru işaretiyle yaklaşanlara el uzatılmalı
09:09 Mexmur'da ambargo: Hastaların tedavisi engelleniyor
09:08 İran'da Kürtlere baskı arttı: Özerklik talebi bastırılıyor
09:06 Erdîş festivaline katılan gençler: Kültürümüzü özgürce yaşamak istiyoruz
09:05 Gurbetelli Ersöz Kadın Gazetecilik Ödülleri: Mirası ilham oldu
09:05 Gimgim festivalinden: Özgür kadın özgür toplum demektir
09:04 Mutabakat sonrası Serêkaniyê, Girê Spî ve Efrîn'de son durum
09:03 Îdir Barosu Başkanı Tutulmaz: İktidar her adıma karşılık yasal adım atmalı
09:02 'Emekçiler sürecin öznesi olmalı'
09:00 02 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:17 ‘Madımak’ta adalet sağlanamadı’
01/07/2025
23:31 MİT Başkanı İbrahim Kalın Hewlêr'i ziyaret etti
23:23 'Jin, jiyan, azadî' diyen yönetmen yeniden gözaltında
23:07 Tetwan'da binler festival konserinde buluştu
22:48 Gözaltına alınan 23 öğretmen serbest bırakıldı
22:15 Amed, Agirî ve Êlih'te halk buluşmaları: Devlet şeffaf davranmalı, adım atmalı
21:43 Çiğdem Doğu: Kürt halkı kendi kendini yönetmeli
Ayten Dêrsim: Her mahallenin komünü olmalı
21:34 Emekçiler 'Kayıma karşı ne yapmalı' sorusunu tartıştı
20:52 Torun: Meclis sürecin yasal düzenlemelerini bir an önce hayata geçirsin
20:28 Mêrdîn'de Demokratik Toplum bulaşmalarının startı verildi
20:17 Cizîr’de kadın katliamlarına karşı yürüyüş
20:00 Hindistan'da fabrikada patlama: En az 36 işçi yaşamını yitirdi
19:55 Orman yangıları nedeniyle 50 binden fazla kişi tahliye edildi
19:41 Amed'de bir kadın katledildi
19:26 KESK İzmir Şubeler Platformu'ndan gözaltı protestosu
19:13 Bakırhan, Avrupa'dan gelen heyetle bir araya geldi
18:45 İHD: Yangına müdahaledeki gecikme yaşamı tehdit ediyor
18:29 Seferihisar'da yangın: Başkandan yardım çağrısı
18:12 Kayyım protestolarında 5 tahliye
17:53 Özel'den 'Leman' açıklaması: Saygısızlığa da linçe de izin vermem
17:35 Sekasur'da başlatılan çadır nöbeti devam ediyor
17:21 Öğretmenler yürüyüşünde 23 gözaltı
17:05 HDK'den Leman açıklaması: İfade özgürlüğünü savunacağız
16:49 Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır
16:24 Reşat Aşan ilk duruşmada tahliye edildi
16:24 Petrolün içme suyuna karıştığı köyde inceleme yapıldı
16:23 İzmir’deki gözaltılara tepki
16:18 DEM Parti komisyon taslağını Kurtulmuş’a sundu
16:14 İzmir'de 10 bin hektar alan yandı
15:45 İran’da altı ayda 424 kişi idam edildi
15:21 DEM Parti’nin komisyon için sunacağı taslağın detayları
15:06 Beyoğlu’nda provakatif buluşma
15:01 İHD Ankara Gençlik Komisyonu kuruldu
14:47 CHP kurultayı davasında ‘görevsizlik’ kararı kaldırıldı
14:45 Tarım Orkam-Sen TİS taleplerini açıkladı
14:37 Emekliler TÜİK’e yürüdü: Artık yeter
14:33 Nimet Tanrıkulu’nun davası eksik hususlar gerekçesiyle ertelendi
14:20 Tülay Hatimoğulları’ndan TESK’e ziyaret
14:18 Avrupa’dan gelen heyetten DEM Parti'ye ziyaret
14:01 IFJ: Hong Kong’da basın özgürlüğündeki sorunlar sürüyor
13:54 Dumlu Cezaevi'ndeki tutsaklara soruşturma
13:52 Leman dergisine erişim engeli
13:48 Leman dergisi çalışanlarının emniyetteki ifadeleri tamamlandı
13:47 Gemlik’te 3.0 şiddetinde üçüncü deprem
13:41 Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nde kritik hafta
13:24 İran: ABD güvence vermezse müzakere yok
13:21 İstanbul'un enflasyonu belli oldu
13:17 Erxenî’de şüpheli ölüm
13:11 Gemlik'te 4.2 büyüklüğünde deprem
13:08 İmamoğlu: Bu ülke kumpaslarla uyanmak zorunda değil
13:08 31 yılın ardından ‘Herne Pêş’ marşıyla karşılandı
13:06 DAD'tan Madımak açıklaması: Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun
12:50 Bakırhan: Komisyon kurulsun, demokratikleşme adımları atılsın
12:30 Avrupa’dan gelen heyetten Öcalan ile görüşmek için dilekçe
12:20 Bakan Yumaklı’dan yangınlara dair açıklama
12:04 Gemlik'te deprem
11:28 Bahçeli LeMan Dergisi’ni hedef aldı
11:19 Hatay’da yangın yayılıyor: 27 uçak, 105 helikopter nerede?
11:18 AB’nin dönem başkanlığı Danimarka'ya geçti
11:17 Elkê'de 3 bölgeye girişlere yasak
11:17 DEM Parti: Muhalefeti bastırmaya yönelik her yaklaşımın karşısındayız
10:58 Fotoğraf yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verilmedi
10:53 ABD, Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdı
10:52 Beyoğlu'nda gösteri ve yürüyüşler bir gün yasak
10:51 İstanbul'un 24 ilçesinde 8 saatlik elektrik kesintisi
10:49 Türkdoğan: Komisyon kurulursa siyasi ve hukuki zeminin önü açılacak
10:34 IHRNGO: Yeni yasa casusluk suçlamalarıyla idam riskini arttırıyor
10:13 Manisa'nın 3 ilçesinde orman yangını
09:40 İzmir'deki orman yangını 3'üncü gününde
09:25 Bayındır: Küresel gelişmeler Ulusal Kongre'yi zorunlu kılıyor
09:22 Gimgim’de kadınlar kültür, doğa ve özgürlük için buluştu
09:13 Feride Eralp: Kadınların özgür olduğu bir barış için çalışalım
09:12 Antakya'da yangın sürüyor
09:11 Tutsakların turşusuna 'stok' gerekçesiyle el konuldu
09:10 Hesandîn'de ÇED'siz faaliyet: Geri dönüşü zor tahribat uyarısı
09:08 Fatma Bostan Ünsal: Söylem dışında siyasi ve hukuki adımlar atılmalı
09:07 Riha'da çocuğa tecavüz davasının duruşması görülecek
09:06 Baro başkanları: TBB yasa izleme ve gözlem heyetleri kurmalı
09:05 Rozerin Çukur’un ailesinden AYM’ye tepki: Adaleti bulamadık
09:05 Seferi Yılmaz: Savaş rantçılarına karşı herkes barış için çalışmalı
09:02 Yazar Taç: Sürece sıkı sıkıya tutunalım
09:00 01 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
07:45 İzmir'de CHP'lilere operasyon: Tunç Soyer gözaltına alındı
00:23 Tetwan festivali: Biz kadınlar sürece hazırız
30/06/2025
23:56 LeMan'ın Beyoğlu'ndaki binasına saldırı
23:43 LeMan: Sürülen lekeyi kabul etmiyoruz
23:23 Amed’de Demokatik Toplum Buluşmaları: Daha çok örgütlenmeliyiz
22:36 Agirî’de Demokratik Toplum Bulaşmaları sürüyor
22:29 Trump, Suriye'ye yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak
22:23 Leman dergisine 'karikatür' soruşturması
22:18 Hasta tutsak Ayık için çağrı: Sağlık hakkına erişimi sağlansın
22:07 Kadın festivali Xecê ve Beser Şahin konseriyle sona erdi
21:39 ‘Nemrut Krater Gölü ve Kalderası tehdit altında’
21:36 Riha’da gerçekleştirilecek 250 halk buluşmasının startı verildi
21:31 Leyla Dolaş'ı katleden fail tutuklandı
21:26 Tülay Hatimoğulları'ndan Hatay'daki yangın için çağrı: Halk, kaderine terk edilmesin
21:16 Kadınlar uyuşturucuya karşı yürüdü
21:10 Aydın ve sanatçılar barışı konuştu: Herkes süreci sahiplenmeli
20:50 Erdoğan: Son hadiseler sürecin stratejik bir adım olduğunu teyit etmiştir
20:17 Antakya'da yangın sürüyor: 500 kişi tahliye edildi
19:53 Colemêrg'te 4.4 büyüklüğünde deprem
19:33 Mêrdîn'de Zeynep Kınacı ve Sema Yüce anması
19:00 DEM Parti Amed Gençlik Meclisi'nden çalıştaya davet