Efrîn’i takip eden gazeteci: Soykırım ortaklığı yapıldı

img

URFA - Efrîn’e yönelik 20 Ocak 2018’de başlayan ve uluslararısı destekle 2 ay süren saldırıları takip eden gazeteci Nazım Daştan, "Soykırım anlaşmalar çerçevesinde yapıldı. Buna bölgede bulunan güçler ortak oldu” dedi. 

Türkiye’nin uluslararası destekle 20 Ocak 2018’de Suriye’nin Efrîn kentine yönelik havadan ve karadan başlattığı saldırı 18 Mart’ta kadar sürdü. Daha sonra Türkiye’de eğitilen paramiliter grupların konulduğu kent, hergün taciz, tecavüz, gasp, hırsızlık, insan kaçakçılğı, tarih, doğa katlamı ve etnik temizlikle gündeme geliyor. Demokrasi, bilim, eğitim merkezi olan kent kriminal suç bölgesine dönüştürüldüğü Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da kaydedildi. 
 
Selefi grupların üs haline getirdiği kente ilişkin Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün 31 Aralık 2021’de açıkladığı verilere göre; 18 Mart 2018’den bu yana 300 binden fazla sivil Efrîn’den göçertildi, farklı bölgelerden yaklaşık 400 bin kişi Efrîn’e yerleştirildi. Kürt nüfusu yüzde 25 oranına kadar azaltıldı. 4 yıl içerisinde 8 bin 63 kişi kaçırıldı, 84 kadın katledildi, 6 kadın intihara sürüklendi ve 70 kadın ise tecavüze maruz kaldı. Bilançoya göre 655’den fazla yurttaş katledildi, 303’ü çocuk, 213’ü kadın olmak üzere 696’dan fazla kişi yaralandı. 333 bin 900’den fazla zeytin ağacı ve ormanlık alanlardaki ağaç kesildi. 60’a yakın tarihi yer tahrip edildi. Yine Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün 17 Ocak 2022’de paylaştığı, 2022 yılında işlenen suçlara dair bilançoya göre ise, Efrîn’e bağlı köy ve ilçelerde yaşayan 25 yurttaş kaçırıldı, yaklaşık 900 zeytin ağacı kesildi.
 
Efrîn’de 20 Ocak 2018’de başlayıp 2 ay süren çatışmaları takip eden gazeteci Nazım Daştan, Efrîn’de çatışmalara, neler yaşandığına, yapılan anlaşmalara, aradan geçen 4 yılda nelerin değiştiğine dair sorularımızı yanıtladı.  
 
Efrîn 20 Ocak 2018'den önce önce nasıldı?
 
Suriye’de 2011 yılında patlak veren iç savaştan sonra halklar kendi sistemlerini kurmaya başladı. Bu kapsamda ilk önce Kobanê, sonrasında Dêrîk ve devamında Efrîn’de devrimin ilk kıvılcımları yakıldı. Efrîn özgün bir özelliğe sahip. Efrîn’de halkların oluşturduğu sistem sadece Kürtlerin oluşturduğu ve sürdürdüğü bir sistem haline dönmedi. Kürtler ile birlikte bu topraklarda yaşayan bütün halklar birlikte bir sistem kurdular. Bu ortak sistem Suriye iç savaşı içinde yaşanan cendereye rağmen bir model olma durumuna kavuştu. Efrîn sadece bu anlamda değil, Halep’e kapı olma, İdlib’in yanı başında bulunması açısından da önemli bir yer. Coğrafik olarak Fırat’ın batısında bulunan bir merkez. 2012’de Efrîn’de kurulan sistem, 20 Ocak 2018 yılına kadar da birçok kez saldırıların hedefi oldu. Rojava devrimine karşı ilk saldırının olduğu yer Efrîn’dir. İlk saldırı 2013 yıllında Efrîn ile Azez arasından bulunan Qastel Cîndo köyeine yapıldı. Devrimin tasfiyesi daha önce planlandı, ancak halkların birlikte oluşturduğu sistem buna engel oldu. Sadece Efrîn’de değil yanı başında bulunan Halep'te de şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Yüzbinlerce insan çevre kentlerden Efrîn’e göç etti. Efrîn bu gelen kişilere de yaşama imkânı sağlıyordu. Efrîn Rojava devrimi içinde de, Suriye iç savaşı içinde de yegane bir modele sahipti. 
 
İki ay boyunca süren savaşta birçok şeye tanık oldunuz. O süreci biraz anlatır mısınız?
 
2012 yılından 2018 yılına kadar DAİŞ, El Nusra, ÖSO gibi kimi örgütler saldırdı. İsimler değişti, ancak adres hep aynıydı. Hepsi Türkiye tarafından örgütlenen ve harekete geçirilen bu örgütler, devrimin tasfiyesi için saldırıyordu. Suriye’de birçok yerde savaş çok yoğun yaşanmasına rağmen Efrîn birçok kesim tarafından çatışmasız, olumlu bir model olarak gösteriliyordu. Bunun için her zaman Türkiye’nin hedefi oldu. Türkiye devreye koyduğu paramiliter güçler ile sonuç alamayınca 20 Ocak 2018’de kendisi bir işgal konsepti başlattı. Bunun alt zemini önceden hazırlandı. MİT Başkanı Hakan Fidan'ın ‘Suriye’ye geçer oradan 5 füze fırlatırız’ demesi Efrîn’e dönük saldırının emareleriydi. Bu 20 Ocak 2018’de hayat buldu. 20 Ocak’ta 70’i aşkın uçak ile büyük bir saldırı başlatıldı. Bu saldırılara karşı halkların nasıl bir direniş hattı örecekleri noktasında belli hazırlıkları vardı. Efrîn’de sadece Kürtler direnmedi, bütün halklar bir arada çocukları ile birlikte direnişin içinde yer aldılar. Bazı cephelerde anneler ya da babalar çocukları ile birlikte, Türkiye’ye karşı savaştılar. Bu temelde korunmak istenen bir Efrîn vardı. Bu direniş kararlılığı, 2 hafta boyunca Türkiye'nin bir metre dahi yol alamamasına neden oldu. Türkiye yeniden Rusya ve NATO güçlerinden destek alarak saldırmaya başlayıncaya kadar bu sürdü. Saldırılar başladığında Türkiye’den yetkililer 24 saatte bitecek dedi. Ancak 24 saat, 3 güne, 3 gün 3 haftaya, o da 2 aya varan bir direniş ile karşılaşıldı. Bu anlamda Türkiye'nin işgaline izin verilmeyen bir direniş örüldü Efrîn’de. Bu direniş kimi kesimler tarafından ‘küçük’ lanse edildi. Ermenistan’ın askeri olarak Azerbaycan’dan daha ileri bir teknolojiye sahip olmasına rağmen 40 günlük bir savaş sürdü. 70 uçak, her gün dolaşan yüzlerce İHA, SİHA, 50'yi aşkın radikal islami çete gruplarının da katıldığı bir savaş 2 ay sürdü Efrîn’de. Bu şunu kanıtladı; direniş Türkiye’nin beslediği çetelere diz çöktürdü. 
 
Aradan geçen 4 yılda aklınızda neler kaldı? Neler söylersiniz? 
 
4 yıl aradan geçti. 20 Ocak 2018 Suriye'de yeni bir evrenin başlangıcıydı. DAİŞ bitmişti, ellerinde Dêra Zor gibi küçük bir alan kalmıştı. Siyasi bir çözüm dillendirilirken Türkiye bu durumu farklı bir havaya, atmosferi 2011’e döndürecek bir hamle ile kendisi Suriye sahasına girmeye başladı. Efrîn gibi önemli bir merkezi işgal etti. Bölgede yaşayan bütün halklar DAİŞ’in bittiğini zannederken, DAİŞ’i harekete geçiren asıl güç yeniden Türkiye ile ortaya çıktı. DAİŞ uygulamalarından geri kalmayacak, ondan daha fazlasını ortaya koyan uygulamalar ile karşı karşıya kalındı. Sadece işgal değil, işgal sonrasında Efrîn’de yaşananlar nasıl bir soykırımın ortaya konmak istendiğini bize gösterdi. Efrîn işgal öncesi yüzde 90 Kürt nüfusunun olduğu bir kentken şuan yüzde 20’ye indiğini görüyoruz. Bu Efrîn'in demografik yapısını değiştirmeye yönelik, sistematik olarak devreye konulan bir uygulamadır. Talan kültürü, insanların kaçırılması durumu yaşanılıyor Efrîn’de. Efrîn’de tarihi yerler yok ediliyor. UNESCO koruması altında olan yerlerin yıkılarak yerlerine kuran kursları açılması söz konusudur. Suriye'de bir soykırım tablosu nasıl özetlenebilir denilirse buna Efrîn örnek verilebilir. 
 
Efrîn'de özellikle hedef alınan neydi?
 
Efrîn’de önemli bir direniş sergilendi. Efrîn’de Türkiye istediği zamanda istediğini ele geçiremeyince temel yaşam alanlarını hedef aldı. Bunların başında su kaynakları yer aldı. Uzun yıllar önce Dimdim Kalesi'nde büyük direnişe karşı su kaynakları zehirlenerek Kürtler teslim alınmaya çalışıldı. Efrîn’de de direniş kırılamayınca su kaynakları, barajlar hedef alınarak yok edilmeye çalışıldı. Efrîn’e akan suyun yönü değiştirildi, okullar, kilise ve camiler hedef alındı. Hastaneler hedef alındı. Bunları biz gazeteciler belgeledik. Direniş gösteren halk Efrîn’den çıkarılarak direniş boşa çıkarılmak istendi. Hala bu saldırılar Efrîn’de sistematik olarak devam ettiriliyor. 
 
Efrîn'in uluslararası güçler tarafından "pazarlıklara kurban" edildi. BM'nin ateşkes kararına rağmen saldırılar devam etti. Bu boyutuyla biraz değerlendirir misiniz?
 
Efrîn’e dönük saldırı ve işgal şüphesiz uluslararası güçlerin onayıyla gerçekleşti. Özellikle Rusya ve Türkiye arasında yapılan anlaşmayla bu gerçekleşti. Buna ABD ve Avrupa güçleride dahil oldu. Bunların onayı olmadan Türkiye’nin bölgeyi işgal etmesi mümkün değildi. Efrîn’de işgal başlatıldığında eş zamanlı olarak Şam’ın belli bazı bölgelerinde de 7 yıldır orada savaşan ve Türkiye’nin desteklediği güçler oralardan çıkarılmaya başladı. Bir anlaşma çerçevesinde bu yapıldı. Efrîn’de savaş uzadığında uluslararası anlaşmaların onayıyla halkların katledildiğini biraz daha iyi anlıyorduk. Savaşın son günlerine geldiğimizde Şam’dan yeşil otobüslerle çıkarılan güçlerin Efrîn’e doğru getirildiğini gördük ve belgeledik. Efrîn’de de direniş kırılamayınca soykırım gerçekleştirildi. Biz gazeteciler olarak 4 yıldır süren soykırımı, saldırılar devam ettiğinde belgeledik. Bu soykırım anlaşmalar çerçevesinde yapıldı. Buna bölgede bulunan güçler ortak oldu. Direniş hem Türkiye'nin hem de uluslararası güçlerin dengesini bozunca savaşın sürdüğü zamanda bile BM görüşmeleri gerçekleşti. BM tarafından ateşkes ilan edildiği söylendi. Ancak Efrîn için alınan herhangi bir anlaşma söz konusu değildi. Savaşın birinci ayında Türkiye sınırda saplanıp kalmıştı. Rusya ve Avrupa ülkelerinden destek istiyordu. 2 hafta boyunca Türkiye’nin kendisini toparlamasına yeni bir yol ve yöntem bulmasına zaman kazandırıldı. Bunların hepsi BM’nin de içinde olduğu bir mekanizma ile Efrîn’e yansıdı. Efrîn’de herhangi bir ateşkes olmadı, hepsi uluslararası güçlerin Türkiye’ye zaman kazandırması için oyundu. 
 
Efrîn’e ÖSO adı altında getirilen gruplar kimlerdi, kimlerden oluşuyordu, siz kimleri gördünüz?
 
Efrîn’e saldıranların arasında 50 den fazla örgüt vardı. ÖSO adı altında örgütlenen dinci grupların tamamı işgal içerisinde yer aldı. Bunlar arasında en dikkati çekeni ise daha önce DAİŞ’in gruplarını yöneten, üst düzey yöneticilik yapanlardı. Bunların içinde Kobanê’ye saldıran DAİŞ çetelerinin başında yer alan ve Kobanê’de öldürülen Ömer Şişani’nin yakın akrabası olan Müslim Şişani vardı. Şişani bütün grubuyla birlikte Efrîn işgalinde yer alanlardan biri. El Nusra, Cephet Şamiye, Hamza Tugay, Murat Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Tugayı gibi daha önce DAİŞ çatısı altında yer alan ve örgütlenen gruplardı. Efrîn’e de saldıran gruplar bunlar oldu. Bunların arka cephesinde ise Türkiye'nin ordusu hem karadan hem de havadan saldırarak, bir soykırım gerçekleştirdi. ÖSO ya da şimdi SMO adı altında örgütledikleri muhalif adı altındaki gruplar, Efrîn başta olmak üzere diğer bölgelere saldıran kişiler DAİŞ türevi gruplardı. Bunlar 'muhalif gruplar’ olarak tanımlanıyor, ancak alakaları yok. Hepsi daha önce halklaırn kanını dökmüş çeteci pramiliter çeteler. 
 
Efrîn kent merkezine girildiğinde palalarla verilen pozlar DAİŞ’in yeniden canladığının resmi olarak yorumlandı. Aradan geçen 4 yılda birçok insan tutuklandı, öldürüldü ve kaçırıldı. Bugün için neler söylemek istersin?
 
Nerede insan hakları yoktur, denildiğinde Efrîn’i göstermek gerek. Efrîn 4 yıl önce işgal edildi, ancak saldırılar kesilmedi. Hala sistematik saldırılar ile karşı karşıya. Kadınlar kaçırılıp Libya ve Türkiye gibi ülkelere götürülüp fuhuşa sürükleniyor. Nasıl ki 2014 yılında DAİŞ Şengal’e saldırarak köle pazarlarında sattıysa bugün aynısını Efrîn’de görüyoruz. Hala binlerce insanın akıbeti bilinmiyor. Talan yaşanıyor. Efrîn yeşil zeytin diyarı olarak biliniyordu, şuan bundan eser yok. Her gün binlerce ağaç kesiliyor. Türkiye tarafından el konulan zeytinler uluslararası pazarlarda satılıyor. Bugün halkların rızkına el konulmuş bir durum yaşanıyor. Böyle bir tabloda insan haklarından bahsetmek traji komik kalır. Efrîn insan hakları yok demenin adıdır. Savaş suçları işleniyor. Bunları işleyen Türkiye’dir. Türkiye'nin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerekiyor. Daha önce benzer suçlardan kimi devletler Lahey’de yargılandı. Türkiye'nin de benzer bir şekilde yargılanması gerekir. Bugün 10 binlerce insan yerinden yurdundan edildi ve Efrîn’in demografisi değiştirildi.  Efrîn Türkiye'nin ilhak ettiği bir yer olarak görülüyor. Efrîn’de vali bulunduran, postane açtıran bir güç, Erfîn’i Türkiye sınırları dışında görmüyor bir parçası olarak görüyor. Bunun bir hazırlığı var. 
 
MA / Emrullah Acar

Diğer başlıklar

20/12/2025
23:24 Gaxand gecesi: Komünal yaşamı sürdürüyoruz
22:56 ‘Süreç karşıtlarının arkasında norm dışı devlet güçleri var’
22:42 Îdir'da su uyarısı
21:51 ‘Alternatif ekonomi programı’ sempozyumu
21:36 Wan’da Şeva Yelda etkinliği
21:29 Meletî’de iş cinayeti
21:20 MİT Başkanı Hamas heyetiyle görüştü
20:51 Hedef gösterilen düğün kameramanı gözaltına alındı
20:43 Semsûr’da bir kadın katledildi
20:12 Brezilya Devlet Başkanı’ndan ABD’nin müdahalelerine karşı uyarı
20:06 Kürt Dil Enstitüsü yeni yönetimini belirledi
20:04 Taciz faili Serdal Ös tutuklandı
19:41 Çıplak arama dayatması için AYM’ye başvuru
19:10 Pirsûs katliamında yitirilenler anıldı
19:03 Arkaş’tan 4 Ocak çağrısı: Kürt halkı Önderliğini özgürleştirecek
18:38 Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
18:37 Paris’teki anma programı açıklandı
18:23 Gazze’deki can kaybı artıyor
18:06 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle imza kampanyası
17:53 İmralı Heyeti ile TİP görüşmesi: Barış demokrasi ve özgürlüğün ön şartıdır
17:44 Sema Dalçiçek ve İnci Sümbül anıldı
17:36 Gültan Kışanak: Sözümüzü güçlü kılıp sürecin rotasını çevirebiliriz
17:27 'Geleceksizlik yaşamı cehenneme çevirdi'
17:25 Erdoğan’dan savaş sanayisine yatırıma ‘barış’ kılıfı
17:22 Alevilere yönelik asimilasyon tartışıldı
17:20 Sağlık Çalıştayı’nda komün örgütlemenin önemine değinildi
16:38 Talabani: Irak'ta güçlü bir hükümet inşa edilmeli
16:35 Gençlik ve Spor Bakanı’ndan Leyla Zana açıklaması: Hukuki süreç başlatıldı
16:28 Koma Amed İstanbul konseri kaymakamlık tarafından yasaklandı
16:24 İmralı Heyeti ile TİP görüşmesi başladı
15:49 ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine TJA’dan çağrı: Özgür önderlikle buluşma zamanı
15:37 İmralı Heyeti ile AKP ile görüştü: Barış hukuksuz olmaz
15:33 'Adil, eşit demokratik bütçe istiyoruz'
15:22 Kürtlere hakaret eden akademisyen serbest bırakıldı
15:18 DAD’ın yeni eş genel başkanları belli oldu
15:11 Gazeteci Aykol’un durumu stabil
15:08 On günde 3 İHA düştü
15:01 Gazeteci Cihan Berk’in tutuklanması protesto edildi
14:57 Üç kentte hasta tutsaklar için eylem
14:47 Sandıktan 2026 bütçesine ‘hayır’ çıktı
14:45 Mereş Katliamı anması: Yüzleşme olmadan barış olmaz
14:35 KHK eylemi 151’inci haftasında: Hukuksuzluğu sonlandırın
14:33 Leyla Zana'ya saldırı protesto edildi - YENİLENDİ
14:29 İmralı heyeti ve AKP heyeti görüşmesi başladı
14:26 Mazlum Ebdî: 2026’da önemli başarılara imza atacağız
13:33 KESK'ten Meclis'e çağrı: Bütçeye onay vermeyin
13:30 Karabey kardeşler, Haran ve Bahçeci için adalet talebi
13:05 Cumartesi Anneleri 31 yıl önce kaybettirilen Aydoğan’ın akıbetini sordu
12:54 HPG’li Sedat Işık anıldı
12:16 Suriye ‘adına’ konuşan Savunma Bakanı Güler, QSD’yi tehdit etti
11:10 ABD, Suriye'de DAİŞ’e ait 70’i aşkın hedefi vurdu: Operasyon kritik önemde
10:56 Cizîr'de serbest bırakılan taciz faili tekrar gözaltına alındı
10:55 Fenerbahçe Başkanı Saran uyuşturucu soruşturmasında ifade verecek
10:37 İngiltere’den Şara’nın komutan ve tümenlerine yaptırım
10:29 Deklarasyon: Kentleri kadınların barış ısrarıyla yeniden kuracağız
10:11 Xwebûn 6 yaşında: Kürtçe gazeteyi her koşulda halka ulaştıracağız
10:10 Ortadoğu’da 2025: Değişen güç dengeleri
09:46 ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine çağrı: Önderliğin özgürlüğünü haykırma günüdür
09:06 Avukat Duygu İnegöllü: Harran GBM hukuka aykırı tutsaklık merkezi oldu
09:05 Cûdî'de 50 bin palamut ekilecek
09:04 İspanya: Yüksek özerklik, açık yetki anlayışı, katılımcı demokrasi
09:02 Sebahat Tuncel: Komünal demokrasi kadınlar için yeni bir dünya
09:00 20 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
19/12/2025
23:13 Bakırhan: Demokratik anayasa ihtiyaç ama masada değil
22:25 Şam’dan muhatap belirtmeksizin Rojava’ya ‘entegrasyon’ belgesi
20:52 Cezaevi savcısından 30 yıllık tutsaklara: Bakan da arasa sizi bırakmayacağım
20:45 Riha’da trafik kazası: Bir kişi yaşamını yitirdi
20:37 'Leyla Zana üzerinden Kürt kadın mücadelesi hedefleniyor'
20:14 Nazım ve Cihan anması: Hakikat yolunda yürüdüler
20:05 Cihan Bilgin ve Nazım Daştan Kobanê’de anıldı
20:02 Fenerbahçe Başkanı Saran ifadeye çağrıldı
19:58 Hakimlik taciz faili öğretmeni serbest bıraktı
18:41 223 işçi 144 gündür direniyor
18:38 Gazeteci Cihan Berk tutuklandı
18:08 AYM’den 3 kitabın yasaklanmasına hak ihlali kararı
18:03 BM: Gazze’de soğuktan 3 çocuk yaşamını yitirdi
17:17 İstanbul'da ESP'li 6 kişi tutuklandı
16:55 Gazeteci Aykol’a yeni bir antibiyotik tedavisi başlandı
16:52 Çandar’dan Erdoğan’a: Dışişleri Bakanınıza ayar verin
16:37 Mûş'ta kadınlar bir araya geldi
16:19 AKP raporunda eski yöntem ve eski söylemler: Özerk Yönetim “tehdit” olarak tanımlandı
16:18 İŞKUR'da kura hilesi iddiası: AKP'li aileden 5 kişiye kura çıktı
15:21 Çetin Arkaş: Önder Apo’nun istediği kişilerle görüşmesinin imkanları yaratılmalı
15:09 Bozan: Cezaevi İvrendi’ye düşman hukukuyla yaklaşılıyor
15:00 Kamu emekçileri iş bıraktı
14:55 'Hayata Dönüş Operasyonu'nun yıl dönümünde cezaevi tellerine karanfil bırakıldı
14:44 Yazar Tunç’un Mereş katliamını konu alan kitapları yeniden basıldı
14:27 Katledilen Taybet İnan ve 29 kişi anıldı: İnsanlığa karşı suçtur
14:23 Kayyım kararının yürütmesinin durdurulması karara bağlanacak
14:22 İHD: 'Hayata Dönüş' operasyonlarında cezasızlık politikası sürdürülmüştür
14:13 Kaya’nın taziyesine kitlesel ziyaret
14:09 Katledilen gazeteciler Cihan Bilgin ve Daştan için mevlit verildi
12:46 'Katledilen arkadaşlarımızın hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz'
12:33 AKP raporunu Meclis'e sundu
11:51 DEM Parti İmralı Heyeti ile TİP görüşmesinin tarihi belli oldu
11:13 Farqînli yurttaşlar: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü halkın özgürlüğüdür
10:53 Cizîr’de taciz faili öğretmen gözaltına alındı
09:53 2025: Küresel güç dengeleri değişti, yeniden mevzilenme başladı
09:29 Cizîr’de çok sayıda öğrencinin taciz edildiği ortaya çıktı
09:25 'Hasta tutsakları hala cezaevinde, barışa nasıl inanalım?'
09:24 10 yıldır kayyımın yönettiği kent komün ve meclislerle yeniden inşa edilecek
09:20 Eril şiddet çemberinde bir yaşam mücadelesi
09:19 Veysi Aktaş'tan 'Umut ve Özgürlük' mitingine katılım çağrısı
09:16 19 Aralık'tan bugüne tecrit daha da derinleşti
09:16 Şanogel kuruldu: Sokağa ve halka ulaşmak istiyoruz
09:15 Rûbarêşîn ve Sergen dereleri HES kıskacında
09:08 Mereş'te 47 yıllık yara: Yüzleşin
09:07 Filozof Holloway: Rojava sistemdeki süper çatlaktır
09:01 İsviçre: Doğrudan demokrasi ilkesi esastır
09:00 19 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:44 PİRHA muhabiri Cihan Berk gözaltına alındı
08:18 26 şirkete eş zamanlı operasyon: Gözaltılar var
18/12/2025
23:22 DEM Parti’den TFF’ye çağrı: Cezai yaptırım ağırlaştırılmalı
22:33 İlk 8 maddesi görüşüldü: Bu bütçe emeğin değil
21:44 Ayşe Şan, konser ile anıldı
21:12 Cenk Yiğiter’e saldıranlara hapis cezası verildi
21:06 Kuyu Tipi Cezaevleri paneli: Mekanın yarattığı şiddet rejimi
19:53 KESK: Yoksulluk ve adaletsizlik normalleştirildi
19:47 Devrimci Parti: Devrimci tutsaklara özgürlük için harekete geçelim
19:42 Arkaş: Askerlerin mezarına çiçek koymaya varım, peki ya siz var mısınız?
18:22 Denizli’de çocuk işçi yandı
18:20 Hakan Fidan, QSD'yi hedef aldı
17:47 Ebex’te Sima Semend Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı
17:44 Leyla Zana’ya yönelik ırkçı saldırı protesto edildi
17:39 Serhat Bölgesinde toplantılar son buldu: Tarafların imkanları eşit olmalı
17:30 Bahçeli: Abdullah Öcalan’a özgürlük mitingi ifade özgürlüğüdür
17:27 Temel: İktidarın komisyona sunacağı rapor sürecin ciddiyetiyle uyumlu olmalıdır
17:22 CHP'den 53 sayfalık rapor: Sürecin esasına ve ana aktörüne temas yok!
17:18 Bütçe görüşmeleri: Bu ülkenin geleceği muhalefetin cesaretine bağlı
17:10 Akın Birdal: İşçi sınıfının ekmeği barıştadır
16:56 Ev baskınında polis, 5 yavrusu olan köpeği kurşunlayarak öldürdü
16:40 Gazeteci Aykol, 2 ay 4 gündür yoğun bakımda
16:30 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı gerçekleştirdi
16:22 Bakanlık Kazanhan'ın katili için 1,5 yıl sonra kırmızı bülteni uyguladı
15:37 30 bin TL’lik zam teklifi geri çekildi
15:06 Qers Barosu’ndan ırkçı doktor hakkında suç duyurusu
15:04 Kadınlardan 'Kadın Mitingi'ne katılım çağrısı
14:56 Ayşe Şan mezarı başında anıldı
14:37 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşmesinin tarihi beli oldu
14:37 Dersim Gazeteciler Platformu kuruldu
14:36 CHP raporunu Meclis’e sundu
14:33 Çetin Arkaş: Barış olacaksa yapılanlarla yüzleşilecek
14:30 KESK: Emekçiler bu bütçeyi kabul etmiyor
14:03 DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi kaçırılıp işkence yapıldı
13:43 Irkçı akademisyenden Kürtlere hakaret: Hakları kısıtlansın, çalıştırılmasınlar
13:00 Ahmet Türk’ten Bursaspor’a tepki: Bu tüm Kürtlere yapılan hakaret ve tehdittir
12:54 Türkiye’nin Suriye’de hedeflediği ‘üç’ şey
12:42 Barolardan Leyla Zana'ya küfre yaptırım çağrısı
12:02 Sincar davası bir kez daha mütalaa için ertelendi
12:00 Nazım ile Cihan’ın çektiği fotoğraflar sergilenecek