DİYARBAKIR - AYM, mesleki faaliyetleri suç sayılarak 6 yıl 3 ay tutuklu kalan gazeteci Mehmet Güleş’in “ifade özgürlüğünün ihlali” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.
Gazeteci Mehmet Güleş’in, mesleki faaliyetlerinin yargılama konusu yapılıp hapse mahkum edilmesine ilişkin “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” gerekçesiyle 2018 yılında başvurduğu Anayasa Mahkemesi (AYM), başvuruyu 4 yıl sonra karara bağladı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri iken Aralık 2016’da haber takibi için Elazığ Adliyesi’ne giden Güleş, burada yapılan kimlik kontrolü sırasında gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Hakkında hazırlanan iddianamede yaptığı haberler, kaynakları ile olan telefon görüşmeleri ve sanal medya paylaşımları kendisine yöneltilen “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarının delil olarak gösterildi. Bu deliller arasında Güleş’in "şal û şepik" olarak adlandırılan yöresel kıyafet giydiği sanal medya hesabındaki profil fotoğrafı da yer aldı.
4 ay süren yargılama sonucunda Güleş’e “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay, “örgüt propagandası” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. İtirazı üzerine dava dosyanın gönderildiği İstinaf Mahkemesi tarafından bu cezalar onanırken, Yargıtay’da ise sadece "örgüt üyeliği" yönünde verilen ceza onandı.
TEMYİZ YOLU AÇILDI
2019 yılında Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yapılan değişiklikle İstinaf’ta kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara da Yargıtay'da temyiz yolu açıldı. Bunun üzerine Güleş’in kendisine “örgüt propagandası” yönünden verilen hapis cezası için başvurduğu Yargıtay, henüz bu konuda karar vermiş değil.
Tutuklu bulunduğu 2018 yılında “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye bireysel başvuruda bulunan Güleş, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla kesinleşen 6 yıl 3 aylık hapis cezasının infazını tamamlaması üzerine 13 Ağustos 2021’de tutuklu bulunduğu Karakoçan K-1 Kapalı Cezaevi’nden çıktı.
4 YIL SONRA KARARA BAĞLADI
Güleş’in yaptığı başvuruyu 4 yıl sonra karara bağlayan AYM, yargılamada Anayasa’da öngörülen temel hak ve özgürlüklere yönelik bir müdahalenin olmadığını savundu. Bu sav ile “örgüt propagandası” yönündeki başvuruyu mükerrer olması nedeniyle doğrudan reddeden AYM, “örgüt üyeliği”ne ilişkin başvuruyu ise dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez buldu. AYM, yargılama giderlerinin de Güleş tarafından ödenmesine karar kıldı.