15 Şubat Komplosu'nun arka planı

img

DİYARBAKIR - Küresel güçlerin çatışma sahasına dönüşen Ortadoğu’yu yangın yerine çeviren adımlardan biri PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo oldu. Öcalan’a göre, NATO’nun Ortadoğu’ya dönük ilk müdahalesi PKK’nin kurulmasıyla başladı.

Afrika kıtasının kuzeylerinde tarih sahnesine çıkan insanın ilk adımlarını attığı Ortadoğu, birçok uygarlığa ev sahipliği yaparak toplumsal, kültürel, tarihi, dinsel, bilimsel ve siyasi gelişmelerin ana yurdu oldu. Bunlarla birlikte ilk insan kanı da yine bu topraklara döküldü. Çatlakları kanla dolan topraklarda filizlenip, gün geçtikçe boy veren kin, geride kalan bin yıllar boyunca acı ve gözyaşını bu coğrafya insanı için alın yazısı haline dönüştürdü.
 
Özellikle son 200 yıldır Avrupa kapitalist modernitesinin felsefi, ideolojik, siyasi, askeri ve ekonomik müdahalelerde bulunduğu Ortadoğu; etnik, dinsel ve mezhepsel kimlik farklılıkların kaşınmaya devam edilmesiyle bugün de savaş, şiddet, kan ve gözyaşı sarmalı içerisinde. 
 
BÖL-YÖNET POLİTİKASI
 
“Böl ve yönet” politikası ile burada yaşayan halklar ve inançlar birbirine kırdırılarak bölgenin tüm zenginliklerinin yağmalandığı bu emperyalist kuşatmadan Kürdistan coğrafyası da nasibini aldı. 20’nci yüzyılın başında yaşanan Birinci Dünya Savaşı akabinde Ortadoğu’yu emelleri doğrultusunda kendi aralarında pay eden Avrupalı güçler, Kürdistan topraklarını dört parçaya böldü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte ise Kürt halkına yönelik inkar, imha ve asimilasyon politikası devreye sokuldu.
 
PKK’NİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI
 
Bu politikaya karşı başlattıkları isyanlar her seferinde daha büyük bir katliamla bastırılan Kürtler, 1978 yılında Abdullah Öcalan liderliğinde kurulan PKK ile yeni bir isyana kalktı. Öcalan, başta Kürtler olmak üzere diğer Ortadoğu halkları ve tüm insanlığına demokratik ve özgürlükçü bir yaşam perspektifi sunup, bunun savunucusu oldu. Bu çıkış, O’nu tarafların açıkça karşı karşıya geldiği önceki iki savaştan farklı olarak örtük bir şekilde yaşanan 3'üncü Dünya Savaşı'na tutuşan küresel güçlerin de hedefi haline getirdi.
 
BOP İLE YENİ TALAN PLANI
 
Merkez üssü olarak Ortadoğu coğrafyasının seçildiği bu savaş, hazırlıkları on yıllar öncesinden başlasa da kendisini 21’inci yüzyılın başında görünür kıldı. “Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)” ile bölgenin yeniden dizaynına soyunan kapitalist güçler, bu plana İkiz Kuleler’e yönelik saldırıyla meşruiyet kazandırmaya çalıştı. Dünya, İspanya ve Türkiye’nin eş başkanlık düzeyinde taşeronluğuna soyunduğu bu plandan ilk kez 7 Ağustos 2003’te dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice tarafından kaleme alınan “Transforming Middle East” başlıklı makale ile haberdar oldu. Rice, oturduğu ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğunda bu planın doğrudan icracısına dönüştü.
 
ÖCALAN ENGELİ
 
Bu planının başarılı olmasının başlıca ayaklarından biri bölgenin en dinamik güçlerin biri olan ve bölgenin diğer halklarını da etkileyip, dönüştürebildiği bugün somut biçimde kendisini gösteren Kürtlerin engellenmesiydi. Bunun yolu ise, çokça denenmiş bir yöntem olarak başı koparıp gövdeyi dağıtma hesabıyla Öcalan’a imha ve tasfiyesinden geçiyordu. Kürtler kadar Ortadoğu halklarının birliğini savunan ve tüm felsefi, ideolojik düşünsel yoğunluğu olan Öcalan, arkasında ABD, İngiltere ve İsrail’in yer aldığı, 9 Ekim 1998’de Suriye'den çıkarılmasıyla başlayan ve 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye’ye teslim edilmesine kadar uzanan uluslararası bir komplo ile bu planda devre dışı bırakılmak istendi. 
 
Amaç ve sonuçları kadar nedenleri de Ortadoğu’nun bugünkü aynasında gün geçtikçe daha iyi kavranan bu komplo, Öcalan’ın Suriye’den çıkmaya zorlanmasıyla başlamadı. Öcalan, hedef alındığı komployu tecrit altına alındığı İmralı Adası’nda, avukatları ile 23 Mart 2011 tarihinde yaptığı görüşme sırasında ayrıntılı olarak analiz etti.
 
PKK KURULUNCA NATO HAREKETE GEÇTİ
 
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulan Birleşmiş Milletlerin (BM) askeri gücü olarak 1949 yılında kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) işaret eden Öcalan, NATO’nun Ortadoğu’ya dönük ilk müdahalesi ve “Üye devletlerden biri veya bir kaçının silahlı saldırıya uğraması halinde diğer üye devletlerin saldırıya uğrayan devlet(ler)e nasıl ve ne şekilde yardım yapması gerektiğini” düzenleyen 5’inci maddesinin 1984 yılında gerçekleştirdikleri 15 Ağustos atılımından bir yıl sonra 1985’de ilk kez kendilerine karşı uygulandığını ifade etti.
 
Bu resmi olarak ilan edilmemiş olsa da, NATO’nun özel gizli savaş ordusu olan Gladio tarzında kendilerine karşı uygulamaya konulduğunu söyleyen Öcalan, “O dönem (1985) NATO-Gladio’sunun merkezi Almanya’ydı. O yıl Almanya bizi, terör örgütü olarak kabul edip yasakladı. Bu NATO-Gladiosu’nun Türkiye versiyonu JİTEM’dir. Daha çok orduya, askere dayalı bir yapılanmaydı. Bu konsept 1985’ten 1999’a, benim buraya getirilişime kadar devam etti. Bu süreçte JİTEM bizi sürekli tasfiye etmeye çalıştı, binlerce kişiyi yargısız şekilde katletti. Her türlü hukuksuz yöntemi uyguladılar, bir dönem Hizbul-kontra yöntemini de kullandılar. Fakat bu yöntemlerinin hiçbirinde başarılı olamadılar, öldürmekle bizi bitiremediler. Sonra 1999’da ne zamanki buraya getirildim, JİTEM’in de işi bitti. JİTEM, bu kadar cinayetine rağmen, bizi tasfiye edemediği için başarısız bulundu. Bir de binlerce cinayet ve hukuksuzlukları, kirli yüzleri açığa çıkmıştı, artık kullanılamaz hale gelmişti” diyecekti.
 
ÖCALAN’A DÖNÜK SUİKAST GİRİŞİMİ
 
Öcalan’ın 6 Mayıs 1996 yılında Şam’da “Yeşil” kod adlı JİTEM elemanı Mahmut Yıldırım’ın da yer aldığı suikastla imha edilmeye çalışılmasının yanı sıra Kürt meselesine dair ABD ve AB dışında bir iç çözüm geliştirmek isteyenler de tasfiye edildi. 
 
Kürt meselesini şiddetle çözülemeyeceğini anlayıp, kendileriyle diyalog geliştirmek istedikleri için Turgut Özal ve ekibinin tasfiyesine girişildiğini dile getiren Öcalan, şunları kaydetti: “Bu yönde temaslarımız olsa da Özal tasfiye edildi. Eşref Bitlis de bu çerçevede tasfiye edildi. Hâlbuki Özal da başta bize karşı her türlü özel savaş yöntemlerini uygulamıştı. Fakat bundan sonuç alınamayacağını anladıktan sonra diyalog ve iç çözüm noktasına gelmişti. Bu çerçevede benim de devletle diyaloglarım 1993’te başladı. O dönem Özal’ın iç çözüm yaklaşımı Çiller-Güreş darbesiyle engellendi ve JİTEM’in uyguladığı yöntemler daha da vahşileşerek devam etti. Bu konseptin devam ettiği süreçte Erbakan da iç çözümü gerçekleştirmek istediği için tasfiye edildi. Karadayı’nın tutumu da biraz farklıydı. Kıvrıkoğlu da bu yöntemleri tam tasvip etmiyordu. O yüzden Kıvrıkoğlu’na Kıbrıs’ta suikast yapılmıştı. 1999 sürecinin başlamasından 2002 yılına kadar Kıvrıkoğlu ve Ecevit döneminde burada benimle devlet adına çeşitli görüşmeler yapıldı. Sadece 10 günlük sorgu sürecinden bahsetmiyorum. 2002’ye kadar uzun bir süre devlet yetkilileri,  gelip benimle görüşüyordu, fikir alış verişinde bulunuyorduk. Bu dönemde görüşmeye gelenler arasında askeri, sivil ve istihbari görevliler vardı. 2002’de bu görüşmeler aniden kesildi. Ecevit’in de o dönem tutumu iyiydi, iç çözümü geliştirmeye dönük çabaları vardı, bir rol almak, inisiyatif almak istiyordu. Yine ABD müdahalesine karşı duruşu vardı. Bu nedenlerle tasfiye edildi, ölümü hala tartışılıyor.” 
 
ÖCALAN’A KARŞI DİPLOMASI 
 
Bir tarafta Türkiye içerisinde çözüm geliştirmek isteyenler JİTEM eliyle saf dışı bırakılırken, diğer tarafta Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun ağları örülüyordu. Bu yönlü çabaların en dikkat çekici olanı ise, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un 1994 yılında Öcalan’ın bulunduğu Suriye’ye yaptığı ziyaretti. 21 yıl aradan sonra bu ülkeye giden ilk ABD Başkanı olan Clinton’un, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile yaptığı 4 saatlik görüşmesinin ana gündem maddesinin Öcalan olduğu yıllar sonra ortaya çıktı. Benzer şekilde yıllar sonra gün yüzüne çıkan bir diğer hakikat ise Clinton’un, Suriye ziyaretinin ardından Beyaz Saray’da Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yaptığı gizli görüşmenin merkezinde de Öcalan’ın olmasıydı.
 
KOMPLONUN KÜRT AYAĞI
 
Ankara’ya çağrılan KDP Genel Başkanı Mesud Barzani’nin, sonrasında YNK Lideri Celal Talabani ile birlikte gittikleri Washington’da, 17 Eylül 1998 günü “Kürt Otonomi Antlaşması” imzalamalarıyla komplodaki Kürt ayağı da tamamlanmış oldu. 
 
Bu anlaşma sonrasında pratiğe geçirilen komplo planı ile Ortadoğu'daki kaosu büyütme beklentisindeki küresel güçleri boşa çıkartıp, Kürt meselesinin çözümüne dair siyasi bir çözüm zemini yaratmak için 9 Ekim 1998 yılında Suriye’den çıkıp, 15 Şubat 1999’da İmralı Adası’na hapsedilmesine uzanan sürece  kadar Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin kapısını çalan Öcalan, her defasında ihanet ile karşılaştı.

Diğer başlıklar

18:15 Ferdi Zeyrek davasında tahliye
18:08 İstanbul’da yapılacak konferansın hazırlıkları tamamlandı
17:34 Son bir yılda 85 çocuk işçi yaşamını yitirdi
16:40 Gazeteci Aykol’un tedavisi antibiyotiklerle sürüyor
16:30 Cizîr’de Kezi Dayanışma Mağazası açıldı
16:29 ÇHD: İdare ve Gözlem Kurulları lağvedilmeli
16:20 Kadri Bağdu'nun anısına 'Yara' belgeseli yayımlandı
16:05 Kadınlardan uyuşturucu ve fuhuşa karşı ortak mücadele çağrısı
15:30 İzBB işçileri, eylem takvimini açıkladı
15:29 Rapçı Barody madde bağımlılığına karşı şarkı besteledi
15:26 'Hasta tutsak Yıldırım tahliye edilmeli'
14:42 Şerzan Kurt öykü ödülü sahiplerini buldu
14:41 Sosyolog Holloway’den Asrın Hukuk Bürosu’na ziyaret
14:39 BM ve AK'ye Suriye'deki katliamlara karşı sorumluluk alma çağrısı
14:11 Neslihan Şedal hakkında beraat kararı
13:49 Îlham Ehmed de İstanbul’daki konferansta konuşacak
13:44 BES'ten 'adil ücret' çağrısı
12:56 HPG'li Ali Kaya'nın taziyesine kitlesel ziyaret
12:34 Ajanlaştırma baskısı ve takip tacizine suç duyurusu yapılacak
11:54 Filozof Bourg: Kürtlerin siyasete aktif katılımı demokratikleşme için zorunlu
11:41 Eğitim Sen: MESEM iktidarın eğitimi piyasalaştırma politikasıdır
11:36 İmralı görüşmesini anlattı: Bir güç orduya katılacak, diğer güç asayişi sağlayacak
11:22 Abdullah Öcalan’dan Mexmûr Kadın Meclisi Konferansı’na mesaj
11:12 Barış ve Demokratik Toplum Konferansı'na kimler katılacak, neler tartışılacak?
10:39 Kayyım atama davasında beraat
10:34 Bahis soruşturmasında 46 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
10:02 Ebru Günay: Kürt sorunu uluslararası zeminde tartışılacak
10:00 11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi
09:22 Siyaset bilimci İnsel: Bütüncül hukuk ikili hukuk yapısına son vermektir
09:21 KYK yurdundan ‘çalışmayan kombi’ savunması: Mülk sahibi yaptıracak
09:20 Katı atık toplayıcısı: Barışın gelmesi refah ve huzurun gelmesidir
09:19 DAD Eş Genel Başkanı: Abdullah Öcalan’ın toplumla buluşacak koşulları oluşturulmalı
09:17 Hedef iki milyon palamudu toprakla buluşturmak
09:16 'Koza Altın Bergama için yeni bir facianın habercisi'
09:15 Bölgesel savaşlar ve fahiş fiyatlar Wan turizmini vurdu
09:14 Wan'da festival: Müzik özgürleştirir, barış büyür
09:13 İntihara sürüklenen kadının dosyasında şüphelilere tahliye
09:12 Licê'deki kadınlardan 'fuhuş çetesine’ tepki: Herkes ayaklanmalı
09:10 Amed Uluslararası Film Festivali: Sanatla iç içe olalım
09:05 'Hasta tutsaklar kaderine terk edildi'
09:02 Zenobia'nın kenti Palmira'daki tahribatı görüntüledik
09:00 05 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
04/12/2025
23:57 ABD'den Venezuela'ya yönelik seyahat uyarısı
22:44 Licê’deki fuhuş çetesine karşı çalışmalar sürüyor
21:29 TİP'li gençlerin tutuklanması protesto edildi
21:21 Madenciler anıldı: Çıkış yolu direnişlerin birleşmesinde
21:17 AKP'li belediye 3 sokağı borç karşılığı sattı
21:14 DEM Parti komisyon üyeleri: Görüşme içeriği bağlamından koparıldı, tamamı paylaşılsın
20:37 Güngören’de 6 katlı binada patlama
20:32 'Hakime rüşvet suçlaması, eşine 9 milyon TL avukatlık ücreti kararı' haberine erişim engeli
20:24 DEM Parti’den tarım işçisi kadınlara ziyaret
20:17 DEM Parti komisyona sunacağı raporunun ana hatlarını paylaştı
19:30 'Barış ve halkların kardeşliği inşa edilmeli'
19:25 Abdullah Öcalan: Sürecin başarıya ulaşması için tüm gayretimi ortaya koyuyorum
19:06 BM’den Sudan’daki iç çatışmanın durdurulması çağrısı
19:01 MSD: Krizden çıkmanın yolu diyalog
17:47 Dilovası’nda 7 işçinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin rapor hazırlandı
17:46 Komisyonda 'tutanak' krizi
17:15 İsrail'in saldırıları sürüyor
17:11 MHP'li Yıldız: İmralı görüşmesi çok olumlu geçti
17:01 Ayşegül Doğan: Tutanaklar açık biçimde okunmalıdır
16:56 Gazeteci Aykol’un durumu stabil
16:52 Kınık Merası'nın statüsünün değiştirilmesine tepki
16:51 AKP: Kayyum uygulaması düşmeli
CHP: TMK değişmeli, eşit yurttaşlık sağlanmalı
16:37 İHD ve TİHV İnsan Hakları Haftası programını açıkladı
15:24 HPG'li Can'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:07 Wan'da şüpheli kadın ölümü
15:06 Tutuklanan öğrencilere destek eylemi: Talepleri taleplerimizdir
14:14 Zınar Altuntaş hayalini gerçekleştirdi
14:07 Komisyonda tutanakların okunmasında 'fikir' ayrılığı
14:01 Komisyon ‘İmralı ziyareti’ gündemiyle toplandı
13:19 AP Türkiye Raportörü Amor DEM Parti'yi ziyaret etti
13:06 Mêrdîn’in gizli cenneti Qurdîs’te sonbahar görüntüleri
13:03 DEM Parti Eskişehir'de halk toplantısı düzenleyecek
13:01 Artuklu Üniversitesi’nde ‘kişiye özel kadro’ alımı mahkemeden döndü
12:27 Kurtulmuş: Mühim olan İmralı ziyaretinin komisyon ile paylaşılması
12:26 BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye’ye ilk resmi ziyaret
12:24 Tahliye edilen 30 yıllık tutsak: Kürtler özgürlüğüne kavuşacaktır
12:23 AB Komisyonu Rusya'yı kara listeye aldı
11:50 İSİG Kasım ayı raporu: 216 iş cinayeti yaşandı
11:43 Sağlıkçılar temizlikte çalıştırılmak zorunda bırakılıyor
10:04 Bahçeli'den süreç için yasal düzenleme açıklaması
10:00 Nobel Ödüllü isimler Barış ve Demokratik Toplum Konferansı’na katılacak
09:47 Ukrayna ve ABD heyeti Miami'de görüşecek
09:33 Kuvvetli yağış ve buzlanma bekleniyor
09:19 İlk ziyaretine 7 yaşında gitti, 29 yıldır cezaevindeki babasının yolunu gözlüyor
09:11 ÖHD Eş Genel Başkanı: Meseleye bütüncül hukuk çerçevesinde yaklaşılmalı
09:10 İlahiyatçı Salar: Diyanet hutbelerde süreci halka anlatmalı
09:09 Prof. Dr. Levent Köker: Çözümle Türkiye demokratikleşme sürecine girecek
09:07 TÜGVA'nın 'asimilasyoncu' projelerini kayyım finanse ediyor
09:05 Devrim komünlerle adım adım ilerliyor
09:00 04 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
03/12/2025
23:47 Tecavüz faillerine beraat!
23:43 Stutgart’ta Alevi ve Durzi halka saldırılar protesto edildi
23:03 Çocuk ölümlerini protesto eden 16 TİP'li genç tutuklandı
22:54 Amedspor Down Sendromlu Zınar’ın hayalini gerçekleştirecek
22:50 İsrail 10 yıl sonra Lübnanlı yetkililerle görüştü
21:01 Akış’ın tutukluluğuna devam kararına tepki: Darbe sürüyor
20:37 KDP, Xebat ve Lecan’a ağır silahlı güçleri yerleştirdi
20:18 BMGK 14 yıl sonra Şam’ı ziyaret edecek
20:16 Cenevre eyleminde Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi
19:00 Şam’a füzeli saldırı
18:52 Serra Bucak’tan Ongözlü Köprü ve Hevsel Bahçeleri açıklaması
18:49 KHK eylemi: Arkadaşlarımız derhal görevlerine iade edilmeli
18:31 Asgari ücret için ilk toplantı tarihi belli oldu
18:24 TÖP üyeleri serbest bırakıldı
18:19 30 yıldan sonra tahliye edilen Çirik: Diğer tutsakların da özgürlüğü yakındır
18:03 Barış Annesi Aliye Timur son yolculuğuna uğurlandı
17:49 Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Akış’ın tutukluluğuna devam kararı
17:37 Kuzey ve Doğu Suriye Halklar Meclisi tüzüğünü kabul etti
17:34 Divandere'de 8 kadın öğrenci zehirlendi
17:30 İran güçleri Ezîze Mûradiyan adlı Kürt kadını gözaltına aldı
17:17 AB ülkeleri Rusya'dan gaz ithalatı yapmamak üzere anlaştı
17:13 KESK: İktidarın sadık bürokratlarına 30 bin TL seyyanen zam
16:56 HPG'li Serhat Korkmaz'ın taziyesine kitlesel ziyaret
16:49 Katledilmek istenen Yasemin Durbak'a dayanışma ziyareti
16:35 Barzani: Entegrasyon garantisi olmadan QSD'nin silah bırakması beklenemez
15:38 'Engelliler ayrımcılığa, izolasyona mahkum ediliyor'
15:37 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
14:47 Okullarda ücretsiz yemek davası görüldü: 3 çocuktan 1'i okuldan aç dönüyor
14:04 Erdoğan: Kürt sorunu 'benim sorunumdur' iradesini bugün de taşıyoruz
12:16 Gülistan Kılıç Koçyiğit'ten 'Bahçeli'ye darbe olur' iddiasına yalanlama
12:10 Abdullah Öcalan’dan bütüncül hukuk mesajı: Demokrasi dışı müdahale olgusu Türkiye gündeminden çıkar
12:05 İngiltere'den sürece destek
11:39 Prof. Bose’den Abdullah Öcalan’ın çağrısına destek: Taraflar bu umut anını değerlendirmeli
11:30 TÜİK'in enflasyon oranı yine düşük çıktı
11:25 Okullarda ücretsiz yemek davası: Ne bakanlık ne de yargı çocukları aç bırakamaz
11:12 Bahçeli: Süreçten asla geri adım atmayacağız
10:52 Dêrsim’de fuhuş ağı: İsim isim teşhir ederek anlattı
10:34 DEM Parti MYK toplandı
10:32 Gazeteciler raporu: Gözaltı, soruşturma tutuklama, ceza, işten çıkarmalar sürüyor
10:16 Özgür Ülke anması: Hakikat açığa çıkarsa barışa o kadar yakın oluruz
10:08 TÖP üyesi 5 kişi gözaltına alındı
10:03 Dicle Nehri'ne düşen çocuğun cenazesi bulundu
09:55 Nahit Eren'den 'transfer' müjdesi: Söylemler kulübü yıpratmamalı
09:33 Urartular'ın 'başkenti işgal' altında
09:31 Hastane yol gösterdi: İhtiyaçlarını karşılayamaz, ancak R Tipi'ne sevk edilebilir!
09:20 Dr. Gezer: Engellilerin ailelerinin kaygıları ortadan kaldırılmalı
09:19 Prof. Dr. Şebnem Oğuz: Süreç, Türkiye'nin geleceğini belirleyen bir eşik
09:17 Mêrdîn’de uyuşturucuya karşı harekete geçtiler
09:15 Öldürülen gazeteci Hakan Tosun'un ablası: Adalet yerini bulmalı
09:07 Wan’da 10 ayda 158 hak ihlali yaşandı
09:05 Gençlerden çağrı: Uyuşturucu ve fuhuşa karşı birlikte önlem alalım
09:00 Dêrazor'un bir yanı yıkım, diğer yanı inşa
09:00 03 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
00:05 Amedspor’dan SMS kampanyası
02/12/2025
23:34 'Qamişlo’dan göçertilenlerin geri dönüşü sağlansın' çağrısı
23:23 Trump'tan Venezuela ve Kolombiya’ya kara operasyonu tehdidi
23:00 AB'nin eski dışişleri şefine gözaltı
22:11 Licê’deki fuhuş çetesine karşı toplantılar yapıldı