Garê'den önce ve Garê'den sonra...

img

ANKARA - Erdoğan'ın "Başaramadık" dediği Garê operasyonu üzerinden bir yıl geçti. O gün operasyona tepki gösterdiği için hedefe konularak vekilliği düşürülen HDP'li Gergerlioğlu, “Böyle olmadan bir çözüm bulunabilirdi” dedi.

 
AKP döneminde en uzun Milli Güvenlik Kurulu (MGK) olarak tarihe geçen 30 Ekim 2014’teki toplantıda “Çöktürme Planı” kapsamında tasfiye süreci devreye konuldu. Kürt siyasetine yönelik operasyonlar, baskılar, sınır ötesi operasyonlar, hava harekatları, İHA-SİHA saldırılarıyla geçen 7 yılda gelinen nokta ekonomik, siyasal ve toplumsal krizler oldu.
 
Toplumda yükselen itirazları güvenlikçi politikalarla konsolide etmeye çalışan iktidar, geçtiğimiz yıl 10 Şubat 2021 yılında daha önce alıkonulan asker, polis ve MİT üyelerinin tutulduğu Garê’ye yönelik operasyon gerçekleştirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 8 Şubat 2021 tarihinde iki gün sonra bir “müjde” açıklayacağını söylediği meselenin de Garê operasyonu olduğu sonradan ortaya çıktı.
 
Gece hava saldırısı ve helikopterden indirmeyle başlayan operasyon sırasında 2015’ten bu yana alıkonulan 13 asker ve polisin, operasyonun 4’üncü günü olan 14 Şubat 2021 tarihinde yaşamını yitirdiği duyuruldu. Açıklamayı, operasyonun koordinesini yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Savunma Bakanlığı yerine Malatya Valiliği yaptı. Malatya Valisi Aydın Baruş, TSK’nin 10 Şubat’ta Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Garê bölgesine yönelik operasyonda yaşamını yitiren aralarında asker ve polislerin bulunduğu 10 kişinin kimliklerini açıkladı. Yapılan otopsi işlemleri sonrası 10 kişinin kimlik bilgilerini açıklayan Baruş, 3 kişinin otopsi işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Ardından Savunma Bakanı Hulusi Akar da operasyona dair yaptığı açıklamada, 3 askerin yaşamını yitirdiği, 3’ünün de yaralandığını kaydederek, “Kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır" diye belirtti.
 
HEWLÊR’DEN KOORDİNE EDİLDİ
 
Operasyonun Federe Kürdistan Bölgesi'nin Hewlêr kentine bağlı Selahaddin beldesinde bulunan KDP’ye ait Mesif alanından koordine edildiği ortaya çıkmıştı. Koordine merkezinde daha önce yapılan 5 aşamalı ortak harekat planının devreye konulduğu, Garê bölgesinde başarılı olunursa, operasyonun Kandil'e kadar uzanacağı kaydedilmişti. Söz konusu aşamalar şöyleydi: “Birinci aşama, Şêxan, Etruş, Bergarê ve Akrê bölgelerine girmek; 2’nci aşama, Zinî Wertê, Sidekan bölgesi; 3’üncü aşama, Bamerne, Amediye ve Barzan bölgesi; 4’üncü aşama, Behdinan-Kandil hattını birbirinden koparma ve son aşama olarak Garê bölgesini tümden kuşatma.” Operasyonda aynı zamanda Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) komuta merkezinin de tasfiye edilmesi hedeflenmişti. Yine Garê operasyonunda sonuç alınsaydı tüm Federe Kürdistan Bölgesi'nin Türkiye'nin kontrolü altına alınması hesapları yapılmıştı.
 
MUHALEFETİ PEŞİNE DİZEMEDİ
 
Üzerinden bir yıl geçen Garê operasyonunda iktidarın “terör-güvenlik” politikasına sıkıştırılma oyunu bu sefer de tutmadı. Muhalefet, iktidarın “terör” üzerinden dizaynına karşı operasyonun başarısızlığını yüksek sesle dile getirerek, iktidarın hesap vermesi gerektiğini söyledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Garê operasyonunda yaşamını yitiren 13 asker ve polisin sağ kurtarılması için adımların atılmadığını belirterek, “İktidarın çok açık ve ağır bir siyasi sorumluluğu var. Bunun hesabını vermek zorundadır” açıklamasında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Garê'de 13 kişinin ölümünün ardından yaptığı açıklamalara karşın “Vatan evlatlarını kurtarmak için 2015 tarihinden bu yana Cumhurbaşkanı olarak ne yaptınız" diye sordu. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Bu işte siyasettin parmağı var mı yok mu? Bilmek isteriz. Siz şehit anasını kongreye bağlayıp felaketten siyaset devşirme peşinde koşabilirsiniz, biz koşamayız” dedi.
 
ERDOĞAN: BAŞARAMADIK
 
Muhalefetten gelen tepki üzerine Garê'ye dair suskunluğunu bozan Tayyip Erdoğan, 15 Şubat'ta partisinin Rize, Aksaray, Eskişehir ve Konya kongrelerinde yaptığı konuşmada, operasyon için "Gel gör ki başaramadık" ittirafında bulundu. 
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 16 Şubat'taki partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, muhalefeti hedef alarak, "Bundan sonra terörle mücadele stratejisi bakımından Gare öncesi ve sonrası inanıyorum ki aynı olmayacaktır. Bu sefer ateş sadece düştüğünü yakmayacak, PKK'nın yanında yöresinde saf tutan kim varsa çembere alıp tepeden tırnağa tutuşturulacaktır" dedi.  
 
HDP HEDEF ALINDI
 
PKK’nin elinde tutulan ve yıllarca başlarına bir şey gelmeyen polis ve askerlerin ölümüyle sonuçlanan operasyona HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Hüda Kaya tepki gösterdi. İktidar ise başarısızlığın faturasını muhalefete kesmeye, muhalefeti kriminalize etmeyle kapatmak istedi. Operasyon sonuçlarına tepki gösteren HDP’li milletvekillerine jet hızıyla soruşturma açıldı. HDP’li Gergerlioğlu’nun Yargıtay’daki cezası hızla onanarak, vekilliği düşürüldü.
 
SOYLU HEDEF ALDI
 
Göreve geldiği günden bu yana PKK’yi bitirme sözü veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Garê operasyonu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda 16 Şubat’ta, “Aileler ile hiç temas kurulmadığı söyleniyor. Cumhurbaşkanımızla görüştüler. Cumhurbaşkanı bana talimat verdi, getirsinler sınıra hiçbir şey olmadan alacağız. İnsan Hakları Derneği, bu derneği PKK’lılar ele geçirdi. HDP MYK’nin, İHD’nin, PKK’nın yayınladığı bildiriler birbirleriyle örtüşüyor. Üçü de şunu diyor: Devlet de PKK da sorumludur.  Bizi dünyaya karşı aileleri istismar ederek alileler karşı sorumlu ilan ediyorsunuz. Biz devletiz. Neyin ne zaman yapıldığını hepimiz biliyoruz. O İHD denilen dernek, PKK’nın katlettikleri için bir tane söz söyledi mi? Devlet burada üstüne düşen her şeyi yapmıştır. Hiçbir kapıyı kapatmadılar. Defalarca her türlü imkan ortaya konulmuştur” şeklindeki konuşmasıyla, duruma tepki gösterenleri hedef aldı.
 
TSK tarafından 41 uçakla bombalanan Garê’ye dair 13’ü esir 16 askerin yaşamını yitirdiği mağaranın görüntüleri ilerleyen günlerde yayınlandı. Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) yayınlandığı haberde, askerlerin “infaz edildiği” belirtilen mağaranın giriş kısmının yerle bir edildiği, büyük çukurların oluştuğu, TSK’ye ait çok sayıda lojistik, yiyecek, sağlık malzemesinin yanı sıra gaz maskelerin bulunduğuna dair görüntüler ortaya çıktı.
 
İHD HEDEFTE
 
Yankıları süren Garê operasyonun yaratılamayan zaferin sonuçlarının bedeli ise insan hakları savunucularına ödetilmeye çalışıldı. Meclis Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef alınan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan gözaltına alındı. Türkdoğan hakkında operasyonun üzerinden 11 ay geçmesi ardından da iddianame hazırlanarak, “örgüt üyesi” olmak suçlaması yöneltildi.
 
ZORLANMA İTİRAFI
 
Garê sonrasında operasyonlarını sürdüren iktidar 23 Nisan’da Federe Kürdistan sınırında bulunan Metina, Avaşîn ve Zap bölgesine yönelik geniş kapsamlı operasyon başlattı. Metina, Avaşîn ve Zap bölgesinde başlatılan operasyonun 11’inci günü olan 3 Mayıs 2021 tarihinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, “Dağlar, yamaçlar, inmesi binmesi çok zor. Helikopterler yere teker koyamıyorlar. Bugüne kadarki mücadelede yapılması gerekenin hepsi yapıldı. Hava hücum harekatlarında helikopterlerimiz 300-500 sorti yaptı. Maalesef dost bildiğimiz bazı ülkeler PKK'ya füzeler verdiler. Dolayısıyla bunların her biri bizim için büyük bir tehlike, büyük bir risk” ifadeleriyle ne kadar zorlandıklarını itiraf etti.
 
KİMYASAL DEVREYE KONULDU
 
KDP desteği ve istihbaratıyla yürütülen operasyonlarda “helikopterlerin teker indiremediği” itirafında bulunan Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına dair iddialar ortaya çıktı. Kimyasal silah kulllanımı daha sonraki operasyonlarda da gündeme geldi. Garê'den sonra Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü olan 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan gece Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine eş zamanlı karadan ve havadan operasyon başlatıldı. Bu operasyonların üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen hala sonuç alınamadı ve TSK askerleri operasyonun ilk gününde indirme yaptığı yerlerden ileri tek adım atamadı; bazı bölgelerden de çekilmek zorunda kaldı. 
 
Bölgeden ve Avrupa’dan insan hakları savunucuları tarafından kimyasal silahların tespit edilmesine yönelik çağrılar yapıldı. Bölgede bulunan sivil toplum örgütleri, insan hakları savunucularının çalışması kapsamında operasyonlar sırasında 323 kez kimyasal silah kullanıldığı ve bunlar içerisinde 6 farklı kimyasal silah gazı tespit edildi. Kürt Ulusal Kongresi (KNK), elde edilen bilgi ve bulguları raporlaştırarak, uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderdi. KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus ajansımıza verdiği röportajda, “Kanimasî, Avaşîn ve Metîna bölgelerinde havadan ve karadan yapılan saldırılarda, 323 kez kimyasal silah kullanıldı. Bazı uluslararası kuruluşlar bu alanlara giderek incelemelerde bulundu” dedi. Karamus aralarında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) de bulunduğu 40 ülkeye hazırladıkları raporları gönderdiklerini söyledi. Karamus, Türkiye’nin Hollanda'nın Lahey (Den Haag) kentinde bulunan Adalet Divanı’nda yargılanması için başvuruda bulundukları bilgisini de paylaştı. 
 
MUHALEFETTE TUTUM DEĞİŞTİ 
 
Garê operasyonuyla iktidarın kendi bekası için yürütülen operasyonlarda bir başka dönüm noktasına da neden oldu. Her dönem iktidara yönelik tüm eleştirilerine karşın sınır ötesi operasyonlarda “terör” söylemi arkasında sıralanan muhalefet bu defa Suriye ve Irak tezkerelerinin iki yıl uzatılması meselesinde bir kez daha oyuna gelmedi. Her ne kadar bir bütünen muhalefette iktidarın bu politikasına karşı çıkış yakalanmasa da CHP, 2021 yılında getirilmek istenen tezkerelere hayır oyu kullandı.
 
DAİŞ’TEN SONRA HAVA SALDIRISI 
 
AKP, iktidarını devam ettirmek ve Kürt sorununda çözümsüzlükten beslenmesini bugünde sınır ötesi operasyonlar, hava saldırılarıyla sürdürüyor. Hesekê’de DAİŞ’in Sinaa Cezaevi’ne yönelik saldırı düzenlenirken, DAİŞ saldırısının püskürtüldüğünün açıklandığı gece 1 Şubat 2022 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Dêrik, Federe Kürdistan’da bulunan Şengal ve Mahmur Kampı’na yönelik hava saldırısı düzenlendi. Bölgede sürdürülen hava saldırılarının PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat’ın yıldönümüne denk getirilmesi dikkat çekti.
 
ÖCALAN’IN 23 YIL ÖNCEKİ TESPİTİ  
 
Operasyonun olduğu gün Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Nêçirvan Barzani’nin Ankara’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi de PKK Lideri Öcalan’ın 30 Aralık 1999 tarihli görüşmede, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ile ilgili "KDP’nin ticareti çok çirkin. Türkiye’den para alıyorlar. Geçmişte de böyleydi. Bize gelip ‘Burada kalın’ diyorlardı. Türkiye’ye gidip, ‘Biz bu kadar PKK’liyi öldüreceğiz’ diye para istiyorlardı. Bizi Türkiye’ye, Türkiye’yi bize satıyorlardı. Bu oyun hala devam ediyor. Biz bu oyunu bozalım diyoruz” sözlerini hatırlattı.
 
Garê operasyonu sonucunda asker ve polislerin yaşamını yitirmesine karşı iktidarın hesap vermesi gerektiğini dile getirdiği için vekilliği düşürülen, cezaevine konulan ve uğradığı haksızlık sonrası yeniden vekilliğini kazanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
 
‘ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK'
 
Garê operasyonunda yaşamını yitiren askerlerin serbest bırakılması için çözüm peşinde koştuklarını hatırlatan Gergerlioğlu, “Askerlerin aileleri partimize, bana başvurdu. Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Bu sıkıntının bitmesi, askerlerin ailelerine kavuşmaları için mücadele ettik. Elimizden geldiği kadar gündeme getirsek de maalesef askerlerin ölümü ile neticelendi. Böyle olmadan bir çözüm de bulunabilirdi. Daha önce birçok kez esir alınan askerler başlarına bir şey gelmeden ailelerine kavuştu. Yaşamını yitiren askerler için de bu yapılabilirdi” diye konuştu.
 
'ÇÖZÜM PEŞİNDEYİZ'
 
Parti olarak Kürt sorununun barış ve insan haklarının sağlanmasıyla çözüleceğine inandıklarını aktaran Gergerlioğlu, “Bu topraklarda hiçbir dini kesim, etnik topluluk üzülmesin, anneler ağlamasın, çocuklar gençler ölmesin istiyoruz. Çözümün sağlanması yolunda adımlar atmak mümkündür. Ölen geri gelmiyor ancak barış sağlanabilir. Barışın sağlanması hala mümkün. Barışın yolu hala bulunabilir, bunun için hepimizin gayret etmesi gerekiyor. Daha fazla anneler, babalar ağlamasın, canlar gitmesin istiyoruz. Bu topraklarda barış, huzur ve kardeşlikle yaşayalım istiyoruz. Biz siyaset alanında çözüm peşindeyiz. Tüm bunlara rağmen barıştan kesmediğimiz bir ümidimiz var” ifadelerini kullandı.
 
MA / Berivan Altan

Diğer başlıklar

16:55 Elbak’ta askeri araç devrildi
16:14 Curnê Reş'te mahalle mahalle seçim çalışması
16:12 AKP'li Özcan'ın koruması: Belediye aracında esrar taşıttı
15:38 Afganistan'da sel: En az 50 ölü
15:05 30 yılın ardından memleketinde çiçeklerle karşılandı
14:53 65 yaş üstü hasta tutsakların sağlık sorunlarını sıraladılar
13:56 'Dörtler' anıldı
13:52 KHK açıklamasında Wan'daki tutuklamaya tepki
13:46 Wan'da Kürt Dil Sempozyumu: Bir dili öldürmek jenosittir
13:41 AKP’nin tarımdaki ‘başarı’ hikayesi: 700 milyar borç
13:37 Şirnex ve Hatay’da Kobanê Davası protestosu
13:31 31 yıllık tutsağın tahliyesine dördüncü engel
13:23 Kayıp yakınlarından birçok kentte eylem: Failleri yargılayın
13:03 Cumartesi Anneleri Örhan ailesinin akıbetini sordu
12:30 Tokat’ta tutsaklara hücre cezası
11:30 Şehba’ya saldırılarda 2 çocuk yaralandı
10:29 Efrîn’de 6 yılda 10 bin kişi kaçırıldı
10:13 Kobanê Davası: Karara karşı omuz omuza mücadele verilmeli
09:46 İstiklal Mahkemeleri'nden Kobanê Davası'na değişen bir şey yok
09:32 Mêrdîn Kitap Festivali: İlgi yoğun, yayıncılar memnun
09:23 Alıkonulan Ahmet'ten 207 gündür haber yok
09:22 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi sürüyor
09:16 Çiftyürek: 'Kalkınma Yolu Projesi' ile Kürt kazanımları hedefleniyor
09:13 Çıraklık merkezlerinden MESEM’e çocuk emeği sömürüsü
09:06 Nas: Ülke geleceği açısından umut kırıcı bir karar
09:03 'Güvenlik' arıcılığı bitme noktasına getirdi
09:02 Ünsal: DAİŞ’in intikamı alınmak isteniyorsa boşa bir çaba
09:01 Penseli işkence iddianamede yer almadı
09:00 18 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
07:49 3 kentte 18 tutuklama
17/05/2024
23:24 Köln'de Kobanê Davası tutsaklarıyla dayanışma mitingi
21:20 30 yıllık tutsak İlhan tahliye edildi
21:06 Gök ve Dinç’in davasında karar çıkmadı
20:06 Kobanê’den mesaj: Kobanê Davası tutukluları onurumuzdur
19:34 Savcılıktan Kobanê Davası'ndaki beraat ve tahliyelere itiraz
17:57 ‘Emine Şenyaşar yargılanıyor, katliamı yapanlar yargılanmıyor’
17:40 Mêrdin Kitap Festivali’nde Aram Yayınevi’ne yoğun ilgi
17:16 Antalya ve Hatay’da 9 kişi serbest bırakıldı
17:02 Dêrsim’de halk konserine valilik yasağı
16:28 Hemşire Bilgin şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
16:04 Colemêrg’te 6 kişi daha tutuklandı
16:01 Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 8 ayda 3 kez yemek ücretine zam
15:59 3 kentte 'Tecride son ver' eylemi
15:57 Bakanlıktan Karaburun'da 41 yeni RES onayı
15:52 Belediyeye gelen para maaşlara yetmedi
15:42 Curnê Reş’te 12 mahallede seçim çalışması: Yüksek farkla kazanacağız
15:32 Çorum'da iki kadın katledildi
14:24 Şehba’nın Til Mediq köyüne saldırı
14:20 Kışanak Amed'te: Kobanê vicdan meselesiydi, vicdan kazanacak
14:16 Birçok kentte Kobanê Davası protestosu
14:13 Sêrt kayyımın tahsis ve devir işlemleri iptal edildi
14:06 Wan sokakları: Kararı mahkeme değil, iktidar verdi
13:56 Adalet Bakanı Tunç'tan Kobanê Davası açıklaması
13:55 Ege cezaevlerinde 1 yılda 934 hak ihlali
13:43 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun' talebi
13:34 30 yıllık tutsağın tahliyesi ikinci kez engellendi
13:29 Curnê Reş seçmenlerine mektup: 2 Haziran'da zafer halayına duralım
13:27 Mêrdîn 1’inci Kitap Festivali başladı
13:07 Hukukçular: Düzmece yargılamayla verilen cezaları tanımıyoruz
12:00 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:52 Kobanê Davası dünya basınında
11:26 İfadeye çağrılan Akıl ve Çağlı gözaltına alındı
11:14 Erdoğan'ın affettiği Çetin Doğan tahliye edildi
11:06 DEM Parti 3 kentte Kobanê Davası kararlarını protesto edecek
11:05 TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı
11:00 2 kişiyi öldüren AKP’linin babasına Erdoğan affı!
10:47 Yüksekdağ'dan ilk mesaj: Kimsenin yüzü düşmesin, diz çöktüremediler
10:32 Kobanê Davası avukatı Aydın: Börü'nün ölümü algı için kullanıldı
10:06 Wan'da 21 kişi tutuklandı
09:51 Hukukçular: İktidar yargıyı suç aleti olarak kullandı
09:44 Müfredat tepkisi: Çocuklarımız AKP’nin şekillendirici hamuru değil!
09:26 Eren Keskin: Bu intikamcı bir karardır
09:11 Alıkonulan Ahmet'ten 206 gündür haber yok
09:10 Tutsaklar telefon ve aile görüşlerine çıkmıyor
09:08 Çocuk emeği üzerinden milyonlarca liralık ciro
09:06 Şüpheli şekilde ölü bulunan Koç’un babası: Kızım öldürüldü
09:04 Çakmak: İmralı’ya gitmek için yeni bir başvuru yapacağız
09:03 Barış Anneleri 'özgürlük' talebinde kararlı
09:00 17 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:50 Kobanê Davası'nda hangi siyasetçiye kaç yıl ceza verildi?
08:07 Erdoğan'dan 28 Şubat hükümlülerine af
01:18 15 barodan Kobanê Davası açıklaması
01:10 Tuncel: Cezaevlerinde İmralı tecridine karşı verilen mücadeleyi anlamlandıralım
01:03 Amor ve Sjöstedt’den Kobanê Davası kararına tepki
16/05/2024
23:19 Tahliye edilen siyasetçi kadınlar: Mücadele sürecek
22:48 Êlih ve Wan’da Kürt Dili Bayramı etkinlikleri
22:33 Amed ve Adana’da yürüyüş
22:19 Bedlîs’te 6 kişi tutuklandı
21:40 Tahliye olan Kışanak: Barışa ihtiyacımız var
21:16 Korucu saldırısında 6 yurttaş yaralandı
21:00 Hüseyin Deniz Öykü Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu
20:28 Kobanê Davası kararına karşı ortak mücadele çağrısı
19:46 Kobanê Davası kararına tepki yağdı
19:36 Avrupa Parlamentosu Sol Grubu: Türkiye’de IŞİD karşıtı protestolar suç sayılıyor
19:28 Emine Şenyaşar’ı takip eden basın ve danışmana polis engeli
19:09 Birçok kentte Kobanê Davası protestosu: Boyun eğmeyeceğiz
17:52 Peri’de seçim çalışmalarının startı verildi
17:43 Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldı
17:27 Hatimoğulları: Cuntaya rahmet okutacak bir karar
Bakırhan: Cezaları tanımıyoruz
17:18 MUÇEP : ÇED raporları kopyala-yapıştır hazırlanıyor
17:04 TJA: Kobanê Davası kararını tanımıyoruz
16:55 Önder’den Kobanê kararı yorumu: AKP’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir
16:49 Meclis'te Kobanê Davası protestosu
16:44 Ahmet Türk'ten ilk açıklama: Mücadele etmeye devam edeceğiz
16:26 DEM Parti Kobanê Davası ardından olağanüstü toplanıyor
16:08 DEM Parti’den Kobanê kararına ilk tepki: Kumpaslarınızı çökerteceğiz
16:02 Seçim çalışmaları 3 koldan sürüyor: Curnê Reş bizim
15:31 Karar duruşmasını takip eden siyasetçiler: Kobanê Devrimi mahkum edilmek isteniyor
15:16 Kobanê Davası'nda siyasetçilere ceza yağdı
15:01 Dêrsim'deki maden projelerine karşı 'ortak mücadele' çağrısı
14:49 BES: 'Kamuda tasarruf' paketiyle fatura halka kesildi
14:48 Eylemcinin listesinde adı bulunduğu iddia edilen gazeteciler ifade verdi
14:47 Wan’daki gözaltı ve tutuklamalara tepki: İntikam operasyonu
14:22 Yemek ücretleri ödenmeyen memurlardan yemekli protesto
14:14 Tehdit alan kadın şikayetine rağmen korunmadı
13:55 Kobanê Davası için çağrı: Ülkenin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir
13:36 30 yıllık tutsak Yavuz tahliye oldu
12:34 Cannes Film Festivali sinema emekçilerinin eylemiyle başladı
12:24 Tutsak kadınlar: Öcalan’ın özgürlük koşullarının sağlanması için duruşmaya katılmıyoruz
12:08 TFF kadın hakemi hamile olduğu için FIFA listesinden çıkardı
11:49 Kobanê Davası: Duruşmaya ara verildi
11:32 Asrın Hukuk Bürosu’ndan İmralı’ya gitmek için başvuru
11:30 İran'da 2 tutsak kadın açlık grevine başladı
11:19 Kobanê Davası'nda karar duruşması başladı
10:25 Bakırhan: Ders alınıp alınmadığını göreceğiz
Hatimoğulları: Bu dava Türkiye için bir yol ayrımıdır
09:44 Alıkonulan gazeteciden 205 gündür haber yok
09:42 4 ilde 68 gözaltı
09:41 Tutsaklar 'özgürlük' eyleminde
09:40 DAİŞ saldırısında 1 Irak askeri hayatını kaybetti
09:16 Sêrtli yurttaşlar: İnsan dilini konuşmadığı yerde yok olur
09:10 Kürtçeye 10 kontenjana tepki: Seçmeli değil, anadilde eğitim olmalı
09:06 Jîn Art’tan büyük konsere çağrı
09:06 Ekolojide antikapitalist bir mücadele: Polen Ekoloji Enstitüsü
09:05 'Mardin Bienali'ne alternatif oldular
09:02 Tetwan'da her hafta kültür ve sanat atölyesi düzenlenecek
09:02 Cezaevinde şüpheli ölüm: Oğlumun intihar ettiğine inanmıyorum
09:01 Mevsimlik işçilerin zorlu geçim mesaisi başladı
09:00 16 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:58 Kobanê Davası'nda bugün karar bekleniyor
08:43 AYM kararına uymayan isim Yargıtay Başsavcılığına atandı
08:39 Meteoroloji’den sağanak yağış ve toz taşınımı uyarısı
07:52 Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 gözaltı daha
00:05 Sinn Féin milletvekili: Abdullah Öcalan serbest bırakılmalıdır
15/05/2024
23:18 İran’da 14 yıllık bir tutsak idam edildi
22:19 Enkazdaki elektrik kablosuna basan çocuk hayatını kaybetti
20:56 Wan ve Bedlîs’te 13 kişi tutuklandı
20:47 Kürt Dili Bayramı panelleri: Asimilasyona karşı Kürtçe konuş
20:28 Bakırhan: Kürtler asimilasyona karşı mücadeleyi sürdürecek
20:05 Kürt Dili Bayramı etkinliklerle kutlandı
19:32 İHD’den Soma açıklaması: Sorumlular hesap verene kadar mücadele sürecek