Celalettin Can: Öcalan tarihi bir iradedir

img

İSTANBUL - PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte Kürtlerin halk olma bilincine kavuştuğunu belirten 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, “Bir halkı halklaştırma konusunda Öcalan tarihi bir iradedir” dedi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye getirilmesinin üzerinden 23 yıl geçti. Ağır tecrit koşullarında tutulan Öcalan’dan, son bir yıldır haber alınamıyor. Tecridin derinleşmesiyle paralel olarak siyasal, toplumsal ve ekonomik krizin de derinleştiği süreçte, Türkiye’de halklar Öcalan’ın çağrısıyla ve doğrudan rol almasıyla “çözüm” adı altında başlayan süreçte nefes alabildi. Yüz yıllık imha, inkar ve asimilasyon politikalarıyla yaklaşılan Kürt sorununa, demokratik ve barışçıl çözüm önerisiyle çağrı yapan Öcalan’ın mesajları, Türkiye’de savaş politikalarının, ölümlerin, krizlerin devreden çıktığı bir döneme sahne oldu. Toplumsal desteğin büyük olduğu bu süreçte, AKP’nin süreci bitirmesi ve öncesinde planladığı “Çöktürme Planı”nı devreye koymasıyla sonlandı. O günden bugüne Türkiye toplumsal, siyasal ve ekonomik krizlerle boğuşurken; darbe girişimi, Olağanüstü Hal (OHAL) ve baskı rejiminin derinleşmesiyle demokrasinin kırıntısına muhtaç hale getirildi. 
 
Kürt halkının özgürlüğe yeniden “adım atması” olarak anlamlandırılan Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan 2013’te, “Çözüm" adı altında yürütülen sürece katkı sunmak için kurulan Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan 78'liler Girişimi Sözcüsü ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Celalettin Can, Öcalan’ın Türkiye demokrasisine etkilerine dair soruları yanıtladı.
 
Öcalan liderliğinde 27 Kasım 1978’de PKK’nin kurulduğu döneme tanıklık ettiniz. 78 kuşağı bu çıkışı nasıl değerlendiriyordu?
 
O dönem, yani 1975-76’lı yıllar bir ölçü de tartışmalı bir dönemdi. PKK, 78’de kuruldu. Ama temellerini 73-74’den itibaren atan ve ‘Ulusal Kurtuluş’çular olarak bilinen bir oluşumdu. Pek etkili değildi, zayıftı. Ben o dönemde Elazığ’daydım. Sınırlı bir gruptu. Mesela, Dev-Genç’in gücü daha fazlaydı. Dersim’de sınırlıydı. Diyarbakır’da hakeza öyle. Özgürlük Yolu daha egemendi. Ayrıca ‘78’li kuşağı’ kavramı 2000’den itibaren tarih sahnesine çıkarken, bizim verdiğimiz bir isimdi. Bu bağlamda Kürt siyasal hareketi bugünden bakıldığında, 78 kuşağı hareketlerinden biri idi denebilir. Ancak o güncellikte ‘kuşak’ kavramını kullanmak için zaman erkendi.
 
 ‘Ulusal Kurtuluşçular’ o dönem nasıl tanınıyordu? 
 
 
 Bu başarıyı sağlayanlar hepsi genç insanlardı. Ağa paşa çocukları değildi. Direk halkın bağrından çıkmış insanlardı. Türkiye gibi bir devletle ki keza ABD de ’40 yıldır tasfiye etmeye çalışıyoruz’ demesine rağmen ayakta kaldı.
 
Ulusal Kurtuluşçular bir grup Apocu şeklinde tanınıyordu. Ama iddialı bir gruptu. İkili üçlü görüşmelerde çok iddialı konuşuyorlardı. 1975 ilkbahar sonlarında Ankara’ya gitmiştim. O dönemde Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Derneği’nden (ADYÖD) bir arkadaşa, ‘Bu Apocular kim, ne yaparlar, nasıl düşünürler?’ diye sormuştum. Elazığ’da durumlarını biliyordum ama Ankara’dan nasıl görünüyorlar, bunu görmek istemiştim. Çünkü aynı akşam Cumhuriyet Yurdu’nda bu grup ile randevum vardı. Bana, “Apo diye bir meczup var. Üç, beş kişiyi de etrafına toplamış dolanıp duruyor. Sadece ‘Kürdistan sömürgedir. Kürdistan silahlı mücadele ile kurtulur’ şeklinde iki kelime biliyorlar” dedi. Bende zayıf ve sınırlı olduklarının farkındaydım ama ‘meczup’ kavramı tuhaf gelmişti. O dönemde solun genel bir yükselişi vardı. Solun genel yükselişi içinde Kürt hareketinin durumu cılız kalıyordu. Ancak cılızlığa rağmen boğulmadı. Özellikle Kürdistan’da Ulusal Kurtuluşçular ile çatışmayan hareket yok gibiydi. 
 
O dönemde sadece Dev-Genç ile karşı karşıya gelmedi, diye anımsıyorum. Bütün bunlara rağmen kendini korumayı bildi. Gücünü yurt dışına taşıyabildi. Oradan Türkiye'ye bakabildi. Türkiye solu darbe ile birlikte önemli ölçüde tırpanlanmıştı. Buna rağmen silahlı hareketi başlatacak bir noktaya geldi. Bu büyük bir başarı. Bu başarıyı sağlayanlar hepsi genç insanlardı. Hepsi fukara çocuklarıydı. Ağa paşa çocukları da değildi. Direk halkın bağrından çıkmış insanlardı. Ama buna rağmen Türkiye gibi bir devletle ki keza ABD de ‘40 yıldır tasfiye etmeye çalışıyoruz’ demesine rağmen ayakta kaldı. Üstelik aşiret bir toplumdan modern bir gerilla hareketi çıkardılar. Bunlar çok önemli gelişmeler. 
 
PKK’nin bu kadar büyümesinin ve yaşamasının nedeni nedir?
 
İşlerini ciddiye aldılar. Karşı karşıya oldukları gücü hep anlamaya çalıştılar. Kendi rollerini de bildiler. Nerede saldıracaklarını, nerede geri çekileceklerini iyi hesapladılar. Örneğin, 1979’da bütün Türkiye soluna, ‘Geri çekilelim darbe geliyor. Baş edemezsiniz. Ortadoğu’ya gidip orada örgütlenelim’ dediler. Ancak Türkiye solundan kimse onları ciddiye almadı. Onlar daha güçlü dönmek için gitti. Türkiye solunun en büyük eksikliği kendi devletini tanıyamamaydı, kendi gücünü abarttı. Bu konuda Öcalan Türkiye solu liderlerinden farklı. 
 
Yani hareketinin sürekliliğini, kendisini esas alan, meselenin esasında sabitlenen, taktik meseleler üzerinden esip gürlemeyen, Türk devlet sistemini anlama üzerinde yoğunlaşan bir hareketi konuşuyoruz. Çok temkinli ve tedbirli bir hareket. O dönem kimin aklına çekilmek geldi ki? Sol yükselişteydi ‘devrim yapacağız’ diyordu. O ise solun en güçlü olduğu kanısında olduğu bir zamanda, ‘çekilmesek daha kötü olacak’ diyebiliyor ve Ortadoğu’da güçlenmeye gidiyor. Bu, Kürt hareketini yaşatan önemli faktörlerden biri oldu. Kürt hareketi bir gerilla hareketi olmaktan çıktı ve ‘feda’ hareketine dönüştü. Feda hareketi de yenilmezliğin koşullarını yarattı.
 
Öcalan öngörüleri ile yaptığı çözümlemeler ve attığı adımlarla hareketi bu noktaya kadar getirdi. Öcalan’ın attığı adımlardan biri de silahların sustuğu bir süreç oldu. Bu süreçte Öcalan’ın rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
 
Osmanlı'dan kalma bir zihniyet de var Kürtlerle ilgili, Kürt halkının kendisine entegre olmayacağını düşünüyor. Çünkü isteği gibi idare edemeyeceğini biliyor. Ortak yaşama bakmaz. Öcalan bu anlayışı kırmak ve daha barışçıl bir ortam istiyor.
 
O süreç Öcalan sürecidir. Türkiye'de 90'larda barıştan söz edilmeye başlandı. Dünyada Sovyet sistemi çökünce, solun da hareket sahası daraldı ve değişti. Genel bir yenilgi süreci başladı. Öcalan, eski tarzla, yeni döneminde gidilemeyeceğini fark edince, barış politikaları ile zaman kazanmaya çalıştı. O şekliyle tıkanma kaçınılmazdı. Uzlaşma politikaları zorunlu idi. Uzlaşma işbirlikçilik anlamına gelmiyordu. Bu aynı zamanda Kürt hareketine yeni konsepti anlama fırsatı tanıdı. Türkiye sürekli başka türlü yaklaştı. Türkiye, savaşmak istiyor. Sen ona göre teröristsin, yok olman lazım. Bu Türk devlet sisteminde bir gelenektir. Osmanlı Devleti’ne de baktığımızda hiç uzlaşmaya gitmediğini görürüz. Hiçbir ayrılıkçı güç ile uzlaşmadı. Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile uzlaşabilirdi. Kendi halkını, yani Ermenileri bile katletti. Çünkü bu bir devlet geleneği. Uzlaşması için kuvvetler dengesinin çok köklü değişmesi gerekir. İçerde ve dışarıda değiştiği taktirde ancak uzlaşmaya gelir. Eğer yeniden güç kazanır, sende de bu yönlü zafiyet görürse ilk fırsata bu uzlaşıyı bozar. Bu bir kültür, gelenektir. Meseleye ahlaki yaklaşmamıza gerek yok. Bu şekilde davranılırsa kaybedilir. 
 
Selçuklular, Osmanlı’ya, İttihat ve Terakkiye, Kemalizm’e bakalım. Dersim’de niye katliam yaptılar? Koçgiri’yi yok etmek için ortada bir şey mi vardı? Neden çünkü kafasında bir Türk devleti projesi, Türk modernleşmesi projesi vardı. Osmanlıdan kalma bir zihniyet de var Kürtlerle ilgili, Kürt halkının kendisine entegre olmayacağını düşünüyor. Çünkü isteği gibi idare edemeyeceğini biliyor. Ortak yaşama bakmaz. Ona tabi olursan onun için ortak yaşam olur. Zaten Öcalan bu anlayışı kırmak istiyor. Daha barışçıl bir ortam istiyor. Savaşla, insan ölümleriyle bir şey çözülmeyeceğini söylüyor. Hata Misak-i Milli içinde bile bir konsept yaratabiliriz diyor. Alttan da alıyor. Öcalan savaşın silah sanayisini güçlendireceğini, savaşın yoksulluk getireceğini, savaşın, kan dökmenin kangrene yol açacağını ve bunun geleceğinin olmayacağını söylüyor. Son derece insani bakıyor. Çünkü Kürt sorununun Türkiye demokrasisinin önündeki engel olduğunu biliyor. Kürt sorunu çözülürse demokrasinin önü açılır. O da demokrasi istiyor. Ortak yaşam alanlarının oluşmasını istiyor.
 
Bu noktayı biraz daha açmanızı isteyeceğim. Çünkü bahsettiğimiz süreçte sizler gibi birçok kişi Akil İnsan sıfatıyla daha sağlıklı sonuçlar için toplumla bir araya geldi.  Öcalan’ın Türkiye demokrasisine etkisini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Öcalan darbe yapılacağını ön görerek hükümeti uyardığını söylüyor. Zaten o vesilesiyle süreç başladı. Hakan Fidan ifadeye çağrıldığında bunun darbe mekaniği olduğunu ifade ediyor. Bu ne anlama geliyor; hükümeti darbeden korumak istiyor. Niye korumak istiyor? Darbe sürecinin yaşanmasının önüne geçmek istiyor. Öyle bir uyarı ile başlayan diyalog, Öcalan’ın önerisiyle sürece doğru evriliyor. Kürt hareketi pek de güvenmiyordu sürece. Ama Öcalan öyle bir süreci başlattığı için giderek onu esas aldı. Öcalan’ın da kaygılarını sonradan öğrendik. Kaygılara rağmen çatışma ortamının biraz da olsa azalması, karşılıklı toplumun rahatlamasını istedi. Toplum barışı kavrarsa devlet istese de istemese de uzlaşmak zorunda kalır belki... Böyle bir alt yapı öngörüyordu.
 
Öcalan ağır tecrit koşulları altında tutuluyor ve kendisinden son bir yıldır haber alınamıyor. Bu haber alınamama haliyle ne amaçlanıyor? 
 
 
Öcalan’a özel bir politika uygulanıyor. Türkiye'de şu anda iki tane yasa var. Bir Öcalan yasaları var. Bir de geriye kalan tutuklular için yasalar var. 
 
Öcalan ile irtibatımız koparıldı ve tecrit uygulanmaya başlandı. Niye koparıldı? Biz onunla konuşsak ne olur? Niye konuşturmuyorlar? Ailesi, avukatları ile görüşmesi niye engelleniyor? Niye tecrit var? Öcalan ufku geniş, geleceği gören bir liderdir. Öcalan ile görüşmelerin yapılmamasının nedeni, fikirlerinin devlet çıkarlarına uygun düşmediğinden kaynaklanıyor. Kanunlar herkese eşit uygulanır. Öcalan’da diğer herkes gibi hükümlüdür. Her hükümlünün belli hakları vardır. Bütün tutuklu ve hükümlüler görüşüyor. Öcalan görüşemiyor. Öcalan’a özel bir politika uygulanıyor. Türkiye'de şu anda iki tane yasa var. Bir Öcalan yasaları var. Bir de geriye kalan tutuklular için yasalar var. Sürekli bir tecrit durumu var. Bu ceza içinde cezadır. 
 
Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan artık Kürtlerin doğuşu olarak kabul görüyor. Kürtlerin bu değerlendirmesini nasıl görüyorsunuz? 
 
İyi ki doğmuştur. Liderler önemlidir. Devrimin beyni liderlerdir. Kürt halkını ayağa kaldırma, bilincine kavuşturma ve kendi hakkını ve hukukunu savunmaya teşvik etti. Kadınlar eskiden sokağa çıkamıyordu. Şimdi kadınlar da erkekler de sokakta haklarını savunuyor. Yani bir halkı halklaştırma konusunda Öcalan iradesi tarihi bir iradedir. Bunu hükümet de herkes de kabul ediyor. Öcalan çok önemli, büyük şeyler başardı. Tabii, sadece Öcalan da değil. Öcalan derken lider kadrosu ile birlikte düşünüyorum. Kürt halkına, dünya halklarına katkıları oldu. Kürt halkının dili unutulmadıysa, kendini var ettiyse Öcalan'ın katkısı büyük oldu. Kürt halkı da bunu biliyor ve bu nedenle Amara’ya akın akın gidiyor. Yakalandığında birçok insan kendini yaktı. Her yerde ‘Biji Serok Apo’ diyorlar. Düşünülsün, Menderes asıldığında veya Demireller, Ecevitler 12 Eylül de içeri alındığında kaç kişi sokağa çıktı? 
 
MA / Mehmet Aslan
 

Diğer başlıklar

09/05/2025
23:09 ‘Kuyu tipi’ cezaevlerine karşı açlık grevi başlatıldı
22:36 Hakan Fidan 4-5 sene önce zehirlendiğini iddia etti
22:28 Remzi Kartal’dan ‘telekonferans’ düzeltmesi
22:01 PKK kongresi sonrası AKP’den ilk açıklama
21:41 Gözaltına alınan öğrenciler serbest
21:39 HDK'den 'kongre' açıklaması: Demokratik örgütlenme seferberliğinde buluşalım
21:25 Bern'de Alevi mezarlık alanı açıldı
20:45 Giresun'da kadın cinayetlerine tepki
20:42 Artemêt’te şölen: Evde sokakta anadilimizi konuşalım
20:22 Bakanlığın toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan açıklamasına tepki
20:18 Büyüknohutçu çifti İzmir'de anıldı
20:08 Bakırhan: Ülkenin önünde yeni ve tarihi bir kapı aralanabilir
20:02 PKK Kongresi’ni yaptı, sıra iktidarın atacağı adımlarda
19:42 Meral Danış Beştaş: PKK kongresi yeni bir döneme kapı araladı
19:08 Önder’in taziyesine ziyaretler gün boyu sürdü
19:03 PKK’nin 12’nci kongresi dünya basınında yer aldı
18:47 Amed’de Kirmanckî Meclisi kuruldu: Örgütlenip güçleneceğiz
18:25 Yargıtay, Gamze Açar'ı katledenlere verilen cezayı onadı
17:53 Erdoğan'dan Papa Prevost’a tebrik mektubu
17:43 Kadınlardan yürüyüş: Susmadık susmayacağız
17:40 Amed’de ‘Kürt meselesi’ paneli: Anayasayı bu utançtan kurtarmalıyız
17:40 Mûş’ta ‘Kadın Dinlenme Merkezi’ açıldı
17:12 Semsûr'da maaşlarını alamayan işçilerden eylem
16:50 Pervin Buldan, Önder'in taziyesinde konuştu: Tarihi açıklamayı görmedi ama yattığı yerde huzur bulacak
16:38 Leyla Zana: Hepimize yeni görevler düşüyor
16:21 'Kongre' değerlendirmeleri: Adım sırası devlette
16:08 Tülay Hatimoğulları: Demokratik ve hukuki zeminin inşa edilme zamanı geldi
15:52 Uzman çavuşun katlettiği Şen'in davası ertelendi
15:34 Cezaevinden tahliye oldu, iki kadını katletti
15:28 DEM Parti'den 'kongre' açıklaması: Tarihi bir eşik
15:18 Pervin Buldan: Kongre oldukça tarihi, Öcalan'a ‘teknik bir iletişim’ sağlandı
14:12 Amed’de 7 öğrenci gözaltına alındı
14:12 Önder'in memleketindeki taziyeye ziyaretçi akını
13:05 Hasta ve tahliyesi engellenen tutsaklar için eylem: Çözüm için reform süreci başlatılmalı
13:00 PKK'den önemli açıklama: 12. Kongremizi gerçekleştirdik
12:51 Belediye meclis toplantısını mahallede halkla birlikte alındı
12:49 31 yıl tutsaklığın ardından memleketinde
12:45 DEM Parti’den çocuklara Kürtçe kitap
12:35 Wan-Bedlîs karayolunda iki araç koyun sürüsüne çarptı
11:57 'Orhan Doğan' ismine ret kararı mahkemeye taşındı
11:35 DEM Parti Sözcüsü: PKK'nin kongresini topladığını duyurması an meselesi
11:16 Sırrı Süreyya Önder için memleketinde taziye kuruldu
11:14 Hindistan ve Pakistan’da karşılıklı saldırılar yoğunlaşıyor
11:12 Çözüm karşıtları devrede!
10:52 Ailelerden İmralı'ya gitmek için başvuru
10:37 Gardiyan saldırısından şikayetçi olunca sanık durumuna düştü
10:00 Koçerlerin zorlu yolculuğu başladı
09:55 Gazeteci Kanbal hakkında dava açıldı
09:23 Kürt sorununun çözümünde heba edilen süreçler
09:08 Gabar'da orman kıyımının yeni görüntüleri
09:07 Semt pazarındaki yurttaşlar: Çözüm Öcalan’ın çağrısında
09:06 Dicle Anter: Sırrı gerçeklerle yüzleşilmesi için savaştı
09:05 Antalya'daki cezaevlerinde 90 hasta tutsak var: Serbest bırakılmalılar
09:04 Şirnex’te öldüren sağlık hizmeti: Ekipman ve doktor yok
09:03 Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali: Dayanışma güçlendiriyor
09:02 Tutsak yakınları: Gözümüz televizyonda büyük barışı bekliyoruz
09:01 ‘Umut hakkı düzenlemesi tartışmasız atılması gereken adımdır’
09:00 09 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:30 31 yıl sonra memleketinde coşkulu karşılama
08/05/2025
23:44 ‘Suriye’de 5 ayda 5 bin 500 sivil öldürüldü’
22:48 SOHR: Silahlı gruplar Şam’da yurttaşların evlerine el koydu
22:07 Birçok kentte Abdullah Öcalan posterleri asıldı
21:34 Êlih’te kadınlar buluştu: Kayyım zihniyetine karşı dayanışacağız
21:22 Wan’da Kürt Dili Bayramı şöleni
21:08 Yeni Papa Robert Francis Prevost oldu: Barış sizinle olsun
21:02 Federe Kürdistan’da yaşamını yitiren Işık’ın taziyesine kitlesel ziyaret
20:57 Sırrı Süreyya Önder anısına Beynelmilel gösterimi
20:54 ‘Kürtçe hukuk literatürünün oluşturulması gerekiyor’
19:32 15 yaşında girdiği cezaevinden 46 yaşında çıktı
19:21 Eskişehir'de kadın katliamları protesto edildi
19:15 Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan davasında karar
19:03 Türkiye ile Irak arasında 11 anlaşma imzalandı
18:55 Taciz failine verilen cezanın bozulması protesto edildi
18:45 Şarbajêr’de bir kolber katledildi
18:10 ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu dikkate alınmadı: Elisa Ayık tahliye edilmedi
17:44 Qoser Meclisi: Zeyni İpek, araçları yandaşlara peşkeş çekmek için istedi
17:36 Qoser’de bir öğretmen öldürüldü
17:21 Pasûr Belediyesi eşbaşkanları halk buluşması düzenledi
17:12 DEM Parti’den kayıt dışı çalışma koşullarının tespiti için önerge
17:01 Ankara'da bir kadın katledildi
16:54 Wan'da Kürt Dili Sempozyumu düzenleyecek
16:33 Arınç’tan taziye ziyareti: Süreçte yer alanları devlet korumalı
16:01 Amed’de hukuk öğrencileri Önder’i andı
15:51 9 kadın tutsağa ‘sarılma’ ve ‘zılgıt’ cezası
15:39 CHP İl Başkanı Çelik ve 25 kişi hakkında iddianame
15:28 Mersin’de ağaç katliamına karşı nöbet
15:19 Zirai don için 'özel afet bölgesi' çağrısı
14:50 Nisan ayında 8'i çocuk, 152 işçi hayatını kaybetti
14:49 Özel’den İmamoğlu’na ziyaret
14:21 124 isimden Önder’e veda: Hepimizin yüreğine barışı yazdın
14:12 'Çocuk Hastanesi'nin deprem raporu 27 aydır gizleniyor'
14:12 Zırhlı araçla katledilen Öner davası istinafa taşındı
13:31 Hastane yolunda tutsaklara saldırı
13:12 Tutsaklara hücre cezası
12:55 Cezaevindeki şiddet davasında görüntüler istenecek
12:45 Erdoğan: Bizi kolay bir süreç beklemiyor
12:29 TBB'den avukata saldırıya tepki
12:25 Werîşe Muradî’nin tedavi hakkı engelleniyor
12:19 Avukatlardan İmralı başvurusu
12:18 Gazeteci Güneş davasında emniyetten 'bilgi' istenecek
12:14 Amed’de tutsaklar için yapılacak açıklamaya çağrı
12:05 DEM Parti'den Önder'e suikast iddialarına dair açıklama
12:02 Amed'de ArtTigris Sanat Fuarı'nın lansmanı yapıldı
11:08 Hasta tutsak Karatay'ın yeniden yargılanmasına devam edildi
11:03 Serê Gulanê etkinliklerinin startı verildi
10:57 Hindistan-Pakistan çatışmasında en az 43 ölü
10:52 'Kuyu tipi' cezaevlerine karşı açlık grevi başlatılıyor
10:43 Gazeteci Zeynep Kuray hakkında beraat kararı
10:28 Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden İmamoğlu açıklaması
10:16 İşçiler greve gitti, çöp yığınları oluştu
10:14 GES'e karşı direnenler: Göç etmek istemiyoruz
10:05 DAİŞ’in Dêrazor’a saldırıları sürüyor
09:26 Hasta tutsak Ayık’ın annesi: Barış için önce hasta tutsaklar bırakılmalı
09:25 ‘Sürgüne’ karşı oturma eylemi başlattı
09:13 ‘Sırrı’nın cenazesine katılanlar barış mücadelesi sözünü verdi’
09:12 ‘Şiddetin son bulması için sorumluluk alınmalı’
09:08 30 yılın ardından tahliyesi ertelendi: Ölsem de pişmanlığı kabul etmem
09:06 Amed’de halk ulaşım zammına tepkili: Geri çekin
09:05 'Önder'e sözümüz; bu topraklara onurlu barışı getirmektir'
09:04 33 yıllık sürgünden sonra Amed’te sahneye çıktı
09:03 Ev ev gezerek Öcalan'ın çağrısını anlatıyorlar
09:02 Ateşkese rağmen 23 bin 369 saldırı
09:02 Dünyada barış görüşmeleri: Karşılıklı adımlarla çözüm sağlandı
09:00 08 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
07:49 Amêdiyê Bölgesi’ne hava saldırısı
06:12 İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi
00:10 AYM'nin kararına tepki: Bu düzenlemeye boyun eğmeyeceğiz
07/05/2025
22:37 Suriye sahil kentlerinde 10 kişi kaçırıldı
21:33 'Özgür Özel'e yapılan saldırı araştırılsın' önergesine ret
21:21 Fed faiz kararını açıkladı
21:17 Tutsak kadınlardan Sırrı Süreyya Önder için taziye mesajı
20:47 AK’nin Türkiye raporu onaylandı
20:36 ÖHD ve TUHAD-FED: Hasta tutsakların yeri cezaevi değil hastanedir
20:01 Meclis’te 2025 yıllı ‘Sırrı Süreyya Önder Barış Yılı’ talebi
19:22 Mor Dayanışma: Bir üyemiz ajanlaştırılmaya çalışıldı
18:50 KHK eylemi 330'uncu haftasında: Sırrı’ya sözümüz barış olacak
18:47 Kadın katliamları ve cezasızlık protesto edildi
18:35 Mêrdîn’de köylüler direndi, kepçeler çekildi
18:20 ÇED raporundaki sahte fotoğraflara suç duyurusu
17:43 Emekliler TÜİK önünde: Maaşlarımız sadakaya dönüştürüldü
17:37 AYM’ye yürüyüşleri engellenen kitle oturma eylemi başlattı
17:33 Cenevre eyleminde Sırrı Süreyya Önder anıldı
17:13 İzmir’de 3 belediyede iş bırakma eylemi
17:02 Amik Ovası çiftçileri isyan etti
16:31 Önder için mevlit ve taziye
16:27 Oda ve borsalardan Sudani-Erdoğan görüşmesi öncesi 5 talep
16:21 TÜSİAD'ı ziyaret eden Özel: Bundan sonra yeni bir iktidar var
16:09 Dêrsim'de askeri operasyon
16:07 AYM'ye yürümek isteyen hayvan hakları savunucularına polis engeli
15:29 Meclis'te Önder anması: Eksik bıraktığı süreci tamamlamamız gerekiyor