Barış Vakfı'ndan ‘Kürt Sorununa Toplumsal Bakış’ raporu

img

İSTANBUL- Barış Vakfı’nın “Kürt Sorununa Toplumsal Bakış” raporuna göre ülkede en büyük kutuplaşma Kürt varlığından kaynaklanmaktayken, sorunun “güvenlik ve demokrasi eksenli” çözülebileceği görüşü hakim.

Barış Vakfı, “Kürt Sorununa Toplumsal Bakış” başlığıyla hazırladığı raporu, İstanbul’da düzenledikleri bir toplantıda açıkladı. Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik, Prof. Dr. Evren Balta ve Prof. Dr. Mehmet Gürses  tarafından hazırlanan rapor, el kitapçığı olarak da basıldı. Raporda, “Kürt Sorununun Kökeni ve Endişe Siyaseti”, “Ayrımcılık ve Toplumsal Kutuplaşma”, “Kürt Sorununda Kültürel Haklar”, “Kürt Sorununda Siyasal Haklar”, “Dış Politika ve Kürt Siyaseti”, “Kürt Sorunu Nasıl Çözülür?” ve “Müzakere Gündemi” yanı sıra bu konulara dair KONDA Araştırma şirketinin 2010 ile 2022 arasında Kürt soruna dair topluma yönlendirdiği sorulara verilen yanıtlara dair anketler ve sonuçları da yer aldı.

Raporun giriş bölümünde, Kürt sorununun tarihsel gelişiminin yanı sıra başlayan süreçlere ve sonuçlarına değinildi. “Türkiye’nin önemli bir siyasi ve toplumsal sorunu” olarak tanımlandığı raporda, “Bugün hâlâ çözülmemiş bir mesele olarak durmaktadır. Bu araştırmaya esas teşkil eden KONDA verileri göstermektedir ki güvenlikçi askerî çözüm, Kürt sorununun kendisini etnik olarak Türk olarak tanımlayan gruplar arasında önemini yitirmesine neden olmuştur. Bu gruplara göre Kürt sorunu Türkiye’nin eğitim, enflasyon, göçmenler, demokratikleşme, kadın-erkek eşitliği gibi pek çok yakıcı sorununun arkasında gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

Raporda, KONDA’nın Ocak 2020 tarihinde yaptığı bir ankette yer alan “Türkiye’nin en öncelikli sorunu nedir” sorusuna ve verilen yanıtlara da yer verildi. Ankete göre; Türkiye’de yüzde 12’lik bir kesim Kürt sorununu öncelikli sorun olarak görüyor. Ankete göre kendini Kürt olarak tanımlayanların bu soruya “En öncelikli sorun” şeklinde yanıt verdiği ve oranın yüzde 40 civarında olduğu. Ankete göre en öncelikli sorun ise eğitim.

DEMOKRASİYE ENGEL POLİTİKALAR

Raporda, bu duruma ilişkin, “Geçmiş çatışma deneyimlerinin gösterdiği en önemli bulgulardan birisi askerî/güvenlikçi çözümlerin temel toplumsal sorunları kısa dönemli de olsa gündemden düşürebildiği, ancak bu sorunları yaratan yapısal/toplumsal koşullar hedef alınmadıkça ve herkesi içine alan eşit ve adil bir iç siyasal düzen kurulmadıkça sorunların ortadan kaybolmadığı gerçeğidir. Nitekim Türkiye’nin içinde bulunduğu olağanüstü hal rejiminin ve genel olarak bütün Türkiye’yi ilgilendiren güvenlikçi/otoriter uygulamaların bu son dönemde de meşruiyet kaynağı Kürt sorununun güvenlikleştirilmesi, yani sadece güvenlik odaklı siyaset yoluyla çözmeye dair bir yola girmiş olmasıdır. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulmamak Türkiye’nin demokrasi/otoriterlik sarmalından çıkamamasının en temel nedenlerinden biridir” denildi.

FARKLI TANIMLANMASI SORUNU BÜYÜTÜYOR

Kürt sorununun yol açtığı çatışmaların farklı tanımlandığını işaret edilen raporda, “Çatışmanın farklı tanımlanması doğal olarak barışın nasıl olacağının da farklı tanımlanmasına yol açar. Örneğin; çatışmanın sadece bir ‘terör’ sorunundan kaynaklandığını düşünen kesimler için barış ancak ‘terörün bitirilmesi’yle mümkündür. Oysa yine diğer ülke örneklerinin gösterdiği odur ki özellikle uzun süren çatışmalar belli başlı ayrımcı politikalardan kaynaklansa bile yıllar içinde hem daha çok boyut kazanmış hem de bu sorunlar iç içe geçerek karmaşıklaşmıştır. Kürt sorunu eksenli çatışma ortamının neredeyse 40 yıla dayanan bir geçmişi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, siyasal, kültürel, ilişkisel, ekonomik ve güvenlik boyutlarında birçok sorunu barındıran bir toplumsal gerçeklik haline geldiğinin altını çizmekte fayda vardır. Sorunun bu denli karmaşık hale gelmesi aynı zamanda tarafları daha da kutuplaştırıp çatışmayı tetiklemektedir” diye belirtildi.

TÜRKLER NE DİYOR?

Çatışma sürecinin kısmen durduğu 2010’da KONDA tarafından yapılan ankette sorulan, “Güneydoğu ve Kürt sorunu, Kürtlerin ayrı bir devlet kurmak istemesinden mi kaynaklanıyor?” sorusuna dair verilen yanıtların yüzdesine yer verilen raporda, Türkiye’nin yüzde 55’lik kesiminin “evet” diye yanıt verdiğine işaret edildi. Ankette cevap veren ve kendini Türk olarak tanımlayanların oranının daha yüksek olduğu belirtilen raporda, ancak Türklerin yüzde 25’inin “hayır” dediğine, yüzde 16’lık bir kesimin ise görüşünün net olmadığına yer verildi.

AYRIŞMA VAR

Raporda, “Kürt sorununun ‘ayrı Devlet’ düşüncesinden kaynaklı olduğu görüşü yüzde 30’larda kalmaktadır. Daha detaylı bir analiz yaptığımızda Kürtlerin sorunu, ‘ayrılıkçılık’ olarak gördüğüne dair kanıt çok zayıf kalmaktadır. Daha açık bir deyişle, Kürtlerin yaklaşık yüzde 60’ı Kürt sorununun ‘ayrılıkçı’ dürtülerden kaynaklandığı fikrini ‘yanlış’ bulmakta ve sadece yüzde 25’lik bir Kürt kesimi bunun ‘ayrı devlet kurma isteği’nden kaynaklandığını söylemektedir. Bu resim bize çok net bir şekilde kendisini Kürt ve Türk olarak tanımlayanların algı ve söylemlerde önemli oranda ayrıştığını göstermektedir. Bu ayrışma ve algı farkı siyasi elitlerin istekli ve ciddi bir şekilde konuya el atmasıyla değişebilir ve böylece barışa önemli oranda katkı sağlanabilir” diye kaydedildi.

AKP-MHP’YE DOĞRU KAYDI

Raporda, 2015’ten sonra çatışmaların yeniden başlaması ardından yapılan ankette sorulan, “Kürt sorununun çözümü için, tek yol terörü yok etmek midir?” sorusuna katılımcıların yarısından fazlasının “evet” dediği aktarıldı. Raporda, şu ifadelere yer verildi: “Fakat bu soruyu parti seçmenleri bazında incelediğimizde ilginç bir sonuçla da karşılaşırız. Bu yanıtı ‘kesinlikle doğru’ destekleyen ve Barış Süreci’nin sıkı destekçileri olan AK Parti seçmelerinin sorunun ‘terörü yok etmekle’ çözüleceğine dair inancı artarak MHP seçmeni çizgisine yaklaşırken, CHP’li seçmenlerin kısmen de olsa ‘savaş’ diline karşı çıkmaya başladığı gözlenmektedir. AK Partili seçmenin yaklaşık yüzde 15’lik bir kesimi bu görüşü ‘yanlış’ bulurken, CHP’li seçmenlerde bu oran yüzde 30’lardadır. AK Partili ve MHP’li seçmenin yaklaşık yüzde 65’i ‘terörü yok etme’ eksenli düşünmekte, buna karşın CHP’li katılımcılarda bu oran yaklaşık yüzde 50’lerdedir.”

ÇALIŞMAYA İŞARET EDİLDİ

Raporda, Eylül 2015’te KONDA’nın katılımcılara sorduğu, “Kürt sorununu çözmek için ne yapmalıyız?” şeklindeki açık uçlu soruya da yer verildi. Soruya en çok “güvenlik eksenli ve demokrasi eksenli” yanıtların yer aldığına dikkat çekilen raporda, “Katılımcıların en çok söyledikleri yöntemler, güvenlik ve demokrasi eksenli çözümlerdir. Bu da 2010’daki çizgiye benzer bir çizgi olmakla birlikte bu dönemin çatışmalı bir dönem olduğu göz önünde bulundurulduğunda yaşanılan sıkıntılara rağmen demokratik çözümlerden vazgeçilmediğini görmek resmin olumlu yanıdır. Burada CHP’li seçmenin duruşunun kritik olduğunun da altı çizilmelidir. Eylül 2015 gibi bir dönemde, yani Barış Süreci’nin terk edilmesi, çatışmaların tekrar nüksetmesi, başkanlık sistemine geçişteki gerginlikler ve siyaset dilinin sertleşmesi göz önüne alındığında CHP’li seçmenin güvenlik odaklı çözümlere verdiği destekte bölünmüş olması, bu kesimin Barış Süreci konusunda sanıldığından daha kolay ikna edileceğini fakat demokratik haklar konusunda daha çok bilgilendirilmesi ve destekleri için çalışılmasının gerekli olduğuna işaret etmektedir” ifadeleri paylaşıldı.

SORUN EVLİLİK TERCİHİNİ DE ETKİLİYOR

Kürt sorununun Kürt ve Türk halkının birbirinden ayrıştırdığını, aynı zamanda başka kesimlerin de ayrışmasına neden olduğunu, bu kesimlerin başında Alevi-Sunilerin geldiğinin aktarıldığı raporda, sorun nedeniyle tam bir toplumsal kutuplaşma yaşandığına dikkat çekildi. Ayrışmaya dair KONDA’nın 2020’de yaptığı ankete işaret edilen raporda, şöyle devam edildi:  “Katılımcılara, ‘Başka etnik gruptan bireyleri evlilik yoluyla ailelerine kabul etme’ye ne derece olumlu baktıkları sorulduğunda bu fikir genel olarak olumlu karşılanmaktadır (kendini hem Türk hem de Kürt olarak tanımlayanlarda bu oran yüzde 60’larda). AK Partili katılımcıların yüzde 63’ü CHP’li katılımcıların da yüzde 78’i buna olumlu bakarken ikinci en yüksek destek BDP’li katılımcılardan (yüzde 74) geliyor. Fakat aynı soru farklı mezhepten birini kabule gelince bu destek yüzde 50’lilerin altına düşüyor. Kendini Türk olarak tanımlayanlarda kabul yüzde 51, Kürt olarak tanımlayanlarda ise yüzde 61’dir. AK Parti destekçilerinde kabul yüzde 48, CHP destekçilerin de ise yüzde 71’le en yüksek kabule rastlamaktayız.”

ANA DİLDE EĞİTİM

Raporda, kültürel haklar ve tanınma sorunu bağlamında ana dilde eğitime de dikkat çekildi. 2010’da yapılan ankete göre kendini Türk olarak tanımlayan ve ana dilde eğitimden yana olanların sayısı yüzde 35. Raporda dikkat çeken hususlardan bir tanesi de ana dilde eğitime karşı olan kesimin gençler olması oldu. Raporda, “Kürtlerin o dönemki siyasi temsilcisi olan BDP’ye 8 oy verenlerin neredeyse tamamının anadilde eğitim hakkını desteklediğini ve AK Parti’ye oy verenlerin anadilde eğitim hakkı konusunda daha olumlu bir tutum sergilediklerini, MHP’ye oy verenlerin en fazla karşı çıkanlar olduğunu ve CHP’ye oy verenler arasında da desteğin düşük olduğunu görmekteyiz. Bir diğer deyişle dönemin siyasi iklimini yansıtır bir şekilde bu temel talebe siyasi düzeyde en fazla destek AK Parti’ye ve BDP’ye oy verenlerden gelmektedir” denildi.

PARTİLERİN TUTUMUNA GÖRE

KONDA’nın 2020’de yaptığı bir ankette yer verdiği raporda, “AK Parti seçmeninin yüzde 43’ü anadilde eğitim hakkını desteklerken bu oran CHP seçmeni arasında yüzde 36’dır. Toplumun yüzde 40’lık bir bölümünün kültürel hakları desteklediğini, en düşük orana sahip MHP seçmeninde bile bu oranın yüzde 20’lerde olduğunun altını çizmekte fayda vardır. Bu desteğin hep aynı kişiler olmadığını, partilerin siyasi tutumuna göre yer değiştirdiğini de iddia edebiliriz. Siyasal haklar konusunda bir sonraki bölümde yaptığımız tartışma da bu bulguyu destekler niteliktedir” bilgileri aktarıldı.

KÜRTLERİN VARLIĞININ TANINMASINA KARŞI

Raporda, KONDA’nın Eylül 2010’de yaptığı ankete dair bilgiler de paylaşıldı. Bu bilgilere göre, Kürtlerin varlığının anayasada tanınmasına dair görüşe yüzde 58’lik kesimin karşı olduğu, yüzde 25’lik kesimin ise karşı olmadığına dair bilgiler yer aldı. Raporda, kendini Türk olarak tanımlayanların yüzde 65’nin karşı olduğu, yüzde 18’lik kesimin ise desteklerini beyan ettiği yer aldı.

TÜRKLER DE KAYYUMA KARŞI

Raporda, kayyumlara ilişkin yapılan anketlere de yer verildi. KONDA’nın 2019’da yaptığı anketten bilgilerin yer aldığı raporda, “Seçilmiş kişilerin görevden alınmasının yanlış olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 63’ken, bu pratiği onaylayanların oranı sadece yüzde 20 civarındadır. Oy verilen parti üzerinden dağılıma bakıldığında bunu en çok onaylayanların MHP’ye oy verenler olduğu (yüzde 30), ikinci sırada AK Parti’ye oy verenlerin geldiği (yüzde 29), en düşük oranların ise CHP’ye oy veren seçmenler arasında olduğu görülmektedir (yüzde 9).Etnik kimliğe göre baktığımızda genel olarak sorulduğunda kendisini Türk olarak tanımlayanların yüzde 60’ı, Kürt olarak tanımlamayanların ise yüzde 73’ü seçilmiş yönetimin görevden alınamayacağını düşünmektedir” ifadelerine dikkat çekildi.

KÜRT KENTLERİNE ATANAN KAYYUMLAR

Raporda, ayrıca Kürt belediyelerine kayyum atamalarının demokrasiye aykırı olup olmadığına dair yapılan ankette yer alan bilgilere de yer verildi. Raporda, şunlara yer verildi: “Ancak aynı değişken ‘Diyarbakır, Van, Hakkâri gibi illerdeki seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanması”’ olarak sorulduğunda ise bu durum değişmektedir. Kesinlikle kayyım atanamaya-cağını düşünenlerin oranı yüzde 18’ken, bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 38’dir. HDP’ye oy verenler arasında yüzde 10, CHP’ye oy verenler arasında yüzde 14, İyi Parti’ye oy verenler arasında yüzde 37, AKP’ye oy verenler arasında yüzde 62 ve MHP’ye oy verenler arasında yüzde 66’dır.”

OPERASYONA KARŞI

Raporda, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyona dair yapılan anketlere yansıyan bilgiler de yer aldı. Raporda, “KONDA’nın Eylül 2019’da yaptığı çalışmalardan yola çıkarak hükümetin Suriye konusundaki politikasını sadece yüzde 19’luk bir kesim desteklemekte ve yüzde 66 bu politikaya karşı çıkmaktadır. Üstelik ilginç bir şekilde Suriye politikasına destek AK Parti seçmeni arasında bile son derece düşüktür. AK Parti seçmeninin sadece yüzde 36’sı, MHP seçmenini de yüzde 29’u bu politikayı desteklemektedir. CHP, İyi Parti ve HDP seçmenleri bu politikaya karşı son derece eleştireldir” denildi.

EN ÖNEMLİ KUTUPLAŞMA KÜRT VARLIĞI

Konuya dair raporda şu bilgilere yer verildi: “Suriye’de Kürtlerin devlet kurması engellenmelidir şeklinde sorulduğunda HDP seçmenleri hariç tüm diğer partilere oy verenler bu ifadeyi güçlü bir biçimde desteklemektedir Genel ortalamada görüşmecilerin sadece yüzde 24’ü bu ifadenin yanlış olduğunu düşünmektedir. Yüzde 64’ü ise bu ifadeye katılmaktadır. MHP ve İyi Parti’de bu oranlar yüzde 75 civarında, AK Parti ve CHP’de yüzde 66 civarındadır. HDP’ye oy verenler ise tam tersi bir yaklaşım sergilemekte ve yüzde 75’i bu ifadenin yanlış olduğunu düşünmektedir. Bir diğer deyişle HDP seçmenleri ve diğer parti seçmenleri arasında Kürt sorununa yönelik en önemli kutuplaşma Suriye’deki Kürt varlığı üzerinden ilerlemektedir. Hem müzakere hem kültürel ve siyasal haklar konusunda görece olarak muhalefet partileri arasında varılan uzlaşma ve seçmenler arası yakınlaşma Suriye’de bir Kürt devleti olasılığı ve bu olasılığa Türkiye’nin yanıtı söz konusu olduğunda tamamen kaybolmaktadır.

DÜNYADA ÇÖZÜM: MÜZAKERE YÖNTEMİ

Dünyadaki etnik çatışmaların birçoğu devlet birimleri ile silahlı örgütlerin konuşması yani müzakere yöntemiyle çözülmüştür. 1940-1992 arası iç savaşların müzakere yöntemiyle sonuçlanma oranı yüz-de 62’dir.10 Bu oran Soğuk Savaş sonrası dönemde daha da artmış ve Guatemala’dan Endonezya’ya uzanan geniş bir coğrafyada çok sayıda silahlı çatışma kapsamlı müzakereler yoluyla sonlanmıştır.  11 Türkiye’de 2009-2011 ve 2013-2015 arasında yaşadığımız sürece “ön müzakere” adını verebiliriz. Bu süreç çatışma yaşamış tarafların liderlerinin barışçıl diyalogla Kürt sorunundaki önemli konuları masaya yatırmadan önceki ön görüşmeleridir.

SORUN İÇ VE DIŞ SİYASETİ ETKİLİYOR

Türkiye’nin iç ve dış siyasetini etkileyen en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununda Barış Süreci, Türkiye devleti kurumları ve PKK yöneticileri arasında görüşmelerin 2015’te sona ermesi ve tekrar çatışmalı dönemin başlamasına rağmen Türkiye toplumunda önemini koruyan bir konudur. Zaman zaman siyasi aktörlerce ‘helalleşme’, siyaset arenasında sınır ötesi çatışma, yeni anayasa yazma gerekliliği gibi başlıklar altında tartışılan birçok konu en nihayetinde gene Kürt sorununun çözülmeyen boyutlarıyla sıkı sıkıya ilintilidir.”

MECLİS'TE ÇÖZÜLÜR

Raporun devamında, “Kürt sorununun çözümünde hangi kurumlar katkı sağlar?” sorusuna verilen yanıtlarla oluşturulan grafiğe de yer verildi. Raporda, “Büyük çoğunluğunu AK Partili ve MHP’li seçmenlerin oluşturduğu kesimlerin bu sorunun çözümünde Cumhurbaşkanlığı’nı işaret eden tutumlarının aksine, muhalif partilerin büyük bir kesimi ilk tercih olarak TBMM’de oluşturulacak bir komisyonun barışa katkı sağlayacağını düşünüyor. İyimser bir okumayla iktidar ortağı MHP ve AK Parti’nin seçmenlerinin bile ikinci tercihinin bu komisyon olduğu ve üçte birinin buna destek verdiği düşünüldüğünde barış yapımı için uzlaşmacı bir tutumun halen toplum nezdinde bir karşılık bulduğu söylenebilir” ifadeleri kullanıldı.

Ankette verilen yanıtlara göre,CHP’li seçmenin yüzde 50’si, HDP’nin yüzde 45’i, AKP’nin yüzde 29’u, İYİ Parti’nin yüzde 44’u, MHP’nin 37’sinin çözümün TBMM’de olacağı yönünde.

GENÇLERİN ‘DEMOKRATİK ÇÖZÜME’ İNANCI DÜŞÜK

Raporda, anketlerin sonuçlarına işaret edilerek, son olarak şu ifadelere yer verildi:  “Çalışmamız özellikle genç neslin Kürt sorununun çözümüne dair inancının zayıf ve demokratik çözüm yollarına dair desteğinin düşük olduğunu göstermektedir. Bu belki de gençlerin gerçek anlamda barış ortamında hiç yaşamamış olmalarından kaynaklanıyor olabilir. Bu açıdan da gençlere özel çalışmalar geliştirilmesinin aciliyeti ve önemini belirtmeliyiz. Yukarıda anlattığımız gibi gençlerle yapılan çalışmalarda da korkuları, beklentileri ve hayalleri üzerine konuşmak gençlerin farklı sesleri dinlemelerine yardımcı olabilir. Bu konuda liderlere de önemli görevler düşmektedir. Yeni nesillere barış ortamının en çok kendilerine huzur, güven, özgürlük ve ekonomik fırsat olarak döneceği anlatılmalıdır. Kürt sorununun artık sınırlar ötesi olduğu gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda barışın ekonomik katkısının katlanacağı da hatırlatılmalıdır. Şu anda tehdit olarak görülen süreçlerin farklı bakış açılarıyla fırsat olarak görülmesi sağlanabilir. Suriye ve Irak’ta genç iş insanlarının önemli yatırımlara imza atabileceği ve dönüşen Ortadoğu coğrafyasında hâkim unsur rolü oynayabilecekleri konusunda ikna edilebilirler. Aksi takdirde, devam eden bir çatışma ortamı en çok yeni nesillerin geleceğini karartacaktır.”

Diğer başlıklar

02/04/2025
23:18 Polisten şiddet görenler için bilgilendirme formu
23:09 Uluslararası Af Örgütü: Suriye sahilindeki katliamlar savaş suçudur
22:18 ‘Kürt Dirilişi’ belgeselinin ilk bölümü yayınlandı
22:13 Amor: AB üyeliği askeri güçten değil demokrasiden geçiyor
21:53 Mêrdîn'de fırtına: Çatılar uçtu, ağaçlar yerinden söküldü
21:40 Gözaltı sonrası beyin kanaması geçiren kişi yaşamını yitirdi
21:09 30 yıl tutsaklığın ardından yaşamını yitirdi
20:43 Abdullah Öcalan’ın yaş günü sloganlarla kutlandı
20:01 OHCR’ye Alevi katliamları dosyası sunuldu
19:44 Tirbespiyêli Êzidîlerden 4 Nisan kutlaması
19:24 Tişrîn nöbeti 86'ncı gününde
19:14 KHK'liler: Ülkeyi yönetenler halka hukuksuzluk dayatıyor
18:39 Amara yürüyüşçüleri Pirsûs’ta: Rojava Devrimi selamlandı
18:28 Boykot çağrılarına dünyaca ünlü müzisyenlerden destek
17:40 Irak Cumhurbaşkanı Reşid, Bafil Talabani ile görüştü
17:33 Çin'den Tayvan'a gözdağı tatbikatı
17:14 Werîşe Muradî için sanal medyada kampanya
16:19 Özgür Özel: Boykot listemizin arkasındayız
16:16 TOMA'nın ayağını ezdiği genç 2 ay yürüyemeyecek
16:04 Abdullah Öcalan’ın 76’ncı yaş günü kutlandı
15:39 Gazeteci Evin Buldan mezarı başında anıldı
15:34 TRT 1, 'boykotu' destekleyen oyuncunun işine son verdi
15:18 Gençlere coşkulu karşılama: Amara'da doğan güneş İmralı'da yükseliyor
14:24 İsrail karadan saldırı başlattı: 16 Filistinli katledildi
13:45 Alıkonulan 5 YBŞ’linin ailesinden eylem
13:42 AB Türkiye'yle yapılacak toplantıları iptal etti
13:33 RTÜK Başkanı ‘boykot’ haberlerini veren yayınları hedef aldı
13:21 Eğitim Sen ‘Anadilde Eğitim Çalıştayı’ düzenleyecek
13:17 30 yıllık tutsak Namet Eripek tahliye oldu
13:10 Türkiye Barolar Birliği’nden polis şiddetine tepki
12:51 Amara yürüyüşleri Curne Rêş’te
12:13 Pentagon’dan Ortadoğu açıklaması: Askeri kapasite arttırılacak
11:53 Mart ayı savaş bilançosu: 11 bin 585 saldırı gerçekleşti
10:44 Mêrdîn'de ulaşıma zam
10:32 Doğal gaz faturalarında kademeli tarife
10:14 Bakan Yerlikaya’dan ‘boykot’ açıklaması
09:55 Federe Kürdistan ziyareti: Öcalan’ın tarihi çağrısının heyecanı vardı
09:26 DBP'li Mehmet Gidici yaşamını yitirdi
09:07 Enternasyonal gençler: Öcalan yeni bir siyaset anlayışı geliştirdi
09:06 Hizbullahçıları affeden Erdoğan’a: Süreci zorlayan değil geliştiren adımlar atın
09:05 Amara misafirleri ağırlamaya hazır
09:03 Gençler: Abdullah Öcalan’ın açtığı yolda birlikte yürüyelim
09:00 02 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:25 Sivas'ta kaza: 2 ölü, 18 yaralı
00:11 Müvekkiliyle görüşmek isteyen avukata şiddet
01/04/2025
23:07 Sudani, Pezeşkiyan’la telefonla görüştü
22:56 CPT: Türkiye Belave köyü çevresini bombaladı
22:48 Genel Meclis, Şam anlaşmasını kamuoyuna duyurdu
22:17 Bayındır’dan 30 yıl sonra tahliye olan Rüzgar’a ziyaret
21:41 Hunergeha Welat’tan yeni klip:Ji Firatê
21:03 ‘Boykot’ çağrısına soruşturma
20:30 Özel’den tüketim boykotuna destek
20:25 İmamoğlu'ndan ailesinin hedef alınmasına tepki
19:59 Trump'tan '2 Nisan' alarmı
19:44 Nûrî Şêxo: Anlaşma tüm yurttaşların haklarını koruyacak
19:27 Amara yürüyüşçüleri Sewreg’de sloganlarla karşılandı
18:51 Êzidîler Abdullah Öcalan’ın Rönesans perspektifini pratikleştirecek
18:39 Halep ile Şam arasında anlaşma
18:23 Sudani’den cumhurbaşkanına dava
18:05 MKG’den IFJ’ye ziyaret
17:56 İTO enflasyon verilerini açıkladı
17:46 Fidanlar Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için dikildi
17:29 4 Nisan için kapı kapı çağrı
17:22 Soykırımlara Karşı Mücadele Platformunu kuruldu
17:05 İstanbul’da iki kadın katledildi
16:41 Bakan Tunç’a göre ‘işkence ve kötü muamele’ yok
15:51 HRW kadın tutsakların durumuna dikkat çekti
14:27 DEM Parti Mêrdîn'de halkla bayramlaştı
13:03 Amara'da 4 Nisan çağrısı: Daha çok kenetlenmeliyiz
12:53 DEM Parti MYK’si ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ gündemiyle toplanıyor
11:52 İran Kürt bir yurttaşı katletti
11:45 Amed’den Amara’ya ‘özgürlük’ yürüyüşü başladı
11:32 Demokratik İslam dergisinin 3'üncü sayısı çıktı
11:10 Üniversitelilerden ekonomik boykot çağrısı
11:06 DEM Parti’den Akitu Bayramı mesajı
10:54 Bahçeli'den CHP ve medyaya '15 Temmuz' göndermesi
10:36 İsrail'den Beyrut'a hava saldırısı
10:20 Gazze’de 10 günde 322 çocuk katledildi
09:58 İzmir'de iki kadına saldırı
09:19 Saliha Aydeniz: Kürtlerin birliği Ortadoğu’nun demokratikleşmesi için önemli
09:09 Ekonomik kriz alım gücünü düşürdü: Artık kimse geçinemiyor
09:07 Yerel seçimin üzerinden bir yıl geçti: Wan’daki demokrasi sorunu bugün İstanbul’da yaşanıyor
09:03 Amed 'adım' bekliyor: Tecrit hala devam ediyor
09:00 01 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
31/03/2025
21:37 Anne Baba Dayanışma Ağı: Çocuklarımızı serbest bırakın
20:45 Amara yürüyüşü yarın başlıyor
20:11 İmamoğlu'ndan boykot çağrısı
19:06 Abdullah Öcalan'dan mesaj: Çağrının sahiplenilmesini selamlıyorum
18:36 Bayramda 3 iş cinayeti
17:47 DBP Eş Genel Başkanı Bayındır Êlih’te halka bayramlaştı
17:15 İmralı'da bayram görüşü gerçekleşti
17:00 Gazze saldırılarında 50 bin 375 kişi katledildi
16:25 Myanmar depreminde ölü sayısı 2 bin 56'ya yükseldi
16:13 Şêx Seîd Meydanı’nda halkla bayramlaşma
15:50 32 yıl sonra tahliye edilen Güler Bilen'e kitlesel ziyaret
15:43 İzmir'de silahlı saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi
14:49 DEM Parti ve AKP bayramlaştı: Çağrı toplumda karşılık buldu
14:17 Anjiyo olan Mahir Polat yeniden cezaevine götürüldü
14:08 DEM Parti’de bayramlaşma: Demokrasi mücadelesi önemli bir eşikte
12:54 Amed’de kadın katliamı
12:00 MHP ile DEM Parti bayramlaştı: Yeni bir Türkiye inşa edebiliriz
11:31 Hamaney’den ABD’ye: Güçlü karşılık veririz
10:31 AP Türkiye Raportörü’nden İmamoğlu açıklaması
10:01 Bahçeli’den yeni açıklama
09:11 2025 Newrozu: Mesaj netti; demokratikleşme
09:10 Ev baskınları ve gözaltılar telefon talimatıyla yapılmış
09:09 En az 42 gazeteci bayramı cezaevinde karşıladı
09:09 Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren Önver’in ailesi icraya verildi
09:05 Tarihi çağrının üzerinden bir ay geçti: Meclis’te komisyon kurulmalı
09:03 Besiciler zararda
09:02 Engelliler için medikal ürün maliyeti artıyor
09:00 İnsan hakları savunucuları: Devlet adım atmalı
09:00 31 MART 2025 GÜNDEMİ
30/03/2025
23:19 İsrail ve Türkiye'den karşılıklı sert açıklamalar
22:37 İran'dan ABD'ye 'doğrudan müzakere' yanıtı
20:58 Kızıldere'de katledilen devrimciler anıldı
20:48 İzmir Barosu: Tutuklu gençlerde darp izine rastlandı
20:29 MSD: Yeni kabine siyasi ve toplumsal çeşitliliği yansıtmıyor
19:55 Trump'tan Rusya ve İran'a 'ek tarife' tehdidi
18:57 Gazze'ye saldırılar bayramda da devam etti
18:48 Myanmar'daki depremlerde can kaybı artıyor
18:04 6 kent için sağanak yağış uyarısı
17:20 Aydın'da kadın katliamı
17:13 Özerk Yönetim'den 'yeni kabine' tepkisi
16:53 Bayramın ilk gününde 766 kaza
16:12 Husiler’den İsrail havalimanına saldırı
16:02 Kürt kadınları destekleyen akademisyen 'kara' listeye alındı
15:49 Kızıldere Katliamı 53’üncü yılında: Mahir olma zamanıdır
15:48 Esir alınan YBŞ’lilerin ailelerinden 14 ülkeye mektup
14:51 Mehmet Latifeci anıldı: Halkların mücadelesinde yaşıyor
14:50 Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu'na ziyaret
12:52 Rojin Kabaiş ve Narin Güran’ın mezarı ziyaret edildi
12:39 Ateşkese rağmen saldırılar sürüyor
12:33 Gazi Mezarlığı'na bayram ziyareti
11:34 Erdoğan’dan bayram mesajı: Sürecin başarısı için uygun zemin var
11:14 Tülay Hatimoğulları Mahir Çayan ve arkadaşlarını andı
10:40 CHP imza kampanyasını Trabzon'da başlattı
10:30 Jin derginin yeni sayısı ‘Sosyalizm ve Kadın’ kapağıyla çıktı
10:11 Sabri Ok: Devlet atması gereken adımları atmadı
09:48 Vedat Aydın mezarı başında anıldı: Failler belli
09:09 HDK Eş Sözcüsü: Mesele CHP değil demokrasi sorunudur
09:08 EMEP Genel Başkanı: Şalter inmeden süreç tersine dönmez
09:07 Gençler: Newroz ruhuyla Amara’da olalım
09:06 Anadolu Üniversitesi öğrencileri: Boykot sürecek
09:03 DBP’li Yılmaz: İmralı'daki özel rejim değişmeli
09:02 Öcalan'dan 4 Nisan daveti
09:01 Cenazeleri verilmeyen 2 HPG'linin babası: Çözüm için adım atılmalı
09:00 30 MART 2025 GÜNDEMİ
29/03/2025
23:28 30 yıllık tutsaklığın ardından tahliye edildi: Sürece sahip çıkalım
22:58 Adana'da evde çıkan yangında 2 çocuk hayatını kaybetti