URFA - Meclis’te Urfa’yı temsil eden 8 AKP milletvekili toplamında 79 kez Genel Kurula seslenirken, HDP’nin 4 vekili 171 kez kentin sorunlarına dair söz aldı. CHP’li vekil 26, MHP’li vekil ise 32 kez konuştu.
Meclis’in 27’nci Dönem Yasama Yılına 600 milletvekilinin seçildiği 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri ülkenin biriken sorunlarını çözmekten çok yeni sorunlar üretti. İktidar geride bıraktığı bu 4 yıllık sürede, enflasyonu yüzde 15’ten yüzde74’e, doları 4,8 TL’den 16,8 TL’ye çıkardı. Asgari ücret döviz cinsinden yaklaşık 90 dolar geriledi ve geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyonu aştı. Savaşın daha da derinleştiği 4 yılda iç ve dış siyaset tıkanmış durumda. Yaşanan gelişmeler iktidara kan kaybettirmeye devam ediyor. İktidarın çözüm üretmeyen milletvekillerinin pratiği Meclis kayıtlarına da geçti. Buna göre Urfa’da 12 milletvekilinden 8’ini çıkaran AKP, kentte dair tek bir genel görüşme ve soru önergesi vermedi.
4 YILDA 5 DAKİKA KONUŞULDU
Meclis Genel Kurulu’nda yemin ettikten sonra aradan geçen 4 yılda AKP’li Ahmet Eşref Fakıbaba ve İbrahim Halil Yıldız sadece birer kez konuştu. Sataşma olduğu iddiasıyla söz alan iki vekilin konuşma süreleri toplamda 5 dakikayı geçmedi.
AKP MİLLETVEKİLLERİ
Kenti temsil eden 8 AKP’li milletvekili hiçbir soruna dair çalışma yürütmezsen, otoriter gidişattı hızlandıran sayısız kanunun altında imzaları bulunuyor. AKP’li Ahmet Akay’ın 30 kanun teklifinde imzası bulunurken, 4 yılda 5 Meclis Araştırması Önergesi verdi ve 5 kez genel kurulda milletvekillerine seslendi. Urfa’yla ilgili başka bir milletvekilinin söylediği cümleyi düzeltmek için söz alan AKP’li Ahmet Eşref Fakıbaba’nın komisyonda bekleyen bir kanun teklifinde imzası bulunuyor. Fakıbaba 4 yılda sadece 4 Meclis Araştırması Önergesi verdi. Genel kurula 4 yılda 3 kez seslenen Halil Özcan’ın 4 kanun teklifinde imzası bulunurken, sadece 4 Meclis Araştırması Önergesi verdi. AKP’li Halil Özşavlı ise 21 kez Meclis Genel Kurulunda konuştu, 24 kanun teklifinde imzası var ve 4 yılda sadece 1 Meclis Araştırması Önergesi verdi. AKP’li Mehmet Ali Cevheri ise 19 kanun teklifinde imzası bulunurken 6 Meclis Araştırması Önergesi verdi ve 4 yılda 3 kez genel kurula seslendi. AKP’li milletvekillerinin verdiği 2 kanun teklifinde imzası bulunan Mehmet Kasım Gülpınar ise 3 Meclis Araştırması Önergesi verdi, genel kurula 8 kez seslendi. AKP’li vekillerden 37 kez ile en fazla genel kurula seslenen Zemzem Gülender Açanal ise 9 Meclis Araştırması Önergesi verdi, 49 kanun teklifinde imzası bulunuyor.
YILDIZ 1 KEZ KONUŞTU
Suruç’ta Şenyaşar ailesinden 3 kişinin öldürüldüğü cinayette adı karışan AKP’li İbrahim Halil Yıldız ise sadece bir kez genel kurula seslendi. Şenyaşar ailesine yönelik gerçekleşen katliamdan 40 gün sonra 24 Temmuz 2018 tarihinde konunun araştırılması talebiyle HDP’nin verdiği önergenin görüşmeleri esnasında milletvekilli Meral Danış Beştaş’ın yaptığı konuşmaya cevap için söz alan Yıldız, 3 dakikalık konuşmadan sonra hiçbir konuşması bulunmuyor. AKP’li milletvekillerinin toplu imzasını taşıyan 5 kanun teklifinde imzası bulunan Yıldız, 4 yılda sadece 3 Meclis Araştırması Önergesi verdi.
CHP VE MHP
Meclis’te birer vekili bulunan MHP ve CHP’nin de temposu düşük. MHP’nin tek Urfa milletvekili İbrahim Özyavuz, 37 kez genel kura seslendi, komisyonda bekleyen iki kanun teklifinde imzası var. 7 yazılı soru önergesi veren Özyavuz, 159 Meclis Araştırması Önergesi verdi. CHP’nin tek Urfa milletvekili olan Aziz Aydınlık ise komisyonda bekleyen 4 kanun teklifinde imzası bulunurken, 56 yazılı soru önergesi verdi. 3 kez Meclis Genel Görüşme Önergesi veren Aydınlık, 236 Meclis Araştırması Önergesi verdi ve 26 kez Genel Kurula seslendi.
HDP MİLLETVEKİLLERİNDEN SAYISIZ ÖNERGE
Genel kurulda kentin sorunlarına dair en fazla söz alan ve önerge veren Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 4 milletvekili toplamında 171 kez Genel Kurula seslendi.
Meclis’te en fazla yazılı soru önergesi veren Urfa milletvekili HDP’li Ayşe Sürücü oldu. 355 yazılı soru önergesi veren Sürücü, komisyonda bekleyen 16 kanun teklifinde imzası bulunuyor. Bir tane Meclis Genel Görüşme Önergesi veren Sürücü, 591 Meclis Araştırması Önergesi verdi ve 46 kez Genel Kurula seslendi. Genel Kurula 55 kez seslenen milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, 191 Meclis Araştırması Önergesi verdi. Bir kanun teklifinde imzası bulunan Erdoğmuş, 5 yazılı soru önergesi verdi. Verdiği 738 Meclis Araştırması Önergesi ile en fazla Meclis araştırması talebinde bulunan milletvekili HDP’li Ömer Öcalan ise 224 yazılı soru önergesi verdi. 3 kez Meclis Genel Görüşme Önergesi veren Öcalan, 13 kanun teklifinde imzası bulunuyor ve Genel Kurula 49 kez seslendi. HDP milletvekili Nusrettin Maçin ise 527 Meclis araştırması, 91 yazılı soru önergesi verdi. Genel kurula 21 kez seslenen Maçin’in komisyonda bekleyen 2 kanun teklifinde imzası bulunuyor.
MA / Emrullah Acar