HDP’den Askerlik Kanunu’na şerh

img
ANKARA - Bedelli askerlik ve Orgeneral Yaşar Güler için kişiye özgü kanun maddelerini de içeren Askerlik Kanunu’na HDP şerh düştü. HDP, “Türkiye’nin iç ve dış politikada ihtiyacı olan son şey güvenlikçi politikalardır” dedi.
 
Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek olan “Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne Halkların Demokratik Partisi (HDP) şerh düştü.
 
Kanun teklifinin torba şeklinde getirilmesine dair eleştirilerin yer aldığı şerhte, muhalefetin bütün uyarıları ve teklifleri göz önünde bulundurulmayarak, noktasına ve virgülüne dokunulmadan komisyondan geçirildiği kaydedildi. Türkiye, savunma harcamalarının GSYH içindeki payı açısından hem NATO üyesi ülkelerin hem de genel olarak diğer ülkelerin ortalamasının üzerinde olduğu kaydedilen şerhte, “AKP iktidarının Ortadoğu, Akdeniz, Ege, Kuzey Afrika, Avrupa ve ABD alanlarındaki yanlış dış politikalarını gözönünde bulundurursak, Türkiye’nin hem savunma harcamaları hem de silah ithalatı dış borcu giderek arttırmaktadır. Genelkurmay tarafından yapılan açıklamaya göre TSK, dünyada savunma harcamalarının yüksekliği bakımından Avrupa’da 6’ncı dünyada ise 17’nci sırada yer almaktadır” diye belirtildi.
 
İHTİYAÇ OLAN EN SON ŞEY…
 
2015 yılında güvenlikçi politikalara ayrılan pay 50 milyar TL iken, 2021 de bu miktar 240 milyar TL olduğuna dikkat çekilen şerhte, “Türkiye ekonomisine son 30 yıllık çatışma ve askeri operasyonların toplam maliyeti resmî açıklamaya göre 1,2 trilyon ABD doları; diğer bir deyişle, yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyar ABD doları yapmaktadır. Bu da son yıllarda verilen yıllık cari açık tutarına denk gelen bir meblağdır. Bu durum, 20 yılda milli geliri her yıl yaklaşık yüzde 1,5 geriye düşürmüştür. İktidarın kendi bekası adına Türkiye’de ve Ortadoğu’da sürdürdüğü savaş, silahlanma ve çatışma politikalarının, ortak toplumsal yaşam ve genel ekonomi üzerindeki çarpan etkisi giderek büyümektedir. Türkiye’nin iç ve dış politikada ihtiyacı olan son şey toplumsal kutuplaşmadır, gerginliktir, güvenlikçi politikalardır, komşularımızla çatışma ve savaş ortamlarına dahil olmaktır” denildi.
 
KİŞİYE ÖZGÜ DÜZENLEME
 
Şerhte, maddeler üzerine de şu değerlendirmeler yapıldı: “Üçüncü madde kapsamında Genelkurmay Başkanı’nın görevi birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılabilmesi yer almaktadır. Halen Genelkurmay Başkanı için yaş haddinden emeklilik yaşı 67 olduğu için, Orgeneral Yaşar Güler’in 18 Eylül 2022 tarihinde emekli olması gündeme gelecektir. Torba kanun teklifinin bu şekliyle yasalaşması halinde, Orgeneral Yaşar Güler’in Genelkurmay Başkanlığı görevi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu yıl da uzatılabilecektir. Bu düzenleme her şeyden önce ‘kamu personeli arasında anayasal eşitlik ilkesi’yle çelişmektedir.
 
ANAYASA’YA AYKIRI
 
Bu madde kişiye özgü, herhangi bir nesnel gerekçeye dayanmayan boyutu itibariyle Anayasaya aykırılık niteliği taşımaktadır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. Yaş sınırının yükseltilmesinde tek ölçü liyakattir, ancak bu yetkinin Cumhurbaşkanına verilmesi de kabul edilemez. Madde tamamen Genelkurmay Başkanı için kişiye özgü olarak hazırlanmıştır. Bu bağlamda yaş haddi konusunun anayasal aykırılık, kişiye özgülük, liyakat ilkesi ihlali olarak değerlendirilmesi mümkündür. Bu bir konjonktürel düzenlemedir.
 
ASKERİ HARCAMA ARTTIRILIYOR
 
Madde 12’deki düzenleme ile genel bütçeye yük getirmeksizin döner sermaye işletmelerine ilave sermaye tahsis edilmesi, ilk defa kurulacak işletmelerin sermaye ihtiyacının karşılanması ve tahsis edilen sermaye miktarının beş katına kadar artırılmasının Cumhurbaşkanı kararı ile yapılması, ayrıca Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması nedeniyle uyum düzenlemesi yapılması amaçlanmaktadır. Bu teklifte her ne kadar genel bütçeye yük getirmeksizin MSB’ye bağlı döner sermeye işletmelerine ilave sermaye tahsis edilmesi ve tahsis edilen bu bedelin Cumhurbaşkanı kararıyla beş katına kadar çıkarılması isteniyorsa da; kanun teklifi işsizlik ve yoksulluk sarmalındaki yurttaşlarımızın yaşamlarındaki ekonomik iyileştirmeler yerine askeri harcamaların artırılmasına odaklanmaktadır. Adeta ekonomik bir kıyamet içinden geçtiğimiz bu süreçte böylesi bir düzenlemenin kamu yararına olmadığı açıktır.
 
HANGİ ÜLKELERDEYDİLER?
 
Kanun teklifinde yer alan 16’ncı madde astsubaylığa geçmek için uzman erbaşlara verilecek sınav hakkına ilişkin bir düzenlemedir. Buna göre başvuru şartlarına sahip, ancak yurtdışında operasyon için görevli oldukları için veya sınava katılamadıkları için bu sınava giremeyenlere sınav hakkı tanınması için yapılan bir düzenlemedir. ‘Yurt dışı operasyon nedeniyle kaç kişi bu sınavlara katılamamış veya başvuramamıştır? Yurtdışında olduğu için bu sınava katılamayan kişiler hangi yıllarda neredeydiler? Hangi ülkelerdeydiler?’ sorularını sorduğumuzda bir cevapsızlıkla karşı karşıya kalıyoruz.
 
BEDELLİ ASKERLİK
 
Bu madde bedelli askerliğe ilişkin getirilen 17’nci madde ile hem ödeyecekleri bedel hem de kimlerin bedelli askerlikten yararlanamayacağına dair yeni düzenleme yapılmaktadır. Madde bedelli askerlikten kimlerin yararlanamayacağını düzenlemektedir. Buna göre bedelli askerliğe başvurmuş, iki ay içerisinde ödemelerini yapamayanlar veya vazgeçenler bedelli askerlikten yararlanamayacaktır. Bu yeni düzenleme ile yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar her yıl için 9 bin 500 TL ek ödeme yapacaklardır. Öncelikle mevcut durumda bedelli askerliğin ücreti 56 bin 506 TL’dir. Mevcut bedelli askerlik tutarı ve asker kaçağı olduğu için verilen cezalar fahiş düzeyde yüksektir. Mevcut ekonomik buhran göz önünde bulundurulduğunda, gençlerin büyük çoğunluğu bırakın bedelli askerlik yapmayı, gidemediği için sırtlarına binen cezayı ödeyecek durumda değildir.
 
Daha da önemlisi, parası olanlar bu sürecin dışında kalabilecekten, yoksullar bu imkana sahip olamayacaklardır. Bedelli askerlik, ekonomik durum kötüye gittikçe başvurulan bir ‘para kaynağı’ olarak kullanılmaktadır.
 
VİCDANİ RET HAKKI YASALLAŞTIRILSIN
 
Zorunlu askerlik, gençlerin sosyal ve ekonomik yaşamdan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler, AİHM kararları ve aynı zamanda inanç ve vicdan özgürlüğü hakkını söz konusu eden Türkiye Anayasası, vicdani ret hakkının da yasalaştırılmasını gerekli kılar. Eline silah almak istemeyen gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkının güvence altına alınması gerekir. Mevcut düzenleme Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Yurttaşların gelirlerinin farklılık gösterdiği gerçeği bilinmektedir. Bu bağlamda, Anayasa’daki eşitlik ilkesinin ihlal edilmemesi için herkesten geliri oranında askerlik bedeli alınmasının düzenlenmesi gerekmektedir.
 
Öte yandan bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kamu ve/veya özel sektör çalışanlarının ‘aylıksız ve ücretsiz’ izne ayrılması yerine ‘ücretli’ izinli sayılması gerekmektedir. Bugün insanlar zar zor iş bulmaktadır. İşlerini bıraktıkları takdirde tekrar işe girmeleri çok zor olmaktadır.
 
 
DÖVİZLE ASKERLİK BEDELİ
 
Madde 12 ile dövizle askerlik yapma hakkı olup bu hakkı kullanmayalar ve bir takvim yılı içerisinde 184 gün ve üzerinde yurt içinde bulunan kişilerin dövizle bedelli askerlik yapmaları düzenlenmektedir. 2022 yılı itibarıyla dövizle bedelli askerlik tutarı Euro bazında 4 bin 402 eurodur. Bu rakamın TL karşılığı bugünkü kurla 80 bin 644 TL’dir. Bu madde ile 31 Aralık 2025 tarihine kadar bu kişilerin bedelli için başvuru yapmaları düzenlenmektedir. İktidar yurtdışında yaşayan vatandaşları bedelli askerlik üzerinden adeta sömürmek istemekte, bedelli askerliği fırsata çevirmek istemektedir. Adeta iktidar döviz ihtiyacını bedelli askerlik üzerinden de karşılamak istemektedir.”
 

Diğer başlıklar

18:35 Mêrdîn’de köylüler direndi, kepçeler çekildi
18:20 ÇED raporundaki sahte fotoğraflara suç duyurusu
17:43 Emekliler TÜİK önünde: Maaşlarımız sadakaya dönüştürüldü
17:37 AYM’ye yürüyüşleri engellenen kitle oturma eylemi başlattı
17:33 Cenevre eyleminde Sırrı Süreyya Önder anıldı
17:13 İzmir’de 3 belediyede iş bırakma eylemi
17:02 Amik Ovası çiftçileri isyan etti
16:31 Önder için mevlit ve taziye
16:27 Oda ve borsalardan Sudani-Erdoğan görüşmesi öncesi 5 talep
16:21 TÜSİAD'ı ziyaret eden Özel: Bundan sonra yeni bir iktidar var
16:09 Dêrsim'de askeri operasyon
16:07 AYM'ye yürümek isteyen hayvan hakları savunucularına polis engeli
15:29 Meclis'te Önder anması: Eksik bıraktığı süreci tamamlamamız gerekiyor
14:59 AYM'den Hayvan Yasası’nın iptali başvurusuna ret
14:43 Sağlıkçılardan şiddete karşı eylem
14:40 Hayvan hakları için AYM önünde eylem
14:39 İHD’den gözaltılara tepki: Tutsaklarla dayanışma insanidir
14:10 Wan’da 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı startı
13:48 SGDF Eşbaşkanı Müslüm Koyun tahliye edildi
13:46 Semra Güzel davasında tanık hakkında zorla getirme kararı
13:34 Bahçeli'den Önder'in Meclis'teki taziyesine ziyaret
13:24 GES'e karşı çıkan yurttaşlar kepçeleri durdurdu
13:07 Avukat İçli'ye dönük silahlı saldırıya tepki
13:02 İstanbul’da 3.4 büyüklüğünde deprem
12:34 Almanya’da Kürt üniversitesi açılıyor
12:34 Rektörden İmamoğlu diploması açıklaması
12:26 'Örgüte yardım' iddiasının 'örgüt üyeliği' kabul edilmesinde ihlal kararı
12:25 Suriye'de 24 saate 13 kişi katledildi
11:23 Gazeteci Diren Yurtsever beraat etti
10:49 JINNEWS şiddet çetelesi: 34 kadın katledildi, 14 şüpheli ölüm
10:39 Bir yılda 6 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi
10:29 Hilal Kar’ın katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis
10:16 Hindistan-Pakistan arası çatışma: Onlarca ölü, 3 uçak düştü
10:01 'Kadınların Ayak İzi' yürüyüşü: İşimizi istiyoruz
09:57 Cixsêliler GES’e karşı mücadelede kararlı
09:11 Önder'i anlattı: Hayalini kurduğu Demokratik Cumhuriyet'i Öcalan’ın paradigmasında gördü
09:09 Kerboran'da 3 mahalle yolu 'güvenlik' gerekçesiyle kapatıldı
09:08 Ayla Akat Ata: Önder’in mücadelesi vasiyettir
09:07 Çilek üreticileri artan maliyetlerden şikayetçi
09:06 Zeyneb Murad: Öcalan’ın çağrısı konferansa zemin hazırladı
09:02 Barış Anneleri: Önder'in mücadelesi başarıya ulaşacak
09:00 Hasta tutsaklar için 16 kentte eylem yapılacak
09:00 07 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
06/05/2025
23:57 Yüzde 78 engelli hasta tutsak tahliye edildi
23:43 Hindistan'dan Pakistan'a saldırı
23:25 ABD ile Husiler arasında ateşkes sağlandı
23:16 Suriye’de 5 kişi katledildi
22:54 HSK için adaylar belli oldu: CHP seçimden çekildi
21:34 Suriye’de bir cezaevinde isyan çıktı
21:18 Amed’de avukata silahlı saldırı
20:57 Gazeteciler Ercüment Akdeniz ve Yıldız Tar’a ‘örgüt üyeliği’ suçlaması
20:40 Minguzzi cinayetinde iki gözaltı daha
20:36 ‘Sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasa iptal edilsin’
20:26 İşçilerin yürüyüşü 6’ncı gününde
20:06 Rişmîl’de GES protestosu: AKP’li başkanının istifası istendi
19:53 Trump: Husilere saldırıları durduruyoruz
19:22 Açlık grevindeki tutsakların sevk talebi karşılandı
19:13 İsrail, Gazze’ye saldırı planını genişletti
19:06 Birçok kentte Üç Fidan anması: Yolumuz Denizlerin yoludur
18:53 Erdoğan-Bahçeli görüşmesi yarım saat sürdü
18:49 AFAD: Türkiye’de 485 diri fay var
18:42 Bahar Aksu protestosu: Aile yılında 98 kadın katledildi
18:28 İsrail, Yemen’deki Sana Uluslararası Havalimanı’nı vurdu
17:43 Almanya'nın yeni başbakanı Friedrich Merz oldu
17:39 İran ile ABD arasındaki müzakere görüşmeleri Umman’da olacak
17:35 QSD: DAİŞ saldırısında 2 savaşçımız şehit oldu
17:12 Önder’in taziyesinde ikinci gün: Her kesimden ziyaret
16:52 Gazeteci Derya Ren’in davası: İddianamede sadece polis beyanları var
16:50 9 aydır ücretlerini alamayan işçiler: Muhatap dahi olmuyorlar
16:43 Amed’de ulaşıma zam
16:42 Erdoğan ile Bahçeli bir araya geliyor
15:54 Yargıtay 'Canavarca his yok' kararında ısrarcı
15:50 İzmir belediyelerinde grev kararı
15:46 Tengioğlu daha önce İmamoğlu'na 'suikast olacak' diye İBB'ye gitmiş
15:24 Üç fidan mezarları başında anıldı: Mücadeleyi büyütelim
15:17 ÇED toplantısına katılan köylülerden GES'e ret
14:33 ‘Barış isteyenler operasyonları durdursun’
14:29 Taziye ziyaretleri sürüyor: Önder’in mücadelesini büyüteceğiz
13:43 Antalya'da iş cinayeti
13:42 Özel'e saldıran Tengioğlu tutuklandı
13:30 Un fabrikasında patlama: 7 yaralı
13:24 Uçan Süpürge Festivali’nin tarihi açıklandı
13:11 Dêrsim'de 2 gözaltı
13:07 ÖHD’li Sarsılmaz hakkında beraat kararı
12:48 Tahkikatını yürüttüğü dosyada mağdur sıfatıyla şikayetçi olduğu ortaya çıktı
12:46 İmamoğlu'nun diplomasının iptaline karşı dava açıldı
12:36 AKP'li başkandan taziye ziyareti: Sırrı Abi’nin çabası galip gelecek
12:35 30 yıllık tutsağın tahliyesi 11 ay ertelendi
12:34 Önder için kurulan taziye ikinci gününde
12:26 DEM Parti genel merkezine Önder’in posteri asıldı
12:23 Colemêrg’te köylüler madene karşı eylem başlattı
12:05 İstanbul'un 3 ilçesine yarın 10 saat su verilemeyecek
11:18 Gazeteci Nurcan Yalçın’ın yargılandığı davada tanık dinlenecek
11:16 Gazetecilerin davası açık soruşturma gerekçesiyle ertelendi
11:11 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için başvuru
10:46 Gazeteci Topaloğlu'nun duruşması ertelendi
10:41 Gazetecilerden imza kampanyası: Ayşemden Akın’ı korumayan suça ortaktır!
10:11 Üç Fidan’ın mücadelesi 53 yıldır sürüyor
09:50 Cengiz Çiçek: Önder şahsında barışı toplumsal hale getirebiliriz
09:49 Tanrıkulu: Önder’in yapıcı rolünü sürdürmeliyiz
09:48 Azerbaycanlı siyasetçi Yaqublu 36 gündür açlık grevinde
09:29 Birdal: İktidar ipe un seriyor, süreç eşitlik temelinde yürümeli
09:18 'Sırrı Süreyya Önder'in mücadelesini omuzlayacağız'
09:10 Tutsak annesinden 'kamera' tepkisi: Onursuzca bir davranış
09:08 Barış Anneleri: Devlet samimiyse saldırıları durdurmalı
09:06 'Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun' talebiyle alanlarda olacaklar
09:05 Tutsak gazeteci: İşkenceye uğrayan tutsağa, mukavemetten ceza verildi
09:04 Kadının bedenine ve iradesine saldırılara karşı ortak mücadele çağrısı
09:01 Kadınların eğitim ve mücadele alanı: Zîn Dayanışma Merkezi
09:00 06 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:43 10 kentte sağanak bekleniyor
05/05/2025
23:04 Binler Tişrîn Barajı zaferini kutladı
22:32 İsrail, Yemen’e saldırdı
22:25 40 DAİŞ’li Irak’a teslim edildi
22:10 İran’da 31 kadın katledildi, 4 kadın idam edildi
21:48 Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali başladı
21:05 Üsküdar Belediyesi'nin AKP'li Meclis üyesi istifa etti
20:55 Hayvan hakları savunucuları: 7 Mayıs'ta AYM önünde olacağız
20:49 SOHR: Şam iktidarı Ceble kırsalını bombaladı
19:40 İstanbul’da Önder için kurulan taziyenin ilk günü sona erdi
19:33 Erxenî’de düzenlenen ‘Kitap Günleri’ son buldu
19:00 HDP’li Zeki İdin yaşamını yitirdi
18:39 Hevrîn Xelef’i katleden fail, tümen komutanlığına atandı
18:32 Erdoğan, Trump ile görüştü
18:27 İşten çıkartılan işçilerin yürüyüşü 5'inci gününde
17:46 Semsûr'da iş cinayeti
17:42 Polis, ‘uyuşturucuya ve fuhuşa geçit yok’ afişleri söktü
17:19 'Yüzde 6’lık maaş artışı, yüzde 10,89 oranında eridi'
16:43 Korucuların katlettiği Gün davasında yeniden rapor hazırlanacak
16:35 Sırrı Süreyya Önder'in ismi kültür merkezine verilecek
16:28 '3 Fidan' anmasında gözaltına alınan Gücenmez serbest
15:56 İnfazı yakılan Necla Yıldız tahliye edildi
15:20 Suriye'de bir gazeteci öldürüldü
15:10 Saldırganın HTS kayıtları ve hesap hareketleri istendi
15:02 6 günde bin 987 saldırı
15:02 Şişli'de bir kadın katledildi
15:01 CHP'li belediyelere 'DHKP-C' davası
14:37 BES'ten TÜİK'e enflasyon tepkisi: Gerçeği yansıtmıyor
13:15 'İntihara yönlendirme' soruşturmasında takipsizlik kararı
13:09 Birçok kentte Önder için taziye kuruldu
13:00 Aliağa'da tonlarca tehlikeli atık depolandığı tespit edildi
12:59 İmamoğlu 'kurultay' soruşturmasında ifade verdi
12:34 Ayşe Barım iddianamesi kabul edildi
12:22 Çocuğa cinsel tacizden yargılanan müftüye beraat
11:54 Özerk Yönetim: Tişrîn Barajı direnişi kazandı
11:38 Önder’in ismi Xana Axpar’da bir caddeye verildi
11:36 İstanbul'da Önder için taziye ziyaretleri başladı
11:11 TÜSİAD yöneticileri hakkında yeni iddianame
10:44 Özel’e saldıran Tengioğlu’nun gözaltı süresi uzatıldı
10:36 ENAG: Enflasyon yüzde 73.88
TÜİK: Enflasyon yüzde 48.73