İktidar ‘sansür yasası’ ile seçime hazırlık yapıyor

img
İSTANBUL - “Sansür yasası”nın iktidarın lehine kararlar verilmesine ve muhalif basının susturulmasına yol açacağını belirten avukat Rezzan Gezer, “Seçim sürecindeyiz. İktidar yavaş yavaş her şeyi eline almak istiyor” dedi.  
 
AKP ve MHP tarafından Meclis’e sunulan “Sansür yasası” Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Genel Kurul’a getirilmesi beklenen teklifin, yeni yasama döneminde görüşüleceği belirtildi. Teklifin en tartışmalı 29’uncu maddesinde, “korku ve panik, iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse…” olarak suç tanımı yapıldı. Suç tanımının soyut olması ve sınırlarının açıkça belirlenmiş olmaması ise keyfi uygulamalara yol açacağı yönünde tepkilere nede oldu. Kanun teklifi, gazetecilik faaliyetleri başta olmak üzere sanal medya kullanıcıları ve ağ sağlayıcıları için de ciddi kısıtlama ve cezalandırma getirecek düzenlemeler içeriyor. 
 
“Sansür yasası”nı değerlendiren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Rezzan Gezer, iktidarın sunduğu gibi ifade özgürlüğünü güvence altına almak olmadığı, aksine bu düzenlemenin sansürü hedeflediğini belirtti.
 
İnternet haber sitelerinin “süreli yayın” tanımı kapsamına alınması ve basın kartı ile ilgili düzenlemelere dikkat çeken Gezer, “İnternet haber sitelerinde, faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi, yer sağlayıcısının adı ve adresi, kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve ‘iletişim’ başlığı altında bulundurulacak. İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ve sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek. Basın duyurularının ve yargı organlarınca verilen yayın yasağı kararlarında beyanname artık başsavcılık yerine Basın İlan Kurumu’na verilecek” dedi. 
 
BASIN KARTLARINA İLİŞKİN HAKLAR
 
Gezer, Basın İlan Kurumu’nun  yayın durdurma yaptırımına uymayan internet haber sitesinden iki hafta içinde karara uymasını veya “gerçeğe aykırı” olduğu iddia edilen bilgilerin düzeltilmesini isteyeceğini,  isteğin yerine getirilmemesi durumunda “internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla” Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvuracağını ifade etti. Gezer, “Mahkeme, en geç iki hafta içinde kararını verecek. Başvurunun kabul edilmesi halinde internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkacak. İnternet haber sitesi için sağlanan hakların ortadan kaldırılması, bu kanun veya ilgili mevzuat uyarınca öngörülen yaptırımların uygulanmasına engel olmayacak” diye belirtti.
 
WHATSAAP, TELEGRAM VE SİGNAL DÜZENLEMESİ
 
Teklifte yer alan ve özel hayatı ihlal ettiği belirtilen 36 ve 37’nci maddelere işaret eden Gezer, “Şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, kurumun elektronik haberleşme sektörüne ilişkin görevleri kapsamında bu hizmete yönelik yapacağı düzenlemelere uymakla yükümlüdür. Şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, Türkiye'deki aktif bireysel ve kurumsal kullanıcı sayısı, sesli arama sayısı ve süresi, görüntülü görüşme sayısı ve süresi, anlık mesaj sayısı ve kurumun belirleyebileceği diğer bilgiler, belirlenecek periyotlarla, bildirmek zorundadır” düzenlemesinin getirildiğini kaydetti.  Getirilen bu düzenlemenin Signal, WhAtsapp, Telegram gibi uygulamalar için olduğunu sözlerine ekleyen Gezer,  “Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu (BTK) bu uygulamalardan görüşme sayısı, görüşülen kişiler, görüntülü arama sayısı, süresi dahil bunların hepsinin istenmesine olanak tanıyor” şeklinde konuştu.
 
SANSÜR VE OTOSANSÜR
 
Bu değişiklikle birlikte sanal medya kullanıcıları başta olmak üzere basın emekçilerine sansür getirilmeye çalışıldığını kaydeden Gezer, yasa değişikliğiyle birlikte basının yaptığı herhangi bir haber, artık Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında suç olarak görüleceği, hapis ve adli para cezasıyla sonuçlanacağının altını çizdi. Gezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada hem basına bir otosansür uygulanacak hem de haber yapan herhangi bir basın emekçisi, var olan TCK'deki bu düzenlemeyle birlikte haberin her ayrıntısını vermemeye başlayacak. Özellikle bazı kurumlar, mesela MİT ve aileleri ya da MİT'teki herhangi bir makama sahip bir kişinin adı geçmeye başladığı an bu yasa devreye girerek. Bu da aslında haberin özgürce yayılması ve vatandaşların da haber almasını engellemeye dönüktür. Var olan kanun değişikliklerinin temelinde aslında sansür var.”
 
PAYLAŞIMLAR SUÇ SAYILACAK
 
Teklifle TCK’nin 217’inci maddesine bir ek düzenleme getirildiğini aktaran Gezer, “Bu değişiklikle sadece basın emekçilerini engellenmiyor. Aynı zamanda sosyal medyada kullanıcılarının yanı sıra WhatsApp, Telegram, Signal gibi herhangi bir uygulamayı kullanan insanlar için de yaptıkları paylaşımlar bir tehdit unsuru olarak görülebilir ve anında suça dönüşebilir. Yine yasa geçtikten sonra WhatsApp üzerinden yaptığımız bütün her şey erişime açılacak. Rahatlıkla herhangi bir kişi için açılan soruşturmada WhatsApp dökümlerimiz dosyanın içerisine girebilir. Bu da aslında yaptığınız WhatsApp paylaşımı bile suç unsuru haline gelebiliyor” dedi.
 
MUĞLAK İFADELER
 
Yasada neyin tam olarak suç teşkil ettiğine ilişkin net bir ifade bulunmadığına dikkat çeken Gezer, “Hangi suçun hangi cezaya tekabül edeceği ve uygulanacağı net bir şekilde belirtilmeli. Ama ‘sansür yasasında’ böyle bir durum yok. Daha muğlak daha geniş kapsamlı ve daha fazla yoruma açık değişiklikler içeriyor. TCK'nin 217'incimaddesine gelen halkı yanıltıcı haberler verme ve yayma suçu 1 ile 3 yıl arasında bir cezaya tekabül ediyor. Ancak dediğim gibi bu yanıltıcı bilgilerin içeriği, kapsamı bunlar hiçbir şekilde açıklanmamış. Bunlar daha fazla yoruma açık tabirlerle kalmış. Bu durum özellikle basın emekçileri için çok zor bir durum. Çünkü uygulanacak bu otosansür karşısında neyle karşı karşıya olduklarını bilmiyorlar” ifadelerini kullandı.
 
İKTİDAR LEHİNE KARARLAR
 
Yasa teklifi ile Türk Ceza Yasası'na "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenerek, "endişe, korku veya panik yaratma, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya" yönelik yayın yapanların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasının öngörüldüğünü kaydeden Gezer, şöyle devam etti: “Bu suçları işleyen kişilere hakimin takdir yetkisine bırakılıyor. Zaten iktidarın elinde olan yargı, bu takdir yetkisiyle daha çok iktidarın lehine kararlar verecek. Örneğin basın emekçisi bu suçtan yargılanıp ceza alırsa ve Yargıtay bu cezayı onaylarsa daha sonra bütün kararlarda emsal olarak kullanılacak” dedi.
 
İZİN ALMA DEĞİŞİKLİKLERİ
 
Yapılan değişikliğin özellikle internet haber siteleri için getirildiğini vurgulayan Gezer, “Örneğin süreli yayın için eskiden savcılıktan izin almak gerekiyordu. Artık bakanlığa bağlı olan Basın İlan Kurumu'ndan izin alınacak, yani direkt olarak iktidardan izin alma değişiklikleri getirildi. Bu da iktidarın aslında hem internet kullanıcıları için hem de normal yazılı basın için bir baskı aracı haline geldi. İki taraftan da onayı alınmadan herhangi bir haber yayınlayamayacak hatta yeni bir gazete çıkarma, yeni bir site açma durumları bile olmayacak” şeklinde konuştu.
 
‘HERKES POTANSİYEL BİR FAİL’
 
“Bu yasayla herkes potansiyel bir fail” diyen Gezer, basın emekçilerinden sokaktaki insanlara kadar bütün toplumun zan altında bıkılacağına vurgu yaptı. Gezer, “Bu yasanın kesinlikle kaldırılması gerekiyor.  Madem böyle bir kanun düzenlemesi geldi, o zaman net bir şekilde hangi suçun hangi kapsamda olduğunu; hangi haberin bu kapsamda olduğu net bir şekilde açıklanması gerekir. Çünkü bu şekliyle Anayasa’nın 26’ncı maddesinde yer alan basının haber verme özgürlüğünü ve halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlama oluyor. Ayrıca bununla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü maddeleri de çiğnemiş oluyor.”
 
SEÇİM HAZIRLIKLARI
 
Yapılan bu hamlenin aynı zamanda bir seçim öncesi hazırlık olarak değerlendiren Gezer, “Seçim sürecindeyiz. İktidar yavaş yavaş her şeyi eline almak istiyor. Basın bunun başında geliyor. Türkiye’de iktidar her ne kadar ana akım medyayı kendi tekeline alsa da muhalif bir kesim hala var. Asıl amaç bu muhalif kesimin sesini kısmak ve kendisine biat ettirmek istiyor. İktidar ayrıca bu ‘sansür yasası’ ile başta Kürt basını olmak üzere muhalif basına da şu mesajı vermek istiyor: Ya benim söylediğimi yazacaksınız ya da hiç yazmayacaksın demek istiyor. İktidar seçim sürecine giderken daha da sert tedbirler alarak basın emekçilerini gözaltına alabilir veya tutuklayabilir. Çünkü hiçbir şekilde farklı sese tahammül edemiyorlar. Yarın öbür gün daha fazla basın emekçisi arkadaşlarımızı cezaevinde görebiliriz. Bu da onun habercisi oluyor” diye belirtti.
 
SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YARGILAMA
 
Düzenlememde, Facebook, Instagram, Twitter,  Whatsap, Telegram, Signal gibi uygulamaların temsilciliklerine verilen yükümlülük ve sorumlulukların arttığına dikkat çeken Gezer, “Bu uygulamaların temsilciliklerinin Türkiye’de açılmasına karar verildi. Mesela herhangi bir dosyada çok rahat bir şekilde BTK’ye başvurarak hakim oraya direkt talep gönderip WhatsApp dökümlerimizi elde edebilir. Bu aslında özel hayatı da müdahaledir. Devlet kendi araştırmasıyla elde edemediği birçok bilgiyi yargılama aşamasında bu uygulamalar üzerinden çok rahat bilgi elde edebilir. Yargılama esnasında kendi kullanıcısı aleyhine bilgiyi vermeyen Twitter ve Facebook, artık yargının bilgi verme talebine hızlıca cevap verilmesi yönünde düzenlemeler yapıldı. Aksi halde karşı tarafa da cezalar verilecek. Türkiye’de bu temsilciliklerin açılması durumunda ve temsilciliklerin de kendi kullanıcılarını bilgilerini yayma konusunda büyük tehlike gelecekte bizi bekliyor” dedi.
 
MA / Esra Solin Dal
 

Diğer başlıklar

13:35 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'
13:32 Katledilen 9 yaşındaki Gina'nın davası görüldü
13:10 İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar | YENİLENDİ
12:43 Şakran Cezaevi'nde tutsaklara hücre cezası
12:32 TJA: 1 Mayıs’ta tecride karşı alanlarda olacağız
12:28 'MİT' yalanıyla okulda tecavüz davasında verilen cezalar onandı
11:49 Amed Büyükşehir Belediyesi'nin borcu belli oldu
11:33 Efrîn’de 2 yurttaş kaçırıldı
11:03 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
10:54 Gazetecilere yaptıkları haberleri soruldu
10:47 Gözaltındaki gazeteciler adliyeye getirildi
10:14 Colemêrg'te madene karşı eylem 4'üncü gününde
09:24 Gever'de askeri operasyon
09:24 Riha’da ev baskınları
09:15 45 gündür yanıt arayan soru: Ali Veli nerede?
09:14 İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak
09:01 81 yaşındaki hasta tutsak ATK’ye kelepçeli sevk edildi
09:01 Gazeteci Altan: Tazelenme ve demokratikleşme için mutabakat lazım
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 185 gündür haber yok
09:00 Mali müşavirler ekonomik krizle boğuşuyor
09:00 Çernobil 38'inci yılında: Sıra Sinop’ta!
09:00 YNK’li Herkî: Türkiye ile işbirliği Irak'a zarar verir
09:00 2 ilde bölgesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak
09:00 ATK raporları: Tecrit koşullarına 'tıbbi meşruluk' kazandırıyor
09:00 26 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde