HDP’de kongre için geri sayım başladı: Danışma Kurulu deklare edilecek

img
ANKARA - Hazırlıklarını tamamlayan HDP, iki dönem kuralını esnetmeyerek, eşit temsiliyet ile Parti Meclisi listesini hazırladı. Ayrıca HDP, büyük kongrede Danışma Kurulu’nu açıklayacak. 
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3 Temmuz’da yapacağı 5’inci Büyük Olağan Kongresi için geri sayım başladı. Kongre hazırlıklarını bir aydır sürdüren HDP’de, sloganlardan verilecek mesajlara hazırlıklarını tamamladı. 
 
BULDAN VE SANCAR İLE DEVAM
 
HDP Merkezi Mutabakat Komisyonu da yoğun çalışmaların ardından partinin yeni dönem kurullarını da belirledi. Mutabakat Komisyonu, yeni dönemde Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile devam etme yönünde karar aldı.
 
PM’DE İKİ DÖNEM KURALI ESNETİLMEDİ
 
Parti Meclisi (PM) için yoğun bir çalışma gerçekleştiren HDP Mutabakat Komisyonu, yeni dönem de görev alacak isimleri belirleyerek, çalışmalarını tamamladı. Parti Meclisi ve partinin diğer kurullarında görev alacaklar için iki dönem kuralı esnetilmeden bir çalışma yürütüldü. Edinilen bilgilere göre PM’de önemli değişikliklere de gidildi. Parti Meclisi belirlemesinde de eşit temsiliyet esas alındı.
 
DANIŞMA KURULU’NDA ÖNEMLİ İSİMLER
 
HDP, bir önceki kongre kararı olan Danışma Kurulu’nun oluşturulmasına dair çalışmaları da bu kongre çalışmalarında tamamlandı. Merkezi Mutabakat Komisyonu tarafından 25-30 kişilik oluşturulan liste, kongrede açıklanacak. HDP’nin Danışma Kurulu’nda yer alması için Rıza Türmen, Mehmet Altan, Tarık Ziya Ekinci, Ali Bayramoğlu, Ahmet Telli, Ayşegül Devecioğlu, Sevilay Çelenk gibi önemli isimlere teklif götürüldüğü öğrenildi. 
 
HAKKARİ’DEN EDİRNE’YE YOĞUN KATILIM
 
Kongre Hazırlık Komisyonu da çalışmalarını tamamladı. Kongreye, Hakkari’den Edirne’ye dört bir yandan katılım sağlanması bekleniyor. Kongreye siyasi partiler, sendikalar, gazeteciler, emek ve meslek örgütlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi davet edildi. Ayrıca 12 inanç örgütüne davetiye gönderildi. 
 
ÇORLU’DAN ROBOSKİ’YE AİLELER KATILACAK 
 
Kongreye, yakınlarını kaybeden ve katledilenlerin ailelerine davetiye gönderildi. Musa Anter’in ailesi, Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenlerin aileleri, Şenyaşar ailesi, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ailesi, Medeni Yıldırım’ın ailesi, Deniz Poyraz’ın ailesi, Aziz Güler, Rozerin Çukur ve Dilek Doğan’ın aileleri, Ulaş Bayraktaroğlu’nun ailesi, Servet Turgut’un ailesi, Mehmet Yavuzel’in ailesi, Gezi aileleri, Mehmet Abbasoğlu’nun ailesi, Cemile Çağırga’nın ailesi, Garibe Gezer’in ailesi, Muhsin Melik’in ailesi, Roboskili aileler, Hacı Lokman Birlik’in ailesi, 10 Ekim Derneği, Cumartesi Anneleri, Kader Ortakkaya’nın ailesi, Ekin Ceren Doğruakın’ın ailesi, Metin Lokumcu’nun ailesi, Madımak katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, Leyla Güven’in ailesi, Konya’da katledilen Dedeoğulları’nın yakınları, Murat Bozlak’ın ailesi, Orhan Doğan’ın ailesinin katılması bekleniyor. 
 
KADIN ÖRGÜTLERİNE DAVETİYE
 
Kongreye katılacak onlarca kadın örgütünün yanı sıra Ankara Uçan Süpürge, Ankara Kadın Savunma Ağı, Ankara Anarşist Kadınlar, Rosa Kadın Derneği, Mersin Mimoza Kadın Derneği, İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, Van Star Kadın Derneği ile çok kadın kurumlarına da davetiye gönderildi.
 
 HDP BİLEŞENLERİ VE İTTİFAKLARI KONGREDE 
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Yeşil Sol Parti, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Azadi Hareketi, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Azadi Partisi de katılacak.
 
MUHALEFET PARTİLERİNE DAVETİYE
 
HDP ayrıca kongre için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP), Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Sol Parti, Tek Parti, Alınteri, Kaldıraç, Emek ve Özgürlük Cephesi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’ne (TSİP) de davetiye gönderdi. 
 
ÇOK SAYIDA DERNEK VE VAKIF
 
Diyalog Grubu, Yurttaş Girişimi, Hak ve Adalet Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Asrın Hukuk Bürosu, Hak İnisiyatifi Derneği, Türkiye Engelliler Konfederasyonu ve Altınokta Körler Derneği, Türkiye Sosyal Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı, Kars İş Adamları Derneği, Ankara Dayanışma Akademisi, Mülkiyeliler Birliği, Devrimci 78’liler Federasyonu, 78’liler Dayanışma Derneği, Çerkezya Hareketi, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Muş Dernekleri Federasyonu, Elih Batman Dernekleri Federasyonu, İstanbul Bekiran Derneği, Van Dernekleri Federasyonu, Iğdır Dernekleri Federasyonu, Yaşam Ağacı Derneği, KHK Platformu, Denge Denetleme Ağı, Yeni Yaşam Derneği olmak üzere 26 dernek, vakıf ve oda çağrıldı.
 
EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ
 
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bağlı sendikalar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile onlarca sendika ve meslek örgütü de kongreye davet edildi. 
 
AVRUPA’DAN YOĞUN KATILIM
 
Avrupa’dan 30’a yakın siyasi parti temsilcisinin kongreye katılması bekleniyor. Katalan Komünist Partisi, Avrupa Sol Parti, EFA (Avrupa Özgür İttifakı) Başkanı, Fransa Yeni Anti-Kapitalist, İsveç Sol Parti, Norveç Yeşil Parti, Norveç SolKurd, Hollanda Sosyalist Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak, İsviçre- BastA, İsviçre Emek Partisi, İsviçre Sosyal demokrat Parti, İspanya Podemos, İtalya Komünist Yeniden Kuruluş Partisi, Hollanda İşçi Partisi, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti Katonts Parlamentosu, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti İspanya Senatosu, Katalan Parlamentosu Üyesi ve CUP, Bulgarist Sosyalist Partisi, Almanya Sosyal Demokrat Parti, Portekiz Komünist Partisi Avrupa Parlamentosu, Fransa Sol Parti, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Fransa Komünist Partisi, İtalya Demokratik Partisi, SYRIZA, AP Sol, EFA’dan katılım sağlanacak.
 
FAS’TAN FİLİSTİN’E KATILIM
 
HDP, Ortadoğu ülkelerinden katılacak isimlerle Cumartesi günü partinin Genel Merkezi’nde gerçekleştireceği toplantı ile brifing verecek. HDP kongresine Cezayir İşçi Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Birleşik Sosyalist Partisi, Tunus Halkım Akımı Partisi, Filistin Ulusal Girişim Hareketi, Lübnan Komünist Partisi, Mısır Sosyalist Halk Koalisyonu, Ürdün Arap Kadınları, DKY Ortadoğu Kuzey Afrika Sözcüsü/Fas İnsan Hakları Örgütü, Filistin Kadın Komiteleri, Ürdün Halkın Demokratik Partisi, BM Kadın Bölgesel Grubu Üyesi Cezayir Kadın Gözlemevi, Adalet Derneği ve Yemen Eski BM Barış Elçisi, Mısır Adalet Bakanlığı Danışmanı ve Avukatlar Birliği, Ürdün Halkın Birliği Partisi ve Kuveyt İlerici Partisi katılacak.
 
KÜRDİSTAN’DAN DAVETLİLER
 
Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Hizbî Zehmetkêş, Hizbî şûî Kûrdîstan, Bizûtneweyê Rizgari Demokrati Kurdistan, Goran Hareketi ve birçok parlamenterin de katılacağı öğrenildi. 
 
MA / Berivan Altan 
 
 
 
 

Diğer başlıklar

09:24 Gever'de askeri operasyon
09:24 Riha’da ev baskınları
09:15 45 gündür yanıt arayan soru: Ali Veli nerede?
09:14 İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak
09:01 81 yaşındaki hasta tutsak ATK’ye kelepçeli sevk edildi
09:01 Gazeteci Altan: Tazelenme ve demokratikleşme için mutabakat lazım
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 185 gündür haber yok
09:00 Mali müşavirler ekonomik krizle boğuşuyor
09:00 Çernobil 38'inci yılında: Sıra Sinop’ta!
09:00 YNK’li Herkî: Türkiye ile işbirliği Irak'a zarar verir
09:00 2 ilde bölgesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak
09:00 ATK raporları: Tecrit koşullarına 'tıbbi meşruluk' kazandırıyor
09:00 26 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit