‘Vedat Aydın'ın mirası kitleselleşti, devletin yanılgısı da bu oldu’

img
DİYARBAKIR - HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın JİTEM elemanları tarafından evinden alınması ve ardından katledilmesi üzerinden 31 yıl geçti. Kardeşi Veysi Aydın, “Vedat’ın mirası, sahip çıktığı mücadele kitleselleşti, devletin yanılgısı da bu oldu” dedi.
 
Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991’de kendisini polis olarak tanıtan JİTEM elemanlarınca evinde gözaltına alındı, 2 gün sonra 7 Temmuz’da cenazesi Elazığ’ın Maden ilçesinde bulundu. 
 
12 Eylül 1980 askeri darbe sürecinde tutuklanan ve 4 yıl cezaevinde kalan Aydın, tahliye olduktan sonra bir grup Kürt aydınıyla birlikte İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) kurmak için çalışma başlattı. 1990 yılında İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’na seçilen Aydın, 28 Ekim 1990 tarihinde ise Ankara’da yapılan İHD Genel Kurulu’nda Kürtçe yaptığı konuşma nedeniyle tutuklandı. 
 
İHD’NİN ÖNCÜLERİNDENDİ
 
Hakkında açılan davaların duruşmasında Kürtçe savunma yapan Aydın, 4 aylık tutukluluk süresinin ardından 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanlığı’na, 1991 yılı Haziran’ında ise HEP Diyarbakır İl Kongresi’nde il başkanlığına seçildi. Kendilerini polis olarak tanıtan 3 JİTEM elemanın, 5 Temmuz gecesi Aydın’ı evinden gözaltına almasının ardından 7 Temmuz’da işkence edilmiş cenazesi Elazığ’a bağlı Maden ilçesindeki bir köprünün altında bulundu. Diyarbakır'da düzenlenen cenaze törenine katılan yüzbinlerce kişinin, 10 Temmuz 1991’de Mardin Kapı Mezarlığı’na düzenlediği yürüyüşe yönelik polis saldırısı sonucunda en az 8 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi ise yaralandı.
 
30 YIL SONRA DOSYA DÜŞÜRÜLDÜ
 
3 Kasım 1996’da meydana gelen Susurluk kazasından sonra görevlendirilen Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkan Vekili Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ve başbakanlığa sunulan raporda, Vedat Aydın her ne kadar devlet içinde odaklanan bir çete tarafından katledildiği belirtilse de soruşturma dosyasında bir yol alınmadı. Dosyanın zamanaşımı kapsamında düşmesine kısa bir süre kala JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın cinayete ilişkin ifadeleri 2011’de dosyaya girdi. Aygan, Aydın'ın Cem Ersever'in başında bulunduğu itirafçı JİTEM elemanları tarafından katledildiğini açıkladı. Soruşturma savcısı, bu ifadeler üzerine JİTEM elemanı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında yakalama kararı çıkardı, ancak geçen 10 yıl içinde Yıldırım’ın yakalanması için bir gelişme sağlanamadı.
 
Bölgedeki 90’lı yıllarda işlenen “faili belli” cinayetlerin ilki olarak görülen soruşturma dosyası, 30 yıl Diyarbakır Adliyesinin tozlu raflarında bekletildikten sonra 5 Temmuz 2021’de zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.
 
Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın, Aydın’ı ve mücadelesini anlattı. 
 
‘KÜRT BİLİNCİ GELİŞTİ’
 
Aydın, Vedat Aydın’ın çocukluğundan şehadetine kadar çok yoğun ve hareketli bir yaşamı olduğunu belirterek, Vedat’ın ilkokuldan sonra ortaokulu Bismil’de, liseyi de Silvan’da, Diyarbakır ve Kızıltepe’de okuduğunu söyledi. Lise öğreniminden sonra Vedat Aydın’ın Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’nü kazandığını ve orada eğitimine devam ettiğini kaydeden Aydın, eğitimle birlikte Vedat’ta artık politik bir kişilik oluşmaya başladığını ifade etti. 1971’den sonra Vedat Aydın’da Kürt bilincinin gelişmeye başladığını dile getiren Aydın, Vedat Aydın’ın Kürt hareketi içerisinde 12 Eylül Darbesi’ne kadar aktif yer aldığını belirtti. 
 
‘12 EYLÜL’E DİRENİŞLE BAŞKALDIRDI’
 
12 Eylül Darbesi ile birlikte bütün Türk sol hareketleri gibi Vedat'ın dahil olduğu hareketinin de baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade eden Aydın, "Üyeleri, sempatizanları bir şekilde tasfiye edilmeye çalışıldı, cezaevlerine alındılar. Türkiye’nin tümünde olan darbe, özelinde Kürt hareketi için yoğunlaştı ve o dönemin Diyarbakır Cezaevi durumu ortaya çıktı. Vedat Aydın 12 Eylül döneminde 4 yılını Diyarbakır Cezaevi'nde geçirdi. O dönemde yapılan işkencelere karşı başkaldırının gelişmesiyle birlikte Vedat Aydın da ilk yılından sonra bir şekliyle o süreç içerisine girdi ve direniş ruhuyla baskılara karşı çıktılar. O barbarlığa, yok edilmeye, kimlik dejenerasyonuna karşı harekete geçtiler. Orada gelişen bütün direnişçilerle birlikte ideolojik farkı gözetmeksizin, ‘biz insanız, Kürdüz ve bunlarda Kürtlere karşı yapılıyor, Kürtler olarak bizlerde bu zulme karşı direniş geliştirmeliyiz’ şiarıyla hareket içerisinde yerini aldı” ifadelerini kullandı. 
 
‘KÜRT DİLİNDE ISRARCIYDI’
 
Vedat Aydın’ın Kürt diline yönelik çabasının çok büyük olduğunun altını çizen Aydın, “Vedat bilinçli bir Kürt insanı, aydını ve militanıydı. ‘Ben Kürdüm, dolayısıyla Kürt halkına yönelik bir talep varsa bu benim meşru düşüncemdir. Ve ben bunu illegal olarak dile getirmem, bedeli ne olursa olsun öderim ve meşru bir şekilde dile getiririm’ diyordu. İHD kongresindeki tavrı biraz ona yönelikti. ‘Bizim anadilimiz inkar ediliyor, yok sayılıyor ve bende kendimi anadilimle ifade etmek istiyorum. Benim doğal, insani hakkımdır, meşru haktır, ben bunu sonuna kadar savunacağım’ diyordu. Böyle bir kişilikti Vedat. Bir dil insanın kimliğidir. Dil yok olduğu zaman o halkın kimliği de yok oluyor.  O tehlikeyi yaşıyoruz. Vedat da o bilinçle dilini her ortamda kullanıyordu. Edebiyat öğretmeniydi. Yargılama sürecinde hakim ona, ‘Siz Türkçeyi de çok iyi biliyorsunuz, niye Kürtçeyi ısrarla kullanıyorsunuz' diye sordu.  O da ‘Ben öğretmenim ben Türkçenin dersini veriyorum. Benim tavrım bilinçli bir tavırdır. Bir dil ortadan yok oluyor. Dil benim dilimdir ve ben yaşatmak istiyorum’ şeklinde bir cevap vermişti” diye belirtti.
 
‘SİSTEM DIŞI OLDUĞU İÇİN HEDEF ALINDI’
 
Vedat Aydın’ın HEP öncesi de siyasal bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayan Aydın,  “HEP İl başkanlığı teklifi geldiği zaman çok sıcak bakmamıştı. Ama siyasetsiz de bir halkın taleplerinin dile getirilemeyeceğinin farkındaydı. ‘İstemeyerek bu işte bulunacağım’ serzenişinde bulunuyordu. HEP süreci onun siyasal olgunlaşmasının son noktasıydı diyebiliriz. Vedat gibilerine ihtiyacın çok olduğu açık hissediliyor. Siyaset boşluk bırakmıyor, devletin Kürtlere siyaset yapma hakkının tanınmaması düşüncesi Kürtlerin daha fazla Vedat gibi siyasal kişiliklere ihtiyacı olduğunu da ortaya koyuyordu. Kürtler bir şekilde bu süreci götürecektir, götürüyorlar da. 20 milyonluk bir halktan bahsediyoruz. Problemli bir ortamda problemi çözme yeteneğini ortaya koyuyordu, moralsiz bir ortamda moral yükseltme durumu ortaya koyuyordu. Dolayısıyla bu sistem tarafından kabul edilir bir şey değildi. Vedat o şekilde hedef alındı ve aramızdan götürüldü” diye konuştu. 
 
‘VEDAT’IN MİRASI KİTLESELLEŞTİ’
 
Devletin yaptığı katliamla Vedat Aydın’ın hayatını kaybettiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu: “Vedat’ın mirası, sahip çıktığı mücadele kitleselleşti, halklaştı. Dolayısıyla devletin yanılgısı bu konuda oldu. Cinayetler devletin Kürt sorununda bir çözüm yöntemi haline geldi. Vedat başlangıçtı ve onun gibilerini yavaş yavaş ortadan kaldırmaya çalıştılar. Bir korku iklimi yaratılmaya çalışılıyordu. Onun çözüm olmadığı ortaya çıktı. Belki Vedat kişiliği bugün yaşamış olsaydı, devlet tarafından Kürt sorununda bir çıkmaz yaşanmazdı. Çünkü Vedat perspektif sunabilecek bir yetenekteydi. O anlamıyla büyük bir hata yaptılar ki sonrasında çeşitli münasebetlerle dile getirildi. O dönemde devlette yetkili olanlar bu işte yanlış yaptıklarının farkına vardılar. Vedat’ın ölümüyle hem Kürt hareketi çok kitleselleşti hem de Vedat gibiler çoğaldı. Dolayısıyla onlar onbinlerle uğraşırken, milyonlarla uğraşmak zorunda kaldılar. Hep ifade ediyoruz, Vedat kişiliği bir çözüm kişiliğiydi. Aradan 30 yıl geçti. Zaman ve ihtiyaçlar değişiyor, Vedat’ı dile getirme konusunda belki bizde bir eksikliğe düşüyoruz. Vedat bize çok büyük bir miras bıraktı. Külfetli bir mirastı, onun altında bayağı bir ezildik. Ama her zaman dik başımızla ve onurumuzla onun anısını yaşatmaya çalışıyoruz. Vedat bizim ve Kürt halkı için boşluğu hissedilen yiğit biri.”  
 
FAİLİ DEVLET: DELİL VE İTİRAFLAR VAR
 
Devletin Kürt sorununda şiddeti ve cezasızlığı esas aldığını kaydeden Aydın, “Hem Vedat Aydın dosyasında hem de ona benzer Musa Anter, Mehmet Sincar, Dargeçit ya da yarın öbür gün Roboski, yani Kürtlere yönelik gelişmiş bütün olaylar bireyler tarafından işlenmiş olaylar değil. Bizatihi devletin yetkililerinin dahilinde gelişmiş olaylardır. Dolayısıyla bilinçli politik eylemlerdir. Kürtler söz konusu olunca mahkemeler hiçbir zaman görevlerini yerine getirmezler. Devletten bağımsız da hareket edemezler. Hele hele şimdiki sistemde tümden hukuk ortadan kalkmış, adalet sistemi çökmüş durumda. Böylesi durumda Kürtlere yönelik işlenmiş olaylarda devletten habersiz yargıdan bir çözüm çıkmaz. Bunun beklentisi içerisinde olmadık, biz ve bizim için sürpriz de olmadı. Yarın öbür gün diğer davalar içinde bu söz konusu olacak. Ama devlet tarafından unutturulmaya çalışılsa bile halk ve Kürtler tarafından yüz yıllarda geçse unutulmayacak. Bunlar aynı zamanda devletlerin Kürt sorununa yaklaşımına dair birer belgedir. Dolayısıyla benzer olaylar da zaman aşımına uğrayacak. Devlet tarafından yapıldığını biz iddia ediyoruz. Bunun alabildiğine delil ve itirafları var. Devlet de zaten bunu inkar etmiyor.” 
 
‘1923’TE YÖNTEM NEYSE BUGÜN DE AYNI’
 
Cumhuriyetten bu yana Kürt sorununun yaratıldığını ve günümüze kadar devam ettiğine dikkati çeken Aydın, 1990’lı yıllarda maskeli kişiler eliyle kaçırılma ve katledilme olayları, bugün de alıkonulmaların yaşandığını söyledi. Aydın, “Çözüm şiddet olunca yöntem de aynı olur. 1923’te çözüm ve yöntem neyse bugün de aynı. Mantık tasfiye ve yok etmek üzerinedir. Günümüzde de hala onu yaşıyoruz. Oysa daha medeni çok daha makul ve demokratik çözüm geliştirilebilinir” şeklinde konuştu.
 
MA / Eylem Akdağ – Müjdat Can

Diğer başlıklar

09:39 Sebahat Tuncel: Sembolik adım atıldı, hukuki ve demokratik alan açılmalı
09:32 Saliha Aydeniz: Silahların yakılması yeni bir mücadelenin başlangıcı
09:30 Genel İş yöneticileri tahliye oldu
09:29 Yangın nedeniyle 2 mahalle tahliye edildi
09:07 Ünsal: Demokratik siyaset için anayasal düzenlemeler yapılmalı
09:06 Tarihi törene tanıklık edenler umutlu: Sorumluluk herkeste
09:04 Kalp krizi geçiren hasta tutsağın tahliyesi için yeni başvuru
09:04 Yazar Karakuş: Hukuksal reform yapılırsa süreç ilerler
09:02 Zîlan Katliamı'nın üzerinden 95 yıl geçti
09:01 Botanlılar Meclis'te düzenleme bekliyor
09:00 12 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:48 Özgürlük öncüleri ateşin ışığıyla 'yeniden doğuşa' adım attı
07:55 Tetwan'da coşkulu konser
11/07/2025
23:24 Yakılan silahlar Casenê Mağarası’nda muhafaza edilecek
23:04 Halk buluşmaları: Devlet bir an önce somut adım atmalı
22:54 Mersin’de gençlerden havai fişekli kutlama
22:44 13 yıl aradan sonra tahliye edildi: Önderliğe güvenelim
21:45 Mesud Barzani: Uygun şartlar oluşursa Öcalan ile görüşme gerçekleşebilir
21:23 İmamoğlu: Sürece yapıcı desteğimiz sürecek
20:44 Agirî’de ‘Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ atölyeleri sürüyor
20:36 Gerok MA Agirî’de çocukları eğlendirdi
20:26 İran'da 3 tutsak idam tehdidi altında
19:48 Danıştay’dan ‘Barış Akademisyenleri geri dönmeli’ kararı
19:43 Fransa’da X'e 'algoritma' soruşturması açıldı
19:36 İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan: Her iki taraf açısından da büyük bir kararlılık var
19:29 Bafil Talabani: PKK’nin yeni bir dönem başlatma kararı tarihi bir adımdır
19:23 Neçirvan Barzani: Üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız
19:01 AİHM kararı sonrası mahkemeye tahliye başvurusu
18:50 Semsûr Belediye Başkanvekilliğine Ufuk Bayır seçildi
18:44 Besê Hozat: Çok netiz
18:18 Wan’da bir akademisyen tutuklandı
18:09 Fabrika patlamasında 4 kişiye ceza
18:05 Bakan Tunç: Bundan sonra çok işimiz var
17:59 30 yıllık tutsak Erdem’in tahliyesi 2’nci kez ertelendi
17:49 DEM Parti Eş Genel Başkanları: PKK'nin töreni demokratik ve özgür yaşama davettir
17:44 Sivas’ta toprak kayması: 2 işçi göçük altında kaldı
17:26 Erdoğan: Atılan adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum
16:49 Davutoğlu: Yapmamız gereken yeni döneme öncülük etmek
16:23 Özel'den ilk açıklama: Süreç Meclis'te hızlı ve kararlı adımlarla yönetilmelidir
16:03 Leman Dergisi Yazı İşleri Müdürü gözaltına alındı
16:01 Kurtulmuş: Komisyonla ilgili çalışmalarımızın sonuna geldik
15:45 Silah yakma törenine katılanların isimleri
15:42 Tahliye olan Fikret Ataş: Önemli olan toplumsal özgürlük
15:33 Fis Ovası'nda tarihi anlara tanıklık
15:27 Tarihi törenin Amed'de yankısı: Silah bırakanlar için anayasal güvence istiyoruz
15:21 Dünya basının gündemi tarihi tören
15:20 Harun Karay için kurulan taziyeye ziyaret
15:11 Barış Anneleri: Devletin bahanesi kalmadı, adım atılsın
14:53 Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık hastaneden cezaevine gönderildi
14:53 30 yıllık tutsak: Artık devletin somut adım atması lazım
14:47 Neçirvan Barzani: Önemli ve sevindirici bir adım
14:15 ÇHD’den Alevi katliamları hakkında suç duyurusu
14:02 Tarihi töreni ekranların başında izlediler
14:00 İşte silah yakma töreninin görüntüleri
13:13 Tarihi törenin ayrıntıları: Yasal düzenlemelere ihtiyaç var
13:06 AKP Sözcüsü Çelik: Kritik eşik aşılmıştır
13:00 Tarihi gün: Barış ve Demokratik Toplum Grubu silahları imha etti
12:45 Besê Hozat da tarihi törende
12:45 Bahçeli: PKK'nin kurucu önderi sözünü tuttu
12:39 Tarihi törenden ilk görüntüler
12:20 Tarihi töreni izleyen heyet alandan çıkış yaptı
11:49 Barış ve Demokratik Toplum Grubu: Silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz
11:16 Törenin adresi: Şikefta Casenê
11:06 UCM: Sudan’da insanlığa karşı suç işleniyor
11:01 DBP, HDK ve DEM Parti heyeti tören alanında
10:45 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut yaşamını yitirdi
10:33 Halk ‘Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nu bekliyor!
10:16 Halk maden ocağı araçlarını beldeden çıkardı
09:50 Uluslararası delegasyon tören alanına hareket etti
09:08 Trump Kanada’ya yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı
09:04 Tunç Soyer: İktidarın sillesini yiyenler ortaklığı büyütmeli
09:04 'Sahtecilik' tespit edilen Cengiz Holding projesini yargıya taşıyacaklar
09:03 33 'Düş Yolcusu' etkinliklerle anılacak: Birleşik zeminde buluşalım
09:03 YSP Eş Genel Sözcüsü Asena: Yeni bir mücadele süreci başlıyor
09:02 Halk buluşmaları: Çözüm isteniyorsa demokratik adımlar atılmalı
09:02 Emekliler düşük zamma tepkili: Yapılan zulümdür
09:01 Bozan: Sürecin yeni aşamasında Meclis'e tarihi görev düşüyor
09:01 Ömrünün 30 yılı cezaevinde geçti: Samimiyet için hasta tutsaklar bırakılmalı
09:01 Kobanê Davası’nda savunma kitabı: Jin Jiyan Azadî
09:00 Verem hastası tutsağa 3 yıldır kelepçeli muayene dayatılıyor
09:00 11 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
07:49 Tarihin akışının değiştiği ana doğru yol almak
07:44 Töreni izleyecek heyet Süleymaniye yolunda
10/07/2025
23:17 Halk buluşmaları sürüyor: Bu süreç halkın sürecidir
22:48 Festivalin 14’üncü günü kadın ve çocuklara adandı
22:20 Siyasi partilerden Barrack’ın açıklamalarına tepki
21:03 Törene katılacak heyetten açıklama: Tarihi ana tanıklık edeceğiz
20:53 ‘Beşler’ anıldı
20:16 Hesendîn yaylasına dayanışma ziyareti: Direnişimizi büyütelim
20:09 DEM Parti ekolojistlerle buluştu
20:02 Törene katılacak heyet sınırdan geçti
19:59 Dêrsim’de uyuşturucu ve şiddete karşı yürüyüş
19:39 Riha’da Sit alanının kooperatiflere peşkeş çekilmesi protesto edildi
19:07 Ali İsmail Korkmaz darp edildiği sokakta anıldı
18:50 Agirî’de ‘Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ atölyeleri
18:32 Törene katılacaklar Cizîr’den zılgıtlarla uğurlandı
18:17 Meclis 10 gün boyunca ara vermeden çalışacak
18:04 Lazkiye yangını büyüyor, konvoylar yola çıktı
18:00 Ege'de 3 kentte yangın
17:53 Yargıtay TTB Merkez Konseyi kararını bozdu
17:45 Danıştay Harmandalı kararını verdi: Depolama durdurulacak
17:41 Mağdur yakınları: En ağır şekilde cezalandırılsın
17:25 Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere görevden uzaklaştırıldı
17:12 Ağuçan’da aşure pay edildi: Doğamız kutsalımızdır
17:04 11 yıl sonra tahliye edilen ağır hasta tutsak Aşa’ya coşkulu karşılama
17:01 Amed’den yola çıkanlar: Yarın yeni bir aşamaya geçilmiş olacak
17:00 Fens davasında tutsakların savunma yapmasına izin verilmedi
16:55 Yusuf Akın'ı öldüren askerler aklandı!
16:51 Gazeteci Hividar Önver ifade verdi
16:21 30 yıl sonra tahliye oldu: Mücadeleye devam edeceğiz
15:40 Abdullah Okur’un taziyesine kitlesel ziyaret
15:25 PKK’nin töreni için yola çıkan gazeteciler: Tarihi anlara tanıklık edeceğiz
14:34 İşkenceyle katledilen Kocakaya’nın ailesine ceza
14:18 İzmir’de belediye işçilerinden işten çıkarmalara karşı eylem
14:05 7 gazeteci için hapis talebi
13:56 Wan TUHAY-DER kongresinde 'görüntülü mesaj' coşkusu
12:20 PKK'nin töreni için Amed'den yola çıktılar
12:17 Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı
11:56 Amed’de petrol arama ruhsatı 2 yıl uzatıldı
11:47 İran rejiminin artan baskılarına karşı çağrı
11:34 Uşak'taki yangınlar kontrol altına alındı
11:29 Mêrdîn'de şüpheli kadın ölümü
11:20 İnstagram’dan Ajansa Welat’a sansür
10:43 Erdoğmuş: Gerekçe ortadan kalktı, herkese sorumluluk düşüyor
10:33 Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık anjiyoya alındı
10:24 'Devlet süreci uzatmamalı'
10:01 Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı: 2 ölü
09:40 Teksas’taki selde yaşamını yitirenlerin sayısı 119’a yükseldi
09:39 Hamas, İsrailli rehineleri serbest bırakmayı kabul etti
09:28 Tahmaz: Öcalan’ın çağrısı demokratik siyasetin görevlerini tarif ediyor
09:23 ÖHD Eş Genel Başkanı: Artık yasal değişiklikler yapılmalı
09:21 AYM kayyım düzenlemesinin iptalini görüşecek
09:19 Hesendîn için direnişteler: Dayanışma bekliyoruz
09:18 26 yıl sonra Öcalan'ın sesini duyan anneler: Umudumuzu büyüttü
09:17 Ali İsmail Korkmaz'ın annesi: Hukuksuzluk canımızı daha çok yakıyor
09:16 Gazeteci Er: Sürecin geleceği hükümetin tutumuna bağlı
09:15 Tokat Cezaevi'nde 8 aydır tedavi edilmeyi bekleyen tutsaklar var
09:14 Francesco Cerasani: Öcalan çağrısıyla yeni bir kapı araladı
09:13 Çatışmalı süreçte 2 çocuğunu yitirdi: Komisyon kurulmalı, adım atılmalı
09:12 KHK’liler 9 yıldır işe iade edilmeyi bekliyor
09:11 Sanatçı Pınar Aydınlar: Barış ve özgürlük tüm ülkenin derdi olmalı
09:10 Mûş Baro Başkanı: Meclis üzerine düşen rolü oynamalı
09:10 Roboskîli anneler: El ele verirsek barış gelir, acılarımız azalır
09:04 Şirnex doğası 10 yeni enerji faaliyetiyle talan edilecek
09:02 Dengbêj Şakiro’nun adı Agirî’de yaşatılacak
09:00 10 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:51 Şile Belediyesi Başkanı Kabadayı gözaltına alındı
08:00 KCK'den Öcalan'ın çağrısına yanıt: İstenilen somut adımı atacağız
07:38 Yüzde 91 engelli ağır hasta tutsak Hasan Aşa tahliye edildi
00:28 AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fahrettin Altun’u görevden aldı