Buldan: Bu darbeden vazgeçin

İSTANBUL - DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasını "halkın iradesine bir darbe" olarak nitelendireceklerini belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bu darbeden vazgeçin" çağrısı yaptı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair verilen karara dair partisinin İstanbul İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi. Yeşiller ve Sol Partisi Eşsözcüsü Ayşe Erdem, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eşbaşkanı Canan Yüce, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı ve Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk da toplantıya katıldı.
 
 
 
HUKUKSUZ KARARLAR
 
Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun  Aydeniz’in dokunulmazlığına dair toplanacağını aktaran Buldan, sonucu tahmin edebildiklerini belirtti. HDP milletvekilleri hakkında ortaya atılan bütün iddialara yönelik komisyonların hep aynı kararı aldıklarına dikkati çeken Buldan, “Yarın da çıkacak olan kararın Türkiye’nin demokrasisine, adaletine ve vicdanına ters olacağını bekliyoruz" dedi.
 
Türkiye’nin birçok yerinde günde 3 kadınının katledildiğini, Meclis’in buna dair hiçbir zaman toplantı kararı almadığını söyleyen Buldan,  “Halk işsizlikten, sefaletten kırılırken TBMM toplanma kararı almaz. Ormanlar cayır cayır yanarken, ciğerlerimiz yanarken Meclis’in ruhu bunu duymaz, toplantı kararı almaz. Zaxo bombalanırken ve siviller tıpkı Roboski katliamda olduğu gibi katledilirken Meclis herhangi bir toplantı kararı almaz. Ama söz konusu HDP ve HDP’li vekiller olduğu zaman bir talimat doğrultusunda Meclis toplanma kararı alır, siyasetçiler bir araya gelir ve ismi geçen HDP’li veya Kürt siyasetçi hakkında hukuksuz kararlar alınmaya devam eder” diye konuştu.
 
İRADEYE DARBE
 
Yarın yapılacak toplantıda aleyhlerine dönük bir karar çıkması halinde bunu "darbe" olarak ele alacaklarını dile getiren Buldan, “Dolayısıyla Meclis’in iradesine, halkların iradesine Diyarbakır halkının iradesine vurulacak olan bu darbeyi kabul etmeyeceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Vesayetçi bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu herkes biliyor. Her anlamda Türkiye’nin bütün kurumlarına, yargısına, parlamentosuna hukukuna basınına bütün kurumlarına vesayet uygulayan iktidar partisi, yarınki toplantıda da vereceği kararın vesayet anlamına geldiğini, hukukun çiğneneceğini, halkların iradesinin hiçe sayılacağını ifade etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
DOKUNULMAZLIĞI OLANLAR! 
 
Roboski katliamını yapanların dokunulmazlığının olduğunu, çocukların panzer altında ezilmesine neden olan polisin dokunulmazlığının olduğunu belirten Buldan, şunları söyledi: “Bu ülkede işkencecilerin ve halka saldıranların, partimize saldıranların dokunulmazlığı var. Bu ülkede ‘seni duvara çivilerim’ diyenlerin dokunulmazlığı var, rüşvet alanların rüşvet verenlerin dokunulmazlığı var. Bu ülkede ihaleye fesat karıştıranların, yüz kızartıcı suçlar işleyenlerin dokunulmazlığı var. Ancak onlara hiçbir şeklide dokunulmadığı ve korunduğu gibi bugün barışı, demokrasiyi savunanların, demokratik siyaseti savunanların hukuksuz bir şekilde dokunulmazlıkların kaldırıldığı yargılandığı ve sonunda cezaevine konulduğu bir Türkiye gerçekliği var.”
 
‘BU DARBEDEN VAZGEÇİN'
  
Türkiye’de barış, demokrasi ve demokratik siyaseti savunanların cezalandırıldığına dikkat çeken Buldan, şöyle devam etti: “Buradan hem partim adına hem de arkadaşlarım adına yarın toplanacak komisyona bir çağrı yapıyorum. Bu darbeden vazgeçin. Parlamentonun iradesine saygı duyun, halkların iradesine saygı duyun. Diyarbakır halkının seçmiş olduğu bir milletvekili olan Saliha Aydeniz’in iradesine saygı duyun. 1994’te DEP milletvekilleri, Çiller hükümetinin emri ve talimatıyla parlamentodan atılmıştı. Çiller başarılı olmamıştı siz de olamayacaksınız. Çünkü biz demokrasiye inanan barışı savunan ve gittikçe bu alanda büyüyen ve gelişen bir partinin mensupları olarak gördüğünüz gibi bu dayanışma ile bu birliktelikle bu ülkeye barışı da demokrasiyi de bu ülkeye insan haklarını, insan haklarına saygıyı da seçilmişlere saygıyı da yerleştirene kadar bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. DBP eşbaşkanı olan Saliha Aydeniz milletvekilinin yanında olduğumuzu dokunulmazlığının kaldırılmasına yargılanmasına karşı olduğumuzu belirtiyoruz."
 
YÜCE: KÜRT'E DÜŞMEN İKTİDAR
 
SYKP Eşbaşkanı Canan Yüce, iktidarın kendi varlığını sürdürmek "saldırı" pozisyonunda olduğuna dikkati çekti. Doğaya, kadına, Kürt halkına, emekçiye düşman bir iktidarın olduğunu dile getiren Yüce, “İktidarın baskıcı, hukuksuz bir politikasıyla karşı karşıyayız. Birlikte HDP’de çalışma yürüttüğümüz Kürt halkının ve Diyarbakır halkının iradesi olan Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması ile karşı karşıyayız. Evet, hepimiz biliyoruz ki AKP-MHP iktidarı her geçen gün kendi iktidarını sürdürmek için her alanda emekçilere, kadınlara ve ezilenlere baskılarını arttırarak devam ediyor” dedi.
 
HDP ve HDP bileşenlerinin en çok bu baskılara maruz kaldığını kaydeden Yüce, “Çünkü iktidar da görüyor ki 2015’ten beri iktidarın faşizmi kurumsallaştırılmasına karşı en öne saflarda HDP’li vekiller var. Kadınlara karşı yürütülen politikalarda, kadın cinayetlerine karşı politikalarda, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına karşı eylemlerde bütün ezilen ve emekçilerin yanında HDP’li vekiller var. Bu yüzden bu saldırını dozu böyle ve her gün başka vekillerimizin dokunulmazlıklarına iradelerine bir saldırı var. Bugüne kadar gördük ki AKP’nin bu saldırıları asla başarılı olmadı. Onlara vekil arkadaşımız cezaevinde olmasına rağmen yüzlerce binlerce yoldaşımız tutuklu olmasına rağmen asla demokrasi mücadelesinden halkların kardeşliği, barış ve emek mücadelesinden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Bu uygulama seçme ve seçilme hakkına yapılmış bir darbedir” ifadelerini kullandı. 
 
KARANHALI: YANA YANA GELECEĞİZ
 
SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı,  Aydeniz’in durumunu ilk olmadığını ve seçime doğru giderken sık sık yaşanma ihtimallerinin olduğu söyledi. Akdağ, eşit ve özgür bir yaşamın kurulmasının zemininin HDP ve temsil ettiği mücadele hattından geçtiğine işaret ederek, "Bugün bir kez daha birlikte verdiğimiz mücadele ile bir birimizin sesine ses olarak, bütün Türkiye halklarının ortak sesi olarak, yan yana gelerek, bu zorbalık ve zulüm düzeni karşısında sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” diye belirtti.
 
GÜMÜŞTAŞ: ÇÖZÜMSÜZLÜKTE ISRAR EDİLİYOR
 
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, 12 Haziran’da PKK Lideri Abdullah Öcalan için yapılan Gemlik Yürüyüşüne ve polisin saldırısına değindi. Bu saldırının "Türkiye’nin minik bir fotoğrafı" olduğunu söyleyen Gümüştaş, ülkenin kilit sorunu olan Kürt sorunun çözümü ve bu sorunun çözümündeki başat aktörlerden olan PKK Lideri Abdullah Öcalan’la ilgili özgürlük, hak ve hukuk talebinin görülmediğini kaydetti. Gümüştaş, "Çözümsüzlükte ısrar eden, Kürt sorunda inkar ve sömürgeci işgalde ısrar eden AKP-MHP faşist rejimi, halklarımızın her türlü demokratik talebine saldırıyor” dedi.
 
ÇUBUK: YENEMİYECEKSİNİZ
 
Kürt halkının yıllardır her türlü katliama karşı direndiğini ve özgürlük mücadelesi verdiğini vurgulayan Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, Aydeni'in söz konusu mücadelede öncü olduğu ve her türlü bedeli ödemekten çekinmediğini belirtti. Çubuk, bu nedenle Aydeniz'in saldırıldığına işaret ederek, "Bugün Aydeniz’e yönelik bu saldırganlık ile savaş çığırtkanlığını daha da yükseltmek istiyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye’de, Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içinde örneğin Zaho’daki katliamı meşrulaştırmanın bir yöntemi olarak hakların, kadınların, Kürtlerin lubunyaların meclisteki sesini ve sözünü durmadan ifade eden Aydeniz’in vekilliğini düşürerek zafer kazanmak istiyor. Bugün hiçbir yerde zafer kazanamayan AKP-MHP faşizmi, sokaktan gelen, halkın içerisinden gelen HDP ve bileşenlerinin hiçbir eşbaşkanı ve sözcüsünü vekilliğini düşürerek yenemeyecektir. Saliha yoldaşla kız kardeşleri olarak yan yana mücadele edeceğiz. Kürt kadınlarının ve halkının sözcüsü olan Saliha Aydeniz’i yenemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı. 
 
ERDEM: KARANLIK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ
 
Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Ayşe Erdem ise, Aydeniz’in iradelerinin olduğunu söyledi.  Aydeniz’in 6 milyon seçmenin, kadınların, sosyalistlerin, Kürt halkının iradesi olduğunun altını çizen Erdem, "Yarın karma komisyonda alınacak kararın sonucunu bugünden biliyoruz. Daha önce gördük örneklerini, ama bugünden söyleyelim bu kararı tanımayacağız. Saliha Aydeniz’in yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Saliha Aydeniz demokrasi, barış mücadelesi veren bir kadın, DBP Eş Genel Başkanı. Aydeniz hakkında verilen bu kararın AKP ve MHP iktidarının karanlık yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bu iktidar kadınların seçme seçilme hakkına, siyaset yapma haklarına, söz söylemelerine tahammül edemeyen bir iktidardır. Bunu daha önce gördük, bir kez daha aynı şeyin olmaması için çağrı yapıyoruz; Saliha Aydeniz irademizdir" ifadelerini kullandı.

Diğer başlıklar

17:08 Munzur Dağları’nda bilir kişi keşfi
17:04 İzmir Barosu'ndan polis saldırısına karşı suç duyurusu
16:57 Mayıs ayında erkekler 40 kadını katletti
16:36 Sınır dışı edilecek 103 kişi için acil çağrı
16:24 İHD’den Barış Nöbeti: Sandıktan çıkan iradeye kulak verilsin
15:52 Dersim Katliamı’nın tanığı Çiçe ve Duman yaşamını yitirdi
15:49 8 korucunun silahına el konuldu
15:40 O’Hearn: Dünyanın en karanlık sistemi İmralı'da
15:09 Özerk Yönetim'den Şam'a Sudan tepkisi
14:06 Meclis’te yemin töreni başladı
13:38 Emine Şenyaşar: Bu zulüm son bulsun
13:34 Dersim Dernekleri'nden otobüs saldırısına tepki
13:20 Melik ve Ayyıldız mezarları başında anıldı
13:16 Rektör harem selamlık 'pikniği' savundu
12:58 Ailelerden İmralı başvurusu
12:22 Yeşil Sol Parti Meclis görev dağılımını yaptı
11:59 Bodrum’da şüpheli kadın ölümü
11:50 Amed esnafının deprem destek kredisi kesildi
11:29 Karayılan: Kürt sorununun muhatabı partiler değil devlettir
11:12 Rektörden akademisyenlere 'idari ve adli ceza' tehdidi
10:59 Mexmûr direnişi 14'üncü gününde
09:45 Mayıs ayında 8 kez yasaklı silah kullanıldı
09:11 Eğitim Sen’den YKS çağrısı: Bu yanlıştan dönün
09:07 Özdemir: ‘Devlet aklı’nın Kürt siyasetini zayıflatma hamleleri sonuç almaz
09:05 'Tahrik' savunması yapmayan sanığa 'tahrik' indirimi yapıldı
09:04 Mexmûr’da direniş diyaloğun önünü açtı
09:04 ‘Erdoğan rejiminin saldırılarına karşı Kürtlerle birleşmeli’
09:03 Hak örgütleri: İhlallere karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
09:02 Sırtında platin ve tek böbrekle yaşayan tutuklu felç geçirdi
09:01 Keskin: Seçimde en örgütlü davranan Kürtler oldu
09:01 Qerejdax'ın kara taşına şekil veriyor
09:00 02 HAZİRAN 2023 GÜNDEMİ
01/06/2023
23:19 AP’de cezaevleri ve tecrit konferansı düzenlenecek
22:10 ABD'den Sudan'a yeni yaptırımlar
22:00 LeMan kapağına seçim sonuçlarını taşıdı
20:52 Mexmûr’daki direniş Luzern’de sahiplenildi
20:33 DEDAŞ 500 hanelik köyü karanlıkta bıraktı
19:48 Kadir Şeker tutuklandı
19:10 CHP MYK üyeleri istifa etti
18:45 Muğla ve Mersin'de Gezi anması
18:35 Ethem Sarısülük Güvenpark’ta anıldı
18:30 Bolu'da iş cinayeti
18:13 IFJ’den İran’da tutuklu 12 gazeteci için çağrı
17:58 İBB çalışanlarına saldıranlardan biri tutuklandı
17:40 Amed’te bir çay ocağına silahlı saldırı
17:15 30 yıllık tutuklu Mehmet Şahin tahliye oldu
16:37 Yeşil Sol Parti milletvekilleri toplandı
16:27 ‘Millet İttifakı 28 Mayıs itibariyle bitmiştir’
16:11 Erdoğan'ın mal varlığı açıklandı
15:42 Şengal’de bir eve hava saldırısı
15:37 Çimento fabrikasına karşı çıkanlara soruşturma
15:18 DEDEF'ten 'örgütlenme' çağrısı
15:09 Erdoğan kutlamalarında vurulan çocuk yaşamını yitirdi
15:03 Şirnex’te 14 bölgeye yasak
14:46 Şenyaşar ailesinden karikatürlü mesaj
14:26 Meclis yarın yemin töreniyle açılacak
14:06 Eren Keskin beraat etti
13:53 İran’da bir ayda 142 idam
13:49 Tutuklular havalandırmaya çıkarılmıyor
13:47 CHP MYK toplantısı başladı
12:55 Dolar durdurulamıyor!
12:50 Merkez Bankası’ndan KKM kararı
12:48 Bafil Talabani: Birlikten başka seçeneğimiz yok
12:06 Rosa Kadın Derneği yöneticisi beraat etti
11:50 İkinci tur kesin sonuçları açıklandı
11:33 HDP Sözcüsü Günay: Eleştiri-özeleştiriyle büyük kongreye yürüyeceğiz
11:31 Berkin Elvan karikatürü paylaşımına beraat
11:28 İran’da bir ayda 107 tutuklama
11:20 Aydoğan hakkındaki yakalama kararına dair talebe ret
10:56 Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuru
10:53 Harem selamlık 'piknik' iptal edildi
10:43 29 yıl geçti: Muhsin Melik canını halkına adadı
10:39 AYM bekçilerin bazı yetkilerini iptal etti
10:14 Gebze’de işçileri taşıyan minibüs kaza yaptı: 13 yaralı
10:12 Munzur'da yönetmeliğe aykırı maden ocağı
10:11 Hazine 215 milyar lira borçlanacak
10:01 Efrin'de 53 kişi kaçırıldı, yüzlerce ağaç kesildi
09:44 Semsûr’da kanser hastaları tedavi için Dîlok’a gidiyor
09:23 İzmir'de 6 genç gözaltına alındı
09:14 Siyaset bilimci Aytaç: Erdoğan’ın zaferi mutlak değil
09:11 Wan sokakları: AKP yükseldikçe, ekonomi düşüyor
09:07 Ev baskınında maruz kaldığı polis şiddetini anlattı
09:07 Acar: Tek bir kişi de kalsak gerçekler karanlıkta kalmayacak
09:05 İşçiler: 3 ay biriktirdiğimizle 9 ay geçinmeye çalışıyoruz
09:04 CPT’ye İmralı başvurusu: Acil sonuç alıcı tutum bekliyoruz
09:03 Baro Başkanı Yılmaz: Cüppemizde ilik de düğme de yok, korkmuyoruz
09:02 Orman kıyımının yaşandığı Şirnex’te vali fide dağıtıyor!
09:00 1 HAZİRAN 2023 GÜNDEMİ
31/05/2023
21:57 Guterres, Sudan’ı görüşmek için BMGK’yi toplantıya çağırdı
21:41 Balcı’nın belini kıran polise ‘ödül’ gibi ceza
21:21 Taksim Dayanışması’ndan Gezi Direnişi eylemi
20:34 Bursa’da iş cinayeti
20:09 Çiğli'de çocuk parkının kaldırılmasına tepki
19:52 HDP ve Yeşil Sol’da yeni süreç başladı: Her aşaması halkla yürütülecek
19:37 Gezi Direnişi 10'uncu yılında: Gezi ruhu bitmedi
18:10 Mayıs ayında yaşamını yitirenler için anma
17:42 ÖSYM’den ikametgah dışı sınav yeri kararı
17:16 Cenevre’deki eylemde Mexmûr kuşatmasına tepki
17:12 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
17:07 Erdoğan sloganına kızan fırıncı tutuklandı
16:58 Gözaltına alınan Yıldırım tutuklandı
16:13 Müzisyen Şener’in faillerine müebbet hapis istemi
15:48 GÖÇİZDER’in faaliyetlerinin durdurulması talebine ret
15:42 Sincar cinayeti tetikçisinin tutuklanmasına ret
15:12 Ankara'da sağanak yağış uyarısı
14:59 Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum
14:54 Yol kenarında 2 cenaze bulundu
14:33 Suruç anması davasında tanık polislerden 'hatırlamıyorum' yanıtları
13:51 Doğruak mezarı başında anıldı
13:42 Şenyaşar ailesinin direnişi 800’üncü gününde
13:35 Keçi Burcu’nda dökülen taşlar 4 aydır kaldırılmıyor
13:30 Şikayetini Kürtçe anlatan tutuklu gazetecinin muayenesine engel
12:59 Gazetecileri ölümle tehdit eden polise soruşturma izni verilmedi
12:45 Abbasi Kerkük’te
12:43 İletişim Başkanlığı'ndan 'yeni kabine' açıklaması
12:09 5. Ma Music Günleri başlıyor
11:43 BM: Suriye'nin yüzde 70'i insani yardıma muhtaç
11:11 TÜİK’e göre ekonomi büyüyor
10:28 Mexmûr 12 gündür direniyor
10:05 TL eriyor
09:43 Abdullah Öcalan’a avukat ve aile görüş yasağı
09:01 Finans Uzmanı Cibre’den ‘ödemeler dengesi krizi’ uyarısı
09:00 Sobati: İran’da yeni bir direniş geleneği açığa çıktı
09:00 Mahkemeden kayyımın ticari projesine ret
09:00 31 MAYIS 2023 GÜNDEMİ
00:16 Emrah Arpak’ın cenazesi ailesine teslim edildi
30/05/2023
23:46 Dükkanı mühürlenen fırıncı gözaltına alındı
22:32 AKP’lilerin ‘kutlamasında’ yaralanan çocuk yaşamını yitirdi
21:53 Basel'de gözaltında kaybedilenlerin akıbeti soruldu
21:43 Gözaltında kaybedilenler anıldı
18:38 Milletvekili kesin seçim sonuçları Resmi Gazete’de
17:56 DSÖ: Sudan’da 850 kişi yaşamını yitirdi
17:54 Gaziosmanpaşa’da CHP bürosuna silahlı saldırı
17:51 Ali Çiçek mezarı başında anıldı
17:19 Türk-İş: Yoksulluk sınırı 33 bine yükseldi
17:19 Newroz yargılamasında beraat kararı
17:09 Muğla’da kadın katliamı
17:03 HDP'li 2 isim tahliye edildi
17:02 Av. Tosun'u hedef gösteren Zafer Partili Taşkaya’ya indirimli ceza
16:52 Erdoğan sloganına kızan fırıncının dükkanı mühürlendi
15:54 Peri Çayı taştı: Ev ve ahırlar su altında kaldı
15:54 TJA: Erdoğan için bu zafer yalnızca ‘Pirus zaferi’ olacak
15:40 Yeni dönem toplantısı sonrası açıklama: Gerekli sonuçları çıkarıp, mücadeleyi ileriye taşıyacağız
15:34 Gürbağ İnşaat'ın patlattığı dinamitler çevreye zarar veriyor
15:14 Sakine Kültür davasında HTS kayıtları incelenecek
14:53 Meclis'teki sandalye dağılımı belli oldu
14:36 Mûş’ta birçok hayvan sel sularına kapıldı
14:33 Toplu oy kullanılmıştı: Cumhur ve Millet İttifakı partileri itirazı reddetti
14:14 Amed eski Baro Başkanı Gümüş’e 7 yıl 6 ay hapis
13:54 Şenyaşar ailesi: Mücadele adaletin anahtarıdır