MARDİN - Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifasını açıklayan AKP'li Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, usulsüzlükleri ile belediyeyi yolsuzluk merkezine dönüştürdü.
Mardin'de 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Artuklu Belediye Başkanı seçilen AKP'li Abdülkadir Tutaşı, sanal medya hesabından yaptığı açıklama ile istifa etti. Sanal medya hesabından "affını" isteyerek, istifa eden Tutaşı "sağlık sorunlarını" gerekçe gösterdi. Tutaşı’nın istifası sonrası gözler Artuklu Belediyesi’ne çevrilirken, istifanın belediyede müfettiş incelemesinin başlamasından sonra gelmesi dikkat çekti.
Tutaşı’nın yönetime geldiği günden bu yana usulsüzlük ve yolsuzlukla anılan Artuklu Belediyesi’nde 2021 yılı Mali Denetim Raporu ile yolsuzluklar ve usulsüz işlemler ayyuka çıkmıştı. Mali Denetim Raporu’nun yayınlanmasının ardından belediyede HDP ve AKP'li Meclis üyeleri Tutaşı’nın istifasını isterken, AKP'li 13 Belediye Meclis Üyesi İl Başkanlığı ve AKP Genel Merkezinde görüşmeler yaparak usulsüzlüklere dair raporları Cumhurbaşkanlığına sundu. Ancak buna rağmen bir gelişme yaşanmaması üzerine 13 Meclis üyesi AKP İl Başkanlığına istifa dilekçelerini verdi.
Yaşananlardan sonra AKP Genel Merkezi ile yapılan görüşmeler sonucunda Belediyeye Sayıştay müfettişleri gönderilmişti.
SOYLU DEVREYE GİRMİŞTİ
Abdülkadir Tutaşı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde aday olduğu gün tartışma konusu olmuştu. Doğru Yol Partisi (DYP) geçmişi ile tanınan Tutaşı’nın, aday olmasını Artuklu'da birçok AKP'li kabullenmezken, devreye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu girerek, Tutaşı'na karşı bağımsız aday olma ihtimali olan kişilerle görüşmüştü.
KAYIP MİLYONLARI AÇIKLAMADI
Ardından seçilen Tutaşı, ilk Meclis toplantısında kayyım dönemine ilişkin borçları soran HDP'li Meclis üyelerine "Kayyımın borcunu açıklamak zorunda değilim" diyerek karşı çıkmış, Artuklu Belediyesinin kayyım döneminde 36 milyon TL'lik kayıp milyonları araştırmayı reddetmişti. Tutaşı, "Açıklama yapamıyoruz" demekle yetinmişti.
RÜŞVET ÇARKI KURDU
Tutaşı, göreve gelmesinin 8'inci ayında Artuklu’nun imar yetkisini Meclis üyelerini kayyımla tehdit ederek Meclis’ten aldı. Ancak anlaşmazlıklar çıkınca yetki Tutaşı’ndan alınarak Meclise geri verildi.
Sonraki süreçlerde belediyede "rüşvet çarkı" kuran Tutaşı, çocuklarıyla beraber imar işlerini rüşvet karşılığında yapmaya başladı. Önce çocuklarına Belediye binasında oda ayıran Tutaşı, tepkiler üzerine çocuklarını Belediye binasından çıkararak, binanın yan tarafında bir apartman dairesi tutturdu. Burada dönen rüşvet ilişkileri de ayyuka çıkmasına rağmen devam ettirildi.
KAYNAKLAR MİT'E KULLANILDI
2019-2020 yılı Artuklu Belediyesi Faaliyet Raporuyla beraber Tutaşı’nın usulsüzlükleri kısmen ortaya çıkmaya başladı. Tutaşı’nın Belediye kaynaklarını Emniyet, Jandarma ve MİT'in de içinde olduğu devlet kurumlarına harcadığı ortaya çıktı. Tutaşı’nın yapılmamış yolları yapılmış gibi gösterdiği belgelere yansırken, sonraki yıllarda usulsüzlükler durmak yerine artarak devam etti.
İHALELER PEŞKEŞ ÇEKİLDİ
2019-2020 Mali Denetim Raporunda Tutaşı’nın 569 ihaleyi "Doğrudan Temin Yoluyla" yaptığı, kaynakları kendisine yakın firmalara peşkeş çektiği tespit edildi. Tutaşı’nın 21 milyonluk ihaleyi Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’in firmasına, 18 milyonluk ihaleyi Midyat Belediye Başkanı Şahin’in kuzeninin firmasına verdiği sonraki dönemlerde ortaya çıkarken, yapılmayan işleri ödemelerin yapılmasını eleştirenler "vatan haini" diye suçlandı.
ISMARLAMA İHALELER
Mardin'in tarihi ilçesi olmasına ve SİT alanı olmasına rağmen rastgele inşaat ruhsatları verilen ilçede belediyenin usulsüz ruhsatları da defalarca gündem konusu oldu. Tarihi olmayan yerleşim yerindeki usulsüz ruhsatları, sonrasında tarihi ve afet bölgesi ilan edilen yerleşimlerdeki ruhsatları takip etti.
2021 Mali Denetim Raporunda milyonlarca lirayı hediyelik eşyalara harcadığı, milyonlarca liralık ihaleleri usulsüz yaptığı, asfaltı dahi lokantada almış gibi gösterdiği tespit edilen Tutaşı, ısmarlama ihaleleri ile gündeme gelirken, ihaleleri de yüksek teklif veren firmalara verdiği tespit edildi.
ERDOĞAN İSTİFASINI İSTEDİ
Yaşanan usulsüzlüklerin devam etmesi üzerine 13 AKP'li Meclis üyesi "Ya Tutaşı istifa edecek ya da biz" diyerek, AKP Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki ile görüştü. Bu görüşmenin ardından belediyede Sayıştay Müfettişleri inceleme başlatırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tutaşı’nın istifasını istediği belirtildi.
İstifasına dair görüşmek istediğimiz Tutaşı ise, telefonunu telesekretere yönlendirdiği için görüşme gerçekleştiremedik.
MA / Ahmet Kanbal