Şırnak'taki ağaç kıyımının izini sürdük: 2 yılda 500 bin ton ağaç kesildi

HABER MERKEZİ - Besta bölgesinde 2 yılda 500 bin tona yakın ağaç kesen korucular, Orman İl Müdürlüğü'nden fiş aldıktan sonra odunların tonunu bin 175 TL'den satıyor. Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, AİHM'e kadar gideceklerini belirterek, "Kıyım Şırnak'ta olunca gözler kör, kulaklar sağır oluyor" dedi.  
 
 
Şırnak'ta 1990'lı yıllarda yakılan ve boşaltılan köylerin bulunduğu bölgelerdeki ormanlık alanlar yok ediliyor. Uzun yıllardır maden ocakları ve askeri operasyonlar sırasında çıkarılan yangınlarla zarar verilen ormanlar, son birkaç yıldır tümden yok ediliyor ve bir daha üzerinde yaşanmayacak şekilde tahrip ediliyor. Birçoğu "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında 1990'lı yıllardan bu yana yasaklı olan bölgelerde yapılan ağaç kesimine ise, "güvenlik" gerekçe gösteriliyor. Birçok çevre örgütü ve ekolojist kıyıma karşı sessizliğini korurken, kıyımın ne zaman başladığı, kimler tarafından yapıldığı, hangi alanları kapsadığı, ne gibi tahribatlara yol açtığı, kesilen ağaçların nerelerde ve nasıl satıldığının izini sürdük. 
 
 
İLK KIYIM CUDİ'DE BAŞLADI  
 
Kentte ağaç kıyımı, ilk olarak 2019 yılı ortalarında Federe Kürdistan Bölgesi sınırındaki Cudi Dağı'nda başladı. "Güvenlik" gerekçesiyle inşa edilen kalekol ve üs bölgelerinin yolları için yüzlerce ağaç kökünden söküldü. Aynı gerekçeyle yol kenarlarındaki ağaçların kesimi için korucular görevlendirildi. Korucular, yol kenarlarıyla sınırlı kalmayarak, önlerine gelen her ağacı kesti. Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan Cifane (Cevizdüzü), Gundikremo (Anılmış), Nêvava (Üçkiraz), Nerex (Dağkonak), Gilindor (Kemerli) ve Bêşêrê (Koyuneren) köylerinde aylar süren kıyımda binlerce ağaç kesildi. Gûrariştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî alanları da kıyımdan nasibini aldı. Ağaç kesimi yapılan tüm bölgelere de foto kapanlar yerleştirildi. 
 
CUDİ'DE KIYIM GENİŞLEYECEK
 
Söz konusu bölgelerde tam olarak ne kadar ağaç kesildiği halen belirsizliğini koruyor. Ancak önümüzdeki süreçte kıyımın Cudi Dağı'nın tepe kısmındaki ormanlık alana doğru genişletileceği ve sonrasında tepe kısımlarına yeni kalekol ve askeri üs bölgelerinin inşa edileceği belirtiliyor. 
 
 
YENİ HEDEF: BESTA 
 
Cudi Dağı'nın ardından Şırnak ve Siirt sınırlarının kesiştiği geniş bir alanı kapsayan Besta bölgesinde ağaç kesimi başladı. 1990'lı yıllardan bu yana "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklı olan ve tapulu arazilerine rağmen yurttaşların özel izinle girebildiği bölgede de benzer bir yöntem izlendi. İlk olarak yeni kalekol ve üs bölgeleri için yeni yollar açıldı. Sonrasında yolların geçtiği bölgelerdeki tüm ağaçlar kesilmeye başlandı. Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) ve Rîsor (Risor) köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê alanlarında on binlerce ağaç kesildi. Bazı bölgelerde tek bir ağaç bırakılmazken, bazı bölgelerde halen kıyım sürüyor. 
 
ARAZİ SAHİPLERİNE İKİ TEKLİF
 
Kıyım öncesi korucular ve askerler tarafından ağaç kesimi için yer tespiti yapılıyor. Karar verilmesi üzerine tespit edilen yerin kim ya da kimlere ait olduğu belirleniyor. Korucular, arazi sahiplerine ulaşarak, iki seçenek sunuyor; Ya ağaçlarınızı kendiniz kesin ya da biz keseceğiz. Korucular, ağaçları kendileri kesmeleri halinde arazi sahiplerine bir traktör odun karşılığında 300-400 TL para teklif ediyor. Tekliflerden ilkini kabul eden arazi sahiplerinin bölgeye girişlerine izin verilirken, kabul etmeyenlerin banka hesaplarına ise istememelerine rağmen para yatırılıyor. Şimdiye kadar çok az sayıda ailenin ilk teklifi kabul ettiği, ailelerin çoğunun teklife karşı çıktıkları öğrenildi. 
 
TRAKTÖRLERLE TAŞIMA 
 
Arazi sahiplerinin karşı çıkmasına rağmen başlayan kesimden elde edilen odunlar, ilk olarak bölgeye götürülen traktörlere yükleniyor. Her bir traktör kasasına ortalama 4 ton odun yükleniyor. Odun yüklü traktörler daha sonra kalekollar için açılan yollardan kent merkezine yakın noktalara getiriliyor. Siirt yolu ve Namaz Dağı'na giden iki ayrı noktada boşaltılan odunlar, her biri 30 ila 40 tona yakın yük alabilen kamyon ya da TIR kasalarına yükleniyor.
 
500 BİN TONLUK KIYIM
 
Asker ve korucular gözetiminde 100'e yakın traktör günde 3'er sefer yapıyor. Günlük bin ila bin 200 ton arasında odun taşınıyor. Bazı günler yol çalışmaları nedeniyle odun kesmeye ara verilirken, bazı günler ise farklı alanlarda başlatılan kıyım nedeniyle kesim yoğunlaştırılıyor. Görüştüğümüz kaynaklar ve kesime katılanlardan elde ettiğimiz bilgilere göre, sadece Besta bölgesinde son iki yıl içerisinde 500 bin tona yakın ağaç kesildi. 
 
 
ZAM GELDİ: TON BAŞI BİN 750 TL 
 
Söz konusu işlemler sonrası odunları alan kişilerle pazarlık süreci başlıyor. Korucular, daha önce nakliye dahil tüm masrafların kendilerine ait olması halinde bir ton odun için bin 650 TL talep ediyordu. Ancak son birkaç aydır zam yaparak, bu rakamı bin 750 TL'ye çıkardı. Söz konusu ücret, Urfa, Maraş ve Antep'e yapılacak nakliyeyi kapsıyor. Odunların gönderildiği kentin mesafesine göre ton başına istenilen fiyatta da değişiklik yapılıyor. Nakliyenin alıcıya ait olması halinde ise, bir ton odun için ortalama bin 250 TL isteniyor. 
 
Kıyımdan sorumlu korucular, kesimi yapan motorcular, yol açan kepçe operatörleri, kesilen odunları traktör ve kamyonlara yükleyen kişilere de çalıştıkları oranda para veriyor. Motorcu ve yükleyicilere ortalama 250 TL verilirken, kesimci ve operatörler ton başı ücret alıyor. 
 
ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ FİŞ KESİYOR  
 
Kesimden sorumlu korucuların "masrafı" sadece bununla sınırlı değil; Orman İl Müdürüğü, her bir araç için 4 ila 6 bin TL arasında koruculara fiş kesiyor. Fiş ücretleri araçlara yüklenilen yükün ağırlığına göre değişiyor. 
 
 
KORUCULARA 'KIYIM' GÖREVLENDİRMESİ  
 
Tüm bu işlemler için kıyımın yapıldığı bölgede 300 ile 400 arasında kişi çalıştırılıyor. Bunlardan yarısı korucu iken, geriye kalanlar ise korucu yakınlarından oluşuyor. Korucu olan kişilerin devlet tarafından "görevlendirme" ile bölgeye gönderildiği ve ayrıca korucu maaşlerına ek olarak günlük 100-200 TL arasında ücret alıyor.  
 
KARGO ŞİRKETİ GİBİ ÇALIŞIYORLAR!
 
Kesilen ağaçlar yoğunlukla Urfa, Antep ve Maraş'a gönderiliyor. Mardin ve Diyarbakır'daki bazı alıcılara da odun satılıyor. Yerinde gözlemlediğimiz Urfa ve Antep'teki oduncular ve keresteciler sitelerinde çoğunlukla Şırnak'ta getirilen odunlar satılıyor. Konuya dair görüştüğümüz Urfalı esnaflar, son iki yıldır neredeyse tüm odunlarını Şırnak'tan aldıklarını aktardı. Şırnak ve bağlı ilçelerdeki bazı fırınlar da alıcılar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kentteki askeri üs bölgelerine de kamyon kamyon ağaç taşınıyor.  
 
KIYIMI KİMLER ORGANİZE EDİYOR?
 
Hem Cudi hem de Besta bölgesinde ağaç kıyımının sorumluluğu, 1990'lı yıllarda yaşanan hak ihlallerinden sorumlu tutulan ve Babat ailesinden olan korucularda. Uludere'de yaşayan ve "Hançer Timi"nde yer aldığı belirtilen korucubaşı Hazım Babat ile ailesi tarafından odunlar kesiliyor ve satılıyor. Hazım Babat'ın yakın akrabaları M. Babat, C. Babat, İ. Babat, H. Babat, Ş. Babat, İ. Babat, B. Babat ve E. Babat'ın kesim ve satıştan sorumlu kişiler olduğu belirtiliyor. Odunları satan kişiler, söz konusu kişiler üzerinden pazarlık yapıyor ve parayı da bu kişilerin hesabına yatırıyor. Konuya dair görüştüğümüz kesim yapan kişiler, arazi sahipleri ve köylüler söz konusu kişilerin kıyımı organize eden kişiler olduğunu teyit etti. Ancak kıyımı organize edenlerin arkasında da kimi kişilerin olduğu ifade ediliyor.  
 
TEPKİLER BÜYÜYOR
 
Kıyıma karşı bugüne kadar birçok girişim oldu. 2020 yılının Eylül ayında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü öncülüğünde yapılan oturma eylemi, kıyıma karşı yapılan ilk eylem oldu. Ağaç kesiminin sürmesi üzerine kentin sivil toplum örgütleri ve baro da tepki vermeye başladı. Baro ve HDP'nin konuya dair valilik ve ilgili yetkililerle görüşme başvurularına cevap verilmedi. CHP'li yetkililer valilik ile görüşse de bir sonuç alamadı. Kıyıma karşı CHP, DEVA ve Gelecek partisinin de içerisinde yer aldığı Şırnak Ekoloji Platformu kuruldu. Platformun eylemleri halen sürerken, hukuki girişimler ve çevre örgütlerine yapılan başvurulardan da bir sonuç alınamadı. 
 
TAKİPSİZLİK GEREKÇESİ: DELİL YOK!
 
Şırnak Barosu, bugüne kadar iki kez "usule aykırı" olduğu gerekçesiyle kıyıma dair suç duyurusunda bulundu. İlk başvuru, "şüpheden uzak, somut ve inandırıcı delilin bulunmadığı" gerekçeleriyle takipsizlikle sonuçlandı. Buna karşı yapılan itiraz da reddedildi. Yeni delillerler yapılan ikinci başvuru süreci ise devam ediyor. 
 
 
ORMANLARIN YÜZDE 8'İ YOK OLDU
 
Baro, iki kez de konuya dair rapor hazırladı. Raporlarda, Şubat 2021-Eylül 2021 tarihleri arasında Şırnak'ta ağaç kesimleri nedeniyle orman alanlarında yüzde 8'lik bir küçülme olduğu tespitine yer verildi. Baro, Orman İl Müdürlüğü'ne yaptığı başvuruda ise, ağaç kesimleri için şimdiye kadar kaç ihalenin yapıldığını, ihalelerde hangi ihale usullerinin kullanıldığı, ihalelerin kimlere ve hangi gerekçeler ile verildiğini sordu. 
 
GREENPEACE: UZMANLIK ALANIMIZIN DIŞINDA  
 
Baronun Çevre Komisyonu, ayrıca Greenpeace, Doğa Derneği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı- UNEP’e de başvurarak, destek çağrısı yaptı. Greenpeace'den verilen yanıtta, "Konu maalesef uzmanlık alanlarımızın dışında" ifadelerine yer verildi. 
 
TEPKİLERİN ETKİSİ: KESİM AZALDI
 
Tüm bu tepkiler üzerine son haftalarda ağaç kesiminde azalma oldu. Bazı bölgelerde, arazi sahiplerini başvuruları üzerine kesim durdu. Bazı bölgelerde ise kıyım için yeni yolların yapılması bekleniyor. Daha önce toplu bir şekilde kentten ayrılan kamyon ve TIR'lar ise, tepkilerin artması üzerine tek tek hareket ediyor. 
 
MÜDÜRLÜK: TRAŞLAMA VE SEYRETME ÇALIŞMASI
 
Yaşananlar karşısında bugüne kadar resmi tek bir açıklama yapıldı. Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 6 Haziran 2021'de yapılan ve valilik sitesinden de yayımlanan açıklamada, kıyım "ormanlık alanların rehabilite edilmesi, traşlanma ve seyretme çalışmaları belli bir plan dahilinde yerine getirilmektedir" şeklinde savunuldu.  Açıklamada, "Bu çalışmaların amacı meşe ormanlarımızın yenilenerek daha gür ve canlı olarak yetiştirmektir. Yaşlanmış, çürümeye yüz tutmuş meşe ağaçları kesilerek yeni sürgünler verilmesi sağlanarak gençleştirilmesi hedeflenmektedir" iddia edildi. 
 
GEREKÇE DEĞİŞTİ: KARIŞAMAYIZ
 
Müdürlük, sonrasında dilekçe veren yurttaşlarla yapılan görüşmelerde ise, devam eden ağaç kıyımına ilişkin, "Ağaçların kesilmesine onay verdik ve güvenlik bölgesi olduğu için karışamayız. Asker istedi, biz de onay verdik. Talep ettiğiniz şey bizi de gücümüzü de aşar" yanıtı verildi. 
 
Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve kesilen ağaçları satın alan odunculardan Ali Karabacak ile kıyımın hukuksal boyutu ve taşınma sürecini konuştuk.  
 
DİLSİZ: GÖZLER KÖR, KULAKLAR SAĞIR
 
Baronun iki yıllık süreçte kent doğasında yaşanan tahribata dair yaptığı girişimleri anlatan Dilsiz, yaptıkları başvurulara herhangi bir cevap alamadıklarını aktardı. İlgili kurum temsilcileriyle görüşme taleplerine de cevap verilmediğini söyleyen Dilsiz, yasal sürece uyulmadan "pervasız bir şekilde" ağaç kıyımının sürdüğünü belirtti. Dilsiz, yaptıkları tespitlere dair rapor hazırladıklarına işaret ederek, Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre kent ormanlarında yüzde 8’lik bir azalmanın olduğunu ifade etti. Uluslararası kurumlarla da diyaloga geçtiklerini ifade eden Dilsiz, "Greenpeace’nin bize vermiş olduğu 'Bizim ilgi alanımız dışındadır’ cevabı vardı. Bu bizi demoralize etti; Ülkenin herhangi bir yerinde ağaç kıyımı olduğunda gelişen tepki, Şırnak bölgesinde olunca maalesef gözler kör, kulaklar sağır olabiliyor" diye kaydetti. 
 
 
ULUSLARARASI MERCİLERE BAŞVURU
 
Kıyımın sürmesi halinde insanların yaşamını idame ettirebileceği bir doğanın kalmayacağı uyarısında bulunan Dilsiz, "Dolayısıyla kendimiz için, insanımız için, çocuklarımız için bu mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz. Yasal prosedürleri yerine getirdikten sonra artık uluslararası mercilere de başvurarak, bu ağaç katliamının son bulması için gerekli çalışmaları yapacağız" diye kaydetti. 
 
ŞIRNAK-VAN YOLU GEREKÇESİ
 
Çalışmaları sırasında karşılaştıkları engellemelere değinen Dilsiz, "Sürekli bir güvenlik bariyeri konuluyor önümüze. Belli bir aşamaya kadar takip edebiliyoruz. İş ‘güvenlik’ gerekçesi adı altında sürdürüldüğü için önümüze bariyerler konuluyor. Anladığımız kadarıyla Orman Kanunu'ndaki yasal prosedüre hiç uyulmamış. Herhangi bir ihaleye verilmemiş. O bölgedeki güç odakları tarafından belli bir alan ağaçsız bırakılıyor. Bize 'Şırnak-Van yolu yapılıyor, yol için ağaçsızlandırma çalışması yapılıyor' denildi. Ama böyle bir durum da değil. Şırnak-Van yoluyla alakası olmayan kesimlerde de bu tarz ağaç kesimi yapıldığı bize söylendi. Bu röportajı yaparken bile şu anda onlarca kamyon Türkiye’nin belli yerlerine satılmak amacıyla götürülüyor" diye konuştu. 
 
ÇAĞRI: HERKES DUR DEMELİ
 
Maden ocakları ve kıyımla bölgenin insansızlaştırılmak istendiğine dikkati çeken Dilsiz, "Bodrum’daki Cennet Koyu'ndan bahsediliyor. Kaz Dağları'nın ağaçsızlandırılmasından bahsediliyor. Tabi ki oradaki tahribata da duyarlı olmak lazım. Ama Şırnak’ta da aslında uzunca bir süreden beri devam eden bu tahribata karşı ciddi anlamda bir kamuoyunun oluşturulması ve bu tahribata herkesin dur demesini bekliyoruz" çağrısı yaptı. 
 
ARAZİ SAHİPLERİNE ÇAĞRI
 
Yetkililerin sessizliğine tepki gösteren Dilsiz, "Konuşalım, meramımızı anlatalım' diyoruz. Bilgilendirme yapılmasını istiyoruz. Buna dair henüz resmi mercilerden bir dönüş olmadı. Aslında bu sessizliğin sebebi bizi ürkütüyor. Bu devam edecek gibi görünüyor" diye kaydetti. Kesilen ağaçların rant amaçlı satıldığını kaydeden Dilsiz, buna karşı girişimlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sürecine kadar devam edeceğini aktardı. Dilsiz, son olarak arazi sahiplerine kendilerine başvurmalarını isteyerek, her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
 
URFA'NIN TÜM ODUNU ŞIRNAK'TAN 
 
Urfa Hızarcılar ve Kavakçılar Sitesi'nde 45 yıldır odun ve kömür satan Ali Karabacak ise, daha önceki yıllar odunlarını Bursa ve Çanakkale gibi kentlerden aldıklarını ancak son yıllardan Şırnak'tan odun getirdiklerini söyledi. Şırnak'tan gelen odunların daha uygun fiyata olduğunu kaydeden Karabacak, "Daha yakın olduğu için daha uyguna geliyor" dedi. 
 
 
Sitede 65 esnafın olduğunu ve birçoğunun Şırnak'tan gelen odunları sattığını ifade eden Karabacak, odunları genelde fırın ve köylerden gelenlere sattıklarını belirtti. Satış durumuna göre günlük 10-15 ton odun aldıklarını ve 20 civarında kamyon geldiğini söyleyen Karabacak, kesimin devlet izni ile yapıldığını, devletin yüzde 20'sini kendisine geriye kalanı ise kesimi yapanlara verdiğini kaydetti. Günün her saatinde Urfa'ya odun yüklü kamyon geldiğine dikkati çeken Karabacak, "Orman Müdürlüğü nakliyelerini (fiş) kesiyor. Yükün ağırlığına göre fiş kesiliyor. Sonra buraya getiriyorlar. Ne kadar paran varsa ona göre gönderiyorlar. Kişi başına günde bir iki araba geliyor" diye konuştu. 
 
Yarın: Uydu fotoğraflarıyla kıyım ve arazi sahiplerinin girişimleri.
 
MA / Azad Altay - Ahmet Kanbal

Diğer başlıklar

26/12/2024
23:21 QSD’den Minbic’teki saldırılara ilişkin açıklama
22:21 Wan’da bir kadın katledildi
22:15 Muğla’da art arda deprem
21:57 Gazeteci Jila Beni Yakub: İran rejimi kadın tutukluları taşlayarak infaz ediyor
21:14 Narin Güran davası: Hakikat ortaya çıkmazsa tüm çocuklar risk altında olacak
20:37 Mustafa Yeneroğlu DEVA Partisi'nden istifa etti
20:04 Ferhat Şamî Tişrîn Barajı’nda: Biz buradayız
19:43 Werîşe Muradî ve Pexşan Ezizî aileleriyle görüştü
19:39 DEM Parti MYK: Abdullah Öcalan ile görüşmek için çalışmalara hız verilmeli
19:11 Êzidî aktivistler Rojava ile dayanışma kampanyasına katıldı
19:02 Eskişehir’den asgari ücret tepkisi: Asgari ile Vedat geçinsin
18:49 HDP eski İzmir Eşbaşkanı Altan tahliye edildi
18:34 Tişrîn ve çevresinde çatışma
18:16 Azerbaycan: Kazakistan'da düşen uçağı Rus füzeleri düşürdü
18:05 Hukukçu Dayanışması: İstanbul Barosu’nun yanındayız Nazım ve Cihan gazetecidir
17:40 ‘Umut hakkı için bir an önce yasal düzenleme yapılmalı’
17:32 Rusya'da havalimanları uçuşlara kapatıldı
17:28 Dêrazor'da 4 DAİŞ'li yakalandı
17:24 DBP: Suriye’deki yeni katliamlara seyirci kalmayacağız
17:19 Irak Federal İstihbarat Dairesi başkanı Şam’ı ziyaret etti
16:41 DEM Parti Türkiye’nin SMO'ya desteğini Meclis’e taşıdı
16:39 Alpalı’daki taş ocağının faaliyetleri durduruldu
16:31 Amed Büyükşehir Belediyesi dil çalışmalarını arttıracak
15:41 Narin Güran davası: Baba Arif Güran da telefon kayıtlarını silmiş
15:35 Qamişlo sınırında nöbet 14'üncü gününde: Rojava’nın kalbiyiz
15:31 Merkez Bankası politika faizini indirdi
15:21 Emek ve Demokrasi Güçleri’nden asgari ücret tepkisi
15:18 Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Akören serbest bırakıldı
14:55 Rojin’in babası: Niye kimse sormuyor, onu katlettiler
14:51 İHD'den ağır hasta tutsak için hayati risk uyarısı
14:44 Kobanê sınırında konuşan Mehmet Öcalan: Rojava'daki yaşama sahip çıkacağız
14:25 HDK: Demokratik bir toplum kurma hedefimizi sürdüreceğiz
14:22 GÖÇİZDER’i kapatma kararına tepki: Hak arama mücadelesine darbedir
14:07 Amed ve Êlih'te 'Vergide adalet' talebi
14:02 Katliamlarla yüzleşme çağrısı
13:55 İmralı'daki tutsağın 'telefon' başvurusuna AYM’den ret
13:16 ‘Artık yeter birlikte ses olma zamanı’ mitingine çağrı
13:10 Asgari ücrete ironik tepki: Emekli maaşını da kaldırırsalar tam olur!
13:07 ‘Kürt dili eğitimi ve bugünkü imkanlar ile engeller’ forumu
12:52 Tutsak kadın gazeteciler: Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in mirasını sürdüreceğiz
12:50 Zaman aşımı riski taşıyan davaya çağrı
12:43 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için yeni başvuru
11:51 Özerk Yönetim’den çatışmalara karşı ‘demokratik ulus’ vurgusu
11:35 Özgür Gündem davasında ceza
10:37 Hak ihlallerini aktaran tutsak: Görüşme sonrası başıma neler geleceğini bilmiyorum
10:26 Uluslararası PEN Başkanı: Basın egemenlerin sesi olsun istiyorlar
10:08 Kadınlar adliyede: Narin ve Rojin’in davasının takipçisiyiz
09:51 Sanatçılardan çağrı: Rojava'ya sahip çıkalım
09:47 Gazeteciler: Hakikati yazmaktan vazgeçmeyeceğiz
09:46 PYD'li yönetici: Elimizdekileri savunabilecek güçteyiz
09:45 2 çocuğunu kaybetti, 1 çocuğu tutsak, kendisi direnişte
09:34 HDK 2025’te halklar ve inançları buluşturacak
09:28 İşkence dosyası '7 yıl geçti' gerekçesiyle kapatıldı
09:25 Bakanlık 3 ayda 175 taş ocağına onay verdi
09:22 Mobilya fiyatları katlandı
09:08 Zêbarî: Rojava'ya tehdit dört parçayı etkiler
Berwarî: Tek çözüm Türkiye'nin bölgeden çıkması
09:05 Katliamda kardeşini, adalet mücadelesinde annesini yitirdi
09:02 709 ölüm, 8 bin 521 tahliye engeli, sayısız ihlal
09:00 26 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
08:57 Narin Güran davası: Duruşmaya ara verildi
08:50 İsrail saldırısında 5 gazeteci hayatını kaybetti
08:21 Kar, sel ve fırtına uyarısı
07:44 Narin Güran davası: Sanıklar adliyeye getirildi
25/12/2024
23:28 Hewlêr’in bir köyüne saldırı
22:54 QSD’deden Minbic’teki son duruma ilişkin açıklama
22:20 Kazakistan'da yolcu uçağı düştü: 38 kişi hayatını kaybetti
21:31 Süveydalı kadınlar: Yeni Suriye inşasında aktif rol almalıyız
21:25 Suriye’deki Aleviler'den kitlesel protesto: Humus’ta sokağa çıkma yasağı
19:27 Gençlerden tutsaklara dayanışma mektupları
19:15 KHK eylemi 311’inci haftasında
19:05 Asgari ücret protestosu: Genel grev şart
18:05 DEM Parti’den asgari ücret için araştırma komisyonu talebi
17:47 DEM Partili kadın seçilmişlerden Berrin Sönmez’e tepki
17:08 Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Akören gözaltına alındı
17:05 Kürt siyasetçi Kurhan yaşamını yitirdi
15:52 MKG ve DFG'ye dayanışma ziyareti
15:48 11 kişinin öldüğü patlamayla ilgili 10 gözaltı
15:45 KESK: İktidar sermayeyi korudu, işçiyi yok saydı
15:40 Sınırdaki direniş 13'üncü gününde: Son muhteşem olacak
15:40 DFG ve MKG: Tutsak gazetecileri serbest bırakın
15:38 İHD'den 'katliamlarla yüzleşin' çağrısı
15:30 Gözaltında asker işkencesine 'düşerken oldu' kılıfı
15:13 Kobanê sınırında nöbet: Statüsüz bir yaşamı kabul etmiyoruz
14:47 Bakanlık önünde 'Nihadioğlu için adalet' eylemi
14:15 Emekçilerden asgari ücrete tepki
13:52 Balıkesir'de kaza: 28 yaralı
13:52 Erdoğan asgari ücret zam oranını övdü
13:46 Belediye çalışanlarından TİS eylemi
13:44 ‘Rojava Kadın Devrimi etrafında kenetlenelim’
13:24 İhraç edilen belediye eşbaşkanın istifası istendi
13:09 DEM Parti’den hasta tutsaklar için İHİK’e başvuru
12:53 Daştan’ın taziyesine katılanların araçlarına para cezası
12:52 DEM Parti Noel ve Yaldo Bayramı'nı kutladı
12:32 Gazeteci Akyüz ev hapsine karşı AİHM'e başvurdu
11:17 Xeznewî: İttifaka dair büyük bir umut var
10:50 Kazakistan Sağlık Bakanlığı: Düşen uçakta 28 kişi sağ kurtuldu
10:47 Tülay Hatimoğulları: Yapılması gereken şey İmralı kapılarının açılması
10:40 ‘Tüm çocukların güvenliği için Narin'in davasına sahip çıkalım’
10:17 Mahkeme GÖÇİZDER'in feshine karar verdi
10:09 Salih Müslim: Suriye’nin parçasıyız ve çözüme dahil olmak istiyoruz
09:55 Türkiye'nin işlediği savaş suçları
09:34 Giyadîn’de hayvan hastalığına karşı seferberlik başlatılıyor
09:32 Portekizli parlamenter Pinto: Öcalan’ın özgürlüğü Kürt sorunun çözümüne katkı sunacaktır
09:27 Suriye’de Aleviler tehlikede: Saldırılara karşı birleşmeliyiz
09:17 Evi tarandı, ifadesi değiştirilmek istendi ama davasından vazgeçmedi
09:11 Gazeteci Aykol: Rojava'ya saldırılar halka vergi olarak geri dönecek
09:08 MEDYA-DER yeni döneme hazırlanıyor
09:02 2024’te kadınların mesajı netti: Jin, jiyan, azadî
09:00 25 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
08:10 17 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı
24/12/2024
23:58 İsrail, Kuneytire halkına silahlarını bırakmaları için 48 saat süre verdi
23:00 KESK ve DİSK'ten asgari ücret tepkisi: Tek kelimeyle rezalet
22:48 CHP 'asgari ücret' gündemiyle olağanüstü toplanacak
21:58 Özgür Özel’den grev çağrısı
21:05 AKP’lilere tepki: Gazetecileri katleden SİHA’larla övünüyorsunuz
20:57 Asgari ücret açıklandı: 22 bin 104 lira
20:34 Savaş kalıntılarından dolayı 64 kişi yaşamını yitirdi
20:27 Gazetecilerin katledilmesinin araştırılması önergesi reddedildi
20:11 Suriye’de 3 hakim öldürüldü
20:04 Minbic’te patlama: 2 kişi hayatını kaybetti
19:44 Yurttan uzaklaştırılan öğrenci açlık grevinde
19:24 Semsûr ve Kırşehir'de şüpheli kadın ölümleri
18:34 Paramiliter gruplardan 'silah' anlaşması
18:25 Sağanak yağış Muğla sokaklarını göle çevirdi
18:21 KESK’ten MA ve JINNEWS’e dayanışma ziyareti
18:19 Halk, JES toplantısını yaptırmadı
18:11 Katledilen gazetecilerin fotoğrafları Meclis’te: Hakikatin izindeyken katledildiler
18:03 Temelli: Kürtlerle sağlanacak barışla Ortadoğu’nun geleceği biçimlenecek
17:49 ‘Sağlıkta çeteleşmeye neden olan koşullar ortadan kaldırılmalı’
17:21 DİSK Genel-İş Genel Sekreteri Remzi Çalışkan tahliye edildi
17:15 Gar Katliamı Davası: 5 DAİŞ'li sanık Suriye’de, iade edilsin
17:00 Til Temir’de kamikaze İHA düşürüldü
16:52 İşçiler çoğunluğu aldı, patron TİS’ten kaçıyor
16:51 QSD’den Minbic açıklaması
16:50 ÖHD’den Özgür Basın’a dayanışma ziyareti
16:09 Şüpheli ölüm için kamuoyundan destek talebi
16:01 Hesekê’de binler QSD’ye destek için yürüdü
15:27 Qamişlo sınırından seslendiler: İmralı kapıları açılmalı
15:21 18 aylık Uytun’u katleden gaz fişeği bulunamıyor!
15:01 Pirsûs-Kobanê sınırında nöbet: Halk iradesine saygı duyulmalı
14:45 Girê Spî’de tahıl silosu bombalandı
14:24 Bakırhan: Oyalamadan vazgeçip görüşme sağlanmalı
14:14 Emekliler: Bize yüzyılın ayıbını yaşattılar
14:08 Eşme’de altın madeni içme sularını tehdit ediyor
13:10 IFJ: Gazetecileri serbest bırakın
12:50 Kazı çalışmasında patlatılan dinamit tedirginlik yaratıyor
12:44 Bakırhan: 205 ülkeden sadece Türkiye Kürtlerin haklarına karşı
12:32 Kurdistani İttifak partileri: Kürtler birlik olursa muhatap alınır
11:28 DEM Parti: Abdullah Öcalan'la görüşme için oyalama süreci yürütülüyor
11:23 Arkadaşları Nazım’ı anlattı: Nerede hak ihlali varsa oradaydı