Şırnak'taki ağaç kıyımının izini sürdük: 2 yılda 500 bin ton ağaç kesildi

HABER MERKEZİ - Besta bölgesinde 2 yılda 500 bin tona yakın ağaç kesen korucular, Orman İl Müdürlüğü'nden fiş aldıktan sonra odunların tonunu bin 175 TL'den satıyor. Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, AİHM'e kadar gideceklerini belirterek, "Kıyım Şırnak'ta olunca gözler kör, kulaklar sağır oluyor" dedi.  
 
 
Şırnak'ta 1990'lı yıllarda yakılan ve boşaltılan köylerin bulunduğu bölgelerdeki ormanlık alanlar yok ediliyor. Uzun yıllardır maden ocakları ve askeri operasyonlar sırasında çıkarılan yangınlarla zarar verilen ormanlar, son birkaç yıldır tümden yok ediliyor ve bir daha üzerinde yaşanmayacak şekilde tahrip ediliyor. Birçoğu "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında 1990'lı yıllardan bu yana yasaklı olan bölgelerde yapılan ağaç kesimine ise, "güvenlik" gerekçe gösteriliyor. Birçok çevre örgütü ve ekolojist kıyıma karşı sessizliğini korurken, kıyımın ne zaman başladığı, kimler tarafından yapıldığı, hangi alanları kapsadığı, ne gibi tahribatlara yol açtığı, kesilen ağaçların nerelerde ve nasıl satıldığının izini sürdük. 
 
 
İLK KIYIM CUDİ'DE BAŞLADI  
 
Kentte ağaç kıyımı, ilk olarak 2019 yılı ortalarında Federe Kürdistan Bölgesi sınırındaki Cudi Dağı'nda başladı. "Güvenlik" gerekçesiyle inşa edilen kalekol ve üs bölgelerinin yolları için yüzlerce ağaç kökünden söküldü. Aynı gerekçeyle yol kenarlarındaki ağaçların kesimi için korucular görevlendirildi. Korucular, yol kenarlarıyla sınırlı kalmayarak, önlerine gelen her ağacı kesti. Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan Cifane (Cevizdüzü), Gundikremo (Anılmış), Nêvava (Üçkiraz), Nerex (Dağkonak), Gilindor (Kemerli) ve Bêşêrê (Koyuneren) köylerinde aylar süren kıyımda binlerce ağaç kesildi. Gûrariştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî alanları da kıyımdan nasibini aldı. Ağaç kesimi yapılan tüm bölgelere de foto kapanlar yerleştirildi. 
 
CUDİ'DE KIYIM GENİŞLEYECEK
 
Söz konusu bölgelerde tam olarak ne kadar ağaç kesildiği halen belirsizliğini koruyor. Ancak önümüzdeki süreçte kıyımın Cudi Dağı'nın tepe kısmındaki ormanlık alana doğru genişletileceği ve sonrasında tepe kısımlarına yeni kalekol ve askeri üs bölgelerinin inşa edileceği belirtiliyor. 
 
 
YENİ HEDEF: BESTA 
 
Cudi Dağı'nın ardından Şırnak ve Siirt sınırlarının kesiştiği geniş bir alanı kapsayan Besta bölgesinde ağaç kesimi başladı. 1990'lı yıllardan bu yana "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklı olan ve tapulu arazilerine rağmen yurttaşların özel izinle girebildiği bölgede de benzer bir yöntem izlendi. İlk olarak yeni kalekol ve üs bölgeleri için yeni yollar açıldı. Sonrasında yolların geçtiği bölgelerdeki tüm ağaçlar kesilmeye başlandı. Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) ve Rîsor (Risor) köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê alanlarında on binlerce ağaç kesildi. Bazı bölgelerde tek bir ağaç bırakılmazken, bazı bölgelerde halen kıyım sürüyor. 
 
ARAZİ SAHİPLERİNE İKİ TEKLİF
 
Kıyım öncesi korucular ve askerler tarafından ağaç kesimi için yer tespiti yapılıyor. Karar verilmesi üzerine tespit edilen yerin kim ya da kimlere ait olduğu belirleniyor. Korucular, arazi sahiplerine ulaşarak, iki seçenek sunuyor; Ya ağaçlarınızı kendiniz kesin ya da biz keseceğiz. Korucular, ağaçları kendileri kesmeleri halinde arazi sahiplerine bir traktör odun karşılığında 300-400 TL para teklif ediyor. Tekliflerden ilkini kabul eden arazi sahiplerinin bölgeye girişlerine izin verilirken, kabul etmeyenlerin banka hesaplarına ise istememelerine rağmen para yatırılıyor. Şimdiye kadar çok az sayıda ailenin ilk teklifi kabul ettiği, ailelerin çoğunun teklife karşı çıktıkları öğrenildi. 
 
TRAKTÖRLERLE TAŞIMA 
 
Arazi sahiplerinin karşı çıkmasına rağmen başlayan kesimden elde edilen odunlar, ilk olarak bölgeye götürülen traktörlere yükleniyor. Her bir traktör kasasına ortalama 4 ton odun yükleniyor. Odun yüklü traktörler daha sonra kalekollar için açılan yollardan kent merkezine yakın noktalara getiriliyor. Siirt yolu ve Namaz Dağı'na giden iki ayrı noktada boşaltılan odunlar, her biri 30 ila 40 tona yakın yük alabilen kamyon ya da TIR kasalarına yükleniyor.
 
500 BİN TONLUK KIYIM
 
Asker ve korucular gözetiminde 100'e yakın traktör günde 3'er sefer yapıyor. Günlük bin ila bin 200 ton arasında odun taşınıyor. Bazı günler yol çalışmaları nedeniyle odun kesmeye ara verilirken, bazı günler ise farklı alanlarda başlatılan kıyım nedeniyle kesim yoğunlaştırılıyor. Görüştüğümüz kaynaklar ve kesime katılanlardan elde ettiğimiz bilgilere göre, sadece Besta bölgesinde son iki yıl içerisinde 500 bin tona yakın ağaç kesildi. 
 
 
ZAM GELDİ: TON BAŞI BİN 750 TL 
 
Söz konusu işlemler sonrası odunları alan kişilerle pazarlık süreci başlıyor. Korucular, daha önce nakliye dahil tüm masrafların kendilerine ait olması halinde bir ton odun için bin 650 TL talep ediyordu. Ancak son birkaç aydır zam yaparak, bu rakamı bin 750 TL'ye çıkardı. Söz konusu ücret, Urfa, Maraş ve Antep'e yapılacak nakliyeyi kapsıyor. Odunların gönderildiği kentin mesafesine göre ton başına istenilen fiyatta da değişiklik yapılıyor. Nakliyenin alıcıya ait olması halinde ise, bir ton odun için ortalama bin 250 TL isteniyor. 
 
Kıyımdan sorumlu korucular, kesimi yapan motorcular, yol açan kepçe operatörleri, kesilen odunları traktör ve kamyonlara yükleyen kişilere de çalıştıkları oranda para veriyor. Motorcu ve yükleyicilere ortalama 250 TL verilirken, kesimci ve operatörler ton başı ücret alıyor. 
 
ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ FİŞ KESİYOR  
 
Kesimden sorumlu korucuların "masrafı" sadece bununla sınırlı değil; Orman İl Müdürüğü, her bir araç için 4 ila 6 bin TL arasında koruculara fiş kesiyor. Fiş ücretleri araçlara yüklenilen yükün ağırlığına göre değişiyor. 
 
 
KORUCULARA 'KIYIM' GÖREVLENDİRMESİ  
 
Tüm bu işlemler için kıyımın yapıldığı bölgede 300 ile 400 arasında kişi çalıştırılıyor. Bunlardan yarısı korucu iken, geriye kalanlar ise korucu yakınlarından oluşuyor. Korucu olan kişilerin devlet tarafından "görevlendirme" ile bölgeye gönderildiği ve ayrıca korucu maaşlerına ek olarak günlük 100-200 TL arasında ücret alıyor.  
 
KARGO ŞİRKETİ GİBİ ÇALIŞIYORLAR!
 
Kesilen ağaçlar yoğunlukla Urfa, Antep ve Maraş'a gönderiliyor. Mardin ve Diyarbakır'daki bazı alıcılara da odun satılıyor. Yerinde gözlemlediğimiz Urfa ve Antep'teki oduncular ve keresteciler sitelerinde çoğunlukla Şırnak'ta getirilen odunlar satılıyor. Konuya dair görüştüğümüz Urfalı esnaflar, son iki yıldır neredeyse tüm odunlarını Şırnak'tan aldıklarını aktardı. Şırnak ve bağlı ilçelerdeki bazı fırınlar da alıcılar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kentteki askeri üs bölgelerine de kamyon kamyon ağaç taşınıyor.  
 
KIYIMI KİMLER ORGANİZE EDİYOR?
 
Hem Cudi hem de Besta bölgesinde ağaç kıyımının sorumluluğu, 1990'lı yıllarda yaşanan hak ihlallerinden sorumlu tutulan ve Babat ailesinden olan korucularda. Uludere'de yaşayan ve "Hançer Timi"nde yer aldığı belirtilen korucubaşı Hazım Babat ile ailesi tarafından odunlar kesiliyor ve satılıyor. Hazım Babat'ın yakın akrabaları M. Babat, C. Babat, İ. Babat, H. Babat, Ş. Babat, İ. Babat, B. Babat ve E. Babat'ın kesim ve satıştan sorumlu kişiler olduğu belirtiliyor. Odunları satan kişiler, söz konusu kişiler üzerinden pazarlık yapıyor ve parayı da bu kişilerin hesabına yatırıyor. Konuya dair görüştüğümüz kesim yapan kişiler, arazi sahipleri ve köylüler söz konusu kişilerin kıyımı organize eden kişiler olduğunu teyit etti. Ancak kıyımı organize edenlerin arkasında da kimi kişilerin olduğu ifade ediliyor.  
 
TEPKİLER BÜYÜYOR
 
Kıyıma karşı bugüne kadar birçok girişim oldu. 2020 yılının Eylül ayında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü öncülüğünde yapılan oturma eylemi, kıyıma karşı yapılan ilk eylem oldu. Ağaç kesiminin sürmesi üzerine kentin sivil toplum örgütleri ve baro da tepki vermeye başladı. Baro ve HDP'nin konuya dair valilik ve ilgili yetkililerle görüşme başvurularına cevap verilmedi. CHP'li yetkililer valilik ile görüşse de bir sonuç alamadı. Kıyıma karşı CHP, DEVA ve Gelecek partisinin de içerisinde yer aldığı Şırnak Ekoloji Platformu kuruldu. Platformun eylemleri halen sürerken, hukuki girişimler ve çevre örgütlerine yapılan başvurulardan da bir sonuç alınamadı. 
 
TAKİPSİZLİK GEREKÇESİ: DELİL YOK!
 
Şırnak Barosu, bugüne kadar iki kez "usule aykırı" olduğu gerekçesiyle kıyıma dair suç duyurusunda bulundu. İlk başvuru, "şüpheden uzak, somut ve inandırıcı delilin bulunmadığı" gerekçeleriyle takipsizlikle sonuçlandı. Buna karşı yapılan itiraz da reddedildi. Yeni delillerler yapılan ikinci başvuru süreci ise devam ediyor. 
 
 
ORMANLARIN YÜZDE 8'İ YOK OLDU
 
Baro, iki kez de konuya dair rapor hazırladı. Raporlarda, Şubat 2021-Eylül 2021 tarihleri arasında Şırnak'ta ağaç kesimleri nedeniyle orman alanlarında yüzde 8'lik bir küçülme olduğu tespitine yer verildi. Baro, Orman İl Müdürlüğü'ne yaptığı başvuruda ise, ağaç kesimleri için şimdiye kadar kaç ihalenin yapıldığını, ihalelerde hangi ihale usullerinin kullanıldığı, ihalelerin kimlere ve hangi gerekçeler ile verildiğini sordu. 
 
GREENPEACE: UZMANLIK ALANIMIZIN DIŞINDA  
 
Baronun Çevre Komisyonu, ayrıca Greenpeace, Doğa Derneği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı- UNEP’e de başvurarak, destek çağrısı yaptı. Greenpeace'den verilen yanıtta, "Konu maalesef uzmanlık alanlarımızın dışında" ifadelerine yer verildi. 
 
TEPKİLERİN ETKİSİ: KESİM AZALDI
 
Tüm bu tepkiler üzerine son haftalarda ağaç kesiminde azalma oldu. Bazı bölgelerde, arazi sahiplerini başvuruları üzerine kesim durdu. Bazı bölgelerde ise kıyım için yeni yolların yapılması bekleniyor. Daha önce toplu bir şekilde kentten ayrılan kamyon ve TIR'lar ise, tepkilerin artması üzerine tek tek hareket ediyor. 
 
MÜDÜRLÜK: TRAŞLAMA VE SEYRETME ÇALIŞMASI
 
Yaşananlar karşısında bugüne kadar resmi tek bir açıklama yapıldı. Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 6 Haziran 2021'de yapılan ve valilik sitesinden de yayımlanan açıklamada, kıyım "ormanlık alanların rehabilite edilmesi, traşlanma ve seyretme çalışmaları belli bir plan dahilinde yerine getirilmektedir" şeklinde savunuldu.  Açıklamada, "Bu çalışmaların amacı meşe ormanlarımızın yenilenerek daha gür ve canlı olarak yetiştirmektir. Yaşlanmış, çürümeye yüz tutmuş meşe ağaçları kesilerek yeni sürgünler verilmesi sağlanarak gençleştirilmesi hedeflenmektedir" iddia edildi. 
 
GEREKÇE DEĞİŞTİ: KARIŞAMAYIZ
 
Müdürlük, sonrasında dilekçe veren yurttaşlarla yapılan görüşmelerde ise, devam eden ağaç kıyımına ilişkin, "Ağaçların kesilmesine onay verdik ve güvenlik bölgesi olduğu için karışamayız. Asker istedi, biz de onay verdik. Talep ettiğiniz şey bizi de gücümüzü de aşar" yanıtı verildi. 
 
Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve kesilen ağaçları satın alan odunculardan Ali Karabacak ile kıyımın hukuksal boyutu ve taşınma sürecini konuştuk.  
 
DİLSİZ: GÖZLER KÖR, KULAKLAR SAĞIR
 
Baronun iki yıllık süreçte kent doğasında yaşanan tahribata dair yaptığı girişimleri anlatan Dilsiz, yaptıkları başvurulara herhangi bir cevap alamadıklarını aktardı. İlgili kurum temsilcileriyle görüşme taleplerine de cevap verilmediğini söyleyen Dilsiz, yasal sürece uyulmadan "pervasız bir şekilde" ağaç kıyımının sürdüğünü belirtti. Dilsiz, yaptıkları tespitlere dair rapor hazırladıklarına işaret ederek, Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre kent ormanlarında yüzde 8’lik bir azalmanın olduğunu ifade etti. Uluslararası kurumlarla da diyaloga geçtiklerini ifade eden Dilsiz, "Greenpeace’nin bize vermiş olduğu 'Bizim ilgi alanımız dışındadır’ cevabı vardı. Bu bizi demoralize etti; Ülkenin herhangi bir yerinde ağaç kıyımı olduğunda gelişen tepki, Şırnak bölgesinde olunca maalesef gözler kör, kulaklar sağır olabiliyor" diye kaydetti. 
 
 
ULUSLARARASI MERCİLERE BAŞVURU
 
Kıyımın sürmesi halinde insanların yaşamını idame ettirebileceği bir doğanın kalmayacağı uyarısında bulunan Dilsiz, "Dolayısıyla kendimiz için, insanımız için, çocuklarımız için bu mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz. Yasal prosedürleri yerine getirdikten sonra artık uluslararası mercilere de başvurarak, bu ağaç katliamının son bulması için gerekli çalışmaları yapacağız" diye kaydetti. 
 
ŞIRNAK-VAN YOLU GEREKÇESİ
 
Çalışmaları sırasında karşılaştıkları engellemelere değinen Dilsiz, "Sürekli bir güvenlik bariyeri konuluyor önümüze. Belli bir aşamaya kadar takip edebiliyoruz. İş ‘güvenlik’ gerekçesi adı altında sürdürüldüğü için önümüze bariyerler konuluyor. Anladığımız kadarıyla Orman Kanunu'ndaki yasal prosedüre hiç uyulmamış. Herhangi bir ihaleye verilmemiş. O bölgedeki güç odakları tarafından belli bir alan ağaçsız bırakılıyor. Bize 'Şırnak-Van yolu yapılıyor, yol için ağaçsızlandırma çalışması yapılıyor' denildi. Ama böyle bir durum da değil. Şırnak-Van yoluyla alakası olmayan kesimlerde de bu tarz ağaç kesimi yapıldığı bize söylendi. Bu röportajı yaparken bile şu anda onlarca kamyon Türkiye’nin belli yerlerine satılmak amacıyla götürülüyor" diye konuştu. 
 
ÇAĞRI: HERKES DUR DEMELİ
 
Maden ocakları ve kıyımla bölgenin insansızlaştırılmak istendiğine dikkati çeken Dilsiz, "Bodrum’daki Cennet Koyu'ndan bahsediliyor. Kaz Dağları'nın ağaçsızlandırılmasından bahsediliyor. Tabi ki oradaki tahribata da duyarlı olmak lazım. Ama Şırnak’ta da aslında uzunca bir süreden beri devam eden bu tahribata karşı ciddi anlamda bir kamuoyunun oluşturulması ve bu tahribata herkesin dur demesini bekliyoruz" çağrısı yaptı. 
 
ARAZİ SAHİPLERİNE ÇAĞRI
 
Yetkililerin sessizliğine tepki gösteren Dilsiz, "Konuşalım, meramımızı anlatalım' diyoruz. Bilgilendirme yapılmasını istiyoruz. Buna dair henüz resmi mercilerden bir dönüş olmadı. Aslında bu sessizliğin sebebi bizi ürkütüyor. Bu devam edecek gibi görünüyor" diye kaydetti. Kesilen ağaçların rant amaçlı satıldığını kaydeden Dilsiz, buna karşı girişimlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sürecine kadar devam edeceğini aktardı. Dilsiz, son olarak arazi sahiplerine kendilerine başvurmalarını isteyerek, her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
 
URFA'NIN TÜM ODUNU ŞIRNAK'TAN 
 
Urfa Hızarcılar ve Kavakçılar Sitesi'nde 45 yıldır odun ve kömür satan Ali Karabacak ise, daha önceki yıllar odunlarını Bursa ve Çanakkale gibi kentlerden aldıklarını ancak son yıllardan Şırnak'tan odun getirdiklerini söyledi. Şırnak'tan gelen odunların daha uygun fiyata olduğunu kaydeden Karabacak, "Daha yakın olduğu için daha uyguna geliyor" dedi. 
 
 
Sitede 65 esnafın olduğunu ve birçoğunun Şırnak'tan gelen odunları sattığını ifade eden Karabacak, odunları genelde fırın ve köylerden gelenlere sattıklarını belirtti. Satış durumuna göre günlük 10-15 ton odun aldıklarını ve 20 civarında kamyon geldiğini söyleyen Karabacak, kesimin devlet izni ile yapıldığını, devletin yüzde 20'sini kendisine geriye kalanı ise kesimi yapanlara verdiğini kaydetti. Günün her saatinde Urfa'ya odun yüklü kamyon geldiğine dikkati çeken Karabacak, "Orman Müdürlüğü nakliyelerini (fiş) kesiyor. Yükün ağırlığına göre fiş kesiliyor. Sonra buraya getiriyorlar. Ne kadar paran varsa ona göre gönderiyorlar. Kişi başına günde bir iki araba geliyor" diye konuştu. 
 
Yarın: Uydu fotoğraflarıyla kıyım ve arazi sahiplerinin girişimleri.
 
MA / Azad Altay - Ahmet Kanbal

Diğer başlıklar

00:00 Kuzey ve Doğu Suriye’de Abdullah Öcalan için eylemler
04/12/2023
23:42 Jawwal: Gazze’de internet tümüyle kesildi
22:01 Kerboran’da yaşamını yitiren Orhan Elma defnedildi
21:02 Çin: ABD savaş gemisi yasadışı olarak sularımıza girdi
20:37 Dünya Madenciler Günü: 10 ayda 36 kişi hayatını kaybetti
20:31 Êlih’te şüpheli kadın ölümü
20:13 Soba patlamasında bir kadın öldü, 2 çocuğu zehirlendi
19:51 Gürgülü 30 yılın ardından tahliye oldu
19:34 İYİ Parti’den CHP’nin işbirliği teklifine ret kararı
19:26 Filistinlilerin sığındığı okullara saldırı: En az 50 ölü
18:53 Tahliye olan Jiyan Arıkboğa'dan direnişi büyütme çağrısı
18:52 30 yılın ardından memleketinde davul zurna ile karşılandı
18:34 İzmir'de tutuklamalara tepki: Mücadele azmimiz büyüyecek
18:19 Tecavüz davasında Sedat E.’ye iyi hal indirimi
17:46 Makbule Özer'in dosyası tekrar ATK'ye gönderildi
17:33 Nisêbîn'de gözaltına alınan Koç tutuklandı
17:28 Riha Kadın Platformu katledilen Hezer’i andı
16:58 Tutsak Çalım’dan açlık grevini sahiplenme çağrısı
16:25 AKP’li Başkan HEDEP’li vekilleri hedef aldı
16:20 Maçoğlu: Savcı tanık bulmak için bir gazeteye ilan vermediği kaldı
15:54 Muhtar başından vurulmuş halde ölü bulundu
15:50 Özak Tekstil işçileri taleplerinde ısrarlı
15:31 Zaman aşımı kararına tepki: Cezasızlık kültürü bir politikaya dönüştürüldü
15:20 Deprem bölgesinde yeniden ilaç katkı payı alınmasına tepki
15:19 'Madenciler kölelik koşullarında çalışıyor'
14:30 75 yaşındaki hasta tutsak Elbi için Meclis’e başvuru
14:06 HEDEP’li 7 genç serbest bırakıldı
13:37 Riha'da 'Göç ve gönüllü geri dönüşüm sorunu' paneli
13:10 Vartinis Davası zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü
12:43 Direnişteki işçilere jandarma saldırısı: 2 gözaltı
12:35 HEDEP İzmir İl Örgütü kongreye gidiyor
11:58 Tecride karşı Adalet Nöbeti başladı
11:45 MHP'li isimden gazeteci İdil'e tehdit
11:14 Tanzanya’da sel ve toprak kayması: 47 ölü, 85 yaralı
11:12 HEDEP Sözcüsü: Türkiye’nin her yerinde aday çıkarma eğilimi ortaya çıktı
11:08 Gemlik'te 5.1 büyüklüğünde deprem
10:45 ENAG ve TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
10:23 Basın örgütleri: Tutsak 3 gazeteciye özgürlük
10:14 Gazeteci Abdurrahman Gök: Ellerim kelepçeli ama vicdanım hür olacak
09:55 Tutsak Atak: Halkımız açlık grevine sahip çıkmalı
09:41 Ölüm döşeğinde tahliye edilen Tanhan hayatını kaybetti
09:28 Tutsakların 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi 8’inci gününde
09:21 Açlık grevindeki tutsağın ablası: Saldırıya uğradı, her yeri mosmor
09:17 Gazeteci Gök 1800'lü yıllarda yazılan kitaptan yargılanıyor!
09:10 Polislerin kolunu kırdığı avukat yaşananları anlattı
09:09 'Halk iradesini tanımayanlara sandıkta cevap vereceğiz'
09:05 Yeter: Tecride karşı çıkmak adalet ve özgürlük talep etmektir
09:00 04 ARALIK 2023 GÜNDEMİ
08:30 Rojnews editöründen 41 gündür haber yok
03/12/2023
19:21 HEDEP'in seçim süreci kararları yarın açıklanacak
18:38 Kadın heyeti Kurdistan Komünist Partili kadınlarla görüştü
18:03 Misirc’de 30 yıllık 2 tutsağa kitlesel karşılama
18:01 HEDEP’li gençler darp edilerek gözaltına alındı
17:18 İşçi Emekçi Birliği’nden İzmir’de eylem
17:07 Muğla'da 'adalet ve demokrasi' yürüyüşü
17:00 İhlallere karşı çıkan tutsaklara hücre cezası
16:57 Direnişteki Özak işçilerinden 'mutlaka kazanacağız' mesajı
16:42 Amedspor ligdeki ilk yenilgisini aldı
16:33 Kürt Araştırmaları Derneği'nin yeni eşbaşkanları belli oldu
16:31 Kerboran’da ev baskınları: 1 gözaltı
16:22 Türk-İş: Asgari ücrette pazarlığı 14 bin liradan açacağız
15:49 Ömer Öcalan: Tutsakların sesini yükseltmeliyiz
15:00 HEDEP Gençlik Meclisi’nden Adana’da buluşma
14:51 Amed’te seyir halindeki yolcu otobüsü alev aldı
14:46 Makbule Özer'in durumu yarın netleşecek
14:36 Kerboran’da polis ablukasına alınan araçta patlama
14:12 İnsan Hakları Haftası etkinlikleri hasta tutsaklara adandı
14:10 Türk: Mücadelemiz özgürlük mücadelesidir
Aydeniz: Tecrit kırılmadan özgürlük gelmez
14:00 Cenazesi kutuda verilen Azad Satılmış’ın taziyesine kitlesel ziyaret
13:42 Hasta tutsaklar raporu: Durumları ağırlaşıyor
13:30 Birlikte tutuklanan Yüksekbağ ve Okalı 30 yıl sonra tahliye oldu
13:28 Çalışan emeklilere ödeme Meclis’te görüşülecek
13:12 İmralı tecridi Norveç Parlamentosu gündeminde: CPT raporunu yayınlamalı
12:26 Hatimoğulları: Engelliler için istihdam kotası yüzde 10 olmalı
11:47 Tecrit Bülteni’nin 3'üncü sayısı çıktı
11:46 Mûş'ta ev baskınları: 1 genç gözaltına alındı
11:37 ÖHD: Tecridi sonlandırın, tutsakların taleplerini karşılayın
11:00 Özgür Ülke anması: Hakikatten beslenenler yok olmaz
10:46 Tutsak 3 gazeteci için 3 kentte açıklama yapılacak
10:38 HEDEP MYK’si önemli gündemlerle toplandı
10:31 Emekçilerin talebi: Katılımcı ve demokratik bir bütçe
10:18 Alıkonulan Rojnews editöründen 40 gündür haber alınamıyor
10:18 Jin 'Afetler de partiyarkaya dahil' kapağıyla yayında
09:58 Eren: İmralı’da hak ve özgürlükler kısıtlanıyor
09:47 Tutsakların 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi 7’nci gününde
09:46 HEDEP yerel seçimlerde nasıl bir strateji izleyecek?
09:12 Bir suç örgütü yöneticisi daha İstanbul'da yakalandı
09:11 Uyuşturucu ve fuhuşa sürüklenen kardeşinden haber alamıyor
09:10 'Açlık grevi toplumsal tüm dinamiklere bir mesajdır'
09:09 Usulsüzlüğe karşı çıkınca görev yeri değiştirildi
09:07 'Gazetecilik yaptın' davaları başlıyor: Amasız fakatsız dayanışmaya
09:04 Üniversite öğrencileri yurt, yemek ve ulaşım sorunlarıyla boğuşuyor
09:00 3 ARALIK 2023 GÜNDEMİ
02/12/2023
22:19 Ordu’da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti
20:32 İsrail saldırıları sürüyor: 300 ölü ve yaralı enkaz altından çıkarıldı
20:11 Filipinler’de 7.6 büyüklüğünde deprem
20:04 HEDEP'ten Keçiören’de halk toplantısı: Yeni bir yaşamı birlikte kuralım
19:42 İzmir Kadın Platformu: Makbule Özer için verilen karar geri alınsın
18:18 ANKA-DER’den Kürt Aydını Xelîl Xeyalî için söyleşi
17:32 Kadınlar ‘Dörtte dört, kadın sanat’ atölyesinde bir araya geldi
16:46 AKP'li vekille görüşmek isteyen işçilere polis engel oldu
16:14 HEDEP MYK’si yarın kritik gündemlerle toplanacak
15:47 DFG Kasım ayı raporu: 51 davada 93 gazeteci yargılandı
15:10 KESK’in Kartal mitingi: Sermayeye değil, halka bütçe
14:54 ‘TTB’nin seçilmiş yönetimine yargı eliyle darbe yapıldı’
14:52 'Tahliyesi engellenen 31 yıllık tutsak Akbaba tedavi edilmiyor'
14:48 Çevirmen: ATK, diyalize giren hasta tutsağa ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi
14:30 HEDEP Milletvekili Ömer Öcalan: Kürtlerin gözü İmralı'da
14:28 Ağabeyi gözaltında çığlıklarını duydu, 29 yıldır akıbeti bilinmiyor
14:14 İHD Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu
14:12 KESK'ten halktan ve emekten yana bütçe talebi
14:06 AP Türkiye Raportörü: Cumartesi Annelerini savunmak insan haklarını savunmaktır
13:50 Açlık grevindeki tutsaklardan mesaj: Savaş politikalarına 'hayır' deme zamanı
13:42 Marînos bölgesinde yaşamını yitiren Özbey toprağa verildi
13:40 KESK bölge mitingi: Savaşa değil halka bütçe istiyoruz
13:06 HEDEP’ten Mêrdîn kongresine katılım çağrısı
13:00 81 yaşındaki Özer için çağrı: ATK süreci yeniden başlatılsın
12:58 Cenazesi karton kutuda teslim edilen Elçiçek için yürüdüler
12:23 Ekoloji Derneği yarın 'Takas Pazarı' etkinliği düzenleyecek
11:40 30 yıllık tutsak Yüksekbağ tahliye oldu
11:25 Gözaltına alınanlardan 50’den fazla kişi tutuklandı
10:33 Dilan Kortak cinayetinde 8 yıldır sonuç yok
10:20 KDP'nin alıkoyduğu gazeteciden 39 gündür haber alınamıyor
10:17 İsrail’den Suriye’ye hava saldırısı
10:13 Kızının cenazesi kutuda teslim edilen anne: Üzgünüm ama bize güçleri yetmeyecek
09:53 Tutsaklar açlık grevini sürdürüyor
09:18 Küçükbalaban: Tecrit devam ederse toplumsal gerilimler yaşanabilir
09:16 Kayyım Devegeçidi Piknik Alanını bedelsiz devretti
09:15 Özgür Ülke 29 yıl önce bombalandı: Bu ateş sınırları da aştı
09:10 Siyasetçilerden açlık grevi için 'ses olma' çağrısı
09:08 Tutsakların eylemi 6'ncı gününde: Talepleri talebimizdir
09:05 Êlih kayyımı aynı şirkete 2 yılda 34 milyon TL’lik 3 ihale verdi
09:03 Polisin katlettiği Eser’in avukatı: Gerekli ceza verilmedi
09:01 MLSA Eş Direktörü Ok: Gazetecileri savunalım
09:00 02 ARALIK 2023 GÜNDEMİ
08:58 Evrensel'in yeni Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal
00:06 Qendîl’in Bokrîskan köyüne saldırı
01/12/2023
23:02 Filistin Sağlık Bakanlığı: 178 kişi hayatını kaybetti
22:09 Ankara'da 'İçeride Dışarıda' sergisi başladı
21:39 Hasta tutsak Tanhan'ın eşi hastaneye kaldırıldı
20:28 Amed Barosu üyesi avukata polis saldırısı
20:16 Êlih’te 30 yıllık tutsağa kitlesel karşılama
20:12 İstinaf 5 yaşındaki Efe'yi ezen polisin beraat kararını bozdu
19:48 Menteşe Yurttaş İnisiyatifi: Muğla halkı seçeneksiz değil
19:39 Şenyaşarlar katliamının ‘konuşmayan tanığı’ AKP’den aday adayı
18:11 Ateşkes sona erdi: 109 Filistinli öldürüldü
17:58 Bakırhan Gever’de: Yerel seçimlerde halk adayını seçecek
17:54 İzmir'de 4 tutuklama
17:48 30 yıllık tutsak Uçar tahliye oldu: Buruk sevinç yaşıyorum
17:42 Hemşireye cinsel saldırıda bulunan doktorun davası görüldü