Torbada cenazesi teslim edilmeden önce askerler aileye mezarını kazdırttı

ERZURUM - Oğlunun cenazesini torbada teslim almadan önce askerlerin kendilerine mezar kazdırttığını aktaran Ali Rıza Arslan, "Kemikleri görünce çok kötü oldum. Bir parmağı bile olsa toprakla buluşturayım istiyordum. Benim gibi aileler çocukları için mücadeleden vazgeçmemeli" dedi. Anne Melike Arslan ise, "7 yıl çektiğimiz acı bir yana, bir kartona koyup babasının ellerine vermeleri bir yana" diye kaydetti. 
 
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Hakan Arslan’ın cenazesi, 7 yıl sonra bir torba içinde babası Ali Rıza Arslan’a teslim edildi. 29 Ağustos'ta teslim edilen cenaze, aynı gün Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Çavuşköy mahallesine götürüldü. Arslan'ın cenazesi, burada yakınları ve sevenleri tarafından 6 yıl boyunca kendisini arayan ve geçen yıl kanserden yaşamını yitiren kardeşinin yanında toprağa verildi. 
 
 
Oğlunun cenazesi Diyarbakır Adliyesi'nde bir torba içerisinde kendisine teslim edilen baba Ali Rıza Arslan ile anne Melike Arslan, o gün yaşananları Mezopotamya Ajansı'na (MA) anlattı. Aile, cenazeyi almaya gitmeden önce askerler tarafından "kalabalık gitmemeli" yönünde uyarıldıklarını ve bu durumun cenazeyi defnedinceye kadar sürdüğünü aktardı. Aile, kendilerini yanlız bırakmak istemeyen kişilerden de, cenazeyi almada herhangi bir sorun yaşamamaları için yanlarına gelmemeleri için ricacı olduklarını paylaştı.
 
Melike Arslan
 
ASKERLER AİLEYE MEZAR KAZDIRTTI  
 
Cenazeyi almadan önce askerlerin kendisini çağırdığını aktaran baba Ali Rıza Arslan, “Askerler cenazeye kiminle gideceğimi sordu. Yeğenimle dedim. Yeğenimin ismini sordular. Zaten benim ismimi biliyorlardı. Hangi araç ve güzergahtan gideceğimi sordular. Güzergahı kendilerine ilettim. Daha sonra karakoldan bir kere daha beni aradılar. Karakola uğra ondan sonra gidersin dediler. Karakolda bana 'ara (aileyi) gidip mezarı kazsınlar' dediler. Ben de '5-6 saat yol gideceğim, yarın da beş altı saat yol döneceğim, oradan yola çıkınca arayıp mezarını kazmalarını söylerim' dedim. 'Hayır' dedi (karakol komutanı). Gidip kazacaklar ve ben de gidip göreceğim' dedi. Telefonla aradım (aileyi), 'gidin mezarı kazın karakol gelip kontrol edecek' dedim. Gidip mezarı kazdılar, karakol geldi gördü, mezarın fotoğraflarını çekti" şeklinde konuştu.  
 
Ali Rıza Arslan
 
 
'GÖZÜM BİR ŞEYİ GÖRMEDİ'
 
Sonrasında Diyarbakır'da doğru yola çıktığını ifade eden baba Arslan, cenazenin adliyede olduğunu bilmediğini söyledi. Baba Arslan, adliyede yaşananları şöyle anlattı: "Cenazenin ya Adli Tıp Kurumu'nda ya da morgda olduğunu düşünüyordum. İşlemleri yapmak için bir iki kağıt aldım doldurdum ve katibin yanına gittim. Katip teslim kağıdını getirdi bana imzalattı. Her iki kağıdı imzaladım, birisini kendisi aldı birisini de bana teslim etti. Bir baktım, cenazeyi getireceğini söyledi, ben de cenaze burada mı diye sordum, 'Evet' yanıtını verdi. Yanımda avukat da vardı. Gitti cenazeyi aldı ve getirdi. 'Müsade ederseniz, cenazenin içinde bir CD var onu almam gerekiyor' dedi. Cenaze şöyle bir kutuda, torbanın içinde, CD'yi nasıl bulacakksın. Ben de birşey olmaz CD'ni çıkarabilirsin dedim. Torbayı açtı, kemikleri görünce çok kötü oldum. Gözüm artık bir şeyi görmedi. Bana kağıt verdi bu senin cenazendir dedi, kucağıma aldım ve çıktım. 22 yaşındaydı oğlum, 7 yıl sonra bir torbanın içinde verdiler ve kucağıma aldım çıktım. Artık bilmiyorum ne olduğunu..."
 
‘BİR PARMAK DA OLSA...'
 
Cenazeleri için kendilerine tabut verilmediğini hatırlatan baba Arslan, "Bir torbada, kutuda bana verdiler, 'al git' dediler. Ben de bir parmağı bile olsa versinler, toprakla buluşturayım, içimiz rahat olsun istiyordum. Şükürler olsun sonunda cenazesini aldık. Böyle olmamalıydı, bir tabutta cenazesini teslim etmeleri gerekiyordu. İstanbul'dan kendilerine geldiği gibi alıp teslim ettiler, benim elimden bir şey gelmiyordu" diye konuştu. 
 
7 YIL SÜREN MÜCADELE
 
Devletin "dürüst" olmadığını ifade eden Arslan, halen ailelerine teslim edilmeyen cenazelerin olduğuna dikkati çekti. Arslan, "Diliyle bizi kandırıyor, gönlünce de bizlere zulüm ediyor, öldürüyor ve bize böyle teslim ediyor. Bazı ailelere cenazeler hala teslim edilmemiş. Haber alamayanlar var, bazılarına sadece çocuklarının elleri, bazılarına ayakları teslim edilmiş. Benim gibi aynı durumda olan aileler, çocukları kayıp olanlar hiçbir şekilde mücadelelerinden vazgeçmemeli. Eğer kendilerini ve çocuklarını seviyorlarsa mücadele etsinler. Onlar da çocuklarının bir parçasını görebilsinler, ya da sağ ulaşabilsinler. İnşallah onlar sağ salim görürler. Canımızdan bir parça gittiğinde ve biz de onun peşinden gitmeseydik, nereden vereceklerdi bize? Birinci DNA'yı kabul etmedikleri için ikinci defa DNA vermemiş olsaydım peşinden gidip gelmeseydim, cenazemi verirler miydi? Götürüp bir yere atacaklardı. Birçoğunu Sur'dan çıkardıkları hafriyatlarla attılar, bir kısmı binaların altında kaldı. Ben de binaların altında kalır diye korkuyordum. Çıkmasına rağmen, bazen rahatsızlandığımda, 'Allah'ım çocuğumu bulana kadar canımı alma, bulayım gönlüm rahat olsun sonra canımı al' diyordum" şeklinde konuştu. 
 
BAROLARA 'SUÇ DUYURUSU' ÇAĞRISI  
 
Hakan’ın cenazesinin 9 ay İstanbul’da kaldığını hatırlatan baba Arslan, "Arkadaşlarım televizyonda görüp beni aradılar. Gidip savcılığa DNA verdiğimi söyledim. Sonra tekrar DNA örneğini istedi, sonra annesinden DNA istedi. Toplamda 1 yıl 8 ay beklettiler cenazemizi" dedi. Arslan, Diyarbakır Barosu’nun olaya dair yaptığı suç duyurusuna işaret ederek, "Diğer baroların da suç duyurusunda bulunması gerekiyordu. Ne olursa olsun o bir insan” dedi. 
 
ANNE: YENİDEN ÖLÜM GİBİ
 
Oğlunun İstanbul’da inşaatta çalıştığını ve Diyarbakır'a gitmesinden haberdar olmadığını aktaran anne Melike Arslan ise, “Hakan'ı el bebek gül bebek büyüttüm, o iyi, güzel bir çocuktu. Allah onun hakkını zalimlerin yanına komasın. Hakan askerliğini tamamladıktan sonra İstanbul'a gitti, sonra oradan ayrıldığını duyduk. Nereye gittiğini bilmiyorduk, aradık sorduk bulamadık. Diyarbakır'a gittiğini bilmiyorduk, 8 ay 20 gün sonra şehit düştüğünü duyduk" dedi. 
 
7 yıl boyunca oğlunu aradğını söyleyen anne Arslan, "Sonunda cenazemizi aldık. Bir kartona koydular ve babasının kucağına verdiler. 7 yıl boyunca çektiğimiz acı bir yana, bir kartona koyup babasının ellerine vermeleri bir yana, yeniden ölüm gibi. Anlatamıyorum...Allah hakkımızı onlara kabul etmesin inşallah" ifadelerini kullandı. 
 
JANDARMA: YAŞIYOR, GİDİN BULUN  
 
Oğlundan haber alamadıkları dönemde jandarmanın sürekli evlerine geldiğini aktaran anne Arslan, "Jandarma sürekli bize ‘Yaşıyor, gidin bulun’ diyordu. Biz de ‘siz bulun ve bize getirin’ dedik. Ama sonuç alamadık. Hakan bize çok düşkün bir çocuktu" diye belirtti. 
 
ARKADAŞLARI SUR'DA DEFNETTİ
 
Arslan’ın yaşamını yitirdikten sonra yanında bulunan arkadaşları tarafından defnedildiğini belirten anne Arslan, bu bilgiyi şu an cezaevinde olan oğlunun arkadaşlarının kendilerine ilettiğini paylaştı. Arslan, "Hakan şehit düştüğünde, onu gömmüşlerdi. Bize nereye gömdüklerini söylediler. Savcılığa gidip başvuru yaptık ama bize ‘oğlunuz yok’ dediler. Sur’da inşaatların başladığı zaman kemikleri bulundu” dedi.
 
7 YILDIR SÜREN ACI
 
Yaşadığı acıya dair "Ahım ve acım onların yanına kalmasın" diyen anne Arslan, karşılaştıkları tablo karşısında söyleyecek söz bulamadığını ifade etti. Arslan, "7 senedir ağlıyordum ve Allah'ım hiç olmazsa bir avuç toprağını bana nasip et diye yalvarıyordum. Yaşarken kaybettim, bari toprağı nasip olsun dedim, dualarım kabul oldu. Şükürler olsun ki toprağına kavuşmak nasip oldu" diye kaydetti. 
 
Kendilerine tabut verilmediğini aktaran anne Arslan, “Daha sonra arkadaşlar tabut getirdi, Hakan’ın kemiklerini dizdiler ve kefenlediler. Oğlumun akıbeti onların da sonu olsun. Yıllardır dua ediyordum bir mezarımız olsun diye” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Berivan Kutlu

Diğer başlıklar

20/05/2025
23:56 İstanbul’da 4 büyüklüğünde deprem
23:18 Kaytan ve Altun, Silêmanî’de anıldı
22:57 Artuklu’da Dengbêj Gecesi’ne yoğun ilgi
21:49 Irak, genel af kapsamında 3 bin 441 kişiyi serbest bıraktı
21:19 Cenk Yiğiter yoğun bakıma alındı
21:06 PKK’nin kongre kararlarına gönderme yapan İmamoğlu Meclis’i işaret etti
20:55 Sınır dışı edilen Suriyeli aktivist Elgazi için çağrı
20:52 Mağarcık için İstanbul ve Ankara’da eylem
20:43 TAYAD’lı Ailelerden ‘kuyu’ tipi cezaevlerinin kapatılması çağrısı
20:39 İmamoğlu’nun diploma davasında ara karar
20:29 Devrimci önderleri anan 2 genç tutuklandı
20:26 Gözaltında kaybedilenlere ilişkin önerge reddedildi
20:20 Belediyelere ‘vali atanacak' iddiasına Bakanlıktan açıklama
20:16 Avaşîn deresinde akıntıya kapılan Kom, 11 gündür bulunamıyor
20:07 Katledilen kadının çocukları yalan ifade için korkutuldu
19:58 AB, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı
19:33 ABD Dışişleri Bakanı: Suriye’deki hükümet birkaç haftada çökebilir
19:27 Cenk Yiğiter silahlı saldırıya uğradı
19:20 Suruç Aileleri İnisiyatifi: 33’lerin mirasına dayanarak adalet aramayı sürdüreceğiz
18:54 Barış için atılması gereken adımları sıraladı
18:24 DEM Parti’den görüşmeler sonrası açıklama
18:14 Bahar Aksu’yu katledenler hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebi
18:09 DEM Parti ve YRP görüşmesi sona erdi
17:57 MİT Başkanı Kalın Suriye’de
17:50 Amed’de kitlesel yürüyüş: Kürt dil mücadelesi yaygınlaştırılacak
17:31 Bitlis Valiliği Kürt yazarların fuara katılımını engelledi!
17:25 Qamişlo’da ‘Kürt Birliği Çalıştayı’
17:07 ‘Elektrik akımı’ davasında sanıkların adli kontrolü kaldırıldı
17:01 TÜSİAD yöneticilerinin yurt dışı yasağı kaldırıldı
16:52 Özgür Özel: HSK seçimleri hukuksuzdur
16:50 Serêkaniyê’de Kadın Dayanışma Merkezi açıldı
16:43 DEM Parti ve YRP görüşmesi başladı
16:32 Cengiz Holding’e Sinop'ta 897 hektarlık maden sahası
16:16 DEM Parti ve CHP görüşmesi sona erdi
15:59 Kürt siyasetçi Yüksel Koç gözaltına alındı
15:34 Gazeteci Oruç’un duruşması ertelendi
15:08 Serap Avcı tahliye edilmedi: 2 tanık ifade değiştirdi
14:39 DEM Parti ve CHP görüşmesi başladı
14:02 ‘Türkiye BM Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalasın’ çağrısı
13:57 Amedspor, Servet Çetin’le yollarını ayırdı
13:10 ÖHD'den Kürtçeye dair 5 talep
13:00 Kurtulmuş: Süreci zehirlemeye çalışanlar olacak, tedbirliyiz
12:54 HPG: Türk ordusunun saldırıları sürüyor
12:53 Şemrex’te ‘Kadın Kent Bostanı’nda ilk ekim
12:45 Tülay Hatimoğulları: Ertelenen adımlar için engel kalmadı
12:18 Ağrı Valiliği: Yaralı çocuk ambulansla sevk edildi
11:46 Gazeteci Sapan’a para cezası
11:42 Zozan Çewlîg: Mücadelemizin merkezi Önder Apo'dur
11:24 AYM cezaevinde görüş ve yazışma gözetimini bir kez daha ihlal saydı
11:23 Şiyar Amed: Yeni bir kapı açılıyor
Seyfi Zoğurlu: Şimdi yürütülecek savaş daha zorlu
11:21 Gazeteci Yelda Çiçek’in yeniden yargılandığı dava görüldü
10:07 Sema Yüce'nin annesi: Devlet adım atsın
10:06 Borsa İstanbul'da manipülasyon soruşturması
10:05 Kardeşi anlattı: Kaytan ‘bir lokma bir hırka’ felsefesinin vücut bulmuş haliydi
09:55 İstinaf: DTK toplantısında konuşmak örgüt üyeliği kabul edilemez
09:51 TJA’dan ‘Toplumsal Barış Yürüyüşü’ne çağrı
09:47 Türkdoğan: Öcalan özel kanunla bir komisyon kurulmasını istedi
09:21 Mexmûrlular talepleri karşılanıncaya kadar eylemde olacak
09:16 Danıştay Dedeoğulları'nın 'idari sorumluluk' davasında karar verdi
09:10 Asker görev alanı dışında cinayet işledi: Mermi çekirdekleri değiştirildi
09:09 İstanbul'da Kürt Dil Bayramı şöleni düzenlenecek
09:08 7 köyün ortak alanına taş ocağı ruhsatı, köylüler eylemde
09:07 'Let's go Kürdistan'a dava
09:06 Yazar Yusuf Karadaş: Lozan tartışmalarında hedef CHP
09:04 Savaşın kazananı, barışın kaybedeni: Silah şirketleri
09:03 Kürt yazarlar: Çözüm için Kürtçe resmi dil statüsüne kavuşturulmalı
09:01 20 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:45 İBB’ye operasyonda 22 gözaltı
00:14 Faruk Sağlam’ı binler uğurladı
19/05/2025
23:59 Adana'da kadın cinayeti
23:36 Zelenski –Trump görüşmesi: Koşulsuz ateşkese hazırız
23:27 DEM Parti’li Faruk Sağlam hayatını kaybetti
23:12 Özel’den Erdoğan’a: Küresel bir lider değil diktatörsün
23:03 Trump ve Putin telefonda görüştü: Ateşkes görüşmeleri başlayacak
21:55 '19 Mayıs Pontos soykırımı olarak kabul edilsin'
20:59 İsrail’den Lübnan’a saldırı
20:54 DEM Parti Gençlik Meclisi'nden Livan Orman gözaltına alındı
19:42 Eyn Îsa’da savaş kalıntısı patladı: Bir yurttaş yaşamını yitirdi
17:51 Amed’de baba ve oğlu yanmış halde bulundu
17:36 Son 24 saatte 136 Filistinli katledildi
16:43 Anmaya giderken kaza yapanlardan birisi daha hayatını kaybetti
16:40 Avrupa Kürt Kadınları Ulusal Birliği İnisiyatifi kuruldu
16:19 DEM Parti'den siyasi partilere 'tam yetkili komisyon' önerisi
16:10 GABB 'Kadın Kent Bostanları’ projesinin startını verdi
15:53 Kayyım açılmış olan semt pazarını törenle açtı!
15:19 100 aile Şengal’e geri döndü
15:11 Ambargoya karşı çadır eylemi 5’inci gününde
15:11 Kayıplar Haftası’nda Ocak ve Karakoç anıldı
15:08 YNK ve KDP Irak seçimlerine ayrı listeyle katılacak
14:51 Tecavüz failinin yakınlarından baro ve JINNEWS’e tehdit
14:08 DEM Parti Saadet Partisi görüşmesi başladı
13:43 DEM Parti’nin siyasi partilere görüşme programı netleşti
13:24 DEM Parti ve DEVA görüşmesi sona erdi
13:19 Pervin Buldan: Komisyonların kurulması için müzakereler bir an önce başlamalı
12:58 Kurtulmuş: Sürecin konuşulacağı yer Meclis’tir
12:26 Savcıdan polisin gazeteciye şiddetine gerekçe: Agresif tavırlar gösterdi
11:44 Buca'da tutsaklar baskılara karşı açlık grevinde
11:36 İSİG: 12 yılda 2 bin 728 genç iş cinayetinde yaşamını yitirdi
11:36 Arınç: Umut hakkı önemli bir haktır
11:22 DEM Parti Eş Genel Başkanlar ile Babacan görüşmesi başladı
10:53 Dağların anahtarını bulan dervişler Kürdistan oldu
09:57 'Kalıcı barış, derin iyileşme ve gerçek adaletle mümkün olur'
09:51 Bir evden öte bir halkın direniş hafızasının mekanı
09:30 Kaytan ve Altun’un anmasına katılanlar: Toplumsal barışı inşa etme zamanı
09:22 Gazeteci Baydar: Toplumun barışa ikna edilmesi için adım atılmalı
09:01 ‘Özgürlük ve hakikat savaşçılarıydılar’
09:01 'Enternasyonalist bir kadın hareketi oluşturulmalı'
09:01 Sebahat Tuncel: Mücadele bitmedi, yöntemi değişti
09:00 19 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
18/05/2025
22:32 Yaralı çocuk için ambulans verilmedi
21:15 Kadıköy’deki anmada çok sayıda gözaltı
20:40 Haber alınamayan Özdemir'in cansız bedeni bulundu
20:21 Anmaya gelirken kaza yaptılar: 1 kişi yaşamını yitirdi
20:17 Tutsak Başak: Psikolojik ve fiziki baskı altındayız
19:45 Abdullah Öcalan'dan mesaj: Yeni sözleşmeye ihtiyaç var
19:23 DEM Parti'de Kaytan ve Altun anması
19:11 Licê’de yeni kemikler bulundu
19:05 Fatma Özbay 29 yıl sonra memleketinde
18:11 İHD Amed Şubesi'nin yönetimi belli oldu
17:54 Bahçeli'den yol haritası: 100 kişiden oluşan komisyon kurulsun
17:36 Devrimci önderler birçok kentte anıldı
17:28 Filistinli doktor: İsrail’e akan petrolü kesin
16:55 İsrail, Gazze’ye büyük bir saldırı başlattı
16:47 İmamoğlu'ndan iktidara çağrı: Barış artık Meclis çatısı altında yeşermeli
16:42 DEM Parti heyeti İmralı'dan döndü
16:21 Haymana'da Hıdırellez Şenliği
16:14 Cemile Turhallı: Kürtçe eğitim dili olmalı
15:52 Tekirdağ'da Kürtçe dil derneği açıldı
15:51 İstanbul’da anma: Açtıkları yolda yürüyeceğiz
15:26 ABD'de kasırga: 21 kişi hayatını kaybetti
15:22 Binler Şêx Seîd Meydanı'nda Kaytan ve Altun'u andı
14:38 Deniz Poyraz'ın kardeşi tahliye oldu
14:25 Mêrdîn’den gelen kitleden Şêx Seîd Meydanı'na yürüyüş
14:23 Kadınlardan anma öncesi yürüyüş: Mücadelemizde yaşayacaklar
14:17 Rıza Altun'un koğuş arkadaşı da anmada: Anılarına sahip çıkacağız
13:55 Leyla Güven: PKK'nin adımı tarihi bir çözüm fırsatı sunuyor
13:48 Anma için Amed'deler: Öcalan özgür olmalı
13:09 İHD Amed Şubesi Genel Kurulu'nda devlete 'adım at' çağrısı
12:37 DEM Parti heyeti İmralı'ya gitti
12:29 Kürt Dili Sempozyumu'nda siyasete eleştiri
11:49 Kaytan ve Altun anması için yola çıktılar
11:40 İstanbul’da yağış aralıklarla etkisini sürdürüyor
11:31 DEM Parti: Mayıs ayında yitirdiklerimiz yolumuzu aydınlatıyor
10:31 Çanakkale'de 4.4 büyüklüğünde deprem
10:16 Dêrsim'deki anmaya katılanlar: Tek taraflı barış olmaz
09:57 Mazlum Doğan’ın kardeşleri: Bize onların izinden yürümek düşer
09:15 Jin Dergi'nin yeni sayısının konusu madde bağımlılığı
09:11 76 yaşındaki hasta tutsağın sağlığı kötüye gidiyor
09:10 İzmir’den Ankara’ya uzanan emek mücadelesi
09:09 Akdeniz Bölgesi'ndeki cezaevlerinde 80 hasta tutsak var