Demirtaş: Türkiye Cumhuriyeti, demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmeli

img

ANKARA - İmralı'da yapılan görüşmelerin Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinin ayakları üzerine oturtulması isteği olduğunu belirten HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti, demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir” dedi. 

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 16’ncı duruşma periyodunun, 6'ncı oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda avukat ile izleyici katılırken Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bağlı Avukat Hakları Merkezi’nden (AHM) bir temsilci de gözlemci olarak yer aldı. 

Duruşma verilen aranın ardından, Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız’ın beyanlarıyla devam etti. “Türk Devleti tarihinin en zayıf dönemini yaşıyor” diyen Parmaksız, bunun Kobanê Davası’nda net bir biçimde görüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

‘BAYRAK DAİŞ İKİ ASKERİ CANLI CANLI YAKTIĞINDA DÜŞTÜ’

“Ruhen haksız ve zayıflar. Bu nedenle çok saldırıyorlar. Hrant Dink’i öldürdüklerinde ‘Hrant Türklüğü aşağıladı’ dediler. Bu şekilde bir ortam oluşturdular ve lümpen bir çocuğa öldürttüler. Neden ona öldürttüler? Çünkü onlar maaşlı yurtseverlerdir. Kendileri yapamaz çünkü ellerindeki malı mülkü kaybetmekten korkarlar. Bu memlekette sözde bayrak düşmüşse elini ateşe sokarsın. Gidip 17 yaşındaki bir çocuğa bir Ermeni’yi öldürtmezsin. Bu mu yurtseverlik? Bayrağı Ogün Samast mı kaldıracak? İdlib’te Ruslar Türk askerlerini uçaklarla bombaladılar, hiç kimse bir şey yapamadı. Türk askeri orada radikal islamcıları koruyordu. İşte bayrak o zaman düştü. Çin F-16 vermek istemiyor. Türkiye bunu alabilmek için aylardır uğraşıyor. Bayrak düştü. ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye devletini bypass ediyor. TÜSİAD’a mesajlar gönderiyor. Bayrak orada da düştü. Bayrak, DAİŞ iki askeri canlı canlı yaktığında yine düştü. İngiltere ülkedeki çöplerini kamyonlarla Türkiye’ye gönderiyor. Bayrak bir kez daha düştü. Türk insanı en ucuz işçi olarak çalışıyor. Köle döneminde bile egemenlere daha pahalıya mal oluyordu işçiler. Bayrak işte böyle düştü. Türkiye, kara para aklama ve uyuşturucu merkezi oluyor. Sakarya-Düzce civarında bir sürü imalathane var. Dağıtım merkezi haline döndü ülke. Bayrak düştü.”,

‘DEMOKRATİK ULUSU OLUŞTURMAK GEREK’

Kürt meselesinin savaş politikalarıyla çözülemeyeceğine dikkat çeken Parmaksız, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” vurgusu yaparken, “Milliyetçilik bir burjuva ideolojisidir. Evrensel değildir. Balkanlarda neler oluyor? Arnavutluk'un derdi Kosova ve Karadağ’daki Arnavutları almak. Sırpların derdi ise Bosna’daki, Kosova’daki Sırpları almak. Hırvatistan, ‘Bosna ve Karadağ’daki Hırvatları alacağız’ diyor. Makedonya da ‘Büyük Makedon Devleti’ni kuracağız’ diyor. Her biri bir hesap peşinde. Hepsi de milliyetçi. Herkes kendisi dışındaki herkesi küçümsüyor, aşağılıyor. Ulus-devlet meselesini aşmak, demokratik ulusu oluşturmak gerekiyor. Çerkesler diyor ki: ‘Bu vatan için çarpışırken Türkçe bilmiyorduk. Bugün ise Çerkesce bilmiyoruz.’ Ben böyle bir Türklüğü kabul etmiyorum” dedi. 

DEMİRTAŞ: İTTİHATÇILARIN UZLAŞISI TEKLİK

Ardından mahkeme başkanı, iddia makamının mütalaası ve bu celsede okunan belgelere dair siyasetçilere ve avukatlarına söz verdi. Söz alan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, davada yaşanan hukuka aykırılıkları defalarca dile getirdiklerini belirtirken, “Dosyanızda benimle ilgili bir AİHM kararı var. Orada da yargılananların siyasi saiklerle tutuklu bulunduğuna dair bir karar var. O nedenle davanın siyasi amaçlarını es geçerek tartışmak hukuku görmemek olur. Neden bu davayı biz Türkiye tarihinin önemli bir siyasi davası olarak görüyoruz? Osmanlı çökerken İttihatçıların iki ayrı kanadının çatışması, Cumhuriyet’in kurulmasıyla son bulmadı. Demokrat Parti ve CHP olarak ikiye ayırılan gelenek, dillendirilen devletin bekası gereği laik seküler Türkiye Cumhuriyet Devleti’ni, bütün kimlikleri inkâr ederek inşa etmeye karar verdiler. O günden bugüne baktığımızda bu davanın neden siyasi kırım davası olduğu daha iyi anlaşılır. Osmanlı dağılırken milliyetçi akımların Osmanlı’yı böldüğü paranoyası nedeniyle Anadolu’daki millet tanımının tartışmalar sonucu Türklük üzerinden kurulmasına karar verildi. Kimi İslama denk bir Türklük, kimi büyük Turan’ın bugünkü ismi olarak tartışıyor. En nihayetinde etnik bir Türklük tanımı bütün Anadolu’da bir çimento olarak ortaya çıkıyor. İttihat Terakki’nin tartışmaları bu konuda uzlaşma sağlıyor. ‘Milletin bir tek dili olmalıdır. TC’ye bağlı herkes Türk’tür. Bilinci ve tarihi aşılanmalı. Bunun dışına çıkan herkes de rejimin radarına girmelidir’ deniliyor. Kendi aralarında ayırımlar olsa da uzlaşma sağladıkları nokta budur” dedi.

Kobanê Davası’nda yargılananların da resmî ideolojiye karşı gelen siyasetçiler olduğunu vurgulayan Demirtaş, devamında şöyle konuştu:  

ANADOLU MEDENİYETLER BİLEŞKESİDİR

“Resmi ideolojiye uymuyorsa sanatçı da olsa, siyasetçi de olsa terörist kabul ediliyor. Salonda bulunan asker, polis ve diğer kamu görevlilerinin bu resmî ideolojiye inandığını düşünüyorum. ‘Devletin bütünlüğünü nasıl koruyacağız’ diye düşünüyorlar. Kendilerini devlet yanlısı olarak tanımlıyorlar. Tarih 1925’ten 2022’ye aynı kodlarla devam ediyoruz ama yanılıyorsunuz. O yıllarda yapılan hatalar düzeltilebilir. Devlet parçalanmadan, ulus bütünlüğü bozulmadan yeni tanımlar oluşturulabilir. Anadolu ve Mezopotamya coğrafyası aynı zamanda Mısır gibi büyük bir medeniyet merkezi, İstanbul gibi medeniyet merkezi var. Dünyada bu tanımları doğuracak hiçbir kimse olmasa bile biz bu zenginliklerle ve deneyimlerle kendimiz üretebiliriz. Dinlerin bize kazandırdığı muazzam birikimler var. Ayrıca yaşadığımız savaşlar, soykırımlar var. Kürt isyanları var. Buradan çıkarmamız gereken dersler var. Anadolu coğrafyası halklar ve medeniyetler bileşkesidir. Çok sayıda kültür vardır. Bunlar yok etmek veya tekleştirmek mümkün değildir. Bu bir ihanet olacaktır aynı zamanda gereksizdir. Bir kimlik etrafında bütünleşmeden ortak ulusal değerler yaratılabilir. Devletin ve bizim çok kültürlü ulusun bağımsızlığını simgeleyen bayrak bunlardan biridir. Hukuk, ulusal birliğin güvencelerinden biridir. Diller de bunlardan biridir. ‘Burası Türk yurdudur. Sevmeyen terk etsin’ diyorlar. Hayır burası hepimizin yurdudur. Kürt olarak benim Ankara’da, Trabzon’da hakkım var. Bölünmeyi engellemenin yolu tekleştirmek değil birleşmektir. Birlik çokluktur. Tek dil, tek millet Hitler’in sloganıdır. 

ÇÖZÜM İÇİN ÖCALAN YETKİLİDİR

Cumhuriyet’in kuruluş felsefesi, Kürtleri, Alevileri ve Çerkesleri savaşa dahil edebilmek için çoğulcu söylemlere yer vermiştir. Anadolu halkları da bu savaşta katkı sağlamıştır. Kürdistan’ın güney bölgesi Misak-ı Milli sınırları içerisinde tartışılıyordu ama Lozan ve 1924 Anayasası’nda bu iş bozuldu ve Türkleştirmenin resmi ideolojisi ortaya konuldu. Sene 2022’de savcı önümüze bir mütalaa koymuş. Mütalaanın temelinde Kürt sorunu, Kürtçe konuşma ve Kürtlükle ilgili meseleler. Herkes ders çıkarmalı. Yüz yıldır birbirimize çektirdiğimiz acılara son vermemiz lazım. 2012 sonu 2013 başındaki Çözüm Süreci’nde özgürlüklerle ve kansız bir çözüm talebi yükselmişti. Çözüm Süreci Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinin ayakları üzerine oturtulması isteğidir. Türkiye Devleti, kendi Kürt halkına dürüst ve eşit davransın ki Kürt de devletine taş atmasın istiyorduk. İşin emperyalizm boyutu da var. Emperyalizm Kürt Türk’ü vurmuş Türk Kürt’ü vurmuş buna bakmaz, rantına büyümesine bakar. Bu sorunun çözülmesinde sen ya da ben zarar görmeyiz. Emperyalizm zarar görür. Bu nedenle bu mesele aynı zamanda bir sınıf meselesidir. Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir.Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir.PKK’ye özgürlük ve demokrasi vadetmeli, başka birşey değil.

‘AKP HERŞEYİ BERBAT ETMİŞTİR: ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI’

Irkçılık üzerine kurulan beka çoktan yıkıldı. Artık değişim zamanıdır. Bir kısım muhalefet partisi dahil HDP’yi dışlayan ve kapatmaya çalışanlara karşı biz değişim zamanının geldiğini düşünüyoruz. Savcının mütalaası ile devleti korumaya çalışıyorlar. Başaramayacaksınız. Ülkeyi bölünme tehdidi ile karşı karşıya bırakanlar biz değil bu mütalaanın arkasındakilerdir. Türkiye Cumhuriyeti’ne herkesten çok sahip çıkacağız. İtirazı olan var mı? Devletin bekasını tekçilik üzerinden kuranlar, cemaatçiler, emperyalistler itiraz ediyor, evet. Tam böylesi bir tarihsel kırılma varken, AKP iktidarı, 1400 yıllık İslam medeniyetinin yeni ve en modern temsilcisi olarak 2002 Kasım’da seküler laik Atatürk Cumhuriyeti’nde tek başına iktidar oldu. Çok ilginç bir gelişmedir bu. Cumhuriyet’in yanlışlarının düzeltilmesi ve Cumhuriyet’in ötekileştirdiği muhafazakarlar, Kürtler ve Alevilerin Cumhuriyet’le barışması açısından önemli bir gelişmeydi. Geldiğimiz gün itibariyle ise yolsuzluk, hırsızlık, haksızlık, adaletsizlik, İslam’ın ‘i’si bile olmadan İslam adına hareket ettiler. Erdoğan-Bahçeli ittifakı tarihi yenilginin hesabı sorulmasın diye şimdi her türlü hukuksuzluğun öncüsü oluyor. Türkiye artık değişim kapılarını aralamıştır. Şimdi kazananın ne olduğunun tartışılmasıdır. Kazanan, özgürlük, demokrasi, İslam, kadınlar, emekçiler olmalıdır. AKP, her şeyi berbat etmiştir. İslam’ın bu şekilde horlanmasından üzüntü duyuyorum. 

Kobanê Davası bu çatışmaların bir sonucudur. Biz silaha bulaşmadık. PKK savaşıyor. Biz HDP’yiz, siyasetçiyiz. Bekacılar ve hırsızlar bir kurgu oluşturdu. HDP’nin oyu ile belirlenecek bir MGK, devlet için bir tehdit olarak görülüyor. Biz neden tehdit olalım, Binali Yıldırım’ın Hollanda’daki 26 milyar dolar serveti tehlikedir. 

DEMOKRATİK CUMHURİYET

Eskiyi savunanlar yenilmiştir. Yenilen Türk halkı değildir. Bu yenilgiden büyük bir zafer çıkacaktır. Demokratik Cumhuriyet çıkacaktır. Biz de Kürtler olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden inşa etmek için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Yüz yıldır Kürtler kendi devletini kuramadı. Yüz yıldır Türkler, Kürtleri bitiremedi. Bir yerde uzlaşmamız lazım. Bizim evlatlarımız bu ülkede birbirini öldürmesinler. Askerlerin ve Kürt çocuklarının yattığı mezarlarda bir daha kimse ölmeyecek. Herkes eceliyle ölsün. Tarih bizim dediğimiz şekilde gerçekleşecek. Ben halkın istediği şey dışında kimseye tabi değilim.”

Demirtaş, son olarak tüm siyasetçilerin tahliyesini talep etti. 

Duruşma devam ediyor. 

Diğer başlıklar

23:36 Riha’da şüpheli asker ölümü
23:25 ÖHD’li Özalp gözaltına alındı
23:06 Mücella Yapıcı tahliye oldu: Bu nasıl bir adalet
22:49 Deprem yardımlarını çalan polis tahliye edildi
22:09 İzmir’de coşkulu dengbêj konseri
22:03 ‘Mücadelemiz Abdullah Öcalan özgür olana dek devam edecek’
20:21 Kavala ve Atalay'a verilen hapis cezası onandı
20:06 Mor Dayanışma Adana’da yeni komisyonlar kuruyor
19:59 AKP eski ilçe başkanı komşularının evini taradı: Bir kişi hayatını kaybetti - YENİLENDİ
19:41 Qoser’de ‘önceden hazırlanan ifadeler’ imzalatılan 3 genç tutuklandı
19:26 BEKSAV Eşbaşkanı Uçar gözaltına alındı
18:29 Alevi örgütlerinden gözaltılara tepki: Geri durmayacağız
18:16 Kobanê Davası heyetine: Maaşınızı ödeyen kurumlar davada taraf
17:52 Köpekli işkence uygulayan polisin yargılandığı dava ertelendi
17:23 İstanbul’da yağmur sele neden oldu
17:17 Kürtaj hakkı için küresel eylem: Güvenli erişimi sağlansın
16:34 MED TUHAD-FED’den kongreye katılım çağrısı
15:59 Zhala Baghırova’yı katleden polis tutuklandı
15:57 İstanbul’da doğalgaz patlaması: 1 ölü, 2 yaralı
15:10 Kadını katleden erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
15:02 Siyasetçilere 1 yıl 6’şar ay hapis
15:00 'Gece Yürüyüşü'ne katıldıkları için yargılanan kadınlar beraat etti
14:31 Alevi kurumlarından polisin gözaltı işlemine tepki
14:12 Bireysel Silahsızlanma Günü: Dokuz ayda bin 616 kişi öldü
13:47 Dîlok’ta bir kadın katledildi
13:39 Tahliyesi 6 ay engellenen tutuklu cezaevinden çıktı
12:54 Kobanê Davası: Tutuklama için ‘makul şüphe’ yeterli değil
12:51 AYM tutuklu vekil Atalay’ın başvurusunu inceleyecek
12:50 Yeşil Sol Parti, Meclis açılışında açıklama yapacak
11:49 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:44 Komplonun yıl dönümünde 74 ülkede eylem
11:35 10 yılda bin 803 tarım işçisi öldü
11:14 Fail polise iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi
11:00 Fas'ta depremde ölenlerin sayısı 3 bine yaklaştı
10:43 Asker ablukasındaki Bana’da evlere baskın
10:23 Basketbol sahasında tutulan mültecilerin yemek menüsü: Bisküvi
10:10 Manisa'da 16 jeotermal saha için ihale yapılacak
10:09 Sansür kalktı, bakanlık festivalden çekildi
09:41 8 il için kuvvetli yağış uyarısı
09:05 İzmirliler uyuşturucu artışından kaygılı: Denetim yetersiz
09:03 ARÎ-DER’de bu yıl 30 öğretmen yetişecek
09:03 Ceylan’dan sonra en az 228 çocuk katledildi
09:02 Tutukluların eserlerinden oluşan sergi: Karanlıkta Kahkaha
09:02 Bülbün’ü anlattılar: Kurdistan aşığıydı
09:02 TJA’nın kampanyası: Sokak sokak örgütleneceğiz
09:02 Aydoğan: İmralı kapısı açılırsa yeni bir dönemin kapısı açılır
09:01 Ağır hasta tutuklu Tanboğa eriyor!
09:01 Salih Müslim: Komplo Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüyle son bulur
09:00 28 EYLÜL 2023 GÜNDEMİ
08:55 Bafil Talabani yeniden YNK başkanı
08:55 ‘Kanun Hükmü’ Altın Portakal’a geri alındı
27/09/2023
23:47 Amasra maden katliamında TTK yüzde 100 kusurlu bulundu
20:54 FilmAmed Festivali başladı: Özgür sinema kazanacak
20:48 Colemêrg vekilleri: Kent valisi AKP yöneticisi gibi çalışıyor
20:25 Mersin’de 10 kişi tutuklandı
20:22 Fas’taki depremde 2 bin 960 kişi yaşamını yitirdi
20:15 10 ay sonra cenazesi alınan Akman son yolculuğuna uğurlandı
19:51 Firdevs Babat’ı katleden faile ceza talebi
19:45 261’inci haftasına giren KHK eyleminde mücadele kararlılığı
19:35 Eyn İsa’daki saldırıda bir kişi katledildi
19:09 Yeşil Sol Parti Wan’da STÖ’lerle buluştu
18:54 Kobanê Davası: ‘Kardeş kanı akmasın’ demek örgütsel eylem mi?
18:34 Efrîn'de işlenen suçları BM’ye aktardı: Acil soruşturma başlatılsın
17:44 Hasret Tutal’ı katleden Gülel’e haksız tahrik indirimi!
17:37 Vartinis Davası’nda JİTEM, Musa Anter ve Madımak kararları hatırlatıldı
17:18 Rapor: Türkiye organize suç endeksinde Avrupa birincisi
16:54 Yönetmenler sansüre karşı Altın Portakal'dan çekildi
16:48 Emelianova dosyasında gizlilik kararı
15:51 Bozan’dan valiye: Çalışmalarımızı tartışmak haddine değil
15:47 Yeşil Sol Parti’den 400 isme kongre davetiyesi
15:27 Gever’de askeri hareketlilik
15:11 Artı Medya Vakfı: Yenileniyoruz
14:55 Yeşil Sol Parti'den esnaf ziyareti
14:50 Evran’ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:38 Şırnak Valiliği'nden 14 bölge için yasak kararı
14:36 Binarê Qendîl’e SİHA saldırısı: 1 kişi katledildi
14:34 Polisin açtığı ateş kazaya neden oldu
14:14 Barolardan avukat Erdal Çam’ın katledilmesine ortak tepki
13:57 Selma Irmak’a 4 yıl 2 ay hapis cezası
13:17 Efrîn’de biri kadın 3 kişi kaçırıldı
13:12 Çocuğun beyanlarına rağmen cinsel taciz faili beraat etti
12:56 ÖHD'den eş zamanlı açıklama: İmralı tecridine son verin
12:45 'Çocuğa cinsel taciz' davasında tutuklama talebi
12:28 Etiyopya'da bin 329 kişi açlıktan yaşamını yitirdi
12:21 Koca'dan 'Eris' varyantı açıklaması
11:53 Bergama'da tarım alanında JES inşasının önü açıldı
11:30 Sanatçı Kadir Çat hakkında takipsizlik kararı
11:24 Binler gazeteci Evran'ı son yolculuğuna uğurladı
11:22 Yazdığı kitabı 'incelemede' gerekçesiyle verilmiyor
11:08 Yeşil Sol Parti: Deprem için toplanan paralar nerede?
11:07 Aslan'ın duruşması heyet değişikliği nedeniyle ertelendi
10:57 Karabağ'dan göç eden Ermenilerin sayısı 30 bine yaklaştı
10:30 Qoser’de 2 gözaltı
10:28 Ceylan’ın failleri 14 yıldır bulunmadı
09:38 Tütün emekçisi kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor
09:37 Siyasetçilerden KDP’ye tepki: Tüm Kürtlere zarar veriyor
09:05 Kurdistan'ın mamostesi: Deniz Bülbün
09:04 Mersin’de 12 gözaltı
09:03 Av. Şakar: KDP savaş suçunun açığa çıkmasını engelledi
09:03 Din alimleri: Birlikte mücadeleyle tecrit kalkar
09:02 Gündoğan’ın doğası atık su tehdidi altında
09:02 Êlih Çayı imara açılıyor: Sofrada kimyasal olacak
09:01 Evran'ın 30 yıllık hakikat mücadelesi
09:00 7 kez ziyaret ettiği İmralı’yı anlattı: Hukukun karadeliği
09:00 27 EYLÜL 2023 GÜNDEMİ
08:35 Musul’da düğünde yangın: 100 ölü
07:52 Trendyol işçileri serbest
26/09/2023
19:16 Gever’de Kültür ve Sanat etkinliği düzenlenecek
19:08 Müftüoğlu’nun iddianamesi çıktı: Gazetecilik faaliyetlerinden suçlandı
19:00 Mor Dayanışma: Mersin’de sığınma evleri güvencesiz
18:45 Mahkeme başkanından tepki çeken sözler: Bu dosya cinayet davası değil!
18:23 Dışari’nin yargılandığı dava ertelendi
18:04 Eylemde olan Trendyol işçileri gözaltına alındı
18:01 Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği: Kirli politikalarınızdan vazgeçin
17:42 Feminist kadınların duruşması ertelendi
16:43 Hesekê’de Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için eylem
16:29 İHD 2022 raporu: Bin 452 kişi gözaltında kötü muamele gördü
16:14 DFG ve MKGP'den Evran'ın ailesine taziye ziyareti
16:14 BEKSAV Eşbaşkanı Kaplan serbest bırakıldı
16:14 Trendyol depo işçileri: Sesimizi duyun
16:05 DEDAŞ’ın ‘kaçak kullanım’ cezası gerçek dışı çıktı
14:43 KJAR: Üyemiz Werîşe Muradî rejim güçleri tarafından kaçırıldı
14:05 Gazeteci Çapan’ın davası düştü
14:02 Seyit Evran’ın Abdullah Öcalan’a mesajı
13:48 HDP binasına saldıran Sütçü'nün tutuklanması talebine ret
13:41 Kobanê Davası: Habur Sınır Kapısı’nı geçen herkes Kandil’e mi gidiyor?
13:04 Bana'daki abluka raporu: Köylüler evlerinden çıkamıyor
13:03 Semsûr’da vinç devrildi: 3 işçi ağır yaralı
12:53 Yeşil Sol Parti’nin kongre sloganı belli oldu
12:40 Yeşil Sol Parti’de tecride karşı topyekun mücadele kararı
12:07 Dêrazor’a sızma girişimi
11:33 İmralı'ya gidiş için iki ayrı başvuru
11:01 Danıştay bakanlığın imar planını 11 yıl sonra iptal etti
10:28 Evran, Qamişlo’da son yolculuğuna uğurlanacak
10:07 Seyit Evran'ı anlattı: Kurdistan'ın hafızasıydı
09:58 Gazeteci Evran’ın taziyesine emniyetten engel
09:30 Ev baskınlarında şiddet ve ihlaller arttı
09:23 FilmAmed yarın başlıyor
09:21 Din alimleri: Cenazelere yönelik zulme yeter demeli
09:19 Deştin’de 31 yıllık direniş kazandı
09:17 Depremzede kadınlar neler yaşıyor?
09:15 Vartinis Davası zamanaşımına doğru gidiyor
09:13 Abdullah Öcalan’ın ilk avukatlarından Keskin: Tecrit ilk günde başladı
09:11 Yeni anayasa tartışmaları: Değişim için barış ortamına ihtiyaç var
09:10 'Tecride karşı girişimlerimiz olacak'
09:06 Otlu peynirin alıcısı da satıcısı da fiyatlardan şikayetçi
09:05 Yıllardır değişmeyen soru: Kurdistan neresi?
09:03 Seyit Evran'dan komplo değerlendirmesi: Yok edilmek istenen fikir dünyaya yayıldı
09:02 63 yaşındaki Samur maruz kaldığı çıplak aramayı anlattı
09:00 26 EYLÜL 2023 GÜNDEMİ