Musa Anter Davası'nda zaman aşımına 8 gün kaldı: Hukuk dışı yapılar korunuyor

img
ANKARA - Zaman aşımına 8 gün kalan Musa Anter Davası avukatı Selim Okçuoğlu, hukuk devleti niteliğinden uzak bir noktada olan Türkiye’de hukuk dışı illegal yapıların korunduğunu söyledi. 
 
Kürt bilge ve gazeteci Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesine dair açılan davanın duruşması, 15 Eylül 2022’de Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. JİTEM Ana Davası ve 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen davanın duruşması, zaman aşımına 5 gün kala görülecek. Buna rağmen kovuşturmanın ilerlemesi için herhangi bir adım atılmıyor.
 
İlk olarak Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile başlayan yargılama süreci, daha sonra kamu düzeni gerekçesiyle diğer faili meçhul cinayetler dosyalarında olduğu gibi bölge dışına çıkarıldı. Dosyanın 2015 yılında Ankara’ya nakline karar verildi.
 
Nakil nedeninin siyasi gerekçelerle dayandığını sık sık ifade eden dava avukatları, kamuoyunun ve ailelerin davaya ilgisini zayıflatma ve yargılanan sanıklar için cezalandırma riskini ortadan kaldırma amacı güttüğünü uzun yıllardır vurguluyor.
 
Davayı başından beri takip eden avukat Selim Okçuoğlu, yargılama sürecine dair Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı.
 
 Musa Anter Davası’nın diğer iki davadan tefrik edilmesi için defalarca talepte bulunuldu ancak sonuç alınamadı. Ret gerekçelerini hukuki boyutta nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
 
 Gelinen aşamada bizim dosyamız Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması noktasında tıkanmış durumda. Bu takınmanın aşılması amacıyla, zamanaşımı süresinin dolma riskine dikkat çekerek, Aygan hakkındaki yargılamanın tefrik edilmesi ve mevcut delillerle bir karar verilmesine yönelik ısrarlı taleplerimiz mahkeme tarafından her defasında reddedildi.
 
Ankara 6’ncı Ağır ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada talebimiz üzerine çok sayıda tanık dinlendi, bazı kurum ve kuruluşlardan ise eksik de olsa bilgi ve belge toplanmasına çalışıldı. Bildiğiniz gibi bizim davamızda tetiği çeken kişi olarak “Şırnaklı Hamit“ olarak belirtilen ve itirafçı Abdulkadir Aygan tarafından kesin olarak teşhis edilmiş olan Hamit Yıldırım isimli korucu sanık, 5 yıl süre ile tutuklu olarak yargılandı. Hamit Yıldırım daha sonra yasal tutukluluk sınırı dolduğu için yurtdışı yasağı ve imza verme biçimindeki adli kontrol kararıyla birlikte tahliye edildi. Daha sonra, başta Yeşil Kod isimli Mahmut Yıldırım ile bazı kamu görevlileri ve itirafçılar aleyhine açılmış olup Diyarbakır JİTEM Ana Davası olarak bilinen dava ile Dersim’de Ayten Öztürk’ün kaçırılıp katledilmesine ilişkin olarak Elazığ’da açılan davaların bizim davamız ile birleştirilmesine karar verildi. Biz bu karara başından itibaren karşı çıktık.
 
Dosyamız sanıklarından ve halen İsveç’te siyası sığınmacı olarak yaşayan Abdulkadir Aygan’ın savunmasının alınması sürecinin sağlıklı bir şekilde işlememiş olması sonucunda yargılama sürecinin tıkandığını söyleyebilirim. Mahkeme, başlangıçta İsveç’e giderek Abdulkadir Aygan’ın ifadesini bizzat almak istedi. Ancak Adalet Bakanlığı buna müdahale ederek mahkemenin bu kararını geri almasını sağladı. Bunun yerine Abdulkadir Aygan’ın talimatla ifadesinin alınması için İsveç’e yazı yazılmasını istedi. Mahkemenin Adalet Bakanlığı’nın bu biçimde müdahalesi ve yönlendirmesi sonucunda İsveç’e yazdığı yazılar sonucunda Abdulkadir Aygan ifade vermeyi reddetti. Abdulkadir Aygan’ın ifade vermeyi reddetmesi üzerine bizim talebimiz ve ısrarımız sonrası mahkeme bu kez yeniden bizzat kendisinin ifadesini almaya karar verdi. Bu karara karşı Adalet Bakanlığı, sessiz kalmasına rağmen İsveç ile bu konuda yapılması gereken adli iş birliği yazışmaları konusunda gerekli hassasiyeti ağırdan alarak sürecin fiilen işlemez hale gelmesine neden oldu.
 
Gelinen aşamada bizim dosyamız Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması noktasında tıkanmış durumda. Bu takınmanın aşılması amacıyla, zamanaşımı süresinin dolma riskine dikkat çekerek, Abdulkadir Aygan hakkındaki yargılamanın tefrik edilmesi, bir başka deyimle ayrılması ve mevcut delillerle bir karar verilmesine yönelik ısrarlı taleplerimiz mahkeme tarafından her defasında reddedildi.
 
 Zaman aşımıyla davanın sonlandırılmasının önüne geçilebilecek herhangi bir hukuki yol var mı? Hukuki süreç, zaman aşımı sonrası sizin tarafınızdan nasıl işletilecek?
 
Türkiye’deki hukuk düzeni açısından zamanaşımı kuralının önüne geçecek bir ihtimal ne yazık ki görünmüyor. Yargılamanın bu biçimde sonuçlanması halinde öncelikle Anayasa Mahkemesi’ne, sonrasında ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapmak dışında hukuki bir imkân bulunmuyor.
 
Sizin 22 Şubat 2000’de soruşturma sürecine dair AİHM’e bir başvurunuz olmuştu. AİHM kararlarının Türkiye’de işlevsizliğini ortaya koyan örneklerden biri olan başvuru ve sonucuna dair bilgi verebilir misiniz?
 
 
AİHM’e göre Türkiye, kontrgerilla olarak adlandırılan devlet içinde oluşturulmuş hukuk dışı yapıların faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için hiçbir çaba içerisinde yer almamıştır.
 
AİHM, 2007 yılında “yaşam hakkının hem maddi hem de usul açısından ihlal edildiğine” karar verdi. Ayrıca, olayın ardından ortaya çıkan ve Anter'in öldürülmesiyle doğrudan ilgisi olan, Meclisin 1998 tarihli “Susurluk raporu” gibi bazı önemli delillerin de yetkililer tarafından kullanılmadığını tespit etti. AİHM, Türkiye’yi yaşam hakkı ihlali ve etkili bir iç hukuk soruşturması yürütülmediği gerekçeleri ile mahkûm etti. Kararında çeşitli tespitlere yer verdi. AİHM’e göre Türkiye, kontrgerilla olarak adlandırılan devlet içinde oluşturulmuş hukuk dışı yapıların faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için hiçbir çaba içerisinde yer almamıştır.
 
Tanık olarak dinlenen Mehmet Eymür, ifadesinde, “Tüm bilgiler MİT’te ve Genelkurmay’da vardır” demişti. Buna benzer başka isimlerin ifadeleri de var. Mahkeme neden kayıtsız kalıyor?
 
MİT ve Genelkurmay’da konuya ilişkin olduğu belirtilen tüm belge ve bilgilerin getirtilmesi amacıyla yapmış olduğumuz taleplerimiz sonucunda mahkeme ara kararlar oluşturarak söz konusu kurumlara yazılar yazdı. Bu yazıların bir sonucu olarak MİT’ten Yeşil Kod Mahmut Yıldırım’ın konuya ilişkin beyanları olduğu belirtilen bazı dokümanların gönderilmesi ile yetinildi.
 
 Davanın siyasi saiklerle kapatılmaya çalışıldığı tartışmaları sürerken, siz bu durumu nasıl okuyorsunuz? 
 
Türkiye’de devletin bir hukuk devleti niteliğinden uzak bir noktada olduğu açık. Esas olarak “devletin sürekliliği” denilen olgunun yalnızca devletin görünen yüzü ile sınırlı olmadığı, devletin hukuk dışı illegal yapılarının da bu devamlılığın bir parçası olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla korunan şey aslında bu hukuk dışı illegal karanlık yapılardır.
 
Türkiye yargısının içine düşürüldüğü cezasızlık politikasını bir hukukçu olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
 
Türkiye’de yargı erki, kendisini devlet/yürütme erkinin bir parçası ve bu düzenin koruyucusu olarak görmekte. Bu durum özellikle siyası içerikli yargılamalarda daha da belirgin bir şekilde karışımıza çıkıyor.
 
Türkiye’de yargı erki, kendisini devlet/yürütme erkinin bir parçası ve bu düzenin koruyucusu olarak görmekte. Bu durum özellikle siyası içerikli yargılamalarda daha da belirgin bir şekilde karışımıza çıkıyor. Oysa bir hukuk devletinde yargı erki, yürütme erki/devlet aygıtı karşısında bağımsızdır ve ondan hesap sormanın etkili bir organıdır. Bu durum Türkiye’de ise tam tersidir. Dolayısıyla birçok alanda olduğu gibi Musa Amca’nın katledilmesine yönelik yargılamada da yargının siyasal iktidar/devlet aygıtı karşısında tümden bağımsız olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla özellikle siyasal nitelikteki yargılamalardaki cezasızlık yönündeki resmi anlayışın bir sonucu olarak etkili ve sonuç alıcı yargısal süreçler yaşanmamakta.
 
 Musa Anter’in katledilmesi karanlık bir sürecin başladığı tarihlere denk geliyor. Anter’in katledilişi o dönem için nasıl bir düşünce biçiminin ürünüydü? 90’lardan bugüne on binlerce faili meçhul cinayet, köy yakmalar ve gözaltında kayıplar yaşandı. Bunların karşısında adaleti arayanlar ise sonuç bulamadı. JİTEM ve benzeri yapılanmalar ne zaman gündemden düşecek?
 
Doksanlı yıllar devletin “topyekûn savaş” politikasının, dolayısıyla hukuk dışı yöntemlere başvurmasının en yoğun yaşandığı bir dönemi ifade etmektedir. Bu dönemde Kürt aydınlarının, siyasetçilerinin ve ileri gelenlerinin illegal yapıların hedefi haline gelmesinin temel nedeni Kürt meselesi ekseninde hızla gelişmekte olan kitlesel siyasal bilincin önüne geçmek, meseleyi bir şiddet sarmalına hapsederek boğmak ve bu konuda en basit demokratik çözümün bile ihtimal dışı kalmasını sağlayarak klasik ret ve inkâr politikalarının bir gereğini yapmaktı. Bu nedenle toplumun ileri gelenlerinin etkisizleştirilmesi, geniş halk yığınlarının sindirilmesi hedeflendi ve bu durum beraberinde köy boşaltmalar, faili meçhul cinayetler, zorla göçertme politikaları ile kendini gösterdi. Türkiye’de JİTEM örneğinde olduğu gibi tüm karanlık illegal yapıların gündemden düşmesinin tek yolu çoğulcu, demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk devletinin kurulması ile mümkün.
 
MA / Fırat Can Arslan

Diğer başlıklar

12:07 Tutsak Uysal: Tekli hücreye alındık
12:06 10. Amed Tiyatro Festivali başlıyor
11:51 Wan’da şüpheli kadın ölümü
11:47 Haber-Sen'den 'İHS' talepleri
11:31 Mazlûm Ebdî: Ulusal konferans 26 Nisan’da gerçekleştirilecek
10:56 Maden ocağı 22 kat büyütülmek isteniyor
10:20 Avukatlardan İmralı başvurusu
10:02 Gezer: Artık herkes soruyor; Kürt nerede?
09:47 Balıkesir'de şüpheli kadın ölümü
09:46 Tişrîn'de taraflar uzlaşmaya yakın
09:37 Ölümle sonuçlanan ihmalin görüntüsü ortaya çıktı
09:33 Hesandin'de yaşam tehdit altında
09:30 Kürt Gazeteciler Günü: 127 yıllık direnişin mirasçılarıyız
09:17 ‘Kadının bedenine değil şiddete müdahale edilsin’
09:14 Yurttaşlar çözüm için Meclis'i işaret ediyor
09:13 Hasta tutsağın tahliyesi 6 ay daha ertelendi
09:12 Erdoğmuş: Barış ve demokrasi mücadelesi Kürtlerin omuzlarına yüklenmemeli
09:10 AYM kararına rağmen tahliye edilmiyor
09:09 'Kuyu tipi' cezaevlerine karşı açlık grevi eylemi
09:08 Bağımsız tiyatrolara 'boykot' etkisi: Linçe maruz kaldık
09:07 Berwarî: Silahlı gruplar sorunu çözülmezse Irak zarar görecek
09:07 Ailesinden 6 kişiyi çatışmalarda yitirdi: Devlet samimiyse adım atmalı
09:05 Çoban Pazarı’nda sıkı pazarlık
09:00 22 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
21/04/2025
23:50 Hamid Hüseyinnejad Heydaranlu idam edildi
23:25 CHP’li eski belediye başkanına ev hapsi
23:18 Hol Kampı’ndaki operasyonda bir DAİŞ’li yakalandı
23:08 BM: İsrail 50 gündür Gazze'ye yardım girişini engelliyor
22:27 ESP ve SGDF’li tutsaklar tecride karşı açlık grevine başladı
22:17 DEM Parti’den Önder’e: Haydi Sırrı Abi bu mücadeleyi de kazan
22:04 DEDAŞ Mêrdîn’de çiftçilerin trafolarına el koydu
21:33 Agirî’de halk toplantıları: Mücadeleye sahip çıkalım
21:25 Kadınlar yasağa karşı eylemde: 2025 aile yılı değil mücadele yılı
20:49 BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen'e yine ev hapsi!
20:40 Kütahya'da 4.3 büyüklüğünde deprem
20:21 Özge Özbek tedavi için tahliye edildi
20:11 Ömer Çelik’ten ‘süreç’ açıklaması: Bu ay yeni gelişmeler olabilir
19:52 Alevi katliamına karşı insan zincirine katılım çağrısı
19:11 Öcalan’dan Önder'e mesaj: Ona bağlılığın gereği barış çabasını pratikleştirmekten geçer
18:20 Binlerce TÜPRAŞ işçisi iş bıraktı
18:08 ‘Çocuk Bahar Şenliği’ne yoğun ilgi
18:01 DEM Parti İmralı Heyeti hastanede açıklama yapacak
17:52 Şirnex’te 1 Mayıs startı verildi
17:28 Kayseri’de erkek şiddeti
17:08 Yazar Mehmet Serhat Polatsoy tutuklandı
17:06 Rojhilatlı tutukludan haber alınamıyor
17:03 DEM Parti'den ertelenen görüşme için Adalet Bakanlığı'na başvuru
16:06 Barış Annesi Sakine Arat için mevlit
16:05 CHP'den 'küfür' başvurusu
15:56 DEM Parti'den Ahmet Türk açıklaması
15:42 DEM Parti heyeti İmralı'dan döndü
15:35 Amed’de 'Öğretmenime Dokunma' eylemine engel
14:39 Polisin tehdit ettiği gazeteciden İHD’ye başvuru
14:34 Ali İsmail Korkmaz pankartına tahammülsüzlük
13:47 HDK, DBP ve DEM Parti heyeti Hewlêr’de
13:13 Avukatlardan Kozağaçlı’nın tutuklanmasına tepki
12:41 DEM Parti artan 'intihar' olayları için araştırma önergesi verdi
12:06 Hastaneden açıklama: Önder’in hayati tehlikesi sürüyor
11:51 Papa Francis hayatını kaybetti
11:46 'Rojava: Ortadoğu Rönesansı' kitabı çıktı
11:33 Xakûrkê'de patlama: 3 korucu yaralandı
11:32 Tutsak yakınlarına çıplak arama Adalet Bakanlığı’na soruldu
11:21 Amed'de mera alanına GES
10:32 Ekrem İmamoğlu 'diploma' ifadesi verecek
10:19 DEM Parti heyeti İmralı'ya gitti
09:51 Gözü görmüyor, kolu yok: AİHM kararına rağmen tahliye edilmiyor
09:30 Abdullah Öcalan: Sosyal muhalefet boşluğunu demokratik sosyalizmle dolduracağız
09:06 Kalp krizi geçiren tutsak Çam için bakanlığa başvuru
09:04 Sorunların tespiti için kapı kapı çalışma
09:03 Çiftçinin zararı büyük
09:03 Kuraklık yayla yolculuğunu geciktirdi
09:02 ÖHD'li Bozkurt: Türkiye 'umut hakkı' kararına uymak zorunda
09:00 Küçükbalaban: Çözüm isteniyorsa ivedilikle düzenleme yapılmalı
09:00 21 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
20/04/2025
23:24 Husiler, ABD'nin Yemen'de kara harekatına hazırlandığını duyurdu
22:26 Avrupa’daki Kürt gazetecilerden kolektif kurma kararı
21:25 Almanya Büyükelçiliği, Özerk Yönetimle bir araya geldi
20:33 Amedspor taraftarı hastane karşısına pankart astı: Diren Sırrı Abe
20:23 Amed Mali Müşavirler Grubu eşbaşkan adayları tanıtıldı
19:52 Suruç Katliamı 117'nci ayında: Hesap soracağız
18:24 Önder’in kardeşi: Kalbin sağ tarafında kasılmalar başladı
18:14 GES tehdidi altındaki mahalleye ziyaret
18:08 Yılmaz Erdoğan'dan, Önder'e ziyaret: Türkiye’nin ona ihtiyacı var
16:48 78’liler Girişimi: Barışı esas alan gelişmeleri destekliyoruz
16:16 Süryanilerden Paskalya kutlaması
16:00 Hasta tutsak Çam için tahliye çağrısı
15:49 Önder’in tedavi gördüğü hastaneye ziyaretler sürüyor
15:35 Hesandin'de önce maden şimdi askeri üs talanı
15:07 Kadınlardan fidan dikimi
14:31 DEM Parti: Grup Başkanvekillerimiz Adalet Bakanı ile görüşecek
13:29 İstanbul'da şüpheli kadın ölümü
13:27 Newroz Uysal Aslan: Öcalan'a özgürlük talebimiz değişmeyecek
13:22 Serhat'ta eşbaşkanlar toplandı: Gündemde faaliyetler ve çağrı var
12:52 Seyhan'da DEM Parti binasına saldırı
12:51 Miks’te köy korucusu, bir kişiyi öldürdü
12:50 Sûr'da Paskalya Bayramı kutlaması
12:08 Hol Kampı'nda 'güvenlik' operasyonu 3'üncü gününde
10:41 DEM Parti'den Paskalya Bayramı mesajı
10:16 Îlham Ehmed: Kürt Konferansı en kısa sürede düzenlenecek
09:33 Jin Dergi'nin bu haftaki konusu kadın mücadelesi
09:15 Tutsak yakınları: Özgürlük olmadan süreç ilerlemez
09:12 Maviyle yeşilin buluştuğu Tekoran Vadisi
09:11 Ünsal: Türkiye, Öcalan’ın çağrısının gereğini yapmalı
09:10 'Düş Yolcusu' Aksu'nun annesi: Süreci sahiplenelim
09:09 DSİ köylülerin suyunu sömürüyor
09:08 Çatışmalarda yakınlarını kaybedenler: Barış için adım atılmalı
09:07 Yüksek kira ve artan maliyetler esnafı zorluyor
09:06 Ekolojist Yılmaz: İklim değişikliği kapitalizm kaynaklıdır
09:00 20 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
19/04/2025
23:15 Cizîr Kantonu’ndaki ‘Kadın Edebiyat ve Sanat Festivali’ sona erdi
22:55 CHP’nin yürüyüşüne polis saldırısı
22:27 Talabani: PKK kongresi Türkiye’nin saldırıları nedeniyle yapılamıyor
21:52 Agirî’de halk buluşması: Abdullah Öcalan’a güveniyoruz
21:33 Amedspor’dan kritik 3 puan
21:29 Şişli’de kayyım protestosu
21:19 Ayşe Barım hastaneye kaldırıldı
21:15 Filistin için Taksim'e yürüyen CHP’lilere polis engeli
21:04 Şair Ahmet Telli: Şiir bir itirazdır
20:58 Sanal medyada hasta tutsak Çam'a özgürlük çağrısı
20:35 Mêrdîn’de söyleşi
20:29 Erdoğan ‘normal doğum’ pankartını savundu
20:25 Sulama göletine giren çocuk yaşamını yitirdi
20:10 HDK’den ‘Demokratik Toplum' buluşması
19:51 Bismil’de iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı
19:45 Amed'de ‘Çocuk Bahar Şenliği’ başladı
19:38 Amedspor 'Geçmiş olsun Sırrı abi’ pankartıyla sahaya çıktı
19:23 ‘Devlet çocukları sermayenin sömürüsüne teslim ediyor’
19:04 İran ve ABD’nin Roma’daki görüşmeleri sona erdi
18:39 Öğrenciler eylemde: Tutuklu arkadaşlarımızı geri alana kadar durmayacağız
18:31 Kürt gazeteciler ‘kapsayıcı örgütlenme’ gündemiyle toplandı
18:24 ‘AKP Filistin için timsah gözyaşları döküyor'
18:22 Cezaevinde şüpheli ölüm
16:45 Amed’de sürece dair ev ziyaretleri başladı
16:33 Efkan Ala Önder'i ziyaret etti: Sağlık durumu ciddiyetini koruyor
15:56 Uçakan ve Dala’nın taziyesine kitlesel ziyaret
15:53 Hasta tutsak Çam’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor
15:51 Erkek şiddeti: 1 kadın katledildi, 1 çocuk yaralandı
15:05 Ağır hasta tutsaklar Emin Çam ve Özge Özbek için tahliye çağrısı
14:52 Êlih’te kadın buluşması: ‘Jin, jiyan, azadî’ kazanacak
14:38 İHD Mersin yeni yönetimini belirledi
14:15 KHK eyleminde Ahmet Çoban anıldı
13:56 85 Beluc'un idamının durdurulması için çağrı
13:36 Kayıp yakınları: Gerçekler ortaya çıkarılsın failler yargılansın
13:20 44 yıl önce kaybedilen Yedigöl’ün akıbeti soruldu: Adalet arayışımız sürecek
13:04 Hol Kampı’ndaki operasyonda 16 DAİŞ’li yakalandı
12:23 Metro istasyonu ve füniküler hattı CHP'nin yürüyüşü öncesi kapatılacak
10:59 Sebahat Tuncel: Sırrı Süreyya Önder’i sahiplenme toplumsal barış talebidir
10:16 Barış Girişimleri’nden Önder açıklaması: Diren sevgili dost
10:14 Çağlar Demirel: Kadınlar Abdullah Öcalan ile görüşmek istiyor
09:44 ‘Çözüm olacaksa cezaevlerinden başlatılsın’