Musa Anter Davası'nda zaman aşımına 8 gün kaldı: Hukuk dışı yapılar korunuyor

img
ANKARA - Zaman aşımına 8 gün kalan Musa Anter Davası avukatı Selim Okçuoğlu, hukuk devleti niteliğinden uzak bir noktada olan Türkiye’de hukuk dışı illegal yapıların korunduğunu söyledi. 
 
Kürt bilge ve gazeteci Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesine dair açılan davanın duruşması, 15 Eylül 2022’de Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. JİTEM Ana Davası ve 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen davanın duruşması, zaman aşımına 5 gün kala görülecek. Buna rağmen kovuşturmanın ilerlemesi için herhangi bir adım atılmıyor.
 
İlk olarak Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile başlayan yargılama süreci, daha sonra kamu düzeni gerekçesiyle diğer faili meçhul cinayetler dosyalarında olduğu gibi bölge dışına çıkarıldı. Dosyanın 2015 yılında Ankara’ya nakline karar verildi.
 
Nakil nedeninin siyasi gerekçelerle dayandığını sık sık ifade eden dava avukatları, kamuoyunun ve ailelerin davaya ilgisini zayıflatma ve yargılanan sanıklar için cezalandırma riskini ortadan kaldırma amacı güttüğünü uzun yıllardır vurguluyor.
 
Davayı başından beri takip eden avukat Selim Okçuoğlu, yargılama sürecine dair Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı.
 
 Musa Anter Davası’nın diğer iki davadan tefrik edilmesi için defalarca talepte bulunuldu ancak sonuç alınamadı. Ret gerekçelerini hukuki boyutta nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
 
 Gelinen aşamada bizim dosyamız Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması noktasında tıkanmış durumda. Bu takınmanın aşılması amacıyla, zamanaşımı süresinin dolma riskine dikkat çekerek, Aygan hakkındaki yargılamanın tefrik edilmesi ve mevcut delillerle bir karar verilmesine yönelik ısrarlı taleplerimiz mahkeme tarafından her defasında reddedildi.
 
Ankara 6’ncı Ağır ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada talebimiz üzerine çok sayıda tanık dinlendi, bazı kurum ve kuruluşlardan ise eksik de olsa bilgi ve belge toplanmasına çalışıldı. Bildiğiniz gibi bizim davamızda tetiği çeken kişi olarak “Şırnaklı Hamit“ olarak belirtilen ve itirafçı Abdulkadir Aygan tarafından kesin olarak teşhis edilmiş olan Hamit Yıldırım isimli korucu sanık, 5 yıl süre ile tutuklu olarak yargılandı. Hamit Yıldırım daha sonra yasal tutukluluk sınırı dolduğu için yurtdışı yasağı ve imza verme biçimindeki adli kontrol kararıyla birlikte tahliye edildi. Daha sonra, başta Yeşil Kod isimli Mahmut Yıldırım ile bazı kamu görevlileri ve itirafçılar aleyhine açılmış olup Diyarbakır JİTEM Ana Davası olarak bilinen dava ile Dersim’de Ayten Öztürk’ün kaçırılıp katledilmesine ilişkin olarak Elazığ’da açılan davaların bizim davamız ile birleştirilmesine karar verildi. Biz bu karara başından itibaren karşı çıktık.
 
Dosyamız sanıklarından ve halen İsveç’te siyası sığınmacı olarak yaşayan Abdulkadir Aygan’ın savunmasının alınması sürecinin sağlıklı bir şekilde işlememiş olması sonucunda yargılama sürecinin tıkandığını söyleyebilirim. Mahkeme, başlangıçta İsveç’e giderek Abdulkadir Aygan’ın ifadesini bizzat almak istedi. Ancak Adalet Bakanlığı buna müdahale ederek mahkemenin bu kararını geri almasını sağladı. Bunun yerine Abdulkadir Aygan’ın talimatla ifadesinin alınması için İsveç’e yazı yazılmasını istedi. Mahkemenin Adalet Bakanlığı’nın bu biçimde müdahalesi ve yönlendirmesi sonucunda İsveç’e yazdığı yazılar sonucunda Abdulkadir Aygan ifade vermeyi reddetti. Abdulkadir Aygan’ın ifade vermeyi reddetmesi üzerine bizim talebimiz ve ısrarımız sonrası mahkeme bu kez yeniden bizzat kendisinin ifadesini almaya karar verdi. Bu karara karşı Adalet Bakanlığı, sessiz kalmasına rağmen İsveç ile bu konuda yapılması gereken adli iş birliği yazışmaları konusunda gerekli hassasiyeti ağırdan alarak sürecin fiilen işlemez hale gelmesine neden oldu.
 
Gelinen aşamada bizim dosyamız Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması noktasında tıkanmış durumda. Bu takınmanın aşılması amacıyla, zamanaşımı süresinin dolma riskine dikkat çekerek, Abdulkadir Aygan hakkındaki yargılamanın tefrik edilmesi, bir başka deyimle ayrılması ve mevcut delillerle bir karar verilmesine yönelik ısrarlı taleplerimiz mahkeme tarafından her defasında reddedildi.
 
 Zaman aşımıyla davanın sonlandırılmasının önüne geçilebilecek herhangi bir hukuki yol var mı? Hukuki süreç, zaman aşımı sonrası sizin tarafınızdan nasıl işletilecek?
 
Türkiye’deki hukuk düzeni açısından zamanaşımı kuralının önüne geçecek bir ihtimal ne yazık ki görünmüyor. Yargılamanın bu biçimde sonuçlanması halinde öncelikle Anayasa Mahkemesi’ne, sonrasında ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapmak dışında hukuki bir imkân bulunmuyor.
 
Sizin 22 Şubat 2000’de soruşturma sürecine dair AİHM’e bir başvurunuz olmuştu. AİHM kararlarının Türkiye’de işlevsizliğini ortaya koyan örneklerden biri olan başvuru ve sonucuna dair bilgi verebilir misiniz?
 
 
AİHM’e göre Türkiye, kontrgerilla olarak adlandırılan devlet içinde oluşturulmuş hukuk dışı yapıların faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için hiçbir çaba içerisinde yer almamıştır.
 
AİHM, 2007 yılında “yaşam hakkının hem maddi hem de usul açısından ihlal edildiğine” karar verdi. Ayrıca, olayın ardından ortaya çıkan ve Anter'in öldürülmesiyle doğrudan ilgisi olan, Meclisin 1998 tarihli “Susurluk raporu” gibi bazı önemli delillerin de yetkililer tarafından kullanılmadığını tespit etti. AİHM, Türkiye’yi yaşam hakkı ihlali ve etkili bir iç hukuk soruşturması yürütülmediği gerekçeleri ile mahkûm etti. Kararında çeşitli tespitlere yer verdi. AİHM’e göre Türkiye, kontrgerilla olarak adlandırılan devlet içinde oluşturulmuş hukuk dışı yapıların faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için hiçbir çaba içerisinde yer almamıştır.
 
Tanık olarak dinlenen Mehmet Eymür, ifadesinde, “Tüm bilgiler MİT’te ve Genelkurmay’da vardır” demişti. Buna benzer başka isimlerin ifadeleri de var. Mahkeme neden kayıtsız kalıyor?
 
MİT ve Genelkurmay’da konuya ilişkin olduğu belirtilen tüm belge ve bilgilerin getirtilmesi amacıyla yapmış olduğumuz taleplerimiz sonucunda mahkeme ara kararlar oluşturarak söz konusu kurumlara yazılar yazdı. Bu yazıların bir sonucu olarak MİT’ten Yeşil Kod Mahmut Yıldırım’ın konuya ilişkin beyanları olduğu belirtilen bazı dokümanların gönderilmesi ile yetinildi.
 
 Davanın siyasi saiklerle kapatılmaya çalışıldığı tartışmaları sürerken, siz bu durumu nasıl okuyorsunuz? 
 
Türkiye’de devletin bir hukuk devleti niteliğinden uzak bir noktada olduğu açık. Esas olarak “devletin sürekliliği” denilen olgunun yalnızca devletin görünen yüzü ile sınırlı olmadığı, devletin hukuk dışı illegal yapılarının da bu devamlılığın bir parçası olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla korunan şey aslında bu hukuk dışı illegal karanlık yapılardır.
 
Türkiye yargısının içine düşürüldüğü cezasızlık politikasını bir hukukçu olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
 
Türkiye’de yargı erki, kendisini devlet/yürütme erkinin bir parçası ve bu düzenin koruyucusu olarak görmekte. Bu durum özellikle siyası içerikli yargılamalarda daha da belirgin bir şekilde karışımıza çıkıyor.
 
Türkiye’de yargı erki, kendisini devlet/yürütme erkinin bir parçası ve bu düzenin koruyucusu olarak görmekte. Bu durum özellikle siyası içerikli yargılamalarda daha da belirgin bir şekilde karışımıza çıkıyor. Oysa bir hukuk devletinde yargı erki, yürütme erki/devlet aygıtı karşısında bağımsızdır ve ondan hesap sormanın etkili bir organıdır. Bu durum Türkiye’de ise tam tersidir. Dolayısıyla birçok alanda olduğu gibi Musa Amca’nın katledilmesine yönelik yargılamada da yargının siyasal iktidar/devlet aygıtı karşısında tümden bağımsız olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla özellikle siyasal nitelikteki yargılamalardaki cezasızlık yönündeki resmi anlayışın bir sonucu olarak etkili ve sonuç alıcı yargısal süreçler yaşanmamakta.
 
 Musa Anter’in katledilmesi karanlık bir sürecin başladığı tarihlere denk geliyor. Anter’in katledilişi o dönem için nasıl bir düşünce biçiminin ürünüydü? 90’lardan bugüne on binlerce faili meçhul cinayet, köy yakmalar ve gözaltında kayıplar yaşandı. Bunların karşısında adaleti arayanlar ise sonuç bulamadı. JİTEM ve benzeri yapılanmalar ne zaman gündemden düşecek?
 
Doksanlı yıllar devletin “topyekûn savaş” politikasının, dolayısıyla hukuk dışı yöntemlere başvurmasının en yoğun yaşandığı bir dönemi ifade etmektedir. Bu dönemde Kürt aydınlarının, siyasetçilerinin ve ileri gelenlerinin illegal yapıların hedefi haline gelmesinin temel nedeni Kürt meselesi ekseninde hızla gelişmekte olan kitlesel siyasal bilincin önüne geçmek, meseleyi bir şiddet sarmalına hapsederek boğmak ve bu konuda en basit demokratik çözümün bile ihtimal dışı kalmasını sağlayarak klasik ret ve inkâr politikalarının bir gereğini yapmaktı. Bu nedenle toplumun ileri gelenlerinin etkisizleştirilmesi, geniş halk yığınlarının sindirilmesi hedeflendi ve bu durum beraberinde köy boşaltmalar, faili meçhul cinayetler, zorla göçertme politikaları ile kendini gösterdi. Türkiye’de JİTEM örneğinde olduğu gibi tüm karanlık illegal yapıların gündemden düşmesinin tek yolu çoğulcu, demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk devletinin kurulması ile mümkün.
 
MA / Fırat Can Arslan

Diğer başlıklar

05/05/2024
23:16 Wan’da 3.9 büyüklüğünde deprem
22:17 Minbic’e yönelik saldırıda bir çocuk yaralandı
20:21 1 Mayıs gözaltı ve tutuklamalarına tepki: Kurtuluş yok tek başına
20:01 Uzmanlardan Çewlîg’te olası deprem için uyarı
19:58 DEM Parti Sêrt Gençlik Meclisi’nden motivasyon maçı
19:06 Emniyet müdürünün oğlu belediyede maaşa bağlanmış!
18:42 Kenya ve Brezilya'da sel: 294 kişi hayatını kaybetti
17:57 Munzur Festivali’nin tarihi belli oldu
17:53 Yazar Murathan Mungan'dan Wan'da söyleşi
17:39 Düzgün Baba Cemevi Başkanına ceza: Alevi toplumuna gözdağıdır
17:28 Dalyan’da yat limanı tepkisi
17:22 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 94’üncü gününde
17:16 Mereş’te iş cinayeti
16:11 DEM Parti Eş Genel Başkanları Paskalya kutlamasında
15:44 Amed'de Paskalya kutlaması
15:41 AKP'li Büyüksu'nun 'Yüksekova hiçbir şeyi hak etmiyor' sözlerine tepki
15:21 Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı
15:19 Cizîr'de sel felaketinin izleri siliniyor
14:46 Kenan Mak’ın anısına şiir ve öykü yarışması düzenlenecek
14:28 Minbic’e saldırı
14:02 Edanur Gezer soruşturmasında 1 tutuklama
12:57 Hesekê’de patlama
12:33 Birçok kentte Paskalya Bayramı kutlaması
12:30 DEM Parti: 1 Mayıs tutukluları serbest bırakılsın
11:40 Bakırhan ve Hatimoğulları Amed Belediyesi’ni ziyaret etti
10:58 İstanbul’da ev baskınları
10:57 6 kentte ‘özgürlüğe ses ver’ eylemleri başlatılacak
10:45 Şêrawa ve Şehba’nın köylerine saldırı
10:15 İran rejimi sanatçı Hamza Cehferî’yi gözaltına aldı
09:24 Jin derginin 62’nci sayısı çıktı
09:15 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 194 gündür haber yok
09:14 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:13 Artuklu Belediyesi ‘kayıp’ personellerini arıyor!
09:12 Mehmet Öcalan'dan bakanlığa: Tecrit yoksa neden görüşemiyoruz?
09:09 İHD’li Çapraz: Cezaevleri için herkes sorumluluk almalı
09:09 Yeni müfredat tartışmaları: Anadilde eğitim olmalı
09:08 AKP’li Bölünmez’in tüneli nedeniyle köy susuz kaldı
09:07 Bakanlık, belediyeyi DEM Parti kazanınca çöp aracını geri istedi
09:02 Kürt yayınevleri ekonomik kriz ve yasak kıskacında
09:00 05 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:03 Meteoroloji’den 18 kent için sarı kodlu uyarı
07:34 38 kişi tutuklandı
04/05/2024
23:05 Nisan ayında 32 kadın katledildi
22:50 1 Mayıs'ta gözaltına alınan 52 kişi için tutuklama talebi
22:19 ODTÜ'lü öğrencilerden yürüyüş: Bu daha fragman, asıl şenlik devrimde
21:27 Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı
19:15 'Şenyaşar'lara uğramayan adalet ülkenin hiçbir yerine uğramayacak'
18:49 Êlih Tabip Odası Başkanı Adıgüzel: Kriz hali faşizmle aşılmaya çalışılıyor
18:20 Sêrtliler, Amedspor maçını dev ekrandan izledi
17:41 Bayındır: Seyit Rıza ve arkadaşları gibi Dêrsim halkı da direniyor
17:39 Tarihçi Hür: Dersim Katliamı’nda bütün aktörler paydaştır
17:23 Amedspor'un şampiyonluk kutlamaları
17:02 Amedspor şampiyon oldu
16:49 Adana'da dağdan kopan kayalar yolu kapattı
16:23 30 yıllık tutsak Kemal Zengin tahliye edildi
16:18 30 yıllık tutsak Nurettin Çelebi'nin tahliyesi engellendi
16:12 Cizîr sular altında!
16:10 Adana'da 2 kişi tutuklandı
16:02 Adana'dan seslendiler: Seda, Sibel ve Solin'e özgürlük
15:59 Kesik'in meslektaşları: Arkadaşımızı serbest bırakın
15:23 İnsan hakları aktivistleri: Güvel ve Odabaş tahliye edilsin
15:20 2 kentte 'gözaltındakiler serbest bırakılsın' çağrısı
15:01 Amedspor-Menemen maçı başladı
14:40 Şirnex'te 3 kişi tutuklandı
14:27 ‘İhraçlar görevlerine dönene kadar mücadele edeceğiz’
14:16 Eğitim Sen Kadın Meclisi: Cinsiyetçi müfredatı reddediyoruz
14:10 4 kentte kayıpların akıbeti soruldu
14:09 İHD: Dêrsim Katliamı ile yüzleşin
13:39 Dêrsim Tertelesi anmasında 'yüzleşme' çağrısı
13:25 Cumartesi Anneleri 32 yıldır kayıp olan Yaman'ın akıbetini sordu
12:54 Gazeteci Dal 9 gündür hücrede tutuluyor
12:15 Avukatlardan 'tecrit yok' diyen bakanlığa yanıt: İmralı’da bütün haklar ihlal ediliyor
12:11 Women Press Freedom: Cezaevinde 92 kadın gazeteci var
11:32 İran güçleri bir kolberi ağır yaraladı
11:24 İtalyan avukat Menzione: İmralı'daki tecrit insanlık dışıdır
10:40 Bir sigara grubuna zam
10:35 Katledilen Qureshi’nin oğlu tutuklandı
09:40 DAİŞ saldırısında 17 Şam askeri hayatını kaybetti
09:17 Hatice Yıldız’ın avukatı: Acilen ameliyat olması gerekiyor
09:15 Alıkonulan gazeteciden 193 gündür haber yok
09:13 Tutsaklar mahkemeleri boykot ediyor, görüşlere çıkmıyor
09:11 'Demokratikleşme ve barış için tecride dur denilmeli'
09:09 Yeni müfredat: Sorgulamayan bireyler yetiştirilmek isteniyor
09:08 Berwarî: Bu savaş AKP’nin yenilgisi olacak
09:03 Gergerlioğlu: Gazeteciler iktidarı teşhir ettiği için hedef alınıyor
09:03 Piroğlu: AKP'ye vurulan darbe Erdoğan'ın istifasıyla sonuçlandırılmalı
09:03 13 gündür madenlere karşı eylemdeler
09:03 Islahiye Cezaevi'nde darp ve tehdit
09:00 04 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:55 Hênê'de cisim patlaması: Bir kardeş yaşamını yitirdi
08:07 Licik'te 2 işçinin daha cenazesine ulaşıldı
03/05/2024
22:20 Mersin'de 2 kişi tutuklandı
22:14 ODTÜ’lü öğrencilerden ‘bahar şenliği’ için yürüyüş kararı
22:04 Süleymaniye’de 4 dağcı yaşamını yitirdi
21:53 Almanya’daki Kürt kadınları CPT’ye 450 mektup gönderdi
20:34 1 Mayıs gözaltılarına tepki
19:57 Firari korucu 4 yıl sonra evinde yakalandı
19:45 Dêrsim 38 Duvar’ındaki katliama ait fotoğraflar kaldırıldı
19:37 Oğur’u katleden fail Kaçak'ın duruşması ertelendi
19:29 ‘Propaganda Günlerinde Hakikat’ paneli: Hakikati yazmaya devam edeceğiz
19:10 Öğrencilerden İstanbul ve Dêrsim'de Kenan Mak anması
19:03 Wan’dan seslendiler: Tutsak gazeteciler serbest bırakılsın
18:57 Dal için açıklama: Gazetecilik değil çıplak arama işkencesi suçtur
18:23 ‘Kırılan kapı’ davasında ekolojiste ceza
18:11 Bursa’da 2 kişi tutuklandı
17:55 31 yıllık tutsak 15 aydır tahliye edilmiyor
17:42 Şenyaşar ailesi için çağrı: Bu direnişe ortak olalım
17:38 DFG, MKG ve DİSK’ten basın özgürlüğü açıklaması: Mücadele sürecek
17:30 Hacettepe öğrencilerinden ‘ranta ve zamlara’ karşı rektörlük protestosu
17:15 Hewler Valisi Xoşnav'dan Mêrdîn ve Cizîr belediyelerine ziyaret
16:19 BES-AR: Genel enflasyon yüzde 102,80
16:10 Gözaltındaki gençler serbest
15:58 Êlih Belediyesi eşbaşkanı belli oldu
15:55 EMEP heyetinden basın örgütlerine ziyaret
15:54 Wan Barosu'ndan yeni avukatlar için 'Genç Ofis Bürosu'
15:45 Erdoğan: İlk fırsatta CHP ile görüşeceğim
15:42 DİB’ten Taksim açıklaması: Gözaltılar serbest bırakılsın
15:20 İHD'den 'Toplumsal barış ve halk iradesine saygı' nöbeti
15:08 Seyit Rıza ve yoldaşları için 40 fidan dikildi
14:23 DEM Parti-CHP görüşmesi: Anayasa için samimiyete ihtiyaç var
13:52 Mersin'de 3 Mayıs açıklaması
13:17 27 basın kuruluşu: Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçin
13:16 TÜİK önünden seslendiler: Gerçek rakamları açıklayın
12:52 CHP-DEM Parti görüşmesi başladı
11:48 Wan'da eşbaşkanlar gazeteciler ile bir araya geldi
11:48 DİSK Basın-İş’ten MA’ya ziyaret
11:24 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
11:01 Gever kırsalındaki askeri operasyon 7'nci gününde
10:52 Celal Başlangıç’ın ardından: Hakikatin izini sürdü
10:50 DEM Parti'den Dersim Katliamı açıklaması
10:20 TÜİK'e göre yıllık enflasyon yüzde 69.80
10:17 Hunergeha Welat'tan yeni eser
10:16 Mêrdîn ve İzmir’de ev baskınları: Yönetmen Kesik gözaltına alındı
10:03 ENAG enflasyon verilerini açıkladı
09:58 Ankara ve Antalya’da kadın katliamı
09:54 Benzin ve motorine zam
09:27 Basın Özgürlüğü Günü: İfade özgürlüğü tehdit altında
09:04 1 yılda katledilen kolber sayısı en az 54
09:04 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciye dair sorular 192 gündür yanıtsız
09:04 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:03 Tanîna Sindiyan'da doğa rengarenk
09:01 Av. Demirtaş: Tutsaklar eylemleriyle hukuksuzluğa işaret ediyor
09:00 03 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:52 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
08:49 Yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 6’sı ağır 34 yaralı
07:28 Gazeteci Başlangıç hayatını kaybetti
02/05/2024
23:59 İran rejimi bir Kürt kolberi daha katletti
23:55 Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok köye saldırı
23:18 İnegöllü: Uluslararası koruma başvurusu alınan müvekkilim kaçırılarak GGM'ye götürüldü
20:40 'Kanun Hükmü' filmi bu kez Ankara’da engellendi