Her kentte ortak talep: Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun

img
HABER MERKEZİ - Yeni eğitim-öğretim yılı dolayısıyla birçok kentte yapılan açıklamada, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talep edildi.  
 
Milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ilk ders zili bugün çaldı. Yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. Açıklamalarda, Kürtçe anadilinde eğitim talebi öne çıktı. 
 
ŞIRNAK 
 
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ile çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Bila zimanê Kurdî bibe zimanê fermi (Kürtçe resmi dil olsun)” pankartı ile “Heqîqet evin e, evin jiyana azad e (Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır)” ve “Navê min xweza ye (Benim adım doğa)” dövizleri taşındı. 
 
HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, yeni eğitim-öğretim yılında da milyonlarca Kürt çocuğunun anadillerinde eğitim alamadığına dikkati çekti.  Ecevit, “Kürt diline karşı düşmanlık sadece eğitim sisteminde ortaya çıkmıyor. Hayatın her alanında bu düşmanlık kendini gösteriyor. Yok sayma, Kürt dilini ortadan kaldırma yeni yollarla sürdürülüyor. Kürt dilini yasaklama ve engellemeler birçok alanda kendini gösteriyor. Bunun ortadan kaldırılması için Kürdistan ve dünyada kendine insanım diyen herkese sesleniyoruz; Kürt dilinin eğitim dili olması için her alanda seferberlik ilan edilmesi gerekiyor. Bu anlamda mücadelemizi büyütmeliyiz” diye konuştu. 
 
 
HDP'li Özgüneş ise, “Bugün AKP hükümeti, 12 Eylül zihniyetinin devamıdır. Kenan Evran bir diktatördü. Amerika'nın talebiyle sivil siyasete darbe yaptı. O günden bugüne Türkiye'deki hükümetler Kenan Evren ve Esat Oktay zihniyetiyle yönetiyor. 100 yıldır Kürt dili ve Kürt kimliği yasaklı. Bizlerin buna karşı çıkıp, mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
URFA
 
HDP Urfa İl Örgütü, "Kürt dili üzerindeki asimilasyonu durdurun” ve “Asimilasyona karşı anadilinde eğitim” talebiyle Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü Ömer Öcalan ve HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve yurttaş açıklamaya katıldı. Açıklamada, "Bila zimanê kurdî bibe zimanê perwerdehiyê" pankartı açıldı. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Garibe Yeşil, dillere dönük yasaklara tepki gösterdi. Yeşil, “Anadilde eğitim hakkın anayasal güvence altına alınmalı. Bütün sınıflarda anadilde eğitim verilmedi. Yasaklamaları kabul etmiyoruz, bu insanlık suçudur. Herkes anadilde eğitim verilene kadar mücadele etmeli. Dilimiz direnişimizdir" dedi. 
 
HDP’li Ömer Öcalan ise, Kürtçeye dönük saldırılara işaret ederek, “Kürtler bütün yasaklara karşı dilini yaşatıyor. Kürtlerin Kürtçe ders görmesini istiyoruz. Kürt kimliğine, diline karşı bir düşmanlık var. Bugün milyonlarca Kürt çocuğu eğitime başladı. Bu kirli siyaseti kabul etmiyoruz. Bütün dilleri ve dinleri savunuyoruz. Asimilasyonu durdurun” ifadelerini kullandı. 
 
 
Açıklama sonrası parti binasında dile dair panel düzenlendi. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ve HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar'ın konuşmacı olduğu panele Kürt yazar Salih Mevalî moderarörlük yaptı. Panelde Kürtçenin önemi üzerinde duruldu. 
 
ANKARA  
 
Anka Dil Kültür ve Sanat Derneği (ANKA-DER), dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, HDP yöneticileri, Devrimci Alevi Dernekleri (DAD), dernek üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.  Toplantıda konuşan ANKA-DER üyesi Nebahat Çalpan, Kürtçenin eğitim dili olması gerektiğini belirterek, bu konuda mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kürt diline yönelik düşmanlığın sadece eğitim alanında ortaya çıkmadığına değinen Çalpan, “Kürt halkını yok sayma, zulüm ve yok etme girişimleri modernize edilmiş yöntemlerle devam etmektedir” dedi.
 
 
Kürtçenin ana okuldan üniversiteye kadar eğitim dili olmasına dikkat çeken Çalpan, şöyle konuştu: “Türkiye devleti ve diğer devletler, özellikle Kürt dili, Kürt halkının tüm ulusal haklarını temel yasalarda kabul etmeli, resmileştirmeli ve uluslararası anlaşmalara uymalıdır. Bunun gerçekleşmesi için Kürdistan'ın ve dünyanın her yerindeki tüm Kürtleri ve kendine insan diyen tüm insanları Kürtçenin korunması ve geliştirilmesi, Kürtçe eğitim ve Kürtçe eğitimin resmileşmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz. Ve her alanda seferberlik ruhunu yükseltmek gerekiyor. Kürt okullarını ve üniversitelerini her yerde, yapalım.”  
 
VAN 
 
Van'da 24 siyasi parti ve sivil toplum örgütü, Sanat Sokağı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. "Ziman kirdeya hest û ramanê ye em perwerdehîya bi Kurdî dixwazin" pankartının açıldığı açıklamaya, HDP Van milletvekili Muazzez Orhan ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklama sırasından sık sık, "Bê ziman jiyan nabe" sloganı atıldı. Açıklamayı Kürt Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Kürtçe eğitmeni Seyit Kılıç okudu.
 
2022-23 yeni eğitim ve öğretim yılının bugün başladığını hatırlatan Kılıç,  99 yılda olduğu gibi yine Kürt çocuklarının dillerinden uzaklaştırıldığını ve asimile edildiğini söyledi. Sadece eğitim kurumlarında değil toplumun tüm alanlarında Kürtçeye yönelik bir saldırı olduğu kaydeden Kılıç, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olmasını istedi. 
 
 
Van'ın Saray, Çatak, Erciş ilçelerinden de aynı taleple HDP binalarının önünde açıklama yapıldı. 
 
MUŞ
 
Muş'ta HDP binası önünde yapılan açıklamaya aralarında HDP Milletvekili Şevin Coşkun'un da olduğu çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan HDP il yöneticisi Kerem Çitanak, Kürt dili üzerindeki saldırı ve yasakların son bulması gerektiğini kaydetti. 
 
 
MERSİN
 
Eğitim Sen Mersin Şubesi, yeni eğitim-öğretim yılına dair kent genelinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren rapor açıkladı. Şube binasında yapılan açıklamaya HDP Mersin il Eşbaşkanı Bedriye Kuş ve İHD yöneticileri de katıldı. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, her 4 öğrenciden birinin okula aç geldiğini belirterek, velilerin okul ihtiyaçlarını gideremediğini söyledi. Sümbül, servis ve kayıt paralarının da yüksek olduğunu ve bu durumun velileri zora soktuğunu kaydetti.  
 
 
Eğitime yeteri kadar bütçe ayrılmadığını kaydeden Sümbül, öğretmenlik meslek kanunu işaret ederek, "Öğretmenlerimizi sınavla birbirleriyle yarıştırarak çalışma barışını bozmakta ve zor ekonomik koşullarda bir miktar ücreti sınav karşılığı vermek gibi onur kırıcı bir düzenleme ile karşı karşıyayız” dedi. KHK’lerle görevden uzaklaştırılan öğretmenlerin bir an önce görevlerine iade edilmesi çağrısında bulunan Sümbül, “Eğitim Sen olarak emekçi eğitim bekçilerinin ve eğitimin tüm sorunlarına dair tespitler yapmaya ve bu sorunları gidermek için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 
 
HATAY 
 
HDP Dörtyol İlçe Örgütü,  "anadilde eğitim" talebiyle parti binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş ile HDP PM üyesi Zeki Koç katıldı. Kürtçe eğitim verilmesini isteyen HDP üyesi Abdülhalim Gümüş, "Zaman anadil eğitimine sahip çıkma zamanıdır" dedi.
 
İZMİR 
 
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, Çiğli’de bulunan dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan DAD İzmir Şube Eşbaşkanı Zeynel Bozkurt, devletin yeni eğitim öğretim yılında da Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinden olan zorunlu din derslerinin kaldırması çağrısını görmezden geldiğini söyledi. Anadilde eğitimin önündeki engellemelerin de devam ettiğini vurgulayan Bozkurt, "Eski akılla ve dikta rejimi benzerleri, yokluğumuz üzerine plan yapmaya devam etmektedir. Alevi halklarımızı oyalayan asimilasyon cenderisinden uzak durarak, demokratik bir gelecek için Yeni Anayasa, Seçimli Kurucu Meclis ve Kurucu Yurttaşlık fikrinde birleşmeye çağırıyoruz. Başka türlü eşit yurttaşlık fikirleri de altı boş yaklaşımlar olacaktır” diye konuştu. 
 
 
 
DERSİM 
 
Dersim’de Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı. Açıklamada, “Ma perwerde yê zonê Kırmanckî wazenime (Kürtçe eğitim dili olsun)” pankartı açıldı. HDP Dersim İl Eşbaşkanı Ferhat Yıldız, Kürtçenin Kirmanckî lehçesinde yaptığı açıklamada, öğrencilerin anadillerinde eğitim görmesinden mahrum olduğunu belirtti. Yıldız, "Bu zulüm asırlardır devam ediyor. 2023 yılında 100 yaşına girecek cumhuriyet döneminde bizi katlettiler, bizi sürgün ettiler, anadilde eğitim hakkımızı elimizden aldılar, inancımızı inkar ettiler” dedi. 
 
 

DİYARBAKIR

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri de öğretimde yaşanan sorunlara ilişkin Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada, “Öğretmenler ayakta Eğitim-Sen alanlarda” yazılı pankartını açan üyeler “Her zorak divê bi zinamanê xwe perwerde bibe”,  “Anadilde eğitim haktır”  ile “Em perwerda zimanê zikmakî dixwazîn” dövizlerini taşıdı.

Burada açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube sekreteri Fesih Zirek, Türkiye’de eğitim sisteminin ciddi sorunlarla devam ettiğini söyledi. Zirek, “Ülkemizde Türkçe dışında başka dillerde eğitimin olmaması, eğitimdeki en başat sorun olarak durmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde Kürt, Çerkez, Laz, Arap ve daha birçok halk yaşamakta ve her halkın kendi anadili bulunmaktadır. Bu realite bizim zenginliğimizdir. Özel olarak ilimizde yaşayan çocukların yüzde 90’ında fazlası Kürt çocukları olmasına rağmen bu çocuklar Kurmancî ya da Dimilkî lehçelerinin hiçbirinde eğitim alamamaktadır” dedi. 

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı, "Kürt dili eğitim ve resmi dil olsun" demek için Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Nusrettin Maçin, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Kürt Dil ve Kültür Ağı bileşenleri, siyasi parti temsilcileri, Eğitim-Sen Amed Şubesi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Bila zimanê Kurdî bibe zimanê perwerdehiyê/Kürt dili eğitim dili olsun" pankartının açıldığı açıklamada, "Her zarok divê bi zimanê xwe perwerde bibe" "Perwerdeye bi ziwanê maye heqe heme şaran o" dövizleri taşındı. Açıklama öncesi konuşan HDP il Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, her yerde Kürt dilinin savunacaklarını söyledi.

Ardından hazırlanan basın metninin Kırmanckî'sini MED-DER Üyesi Şükran Yakut ve Kurmanci'yi ise Şerefxan Cizirî okudu. Kürtçe eğitim hakkının eşitlik ve özgürlüğün anahtarı olduğunu ifade eden Cizirî, "Kürt dili onurumuzdur, varlığımızdır. Dilsiz yaşam olmaz. Asimilasyon ve yasak politikalarına karşı diyeceğiz ki Kürtçe konuşun, Kürtçe okuyun, Kürtçe yaşayın" dedi.     

BATMAN

Batman'da ise Kürt Dil Platformu öncülüğünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya ARÎ-DER, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA,  Barış Anneleri Meclisi, Batman Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim Sen Batman Şubesi, ÖHD, İHD, Petrol İş Sendikası Batman Şubesi, HDP, DBP Batman İl Örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Atatürk Park’ında yapılan açıklamada “Dar li ser koka xwe mîrov li ser zimanê xwe şîn dibe" ile "Perwerdiha ya bi zimanê xwe xeta me ya sor e" pankartları açıldı. Burada konuşan ARÎ-DER yöneticisi Havva Can, “Kürtçe şuan dünyanın her yerinde konuşulan merak edilen bir dil. Kürtçenin halklar arasında yoğun bir şekilde artması bir cevaptır. Biz de dilimizi yaşamın her alanına taşıyarak bu zenginliğimizi koruyalım” dedi. 

ADANA

 
 
HDP Adana İl Örgütü,  "Anadilde eğitim" talebiyle Heykelli Park'ta açıklama yaptı. Basın metninin Kürtçesini HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, Türkçesini ise HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış okudu. "Anadilde eğitim bir haktır, engellenemez, yasaklanamaz" diyen Kaya ve Karakış, "Ülke sınırlarımız içerisinde hangi halk hangi dili konuşuyorsa o dilde devlet desteği ile eğitim alma hakkına sahip olmalıdır. Aksi durum, asimilasyondur, kültür kırımdır” dedi. 
 
 
İZMİR

Yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü dolayısıyla HDP İzmir İl Örgütü asimilasyona karşı HDP Çimentepe Temsilciliği önü ve Menemen İlçe Örgütü binasında, “İki dil bir bavul filmi” gösterimi gerçekleştirdi.

Çimentepe de yapılan film gösterimine HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu katılırken, Menemen İlçe Örgütünde yapılan film gösterimine HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay katıldı. Ayrıca film gösterimine HDP il, ilçe yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Çimentepe Temsilciliği önünde yapılan etkinlikte konuşan Piroğlu, okulların açıldığını ancak dillerin hala yasak olduğunu söyledi. Piroğlu, “Sömürgeler ele geçirdiği yerde yasakladıkları ilk şey dilleridir. İnsanın dilinin yasaklanması özünden ve mücadelesinden kopmasıdır. Asimilasyonun amacı toplumları bir araya getiren temel unsurları yok etmektir. 12 Eylül'ün yıl dönümündeyiz. 12 Eylül’ü Kürtçe’nin yasaklanmasıyla biliriz. Bugün hala Kürtçe konuşmak, halay çekmek yasak. Bunca baskıya, imhaya ve yasağa rağmen dilimizi kültürümüzü, edebiyatımızı yok edemediler. Bu verilen mücadelenin sonucudur. Ezilen halklarla birlikte bu iktidarın saltanatını yıkıp kazanacağız” dedi.

KADINLAR DİLİN TAŞIYICILIĞINI YAPTI’

HDP Menemen İlçe binasındaki etkinlikte konuşan Kemalbay, anadilde eğitim mücadelesinde kadınların varlığının çok önemli olduğunu belirtti. Kemalbay, “Kadınlar dilin taşıyıcılığını yaptı. Bu dili koruyan, bu dili bugüne taşıyan ve yarına taşıyacak olan kadınların bu direncidir. Bizler başka halkların varlığını kendine tehdit olarak gören bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Nasıl ki Semra Güzel yoldaşımız bu egemenlere karşı baş eğmedi ise, bu coğrafyada yaşayan tüm Kürtler, tüm ezilen halklar ve devrimciler de baş eğmeyecek. Kimseden lütuf beklemiyoruz. Halkların eşitliğini, halkların özgürlüğünü savunuyoruz. Asimilasyon politikalarına karşı anadilde eğitimi de savunuyoruz” diye konuştu.

 Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik film gösterimi ile sona erdi.

 
 
 
 
 

Diğer başlıklar

17:15 İsrail askerleri Filistinli bir çocuğu başından vurdu
17:11 MHP'li Yıldız: İmralı görüşmesi çok olumlu geçti
17:01 Ayşegül Doğan: Tutanaklar açık biçimde okunmalıdır
16:56 Gazeteci Aykol’un durumu stabil
16:52 Kınık Merası'nın statüsünün değiştirilmesine tepki
16:51 AKP: Kayyum uygulaması düşmeli
CHP: TMK değişmeli, eşit yurttaşlık sağlanmalı
16:37 İHD ve TİHV İnsan Hakları Haftası programını açıkladı
15:24 HPG'li Can'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:07 Wan'da şüpheli kadın ölümü
15:06 Tutuklanan öğrencilere destek eylemi: Talepleri taleplerimizdir
14:14 Zınar Altuntaş hayalini gerçekleştirdi
14:07 Komisyonda tutanakların okunmasında 'fikir' ayrılığı
14:01 Komisyon ‘İmralı ziyareti’ gündemiyle toplandı
13:19 AP Türkiye Raportörü Amor DEM Parti'yi ziyaret etti
13:06 Mêrdîn’in gizli cenneti Qurdîs’te sonbahar görüntüleri
13:03 DEM Parti Eskişehir'de halk toplantısı düzenleyecek
13:01 Artuklu Üniversitesi’nde ‘kişiye özel kadro’ alımı mahkemeden döndü
12:27 Kurtulmuş: Mühim olan İmralı ziyaretinin komisyon ile paylaşılması
12:26 BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye’ye ilk resmi ziyaret
12:24 Tahliye edilen 30 yıllık tutsak: Kürtler özgürlüğüne kavuşacaktır
12:23 AB Komisyonu Rusya'yı kara listeye aldı
11:50 İSİG Kasım ayı raporu: 216 iş cinayeti yaşandı
11:43 Sağlıkçılar temizlikte çalıştırılmak zorunda bırakılıyor
10:04 Bahçeli'den süreç için yasal düzenleme açıklaması
10:00 Nobel Ödüllü isimler Barış ve Demokratik Toplum Konferansı’na katılacak
09:47 Ukrayna ve ABD heyeti Miami'de görüşecek
09:33 Kuvvetli yağış ve buzlanma bekleniyor
09:19 İlk ziyaretine 7 yaşında gitti, 29 yıldır cezaevindeki babasının yolunu gözlüyor
09:11 ÖHD Eş Genel Başkanı: Meseleye bütüncül hukuk çerçevesinde yaklaşılmalı
09:10 İlahiyatçı Salar: Diyanet hutbelerde süreci halka anlatmalı
09:09 Prof. Dr. Levent Köker: Çözümle Türkiye demokratikleşme sürecine girecek
09:07 TÜGVA'nın 'asimilasyoncu' projelerini kayyım finanse ediyor
09:05 Devrim komünlerle adım adım ilerliyor
09:00 04 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
03/12/2025
23:47 Tecavüz faillerine beraat!
23:43 Stutgart’ta Alevi ve Durzi halka saldırılar protesto edildi
23:03 Çocuk ölümlerini protesto eden 16 TİP'li genç tutuklandı
22:54 Amedspor Down Sendromlu Zınar’ın hayalini gerçekleştirecek
22:50 İsrail 10 yıl sonra Lübnanlı yetkililerle görüştü
21:01 Akış’ın tutukluluğuna devam kararına tepki: Darbe sürüyor
20:37 KDP, Xebat ve Lecan’a ağır silahlı güçleri yerleştirdi
20:18 BMGK 14 yıl sonra Şam’ı ziyaret edecek
20:16 Cenevre eyleminde Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi
19:00 Şam’a füzeli saldırı
18:52 Serra Bucak’tan Ongözlü Köprü ve Hevsel Bahçeleri açıklaması
18:49 KHK eylemi: Arkadaşlarımız derhal görevlerine iade edilmeli
18:31 Asgari ücret için ilk toplantı tarihi belli oldu
18:24 TÖP üyeleri serbest bırakıldı
18:19 30 yıldan sonra tahliye edilen Çirik: Diğer tutsakların da özgürlüğü yakındır
18:03 Barış Annesi Aliye Timur son yolculuğuna uğurlandı
17:49 Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Akış’ın tutukluluğuna devam kararı
17:37 Kuzey ve Doğu Suriye Halklar Meclisi tüzüğünü kabul etti
17:34 Divandere'de 8 kadın öğrenci zehirlendi
17:30 İran güçleri Ezîze Mûradiyan adlı Kürt kadını gözaltına aldı
17:17 AB ülkeleri Rusya'dan gaz ithalatı yapmamak üzere anlaştı
17:13 KESK: İktidarın sadık bürokratlarına 30 bin TL seyyanen zam
16:56 HPG'li Serhat Korkmaz'ın taziyesine kitlesel ziyaret
16:49 Katledilmek istenen Yasemin Durbak'a dayanışma ziyareti
16:35 Barzani: Entegrasyon garantisi olmadan QSD'nin silah bırakması beklenemez
15:38 'Engelliler ayrımcılığa, izolasyona mahkum ediliyor'
15:37 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
14:47 Okullarda ücretsiz yemek davası görüldü: 3 çocuktan 1'i okuldan aç dönüyor
14:04 Erdoğan: Kürt sorunu 'benim sorunumdur' iradesini bugün de taşıyoruz
12:16 Gülistan Kılıç Koçyiğit'ten 'Bahçeli'ye darbe olur' iddiasına yalanlama
12:10 Abdullah Öcalan’dan bütüncül hukuk mesajı: Demokrasi dışı müdahale olgusu Türkiye gündeminden çıkar
12:05 İngiltere'den sürece destek
11:39 Prof. Bose’den Abdullah Öcalan’ın çağrısına destek: Taraflar bu umut anını değerlendirmeli
11:30 TÜİK'in enflasyon oranı yine düşük çıktı
11:25 Okullarda ücretsiz yemek davası: Ne bakanlık ne de yargı çocukları aç bırakamaz
11:12 Bahçeli: Süreçten asla geri adım atmayacağız
10:52 Dêrsim’de fuhuş ağı: İsim isim teşhir ederek anlattı
10:34 DEM Parti MYK toplandı
10:32 Gazeteciler raporu: Gözaltı, soruşturma tutuklama, ceza, işten çıkarmalar sürüyor
10:16 Özgür Ülke anması: Hakikat açığa çıkarsa barışa o kadar yakın oluruz
10:08 TÖP üyesi 5 kişi gözaltına alındı
10:03 Dicle Nehri'ne düşen çocuğun cenazesi bulundu
09:55 Nahit Eren'den 'transfer' müjdesi: Söylemler kulübü yıpratmamalı
09:33 Urartular'ın 'başkenti işgal' altında
09:31 Hastane yol gösterdi: İhtiyaçlarını karşılayamaz, ancak R Tipi'ne sevk edilebilir!
09:20 Dr. Gezer: Engellilerin ailelerinin kaygıları ortadan kaldırılmalı
09:19 Prof. Dr. Şebnem Oğuz: Süreç, Türkiye'nin geleceğini belirleyen bir eşik
09:17 Mêrdîn’de uyuşturucuya karşı harekete geçtiler
09:15 Öldürülen gazeteci Hakan Tosun'un ablası: Adalet yerini bulmalı
09:07 Wan’da 10 ayda 158 hak ihlali yaşandı
09:05 Gençlerden çağrı: Uyuşturucu ve fuhuşa karşı birlikte önlem alalım
09:00 Dêrazor'un bir yanı yıkım, diğer yanı inşa
09:00 03 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
00:05 Amedspor’dan SMS kampanyası
02/12/2025
23:34 'Qamişlo’dan göçertilenlerin geri dönüşü sağlansın' çağrısı
23:23 Trump'tan Venezuela ve Kolombiya’ya kara operasyonu tehdidi
23:00 AB'nin eski dışişleri şefine gözaltı
22:11 Licê’deki fuhuş çetesine karşı toplantılar yapıldı
20:36 Dicle Nehri'ne düştüğü iddia edilen çocuk bulunamadı
20:33 Savcılıktan öz savunmaya ceza istemi
20:29 Putin: Avrupa savaş istiyorsa, hazırız
20:08 BM: Sudan savaşında 14 milyon kişi yerinden edildi
20:03 Gazeteci Karabay cezaevinden çıktı
19:10 İsrail saldırılarında 257 gazeteci katledildi
18:31 Mahkeme, hasta tutsağın tahliyesini engelleyen İGK kararını yasaya uygun buldu!
18:09 223 işçinin eylemi sürüyor: Ranta geçit vermeyeceğiz
18:07 Netanyahu: Şam’dan Hermon Dağı’na kadar silahsız bölge istiyoruz
17:46 Manavgat Belediyesi soruşturmasında 19 gözaltı
17:42 DEM Parti Heyeti İmralı'dan döndü
17:34 Lacan'da gerginlik sürüyor: Gazetecilerin ekipmanlarına el konuldu
17:15 Şüpheli çocuk ölümü davasında tahliye kararı
16:41 Ankara'da Savunmaya Özgürlük Nöbeti: Adaletin sesi yeniden yükselecek
16:19 ABD Adana konsolosu DEM Parti'yi ziyaret etti
15:59 Cinsel saldırıya uğrayan çocuk mahkemede dinlenecek
15:43 Gazeteci Karabay'a ceza ve tahliye
15:31 Besta’da asker gözetiminde ağaç kıyımı sürüyor
15:27 Amed'de Jineolojî atölyeleri başlıyor
15:22 Gazeteci Aykol'un tedavisi sürüyor
14:24 Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu: Alevi katliamına karşı ortak irade büyütülmeli
14:10 İzmir Barosu: Avukatların çalışma koşulları adil olmalı
14:04 Danıştay'a çağrı: Okullarda ücretsiz yemek davasını kabul et
13:36 Mîdyad’ta şüpheli kadın ölümü
13:34 Mahalleliler, taş ocağı çalışmalarını durdurdu
12:45 Bakırhan: Abdullah Öcalan'la görüşülmesi sorunun siyasal zemine taşınmasını sağladı
12:42 DSİ barajında çalışan işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti
12:13 İmralı Heyeti Abdullah Öcalan ile görüşmek için yola çıktı
12:02 Özgür Ülke gazetesinin bombalanması protesto edilecek
12:00 Federe Kürdistan ve idaresi dışındaki bölgelerde Kürt nüfus 10 buçuk milyona ulaştı
11:57 Filozof Ceruti: Abdullah Öcalan'ın çağrısı Ortadoğu'ya örnek olabilir
11:41 Amed Büyükşehir’den Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi açıklaması: Kararlıyız
11:36 Arap Alevileri: Suriye'deki Alevi katliamı derhal durdurulmalı
11:22 Duruşma için getirildiği Ahlat'ta 3 ay hücrede tutulacak
11:05 31 yıllık tutsağın tahliyesi Seyit Rıza'nın sözleri gerekçe gösterilerek ertelendi
11:02 Salih Müslim: Demokrasi yoksa entegrasyon da yok
11:01 Kürt mahallelerinde çete yapılanmaları
10:48 Putin ve ABD Ortadoğu Temsilcisi Witkoff Ukrayna'yı görüşecek
10:44 Bahçeli’den süreç açıklaması: Ok yaydan çıkmıştır, gemiler yakılmıştır
10:10 'Burası Kürdistan'dır' diyen Taşkesen'e sanal medya paylaşımından 4 yıl 2 ay ceza
09:40 5 kentte ‘borsa manipülasyonu’ soruşturması: 10 gözaltı
09:40 Alagöz'ün Giresun'daki maden genişletme isteği askıya çıktı
09:38 Hakime rüşvet suçlaması, eşine 9 milyon TL avukatlık ücreti kararı
09:05 Tehdit edilen eşbaşkanlar: Halkın iradesine saygı göstermek zorundalar
09:04 Mazgêrt avcıların hedefinde: Halk ve canlılar tedirgin
09:03 11'inci Yargı Paketi yarın görüşülecek: ‘Yama’ değil yeni bir İnfaz Kanunu lazım
09:03 Yerine kayyım atanan Akış’ın davası yeniden görülüyor
09:02 Yanlış restorasyon Wan'ın belleğini yok ediyor
09:01 Her yönüyle 'yaralı' bir kent: Şam
09:00 02 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
01/12/2025
23:52 Amasya'da cezaevi nakil aracı kaza yaptı
23:48 2026 yılı bütçe teklifi komisyonda kabul edildi
23:01 Geçiş Hükümeti, Süveyda'da bir kişiyi katletti
22:16 Trump, Netanyahu ile görüştü
22:12 Humus’un doğu kırsalında işkence ile toplu gözaltılar
21:15 Barrack, Şara ile görüştü, Trump desteğini yineledi
20:45 Özgür Özel'e yanıt: Kürtleri sadece sıkıştığınızda hatırlamayın
20:16 Bankacı Seçil Erzan'a 102 yıl 2 ay hapis cezası