Her kentte ortak talep: Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun

img
HABER MERKEZİ - Yeni eğitim-öğretim yılı dolayısıyla birçok kentte yapılan açıklamada, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talep edildi.  
 
Milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ilk ders zili bugün çaldı. Yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. Açıklamalarda, Kürtçe anadilinde eğitim talebi öne çıktı. 
 
ŞIRNAK 
 
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ile çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Bila zimanê Kurdî bibe zimanê fermi (Kürtçe resmi dil olsun)” pankartı ile “Heqîqet evin e, evin jiyana azad e (Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır)” ve “Navê min xweza ye (Benim adım doğa)” dövizleri taşındı. 
 
HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, yeni eğitim-öğretim yılında da milyonlarca Kürt çocuğunun anadillerinde eğitim alamadığına dikkati çekti.  Ecevit, “Kürt diline karşı düşmanlık sadece eğitim sisteminde ortaya çıkmıyor. Hayatın her alanında bu düşmanlık kendini gösteriyor. Yok sayma, Kürt dilini ortadan kaldırma yeni yollarla sürdürülüyor. Kürt dilini yasaklama ve engellemeler birçok alanda kendini gösteriyor. Bunun ortadan kaldırılması için Kürdistan ve dünyada kendine insanım diyen herkese sesleniyoruz; Kürt dilinin eğitim dili olması için her alanda seferberlik ilan edilmesi gerekiyor. Bu anlamda mücadelemizi büyütmeliyiz” diye konuştu. 
 
 
HDP'li Özgüneş ise, “Bugün AKP hükümeti, 12 Eylül zihniyetinin devamıdır. Kenan Evran bir diktatördü. Amerika'nın talebiyle sivil siyasete darbe yaptı. O günden bugüne Türkiye'deki hükümetler Kenan Evren ve Esat Oktay zihniyetiyle yönetiyor. 100 yıldır Kürt dili ve Kürt kimliği yasaklı. Bizlerin buna karşı çıkıp, mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
URFA
 
HDP Urfa İl Örgütü, "Kürt dili üzerindeki asimilasyonu durdurun” ve “Asimilasyona karşı anadilinde eğitim” talebiyle Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü Ömer Öcalan ve HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve yurttaş açıklamaya katıldı. Açıklamada, "Bila zimanê kurdî bibe zimanê perwerdehiyê" pankartı açıldı. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Garibe Yeşil, dillere dönük yasaklara tepki gösterdi. Yeşil, “Anadilde eğitim hakkın anayasal güvence altına alınmalı. Bütün sınıflarda anadilde eğitim verilmedi. Yasaklamaları kabul etmiyoruz, bu insanlık suçudur. Herkes anadilde eğitim verilene kadar mücadele etmeli. Dilimiz direnişimizdir" dedi. 
 
HDP’li Ömer Öcalan ise, Kürtçeye dönük saldırılara işaret ederek, “Kürtler bütün yasaklara karşı dilini yaşatıyor. Kürtlerin Kürtçe ders görmesini istiyoruz. Kürt kimliğine, diline karşı bir düşmanlık var. Bugün milyonlarca Kürt çocuğu eğitime başladı. Bu kirli siyaseti kabul etmiyoruz. Bütün dilleri ve dinleri savunuyoruz. Asimilasyonu durdurun” ifadelerini kullandı. 
 
 
Açıklama sonrası parti binasında dile dair panel düzenlendi. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ve HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar'ın konuşmacı olduğu panele Kürt yazar Salih Mevalî moderarörlük yaptı. Panelde Kürtçenin önemi üzerinde duruldu. 
 
ANKARA  
 
Anka Dil Kültür ve Sanat Derneği (ANKA-DER), dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, HDP yöneticileri, Devrimci Alevi Dernekleri (DAD), dernek üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.  Toplantıda konuşan ANKA-DER üyesi Nebahat Çalpan, Kürtçenin eğitim dili olması gerektiğini belirterek, bu konuda mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kürt diline yönelik düşmanlığın sadece eğitim alanında ortaya çıkmadığına değinen Çalpan, “Kürt halkını yok sayma, zulüm ve yok etme girişimleri modernize edilmiş yöntemlerle devam etmektedir” dedi.
 
 
Kürtçenin ana okuldan üniversiteye kadar eğitim dili olmasına dikkat çeken Çalpan, şöyle konuştu: “Türkiye devleti ve diğer devletler, özellikle Kürt dili, Kürt halkının tüm ulusal haklarını temel yasalarda kabul etmeli, resmileştirmeli ve uluslararası anlaşmalara uymalıdır. Bunun gerçekleşmesi için Kürdistan'ın ve dünyanın her yerindeki tüm Kürtleri ve kendine insan diyen tüm insanları Kürtçenin korunması ve geliştirilmesi, Kürtçe eğitim ve Kürtçe eğitimin resmileşmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz. Ve her alanda seferberlik ruhunu yükseltmek gerekiyor. Kürt okullarını ve üniversitelerini her yerde, yapalım.”  
 
VAN 
 
Van'da 24 siyasi parti ve sivil toplum örgütü, Sanat Sokağı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. "Ziman kirdeya hest û ramanê ye em perwerdehîya bi Kurdî dixwazin" pankartının açıldığı açıklamaya, HDP Van milletvekili Muazzez Orhan ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklama sırasından sık sık, "Bê ziman jiyan nabe" sloganı atıldı. Açıklamayı Kürt Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Kürtçe eğitmeni Seyit Kılıç okudu.
 
2022-23 yeni eğitim ve öğretim yılının bugün başladığını hatırlatan Kılıç,  99 yılda olduğu gibi yine Kürt çocuklarının dillerinden uzaklaştırıldığını ve asimile edildiğini söyledi. Sadece eğitim kurumlarında değil toplumun tüm alanlarında Kürtçeye yönelik bir saldırı olduğu kaydeden Kılıç, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olmasını istedi. 
 
 
Van'ın Saray, Çatak, Erciş ilçelerinden de aynı taleple HDP binalarının önünde açıklama yapıldı. 
 
MUŞ
 
Muş'ta HDP binası önünde yapılan açıklamaya aralarında HDP Milletvekili Şevin Coşkun'un da olduğu çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan HDP il yöneticisi Kerem Çitanak, Kürt dili üzerindeki saldırı ve yasakların son bulması gerektiğini kaydetti. 
 
 
MERSİN
 
Eğitim Sen Mersin Şubesi, yeni eğitim-öğretim yılına dair kent genelinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren rapor açıkladı. Şube binasında yapılan açıklamaya HDP Mersin il Eşbaşkanı Bedriye Kuş ve İHD yöneticileri de katıldı. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, her 4 öğrenciden birinin okula aç geldiğini belirterek, velilerin okul ihtiyaçlarını gideremediğini söyledi. Sümbül, servis ve kayıt paralarının da yüksek olduğunu ve bu durumun velileri zora soktuğunu kaydetti.  
 
 
Eğitime yeteri kadar bütçe ayrılmadığını kaydeden Sümbül, öğretmenlik meslek kanunu işaret ederek, "Öğretmenlerimizi sınavla birbirleriyle yarıştırarak çalışma barışını bozmakta ve zor ekonomik koşullarda bir miktar ücreti sınav karşılığı vermek gibi onur kırıcı bir düzenleme ile karşı karşıyayız” dedi. KHK’lerle görevden uzaklaştırılan öğretmenlerin bir an önce görevlerine iade edilmesi çağrısında bulunan Sümbül, “Eğitim Sen olarak emekçi eğitim bekçilerinin ve eğitimin tüm sorunlarına dair tespitler yapmaya ve bu sorunları gidermek için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 
 
HATAY 
 
HDP Dörtyol İlçe Örgütü,  "anadilde eğitim" talebiyle parti binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş ile HDP PM üyesi Zeki Koç katıldı. Kürtçe eğitim verilmesini isteyen HDP üyesi Abdülhalim Gümüş, "Zaman anadil eğitimine sahip çıkma zamanıdır" dedi.
 
İZMİR 
 
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, Çiğli’de bulunan dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan DAD İzmir Şube Eşbaşkanı Zeynel Bozkurt, devletin yeni eğitim öğretim yılında da Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinden olan zorunlu din derslerinin kaldırması çağrısını görmezden geldiğini söyledi. Anadilde eğitimin önündeki engellemelerin de devam ettiğini vurgulayan Bozkurt, "Eski akılla ve dikta rejimi benzerleri, yokluğumuz üzerine plan yapmaya devam etmektedir. Alevi halklarımızı oyalayan asimilasyon cenderisinden uzak durarak, demokratik bir gelecek için Yeni Anayasa, Seçimli Kurucu Meclis ve Kurucu Yurttaşlık fikrinde birleşmeye çağırıyoruz. Başka türlü eşit yurttaşlık fikirleri de altı boş yaklaşımlar olacaktır” diye konuştu. 
 
 
 
DERSİM 
 
Dersim’de Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı. Açıklamada, “Ma perwerde yê zonê Kırmanckî wazenime (Kürtçe eğitim dili olsun)” pankartı açıldı. HDP Dersim İl Eşbaşkanı Ferhat Yıldız, Kürtçenin Kirmanckî lehçesinde yaptığı açıklamada, öğrencilerin anadillerinde eğitim görmesinden mahrum olduğunu belirtti. Yıldız, "Bu zulüm asırlardır devam ediyor. 2023 yılında 100 yaşına girecek cumhuriyet döneminde bizi katlettiler, bizi sürgün ettiler, anadilde eğitim hakkımızı elimizden aldılar, inancımızı inkar ettiler” dedi. 
 
 

DİYARBAKIR

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri de öğretimde yaşanan sorunlara ilişkin Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada, “Öğretmenler ayakta Eğitim-Sen alanlarda” yazılı pankartını açan üyeler “Her zorak divê bi zinamanê xwe perwerde bibe”,  “Anadilde eğitim haktır”  ile “Em perwerda zimanê zikmakî dixwazîn” dövizlerini taşıdı.

Burada açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube sekreteri Fesih Zirek, Türkiye’de eğitim sisteminin ciddi sorunlarla devam ettiğini söyledi. Zirek, “Ülkemizde Türkçe dışında başka dillerde eğitimin olmaması, eğitimdeki en başat sorun olarak durmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde Kürt, Çerkez, Laz, Arap ve daha birçok halk yaşamakta ve her halkın kendi anadili bulunmaktadır. Bu realite bizim zenginliğimizdir. Özel olarak ilimizde yaşayan çocukların yüzde 90’ında fazlası Kürt çocukları olmasına rağmen bu çocuklar Kurmancî ya da Dimilkî lehçelerinin hiçbirinde eğitim alamamaktadır” dedi. 

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı, "Kürt dili eğitim ve resmi dil olsun" demek için Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Nusrettin Maçin, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Kürt Dil ve Kültür Ağı bileşenleri, siyasi parti temsilcileri, Eğitim-Sen Amed Şubesi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Bila zimanê Kurdî bibe zimanê perwerdehiyê/Kürt dili eğitim dili olsun" pankartının açıldığı açıklamada, "Her zarok divê bi zimanê xwe perwerde bibe" "Perwerdeye bi ziwanê maye heqe heme şaran o" dövizleri taşındı. Açıklama öncesi konuşan HDP il Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, her yerde Kürt dilinin savunacaklarını söyledi.

Ardından hazırlanan basın metninin Kırmanckî'sini MED-DER Üyesi Şükran Yakut ve Kurmanci'yi ise Şerefxan Cizirî okudu. Kürtçe eğitim hakkının eşitlik ve özgürlüğün anahtarı olduğunu ifade eden Cizirî, "Kürt dili onurumuzdur, varlığımızdır. Dilsiz yaşam olmaz. Asimilasyon ve yasak politikalarına karşı diyeceğiz ki Kürtçe konuşun, Kürtçe okuyun, Kürtçe yaşayın" dedi.     

BATMAN

Batman'da ise Kürt Dil Platformu öncülüğünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya ARÎ-DER, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA,  Barış Anneleri Meclisi, Batman Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim Sen Batman Şubesi, ÖHD, İHD, Petrol İş Sendikası Batman Şubesi, HDP, DBP Batman İl Örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Atatürk Park’ında yapılan açıklamada “Dar li ser koka xwe mîrov li ser zimanê xwe şîn dibe" ile "Perwerdiha ya bi zimanê xwe xeta me ya sor e" pankartları açıldı. Burada konuşan ARÎ-DER yöneticisi Havva Can, “Kürtçe şuan dünyanın her yerinde konuşulan merak edilen bir dil. Kürtçenin halklar arasında yoğun bir şekilde artması bir cevaptır. Biz de dilimizi yaşamın her alanına taşıyarak bu zenginliğimizi koruyalım” dedi. 

ADANA

 
 
HDP Adana İl Örgütü,  "Anadilde eğitim" talebiyle Heykelli Park'ta açıklama yaptı. Basın metninin Kürtçesini HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, Türkçesini ise HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış okudu. "Anadilde eğitim bir haktır, engellenemez, yasaklanamaz" diyen Kaya ve Karakış, "Ülke sınırlarımız içerisinde hangi halk hangi dili konuşuyorsa o dilde devlet desteği ile eğitim alma hakkına sahip olmalıdır. Aksi durum, asimilasyondur, kültür kırımdır” dedi. 
 
 
İZMİR

Yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü dolayısıyla HDP İzmir İl Örgütü asimilasyona karşı HDP Çimentepe Temsilciliği önü ve Menemen İlçe Örgütü binasında, “İki dil bir bavul filmi” gösterimi gerçekleştirdi.

Çimentepe de yapılan film gösterimine HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu katılırken, Menemen İlçe Örgütünde yapılan film gösterimine HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay katıldı. Ayrıca film gösterimine HDP il, ilçe yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Çimentepe Temsilciliği önünde yapılan etkinlikte konuşan Piroğlu, okulların açıldığını ancak dillerin hala yasak olduğunu söyledi. Piroğlu, “Sömürgeler ele geçirdiği yerde yasakladıkları ilk şey dilleridir. İnsanın dilinin yasaklanması özünden ve mücadelesinden kopmasıdır. Asimilasyonun amacı toplumları bir araya getiren temel unsurları yok etmektir. 12 Eylül'ün yıl dönümündeyiz. 12 Eylül’ü Kürtçe’nin yasaklanmasıyla biliriz. Bugün hala Kürtçe konuşmak, halay çekmek yasak. Bunca baskıya, imhaya ve yasağa rağmen dilimizi kültürümüzü, edebiyatımızı yok edemediler. Bu verilen mücadelenin sonucudur. Ezilen halklarla birlikte bu iktidarın saltanatını yıkıp kazanacağız” dedi.

KADINLAR DİLİN TAŞIYICILIĞINI YAPTI’

HDP Menemen İlçe binasındaki etkinlikte konuşan Kemalbay, anadilde eğitim mücadelesinde kadınların varlığının çok önemli olduğunu belirtti. Kemalbay, “Kadınlar dilin taşıyıcılığını yaptı. Bu dili koruyan, bu dili bugüne taşıyan ve yarına taşıyacak olan kadınların bu direncidir. Bizler başka halkların varlığını kendine tehdit olarak gören bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Nasıl ki Semra Güzel yoldaşımız bu egemenlere karşı baş eğmedi ise, bu coğrafyada yaşayan tüm Kürtler, tüm ezilen halklar ve devrimciler de baş eğmeyecek. Kimseden lütuf beklemiyoruz. Halkların eşitliğini, halkların özgürlüğünü savunuyoruz. Asimilasyon politikalarına karşı anadilde eğitimi de savunuyoruz” diye konuştu.

 Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik film gösterimi ile sona erdi.

 
 
 
 
 

Diğer başlıklar

14:51 TTB Demokrasi ve Sağlık Çalışma Grubu: Çözüm demokratikleşme programıyla mümkündür
14:41 Bütçe görüşmelerinde Yerlikaya'ya tepki: Huzur bu mu?
14:39 Eğitim Sen’den rapor: 2026 Eğitim Bütçesini kabul etmiyoruz
14:36 Kadın tutsaklar için birçok kentte açıklama: Dayanışmayı büyütelim GÜNCELLENİYOR
14:35 Fadime Elkan’ın taziyesi kitlesel ziyaret
14:05 Asistan hekimler eylemde
13:49 Barış İçin Toplumsal Girişim: 'umut hakkı'nın uygulanması talep edilmeli
11:56 Qamışlo'da ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ yürüyüşü
11:02 Temelli: Komisyon özel yasa hazırlanması için rapor hazırlayacak
10:58 Çöpte buldukları para ve ziynet eşyalarını sahibine teslim ettiler
10:20 Dêrsimli yurttaşlar: Doğa talanına izin vermeyeceğiz
09:34 Şiyar Be Platformu Sözcüsü: Sadece bizimle sonuç alınmaz, tüm dinamiklerin sözü olmalı
09:30 ‘Komisyon Abdullah Öcalan’la görüşmeli’
09:22 Kerboran'da bir genç öldürüldü
09:19 ‘Topyekun mücadele erkeklerin dönüşümünü zorunlu kılar’
09:11 Hareket Yönetimi: Zap güçlerimizi uygun sahalara çektik
09:10 Wan Baro Başkanı Özaraz: Entegrasyon yasaları düzenlenmeli
09:02 Foza Yûsif: Dünyada kadın perspektifiyle örgütlenmeli
09:00 17 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:47 Trump’tan, ‘Epstein dosyaları’ çağrısı
08:45 Birçok kentte kuvvetli kar yağışı ve sağanak bekleniyor
16/11/2025
23:15 Riha Barosu: İki çocuğun öldüğü iş cinayeti denetimsizliği göstermiştir
22:44 Tuncer Bakırhan, Barış Akademisyenleri ile bir araya geldi
22:34 BMGK, Gazze’ye ‘çokuluslu güç konuşlandırılmasını' yarın oylayacak
22:19 Gazeteci Alican Uludağ'ın Akand paylaşımına soruşturma açıldı
21:29 Ahmet Kaya’nın 1996’daki sözleri yayınladı
20:44 Bakanlıktan Şule Çet'in faillerinden Berk Akand hakkında açıklama
19:47 Annesi kızı Rojbin Sönmez’i ağıtlarla andı
18:54 Ekoloji Kervanı 2'nci gününde: Talana karşı sesimizi yükseltiyoruz
18:50 Reqa'da 2 Kürt genci kaçırıldı
18:46 İHD’nin yeni Eş Genel Başkanları belli oldu
18:36 Devrimci Parti kuruluşunun 10'uncu yılını kutlandı
18:29 Riha'da iş cinayeti: 2 çocuk yaşamını yitirdi
17:54 Kayyımın kapattığı Şamiran Kadın Yaşam Merkezi yeniden açıldı
17:36 TJA, 25 Kasım startını Kadifekale'de verdi
17:24 Kadınlar barış için buluştu: Öcalan'ın özgürlüğünü istiyoruz
17:15 Colemêrg-Wan Karayolunda kaza
17:12 Qamişlo'da Abdullah Öcalan için yürüyüş düzenlenecek
16:48 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Kadının özgür olmadığı bir toplum demokratik olamaz
16:37 Mûş'ta kar yağışı: 14 köy yolu ulaşıma kapandı
16:34 Sırrı Süreyya Önder Barış Futbol Turnuvası başladı
16:10 Yaşamını yitiren 5 HPG’li için anma
15:48 Kadınlardan fuhuş ve uyuşturucuya karşı mücadele çağrısı
15:30 YPG'li Yıldız'ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:47 Beton dökümü sırasında inşaat çöktü: 2 işçi yaşamını yitirdi
14:24 TJA’dan Dîlok’ta ‘şiddetle mücadele’ atölyesi
14:16 Silêmanî’de 25 Kasım’ın startı verildi
14:08 Wan'da Rojin Kabaiş Ormanı oluşturuldu
14:00 Tülay Hatimoğulları: Ey iktidar Dêrsim'den elini çek
13:57 Dêrsim’de miting öncesi kitlesel yürüyüş
13:39 Demirtaş: Eşit ve adil geleceği birlikte kuracağız
13:24 15 yaşındaki çocuktan 3 gündür haber alınamıyor
13:23 11’inci Yargı Paketi’nin bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor
12:47 Şule Çet'in faillerinden Berk Akand tahliye edildi
12:43 Saadet Partisi Grup Başkanı Kaya: Süreçten umutluyuz ama AKP yeteri katkı sunmuyor
12:17 OECD'nin sağlık raporunda Türkiye sonuncu
11:20 Jin dergi 'Dêrsim Katliamı'nı kapağına taşıdı
11:07 Riha’da işkence edilen çocuk ağır yaralandı
09:42 İki başarı hikayesi
09:35 25 Kasım Kadın Platformu: Taksim'e isyana çağırıyoruz
09:26 AKP’nin 23 yıllık 'suç' kaydı: En az 8 bin 33 kadın katledildi
09:23 Tutsak yakını: Devletin maskesi zindanlarda düşüyor
09:18 'Komisyon İmralı'ya gitmeli, kapılar ardına kadar açılmalı'
09:17 Engelli raporuna rağmen bir bırakıp bir tutukluyorlar
09:15 Wanlı yurttaşlar: Asgari ücret 50 bin TL olmalı
09:05 Metro inşaatındaki göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi
09:04 Elektriğe gizli zam: 900 TL gelen fatura bin 900 TL olacak
09:00 16 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:09 Meteoroloji’den Colemêrg, Şirnex ve Wan için sarı kodlu uyarı
15/11/2025
22:11 Ege Denizi'nde deprem
22:05 Kabataş'ta metro inşaatında iskele çöktü
21:45 Zehirlenip yaşamını yitiren ailenin kaldığı otel boşaltıldı
21:39 Tiktok’tan Seyîd Rıza anmasına sansür
21:18 Tuncer Bakırhan: Komisyon derhal İmralı’ya gitmeli
20:59 Hayvansever kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
20:54 Rojin Kabaiş eylemine ‘uyarı’ cezası
20:19 Brezilya’da binler iklim adaleti için yürüdü
20:07 Seyid Rıza ağıtlarla anıldı
19:55 MAF-DAD kongresinde süreç tartışıldı
19:17 Erzirom ve Xana Axpar’da kadın buluşması
19:07 Anne ve iki çocuğunun ölümüne dair gözaltı sayısı arttı
18:02 Dîlok’ta iş cinayetleri protesto edildi
17:58 Adalet Nöbeti'nde taciz failinin duruşmasına çağrı
17:46 EGEÇEP’ten ortak mücadele çağrısı
17:45 EHP: Asgari ücret 65 bin TL olmalı
17:40 Yazar-ressam Hüseyin Özsoy, Wan’da okurlarıyla buluştu
17:35 Mêrdîn’de taziye evine saldırı
17:33 Seyîd Riza ve arkadaşları için klip: Cigêram
17:30 DADER konferansı: Devlet adım atsın
17:24 ‘Barış ve özgürlükte ısrar ediyoruz’ buluşmasına çağrı
17:23 Barış gazeteciliği paneli: Militarist habercilik dili toplumda düşmanlık yaratır
17:18 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
17:13 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Demokratikleşme olmadan barış olmaz
17:11 Êlih’te taziyelere kitlesel ziyaret
17:02 Kadınlar alanlarda: Şiddetsiz yaşamı birlikte kuracağız
17:01 'Zindandaki Kadınların Öyküleri' okurlarla buluştu
16:49 57 bin ağacın kesileceği rant projesi yargıya taşındı
16:35 Dêrsim’deki doğa mitingine katılım çağrısı: Sesimize ses verin
16:14 Demokratik Birlik İnisiyatifi: Sürecin öncüsü olacağız
16:07 Seyîd Rıza ve yol arkadaşları birçok kentte anıldı
15:55 İzmir Bağımlılıkla Mücadele Platformu kuruluşunu ilan etti
15:51 Takas Pazarı’na yoğun ilgi
15:17 ‘Muhlise Karagüzel ve Kavak’ı derhal serbest bırakın’
14:33 Koğuş değiştirmek isteyen tutsak darp edildi
14:28 COP 30 tepkisi: Ekolojik yıkım derinleşiyor
14:04 Mêrdîn kısa süreli yağışta göle döndü
13:56 İHD 22'nci Genel Kurulu başladı: Devletin Kürt meselesindeki güvenlikçi politikası değişmedi
13:51 Kayıplar için beş kentte adalet talebi
12:56 Cumartesi Anneleri Nazım Gülmez için adalet istedi
12:28 Dêrsim’de Seyit Rıza anması: Mezar yerlerini açıklayın
12:18 Sındırgı’da art arda depremler
10:37 CHP Milletvekili Akgün Alp: Devlet, Abdullah Öcalan ile görüşüyorsa Komisyon neden görüşmesin?
10:28 İşçi servisi devrildi: 14 yaralı
10:14 Nizamettin Kabaiş: Tehditlere rağmen mücadelemiz sürecek
09:24 Dilovası’nda yaşamını yitiren işçi sayısı 7'ye yükseldi
09:23 HDP binalarına saldırı dosyası 10 yıldır neden kapalı tutuluyor?
09:22 Dêrsim'de yüzlerce toplu mezar var: Yüzleşme çağrısı
09:11 Ruhsatsız fabrika yangından sonra mühürlendi!
09:08 Dilan Mızrak: Devlet sürecin hukuki zeminini bir an önce oluşturmalı
09:07 Kültürel hafıza yok oluyor, Ermeni evleri bir bir çöküyor
09:06 Bataklığa sürüklenenler anlatıyor: Ayağım tekerlek olmuş, tamir etmeye çalışıyordum
09:05 Çöken bina, patlayan depo: İhmalin getirdiği ölümlere karşı mücadele edeceğiz
09:04 Selamet Yeşilmen’in failleri 10 yıldır bulunmadı: Adalet bekliyoruz
09:03 Soğuk havalar cep yakıyor
09:03 'Halk ve inançlar arasında problem yok; sorun kanun ve yasalardır'
09:02 'Barışa katkı için Seyîd Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın'
09:01 Devlet merkezli uygarlık sistemin yok edici düzeni: Kastik katil
09:00 15 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:59 Amed'de yollar göle döndü
08:22 Kürdistan kentleri için kuvvetli yağış uyarısı
14/11/2025
23:56 Yeni kurulan TELE2’nin haberine erişim engeli
23:42 Licê'nin Qelesi mezrasında ev baskını
23:19 Şam'da art arda patlamalar meydana geldi
22:50 Gençlerden Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için meşaleli yürüyüş
22:43 DEM Parti eski il eşbaşkanına 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
22:36 Mêrdîn'de fırtınada motosikleti devrilen kurye yaralandı
22:10 Rahman A. boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
21:36 Kürdistan kentlerine ayrılan kültür ve turizm bütçesi yüzde 5'in altında
21:23 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê girişlerindeki kontrol noktaları kaldırıldı
21:20 Sabahat Tuncel: Barış bizim için bir tercih değil zorunluluktur
20:46 İstanbul'da Rojin Kabaiş için eylem
20:35 Êlih'te iş cinayeti
19:46 Gülhan'ı katleden faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
19:19 ‘Aç kalalım ama kültürsüz kalmayalım’
18:37 İşçiler 107 gündür eylemde: Taleplerimiz karşılansın
18:24 CHP'den İBB iddianamesine ilişkin HSK'ye başvuru
18:18 DEM Partili Oluç: Eli kulağındadır, kayyım rejiminin sonuna geliniyor
18:08 Riha’da toz taşınımı etkili oldu
18:02 HPG’li İş, kitlesel bir şekilde toprağa verildi
17:32 25 Kasım eylemleri: Dayanışmayla karanlığı yeneceğiz