Semra Güzel’e şiddet uygulanmasına dair suç duyurusu

img
ANKARA - HDP Hukuk Komisyonu, Semra Güzel’e şiddete maruz kalmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polisler ve görüntüleri servis eden basın yayın organları hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alınarak tutuklanan Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve HDP adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in 3 Eylül’da İstanbul Adliyesi’ne sevk edilmesi sırasında kamuoyuna yansıyan görüntüler üzerinden yapılan suç duyurusunda kolluk kuvvetleri, görüntüleri servis eden basın yayın organları ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında soruşturma başlatılması istendi.
 
6 SUÇTAN SUÇ DUYURUSU
 
Suç duyurusunda Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “işkence”, “hakaret”, “suç işlemeye alenen tahrik”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “soruşturmanın gizliliğini ihlal”, “adil yargılamayı etkileme” maddelerinden işlem yapılması talep edildi.
 
Suç duyurusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Güzel’in 2 Eylül’de gözaltın alınması ardından Twitter hesabı üzerinden hedef gösterdiği, yalan bilgiler kamuoyuna servis ettiği belirtildi.
 
‘EZİYET EDİLDİ’
 
Polislerin Güzel’e yönelik işkence görüntülerine dair de Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 93’üncü “kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının beden ve hayat bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiklerine ilişkin belirtilerin varlığı halinde” kelepçe takılacağı hatırlatılan suç duyurusunda, “Güzel’in kaçma veya birine zarar verme ihtimali dahi mümkün değilken plastik ters kelepçe ile elleri arkasından bağlandığı, kolluk tarafından basına ve sosyal medyaya servis edilen video ve fotoğraflar tespit edilmiştir” denildi. Görüntülerde iki kadın polisin Güzel’in kollarını kırmak istercesine yukarı kaldırdığı, saçları çekildiği, ense ve kafasına bastırılarak eziyetle kafasının eğmeye çalışıldığı hatırlatılan suç duyurusunda, görüntülerin bir örneği de dosyaya eklendi.
 
‘SOYLU’NUN TALİMATIYLA UYGULANDI’
 
Suç duyurusunda “Basına yansıyan görüntülerden de anlaşılacağı üzere, müvekkilimizin gözaltına alınması ve şüpheli Süleyman Soylu’nun sosyal medya hesabı olan twitter üzerinden müvekkili suçlayıcı ve hedef gösterici paylaşımından itibaren başlayan süreç boyunca kolluk görevlileri tarafından müvekkili işkence ve hakaret edilmesi, küçük düşürülmesi gereken ‘düşman’ olarak gördükleri ve buna göre hareket ettikleri çok açıktır. Kolluğun müvekkile karşı davranışları, görevini yerine getiren kamu görevlisi olmasından ziyade intikam alma hırsıyla, düşmanca bir öfke ve nefretle hareket ettiği açıktır. Bunun, uzun zamandır sistematik olarak Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı olan şüpheli Süleyman Soylu ve iktidar partisinin, HDP’yi, HDP'li milletvekillerini ve HDP’li herkesi sistematik bir şekilde hedef gösteren paylaşımlarından ve söylemlerinden bağımsız olmadığı da bir gerçektir. Kolluk makamları devlet tüzel kişiliği içerisinde olup hiyerarşik olarak İçişleri Bakanlığına bağlıdır. Bu itibarla müvekkile karşı açık şekilde işkence suçu işleyen kolluk görevlilerinin, bağlı bulundukları bakanlığı temsil eden şüpheli Süleyman Soylu’nun doğrudan talimatıyla hareket ettikleri ortadadır” denildi. Soylu’nun “suç işlemeye alenen tahrik suçunu” paylaşımlarıyla oluşturduğu kaydedildi.
 
‘ŞİKAYETLERİMİZ SONUÇSUZ KALIYOR’
 
Soylu’nun “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunu da oluşturduğuna dikkat çekilen suç duyurusunda, “müvekkil Semra Güzel'i ve mensubu olduğu partiyi terörize eden ifadeler olup bu partide çalışan, partiyi temsil eden ve oy veren kitleyi hedef haline getiren, ağır tahrik ve nefret içeren, kasıtlı ifadelerdir. Şüphelinin amacının müvekkil partiyi ve milletvekili olan müvekkilimiz sayın Güzel’i kriminalize etmek ve hedef göstermek olduğu açıktır. Nitekim müvekkilin de üyesi olduğu Halkların Demokratik Partisi üye, çalışan, yönetici ve seçmenlerinin uğradığı binlerce saldırı bulunmakta ve bunlara yönelik tüm tarafımızca yapılan şikayetlerin büyük kısmını sonuçsuz kalmıştır. Şikayetlerimize konu suçların büyük kısmı kolluk personeli tarafından gerçekleştirilen taciz, saldırı, hakaret, kötü muamele ve işkence oluşturmaktadır” denildi.
 
‘CEZA ARTTIRILSIN’
 
HDP Genel Merkezi de dahil olmak üzere bir çok parti binasına, miting ve benzeri etkinliklerine çeşitli tarihlerde saldırılar gerçekleştirildiği hatırlatılan suç duyurusunda, “Bu saldırılarda yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştır. Söz konusu saldırılar devam etmekte olup işbu şikayete konu söylem ve eylemlerin de sistematik saldırıların büyük bir parçası olduğu, toplumun önemli bir kesimini provoke ederek müvekkiller ve müvekkil parti üyelerine karşı suç işlemeye alenen tahrik ettiği ve suçun unsurlarının oluştuğu ortadadır. Bunun yanında, TCK. 214. maddesi şikayet konusu olayda basın yayın yoluyla işlendiği için 218. maddeye göre verilecek cezanın da yarı oranında artırılması gerekmektedir” diye belirtildi.
 
‘BASIN GÖREVLİLERİ TESPİT EDİLSİN’
 
Güzel’in gözaltına alınması ardından iktidar yanlısı basın tarafından da hedef gösterilmesine dair de şikayette bulunularak, şunlar kaydedildi: “Müvekkilin gözaltına alınması ile ilgili onlarca medya kuruluşu tarafından, soyut ve mesnetsiz ifadelerden oluşan sayısız haber yapılmıştır. CMK’nın 157. Maddesi kapsamında, soruşturma kural olarak kamuya karşı gizli bir şekilde yürütülür. Savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir. Soruşturmanın gizliliği ilkesi, soruşturmanın tarafları ve avukatları dışındaki tüm kişi veya kurumlara karşı geçerlidir. Soruşturmanın gizliliği ilkesi, sağlıklı ve hızlı bir soruşturma yapılarak şüphelinin leh ve aleyhine olan delillerin toplanmasını, böylelikle adil bir yargılamanın temin edilmesi, masumiyet karinesinin ve özel hayatının korunmasını amaçlayan bir ceza muhakemesi ilkesidir. CMK. 285. maddesi kapsamında 'Soruşturmanın Gizliliğini İhlal Suçu', soruşturma aşamasında yapılan gözaltı, yakalama, arama, sorgu vb. kolluk görevlilerinin dahil olarak yaptığı soruşturma işlemlerinin içeriklerinin açıklanması suretiyle meydana gelen bir suç tipidir. Şikayet konusu yayınlar müvekkilin özel yaşamının gizliliğini ve masumiyet karinesini alenen ihlal etmiştir. Bu itibarla söz konusu gözaltı işleminin video görüntülerini kaydeden kolluk personeli veya basın görevlilerinin tespit edilerek bahse konu madde kapsamında cezalandırılması yasa gereğidir.
 
YAYINLARIN KALDIRILMASI TALEBİ
 
Söz konusu kayıtları paylaşan yayın kuruluşları ile ilgili ayrıca soruşturma yürütülüp söz konusu yayınların derhal sildirilmesi cumhuriyet savcılığının yasal yükümlülüğü altındadır. Müvekkilimiz, sonunda beraat etse dahi şüpheli ve mensubu olduğu iktidar partisi bu görüntüleri yayarak kamuoyunda, müvekkilimiz aleyhinde olumsuz algı yaratma amacına ulaşmış olacaktır. Bu sebeple söz konusu yayınların derhal tedbiren kaldırılması gerekmektedir.”
 
Dilekçenin sonuç kısmında da şu ifadeler yer aldı: “Şüpheliler hakkında işkence (TCK Md.94), hakaret (TCK Md.125, 125/3-a, 125/4), suç işlemeye alenen tahrik (TCK Md.214), halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK Md.216 ile 218), Soruşturmanın Gizliliğini İhlal Suçu (TCK Md.285), adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs (TCK Md. 288) ile re'sen tespit edilecek diğer suçlar ile şüpheliler etkin soruşturma yürütülerek şüphelilerin cezalandırılması için iddianame düzenlenmesi ve cezalandırılmaları talep olunur.”
 
 
 
 

Diğer başlıklar

17:39 AB’nin İstanbul Sözleşmesi’ne katılımı onaylandı
17:08 Munzur Dağları’nda bilir kişi keşfi
17:04 İzmir Barosu'ndan polis saldırısına karşı suç duyurusu
16:57 Mayıs ayında erkekler 40 kadını katletti
16:36 Sınır dışı edilecek 103 kişi için acil çağrı
16:24 İHD’den Barış Nöbeti: Sandıktan çıkan iradeye kulak verilsin
15:52 Dersim Katliamı’nın tanığı Çiçe ve Duman yaşamını yitirdi
15:49 8 korucunun silahına el konuldu
15:40 O’Hearn: Dünyanın en karanlık sistemi İmralı'da
15:09 Özerk Yönetim'den Şam'a Sudan tepkisi
14:06 Meclis’te yemin töreni başladı
13:38 Emine Şenyaşar: Bu zulüm son bulsun
13:34 Dersim Dernekleri'nden otobüs saldırısına tepki
13:20 Melik ve Ayyıldız mezarları başında anıldı
13:16 Rektör harem selamlık 'pikniği' savundu
12:58 Ailelerden İmralı başvurusu
12:22 Yeşil Sol Parti Meclis görev dağılımını yaptı
11:59 Bodrum’da şüpheli kadın ölümü
11:50 Amed esnafının deprem destek kredisi kesildi
11:29 Karayılan: Kürt sorununun muhatabı partiler değil devlettir
11:12 Rektörden akademisyenlere 'idari ve adli ceza' tehdidi
10:59 Mexmûr direnişi 14'üncü gününde
09:45 Mayıs ayında 8 kez yasaklı silah kullanıldı
09:11 Eğitim Sen’den YKS çağrısı: Bu yanlıştan dönün
09:07 Özdemir: ‘Devlet aklı’nın Kürt siyasetini zayıflatma hamleleri sonuç almaz
09:05 'Tahrik' savunması yapmayan sanığa 'tahrik' indirimi yapıldı
09:04 Mexmûr’da direniş diyaloğun önünü açtı
09:04 ‘Erdoğan rejiminin saldırılarına karşı Kürtlerle birleşmeli’
09:03 Hak örgütleri: İhlallere karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
09:02 Sırtında platin ve tek böbrekle yaşayan tutuklu felç geçirdi
09:01 Keskin: Seçimde en örgütlü davranan Kürtler oldu
09:01 Qerejdax'ın kara taşına şekil veriyor
09:00 02 HAZİRAN 2023 GÜNDEMİ
01/06/2023
23:19 AP’de cezaevleri ve tecrit konferansı düzenlenecek
22:10 ABD'den Sudan'a yeni yaptırımlar
22:00 LeMan kapağına seçim sonuçlarını taşıdı
20:52 Mexmûr’daki direniş Luzern’de sahiplenildi
20:33 DEDAŞ 500 hanelik köyü karanlıkta bıraktı
19:48 Kadir Şeker tutuklandı
19:10 CHP MYK üyeleri istifa etti
18:45 Muğla ve Mersin'de Gezi anması
18:35 Ethem Sarısülük Güvenpark’ta anıldı
18:30 Bolu'da iş cinayeti
18:13 IFJ’den İran’da tutuklu 12 gazeteci için çağrı
17:58 İBB çalışanlarına saldıranlardan biri tutuklandı
17:40 Amed’te bir çay ocağına silahlı saldırı
17:15 30 yıllık tutuklu Mehmet Şahin tahliye oldu
16:37 Yeşil Sol Parti milletvekilleri toplandı
16:27 ‘Millet İttifakı 28 Mayıs itibariyle bitmiştir’
16:11 Erdoğan'ın mal varlığı açıklandı
15:42 Şengal’de bir eve hava saldırısı
15:37 Çimento fabrikasına karşı çıkanlara soruşturma
15:18 DEDEF'ten 'örgütlenme' çağrısı
15:09 Erdoğan kutlamalarında vurulan çocuk yaşamını yitirdi
15:03 Şirnex’te 14 bölgeye yasak
14:46 Şenyaşar ailesinden karikatürlü mesaj
14:26 Meclis yarın yemin töreniyle açılacak
14:06 Eren Keskin beraat etti
13:53 İran’da bir ayda 142 idam
13:49 Tutuklular havalandırmaya çıkarılmıyor
13:47 CHP MYK toplantısı başladı
12:55 Dolar durdurulamıyor!
12:50 Merkez Bankası’ndan KKM kararı
12:48 Bafil Talabani: Birlikten başka seçeneğimiz yok
12:06 Rosa Kadın Derneği yöneticisi beraat etti
11:50 İkinci tur kesin sonuçları açıklandı
11:33 HDP Sözcüsü Günay: Eleştiri-özeleştiriyle büyük kongreye yürüyeceğiz
11:31 Berkin Elvan karikatürü paylaşımına beraat
11:28 İran’da bir ayda 107 tutuklama
11:20 Aydoğan hakkındaki yakalama kararına dair talebe ret
10:56 Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuru
10:53 Harem selamlık 'piknik' iptal edildi
10:43 29 yıl geçti: Muhsin Melik canını halkına adadı
10:39 AYM bekçilerin bazı yetkilerini iptal etti
10:14 Gebze’de işçileri taşıyan minibüs kaza yaptı: 13 yaralı
10:12 Munzur'da yönetmeliğe aykırı maden ocağı
10:11 Hazine 215 milyar lira borçlanacak
10:01 Efrin'de 53 kişi kaçırıldı, yüzlerce ağaç kesildi
09:44 Semsûr’da kanser hastaları tedavi için Dîlok’a gidiyor
09:23 İzmir'de 6 genç gözaltına alındı
09:14 Siyaset bilimci Aytaç: Erdoğan’ın zaferi mutlak değil
09:11 Wan sokakları: AKP yükseldikçe, ekonomi düşüyor
09:07 Ev baskınında maruz kaldığı polis şiddetini anlattı
09:07 Acar: Tek bir kişi de kalsak gerçekler karanlıkta kalmayacak
09:05 İşçiler: 3 ay biriktirdiğimizle 9 ay geçinmeye çalışıyoruz
09:04 CPT’ye İmralı başvurusu: Acil sonuç alıcı tutum bekliyoruz
09:03 Baro Başkanı Yılmaz: Cüppemizde ilik de düğme de yok, korkmuyoruz
09:02 Orman kıyımının yaşandığı Şirnex’te vali fide dağıtıyor!
09:00 1 HAZİRAN 2023 GÜNDEMİ
31/05/2023
21:57 Guterres, Sudan’ı görüşmek için BMGK’yi toplantıya çağırdı
21:41 Balcı’nın belini kıran polise ‘ödül’ gibi ceza
21:21 Taksim Dayanışması’ndan Gezi Direnişi eylemi
20:34 Bursa’da iş cinayeti
20:09 Çiğli'de çocuk parkının kaldırılmasına tepki
19:52 HDP ve Yeşil Sol’da yeni süreç başladı: Her aşaması halkla yürütülecek
19:37 Gezi Direnişi 10'uncu yılında: Gezi ruhu bitmedi
18:10 Mayıs ayında yaşamını yitirenler için anma
17:42 ÖSYM’den ikametgah dışı sınav yeri kararı
17:16 Cenevre’deki eylemde Mexmûr kuşatmasına tepki
17:12 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
17:07 Erdoğan sloganına kızan fırıncı tutuklandı
16:58 Gözaltına alınan Yıldırım tutuklandı
16:13 Müzisyen Şener’in faillerine müebbet hapis istemi
15:48 GÖÇİZDER’in faaliyetlerinin durdurulması talebine ret
15:42 Sincar cinayeti tetikçisinin tutuklanmasına ret
15:12 Ankara'da sağanak yağış uyarısı
14:59 Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum
14:54 Yol kenarında 2 cenaze bulundu
14:33 Suruç anması davasında tanık polislerden 'hatırlamıyorum' yanıtları
13:51 Doğruak mezarı başında anıldı
13:42 Şenyaşar ailesinin direnişi 800’üncü gününde
13:35 Keçi Burcu’nda dökülen taşlar 4 aydır kaldırılmıyor
13:30 Şikayetini Kürtçe anlatan tutuklu gazetecinin muayenesine engel
12:59 Gazetecileri ölümle tehdit eden polise soruşturma izni verilmedi
12:45 Abbasi Kerkük’te
12:43 İletişim Başkanlığı'ndan 'yeni kabine' açıklaması
12:09 5. Ma Music Günleri başlıyor
11:43 BM: Suriye'nin yüzde 70'i insani yardıma muhtaç
11:11 TÜİK’e göre ekonomi büyüyor
10:28 Mexmûr 12 gündür direniyor
10:05 TL eriyor
09:43 Abdullah Öcalan’a avukat ve aile görüş yasağı
09:01 Finans Uzmanı Cibre’den ‘ödemeler dengesi krizi’ uyarısı
09:00 Sobati: İran’da yeni bir direniş geleneği açığa çıktı
09:00 Mahkemeden kayyımın ticari projesine ret
09:00 31 MAYIS 2023 GÜNDEMİ
00:16 Emrah Arpak’ın cenazesi ailesine teslim edildi
30/05/2023
23:46 Dükkanı mühürlenen fırıncı gözaltına alındı
22:32 AKP’lilerin ‘kutlamasında’ yaralanan çocuk yaşamını yitirdi
21:53 Basel'de gözaltında kaybedilenlerin akıbeti soruldu
21:43 Gözaltında kaybedilenler anıldı
18:38 Milletvekili kesin seçim sonuçları Resmi Gazete’de
17:56 DSÖ: Sudan’da 850 kişi yaşamını yitirdi
17:54 Gaziosmanpaşa’da CHP bürosuna silahlı saldırı
17:51 Ali Çiçek mezarı başında anıldı
17:19 Türk-İş: Yoksulluk sınırı 33 bine yükseldi
17:19 Newroz yargılamasında beraat kararı
17:09 Muğla’da kadın katliamı
17:03 HDP'li 2 isim tahliye edildi
17:02 Av. Tosun'u hedef gösteren Zafer Partili Taşkaya’ya indirimli ceza
16:52 Erdoğan sloganına kızan fırıncının dükkanı mühürlendi
15:54 Peri Çayı taştı: Ev ve ahırlar su altında kaldı
15:54 TJA: Erdoğan için bu zafer yalnızca ‘Pirus zaferi’ olacak
15:40 Yeni dönem toplantısı sonrası açıklama: Gerekli sonuçları çıkarıp, mücadeleyi ileriye taşıyacağız
15:34 Gürbağ İnşaat'ın patlattığı dinamitler çevreye zarar veriyor
15:14 Sakine Kültür davasında HTS kayıtları incelenecek
14:53 Meclis'teki sandalye dağılımı belli oldu
14:36 Mûş’ta birçok hayvan sel sularına kapıldı
14:33 Toplu oy kullanılmıştı: Cumhur ve Millet İttifakı partileri itirazı reddetti
14:14 Amed eski Baro Başkanı Gümüş’e 7 yıl 6 ay hapis