HABER MERKEZİ - Diyarbakır’da 3 aydır tutuklu bulunan 16 gazetecinin serbest bırakılmasını isteyen DFG ve MKGP üyeleri, birçok kentte dayanışma amacıyla gazetecilere kart, mektup ve kitap gönderdi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) üyeleri, Diyarbakır'da yapılan ev baskınlarında 8 Haziran’da gözaltına alınıp 16 Haziran'da tutuklanan 16 gazeteci için Diyarbakır, Van ve Mersin’de açıklama yaptı. Gazetecilere, kart, mektup ve kitap gönderildi.
DİYARBAKIR
DFG ile MKGP üyeleri, 16 gazeteci ile dayanışma kapsamında Diyarbakır Yenişehir PTT önünde açıklama yaptı. Açıklamada, tutuklanan gazetecilerin fotoğrafları taşınırken “Özgür basın susturulamaz” pankartı açıldı. Açıklamaya çok sayıda gazetecinin yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, DFG ile MKGP üyesi gazeteciler, tutuklu gazetecilerin yakınları katıldı. Açıklamanın Kürtçesini MKGP Sözcüsü Roza Metina, Türkçesini ise DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu okudu.
8 GÜN GÖZLATINDA KALDILAR
Diyarbakır’da 8 Haziran tarihinde Kürt gazetecilere yönelik bir operasyon gerçekleştirildiğini hatırlatan Müftüoğlu, “20’si gazeteci 22 kişi düzenlenen ev baskınlarıyla gözaltına alındı ve 8 gün boyunca emniyette tutuldu. Bu operasyon kapsamında JİNNEWS Pel, Piya ve Ari Prodüksiyon şirketlerine baskın düzenlenerek, fotoğraf makineleri, kamera, bilgisayar hard disklerinin de aralarında olduğu mesleki ekipmanlara el konuldu. Piya ve Ari prodüksiyon şirketleri ise 1 ayı aşkın süre arama adı altında ablukaya alındı ve çalışanların içeriye girişleri engellendi” dedi.
16 GAZETECİ TUTUKLANDI
Gözaltına alınan gazetecilerin sekiz günlük gözaltı süreçleri sonrasında Diyarbakır Adliyesi’ne çıkartıldıklarını, gazetecilerden JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ile Mehmet Şahin’ini “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandığını hatırlattı.
‘GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN’
Gazetecilerin savcı ve hakimlik ifadeleri sırasında haberleriyle sundukları programların suç gibi gösterildiğini söyleyen Müftüoğlu, “Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ise fotoğraf makineleri, kamera ve gazete arşivlerini suç delili olarak sergiledi. Bugün burada 3 ayı aşkın süredir özgürlüklerinden kopartılan 16 gazeteci için bir araya geldik. Gazeteci arkadaşlarımızın tutuklanması üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, haklarında yürütülen soruşturma tamamlanıp iddianameye dönüştürülmediği gibi tutukluluğa yapılan her bir başvuruya ise olumsuz yanıt verildi. Kısa sürede iddianame hazırlanarak ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. Basının özgür olmadığı bir ortamda; özgürlükten söz edemeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Bir an önce 16 meslektaşımız başta olmak üzere tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.
‘GAZETECİLİĞİ SAVUNMAYA ÇAĞIRIYORUZ’
Müftüoğlu, yaptıkları haber ve programlar nedeniyle özgürlüklerinden alı konulan 16 meslektaşı şahsında herkesi “Gazeteciliği Savunmaya” çağırarak, “Bir kez daha meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu haykırmak ve herkesi bu mücadelede ortaklaşmaya çağırıyoruz” dedi.
GÜNAY: İNTİKAM OPERASYONUDUR
Ardından konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, gazetecilerle dayanışmak üzere açıklamaya katıldıklarını belirterek, “Türkiye’de ne zaman bir savaş konsepti gelişse, ne zaman iktidar hakikatleri çarpıtmak istese; özgür basına saldırı gerçekleştiriyor. Özelde de Kürt gazetecileri tutukluyor. Üç aydır tutuklanan gazeteci arkadaşlarımız hakkında iddianamenin hazırlanmaması aslında nasıl bir kumpas yargılama olduğunu, nasıl bir intikam operasyonu olduğunun açık gösteriyor. Çünkü dava açıldığında, deliller incelendiğinde; arkadaşlarımızın sadece yaptığı haberlerinden başka dosyaya koyacak bir şey yok. Ama iktidar tüm kumpas yargılamalarda yaptığı gibi, iddianameyi hazırlama sürecini tam bir işkenceye, intikam operasyonuna dönüştürerek hukuku ayaklar altına alıyor” dedi.
‘O YÜZDEN ÖZGÜR BASINA SALDIRDILAR’
Günay, “Gazeteci arkadaşlarımız tutuklandıklarından bu yana iktidarın nasıl bir savaş konsepti içerisinde olduğunu, iktidarın nasıl her yerde yeniden katliamlar geçekleştirdiğine tanık olduk. O yüzden özgür basına saldırdılar. Kuşkusuz bu saldırılar yeni değil ama hakikatlerin sözünü söyleyen gazeteciler, miraslarını Apê Musa’dan aldılar, Gurbetelli Ersöz’den aldılar, Metin Göktepe’den aldılar. Dolayısı ile hiçbir baskı onları yıldırmadı ve bundan sonra da yıldırmayacaktır. Bizler bir kez daha diyoruz; gazetecilik suç değil, gazeteci arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.
Açıklama “Özgür basın susturulamaz” sloganıyla son bulurken, gazeteciler daha sonra PTT’ye geçerek tutuklu gazetecilere kart, mektup ve kitap gönderdi.
MERSİN
DFG ve MKGP üyeleri, Mersin’de 16 gazeteciyle dayanışmak amacıyla kart ve kitap gönderdi. PTT Çarşı Şubesi’nde biraya gelen gazetecilere, HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, HDP İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri destek verdi. Açıklama yapan gazeteci Mahmut Sönmez, 16 gazetecinin tutuklanmasının üzerinden 3 ay geçtiğini belirterek, gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
‘KÜRT GAZATECİLERİN ARKASINDAYIZ’
Ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, iktidarın Kürt basınını susturmak için elinden geldiğini yaptığını belirterek, “Biz özgür basın geleneğinden gelen gazetecilerin arkasındayız” dedi. Dün Ankara’da Ape Musa davasının görüldüğü hatırlatan Öcalan, “Davada maalesef bir zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıyayız. 20 Eylül’de süre dolmaktadır, 21’inde mahkeme son kararını verecek. 30 yıl önceki muhalif basın üzerindeki yıldırma baskı şu anda devam etmektedir. Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilerin ne suçu var? Özgür basın, söylemekten, haber yazmaktan, mikrofonu tutmaktan başka ne suç işledi” diye sordu.
Gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz” sloganı atarak tutuklu meslektaşlarına mektup ve kitap gönderdi.
VAN
DFG ve MKGP üyeleri, Van Merkez Postanesi’nden gazetecilere kart ve kitap gönderdi. PTT önünde yapılmak istenen açıklamaya ise valiliğin yasaklama kararı gerekçe gösterilerek izin verilmezken, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yapıldı.