DİYARBAKIR - Polislerin gazete sayılarına el koyduğu Xwebûn Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, bu durumun 90’lı yılların uygulaması olduğunu belirterek, halka Kürtçe yayın yapan tek gazeteyi sahiplenme çağrısı yaptı.
Mersin’e gönderilmek üzere 17 Eylül’de Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminal İşletmesi’ne (DİŞTİ) götürülen Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Xwebûn Gazetesi’ne polislerce el konuldu. Hiçbir gerekçe gösterilmeden otobüs firmasının kargo işlemini engelleyen polis, gazetelere el koydu. Söz konusu duruma tepki gösteren Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, yaşananların 1990'lı yılların uygulaması olduğunu söyledi.
Xwebûn Gazetesi’nin haftalık Kürtçe yayın yaptığını ve tüm Kürt kentlerine gönderildiğini aktaran Esen, gazetenin 144'üncü sayısı olan 100 adet gazeteye hiçbir gerekçe gösterilmeden el konulduğunu belirtti.
ÖZGÜRCE OKUNMALI
"Gazetemizin Kürtçe olması, el konulmasına gerekçe yapılamaz” diyen Esen, Xwebûn Gazetesi’nin her yere ve herkese ulaşması gerektiğini ifade ederek, bununla Kürtçe halkın haber alma hakkının engellendiğini dile getirdi. Bu tür uygulamalarla gazetenin halka ulaşmasının engellenemeyeceğini vurgulayan Esen, “Xwebûn Gazetesi özgürce okunmalı” dedi.
90’LI YILLARIN UYGULAMASI
El konulmayla ilgili herhangi bir bilgilendirme ve ihtarın yapılmadığını kaydeden Esen, söz konusu duruma karşı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Gazetelere el konulmasını 90'lı yıllardaki uygulamalara benzeten Esen, "90'lı yıllarda gazeteciler katlediliyor, gazetelere el konuluyordu. Türkçe ve Kürtçe gazetelerin Kürdistan'a getirilmemesi için benzer uygulamalar söz konusuydu. 2022'e gelinmesine rağmen aynı uygulamalar tekrarlanıyor. Burada amaç; yeni gelişmelerin Kürtçe ya da Kürt halkı tarafından bilinmesinin engellenmesidir. Bu uygulamalarla Kürdistan'da yaşananların iktidarın gözü ve Türk medyası tarafından öğrenilmesi, gerçeklerin bilinmemesi amaçlanıyor” diye konuştu.
'BASKILARA TEPKİ GÖSTERİLMELİ'
Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Xwebûn’un sahiplenmesi çağrısı yapan Esen, "El konulan nüshalara yeni gerekçeler uydurulabilir, bundan sonraki süreçte de gazetelere hiçbir gerekçe gösterilmeden el konulabilir ve daha sonra el konulma gerekçesi uydurulabilir. Bu sadece Kürt gazetecilerin sorunu değil, bütün Kürt halkı bu baskılara tepki göstermeli ve Kürtçe gazetelere yönelik bu tür baskıların yaşanmasına engel olmalı" diye seslendi.
KÜRTÇE GAZETECİLİK HER KOŞULDA DEVAM EDECEK!
Kürt bilge Musa Anter’in (Apê Musa) ölüm yıldönümünün olduğu bir süreçte gazeteye el konulduğuna dikkat çeken Esen, "30 yıl sonra yine bir Kürtçe gazeteye, sırf Kürtçe yayın yaptığı ve Kürdistan'da yayın yaptığı için el konuldu. Amaç Kürdistan'da Kürtçe gazeteciliğin yapılmamasıdır. Fakat şu çok iyi bilinsin ki, Kürtçe gazetecilik her koşulda devam edecek" şeklinde konuştu.