ELDH: Dünya halkları tecridin farkında

İSTANBUL - PKK Lideri Abdullah Öcalan için Adalet Bakanlığı’na 775 avukatın imzasının yer aldığı mektup gönderdiklerini belirten ELDH Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt, tecridin tüm dünya halkları tarafından bilindiğini ve sona ermesi gerektiğini kaydetti.
 
 
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar ile görüşme talebiyle Türkiye ve Kurdistan'dan 775 hukukçu, 10-17 Haziran tarihleri arasında görüşme yapma talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuştu. Sonrasında 22 ülkeden 350 avukat 14 Eylül'de; Kuzey ve Doğu Suriye ile Suriye’nin farklı bölgelerinden 691 avukat ise 19 Eylül'de benzer başvurularda bulunmuştu. 
 
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda avukat ile birlikte görüş başvurularına dair Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İtalya’dan gelen imzacı Fabio Marcelly, Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH) Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt, Asrın Hukuk Bürosu avukatları ve ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan’ın yanı sıra çok sayıda avukat toplantıya katıldı.
 
'MUTLAK TECRİDE' TEPKİ
 
ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan, İmralı'da mutlak tecrit uygulandığını belirterek, istisnalar dışında 2011 yılından bu yana aile ve avukat görüşü yaptırılmadığını hatırlattı. Alcan, "Uygulanan tecridi artık tecrit olarak değerlendirmiyoruz, tecrit içinde tecrit, yani mutlak tecrit olarak değerlendiriyoruz. İmralı Adası’nda tutulan mahpuslar hiçbir haktan yararlandırılmıyor” dedi. 
 
2 BİNİ AŞKIN BAŞVURU  
 
Asrın Hukuk Bürosu’nun ÖHD’ye başvuru yaparak hukuki girişimlerde bulunmasını talep ettiğini aktaran Alcan, yaptıkları başvuruya dair Adalet Bakanlığı’ndan henüz dönüş yapılmadığını söyledi. Alcan, "Diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızın da dikkatini çekti. Yaklaşık 2 bin avukat da Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuruda bulunanların birçoğu bugün burada” diye kullandı. 
 
‘AVRUPA GÖZ YUMUYOR'
 
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, 23 yıldır İmralı’da "hukuksuzluğa" karşı mücadele ettiklerini vurguladı. Bilmez, "Düşünün ki Avrupa Konseyi sisteminde bir hapishane var ve bu hapishaneye 27 Temmuz 2011’den beridir avukatlar hiçbir şekilde gidemiyor. İstisna olarak 2009’da 5 avukat görüşü yapıldı. Bugün hiçbir avukat Sayın Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklarla görüşemiyor. Normalde tutsakların Avrupa sisteminde ve dünyanın birçok yerinde telefon görüşmesi vardır ancak en sonuncusu 2021 Mart ayında gerçekleşmiş. O hapishaneden bugüne dek hiçbir haber dahi alınamıyor. Böyle bir hapishanenin Lonra’da, Paris’te olması mümkün değil. Ama bu hapishane İmralı’da var. Bütün Avrupa hukuk kurumları ne yazık ki bu büyük hukuksuzluğa göz yumuyor. Bizim için en üzücü tarafı da bu hukuksuzluğun görünmemesi" diye konuştu. 
 
İmralı'daki hukuksuzluğun tüm ülkeyi ilgilendirdiğine dikkati çeken Bilmez, "Bu mesele sadece Kürtleri, Sayın Öcalan’ın ailesini kapsamıyor artık. Yıllardır bütün ülkeye hızla yayılıyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası da Sayın Öcalan’la hayata geçirildi. Türkiye’nin bu konuda düzenleme yapması gerekiyor ve ne yazık ki Avrupa kurumları bunu da görmezden geliyor” dedi. 
 
ÖCALAN'IN BARIŞ ÇABALARI
 
Bilmez, Kürt sorununa işaret ederek, şunları söyledi: "En yapısal sorunlarından birisi bu. Devleti yönetenler her zaman güvenlik politikalarını öncelediler. Barış için elinden geleni her zaman yaptı Sayın Öcalan. Devlet de bunu çok iyi biliyor. Sayın Öcalan’ın bu konuda çok samimi çabası var ama sonuçlanamadı. 2011’den beri kimseyle hapishanede görüşemiyor. 2011 yılından beridir Kürt meselesi devam ediyor, PKK hala var askerler de ölüyor. Sayın Öcalan’ın mutlak tecride alınması Kürt meselesinin çözümüne bir çözüm yaratmıyor. 5-6 yıl önce Sayın Öcalan’ın mesajı Türkiye’nin tüm medya kurumlarında canlı veriliyordu ve ülkede çok pozitif bir atmosfer oluşmuştu. Bir de bugünkü tabloya bakalım; kimse mutlu değil, ülke açık bir cezaevine dönüşmüş durumda, ekonomi yerle bir olmak üzere. Dolayısıyla bu tecride son verilmesi gerekiyor. Bunun için yabancı meslektaşlarımızın bu tecridi görmesini çok önemsiyoruz. 22 farklı ülkeden 350 arkadaşımız görüş başvurusu yaptı. Ortadoğu’da da benzer bir kampanya yapıldı, 750 avukat imza vermişti orda da. İmralı’daki hukuksuzluğun görülmesi yabancı meslektaşlarımızın bizimle dayanışması çok değerli, bu dayanışmayı birlikte büyütmek istiyoruz."
 
BAKANLIĞA GÖNDERİLEN MEKTUP
 
ELDH Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt ise, girişimlerine değinerek, "Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde avukatların erişimi için çalışıyoruz. Ama Türkiye’de Abdullah Öcalan için çalışıyoruz. Bu durumdan siyasi olarak yetkili olan Adalet Bakanlığı’na yazdığımız bizzat bir mektup var” dedi. Schmidt, ardından Adalet Bakanlığı’na yazılan mektubu okudu. 
 
Mektup şu şekilde: "Sayın Bakan, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın avukatlarıyla görüşmeleri hukuka aykırı bir şekilde engellenmektedir. Abdullah Öcalan 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana avukatıyla görüştürülmezken, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar’ın İmralı Adası'na nakledildikleri 2015 yılından bu yana bir kez bile avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmemiştir. İmralı Cezaevi'nde 15 Şubat 1999 tarihinden bu yana özel ve ayrımcı bir tecrit uygulanmaktadır. Avukat görüş yasağı 27 Temmuz 2011 tarihinden 2 Mayıs 2019 tarihine kadar 8 yıl boyunca kesintisiz olarak devam etmiştir. 2019 yılında 5 avukat görüşü gerçekleşebilmiş, 7 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşen son avukat görüşünün ardından ise kesintisiz yasak yeniden başlamıştır. En son 25 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen kısa bir telefon görüşmesinden bu yana Öcalan'dan haber alınamamasının ailesinde ve meslektaşlarımızda yarattığı endişeye tanıklık etmekteyiz. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden avukatlar olarak, bu durumun siyasi ve toplumsal etkilerinin de farkındayız.
 
KABUL EDİLEMEZ
 
CPT (AİÖK - Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi), 2019 yılında İmralı Cezaevi'ne yaptığı ziyarete ilişkin 5 Ağustos 2020 tarihinde yayınladığı raporda, Öcalan'ın ve diğer üç mahkumun dış dünya ile temaslarının tamamen yasaklanmasını bir tür hücre hapsi olarak değerlendirmiştir. CPT, böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu ve ilgili uluslararası insan hakları belgeleri ve standartlarına aykırı olduğunu belirtmiştir. Savunma hakkına sürekli müdahale edilmesi ve Öcalan ile diğer mahkumlara uygulanan tecrit halinin ELDH  (European Association of Lawyers for Democracy & World Human Rights), AED (Avocats Européens Démocrates) ve Lawyer for Lawyers gibi uluslararası hukuk örgütlerinin açıklamalarına ve geniş bir avukat ağının farklı vesilelerle eleştirel tepkilerine yol açması, konunun ne kadar önemli olduğunu ve yaygın bir şekilde takip edildiğini göstermektedir.
 
775 AVUKATIN BAŞVURUSU
 
Aralarında kurum temsilcileri ve baro başkanlarının da bulunduğu 29 farklı baroya kayıtlı 775 avukatın, 10 Haziran 2022 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak İmralı Cezaevi'ndeki avukat görüş yasağına son verilerek Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş ile avukat görüşünün gerçekleştirilmesi talebinde bulunduklarını hatırlatmak isteriz. İmralı Cezaevi'ne avukat ziyareti yasağı, 2015 yılında güncellenen Mahpuslara Muameleye Dair Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları (Nelson Mandela Kuralları), CPT'nin tavsiyeleri ve Türkiye Ceza İnfaz Kanunu'nu (5275 sayılı Kanun) açıkça ihlal etmektedir. Devletler, tutuklu ve hükümlülerin kimliklerine ve aldıkları cezanın niteliğine bakılmaksızın haklarını kullanabilmelerini sağlamakla yükümlüdür. Bu aynı zamanda Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne Dair Temel Prensiplerine, özellikle de Temel Prensipler 8 ve 16'da belirtilen, avukatların hak ve ayrıcalıklarının da ihlalidir.
 
HÜKÜMLÜ GÖRÜŞ HAKKINA SAHİPTİR
 
Temel Prensip çok açıktır: ‘Gözaltına alınan veya hapsedilen herkesin, bir avukat tarafından vakit geçirilmeden ziyaret edilmesi, kesintisiz biçimde iletişim kurabilmesi ve sansüre uğramadan tam bir gizlilik içinde görüşebilmesi için yeterli imkanlar, zaman ve kolaylık sağlanır. Kanun adamları, görüşmeleri gözle izleyebilir fakat dinleyemez.’ Benzer şekilde, Temel İlke 16'da da hükümetlerin, avukatların korkutma, engelleme, taciz veya uygunsuz müdahale olmaksızın tüm mesleki işlevlerini yerine getirebilmelerini ve hem kendi ülkelerinde hem de yurtdışında serbestçe seyahat edebilmelerini ve müvekkillerine danışabilmelerini sağlamakla yükümlü oldukları belirtilmektedir. Bilindiği üzere, Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'in 25. maddesi uyarınca, yabancı avukatlar, vekâletnameleri olmasa dahi, Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve mütekabiliyet ilkesine uygun olmak kaydıyla, Türkiye'de hükümlü bulunan bir kişiyle görüşme hakkına sahiptir.
 
HAK KORUNMALI
 
Türkiye'deki meslektaşlarımızın tecride ve savunma hakkının ihlaline karşı sürdürdükleri mücadelenin esasen başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde korunan hakların hayata geçirilmesi için verilen bir mücadele olduğunu göz önünde bulundurarak, ilgili Yönetmeliğin 25. maddesi kapsamında Abdullah Öcalan ve İmralı'da tutulan diğer mahkumlarla görüşmek için yaptığımız başvuruyu bilgilerinize sunarız. Gerekli izni vereceğinizi umuyoruz.”
 
'DÜNYA HALKLARI TANIYOR'
 
Schmidt, ardından gazetecilerin sorularının yanıtladı. Schmidt, Avrupa ülkelerinin Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılmasına dair bir çalışma yürütmediğini ancak Avrupa halklarının bu tecridin farkında olduğunu dile getirdi. Schmidt, Abdullah Öcalan’ın paradigmasının tüm dünya halkları tarafından bilindiğini ifade etti.

Diğer başlıklar

12:36 DİSK 1 Mayıs’a ilişkin açıklama yapıyor | CANLI
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Gözaltındaki gazeteciler için açıklama yapılıyor
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı | YENİLENDİ
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı | YENİLENDİ
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu
21:11 Erzirom’da kaza
19:41 KNK Genel Kurulu sonuç bildirgesi: Artık birlik zamanı
17:25 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 82’nci gününde
17:15 Amedspor taraftarını üzdü
16:34 KNK: Saldırılara karşı seferberlik tutumuna ihtiyaç var
16:08 Hedef gösterilen zihinsel engelli Gezer tutuklandı
15:34 Turhal'da 4.1 büyüklüğünde deprem
15:12 Amedspor’un ‘şampiyonluk’ maçı başladı
15:08 Hedef gösterilen engelli bireye dair yeni detay
14:30 KNK kurulunda 'birlik' vurgusu
14:22 Çandar: Halk iradesine saygı duyun
13:29 Amed'de maç öncesi ‘şampiyonluk’ coşkusu
13:11 İsrail saldırılarında ölü sayısı 34 bini geçti
12:50 DEM Parti Kadın Meclisi: Kadınlar coğrafyayı mora boyadı
12:29 Amedspor-Iğdırspor maçı öncesi 2 gözaltı
11:35 İran'da Kürtçe öğretmenine 10 yıl hapis
11:26 Metîna'ya yoğun bombardıman
10:17 Türkiye yüksek enflasyonla dünyada 4'üncü sırada
09:53 Amedspor'dan 'sahte bilet' uyarısı
09:34 Jin Dergi çocuk haklarını kapağına taşıdı
09:31 Erdoğan ziyareti öncesi Metîna’da yeni bir saldırı başlatıldı
09:14 Kadınlardan 1 Mayıs çağrısı: Taksim’de olalım
09:13 126 yıldır süren direniş geleneği
09:12 Dr. Pashang: Kürtlerin Ortadoğu'daki krize karşı tek seçeneği birlik olmaktır
09:10 Abdullah Öcalan için her gün CPT'ye mektup gönderilecek
09:09 180 gün oldu: Gazeteci Ahmet nerede?
09:09 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylemde
09:08 Amed Tiyatro Festivali: Yasakları anlamsız kılıyoruz
09:07 AKP’li Albayrak 460 milyon 601 bin TL borç bıraktı
09:00 21 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:28 İzmir Kitap Fuarı'nda 'Kurdistan'a tahammülsüzlük
00:19 Sûr Belediyesi hedef gösterilmişti: Gözaltına alınan kişi zihinsel engelli çıktı
20/04/2024
22:37 ‘Derwêş yan Gudû’ oyunu ayakta alkışlandı
22:17 Basel'de gençlerden ‘Öcalan’a özgürlük’ talepli panel
22:01 Sarıyer’de AVM’de yangın
21:17 Erdoğan Rabia Naz'ın babasına dava açtı
21:08 Pîrsus Katliamı anmasında dava duruşmasına çağrı