Rojhilat ve İran'dayım...

img

HABER MERKEZİ - Onlarca gazetecinin tutuklu olduğunu bildiğim halde, büyük korkular sonucu cesaretimi toplayıp İran'a gitmeye karar verdiğim bir anda, görüştüğüm herkesin beni yeniden kararımı gözden geçirmeye ve düşündürmeye sevk edeceğini bildiğim için, gidiş sürecimi zamana yaymamaya ve riskleri deneyimleyerek yaşamaya karar veriyorum. Ve artık İran'dayım.

 
Jîna Emini 13 Eylül 2022'de kardeşi Kiyareş Emini ile Tahran'da bir metro istasyonundayken, İslami kurallara göre örtünmediği gerekçesiyle bir grup kadınla birlikte Gaşt e İrşad (Rehber Devriyeleri) tarafından gözaltına alındı. Olayın görgü tanıkları polisin hakaretlerine karşı çıkan Jîna'nın darp edildiğini ve başını polis otosunun bir köşesine çarparak yere yığıldığını, daha sonra hastaneye kaldırıldığını anlattı. 16 Eylül'de Jîna kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarının anlatımlarını destekleyen tıbbi tetkikler sonucunda Jîna'nın beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdiği teşhisi konuldu. Ailenin kızlarına sahip çıkması ve bu durumu duyurmaları sonucu Jîna'nın toprağa verildiği Seqiz kentinde ve tüm Rojhilat kentlerinde eylemler başladı. Daha sonra bu eylemler İran kentlerine de yayıldı. Jîna'nın öldürülmesi üzerine başlayan ve hükümetin tüm uygulamalarına karşı bir başkaldırıya dönüşen eylemler iki ayı geride bıraktı. Bu iki ay süresince yüzlerce yurttaş yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına, binlercesi tutuklanmasına rağmen, halk sokakları terk etmeyerek "Jin, jiyan, azadî" sloganı etrafında kolektif bir bilinç yarattı. 
 
İRAN'A GİTMEYE KARAR VERİYORUM
 
Eylemlerin başladığı 17 Eylül'den bu yana İran'da internet erişimi engellendiği için, kamuoyu İran'da neler olduğunu parçalı bir şekilde öğreniyor. VPN uygulamalarıyla internet yasağını delmek de pek başarılı olamıyor. Gazetecilerin de büyük baskı altında olduğu, dışarıdan gazetecilerin "ajan" yaftasıyla tutuklanıp yargılanma kaygısı nedeniyle gelişmeleri takip etmek için İran'a gitmeyi göze alamadığı bir süreçte, en ufak bilgi bile büyük kıymete sahip. Böylesi bir ortamda yalan yanlış bilgilerin de çok çabuk yayılması neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda insanların daha temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Ancak buna rağmen birkaç saniyelik görüntüler bile bütün dünyada geniş yankı uyandırıyor. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri olarak gelişmeleri yerinde takip etmek, insanlarla konuşmak, yaşamını yitirenlerin ailelerinin bu eylemlere nasıl yaklaştığını öğrenmek ve gelişmeleri doğrudan aktarabilmek için İran'a ve Rojhilat'a gitmeye karar veriyorum. 
 
GÖRÜŞTÜĞÜM HERKES 'GİTME' DİYOR
 
Daha önceki İran ziyaretlerimde tanıştığım yurttaşlarla görüşmek ve ülkede neler olup bittiğini birinci ağızdan dinlemek istiyorum. Ancak internet sıkıntısı nedeniyle iletişim kurma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyorum. Uzun uğraşlar sonucu iletişimi sağladığımız anlarda da yaşanan kesintiler nedeniyle sağlıklı bir bilgi almak pek mümkün olmuyor. Sanal medya uygulamalarında takip ettiğim kimi gazetecilerle temasa geçiyorum ve İran'ı soruyorum. Ancak kendileri de diasporada yaşadığı için verdikleri bilgilerin sanal medyadan yansıyan görüntülerin ötesine çok geçemediğini fark ediyorum. Bu süreçte İran'ı ziyaret etmenin risklerini sorduğumda ise görüştüğüm herkes, gitmenin uygun olmadığını, sıradan bir turistin dahi bu dönemde İran'da güvende olamayacağını örneklerle anlatmaya çalışıyor ve böyle bir karar vermişsem dahi vazgeçmem gerektiği konusunda ısrar ediyor. 
 
İRAN'A DOĞRU YOLA ÇIKIYORUM
 
Onlarca gazetecinin tutuklu olduğunu bildiğim halde, büyük korkular sonucu cesaretimi toplayıp gitmeye karar verdiğim bir anda, görüştüğüm herkesin beni yeniden kararımı gözden geçirmeye ve düşündürmeye sevk edeceğini bildiğim için, gidiş sürecimi zamana yaymamaya, başka da kimseye danışmamaya ve riskleri deneyimleyerek yaşamaya karar veriyorum. Ailemi ve çalışma arkadaşlarımı da bu konuda ikna ettikten sonra daha önce iki defa büyük keyifle ziyaret ettiğim ülkeye, başıma neler gelebileceğini bilememenin korkusuyla hareket ediyorum. 
 
BAŞIMA NELER GELECEĞİNİ BİLEMİYORUM
 
Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki pasaport işlemlerinin ardından yaklaşık 5 dakikalık bir yürüyüş sonrası Xoy-Razi Sınır Kapısı'na ulaşıyorum. Günübirlik sınır ticareti yapanların yoğunluğu, İran'a geçirilmeye çalışılan ve İran'dan getirilen eşya yığınları arasında yaklaşık yarım saatlik uğraşın ardından pasaportumu bir İran askerinin eline vermeyi başarıyorum. Türkiye tarafından vurulan mühre göz attıktan sonra pasaportumu iade ediyor ve demir parmaklık kapıyı geçebileceğim kadar aralayıp beni kalabalığın içerisinden İran tarafına alıyor. Pasaport kontrol noktasının bulunduğu salona geçiyorum. Salonda herhangi bir kuyruk olmadığı için pasaport kontrolü ve işlemi çok kısa sürüyor ve öğlene doğru yarım saatlik bir zaman farkının olduğu İran'a geçiyorum.  
 
 
KENT KENT DOLAŞIYORUM
 
Xoy ve Urmiye'nin ardından Mahabad, Pîranşar, Bokan, Miyanduab, Seqiz ve İran'ın başkenti Tahran'ı ziyaret ediyorum. Hem eylemlerin öncülüğünü yapan genç erkek ve kadınlarla, hem açılan ateş sonucu yaralananlarla, bayılana kadar elektrikli cop ve kalaslarla dövülen yurttaşlarla, lise ve üniversite öğrencileri, akademisyenler, esnaf ve çocukları öldürülen ailelerle görüşmeler gerçekleştiriyorum. Çok şey öğrendiğim İran gezisindeki izlenimlerimi ve yaptığımız görüşmeleri aktarmadan önce iki ayı geride bırakan eylemleri, bundan önceki eylemlerden farkını ve halkın neden sokakları terk etmediğini hem gözlemlerim hem de yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan ortak görüşler temelinde kısaca anlatmak istiyorum.  
 
MONARŞİDEN İSLAM CUMHURİYETİ'NE
 
1979 yılında İran, Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetimindeki İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti'ne dönüştü. Liberal, sol ve İslami grupların ortak mücadelesiyle Şah devrildikten sonra Ayetullah Humeynî yönetimin başına geçti. Ancak Humeynî kısa bir sürede liberalleri, solcuları, ılımlı Müslümanları ve muhalif grupları tasfiye etti. Kimisini tutukladı, kimisini sürgüne yolladı kimisini de idam etti. 1979'da rejimin değişmesiyle birlikte molla rejimi giderek devlet dairelerinde kurumsallaşmasını sağladı ve toplumu sindirmeyi sürdürdü. 
 
YENİ BİR İRAN UMUDU
 
Her ne kadar zaman zaman halklar buna karşı ayaklansa da 43 yıllık İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı herhangi bir kazanım elde edemedi ve rejimde bir değişim yaratamadı. Ancak Kürt kadını Jîna Emini'nin öldürülmesiyle birlikte Rojhilat'ta başlayan ve dalga dalga tüm İran'a yayılan "Jin Jiyan Azadî" sloganı, hem İran sınırları içerisinde hem de diasporada yaşayan her bir İranlıyı heyecanlandırdı. 
 
İranlılar yeni bir İran'ın kurulacağı inancıyla birkaç saniyelik görüntüyle dahi seslerini bütün dünyaya duyurmaya çalıştı, çalışıyor. Görüştüğümüz kişiler ilk defa tüm halkların ve inançların, İran'da yeni bir yaşam umudu etrafında kolektif bir şekilde İran İslam Cumhuriyeti rejimi yerine yeni bir İran'ı tesis etmeye çalıştığını vurguluyor.
 
İRANLILARI DEĞİŞİME İNANDIRAN ŞEY NEDİR? 
 
"Daha önce de benzer ayaklanmalar oldu, sizi bu kadar değişime inandıran şey nedir" diye sorduğumuz herkes, "bu sefer çok farklı" diye sözlerine başlıyor. 2009 ve 2019 yılındaki gösterileri örnek gösteriyorlar. 2009'da güçlü bir hareket demokrasi talebiyle sokaklara çıktı ve bu hareket hükümetin uygulamalarından memnun olmayan kimi çevrelerin de desteğini aldı. Ancak bu gösteriler sadece kentli orta sınıfla sınırlı kaldı. Daha sonraki yıllarda işçiler, emekçiler ücretlerinin ödenmesi için, çiftçiler emeklerinin karşılığını alamadıkları için seslerini yükselttiler. Yani her defasında her bir grup kendi sorunlarının çözülmesi için sokağa çıktı. 2019 yılında da ortak amaç hayat pahalılığı ve ekonomik meselelerden ibaretti. Yoksul kesimler eylemlere katılıyordu ve büyük bir bedel de ödediler.
 
Ancak 17 Eylül'de başlayan iki ayı geride bırakan ve bir başkaldırıya dönüşen eylemlerde İran'ın neredeyse tüm eyaletlerinden Kürt, Fars, Azeri, Beluci, Arap halklarından orta sınıf, fakir kesimler, öğrenciler "Jin, jiyan, azadî" sloganı etrafında birleşti. Bu özelliği nedeniyle İranlılar bu seferki gösterileri önceki gösterilerden farklı görüyor. Görüştüğüm neredeyse her vatandaş, "evet hayat pahalılığı var, evet ciddi bir ekonomik krizle boğuşuyoruz, evet paramız pula dönüştü ancak, bu sefer halklar bunların hiçbiri için sokağa çıkmadı. Jîna'nın katledilmesine karşı insanlık onuruna sahip çıkmak için sokaklara döküldük. Çünkü insanlık onuru herkesi ilgilendiriyor" diyor. 
 
'JIN JIYAN AZADÎ' NASIL EVRENSEL BİR İDDİAYA DÖNÜŞTÜ?
 
Ölüm, yaralanma, tutuklanma ve işkence görme pahasına sokakları terk etmeyen yurttaşlar, darmadağın edilmiş yaşamlarını, heba edilmiş gençliklerini, yarım kalmış hatıralarını ve yoksun bırakıldıkları onurlu bir yaşamı talep ediyor. "Yeni bir yaşam istiyoruz" diyorlar. Bunu da "Jin Jiyan Azadi" sloganıyla formüle ediyorlar. Doğrudan rejimin baskılarına ve zulmüne maruz kalmamış lise öğrencilerinden tutun, 43 yıllık rejimin her türlü baskısını iliklerine kadar hisseden yaşını başını almış yurttaşlara kadar herkes "eğer kadın esirse yaşam onurdan yoksun olur, onurdan yoksun bir yaşamın özgür olma şansı yok. Bu nedenle özgürlük ancak onurlu bir yaşamla, onurlu bir yaşam da ancak kadınla mümkün olabilir" diyor.
 
Rojhilat ve İran gezimizde göze çarpan talep ve formül şuydu. Kolektif acılar ancak kolektif iddiayla iyileştirilebilir. Bu kolektif iddia da "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla şekillendi ve evrensel bir iddiaya dönüştü. 
 
YAŞAMIN ONURSUZLAŞTIRILMASINA İTİRAZ
 
İran'da ideolojik ve siyasi gözetim herkesin hayatını kabusa çevirdi. Özellikle de kadınlar bunu daha fazla hissediyor. Ortadoğu ülkelerinin tamamında neredeyse durum aynı ve yaşamın onursuzlaştırılmasına karşı neredeyse her yerde itirazlar yükseliyor. Kimi ülkelerde bu itirazlar sonucu yönetimler de değişiyor. Ancak İran'da büyük bir fark göze çarpıyor. Bu farkı da konuştuğumuz İranlılar anlatıyor ve kadının öncü rolüne dikkat çekiyor. "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla İran'daki başkaldırının Ortadoğu'daki tüm başkaldırılardan ayrıldığına işaret ediyor.
 
OKUL ÇIKIŞI HER TARAFTA SLOGANLAR YÜKSELİYOR
 
Şehir merkezlerinde özellikle öğle aralarında ve akşam dağılma sırasında çantaları sırtlarında ortaokul ve lise öğrencilerinin "Diktatöre ölüm" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları yükseliyor. Bunu önlemek için okul müdürlerinin öğrencileri "rejim güçlerine teslim etmekle" tehdit ettiği ama buna rağmen sonuç alamadığını öğreniyorum. Ancak son dönemlerde rejim güçlerinin şiddetin dozunu artırmasıyla birlikte velilerin okul önlerinde çocuklarını beklediğine tanık oluyoruz. 
 
GENÇLER İLK KEZ  UMUT TAŞIYOR
 
Tanıklık ettiğimiz bu durum, bize konuşanların "bu eylemlerin öncülüğünü gençler ve 18 yaşın altındaki öğrenciler yapıyor" sözlerini doğruluyor. Yine şu ana kadar doğrudan rejim güçlerinin ateşi sonucu yaşamını yitirenlerin önemli bir bölümünün 18 yaşın altında olması da ortaokul ve lise öğrencilerinin sokakta aktif bir şekilde eylemlerde yer aldığını gösteriyor. Kendisi de eylemde yaralanan bir kaynak, bunu gençlerin enerjisine, daha iyi bir gelecek arzusuna ve bugüne kadar fiziksel olarak doğrudan "rejim baskısına" maruz kalmasalar da hayatlarının iradeleri dışında şekillenmesine karşı olan itiraza bağlıyor. Özellikle 15 ve 25 yaşları arasındaki çocuklar ve gençler, geleceklerinin ülke yönetimini elinde bulunduran "yaşlılar" tarafından belirlenmesine sessiz kalmayacaklarını belirtiyor.
 
Görüştüğümüz gençler, var olan sisteme ve ülkeyi yöneten siyasete karşı inançlarını yitirdiklerini, bunun seçimle değişebileceğine inanmadıkları için özellikle son on yılda kendi dünyalarına çekildiklerini, ancak son gösterilerle birlikte hayallerine kavuşabilecekleri umuduyla sokaklara döküldüklerini belirtiyor. 
 
'EYLEMLER GERİ DÖNÜLEMEZ BİR NOKTAYA TAŞINDI'
 
Herkes 17 Eylül itibariyle başlayan ve iki ayı geride bırakan eylemlerin öncülüğünü "genç kadın ve erkeklerin" yaptığını belirtiyor ve ekliyor: "Ancak gelinen aşamada o gençleri ilk başlarda sokaktan uzak tutmaya çalışan aileleri de artık çocuklarıyla birlikte omuz omuza sokaklarda." Bu durumla birlikte, eylemlerin geri dönülemez bir noktaya taşındığı vurgusu yapılıyor.
 
Yine görüştüğümüz kadınlar, mücadelelerinin son iki aydaki eylemlerle sınırlandırılamayacağına işaret ediyor ve İran rejiminin baskıcı uygulamalarına karşı 43 yıldır yürüttükleri mücadelelerini hatırlatıyor. 
 
KADINLAR İLK KEZ SOKAKLARA DÖKÜLMÜYOR
 
Büyük bedeller ödediklerini ancak sonuç almaya yakın olduklarının altını çizen kadınlar şöyle diyor: "1979 sonrası Humeyni'nin ilk emirlerinden birisi hicab (zorunlu örtünme) üzerineydi. Kadınların tamamen örtünmesini emrediyordu. Ancak 8 Mart 1979'da Tahran başta olmak üzere İran'ın bütün büyük kentlerinde kadınlar sokaklara döküldü ve özgürlüklerini İran İslam Cumhuriyeti'ne feda etmeyeceklerinin kararlılığını gösterdi. Bunun üzerine Humeyni sözlerini inkar etmek zorunda kaldı ve örtünmenin zorunlu olamayacağını açıkladı. Ancak 1980 yılının sonlarında cuma hutbelerinde 'kültürel devrim' sinyallerini verdi ve şeriat kuralları, molla rejimi yavaş yavaş yaşamın her alanına sirayet etmeye başladı. Bilimin yuvası üniversiteler buna karşı itirazlarını yükselttiler ancak Besic (sivil polisler) eliyle bunlar bastırıldı. 1983 yılına kadar bu devam etti. Bu dönemde halkın gündemi İran-Irak savaşıyla meşgul olduğu için Humeyni rejimini daha hızlı bir şekilde tesis etmeyi başardı. Üniversitelerdeki akademisyenler, öğretmenler tasfiye edildi, kadınlar tamamen hayatın dışına itilmeye çalışıldı. Ancak kadınlar bunu hiçbir zaman kabul etmedi. 43 yıldır kadınlar bu rejime karşı her türlü eylemi gerçekleştirdi. Milyonlarca kadın Gaşt-e İrşad (Rehber Devriyeleri) tarafından küçük düşürülmeye çalışıldı, ahlaksızlıkla suçlandı, gözaltına alındı, tutuklandı, hatta öldürüldü. Ancak aileler baskılar nedeniyle çoğu zaman çocuklarının bu güçler tarafından öldürüldüğünü gizlemek zorunda kaldı. Bu korku Jîna Emini ile birlikte kırıldı." 
 
KIRILMA NOKTASI 
 
Jîna Emînî'nin ölümü sonrası ailesinin baskılara boyun eğmemesi ve kızlarının polis tarafından öldürüldüğünü duyurmaları, Nilufer Hamedi ve Elahe Mohammadi isimli iki kadın gazetecinin (tutuklular) bunu kamuoyuyla paylaşmaları ve Rojhilat'ın Seqiz kentinde Jîna'nın mezarı başında ilk defa "Jin, jiyan, azadî" sloganının yükselmesiyle birlikte önce tüm Rojhilat kentleri, sonra da İran kentleri sokaklara döküldü. Zorunlu örtünmeye karşı başlayan eylemler, dalga dalga yayılarak insanlık onuruna sahip çıkmaya evirildi. 
 
İki ayı aşan eylemlerde İranlılar, "Kadının özgürlüğüyle toplum özgür olabilir" düşüncesiyle hareket ettikleri için bütün farklılıklarını bir kenara bırakmış ve omuz omuza İran rejiminin değişmesi için mücadele ediyor. 
 
İRAN'DA ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ DEĞİL
 
Sonuç ne olursa olsun, görüştüğümüz herkes son iki ayda gelişen eylemlerle birlikte kimi kazanımlar elde ettiklerini düşünüyor. Bu değişimi bizler de Rojhilat ve İran kentlerinin sokaklarında, caddelerinde ve pazar yerlerinde gözlemliyoruz. Sadece büyük kentlerde değil, ilçelerde ve köylerde dahi onurlu bir yaşam için insanlar korkusuzca sokaklara dökülüyor ve kadını esas alan yeni bir ulus inşa ediyor. 17 Kasım'da Rojhilat'ın Bokan kentinde rejim güçleri tarafından öldürülen Muhemmed Hesenzade'nin babasının, oğlunun mezarı başında söylediği şu sözler dikkat çekiciydi: "Eskiden gayretli, namuslu ve vicdanlı kişiler için erkek gibi biri denilirdi. Şimdi bir insan iyi bir erkek olmak istiyorsa kadın gibi olmalı. Çünkü kadınlar erkeklerden daha direngen."
 
 
ŞİDDET ARTTIKÇA SOKAKLAR KALABALIKLAŞIYOR
 
Yine rejim ilan etse de etmese de sokaklar Gaşt-e İrşad'ın hiçbir hükmünün kalmadığını gösteriyor. Rojhilat kentlerinde de Tahran merkezinde de kadınların önceki yıllara oranla korkusuzca, başı dik bir şekilde zorunlu örtünmeye karşı durduklarını gözlemliyoruz. Saldırıların dozu da arttıkça sokağa çıkanların sayısında da bir artış gözleniyor. İnsanlar korkuya teslim olmadıklarını ve olmayacaklarını, toprağa verdikleri her yurttaşla birlikte biraz daha kararlı bir şekilde gösteriyor. 
 
Yazı dizisi boyunca ismini duyacağımız kimi rejim kurumları, bu kurumların ne zaman kurulduğu ve görevleri: 
 
* BESİC: Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan, gönüllü milis teşkilatı. Örgütün resmi adı Besic Direniş Gücü'dür. Devlete çalışan gönüllü gençlerden oluşur. İran yasalarının hiçbir kısmında Besicin barış zamanında silahlanma gibi bir yetkisi bulunmamasına rağmen silahlı bir gücü oluşturmuştur. Polis hiçbir zaman Besici sokaklardaki yaptırımından alıkoyamıyor. Besic'in işledikleri cinayetlerin sorumluluğu hiçbir organ tarafından kabul edilmiyor. Besicin hiçbir üniforması bulunmadığı için halk onlara 'sivil kıyafetliler' diyor.
 
* ARTEŞ: İran silahlı kuvvetleri ARTEŞ olarak bilinen düzenli ordu ile pasdaran olarak bilinen Devrim Muhafızları ordusundan oluşmaktadır. İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı vasıtasıyla direk dini lidere bağlıdır. Arteş'in düzenli ordu birimi şu ana kadar ülkedeki eylemlere herhangi bir müdahalede bulunmadığı gibi, zorunlu asker olarak bu birimde askerlik yapan gençlerden de, eylemlere müdahale emri verilmesi durumunda firar edeceklerini söyleyenlerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğu belirtiliyor.
 
* PASDARAN: Sipahi Pasdarani İnkilabi İslami (İran Devrim Muhafızları Ordusu) İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük ideolojik milis bir ordudur. Halk arasında bunlara hem Pasdar hem de Sipah deniliyor. Dini lider Ayetullah Humeyni tarafından 5 Mayıs 1979 tarihinde kuruldu. İran Anayasası'na göre iç düzenin sağlanması, devrimin korunması ve 'sapkın hareketlerin' önlenmesi ile görevli bu ordunun 100 bini aşkın personeli bulunduğu belirtiliyor. Milyarlarca dolarlık iş imparatorluğu haline geldiği belirtilen Pasdaran'ın İran Milli Petrol Şirketi ve İmam Rıza Fonu'ndan sonra İran'ın üçüncü en zengin kurumu olduğu söyleniyor. 
 
* GAŞT-E İRŞAD: Gast-e İrşad yani Rehber Devriyeleri yaşama müdahale eden katı kuralları uygulamakla görevli polis birimidir. Bu polisler İslami kuralların uygulanıp uygulanmadığını sokakta takip ederek ihlâl ettiğini düşündükleri kişileri gözaltına almakla yükümlüdür. Şeriat kurallarını benimseyen İran’ın kanunlarına göre, kadınlar başlarını kapatmak ve bol, uzun kıyafetler giyerek bedenlerinin hiçbir yerinin görünmemesini sağlamak zorunda. 4 Ağustos 2004'te Kültür Devrimi Yüksek Kurulu, "İffet Kültürünü Geliştirme Stratejileri"ni onayladı. Polis teşkilatı, İçişleri Bakanlığı ve Enformasyon Bakanlığı bu komisyona üye kurumlar arasındadır. Bu kararda rehberlik devriyesi konusuna değinilmemiş ve genel hatlarıyla ifade edilmiştir. 2005 yazında, polis yetkilileri rehberlik devriyelerinin başladığını duyurdu ve bu devriyelerin sadece 'tesettürlü olmayanları' uyarma görevi olduğunu söyledi. Ancak takip eden aylarda prosedür değişti ve polis yetkilileri çok sayıda kadının tutuklandığını duyurdu. Bundan sonra, mesire yerleri de dahil olmak üzere farklı yerlerde çeşitli 'sosyal güvenlik' planları uygulandı. Planın ilk etaplarında daha çok kadın giyimine ağırlık verilmiş, daha sonra atölye ve giyim mağazalarının teftiş edilmesi, erkek kuaför salonları, fotoğrafçılık vb. birçok alanda uygulamalarını genişletmiştir. 
 
Yarın: Xoy ve Urmiye: Halk İran rejiminden çok çekti
 
MA / Abdurrahman Gök

Diğer başlıklar

29/04/2025
22:35 İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürlerine gözaltı kararı
22:04 Mustafa Karasu: Meclis’in içinde olmadığı bir sorunun çözümü olamaz
21:37 Tişrîn Barajı’ndaki direniş 112’nci gününde
21:29 PÎK, Kürt Ulusal Birlik Konferansı’na desteğini açıkladı
20:32 Ankara’da gözaltı ve tutuklamalar protesto edildi
19:30 Ayşe Barım’a 30 yıl hapis istemi
19:24 Soma Davası’nda 10 sanığa beraat!
17:38 Eskişehir’de gözaltına alınan öğrenciler serbest
17:33 İstanbul’da 2 bin 928 binada hasar tespit edildi
17:05 Gazeteci ve siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder’e ziyaret
16:40 Öğrenciler süreci tartışacak
16:15 Kürtçe şarkıya 10 ay ceza
16:07 Halepçe’nin vilayet olması kararı onaylandı
16:02 DBP ve DEM Parti heyetinden MSD’ye ziyaret
15:53 Özerk Yönetim 1 Mayıs’ı tatil ilan etti
15:29 Curnê Reş'te Kadın Dayanışma Merkezi açıldı
15:23 Kent kent 1 Mayıs çağrısı
15:05 Depremde yıkılan ve yeniden inşa edilmeyen ASM için çağrı
14:50 Êzidî kız çocuğu davasında avukatlar hakkında suç duyurusu
14:45 Tülay Hatimoğulları: Sürecin başarıya ulaşması için girişimler hızlandırılmalı
14:43 31 yılın ardından memleketinde
14:32 Barodan uyarı: Grevdeki tutsakların hayati tehlikesi var!
14:25 SES davasında karar çıkmadı
14:11 1 Mayıs'ta katledilenler anıldı: Barış için 1 Mayıs alanlarında olalım
13:55 TJA: Demokratik yaşam kadın emeği ile kurulacak
13:28 Af Örgütü ‘Dünya İnsan Haklarının Durumu’ raporunu açıkladı
13:21 GABB Eşbaşkanı Şedal: Kayyım uygulamalarına son verilsin
13:05 GABB 1'inci Dönem Olağan Meclisi toplandı
12:53 Pirsûs Katliamı davası: 10 yıl sonra görüntüler bilirkişiye gönderilecek
12:48 Êzidî çocuğun kaçırılması davası ertelendi
12:45 Tülay Hatimoğulları: İktidarı somut ve güven verici irade koymaya davet ediyoruz
12:40 Pasûr patlaması davasında tanık dinlenmesine karar verildi
11:55 Avukatlar İmralı'ya gitmek için başvurdu
11:51 Pelin Yılmaz’ın yaşamını yitirdiği açıklandı
11:22 TÜİK'e göre işsizlik düştü
11:00 Avukatın darp edildiği görüntüler dosyaya 'kesilerek' eklendi
10:46 İHD Eş Genel Başkanı Küçükbalaban: Devlet yol haritasını açıklamalı
10:04 Gençler 1 Mayıs’ta kampüslerden alanlara akacak
09:54 Türkdoğan: Süreç Öcalan'ın çözüm paradigmasına uygun sonuçlanmalı
09:47 İBB soruşturmasında gözaltına alınanlar adliyeye sevk edildi
09:44 Aydın'da sağanak sonrası su baskını
09:42 Arife Çınar: Demokratik toplum şiarıyla 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız
09:33 Meteorolojiden kuvvetli yağış ve toz taşınımı uyarısı
09:03 Çocuklarını çatışmalarda yitirdi: Çözüm için Meclis’te bir araya gelsinler
09:02 Genç kadınlar 1 Mayıs'ta eşitlik mücadelesini büyütecek
09:02 Besta'da asker gözetiminde korucular eliyle ağaç kesimi
09:01 Baharın nadide çiçeği: Guldexwîn
09:01 Kalp krizi geçiren tutsağın avukatı: Derhal tahliye edilmeli
09:00 'Kadına yönelik şiddet son buluncaya dek mücadelemiz sürecek'
09:00 29 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
07:46 1 Mayıs öncesi ev baskınları
28/04/2025
23:31 ABD Yemen’e saldırdı: 68 kişi hayatını kaybetti
22:42 Meral Danış Beştaş: Barış için hepimize büyük görevler düşüyor
22:30 HDK ve DEM Parti Gençlik Meclislerinden Taksim’e çağrı
21:43 Aksaray’da bir kadın katledildi
21:37 Irak ve Federe Kürdistan'da 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi
21:27 DEM Parti: Ahmet Türk kemoterapi sürecini başarıyla atlattı
21:21 İsrail, ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti
19:55 Mamak Emek ve Demokrasi Güçlerinden Menekşe Erbay anması
19:46 Gazeteci Ceren Kaynak İskit toprağa verildi
19:40 Erdoğan: Nüfus meselesi beka sorununa dönüşmektedir
19:30 SES, uluslararası sendikal örgütlerin katılımıyla forum düzenledi
19:06 Amediyê’de drone infilak etti: 3 peşmerge yaralandı
18:58 Karşıyaka Emek ve Demokrasi Platformu kuruldu
18:26 Çiftçileri mağdur eden 2 şirket hakkında soruşturma
18:17 Birleşik Kamu-İş: Açlık sınırı 26 bin lirayı aştı
18:13 Önder’in bulunduğu hastaneye ziyaretler sürüyor
18:09 Tunus açıklarında mülteci teknesi battı: 8 kişi hayatını kaybetti
18:07 EGM'den jammer açıklaması
17:51 Halit Oral’ın annesi hayatını kaybetti
17:48 İspanya ve Portekiz’de geniş çaplı elektrik kesintisi yaşanıyor
17:34 Yeni papanın seçileceği tarih belirlendi
17:21 Amed Tiyatro Festivali 4'üncü gününde
17:11 Öğrencilerden 'aile sempozyumuna' mor boyalı protesto
16:37 DBP ve DEM Parti'nin temasları sürüyor
16:05 EMEP'ten Adalet Bakanlığı önünde eylem
14:48 Birçok kentte 1 Mayıs'a çağrı açıklaması
14:43 ‘Roboskî'nin failleri 160 aydır yargılanmadı’
14:34 Irak, Şara'yı Arap Zirvesi’ne davet etti
14:22 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayetinde katledildi
14:07 İstanbul'da hissedilen bir deprem daha
14:05 DEM Partili eşbaşkana 2 yıl 1 ay ceza
14:03 İran saldırısında 2 kolber yaralandı
14:02 Kazancı Yokuşu’nda katledilenler anıldı
13:55 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Temel talebimiz Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür
13:30 Depremde annesini kaybeden Kübra Özyurt ifade verdi
13:10 Pexşan Ezizi ile dayanışan öğrenci tutuklandı
13:06 Önder'in durumu kritik: Beyinle ilgili refleksleri azaldı
12:34 İHD güncel verileri açıkladı: 335’i ağır bin 412 hasta tutsak var
12:11 STÖ ve barolar: 'Umut hakkı' düzenlemesi ivedilikle yapılmalı
12:07 Askeri harcamalarda küresel çapta yüzde 9.4 artış
12:03 İBB soruşturmasında gözaltı sayısı 52'ye yükseldi
11:57 Sevk sonrası çıplak arama ve darp
10:26 ‘Konferansta kadın sözleşmesi gerekliliği açığa çıktı’
10:21 YNK ve KDP kabine görüşmelerinde 12’nci tur
10:20 Hastaneden açıklama: Önder'in hayati tehlikesi artarak devam ediyor
10:04 Gazeteci Levent: Türkiye Kıbrıs’taki ilişkilere ses çıkarabilecek pozisyonda değil
10:01 Direniş tarihiyle tanınan mahalle kentsel dönüşüm ve tarikatların hedefinde
09:01 'Şimdi sıra Kürt Ulusal Kongresi'nde'
09:01 'Karar süreçlerinde kadınlar söz sahibi olmalı'
09:00 DEM Parti Newroz coşkusuyla 1 Mayıs'a çağırdı
09:00 28 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:52 Kütahya’da 3.9 büyüklüğünde deprem
08:37 Geneviève Garrigos: Rojava’da inşa edilen model Suriye'nin geleceği için önemli
08:24 PKK'den 'kongre' açıklaması
08:21 Samsun'da heyelan: 2'si çocuk 3 kişi öldü
27/04/2025
23:14 İstanbul’da 3.5 büyüklüğünde deprem
22:36 Ankara’da 4 genç tutuklandı
21:35 Xarpêt'te 4.9 büyüklüğünde deprem
20:56 Gazeteci Ceren Kaynak İskit hayatını kaybetti
20:35 Xîzan ve Tetwan’da askeri operasyon başlatıldı
20:11 İran’da patlama: 40 kişi hayatını kaybetti, ulusal yas ilan edildi
20:01 Darp edilerek gözaltına alınan gençlere tutuklama talebi
19:31 DAİŞ’ten kurtarılan Êzidî gençler ailelerine kavuştu
19:13 Xarpêt-Amed yolunda kaza: 25 yaralı
19:07 HDK ve DEM Parti’den 1 Mayıs forumu
18:44 Tanrıkulu: AKP iktidarında 34 bin 908 işçi hayatını kaybetti
18:33 ‘Hapishane Çalıştayı’ sona erdi: Ortak mücadele yöntemleri ele alındı
18:20 Kanada'daki festivalde katledilenlerin sayısı belli oldu
18:11 Gever’de 1 Mayıs’a katılım çağrısı
17:24 Irak’ta seçim zamanında yapılacak
17:19 Önder’in doktorlarının yarın açıklama yapması bekleniyor
17:03 Bismil’de Kadın Emeği Buluşması'na büyük ilgi
16:26 'Kötülerin inşa ettiği sistemini kibritle tutuşturacağız'
16:20 İdam cezalarına sessizliğe karşı açlık grevi başlattı
15:37 ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ talebiyle yürüyüş
15:30 DBP ve DEM Parti heyeti Reqa'da temaslarını sürdürüyor
15:29 'Rojin Kabaiş'in dosyasında bağımsız soruşturma başlatılsın'
15:17 Tanju Kaya için taziye kuruldu
14:57 MATUHAYDER yeni yönetimini belirledi: Tecrit kalkmalı
14:35 Hums’ta toplu mezar bulundu
14:12 Meral Danış Beştaş: Süreçte en önemli nokta Öcalan'ın özgür çalışma koşullarıdır
13:55 İstanbul Maratonu’nda KHK eylemi
13:46 İran’daki liman patlamasının bilançosu ağırlaşıyor
13:22 İdam edilen Heydaranlu'nun cenazesi ailesine verilmiyor
12:53 Kadın Sığınakları Kurultayı ara toplantısı sona erdi
12:52 Ateşkese rağmen üç günde bin 164 saldırı
12:22 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı
12:18 İşte Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı’nda onaylanan belge
12:11 Cizîr ve Amed'de yerel yönetimler kadın toplantısı
11:26 Kanada'da bir araç, festivaldeki kalabalığın arasına daldı
09:46 Kenanoğlu: Sırrı Süreyya Önder’in barışın toplumsallaşmasına rolü büyük
09:39 ‘Kürt Birliği Konferansı Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine toplandı’
09:35 Mersin'de 'çatı zorunluluğu' kararına tepki
09:31 DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar’dan 1 Mayıs çağrısı
09:24 Kadınlar uyuşturucuya karşı mücadelede kararlı
09:17 Amed’de 1 milyon kişiye süreç anlatılacak
09:14 Muğla Emek Benim Kadın Derneği Başkanı: Eşitsizlik şiddeti de besliyor
09:10 Tokat Cezaevi'nde 7 aydır tutsakların tedavisi engelleniyor
09:09 Gazeteci Tar: Kıbrıs önemli bir güzergahta, Kürtler önemli bir pozisyonda duruyor