22 yıllık yasal düzenlemeler: İktidara kazanç, halklara yıkım

img
İZMİR - Mereş, Dîlok, Hatay merkezli depremler sonrasında ortaya çıkan yıkım iktidarın depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterirken, 22 yılda çıkarılan yasal düzenlemeler, yıkımın asıl nedenini gözler önüne serdi.
 
Mereş ve Dilok merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler yıkıma ve can kayıplarına neden oldu. Deprem ülkesi olasına rağmen, Türkiye’nin depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha görüldü. 6 Şubat depremlerine kadar ilki 
 
1939 yılında Erzincan'da olan ve daha sonrasında, Wan, Kocaeli, Düzce, Çewlig, İzmir, Xarpêt gibi kentlerde yaşanan yıkıcı depremlerde sadece resmi rakamlara göre 56 bin 65 kişi yaşamını yitirdi. 6 Şubat 2023 depremlerinde ise son açıklanan resmi rakamlara göre 41 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. 
 
RANT ODAKLI YASALAR 
 
Yine yüz binlerce insanın evsiz kaldığı depremlerden hiçbir ders çıkarılmazken yasalarda yapılan değişiklikler ise depreme önlem almak yerine, ranta odaklandı. Özellikle AKP iktidarı döneminde yapılan yasal değişiklikler denetimsizlik ve usulsüzlüklerin önünü açarken, 
 
20 yılda getirilen ve süreleri uzatılan 7 imar affı ile yıkımın önü açıldı.
 
6 Şubat'ta yaşanan depremlerin sonrasında, deprem bölgelerinde ki yapılaşmaya dair açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortak çalışma yürüttüklerini belirterek, bir alanın depremsellik açısından uygun olup olmadığına ilişkin mikro-bölgeleme etüt raporuyla çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Gerekli kısıtlamaları, kat yükseklikleri içerecek çalışmalar yürüttüğünü aktaran Kurum, "Bir taraftan rezerv konuttaki alanlara ilişkin, diğer taraftan da eski yerleşim yerlerindeki sorunları ve problemleri ayrıntılı bir şekilde incelemek suretiyle yeni imar planlarının hazırlığını yürütüyoruz" diye belirtti.
 
Bakan Kurum'un bu açıklamaları AKP iktidarı döneminde yapılan yasal değişiklilkler ve imar “aflarını” gündeme getirirken, yeni bir imar planının nasıl işletileceği ve kime hizmet edeceği yönünde endişeleri de beraberinde getirdi. 
 
AKP döneminde yaşanan imar değişiklikleri ve yasal düzenlemeler ile getirilen imar “aflarını” derledik. 
 
KAÇAK YAPILARIN ÖNÜ 2003'TE AÇILDI
 
3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim sonrası iktidara gelen AKP, kısmi imar affı sayılabilecek ilk yasal değişikliği 4833(15) sayılı Yasa ile 31 Mart 2003 tarihinde yaptı. 3194 İmar Kanunu’nun, kullanma izni alınmamış yapılarla ilgili 31'inci maddesi "inşaatın bitme gününün, kullanma izninin verildiği tarih olduğu; yapı kullanma izni alınmamış yapıların ise, izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmayacağı; ancak, yapı kullanma izni alan bağımsız bölümlerin bu hizmetlerden istifade ettirileceği" hükmü yer alıyordu. Ancak yeni getirilen 4833 sayılı Yasanın 51'inci maddesinin (ö) fıkrası ile “yapı kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara belediyelerce yol, su, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinin birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde başvurulması üzerine kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik bağlanabilir” hükmü getirildi. Bu maddeyle birlikte açıkça imar mevzuatına aykırı yapıların kamusal hizmetlerden yararlandırılarak meşrulaştırılıp, yasallaştırmasına dönük bir düzenleme yapıldı. 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu diğer kanunlara eklenen hükümlerle, imar mevzuatına aykırı yapılar affedilerek yasallaştırıldı.
 
YASAYA AYKIRILIĞA ÇEVRE KILIFI
 
28 Aralık 2003'te ise 5027 sayılı 2004 Malî Yılı Bütçe Kanunu 49. maddesinin (j) fıkrasıyla, yapı kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinin birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik ve / veya su bağlanabileceği, belediye sınırları içinde kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılaşmaların her türlü atıklarının çevre sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşması halinde bu gibi yerlere belediyelerce kanalizasyon ve temizlik hizmetlerinin verilebileceği kanunlaştırılmıştır. İmar mevzuatına aykırı yapılara hizmet sunmada çevre sağlığı konusu ön plana çıkarılarak meşrulaştırıldı.
 
KAÇAK YAPILARA CEZA VERİLMESİ ENGELLENDİ
 
8 Temmuz 2005 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 5377 sayılı Kanun ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 184'inci maddesine 6'ıncı fıkra eklendi. Bu ekleme ile 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak Ceza Kanunu’nun 184'üncü maddesinde yer alan “yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile bu yapılara elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişilerin, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları” engellenmektedir. Bu yasayla birlikte mevzuata aykırı yapıların sahipleri ve bunlara göz yuman kamu çalışanlarının cezaları ile birlikte özellikle deprem riski bulunan yerlerdeki izinsiz veya mevzuata aykırı olan yapılar da affedilmiş oldu.
 
2005'TE KIYI YAPILAŞMASI KANUNU
 
Kaçak yapılaşmanın ve kıyı işgalinin önünü açan bir başka yasal değişiklik ise 21 Temmuz 2005 tarih ve 25882 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5398 sayılı Kanun'da yapıldı. Kanunun 13'üncü maddesiyle 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 6'ncı maddesine eklenen yeni fıkralarla özelleştirme kapsamına alınan kıyı, sahil şeridi ve dolgu alanlarındaki sınırlı kullanım kararları ve yapılanma şartları, imar planı kararlarıyla genişletilerek turizm amaçlı alışveriş merkezleri ve konaklama amaçlı yapılaşmanın önü açıldı. Aynı Kanunun 19 maddesi ile de; 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. maddesinin sonuna şu fıkra eklenerek özeleştirme işlemi yapılan bölgelerde imar mevzuatındaki kısıtlamalara tabi olmaksızın re’sen onaylamaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kılındı. Bu kararlarla da imar planları yoluyla bazı kısıtlamalar dikkate alınmayarak af nitelikli yapılaşma kararları oluşturuldu.
 
GEÇİCİ MADDE YASAYI İŞLESVİZ KILDI
 
26 Temmuz 2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 25'inci Maddesiyle İmar Kanununa eklenen Geçici 11. Madde ile yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ancak kullanma izni verilmemiş binalara geçici olarak elektrik bağlanabilmesinin önü açıldı. "Kullanım izni alınmamış yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir" maddesi eklendi. Geçici 11. Madde ile yasa dışı yapılaşma teşvik edilirken ruhsatsız yapılara karşı İmar Kanunu'nun 32. ve 42. maddeleri ile getirilen yaptırımlar işlevsiz hale getirildi.
 
AFET DEĞİL, RANT DÖNÜŞÜMÜ YASASI
 
31 Mayıs 2012'de yasalaşan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ise afet riskini önlemekten çok iktidarın rant odaklı projelerine kılıf olarak kullanıldı. 6306 sayılı Kanunun Yürürlük başlıklı 24'inci maddesinde; kaldırma işleminin bu Kanunun yayımı tarihinden üç yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtilerek, imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılara uygulanacak (af nitelikli) işlemler üç yıl daha uzatıldı. Yasanın verdiği istimlak yetkisi ise deprem riskli bölgelerden ziyade rant sağlayan bölgelere yöneldi. Özellikle İstanbul'da tamamen ranta dönen yasa ile birlikte deprem riski altında bulunan Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece gibi ilçelerde kamu destekli dönüşümler yapılmazken, deprem riski düşük ancak arsa değeri yüksek Armutlu, Derbent, Çubuklu gibi bölgelerde kentsel dönüşüm adı altında el konuldu.
 
İMAR AFFI SÜRESİ UZATILDI
 
15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan değişiklikle 6639 sayılı Yasanın 38. maddesi ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 24. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üç yıl” ibaresi “altı yıl” olarak değiştirildi. Böylece ikinci kez 2981 sayılı Yasanın yürürlükte kalması sağlanarak imar affının süresi uzatıldı.
 
2018 AFFI TALANIN VE YIKIMIN ÖNÜNÜ AÇTI
 
AKP dönemindeki en geniş kapsamlı imar 'affı' ise 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7143(23) sayılı İmar Barışı Yasası ile gerçekleştirildi. Bu yasanın 16. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na, “imar affı” içerikli 16'ncı geçici madde eklendi. Bu yasayla, krokilerde belirtilen alanların dışında kalan, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle korunması gereken alanlar ile imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına uygun gelişmesi gereken tüm kentsel ve kırsal alanlarındaki, mevzuata aykırı yapıların yasallaştırılmasının önü açıldı. "İmar Barışı" ile kıyı alanları, tarım arazileri, orman alanları, içme suyu havzaları ve tarihi, doğal, arkeolojik sit alanları üzerine inşa edilen bina ve tesisler dâhil olmak üzere, bütün kaçak yapıların yasal hale getirildi. Kaçak yapıların çoğunluğunu oteller, turistik tesisler, rezidanslar ve ticari yapılar oluşturdu.
 
SON AFTAN DEPREM BÖLGESİ 'YARARLANDI'
 
24 Haziran genel seçimleri öncesinde yapılan bu torba yasayla birlikte iktidar hem oy hesabı hem de aflardan gelecek gelirin derdine düşerken, bugün yaşanan yıkımın ise önünü açtı. Yine uygulama dört defa uzatılarak yerel seçim senesi 2019’un sonuna kadar sarkıtılarak iki seçim içinde malzeme ve kaynak olarak kullanıldı. Son imar affı düzenlemesi kapsamında deprem bölgesindeki yüz binlerce konuta yapı kayıt belgesi düzenlenirken deprem bölgesi olan Adana'da 59 bin 247, Hatay'da 56 bin 464, Dîlok'ta 40 bin 224, Mereş'te 39 bin 58, Riha'da 25 bin 521, Meletî'de 22 bin 229, Osmaniye'de 21 bin 107, Amed'te 15 bin 713, Semsûr'da 10 bin 629 ve Kilis'te 4 bin 897 bina için imar affı geldi.
 
DASK'IN İŞLEVSİZLİĞİ
 
Yine 1999 Gölcük depremi sonrasında kurulan Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) ile birlikte zorunla hale getirilen deprem sigortası ile birlikte konutların depreme karşı sigortalanması hedeflendi. Fakat bu kurum binaların deprem risklerini öncelemekten çok sigorta primlerinden alınan paralara odaklanınca işlevsiz hale geldi. Kurumun son verilerine göre depremden ciddi oranda etkilenen kentlerde sigortalı bina oranı çok düşük kalırken kentlerde ciddi yıkım yaşandı. Bu kentlerde binlerce bina yıkılırken on binlerce yurttaş yaşamını yitirdi. DASK kurulduktan sonra yaşanan İzmir, Wan ve Elaziz depremlerinde toplanan paraların ne kadarı depremzedeler için kullanıldığı bilinmezken, paranın büyük kısmının iktidarın seçim malzemesi için yapılan yollara aktarıldığının itirafı yapılmıştı.  
 
Kurumun son verilerine göre, Hatay'da 315 bin binanın 124 bin 409'u, Adana'da 479 bin binanın 219 bin 680'ı, Mereş'te 210 bin binanın 111 bin 85'i, Osmaniye'de 101 bin binanın 42 bin 679'u, Dîlok'ta 339 bin binanın 215 bin 830'u, Riha'da 198 bin binanın 102 bin 723'ü, Amed'te 231 bin binanın 78 bin 348'i, Semsûr'da 89 bin binanın 39 bin 165'i ve Kilis'te 25 bin binanın 14 bin 724'i zorunlu deprem sigortasına tabi durumda. DASK yaptırılmayan evlere elektrik, su ve doğalgaz bağlanması mümkün değilken deprem bölgelerinde bulunan binlerce bina bu hizmetlerden sigorta yaptırmadan yararlanıyor.
 
'DEPREM RİSKİ' KALDIRILAN BÖLGELER
 
Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzası ile 5 Şubat 2022'de yayınlanan kararıyla Mereş merkezli depremlerde yoğun yıkımın ve can kaybının olduğu Hatay İskenderun ilçesindeki Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallelerinde bulunan bazı alanları deprem riski olanı dışına çıkardı. Alınan kararda riskli alan ilan edilmesi hakkında 16/09/2013 tarihli ve 2013/5382 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yürürlükten kaldırılmasına, ‘6306 sayılı Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun’ 2’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
MA / Tolga Güney

Diğer başlıklar

11:40 Bakırhan ve Hatimoğulları Amed Belediyesi’ni ziyaret etti
10:58 İstanbul’da ev baskınları
10:57 6 kentte ‘özgürlüğe ses ver’ eylemleri başlatılacak
10:45 Şêrawa ve Şehba’nın köylerine saldırı
10:15 İran rejimi sanatçı Hamza Cehferî’yi gözaltına aldı
09:24 Jin derginin 62’nci sayısı çıktı
09:15 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 194 gündür haber yok
09:14 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:13 Artuklu Belediyesi ‘kayıp’ personellerini arıyor!
09:12 Mehmet Öcalan'dan bakanlığa: Tecrit yoksa neden görüşemiyoruz?
09:09 İHD’li Çapraz: Cezaevleri için herkes sorumluluk almalı
09:09 Yeni müfredat tartışmaları: Anadilde eğitim olmalı
09:08 AKP’li Bölünmez’in tüneli nedeniyle köy susuz kaldı
09:07 Bakanlık, belediyeyi DEM Parti kazanınca çöp aracını geri istedi
09:02 Kürt yayınevleri ekonomik kriz ve yasak kıskacında
09:00 05 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:03 Meteoroloji’den 18 kent için sarı kodlu uyarı
07:34 38 kişi tutuklandı
04/05/2024
23:05 Nisan ayında 32 kadın katledildi
22:50 1 Mayıs'ta gözaltına alınan 52 kişi için tutuklama talebi
22:19 ODTÜ'lü öğrencilerden yürüyüş: Bu daha fragman, asıl şenlik devrimde
21:27 Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı
19:15 'Şenyaşar'lara uğramayan adalet ülkenin hiçbir yerine uğramayacak'
18:49 Êlih Tabip Odası Başkanı Adıgüzel: Kriz hali faşizmle aşılmaya çalışılıyor
18:20 Sêrtliler, Amedspor maçını dev ekrandan izledi
17:41 Bayındır: Seyit Rıza ve arkadaşları gibi Dêrsim halkı da direniyor
17:39 Tarihçi Hür: Dersim Katliamı’nda bütün aktörler paydaştır
17:23 Amedspor'un şampiyonluk kutlamaları
17:02 Amedspor şampiyon oldu
16:49 Adana'da dağdan kopan kayalar yolu kapattı
16:23 30 yıllık tutsak Kemal Zengin tahliye edildi
16:18 30 yıllık tutsak Nurettin Çelebi'nin tahliyesi engellendi
16:12 Cizîr sular altında!
16:10 Adana'da 2 kişi tutuklandı
16:02 Adana'dan seslendiler: Seda, Sibel ve Solin'e özgürlük
15:59 Kesik'in meslektaşları: Arkadaşımızı serbest bırakın
15:23 İnsan hakları aktivistleri: Güvel ve Odabaş tahliye edilsin
15:20 2 kentte 'gözaltındakiler serbest bırakılsın' çağrısı
15:01 Amedspor-Menemen maçı başladı
14:40 Şirnex'te 3 kişi tutuklandı
14:27 ‘İhraçlar görevlerine dönene kadar mücadele edeceğiz’
14:16 Eğitim Sen Kadın Meclisi: Cinsiyetçi müfredatı reddediyoruz
14:10 4 kentte kayıpların akıbeti soruldu
14:09 İHD: Dêrsim Katliamı ile yüzleşin
13:39 Dêrsim Tertelesi anmasında 'yüzleşme' çağrısı
13:25 Cumartesi Anneleri 32 yıldır kayıp olan Yaman'ın akıbetini sordu
12:54 Gazeteci Dal 9 gündür hücrede tutuluyor
12:15 Avukatlardan 'tecrit yok' diyen bakanlığa yanıt: İmralı’da bütün haklar ihlal ediliyor
12:11 Women Press Freedom: Cezaevinde 92 kadın gazeteci var
11:32 İran güçleri bir kolberi ağır yaraladı
11:24 İtalyan avukat Menzione: İmralı'daki tecrit insanlık dışıdır
10:40 Bir sigara grubuna zam
10:35 Katledilen Qureshi’nin oğlu tutuklandı
09:40 DAİŞ saldırısında 17 Şam askeri hayatını kaybetti
09:17 Hatice Yıldız’ın avukatı: Acilen ameliyat olması gerekiyor
09:15 Alıkonulan gazeteciden 193 gündür haber yok
09:13 Tutsaklar mahkemeleri boykot ediyor, görüşlere çıkmıyor
09:11 'Demokratikleşme ve barış için tecride dur denilmeli'
09:09 Yeni müfredat: Sorgulamayan bireyler yetiştirilmek isteniyor
09:08 Berwarî: Bu savaş AKP’nin yenilgisi olacak
09:03 Gergerlioğlu: Gazeteciler iktidarı teşhir ettiği için hedef alınıyor
09:03 Piroğlu: AKP'ye vurulan darbe Erdoğan'ın istifasıyla sonuçlandırılmalı
09:03 13 gündür madenlere karşı eylemdeler
09:03 Islahiye Cezaevi'nde darp ve tehdit
09:00 04 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:55 Hênê'de cisim patlaması: Bir kardeş yaşamını yitirdi
08:07 Licik'te 2 işçinin daha cenazesine ulaşıldı
03/05/2024
22:20 Mersin'de 2 kişi tutuklandı
22:14 ODTÜ’lü öğrencilerden ‘bahar şenliği’ için yürüyüş kararı
22:04 Süleymaniye’de 4 dağcı yaşamını yitirdi
21:53 Almanya’daki Kürt kadınları CPT’ye 450 mektup gönderdi
20:34 1 Mayıs gözaltılarına tepki
19:57 Firari korucu 4 yıl sonra evinde yakalandı
19:45 Dêrsim 38 Duvar’ındaki katliama ait fotoğraflar kaldırıldı
19:37 Oğur’u katleden fail Kaçak'ın duruşması ertelendi
19:29 ‘Propaganda Günlerinde Hakikat’ paneli: Hakikati yazmaya devam edeceğiz
19:10 Öğrencilerden İstanbul ve Dêrsim'de Kenan Mak anması
19:03 Wan’dan seslendiler: Tutsak gazeteciler serbest bırakılsın
18:57 Dal için açıklama: Gazetecilik değil çıplak arama işkencesi suçtur
18:23 ‘Kırılan kapı’ davasında ekolojiste ceza
18:11 Bursa’da 2 kişi tutuklandı
17:55 31 yıllık tutsak 15 aydır tahliye edilmiyor
17:42 Şenyaşar ailesi için çağrı: Bu direnişe ortak olalım
17:38 DFG, MKG ve DİSK’ten basın özgürlüğü açıklaması: Mücadele sürecek
17:30 Hacettepe öğrencilerinden ‘ranta ve zamlara’ karşı rektörlük protestosu
17:15 Hewler Valisi Xoşnav'dan Mêrdîn ve Cizîr belediyelerine ziyaret
16:19 BES-AR: Genel enflasyon yüzde 102,80
16:10 Gözaltındaki gençler serbest
15:58 Êlih Belediyesi eşbaşkanı belli oldu
15:55 EMEP heyetinden basın örgütlerine ziyaret
15:54 Wan Barosu'ndan yeni avukatlar için 'Genç Ofis Bürosu'
15:45 Erdoğan: İlk fırsatta CHP ile görüşeceğim
15:42 DİB’ten Taksim açıklaması: Gözaltılar serbest bırakılsın
15:20 İHD'den 'Toplumsal barış ve halk iradesine saygı' nöbeti
15:08 Seyit Rıza ve yoldaşları için 40 fidan dikildi
14:23 DEM Parti-CHP görüşmesi: Anayasa için samimiyete ihtiyaç var
13:52 Mersin'de 3 Mayıs açıklaması
13:17 27 basın kuruluşu: Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçin
13:16 TÜİK önünden seslendiler: Gerçek rakamları açıklayın
12:52 CHP-DEM Parti görüşmesi başladı
11:48 Wan'da eşbaşkanlar gazeteciler ile bir araya geldi
11:48 DİSK Basın-İş’ten MA’ya ziyaret
11:24 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
11:01 Gever kırsalındaki askeri operasyon 7'nci gününde
10:52 Celal Başlangıç’ın ardından: Hakikatin izini sürdü
10:50 DEM Parti'den Dersim Katliamı açıklaması
10:20 TÜİK'e göre yıllık enflasyon yüzde 69.80
10:17 Hunergeha Welat'tan yeni eser
10:16 Mêrdîn ve İzmir’de ev baskınları: Yönetmen Kesik gözaltına alındı
10:03 ENAG enflasyon verilerini açıkladı
09:58 Ankara ve Antalya’da kadın katliamı
09:54 Benzin ve motorine zam
09:27 Basın Özgürlüğü Günü: İfade özgürlüğü tehdit altında
09:04 1 yılda katledilen kolber sayısı en az 54
09:04 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciye dair sorular 192 gündür yanıtsız
09:04 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:03 Tanîna Sindiyan'da doğa rengarenk
09:01 Av. Demirtaş: Tutsaklar eylemleriyle hukuksuzluğa işaret ediyor
09:00 03 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:52 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
08:49 Yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 6’sı ağır 34 yaralı
07:28 Gazeteci Başlangıç hayatını kaybetti
02/05/2024
23:59 İran rejimi bir Kürt kolberi daha katletti
23:55 Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok köye saldırı
23:18 İnegöllü: Uluslararası koruma başvurusu alınan müvekkilim kaçırılarak GGM'ye götürüldü
20:40 'Kanun Hükmü' filmi bu kez Ankara’da engellendi
19:14 Wan protestolarında tutuklanan çocuk tahliye edildi
18:44 Adalet talep eden Şenyaşar’a bakanlığın tüm kapıları kapalı
18:02 Erdoğan-Özel görüşmesi sona erdi
17:29 Eğitim Sen MEB'in önünde: Bakan Yusuf Tekin artık istifa etmelidir
16:59 Bursa’da çok sayıda gözaltı
16:58 Bêrecûk'ta Begit açıklaması: Meclis üyelerine rüşvet teklif etti
16:23 İtirafçı beyanları nedeniyle yargılanan avukata beraat
16:19 Müfredat taslağına tepki: İktidar örtük şekilde ideolojisini aktaracak
15:40 Leyla Zana hakkında ceza talebi
15:19 Tarım alanlarını sulamak için tarım alanına taş ocağı açılacak
15:13 Gazeteci Terkoğlu’na 2 yıl hapis cezası
15:11 Savunmaya Özgürlük Platformu: Tanık yalanlarına rağmen karar onandı
15:00 İran’da Kürt tutsak idam edildi
14:45 Qoser’de elektrik kesintisi protestosu
14:08 Katledilen Fatma Oğur’un duruşmasına çağrı
14:05 Veysi Aktaş için araştırma komisyonu kurulması talebi
13:17 Hatimoğulları: Yol temizliğine ihtiyaç var
13:09 Amed kırsalında askeri operasyon
12:48 DEM Parti CHP’yi ziyaret edecek
12:47 DEM Parti Amed İl Örgütü kongreye gidiyor
12:29 Feminist Gece Yürüyüşü davasında beraat kararı
12:25 Kurtulmuş'tan DEM Parti’ye ziyaret
11:55 4 yaşındaki çocuğa cinsel taciz
11:43 'Sendikal mücadele daha güçlü olmalı'