22 yıllık yasal düzenlemeler: İktidara kazanç, halklara yıkım

img
İZMİR - Mereş, Dîlok, Hatay merkezli depremler sonrasında ortaya çıkan yıkım iktidarın depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterirken, 22 yılda çıkarılan yasal düzenlemeler, yıkımın asıl nedenini gözler önüne serdi.
 
Mereş ve Dilok merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler yıkıma ve can kayıplarına neden oldu. Deprem ülkesi olasına rağmen, Türkiye’nin depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha görüldü. 6 Şubat depremlerine kadar ilki 
 
1939 yılında Erzincan'da olan ve daha sonrasında, Wan, Kocaeli, Düzce, Çewlig, İzmir, Xarpêt gibi kentlerde yaşanan yıkıcı depremlerde sadece resmi rakamlara göre 56 bin 65 kişi yaşamını yitirdi. 6 Şubat 2023 depremlerinde ise son açıklanan resmi rakamlara göre 41 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. 
 
RANT ODAKLI YASALAR 
 
Yine yüz binlerce insanın evsiz kaldığı depremlerden hiçbir ders çıkarılmazken yasalarda yapılan değişiklikler ise depreme önlem almak yerine, ranta odaklandı. Özellikle AKP iktidarı döneminde yapılan yasal değişiklikler denetimsizlik ve usulsüzlüklerin önünü açarken, 
 
20 yılda getirilen ve süreleri uzatılan 7 imar affı ile yıkımın önü açıldı.
 
6 Şubat'ta yaşanan depremlerin sonrasında, deprem bölgelerinde ki yapılaşmaya dair açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortak çalışma yürüttüklerini belirterek, bir alanın depremsellik açısından uygun olup olmadığına ilişkin mikro-bölgeleme etüt raporuyla çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Gerekli kısıtlamaları, kat yükseklikleri içerecek çalışmalar yürüttüğünü aktaran Kurum, "Bir taraftan rezerv konuttaki alanlara ilişkin, diğer taraftan da eski yerleşim yerlerindeki sorunları ve problemleri ayrıntılı bir şekilde incelemek suretiyle yeni imar planlarının hazırlığını yürütüyoruz" diye belirtti.
 
Bakan Kurum'un bu açıklamaları AKP iktidarı döneminde yapılan yasal değişiklilkler ve imar “aflarını” gündeme getirirken, yeni bir imar planının nasıl işletileceği ve kime hizmet edeceği yönünde endişeleri de beraberinde getirdi. 
 
AKP döneminde yaşanan imar değişiklikleri ve yasal düzenlemeler ile getirilen imar “aflarını” derledik. 
 
KAÇAK YAPILARIN ÖNÜ 2003'TE AÇILDI
 
3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim sonrası iktidara gelen AKP, kısmi imar affı sayılabilecek ilk yasal değişikliği 4833(15) sayılı Yasa ile 31 Mart 2003 tarihinde yaptı. 3194 İmar Kanunu’nun, kullanma izni alınmamış yapılarla ilgili 31'inci maddesi "inşaatın bitme gününün, kullanma izninin verildiği tarih olduğu; yapı kullanma izni alınmamış yapıların ise, izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmayacağı; ancak, yapı kullanma izni alan bağımsız bölümlerin bu hizmetlerden istifade ettirileceği" hükmü yer alıyordu. Ancak yeni getirilen 4833 sayılı Yasanın 51'inci maddesinin (ö) fıkrası ile “yapı kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara belediyelerce yol, su, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinin birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde başvurulması üzerine kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik bağlanabilir” hükmü getirildi. Bu maddeyle birlikte açıkça imar mevzuatına aykırı yapıların kamusal hizmetlerden yararlandırılarak meşrulaştırılıp, yasallaştırmasına dönük bir düzenleme yapıldı. 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu diğer kanunlara eklenen hükümlerle, imar mevzuatına aykırı yapılar affedilerek yasallaştırıldı.
 
YASAYA AYKIRILIĞA ÇEVRE KILIFI
 
28 Aralık 2003'te ise 5027 sayılı 2004 Malî Yılı Bütçe Kanunu 49. maddesinin (j) fıkrasıyla, yapı kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinin birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik ve / veya su bağlanabileceği, belediye sınırları içinde kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılaşmaların her türlü atıklarının çevre sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşması halinde bu gibi yerlere belediyelerce kanalizasyon ve temizlik hizmetlerinin verilebileceği kanunlaştırılmıştır. İmar mevzuatına aykırı yapılara hizmet sunmada çevre sağlığı konusu ön plana çıkarılarak meşrulaştırıldı.
 
KAÇAK YAPILARA CEZA VERİLMESİ ENGELLENDİ
 
8 Temmuz 2005 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 5377 sayılı Kanun ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 184'inci maddesine 6'ıncı fıkra eklendi. Bu ekleme ile 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak Ceza Kanunu’nun 184'üncü maddesinde yer alan “yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile bu yapılara elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişilerin, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları” engellenmektedir. Bu yasayla birlikte mevzuata aykırı yapıların sahipleri ve bunlara göz yuman kamu çalışanlarının cezaları ile birlikte özellikle deprem riski bulunan yerlerdeki izinsiz veya mevzuata aykırı olan yapılar da affedilmiş oldu.
 
2005'TE KIYI YAPILAŞMASI KANUNU
 
Kaçak yapılaşmanın ve kıyı işgalinin önünü açan bir başka yasal değişiklik ise 21 Temmuz 2005 tarih ve 25882 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5398 sayılı Kanun'da yapıldı. Kanunun 13'üncü maddesiyle 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 6'ncı maddesine eklenen yeni fıkralarla özelleştirme kapsamına alınan kıyı, sahil şeridi ve dolgu alanlarındaki sınırlı kullanım kararları ve yapılanma şartları, imar planı kararlarıyla genişletilerek turizm amaçlı alışveriş merkezleri ve konaklama amaçlı yapılaşmanın önü açıldı. Aynı Kanunun 19 maddesi ile de; 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. maddesinin sonuna şu fıkra eklenerek özeleştirme işlemi yapılan bölgelerde imar mevzuatındaki kısıtlamalara tabi olmaksızın re’sen onaylamaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kılındı. Bu kararlarla da imar planları yoluyla bazı kısıtlamalar dikkate alınmayarak af nitelikli yapılaşma kararları oluşturuldu.
 
GEÇİCİ MADDE YASAYI İŞLESVİZ KILDI
 
26 Temmuz 2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 25'inci Maddesiyle İmar Kanununa eklenen Geçici 11. Madde ile yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ancak kullanma izni verilmemiş binalara geçici olarak elektrik bağlanabilmesinin önü açıldı. "Kullanım izni alınmamış yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir" maddesi eklendi. Geçici 11. Madde ile yasa dışı yapılaşma teşvik edilirken ruhsatsız yapılara karşı İmar Kanunu'nun 32. ve 42. maddeleri ile getirilen yaptırımlar işlevsiz hale getirildi.
 
AFET DEĞİL, RANT DÖNÜŞÜMÜ YASASI
 
31 Mayıs 2012'de yasalaşan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ise afet riskini önlemekten çok iktidarın rant odaklı projelerine kılıf olarak kullanıldı. 6306 sayılı Kanunun Yürürlük başlıklı 24'inci maddesinde; kaldırma işleminin bu Kanunun yayımı tarihinden üç yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtilerek, imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılara uygulanacak (af nitelikli) işlemler üç yıl daha uzatıldı. Yasanın verdiği istimlak yetkisi ise deprem riskli bölgelerden ziyade rant sağlayan bölgelere yöneldi. Özellikle İstanbul'da tamamen ranta dönen yasa ile birlikte deprem riski altında bulunan Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece gibi ilçelerde kamu destekli dönüşümler yapılmazken, deprem riski düşük ancak arsa değeri yüksek Armutlu, Derbent, Çubuklu gibi bölgelerde kentsel dönüşüm adı altında el konuldu.
 
İMAR AFFI SÜRESİ UZATILDI
 
15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan değişiklikle 6639 sayılı Yasanın 38. maddesi ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 24. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üç yıl” ibaresi “altı yıl” olarak değiştirildi. Böylece ikinci kez 2981 sayılı Yasanın yürürlükte kalması sağlanarak imar affının süresi uzatıldı.
 
2018 AFFI TALANIN VE YIKIMIN ÖNÜNÜ AÇTI
 
AKP dönemindeki en geniş kapsamlı imar 'affı' ise 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7143(23) sayılı İmar Barışı Yasası ile gerçekleştirildi. Bu yasanın 16. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na, “imar affı” içerikli 16'ncı geçici madde eklendi. Bu yasayla, krokilerde belirtilen alanların dışında kalan, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle korunması gereken alanlar ile imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına uygun gelişmesi gereken tüm kentsel ve kırsal alanlarındaki, mevzuata aykırı yapıların yasallaştırılmasının önü açıldı. "İmar Barışı" ile kıyı alanları, tarım arazileri, orman alanları, içme suyu havzaları ve tarihi, doğal, arkeolojik sit alanları üzerine inşa edilen bina ve tesisler dâhil olmak üzere, bütün kaçak yapıların yasal hale getirildi. Kaçak yapıların çoğunluğunu oteller, turistik tesisler, rezidanslar ve ticari yapılar oluşturdu.
 
SON AFTAN DEPREM BÖLGESİ 'YARARLANDI'
 
24 Haziran genel seçimleri öncesinde yapılan bu torba yasayla birlikte iktidar hem oy hesabı hem de aflardan gelecek gelirin derdine düşerken, bugün yaşanan yıkımın ise önünü açtı. Yine uygulama dört defa uzatılarak yerel seçim senesi 2019’un sonuna kadar sarkıtılarak iki seçim içinde malzeme ve kaynak olarak kullanıldı. Son imar affı düzenlemesi kapsamında deprem bölgesindeki yüz binlerce konuta yapı kayıt belgesi düzenlenirken deprem bölgesi olan Adana'da 59 bin 247, Hatay'da 56 bin 464, Dîlok'ta 40 bin 224, Mereş'te 39 bin 58, Riha'da 25 bin 521, Meletî'de 22 bin 229, Osmaniye'de 21 bin 107, Amed'te 15 bin 713, Semsûr'da 10 bin 629 ve Kilis'te 4 bin 897 bina için imar affı geldi.
 
DASK'IN İŞLEVSİZLİĞİ
 
Yine 1999 Gölcük depremi sonrasında kurulan Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) ile birlikte zorunla hale getirilen deprem sigortası ile birlikte konutların depreme karşı sigortalanması hedeflendi. Fakat bu kurum binaların deprem risklerini öncelemekten çok sigorta primlerinden alınan paralara odaklanınca işlevsiz hale geldi. Kurumun son verilerine göre depremden ciddi oranda etkilenen kentlerde sigortalı bina oranı çok düşük kalırken kentlerde ciddi yıkım yaşandı. Bu kentlerde binlerce bina yıkılırken on binlerce yurttaş yaşamını yitirdi. DASK kurulduktan sonra yaşanan İzmir, Wan ve Elaziz depremlerinde toplanan paraların ne kadarı depremzedeler için kullanıldığı bilinmezken, paranın büyük kısmının iktidarın seçim malzemesi için yapılan yollara aktarıldığının itirafı yapılmıştı.  
 
Kurumun son verilerine göre, Hatay'da 315 bin binanın 124 bin 409'u, Adana'da 479 bin binanın 219 bin 680'ı, Mereş'te 210 bin binanın 111 bin 85'i, Osmaniye'de 101 bin binanın 42 bin 679'u, Dîlok'ta 339 bin binanın 215 bin 830'u, Riha'da 198 bin binanın 102 bin 723'ü, Amed'te 231 bin binanın 78 bin 348'i, Semsûr'da 89 bin binanın 39 bin 165'i ve Kilis'te 25 bin binanın 14 bin 724'i zorunlu deprem sigortasına tabi durumda. DASK yaptırılmayan evlere elektrik, su ve doğalgaz bağlanması mümkün değilken deprem bölgelerinde bulunan binlerce bina bu hizmetlerden sigorta yaptırmadan yararlanıyor.
 
'DEPREM RİSKİ' KALDIRILAN BÖLGELER
 
Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzası ile 5 Şubat 2022'de yayınlanan kararıyla Mereş merkezli depremlerde yoğun yıkımın ve can kaybının olduğu Hatay İskenderun ilçesindeki Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallelerinde bulunan bazı alanları deprem riski olanı dışına çıkardı. Alınan kararda riskli alan ilan edilmesi hakkında 16/09/2013 tarihli ve 2013/5382 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yürürlükten kaldırılmasına, ‘6306 sayılı Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun’ 2’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
MA / Tolga Güney

Diğer başlıklar

14:21 Çocuk Hakları Günü: 2 oluşum ilan edildi
13:56 Gazeteci Namık Tarancı mezarı başında anıldı
13:55 Dokunulmazlık tezkereleri Meclis Karma Komisyonu'na gönderildi
13:35 Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Konak'a 6 yıl 3 ay ceza
13:19 DEM Parti'den Çocuk Komisyonu kurulması için kanun teklifi
13:11 Uzman çavuş pansiyonda ölü bulundu
12:58 Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Akış’a 9 yıl ceza
12:46 Xelfetî'de nöbet 17'nci gününde
12:30 Kayyımın sendika üyesi yöneticileri görevden alması protesto edildi
11:56 Ceylan Önkol resim yarışmasının sonuçları açıklandı
11:46 Wan'da 'örgütlenme seferberliği' toplantısı
11:36 Amed’de otobüsler mor rengine boyandı
11:27 Mêdêa oyunu Ankara’da sahnelenecek
10:59 DEM Parti bakanlık önünde: Her 10 dakikada bir kadın katlediliyor
10:51 Bütçe görüşmelerinde Yerlikaya'ya kayyım protestosu
10:44 FİSA verisi: 2022'den bu yana 65 çocuk yangınlarda yaşamını yitirdi
10:22 Êlih'te direniş devam edecek
10:20 500 madenci özelleştirmeye karşı kendini madene kapattı
10:15 Uğur Kaymaz cinayeti: İnkar politikası failleri cezasız bıraktı
10:00 5 bin 216 ihlal başvurusundan sadece 22'si yerinde incelendi
09:50 Sağlık alanında anadil hizmeti veren tercüman talebine ret
09:39 Helin Ümit: PKK'ye gelen bir şey yok
09:35 'Özgürlük Sosyolojisi' İspanyolca yayımlandı
09:11 'Kürtler manipülasyona açık olmayan bir iradeye sahip'
09:10 Savcılık ağaç kesimini ‘hukuka uygun’ buldu
09:09 'İran'da verilen idam cezaları Kürt sorunuyla bağlantılı'
09:09 Kadın gazetecilere cezanın gerekçesi: İzin alınmadı, ikaza uyulmadı
09:08 İnfazı yakılarak tahliye tarihine 'ölünceye kadar' yazıldı
09:07 HDK'nin yeni Eşsözcüleri: Hedef her yerde varlık göstermek, mücadeleyi büyütmek
09:04 Qileban’dan Mexmûr’a uzanan mücadele
09:03 Serra Bucak: Kayyımın çökerttiği sistemi yeniden işlevli kıldık
09:01 TJA 8’inci yılında: En güçlü özsavunma aracı örgütlülük
09:00 20 KASIM 2024 GÜNDEMİ
08:49 Sanatçı Hozan Aydın kalp krizi geçirdi
07:52 Birçok kent için sağanak uyarısı
00:16 ‘Konser’ soruşturmasında 2 kişi görevden alındı
00:06 Gazeteci Sönük Erzincan Cezaevi’ne sevk edildi
19/11/2024
23:49 Sudan'da 25 kişi hayatını kaybetti
23:03 İran Öğrenciler Haber Ajansı: Ahoo Deryaei ailesine teslim edildi
22:03 332 savcı ve hakimin görev yeri değiştirildi
21:43 Sudani: İsrail, Irak’a saldırmak için bahane arıyor
20:59 Yenidoğan Çetesi davası: 112 araya girmeden bebekleri sevk alıyorduk
20:48 Şêrawa köyüne saldırı
20:46 Tiryaki: 149 kez kayyım atayarak Kürt kültürüne karşı soykırım yaptınız
20:22 Rusya-Ukrayna savaşında,10 milyonu aşkın kişi yerinden edildi
20:10 Yunanistan'da gazeteciler 24 saatlik greve gitti
19:57 Kürtler, nüfus sayımı için kentlerine dönüyor
19:55 ‘Salı Günleri İdama Hayır Kampanyası’ndan duyarlılık çağrısı
19:26 Dünya’da Wan Gölü’nün iki katı kadar tatlı su kaybı yaşandı
19:22 300’e yakın isimden çağrı: Sorunun tarafı tüm kesimler barışa ortak edilsin
18:35 Kadınlar 25 Kasım'ı açılışlar, dayanışma ve eylemlerle karşılıyor
17:52 Moskova: Ukrayna ilk kez Rus topraklarını ABD füzeleriyle hedef aldı
17:45 İranlı Yazarlar Derneği'nden idama karşı tutum alma çağrısı
17:39 İran'ın kaçırdığı Muradi’den 978 gündür haber alınamıyor
17:35 Açık Radyo ‘Apaçık Radyo’ ismiyle internette yayın yapacak
17:11 Qaxizman’da kurtlar koyun sürüsüne saldırdı
17:05 Elbak’ta açılış törenleri: İlçenin 50 yıllık su sorunu çözüldü
16:25 Cengiz Çiçek’ten ‘Yenidoğan Çetesi’ davasına çağrı
16:07 Uzman çavuşun aracında 63 kilo uyuşturucu bulundu
15:53 Ormanlık alanda çimento ham maddesi çıkarılmasına tepki
15:52 Özel ile İmamoğlu kayyımları görüşecek
15:39 Özgür Özel: Ahmet Özer'in iddianamesini yazacak delil yok
15:35 Yüksekdağ'ın ağabeyi toprağa verildi
15:25 Kayyım belediyeyi emniyette dönüştürdü
15:24 KESK'ten 30 Kasım 'geçinemiyoruz' mitingine çağrı
15:19 Amed'de 25 Kasım etkinlikleri
15:14 Yıllar sonra kurulan taziyelere kitlesel ziyaret
15:00 Barış Anneleri Meclis'te konuştu: Barışın anahtarı Öcalan’dır
14:52 Hatimoğulları: Çözüm dışarıda değil, Meclis'te
14:22 Bakırköy Cezaevi önünde tahliyelerin ertelenmesi protesto edildi
14:01 Habur'da güncelleme nedeniyle TIR kuyrukları 15 kilometreyi buldu
13:57 HABER-SEN’den PTT’ye: Mahkeme kararlarına uyun
13:44 İHD raporu: Kürdistan'da bir yılda 36 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi
13:17 Dîlok ve Agirî’de ‘örgütlenme seferberliği’ hamlesi
12:43 Tülay Hatimoğulları: ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi direnişle dünyaya yayıldı
12:42 Oluç'tan Sağlık Bakanı Memiş'e 'Yenidoğan Çetesi' tepkisi
12:28 Güran ailesinin evindeki mühimmatın fotoğrafları ortaya çıktı
12:01 Bahçeli: Cumhurbaşkanı ile aramızda sarsılmaz bağ var
11:41 OPCW: Ukrayna’da kimyasal silah kullanıldı
11:37 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için yeni başvuru
10:53 Tedavisi süren tutsak yakını Aklime Hanas için kan ihtiyacı
10:41 AKP-MHP, depremzedelere elektrik desteği, ücretsiz doğalgaz teklifini reddetti
10:40 Cizîr Belediyesi ‘Alo Şiddet’ hattı açtı
10:22 20 gazetecinin yurtdışı yasağı kaldırılmadı
10:07 Bakırhan: Tarihi bir fırsat var, Öcalan ile konuşulmalı ve müzakereye geçilmeli
09:50 AKP'li belediye bankamatik çalışanlarına 4 milyon 45 bin TL ödedi
09:42 Kadınlar, cezaevlerinde yarattıkları direnişi anlattı
09:20 Kamudaki ‘erkekliğe' karşı mücadele
09:19 Dünya Çocuk Günü: İhlal, yoksulluk, cezaevi, ölüm, tecavüz...
09:17 Kürtçe konuşunca telefonu kesildi: Yasak!
09:16 Tatos'ta kadınlar için projeler
09:16 Arjantinli parlamenter: Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü savunuyoruz
09:14 Üretim güç veriyor: Kadınlar kimseye muhtaç olmamalı
09:12 Mutlu Çiviroğlu: Ortadoğu'da Kürtler için yeni fırsatlar doğabilir
09:11 Kaz besiciliği zorda
09:10 Tutsak avukata ‘selamlaşma’ soruşturması
09:08 'Tarihi direnenler yazar'
09:07 'Aile' kuşatmasına karşı direniş
09:05 Ne Afganistan’ı ne de mücadeleyi bıraktı: Savaşçı kadınlar var
09:00 19 KASIM 2024 GÜNDEMİ
08:45 Meteoroloji'den sağanak uyarısı
18/11/2024
23:37 Üzerine kaya parçaları düşen bir kişi hayatını kaybetti
22:29 Êlih’te 12 kişi tutuklandı
22:12 Cenazesi 4 yıl sonra verilen HPG'li Acay toprağa verildi
21:45 'Yenidoğan Çetesi' davası: Hastanelere dair şikayetler dikkate alınmıyor
21:34 Wan’da ‘Yaralarım Aşktandır’ tiyatro gösterimi
21:25 5’inci Amed Karşılaştırılmalı Edebiyat Günleri sürüyor
21:16 TJA: İdam kararlarına karşı devrimci kadınların sesi olun
19:42 Mexmur’da kadına yönelik şiddete karşı yürüyüş
18:05 12 yaşındaki İdil Durgut 2 gündür kayıp
17:55 Artvin’de 6 köyün yolu çığ nedeniyle kapandı
17:42 Amed Barosu'ndan panel: Medya şiddeti seyirlik haline getiriyor
17:05 Qamişlo’da erkeklerden 25 Kasım yürüyüşü
16:52 Kadınlardan atölye ve kart gönderimi
16:33 Wêrankadi köyünde GES’e karşı mücadele kazandı
16:27 DEM Parti Esenyurt İlçe Eşbaşkanları gözaltına alındı
16:18 Eser'in taziyesine kitlesel ziyaret
16:00 Gazeteci Furkan Karabay hakkında tahliye kararı
15:14 DEM Parti İstanbul Kadın Meclisi: GGM’ler kapatılsın!
15:10 DP’den 2 vekil istifa etti
14:52 Dışişleri Bakanlığı’ndan Hamas açıklaması
14:49 3 kişiyi katleden fail Cihan Oral 8 aydır yakalanmadı
14:42 Tarsus'ta ekili arazi ve evleri su bastı
14:34 MİT Başkanı CHP'yi ziyaret edecek
14:28 Xelfetî'de direniş 15’inci gününde
13:52 Zübeyde Zümrüt: Mücadele Öcalan özgürleşene kadar katlanarak devam edecek
13:51 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Özel savaş politikalarını teşhir edeceğiz
13:32 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Meclis'e kayyımı kolaylaştıracak düzenleme getirilecek
13:10 Sağanak yağış nedeniyle hastaneyi su bastı
12:53 Mêrdîn’deki askeri kışlalarda salgın
12:36 ‘Yenidoğan Çetesi’nin ilk duruşması başladı
12:22 DBP Kadın Meclisi’nden ‘özel savaş’ atölyesi raporu: Özgür toplum mücadelesi sürecek
11:40 DEM Parti Esenyurt İlçe binasına polis baskını
11:31 Ahmet Özer için AYM’ye başvurulacak
10:58 TÜİK üçüncü çeyrek işsizlik rakamlarını açıkladı
10:10 Peyas Belediyesi 10 bin adet meyve fidesi dağıtacak
10:10 Xwebûn ‘Kayyım Cumhuriyeti’ manşetiyle çıktı
10:03 ‘Demokrasi ve Özgürlük’ mitingine katılanlar: Muhatap Öcalan’dır
09:09 Emniyette cinsel saldırı tehdidi
09:08 Hewag Şelalesi sonbaharın renklerine büründü
09:06 'Geri dönüşüm fabrikası mahalleliyi kronik olarak zehirliyor'
09:04 Hekimler yönetmeliğin geri çekilmesi için iş bırakacak
09:04 Dr. Arzu Yılmaz: ABD’nin gözünde Türkiye’nin eski değeri yok
09:02 Mikrofonu kadınlara uzattık: Sokaklar güvenli değil, neden cezasızlık
09:01 İran ve Rojhilat’ta kadınlar rejime boyun eğmiyor
09:00 18 KASIM 2024 GÜNDEMİ
08:19 İsrail'in Lübnan saldırısında 11 kişi öldü
08:12 16 kent için sarı kodlu uyarı
17/11/2024
23:38 İsrail ordusu, Beyrut'un merkezine hava saldırısı düzenledi
22:48 Washington Post: ABD, Ukrayna’ya füze kullanma izni verdi