Prof. Dr. Zencir: Sağlık emekçilerine gölge etmesinler, biz yaparız

img
MEREŞ - Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen Mereş hariç Semsûr ve Hatay ile ilçelere gerekli sağlık hizmetinin verilmediğini belirten Prof. Dr. Mehmet Zencir, “Sağlık Bakanlığı çekilsin. Sağlık emekçilerine gölge etmesinler. Biz kendimiz bunları yapabiliriz" dedi.
 
Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala birçok depremzedeye çadır verilmezken, insanlar yaptıkları derme çatma barakalarda ya da hasarlı evlerinde yaşamak zorunda kalıyor. Temiz suya ulaşım, lavabo eksikliği, banyo yapamama, ısınamama ve sağlığa erişememe gibi problemler yaşayan depremzedeler, bulaşıcı hastalıklarla yüz yüze bırakılıyor. Bazı kentlerde uyuz ve bit vakalarının görüldüğünü söyleyen sağlıkçılar, acil önlem alınması noktasında çağrılarda bulunuyor.
 
‘AYRIMCILIK DEVAM EDİYOR’
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına inceleme yapan heyetin içerisinde yer alan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr Mehmet Zencir, depremin 3’üncü gününden itibaren depremzedelerin ve sağlık emekçilerinin ihtiyacını yerinde saptamaya çalıştıklarını söyledi. Depremin üzerinde bir ay geçmesine rağmen koordinasyon sorununun hala devam ettiğini belirten Zencir, bölgeye yaptıkları 2’nci turda hala ayrımcılığın devam ettiğini fark ettiklerini kaydetti. Mereş merkezinde gördüğü devlet ve belediye faaliyetlerini ilçeleri ile Adıyaman ve Antakya’da göremediklerini ifade eden Zencir, bunun tesadüfi olmadığının altını çizdi.
 
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ
 
Koruyucu sağlık hizmetinin önemine dikkat çeken Zencir, sağlık hizmetinin hızlıca devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için su, duş ve tuvalet ihtiyacının da bir an önce karşılanması gerektiğinin altını çizen Zencir, bazı illerde hala bu sorunlar için ciddi adımlar atılmadığını belirtti. Aşı ve gebe izlemlerinin önemine vurgu yapan Zencir, “Maraş’ta çalışan halk sağlıkçı arkadaşlarımızdan da öğrendiğimiz kadarıyla buralarda iki hafta öncesi gebelerin, bebek izlemleri başlamış. Aşıların bir kısmı da devam ettiği halde Antakya kent merkezine geldiğimizde bunların henüz yeni başladığını söyleyebiliriz” aktarımlarında bulundu.
 
SU YOKLUĞUNUN YARATTIĞI SORUNLAR
 
Suyun olmaması, insanların duş alamaması gibi durumların bit, uyuz gibi bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Zencir, bu hastalıklara karşı uyguladıkları tedavi için solosyon vererek insanların duş almalarını ve kıyafetlerini yıkamalarını istediklerini, ancak böyle bir şanslarının olmadığını kaydetti. Böyle bir durumda verdikleri ilacın etkili olmadığını söyleyen Zencir, “Ancak ağızdan atılan bir ilaç var. Reçete yazsak da eczanelerde satılan bir ilaç değil. Sadece Sağlık Bakanlığı’nın elinde olan bir ilaç. Biz bunun özellikle Maraş kent merkezine dağıtıldığını biliyoruz. Ancak Antakya’da ve Adıyaman’da dağıtılmıyor. Bu da hastalığın gittikçe yayılması, daha rahat kontrol edebileceğiniz bir hastalığın salgın boyutuna gelmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
 
BULAŞICI HASTALIKLAR
 
Soğuk havanın birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında doğal bir engel olduğunu belirten Zencir, depremden dolayı suların kirlendiğini, suların klorlanması gerektiğinin altını çizdi. Bazarcix’taki sağlıkçıların suların acilen klorlanması gerektiği noktasında yetkililere uyarılarda bulunduğunu, fakat bu uyarılara rağmen hala klorlanmış tankerli suya ulaşımın sağlanamadığını ifade ederek, “Depremin birinci ayında bunu yapamama, bizim için halk sağlığı açısından yüz karası bir durum” dedi. Deprem bölgesinde yaşanan sorunların çözümünün koruyucu sağlık önemleri olduğunu belirten Zencir, “Koruyucu önlemleri yaşama geçirebilecek kamu kurumları; yerel yönetimler, belediyeler ya da bakanlıklardır. Onlar ne yapacağını bizden çok daha iyi biliyorlar. Nedir? İnsanların barınma koşullarının sağlanmasıyla ilgilidir. Barınma koşulları uzun dönem çadırlarla devam edemez. Konteynırların kurulması gerekiyordu. Çünkü konteynırların hem ısınma hem tuvalet hem de duş açısından olanakları çadıra göre çok daha zengin. Bunu sağladığımızda otomatikman suyu ısınmayı, barınmayı, tuvaleti, duşu, tümünü çözmüş olacağız. Bizim için şu anda tehdit olan ana sorunların büyük bir kısmını halletmiş olacağız. Geriye ikinci sorun kalacak. Birinci basamak rutinde verdiğimiz çocuk, gebe izlemleri, aşılama faaliyetleri… Onun için de bu kurumların çalışmasına ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
 
SAĞLIK BAKANLIĞI ÇAĞRILARA SESSİZ
 
Sağlık Bakanlığı’nın SES ve Türk Tabipleri Birliği’nin, “Bu süreçte iş birliği yapalım” mesajlarını ilk günden beri görmezden geldiğini söyleyen Zincir, “Birlikte bir çalışma yürütmüyorlar. Bizimle iş birliği kurmuyorlar. Bizim gönüllü havuzumuzdan yararlanmıyorlar. Biz bunu anlayabilmiş değiliz. Bu kadar büyük bir felaketin olduğu bir dönemde toplumun tüm enerjisini kolektif bir şekilde elinden geleni yapması gibi bir şeye ihtiyacı var. Henüz bunu sağlayabilmiş değiliz” şeklinde konuştu.
 
DEPREMDE İHMAL EDİLEN KESİMLER
 
Engellilerin, yaşlıların, LGBT’lilerin, yalnız kalanların, yakınlarını kaybedenlerin, mültecilerin genelde en çok ihmal edilen kesim olduğuna dikkati çeken Zencir, normal yaşamlarında hayatlarını sürdürürken zorlanan yaşlıların depremde daha da zorlandıklarını belirtti. Yaşlıların konteynırlarda dahi tuvalet ve duş olanaklarının az olduğunu aktaran Zencir, bu nedenle yaşlıların ağır hasarlı evlerine girmeyi tercih ettiğini belirtti. Kronik ilaçları bulma noktasında reçeteleme sorunları olabildiğini dile getiren Zincir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Antakya’da diyaliz çok büyük bir sorundu. Kanser hastaları özel eğitim alan, fizyoterapi alan bu tip spesifik işlerin yapılanması çok zor oluyor. Örneğin daha çok sadece Dörtyol Hastanesi’nde diyalizler yapılabiliyor. Doğumlar sadece özel bir hastanede, arkadaşlarımızın özveriyle ücretsiz bir şekilde sürdürdüğü gönüllü hekim, sağlık emekçisi desteğiyle yürütülüyor. Bu tip sorunlarımız var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal hizmet çalışanları vatandaşlarla konuşup ihtiyaç listesini belirliyor. Ancak bu saptanan ihtiyaçların giderilmesi noktasında çok ayrımcı tutumlar olduğunu görüyoruz.”
 
ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLER
 
Bulaşıcı hastalıkların önlem alınmadığında artabileceğine dikkati çeken Zencir, “Örneğin etkin bir kızamık aşısı yapmadığınızda kızamık salgını olabilir. Kızamık salgını çocuklarda zatürre yapabilir ve çocukları kaybedebiliriz. Doğum hizmeti ulaşmadığı için anne ölümleri artabilir. Nitekim doğumda anne ve bebek ölümlerini duyuyoruz. Yine buna kronik hastalıklar ertelenme eklendiğinde hastalıklar durduğu gibi durmaz. Daha sert, kritik tablolar olabilir. Biz bunların tümüne önlenebilir ölümler diyoruz. Yani önleyebilme potansiyelimiz var. Örneğin Antakya’da bunu çok net görüyoruz. Kısmen ameliyat yapma olanağımız var. Ancak ameliyat sonrası bakım hizmeti için hastane faaliyette olmadığı için ameliyatı yaptıktan sonra en az 3-5 gün yürütmemiz gereken bakım hizmetini yürütemiyoruz. O hizmet olmadığı için sevk etmek zorunda kalabiliyorsunuz. Sevkte zaman kaybından tutalım da sevk yapılan yerin doluluğu gibi şeylerden kronik hastalıklara bağlı ölümlerin artmış olduğunu tahmin edebiliyoruz. Henüz elimizde bunu kanıtlayacak bir rakam yok. Ama en azından bu depremde erken dönemlerinde ameliyat edilip de bakımı sürdürülemediği için kaybettiğimiz insanları biliyoruz. Kimisi uzun yolda sevk sırasında hayatını kaybedebiliyor. Hastalık dediğimiz bazı tablolarda hızlı davranmayı, sürekliliği gerektiren şeyler. Bu bakım hizmetinin sürekli sağlanmaması kritik bir şey” ifadelerini kullandı.
 
‘SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ENKAZ ALTINDA’
 
Türkoğlu’nda belediye binası, cezaevi, lojmanlar ve okulların sağlam olduğuna dikkati çeken Zencir, “Bu ne demek? Kamu binaları sağlam kalabiliyor. Hastaneler niye sağlam kalamadı?” diye sorarak, bunun için bir açıklama yapılması gerektiğini vurguladı. En kötü depremde bile yıkılmayacak hastanelerin olması gerektiğini belirten Zincir, “Nitekim bununla ilgili müdahale yapılan bir takım hastanelerin yıkılmadığını gördük. Pazarcık Devlet Hastanesi yıkılmasa da ağır hasarlı, Türkoğlu Devlet Hastanesi ağır hasarlı. Bunlara nasıl göz yumuldu? Bizim bu hastanelerimiz niye çalışmadı?” diye sordu. Depremde hem arama kurtarmanın geç gitmesinden hem de hastanelerin hasarlı olmasından kaynaklı ölümlerin yaşandığını kaydeden Zincir, “Bunlar önlenebilir ölümler. Sağlıkta dönüşüm enkaz altında kalmıştır. İnsanlar önlenebilir ölümler nedeniyle kaybedilmiştir. Bundan vicdanen bir sağlık emekçisi olarak üzüntü duydum. Bunları önleyebileceğimizi görüyoruz. Bir müdahale şansımız var ama hastanemiz yok” diyerek, tepkisini dile getirdi.
 
SAĞLIKTAKİ ‘TEK ADAM’ REJİMİ
 
İktidarın kendilerine dönük çıkardığı engellemelere tepki gösteren Zencir, “Sağlık Bakanlığı çekilsin. Sağlık emekçilerine gölge etmesinler. Biz kendimiz bunları yapabiliriz. Sağlık emekçilerinin özgür olması gerekir. Sorunlara çözüm sağlıktaki ‘Tek adam’ rejiminden kurtulmaktır. Biz yapabiliriz. Bunu yapabilecek gücümüz var. Biz sağlık emekçileri olarak daha uyumlu çalışabiliyoruz. Farklı görüşlerimiz de olsa, daha zengin, yaratıcı, birbirimizi destekleyici faaliyet yürütebiliyoruz” şeklinde konuştu.          
 
MA / Rukiye Adıgüzel

Diğer başlıklar

10:01 Rojin Kabaiş’in ailesi: Katlettikten sonra suya attılar
09:29 ‘Tecrit kaldırılmadan çözüm olmaz’
09:10 Gazeteci Aktar: Suriye'de Ankara'nın dediği olmayacak
09:10 Jin dergi ‘Hep kavgaydı yaşamımız’ kapağıyla çıktı
09:09 Abdullah Öcalan: Türkiye Kürtlerle demokratik birliği esas almalı
09:07 Bekaroğlu: Meclis demokratikleşmenin önünü açacak düzenlemeler yapmalı
09:06 Aldar Xelil: Suriye'de çözüm Demokratik Ulus projesiyle mümkün
09:04 Amed'de katledilen Yezda Akgül'ün ölümünde azmettirici iddiası
09:03 Emeklilerden zam tepkisi: Sadaka değil hakkımızı istiyoruz
09:02 ANKA-DER'de yeni dönem kayıtları başlıyor
09:00 05 OCAK 2024 GÜNDEMİ
04/01/2025
23:22 İsrail'in son 72 saatteki saldırılarında 184 Filistinli hayatını kaybetti
22:14 Pakistan’da otobüste patlama: En az 4 ölü
22:10 DAD'dan Gaxan konseri: Barış getirsin
21:02 51 kişinin öldüğü binaların müteahhidi tahliye edildi
20:15 Proje okulunda AKP kongresi!
20:10 Bakırhan’dan iktidara ‘zehirli dili terk edin’ çağrısı
19:56 Mêrdîn’de üç aile barıştırıldı
18:37 Tahir Elçi davasında verilen karara tepki yağdı: Mücadelemiz sürecek
17:55 Kobanê’nin güney kırsalı ve Qereqozaq Köprüsü bombalanıyor
17:54 Gever’de bıçaklı kavga: 3 yaralı
17:26 İran’da bir kadın katledildi
17:20 Kayyımın işten attığı işçilerin eylemi 2’nci gününde
17:16 Güleç: Tahir Elçi dosyası bu şekilde kapatılamaz
17:01 Suriye’de bir toplu mezar daha bulundu
16:52 Eskişehir'de asgari ücret ve memur maaşı protestosu
16:31 Kadınlar Rojin için eylemde
16:17 ‘Onurlu barışın ilk koşulu Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür’
16:04 Kenanoğlu: Sürecin sağlıklı yürümesi için Abdullah Öcalan’ı serbest bırakın
15:54 3 kadın mezarları başında anıldı
15:43 ‘Rojava'da onurlu yaşam ütopya olmaktan çıktı’
15:40 Tahir Elçi davasında polislerin beraatına itiraz reddedildi
15:38 ÖHD Riha Şubesi yeni yönetimini belirledi
15:34 Hasta tutsaklar için çağrı: Hapishane koşulları yaşamsal risk oluşturuyor
15:09 Murat Bozlak ölümünün 10’uncu yılında anıldı
15:01 Tişrîn Barajı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya
14:27 KHK eylemi 117’nci haftasında
14:25 Saadet Partisi: Süreç küçük hesapların nesnesi haline getirilmemeli
14:07 DFG 2024 yılı raporu: 5 bin 260 habere erişim engeli
13:45 Tişrîn’de şiddetli çatışmalar yaşanıyor
13:32 Bakırhan: Türkiye’de barış sağlarsak Suriye’de de sağlayabiliriz
13:13 3 kentte kayıpların akıbeti soruldu
13:04 Gözaltında kaybettirilen Efeoğlu kardeşler için adalet istediler
12:34 Adalet Kaya: Öcalan özgür oluncaya kadar mücadelemiz sürecek
12:12 Silopiya’da katledilen kadınlar anıldı
11:56 İran’da 1 günde 9 kişi idam edildi
11:31 Rojhilat’ta 47 kadın katledildi, 97'si ntihara sürüklendi
11:20 Bakırhan ve Hatimoğulları Hatay’da kanaat önderleriyle bir araya geldi
10:54 Mayın patlaması sonucu 3 çocuk yaralandı
10:27 Adana'da iş cinayeti
10:24 Qamişlo sınırında 23'üncü gün: İmralı'dan gelen mesajın arkasındayız
10:08 Bin 827 gündür Gülistan Doku’nun akıbeti açığa çıkartılmadı
09:49 Mesaisi sabah namazıyla başlıyor ama geçinemiyor
09:47 'Sürecin sağlıklı yürütülmesi için Öcalan'ın koşulları uygun hale getirilmeli'
09:43 Nilüfer Koç: Çözüm için eşit şartlar sağlanmalı
09:38 İrfan Aktan: Dün JİTEM, bugün SİHA ile katlediliyorlar
Hayko Bağdat: Gazetecilerin katledilmesi zalimlerin şiddet kültürüdür
09:10 Xelfelî'nin çehresi değişiyor
09:07 Mexmurlular: Çözüm Öcalan’ın özgürlüğüyle mümkün
09:03 Öğrenciler Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümünün aydınlatılmasını istiyor
09:02 Nazım ve Cihan'ı anlattı: Gerçekler için her şeyi göze aldılar
09:01 'Örgütlülüğü güçlendirerek katliamlara cevap olacağız'
09:00 04 OCAK 2024 GÜNDEMİ
03/01/2025
23:43 Zonguldak'ta şüpheli çocuk ölümü
22:44 Almanya ve Fransa: Kürtler, Suriye’deki siyasi dönüşüm sürecinde rol üstlenmeli
22:38 Zirgan köyleri ve Tişrîn Barajı’na saldırı
22:32 ‘Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında’ 3 polise yeni dava açıldı
22:25 Gazeteci Semra Demirelli hayatını kaybetti
21:45 Dosyayı inceleyen P24: Gazeteci Aslan’a ceza veremezsiniz
20:54 IPI, raporunda Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'e yer verdi
20:04 'Mezhepçi saldırganlığın ve savaşın karşısına hep birlikte dikileceğiz'
18:32 Çekya Cumhuriyeti, Şam’daki büyükelçiliğini açtı
17:51 Konya’da kaybolan kız çocukları Dîlok’da bulundu: Aileye bilgi verilmedi
17:09 Antalya’da 4.5 büyüklüğünde deprem
17:04 Barış Anneleri’den İstanbul Barosu’na ziyaret
16:59 Êlih’te belediye işçileri nöbet eylemi başlattı
16:40 Wan Barosu: Seyithan Durdu’nun ölümüyle ilgili sadece 1 şüpheli tutuklandı
16:18 2024 kömür raporu açıklandı
16:17 İzmir’de şüpheli kadın ölümü
16:05 Gençlerden 'Bijî Serok Apo' sloganıyla yürüyüş
16:01 Kobanê sınırından seslendiler: Mücadele kararlılığı başarıya ulaştıracak
15:54 Nevzat Bahtiyar'ın avukatlarından başvuru
15:53 Suriye’deki inanç ve kimliklere saldırı protesto edildi
15:38 Nöbette 22'nci gün: Samimiyseniz çözüm iradesine ses verirsiniz
15:37 BES-AR: Kamu emekçilerinin enflasyonu yüzde 63,35
15:36 Minbic köylerinde şiddetli çatışmalar
15:12 KESK: TÜİK'in rakamlarına göre bile ücretlinin 2 bin 443 TL'si çalındı
14:56 İYİ Parti DEM Parti heyeti ile görüşmeyecek
14:25 KCDP’den 2024 raporu: 394 kadın katledildi
14:05 İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği ‘kayıp kardeşler’ için askıya alındı
13:54 Sağlık emekçileri 6 Ocak’ta greve çıkıyor
13:15 Kobanê sınırındakiler: Öcalan'ın bize ulaşacak her kelimesi barışı inşa edecek
13:02 Binler Kobanê sınırına yürüdü: Rojava direnişi kazanacak
12:58 Tebqa’da belediye binasına SİHA saldırısı
12:30 CHP’li Tanrıkulu: Diyalogdan yana tutum almayı sürdüreceğiz
12:17 42 bin konutun elektriği, 126 binin de doğalgazı kesildi
11:54 Kobanê mahalle komünleri seferber oldu
11:35 Su kaynakları alanına taş ocağı!
11:32 Ailelerden İmralı başvurusu
11:15 Enflasyon oranları: ENAG'a göre 83,40, TÜİK'e göre 44,38
11:05 Balıkesir'de çıkan yangında 2 çocuk yaşamını yitirdi
11:03 Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın tutuklama kararı askıya alındı
11:01 Fransa ve Almanya dışişleri bakanları Şam’da
10:44 Sınıra yürüyüş için halk Pirsûs’ta buluştu
10:31 DEM Parti İmralı Heyeti'nin Meclis programı belli oldu
10:04 Kayyım protestosunda tutuklanan Kaya gördüğü işkenceyi anlattı
09:59 Amed Baro Başkanı Güleç: Kürt sorununun çözümü için yeni anayasa şart
09:29 Abdullah Öcalan: Kürtlerin varlığı kabul edilmeli
09:24 Ankara'da ekmeğe yüzde 25 zam
09:24 Sebahat Tuncel: Süreci ‘iki devlet’in insafına bırakamayız
09:20 Özgürlük mücadelesinde 3 kadın: Unutulmayacaklar
09:19 ‘Umut hakkı haktır, pazarlık yapılamaz’
09:10 Gazeteci Şah: Ticaret ve enerji hatları savaşı genişleyecek
09:09 Bir baba ve 2'si hasta 4 tutsak oğul
09:08 HDK ve DEM Parti toplumsal barış için kolları sıvadı
09:07 Rojin Kabaiş'in babası: Oda arkadaşıyla konuşmamız engellendi
09:05 Çözülmeyen su sorununa tepki: Sanki çölde yaşıyoruz
09:02 Eskiden 8 hayvan aldığı parayla şimdi tek hayvan alabiliyor
09:00 03 OCAK 2025 GÜNDEMİ
08:36 Mêrdîn Barosu kayyım kararını yargıya taşıdı
08:00 Bazı kentler için sağanak uyarısı
07:53 Tunus'ta göçmenleri taşıyan tekneler battı: 27 ölü
02/01/2025
23:59 Yangında mahsur kalan 6 çocuk kurtarıldı
23:26 İsrail heyeti, esir takası için Doha'ya gidecek
22:57 Suudi Arabistan: Suriye'de artık istikrar ve kalkınma zamanı
21:56 Otobüs duraklarına katledilen gazetecilerin isimlerini verdiler
21:17 Suriye’de mayın patlaması: 4 yaralı
21:13 Irak, DAİŞ sığınağını bombaladı
20:59 Riha Kent Konseyi seçimlerinde yürütmenin durdurulması kararı
20:30 QSD: Türkiye ‘Huras El Dîn’ çeteleriyle Minbic ve Tişrîn Barajı’na saldırıyor
20:18 DEM Parti PM üyesi Rohat Güvercin tutuklandı
19:45 Peyas’ta yangın: Bir bebek yaşamını yitirdi
19:42 Toroslar Meclis toplantısında Rojin Kabaiş için ‘ses olalım’ çağrısı
19:38 Tunus'ta göçmenleri taşıyan tekneler battı
18:52 Antakya’dan seslendiler: Suriye’deki Aleviler için direnişi büyüteceğiz
18:20 Konya’da 2 kız çocuğu 6 gündür kayıp
18:16 İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 iklim karnesi
18:10 Hezex'te şüpheli ölüm
17:48 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırılar yürüyüşle protesto edildi
16:46 İptal edilen taş ocağına bakanlıktan ikinci onay
16:43 DAKAP'tan Rojin’in ailesine ziyaret: Sorumlular yargılanmalı
16:33 Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırılar sürüyor
16:19 QSD’den diyalog çağrısı
15:56 DEM Parti İmralı Heyeti ile Bahçeli görüşmesi sona erdi
15:44 Gazeteci Yalçın Kırşehir Cezaevi’ne sevk edildi
15:38 İptal kararına rağmen inşaata devam eden maden hakkında suç duyurusu
15:34 Barış Anneleri: Savaşın bitmesi için herkes sorumluluk almalı
15:29 Kobanê sınırına yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı
15:25 Cezaevleri raporu: Darp, ters kelepçe, çıplak arama, ayakta sayım
15:00 DEM Parti İmralı Heyeti ile Bahçeli görüşmesi başladı
14:29 Dicle Üniversitesi’nde Rojin Kabaiş için eylem: Failler bulunsun