Yeşil Sol Parti halkların umudu olacak

img
İSTANBUL - Yeşil Sol Partisi’nin 14 Mayıs seçimlerinde halkların umudunun temsilcisi olacağını ifade eden Yeşil Sol Partisi MYK üyesi Ahmet Asena, tek hedeflerinin Demokratik Cumhuriyet olduğunu söyledi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), süren kapatma davası nedeniyle 14 Mayıs seçimlerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listelerinde girecek. Emek ve Özgürlük İttifakı, seçim ittifak protokolünü 24 Mart’ta Yüksek Seçim Kurulu’na sunarken, ittifak bileşeni partiler ise seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. 
 
Seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında girecek olan Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ahmet Asena ile seçim stratejileri, hedefleri ve çalışmalarına dair konuştuk.
 
ÖRGÜTLENMEYİ YENİDEN İNŞA ETMEK 
 
Türkiye halklarının AKP ve MHP iktidarına karşı uzun yıllardır direndiğini belirten Asena, bu kesimlerin şiddet ve baskıyla sindirilmeye çalışıldığını söyledi. Son olarak Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden sonra ortaya çıkan öfke ve isyanın toplumsal dinamiklerini ortaya çıkardığını ifade eden Asena, “Bu sesler ve itirazlar önümüzdeki seçim, bizler için ciddi bir alan açtı” diye belirtti. Bu seçimin yarının ülkesinde Demokratik Cumhuriyet’i inşa etmek için örgütlenme alanı yarattığına işaret eden Asena, bundan kaynaklı HDP ve onun bileşenlerinin de içerisinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bu inşa için örgütlenmesi gerektiğini kaydetti.
 
DEMOKRATİK CUMHURİYET HEDEFİ
 
Seçimin stratejik önemine değinen Asena, “Sadece sandığa gidip, ‘oyu verdik, Erdoğan’ı gönderdik, 80-100 vekil seçtik’ diyerek, bitmeyecek bir süreç bu. Bu çok önemli stratejik bir hedef olarak önümüzde duruyor. Dar anlamda seçim stratejisine baktığımız zaman mevcut iktidarın gönderilmesi çok önemli. Bunun için bugün Yeşil Sol Parti ile seçime giren Emek ve Özgürlük İttifakı’na, seçmenin teveccüh etmesi lazım, halkın buraya doğru yönelmesini sağlamamız lazım. Bunu gerçekleştirebilirsek seçim stratejisi açısından toplumsal örgütlenmeyi sağlamış, Erdoğan’a ‘güle güle’ demiş ve demokratik cumhuriyetin kurulması adına ciddi bir adım atmış olabiliriz” ifadelerini kullandı. 
 
Türkiye’deki mevcut sorunlardan kurtulmanın tek yolunun Demokratik Cumhuriyet’le olduğunun atlını çizen Asena, “Temsili demokrasi artık sınırlarına dayanmış vaziyette ve yerelden yönetimlerle oluşturulacak, insanların katılımlarını sağlayacak bir Demokratik Cumhuriyet’e ihtiyaç var. Bu cumhuriyeti kurma şansı, bu toplumun önüne seçimle beraber gelecek diye umut ediyoruz. Eğer Demokratik Cumhuriyeti kurma hedefini kaybeden basit bir restorasyonla yetinirsek, bundan bir sonraki seçimlerde diyelim ki çok kötü bir tabloyla tekrar karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla sorun basit bir yerleştirme, basit bir düzenleme, yaraya ‘pansuman’ yapmak değil, kalıcı bir biçimde hastayı tedavi etmektir. Esas olarak halkların kendisini eşit ve özgür ortamda ifade ettiği, inanç gruplarının, emekçilerin, kadınların, gençlerin, kendilerini eşit ve özgür olarak orada buldukları bir Demokratik Cumhuriyet’i oluşturmak bugünün vazgeçilmez görevi” diye belirtti. 
 
KADIN VE GENÇLER 
 
HDP’nin seçimlere Yeşil Sol Parti ile girecek olmasından dolayı bugün başta Kürt halkı olmak üzere tüm toplumsal kesimlere Yeşil Sol’u tanıtmaları gerektiğinin altını çizen Asena, stratejik hedeflerinden birinin de bu olduğuna dikkat çekerek, “Yeşil Sol’u tanıtmanın ötesinde hazırlanmış olan Emek ve Özgürlük İttifakı programını, hazırlanıp kamuoyuna sunulacak olan seçim beyannamesini, Kürt halkına kendimizi anlatmak ve ilk defa oy kullanacak 7 milyon civarında seçmenin yüzünü buraya doğru dönmesini sağlamak. Seçim sürecinde kazanımlarımızdan biri onların ayaklanmasıdır. Bu noktada gençliğe, onların tavırlarını ortaya koymalarına ihtiyaç var. Gençlik her zaman toplumsal dinamiklerin önünde gelen mızrak ucudur. Bu görevin seçimlerde yerine getirileceğini düşünüyoruz. Kadın mücadelesinin yönünü bize dönmesini hedefliyoruz. Adımları zaten atılmış vaziyette, alanlar, sokaklar ‘jin, jiyan, azadî’ sloganıyla inliyorsa, bu mücadelenin tabanlarının bize doğru yöneleceğini tahmin ediyoruz. Önemli stratejik hedeflerimizden bir tanesi de bu” diye konuştu. 
 
SEÇMENE ÇAĞRI 
 
Asena, seçimlerde oy kullanacak seçmene şu uyarıda bulundu: “Mevcut ittifaklar yasasındaki değişimden sonra burada kritik bir noktanın altını çizmek istiyorum. Emek ve Özgürlük İttifakı maalesef tek liste olarak girmiyor seçimlere, 2 ya da 3 parti logosuyla seçime girecek. Şimdi mevcut seçim sistemine göre, bir ittifak barajı geçtiği zaman, o ittifakın içerisindeki bütün partiler barajı geçmiş oluyor. Ancak milletvekili hesabı yapılırken tek tek hesaplanıyor. Yani Yeşil Sol ayrı hesaplanıyor, TİP ayrı hesaplanıyor, CHP, AKP, MHP, o ittifaklarında aday çıkarması ayrı ayrı hesaplanıyor.
 
Bir vekil çıkarmak için asgari sayılarla bölüyorsunuz. Diyelim ki böldünüz böldünüz, son vekil 100 bin oyla çıkacak. İttifak diyelim ki bir A bölgesinde 110 bin oy aldı ama Yeşil Sol 95 bin oy aldı öbür 15 bin oy diğer partileri de aldı, o zaman 110 bin oyumuz birden çöpe gidiyor. Dolayısıyla böyle yerlerde seçmenden en kuvvetli durumda olan burada aday çıkarma ihtimali her halükarda çok yüksek olan Yeşil Sol’a oyunu vermesini istiyoruz. Diğer arkadaşlarımız ittifaktaki dostlarımızdır, başımız gözümüz üzere ama böyle bir matematik denklem var. Dolayısıyla buda seçmenin Yeşil Sol’a oy vermesi, oylarını dağıtmaması, tam tersine tek noktada toplaması, bizim başaramadığımız tek liste altında seçime girmeyi seçmenin fiilen gerçekleştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla burada Yeşil Sol’a oy verecek olanların seçim kağıdında Emek ve Özgürlük İttifakı logosu altında yer alacak olan Yeşil Sol’a vermelerini istiyoruz ki, parlamentoya kazanabileceğimiz vekilleri, kazanmadan gitmeyelim. Bunu sağlayabilirsek eğer güçlü bir grupla ortaya çıkacağız.”
 
Seçimler için çalışmaların tüm bölgelerde başladığını da sözlerine ekleyen Asena,  ilerleyen süreçte bu çalışmaların daha da yoğunlaşacağını söyledi. 
 
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
 
Yeşil Sol Parti ile ülke sorunlarının çözümüne talip olduklarını aktaran Asena, yayımlayacakları seçim beyannamesine işaret ederek, “Beyannamemizde çok kapsamlı öneriler yer alıyor. Genel olarak baktığımız zaman Türkiye’de bütün halklar için eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin olduğu, gençlerin kendilerini özgürce var edebildikleri, söz hakkının olduğu bir topluma doğru vaatlerimiz var. Bu açıdan biz Türkiye’de doğanın haklarına saygılı, ekolojik tahribatı durduran, demokratik bir cumhuriyete doğru bir program hazırladık. Beyannamemizde yer alacak olan hususlar bunları içeriyor. Örnek olarak İstanbul Sözleşmesine geriye dönülmesi taleplerden bir tanesidir, sendikal hakların genişletilmesi, genç işçilerle olarak onların ücretlerinden kesilmeksizin mesleki gelişimini sağlaması, Kürt halkının haklarının tanınması, kayyum rejimlerine son verilmesi, İmralı tecridinin son bulması gibi bu toprakların kadim sorunlarına ilişkin bir dizi çözüm önerimiz var” dedi.
 
HALKLARIN UMUDU YEŞİL SOL
 
Asena, bu seçimde halkların umudunun Yeşil Sol Parti olacağını ifade ederek, “O umudun dışa vurumu bu seçimlerde Yeşil Sol olacak. Baktığımız zaman tarihimizde mücadele eden insanlar sürekli olarak HDP geleneğine bakalım, kaçıncı parti olduğunu görüyoruz. Bu seçimlerde de umudun temsilcisi Yeşil Sol” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.
 
MA / Ergin Çağlar
 

Diğer başlıklar

12:47 Şule Çet'in faillerinden Berk Akand tahliye edildi
12:43 SP Grup Başkanı Kaya: Süreçten umutluyuz ama AKP yeteri katkı sunmuyor
12:17 OECD'nin sağlık raporunda Türkiye sonuncu
11:20 Jin dergi 'Dêrsim Katliamı'nı kapağına taşıdı
11:07 Riha’da işkence edilen çocuk ağır yaralandı
09:42 İki başarı hikayesi
09:35 25 Kasım Kadın Platformu: Taksim'e isyana çağırıyoruz
09:26 AKP’nin 23 yıllık 'suç' kaydı: En az 8 bin 33 kadın katledildi
09:23 Tutsak yakını: Devletin maskesi zindanlarda düşüyor
09:18 'Komisyon İmralı'ya gitmeli, kapılar ardına kadar açılmalı'
09:17 Engelli raporuna rağmen bir bırakıp bir tutukluyorlar
09:15 Wanlı yurttaşlar: Asgari ücret 50 bin TL olmalı
09:05 Metro inşaatındaki göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi
09:04 Elektriğe gizli zam: 900 TL gelen fatura bin 900 TL olacak
09:00 16 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:09 Meteoroloji’den Colemêrg, Şirnex ve Wan için sarı kodlu uyarı
15/11/2025
22:11 Ege Denizi'nde deprem
22:05 Kabataş'ta metro inşaatında iskele çöktü
21:45 Zehirlenip yaşamını yitiren ailenin kaldığı otel boşaltıldı
21:39 Tiktok’tan Seyîd Rıza anmasına sansür
21:18 Tuncer Bakırhan: Komisyon derhal İmralı’ya gitmeli
20:59 Hayvansever kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
20:54 Rojin Kabaiş eylemine ‘uyarı’ cezası
20:19 Brezilya’da binler iklim adaleti için yürüdü
20:07 Seyid Rıza ağıtlarla anıldı
19:55 MAF-DAD kongresinde süreç tartışıldı
19:17 Erzirom ve Xana Axpar’da kadın buluşması
19:07 Anne ve iki çocuğunun ölümüne dair gözaltı sayısı arttı
18:02 Dîlok’ta iş cinayetleri protesto edildi
17:58 Adalet Nöbeti'nde taciz failinin duruşmasına çağrı
17:46 EGEÇEP’ten ortak mücadele çağrısı
17:45 EHP: Asgari ücret 65 bin TL olmalı
17:40 Yazar-ressam Hüseyin Özsoy, Wan’da okurlarıyla buluştu
17:35 Mêrdîn’de taziye evine saldırı
17:33 Seyîd Riza ve arkadaşları için klip: Cigêram
17:30 DADER konferansı: Devlet adım atsın
17:24 ‘Barış ve özgürlükte ısrar ediyoruz’ buluşmasına çağrı
17:23 Barış gazeteciliği paneli: Militarist habercilik dili toplumda düşmanlık yaratır
17:18 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
17:13 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Demokratikleşme olmadan barış olmaz
17:11 Êlih’te taziyelere kitlesel ziyaret
17:02 Kadınlar alanlarda: Şiddetsiz yaşamı birlikte kuracağız
17:01 'Zindandaki Kadınların Öyküleri' okurlarla buluştu
16:49 57 bin ağacın kesileceği rant projesi yargıya taşındı
16:35 Dêrsim’deki doğa mitingine katılım çağrısı: Sesimize ses verin
16:14 Demokratik Birlik İnisiyatifi: Sürecin öncüsü olacağız
16:07 Seyîd Rıza ve yol arkadaşları birçok kentte anıldı
15:55 İzmir Bağımlılıkla Mücadele Platformu kuruluşunu ilan etti
15:51 Takas Pazarı’na yoğun ilgi
15:17 ‘Muhlise Karagüzel ve Kavak’ı derhal serbest bırakın’
14:33 Koğuş değiştirmek isteyen tutsak darp edildi
14:28 COP 30 tepkisi: Ekolojik yıkım derinleşiyor
14:04 Mêrdîn kısa süreli yağışta göle döndü
13:56 İHD 22'nci Genel Kurulu başladı: Devletin Kürt meselesindeki güvenlikçi politikası değişmedi
13:51 Kayıplar için beş kentte adalet talebi
12:56 Cumartesi Anneleri Nazım Gülmez için adalet istedi
12:28 Dêrsim’de Seyit Rıza anması: Mezar yerlerini açıklayın
12:18 Sındırgı’da art arda depremler
10:37 CHP Milletvekili Akgün Alp: Devlet, Abdullah Öcalan ile görüşüyorsa Komisyon neden görüşmesin?
10:28 İşçi servisi devrildi: 14 yaralı
10:14 Nizamettin Kabaiş: Tehditlere rağmen mücadelemiz sürecek
09:24 Dilovası’nda yaşamını yitiren işçi sayısı 7'ye yükseldi
09:23 HDP binalarına saldırı dosyası 10 yıldır neden kapalı tutuluyor?
09:22 Dêrsim'de yüzlerce toplu mezar var: Yüzleşme çağrısı
09:11 Ruhsatsız fabrika yangından sonra mühürlendi!
09:08 Dilan Mızrak: Devlet sürecin hukuki zeminini bir an önce oluşturmalı
09:07 Kültürel hafıza yok oluyor, Ermeni evleri bir bir çöküyor
09:06 Bataklığa sürüklenenler anlatıyor: Ayağım tekerlek olmuş, tamir etmeye çalışıyordum
09:05 Çöken bina, patlayan depo: İhmalin getirdiği ölümlere karşı mücadele edeceğiz
09:04 Selamet Yeşilmen’in failleri 10 yıldır bulunmadı: Adalet bekliyoruz
09:03 Soğuk havalar cep yakıyor
09:03 'Halk ve inançlar arasında problem yok; sorun kanun ve yasalardır'
09:02 'Barışa katkı için Seyîd Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın'
09:01 Devlet merkezli uygarlık sistemin yok edici düzeni: Kastik katil
09:00 15 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:59 Amed'de yollar göle döndü
08:22 Kürdistan kentleri için kuvvetli yağış uyarısı
14/11/2025
23:56 Yeni kurulan TELE2’nin haberine erişim engeli
23:42 Licê'nin Qelesi mezrasında ev baskını
23:19 Şam'da art arda patlamalar meydana geldi
22:50 Gençlerden Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için meşaleli yürüyüş
22:43 DEM Parti eski il eşbaşkanına 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
22:36 Mêrdîn'de fırtınada motosikleti devrilen kurye yaralandı
22:10 Rahman A. boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
21:36 Kürdistan kentlerine ayrılan kültür ve turizm bütçesi yüzde 5'in altında
21:23 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê girişlerindeki kontrol noktaları kaldırıldı
21:20 Sabahat Tuncel: Barış bizim için bir tercih değil zorunluluktur
20:46 İstanbul'da Rojin Kabaiş için eylem
20:35 Êlih'te iş cinayeti
19:46 Gülhan'ı katleden faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
19:19 ‘Aç kalalım ama kültürsüz kalmayalım’
18:37 İşçiler 107 gündür eylemde: Taleplerimiz karşılansın
18:24 CHP'den İBB iddianamesine ilişkin HSK'ye başvuru
18:18 DEM Partili Oluç: Eli kulağındadır, kayyım rejiminin sonuna geliniyor
18:08 Riha’da toz taşınımı etkili oldu
18:02 HPG’li İş, kitlesel bir şekilde toprağa verildi
17:32 25 Kasım eylemleri: Dayanışmayla karanlığı yeneceğiz
17:06 Çetin'in taziyesine 'şehit namirin' sloganıyla ziyaret
17:01 Vince çıkan işçilerin eylemi kazanımla sonuçlandı
16:42 DEM Parti Kadın Meclisi direnişteki kadınları ziyaret etti
16:41 DEM Parti Turizm Bakanlığından Kürtçe ve diğer dilleri teşvik edilmesini istedi
15:52 Dilek İmamoğlu: Adalet yara alırsa umut yeşermez
15:19 İHD: 6 bin 94 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi
15:00 Bireysel silahlanma protestosu
14:07 Silahlı saldırıda 4 kişiyi yaralayan korucular serbest bırakıldı
13:54 LeMan davasında Pehlevan hakkında tahliye kararı
13:09 KESK'li kadınlar 25 Kasım programını açıkladı: Barış talebinde ısrarcıyız
12:26 MB anketine göre enflasyon beklentisi yükseldi
11:45 Çakıroğlu: Cumhuriyetin 2'nci yüzyılının kurucularından biri Abdullah Öcalan olacak
11:31 Tanrıkulu: Güven artırıcı adımlar atılmalı
Ekmen: Toplumun desteği süreç için önemli
11:13 AB Türkiye Delegasyonu Amed Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti
11:09 Sürecin etkili öncülere ihtiyacı var
10:55 Seyîd Rıza'nın mezar yeri açıklansın: Gidersem gözüm açık kalacak
10:51 Bakırhan: Süreçte belediyelere büyük sorumluluk ve görev düşüyor
09:58 92 yaşındaki tutsak annesi: Ölmeden oğlumu görebilecek miyim?
09:44 Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde ‘suça göre’ muamele!
09:43 'Katliama işveren yer hazırlıyor, devlet göz yumuyor'
09:41 Prof. Dr. Nilgün Toker: Süreç hukuki güvence altına alınmalı
09:39 Barış Anneleri'nden komisyona çağrı: Komisyon önderliğimizle görüşsün
09:33 Wan'da Mısır Çarşısı metruk bir yapıya dönüştü
09:31 ÖHD’li Güneş: 'Umut hakkı’nın uygulanmaması demokratikleşmeye dirençtir
09:30 Her okulun kapısındalar: Çocuklar ve kadınlar 'özel' hedef
09:11 MARSU daire başkanı hakkında ‘taciz ve mobing’ten suç duyurusu
09:09 'Ölümlerin önüne geçmek için acil gündem hasta tutsaklar olmalı'
09:07 Engellenen röportajın 4. bölümü: Devleti demokratikleştirmek lazım
09:00 14 KASIM 2025 GÜNDEMİ
13/11/2025
23:46 Süveyda’da çatışmalar şiddetleniyor
23:37 DEM Partili Uysal: Gençlerin soluyacağı temiz hava kalmadı
21:30 Hatay Arsuz’da orman yangını
21:21 DEM Partili Hun: Her 4 gençten biri Türkiye’yi terk etmek istiyor
20:45 Sırrı Süreyya anısına turnuva: Her gol barış sözü olacak
20:40 Hatimoğulları ve Bakırhan, Demokratik Yerel Yönetimler Kuruluyla bir araya geldi
20:35 AB delegasyonu Amed'de
20:29 Uyuşturucuya karşı mücadeleye ayrılan bütçe yüzde 0,02
20:22 Kuzey ve Doğu Suriye’de üçlü görüşme
20:01 Meteoroloji'den 6 il için 'sarı kod 'uyarısı
19:58 Halkevleri: Polis eliyle özel bir saldırı programı uygulanıyor
19:55 Erdoğan, Erhürman'la görüştü
19:33 DEM Parti'den bütçe görüşmelerinde gençler için fon önerisi
19:22 'Yaşamlarımızı örgütlü mücadelemize emanet edeceğiz'
19:17 Şemrex’te kadınlar fidanları toprakla buluşturdu
19:11 Amedspor’dan 'bahis' açıklaması
19:07 Pasûr'daki iş cinayeti protesto edildi: Önlemler alınmadı
19:01 Dilovası Belediye Başkanı'nın eleştirilere yanıtı 'çoğu yer kaçak' oldu
18:47 223 işçinin direnişi 106'ncı gününde
17:51 Rusya: Ukrayna'ya saldırılar sürecek
17:37 Madde bağımlılığı ve fuhuşa karşı yürüyüşe çağrı
17:25 Adlığ ve Edemen’in taziyesine kitlesel ziyaret
16:59 Gazeteci Aykol'un hayati riski sürüyor
16:45 Mûş’ta ‘Kadın kurtuluş ideolojisi’ atölyesi