EŞİK gönüllüsü: Kadınları yok sayanlara oy yok

img
İSTANBUL - Seçimlere hazırlanan siyasi partiler ve kurulan ittifakları yakından takip ettiklerini belirten EŞİK Gönüllüsü Avukat Yelda Koçak, eşit temsiliyete dikkat çekerek, “Kadınları yok sayanlara oy yok” dedi. 
 
14 Mayıs seçimlerine hazırlanan Türkiye, tarihi bir dönemecin eşiğinde. Seçim pazarlıkları sürerken, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı kurulan eril ittifak, bir kez daha kadım kazanımlarına karşı gündemde. Muhalefet bloğuna karşı HÜDA PAR ile Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılmasıyla 6284 sayılı kanun ve nafaka hakkının kaldırılması ile başörtü yeniden gündemde öne çıktı. 
 
Kadın hakları ve kazanımları üzerinden yürütülen tartışma ile yapılan pazarlıklara dair Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Gönüllüsü Avukat Yelda Koçak, değerlendirmelerde bulundu.
 
EŞİTLİK YASALARI TEHLİKEDE
 
Platform olarak seçim sürecinden önce “Eşit, özgür, şiddetsiz yaşam” forumları düzenlediklerini hatırlan Koçak, bu forumlarda uzun uzun kadınları bekleyen tehdit ve riskleri tartıştıklarını ifade etti. “Tek adam rejimi”nin bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’ni feshettikten sonra Anayasa değişikliği önerisinin Meclis’e geldiğini hatırlatan Koçak, “Bu Anayasa değişikliği teklifinde ise başörtüsü serbestliği adı altında, kadınların giyim kuşamlarını sınırlayan ve sadece belirli bir dini yorumun tahakkümü altına sokan bir düzenleme getirmek istediler. EŞİK olarak buna karşı itirazlarımızı yaptık. Ancak ne yazık ki Medeni Kanun’da yer alan boşanma, velayet ve miras hakkı gibi çok önemli haklar da risk altında. Yani kadın-erkek eşitliği temeline dayanan haklarımızın hepsi tehdit altında” diye belirtti.
 
AMAÇ ŞERİATI GETİRMEK 
 
AKP-MHP iktidarının kendini kurtarmak için kadın kazanımlarını pazarlık konusu yaptığını kaydeden Koçak, “İktidarın Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR gibi odaklar ile partilerle ittifak yapması kadın kazanımları açısından büyük tehlike arz ediyor. Özellikle HÜDA PAR’ın geçmişte Doğu ve Güneydoğu'da domuz bağı ve benzeri şeylerle insanları katletmesinden tanıyoruz.  Gonca Kuriş’in kayıp edilişi ve işkenceyle öldürülmesinden hatırlıyoruz. Yeniden Refah Partisi ve diğerlerinin taleplerine baktığımızda Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun veya 6284 Sayılı Kanunun kaldırılması şartını getiriyorlar. Bu kadın hakları, laiklik karşıtı hatta adıyla sanıyla şeriatla kadın haklarını ortadan kaldıran taleplerdir” ifadelerini kullandı. 
 
İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının ardından şimdi de 6284 sayılı kanun üzerinden tartışmaların yürütülmesi ve seçim pazarlıklarının yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Koçak, “Anayasa’dan 6284 sayılı yasanın kaldırılması, kuran derslerinin ve medreselerin açılması, bütün eğitim basamaklarında bu derslerin konması bütün bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut Anayasası ile bağdaşmıyor. Bugün AKP ve bu ittifaklar bunu yapmak istiyor. Bunun çok tehlikeli bir gidişat olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik yapısının her zerresini ortadan kaldırma çalışması anlamına geliyor. Laik, bilimsel, demokratik bir hukuk devletini değil şeriatı getirmeye çalışıyorlar” dedi.
 
NAFAKA HAKKI
 
İktidarın yıllardır “Süresiz nafakayı kaldıracağız” söylemlerinin yanı sıra bunu seçim vaadi olarak sunduğunu dile getiren Koçak, şöyle dedi: “Tayyip Erdoğan'ın en son açıklamalarından biri yoksul kadınların çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamaya katkı sağlayan yoksulluk nafakanın kaldırılması oldu. Bunu bir şart olarak koşuyorlar. Kadınların nafaka hakkı da tehlike altında. Nafaka, ev içi emeğini aile birliğine sunan kadınlara bağlanıyor. Çocuklara bağlanıyor. Bunlara karşı çıkıyorlar. Taleplerine baktığımızda Kuran kurslarının açılması, medreselerin açılması var. Bu ülkede zaten bir tarikat sorunu varken daha da kurumsal hale getirmek istiyorlar ve bunu Milli Eğitim Bakanlığı’nın yerine ikame edecek bir pozisyona sokmak istiyorlar.”
 
KADINLAR SANDIĞA GİTMELİ
 
Tarikat ve cemaatlerin hukuken kapatılması gerekirken, aksine iktidar eliyle çoğaltılarak daha da aktifleştirildiğine dikkat çeken Koçak, “Normalde Tekke ve Zaviyelerin kapatılması gerekirken, Cumhuriyetin kanunlarıyla,  çeşitli dernek ve vakıf adı altında ticari bağlantı ve işlerle varlıklarını devam ettiriyorlar. Bu tarikat ve cemaatlerin aslında sorun olmaktan çıkarılmaları gerekir. Kadınların bu gerici zihniyete karşı mücadelesi devam edecek. Türkiye’de 14 Mayıs'ta bir seçim olacak. Kadınları bekleyen tehdit ve risklerin neler olduğunu anlatmamız gerekiyor. 6 yaşında bir çocuğun evlilik adı altında istismar edilişinin yaşandığı tarikat ve cemaatlerin, tüm ülkeye ve devlet kaynaklarıyla yayılmasının önünü açacak ya da kapatacak bir seçim olduğunu anlatmak gerekiyor. Çocuk evliliklerin yaşını aşağıya çekip, istismarı suç olmaktan çıkarmaya çalışıyorlar. Bu suçu işleyenleri affetmeye çalışıyorlar. Bu seçimde bu oylanacak. Kadınların bunu düşünerek seçim sandığına gitmesi gerekiyor” diye belirtti.
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN 
 
EŞİK olarak seçimlerden beklentileri ve taleplerini dile getiren Koçak, şunları belirtti: “Bir kere İstanbul Sözleşmesi’ni bir köşeye yazmamız gerekiyor. Bu talebimiz bütün ittifaklar için geçerli. Gerek Millet İttifakı gerekse Emek ve Özgürlük İttifakı için de geçerli. Son durumda Emek ve Özgürlük İttifakı, daha açık ve daha samimi, metinlerinde doğrudan yer veriyor. Ama Millet İttifakı metinlerinde doğrudan yer vermese de Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener ‘24 saat içinde tekrar İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayacağız’ diyorlar. Biz sadece İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması değil, hakkıyla uygulanmasını talep ediyoruz. Bunu bekliyoruz. Bunun için mücadele edeceğiz. 6284 Sayılı Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Yasası’nın gerçek anlamda uygulanmasını kadınlar için koruyucu hükümlerin sonuna kadar uygulanmasını talep ediyoruz.”
 
EŞİT TEMSİLİYET
 
Eşit temsiliyetin önemine vurgu yapan Koçak, “Henüz milletvekili listeleri yayınlanmadı. Meclis bileşenleri kimler? Bu çok önemli. Belki de şuan en güncel olarak hatırlatmamız gereken konulardan biri fermuar sistemi ve eşit temsiliyettir. Kadınların Meclis’te eşit şekilde ve seçilebilecekleri yerlerde gösterilip, eşit bir şekilde Meclis’te yer almaları gerekiyor. Bu bizim önemli talebimiz budur. Bunun dışında kazanılmış haklarımıza müdahale edilmemesi, gasp edilen haklarımızın ise daha iyi bir hale getirilmesini istiyoruz. Özellikle deprem sürecinde 6284 sayılı kanuna en çok ihtiyaç duyulan dönemdir. Çünkü kadınlar, evlerinden yurtlarından çıkıp çadır kentlerde, konteynırlarda yaşıyorlar. Yine gönderildikleri illerde iç göç yaşayan kadınlar,  çocuklar ve LGBTİ+lar var. Herhangi bir suç, tehdit ve riske karşı 6284 sayılı kanunun etkili bir şekilde uygulanması ve bunun mekanizmalarının derhal kurulması gerekiyor. Deprem ve yıkımın yaşandığı illerde henüz bir alternatif ŞÖNİM kurulmadı. Bu mekanizmalar harekete geçirilmelidir. Hem deprem bölgesindeki hem de iç göç yaşayan yurttaşların talepleri ve temel ihtiyaçlarının unutulmaması gerekiyor” dedi. 
 
AYDINLIK VE KARANLIĞIN SEÇİMİ 
 
Kadınlar olarak gerici yapılanmalara karşı laik, bilimsel, demokratik seçim vaatlerini görmek istediklerini sözlerine ekleyen Koçak, şöyle devam etti: “Aslında laikliğin ne kadar önemli olduğunu Cumhur İttifakı ile girilen ittifak pazarlığında gördük. Bu seçim aydınlık ve karanlığın savaşı gibi ya da seçimi gibi olacak. Oy kullanırken şuna dikkat etmek gerekiyor; kimler bizden oy istiyor? Kimler kadınlardan oy istiyor? Kazanılmış hakları ortadan kaldırmaya çalışanlara, İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çekenlere, ‘6284 sayılı kanunu kaldıracağız’ diyenlere kısacası kadınları yok sayanlara oy yok.” 
 
MA / Esra Solin Dal
 

Diğer başlıklar

00:23 Tatvan festivali: Biz kadınlar sürece hazırız
30/06/2025
23:56 LeMan'ın Beyoğlu'ndaki binasına saldırı
23:43 LeMan: Sürülen lekeyi kabul etmiyoruz
23:23 Amed’de Demokatik Toplum Buluşmaları: Daha çok örgütlenmeliyiz
22:36 Agirî’de Demokratik Toplum Bulaşmaları sürüyor
22:29 Trump, Suriye'ye yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak
22:23 Leman dergisine 'karikatür' soruşturması
22:18 Hasta tutsak Ayık için çağrı: Sağlık hakkına erişimi sağlansın
22:07 Kadın festivali Xecê ve Beser Şahin konseriyle sona erdi
21:39 ‘Nemrut Krater Gölü ve Kalderası tehdit altında’
21:36 Riha’da gerçekleştirilecek 250 halk buluşmasının startı verildi
21:31 Leyla Dolaş'ı katleden fail tutuklandı
21:26 Tülay Hatimoğulları'ndan Hatay'daki yangın için çağrı: Halk, kaderine terk edilmesin
21:16 Kadınlar uyuşturucuya karşı yürüdü
21:10 Aydın ve sanatçılar barışı konuştu: Herkes süreci sahiplenmeli
20:50 Erdoğan: Son hadiseler sürecin stratejik bir adım olduğunu teyit etmiştir
20:17 Antakya'da yangın sürüyor: 500 kişi tahliye edildi
19:53 Colemêrg'te 4.4 büyüklüğünde deprem
19:33 Mêrdîn'de Zeynep Kınacı ve Sema Yüce anması
19:00 DEM Parti Amed Gençlik Meclisi'nden çalıştaya davet
18:56 Barış Anneleri’nden TUAY-DER’e ziyaret: Barışa çok yakınız
18:51 Petrol içme suyuna karıştı, kadınlar valiliğin önünde toplandı
18:30 İstanbul'da 3 kişi tutuklandı
17:57 AFAD: Yangın mağdurlarına 162 bin lira destek verilecek
17:36 İstanbul için kuvvetli rüzgar uyarısı
17:32 Türk-İş: Açlık sınırı 26 bin 115 lira
17:29 Şirnex’te 'İklim ve Kıyı Kanunu’na tepki
17:07 Almanya'da enflasyon yüzde 2'ye düştü
16:32 Amed Ekoloji Meclisi'nden bildirge: Komünlerle doğayı savunalım
16:29 Temelli: Hukuki altyapı ve güvence sağlanmalı
16:20 Emekliler için araştırma önergesi
15:47 Kadınlar 'Jineoloji Atölyesi'nde bir araya geldi
15:38 Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi 8 Temmuz’da Ankara’ya çağırıyor
14:50 Bodrum'da yangın
14:40 Şirin Ebadi: Evin Cezaevi’nde tutsaklara yönelik işkence arttı
14:17 2 kişinin hayatını kaybettiği olayda barış sağlandı
14:06 Kadın festivali ikinci gününde
14:03 'Hayata Dönüş Operasyonu' davasında karar çıkmadı
14:01 Barolardan 'zeytinlik yasasına' karşı mücadele çağrısı
14:00 Berivan Araz'ın taziyesine kitlesel ziyaret
13:58 Özgür Özel'den Saraçhane çağrısı
13:56 Kadın tutsaklara ‘Newroz kutlaması’ cezası
13:43 Kerim Boran cezaevinden çıktı
13:24 Antakya'da yangın yerleşim yerine ulaştı
12:48 CHP’den ilk açıklama: Partimizi teslim etmeyiz
12:00 CHP'nin kurultay davasında ‘görevsizlik kararına itiraz’ süreci beklenecek
11:37 Semsûr'da bir kadın katledildi
11:32 TÜİK’e göre işsiz sayısı 2 milyon 972 bin
11:30 DEM Parti ‘ara zam’ talebiyle İstanbul’da sahaya indi
11:21 Anneler: Birlik sağlanmalı
10:00 Abdullah Öcalan ile görüşmek isteyen isimler Türkiye'ye geliyor
09:53 Xêro Abbas: Sanatçılar sürece omuz vermeli
09:32 De Conca: Çözüm Öcalan’ın manifestolarında
09:30 3 kentte yangınlar kontrol altına alındı
09:03 DEM Parti İstanbul eşbaşkanı: Süreci demokratik zemine çekme görevi bize düşüyor
09:02 Şiddet uygulayıp tehdit ettiler: Burası Guantanamo
09:02 Mersin’deki sivil toplum örgütlerinden iktidara 'adım at' çağrısı
09:01 İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin üzerinden 4 yıl geçti: Vazgeçmeyeceğiz
09:00 30 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
08:55 İzmir'de yangınlar 2'nci gününde: 10 mahalle boşaltıldı
08:16 Hasta tutsak Boran'ın cezası kaldırıldı
08:03 Omerya'daki yangın kontrol altına alındı
00:15 Tozan Alkan, Alevi deyişlerinden oluşan yeni bir albüm hazırladı
29/06/2025
23:47 Türkiye, Kurojaro ve Metina'yı bombaladı
23:24 Erdîş’teki şenlik alanından Abdullah Öcalan’a selam
23:08 İzmir ve Manisa'da yangın: 1 tutuklama 1 gözaltı
22:13 Özgür Özel'den kurultay davasına ilişkin açıklama
22:03 İstanbul’da halk buluşmalarına yoğun katılım
21:55 Tülay Hatimoğulları: Enternasyonalist güçlü bir barış hareketine ihtiyacımız var
21:41 Tatvan Kültür ve Sanat Festivalinde çocuklar için etkinlikler
21:31 DEM Parti, Romanlarla buluştu
21:23 Kadın festivalinde atölye çalışması ve film gösterimi
21:12 'Alevi halkına yönelik katliama karşı ses çıkar' çağrısı
21:07 Trump'tan İran'a yaptırım açıklaması
21:02 İzmir'de iki ayrı orman yangını: Evler tahliye edildi
20:53 Bazîd’te Demokratik Toplum Buluşması: Devlet adım atsın
20:21 İran BM'den tazminat talep etti
20:18 TTB: Barışı ve toplum sağlığını savunuyoruz
20:04 MİT Başkanı Kalın Hamas heyetiyle görüştü
19:55 Omerya bölgesinde yangın rüzgarın etkisiyle yayılıyor
19:50 Orhan Doğan mezarı başında anıldı: İzinden gideceğiz
19:41 Abdullah Öcalan'ın doğduğu evde çekilen ilk Kürtçe klip yayınlandı
19:24 Sekasor’da maden ocağına karşı nöbet 2’nci gününde
19:13 Özgür basın emekçisi Erenci mezarı başında anıldı
18:53 'Kürdistan'da 100 yıl: Hakikat Adalet ve Barış' çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı
18:36 Akrabalar arasında çıkan kavgada bir kadın yaşamını yitirdi
18:35 DEM Parti'den konferans: Barışın anahtarı çocukların elinde
18:17 Bodrum S Tipi'nde bir tutuklu yaşamını yitirdi
18:12 Zeynep Kınacı ve Sema Yüce için anma: Özgür Kürt kadın çizgisini belirlediler
18:00 GGC, ırkçı söylemlerle gündeme gelen TGF’den ayrıldı
17:52 ‘Emek Çalıştayı’ ön raporu: Demokratik toplumu inşa etmek hepimizin sorumluluğu
17:48 Şêx Seîd ve arkadaşları Qamişlo ve Hesekê’de anıldı
17:43 Şêx Seîd ve arkadaşları idam edildikleri yerde anıldı: Mezar yerlerini açıklayın
17:39 Kobanê Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Fakültesi açıldı
17:37 Elektrik akımına kapılan Mahmut Öztemel hayatını kaybetti
16:57 Hesandîn’de madene karşı açıklama: Çalışmalar durdurulsun
16:50 Kadınlardan 8 Temmuz’da Meclis önünde buluşma çağrısı
16:28 İzmir'de 2 bölgede yangın
15:46 TMMOB'dan 'Zeytinlik yasasını' geri çekme çağrısı
15:43 Şêx Seîd ve arkadaşları Xarpêt'te anıldı
15:27 MED TUHAD-FED ve ÖHD’den rapor: 631 hasta tutsak cezaevinde
13:49 DEM Parti baro başkanları ve hukukçularla buluştu
13:30 Kerboran’da çocuk etkinliği
13:28 Çiçek: Kürtler ve Öcalan söz konusu olunca hukuk rafa kaldırılıyor
13:02 Amed’de ‘Çatışma Çözümü Süreçlerinde Çocuk’ konferansı
12:50 Yangın Muğla'da kontrol altına alındı Aydın'da başladı
12:22 Bayındır: Kürt halkının 100 yıllık mücadelesi zaferle sonuçlanacak
12:21 DEM Parti’den Şêx Seîd için ‘iade-i itibar’ çağrısı
12:04 Demokratik Toplumda Emek Çalıştayı: İzleyen değil inşa eden olalım
11:39 Gimgim'da kadın festivali: Ekin'in düştüğü yerden ayağa kalkıyoruz
11:27 Orman yangınlarında 17 kişi gözaltı alındı
11:19 Trump'tan 'Gazze' açıklaması: Anlaşma yapın
10:05 Manisa ve Balıkesir’de yangın sürüyor
09:58 Jin derginin 122'nci sayısı yayında
09:55 DBP ve HDK Şêx Seîd ve arkadaşlarını andı
09:29 Küçük işletmesiyle var olma mücadelesi veriyor
09:28 Son 24 saatte Gazze'de 81 kişi hava saldırılarında yaşamını yitirdi
09:14 'Kadınlar sürece dahil olmalı'
09:13 Öğretmenler 1 Temmuz'da Ankara'da olacak
09:12 Akademisyen Mecit: Kürt partilerinde çift başlılık tek listeyi engelliyor
09:11 Hamide Rencüs: Ortadoğu demokratikleşmeyle huzura kavuşur
09:10 Prof. Dr. Sevtap Yokuş: Süreç hukuki güvencelerle başarıya ulaşır
09:09 Tetwan Belediye Eşbaşkanları: Festivalle kültürümüze sahip çıkıyoruz
09:08 'Savaş engelli sayısını artırıyor
09:07 AYM'ye göre Rozerin Çukur'un katledilmesi hukuka uygun!
09:06 'Eğitimde sermaye etkin kılınmaya çalışılıyor'
09:03 Gazeteciler: Meslektaşımızı tehdit edenler yargılanmalı
09:01 'Ötekilerin' sorunları çözüm bekliyor
09:00 29 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
08:24 Erdîş’de ‘Bahar Şenliği’ coşkusu
08:23 Agirî'de 'demokratik toplum buluşması' düzenlendi
08:18 Tetwan Kültür ve Sanat Festivali’ne yoğun ilgi
08:07 Riha’da kadın katliamları protesto edildi
08:05 Sebahat Atabey kadınlar tarafından defnedildi
28/06/2025
22:23 Marsilya’da ‘Öcalan’a özgürlük’ çağrısı
22:00 Amed'te halk toplantıları: Devlet adım atmalı
21:30 Yangın açıklaması: 83 yangından 8’i aktif
21:12 Madımak anması: 2 Temmuz’a çağrı
21:09 Şirnex’teki doğa talanına tepki: Sessiz kalmayın
21:02 Manisa ve Sakarya’da yangın: Yerleşim yerleri boşaltıldı
20:43 Paramiliter gruplar Girê Eyndarê Tepesi'ne zarar verdi
20:34 İHD Çewlîg’de 7 yıl sonra temsilcilik açtı
20:17 Amed’de 6 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi
20:07 Marmara için kuvvetli rüzgar uyarısı
19:57 İran’a uçak seferleri başlıyor
19:22 Birçok yerde orman yangını çıktı
19:18 Trump’ın İran’a askeri hareket yetkisini kısıtlamaya yönelik tasarı reddedildi
19:15 Konya’da erkek şiddeti: 2 kadın ağır yaralandı
19:11 Erdoğan ‘İBB’ açıklaması: Ahtapotun kollarını kendileri açıklıyor
19:02 'Savaş sonrası İran baskıyı arttırdı'