Melis Kaya: O’nun düşlediği bir ülkede yaşamıyoruz

İSTANBUL - Ahmet Kaya’nın düşlediği bir ülkede yaşayamadıklarını belirten kızı Melis Kaya, “Türkiye toplumunda bir tükenmişlik ve yılgınlık hali var. Yeni bir seçim yeni bir şans demek Türkiye halkları açısından. Umarım bu şans iyi değerlendirilir” dedi.  
 
Türkiye’nin kuruluşundan bugüne inkar ve imha politikalarının hedefi olan Kürtler, Cumhuriyetin yüzüncü yılına denk gelen 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlere büyük önem atfediyor. AKP’nin 21 yıllık iktidarı boyunca ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı politikaları nedeniyle en ağır saldırıları yaşayan Kürtler, bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) çatısı altında yürüttüğü siyasi mücadeleden de tasfiye edilmek isteniyor. Kürt sorununda çözümsüzlük ısrarıyla kendi Kürt’ünü yaratmak isteyen AKP, seçim adı altında HÜDA PAR ile yaptığı ittifakla Kürt Haması’nı yaratma arayışına girdi. 
 
Kürtler ise tasfiyeye karşı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Cumhuriyetin yüzüncü yılında Demokratik Cumhuriyetin inşası hedefiyle seçimlere hazırlanıyor.
 
Ülkenin kutuplaştırıcı politikaları nedeniyle binlerce insan katledildi, binlercesi sürgünde Ahmet Kaya gibi memleket özlemiyle yaşama veda etti. Özgün ve protesto müziğin usta ismi, sürgünde ve memleket özlemiyle yaşamını yitiren Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği’nin 10 Şubat 1999’da tarihinde düzenlediği en iyi sanatçı ödülü töreninde Kürtçe albüm çıkaracağını söylemesi üzerine ise linçe uğradı. Orada bulunan Sertaç Ortaç, Ebru Gündeş, Mahsun Kırmızıgül, İbrahim Tatlıses ve Reha Muhtar gibi isimlerin bulunduğu grubun linçine uğrayan Kaya, orada bulunan davetliler çatal ve bıçak fırlatarak, Kaya’yı “vatan haini” olarak yaftaladı.
 
6 Haziran 1999'da Fransa’ya sürgüne gitmek zorunda kaldı. Memleket hasreti ağır gelen Kaya, sürgünde olduğu Fransa’nın başkenti Paris’te “Hoşça kalın Gözüm” isimli albüm hazırlıklarını sürdürdüğü dönemde evinde bir gece yarısı geçirdiği kalp krizi sonucu 16 Kasım 2000’de hayata gözlerini yumdu. Ahmet Kaya ne ilk oldu, ne son… 
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her ne kadar “O geceyi unutmamız mümkün değil” dese de Ahmet Kaya öncesi olduğu gibi sonrasında da 21 yıllık AKP iktidarında Kürt sanatçılara yönelik saldırılar bitmedi. 
Fransa’da yaşayan, ülkeyi ve gidilen seçimleri yakından takip eden Ahmet Kaya’nın kızı Melis Kaya, seçimlerin büyük bir dönemeç olduğunu söyledi. Yeşil Sol Parti’nin adaylık teklifi götürdüğü Melis Kaya, onur duyduğunu ancak fiziki koşulları nedeniyle teklifi kabul edemediğini söyledi. 
 
Melis Kaya ile Ahmet Kaya’yı, AKP’nin Kürt sanatına ve sanatçılarına yönelik baskı ve saldırıları, 14 Mayıs seçimlerini konuştuk. 
 
 
Türkiye ve Kürtlerin tarihi açısında hem önemli hem de acı bir döneme bir çocuk olarak bizzat şahitlik ettiniz. Bu durum sonraki yaşantınızı nasıl etkiledi?
 
 
 Bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum o dönemin ve o gecenin Türkiye tarihinde. Bugünkü benin oluşumunda da önemli bir zaman dilimi diyebilirim.
 
Zor bir dönemdi, 90’lı yıllar Kürtler için zor bir dönemdi. Bu bahsettiğiniz dönem, 90’lı yılların sonuna tekabül ediyordu, 1998, 1999 yılları, yine 28 Şubat sürecinin devamı… Bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum o dönemin ve o gecenin Türkiye tarihinde. Tabii ki o döneme, o sürece tanıklık etmiş biri olarak benim de yaşamımı doğrudan etkiledi. Bugünkü benin oluşumunda da önemli bir zaman dilimi diyebilirim.
 
Ahmet Kaya, Türkiye’de eşine az rastlanır bir biçimde farklı kesimler tarafından dinlenen isimlerden biri. Yani birçok ülkücünün gerçek anlamda kendisine, müziğine, duruşuna hayran olduğu bilinen bir gerçek. Birçok albümü satış rekorları kıran, liste başı olan bir müzisyen. Ve tüm bu beğenilen yanına rağmen Kürt kimliği ve Kürtçe şarkı söyleme istemi üzerinden linç edildi. Evde, günlük hayatında Kürt kimliğini yaşayan ya da bunu anlatan biri miydi? Evde Kürtçe kilam seslendirir miydi?
 
Tabi Kürt kimliğine son derece bağlı biriydi. Fakat işte bu Kürtçe bilmiyor oluşunun getirdiği ağırlığı taşıdı yaşantısı boyunca. Evde küçük küçük denemeler yapıyordu. Ufak ufak Kürtçe kilamlar, stranlar söylüyordu. Fakat o heralde kendini yeterli bulmuyordu, o dil bariyerinden ötürü. Ama tabii söylerdi evde de her zaman. Zaten Türkçe söylediği şarkılarda bile Kürt müziğinin motiflerini bulursunuz. Bestelerinde de vardır o motifler.
 
Kürt diline yönelik baskı hali bugün de devam ediyor. Hala Meclis’te bilinmeyen dil olarak kayda geçiyor, yasaklar, linçler devam ediyor. Bu tarz durumlar sizi nasıl etkiliyor?
 
2023 yılındayız, Cumhuriyetin yüzüncü yılındayız. Hala bir dilin, üstelik aynı topraklarda yaşayan milyonlarca insanın konuştuğu bir anadilin siyaset içerisinde araçsallaştırılıyor olması çok üzücü hakikaten. Hem de aslında iktidarı da toplumun baktığı noktadan zayıflatan bir durum. Biz nasıl hala bir dili tartışıyor, bir dili yargılıyor olabiliriz. Bunu gerçekten anlamak mümkün değil. Dünyadaki hiçbir demokraside, batı demokrasilerinde de bunun örneğini göremezsiniz. Ne yazık ki evet Kürtçe şeytanlaştırılmıya devam ediliyor.
 
AKP iktidarı ilk yönetime geldiği süreçte demokratikleşme söylemlerine paralel olarak Ahmet Kaya’ya yönelik de bir nevi yüzleşme adımlarından söz etti ancak gelinen aşama biraz aksi yönde. İktidarın bu anlamda yüzleşme adımlarını samimi buluyor musunuz? Yine bu noktada atılan adımların tamamlanmasının önüne geçen şey neydi? 
 
 
 Evrensel hukuk ve insan hakları yok sayılıyor. Nasıl ve ne ile yüzleşeceğiz. Babamı biz 2000 senesinde kaybettik. 1999-2000 sürgün süreciydi, onu ölüme götüren süreç. Hala onun düşlediği ülkede yaşamıyoruz.
 
Bence burada aslında kemikleşmiş bir sistem ve bir devlet aklı var. Bunu biz evet mevcut iktidar üzerinden konuşuyoruz fakat işte o sistemi düşündüğümüz zaman, o kemikleşmiş dediğimiz sistemi ve devlet aklını düşündüğümüz zaman Türkiye’deki iktidar yapısı veya iktidar yapıları tahakküm alanındaki her şeyi kendine benzetmek istiyor. Kendine benzemeyene karşı sürekli bir nefret pompalıyor, onu baskılıyor ve öteliyor. Kendi güvenli bölgesini yani iktidar alanını da bu nefret üzerine inşa ediyor. İşte temel hak ve özgürlüklerden, örneğin çok tartışılan inanç ve ifade özgürlüğünden hala bahsedemiyoruz gelinen noktada. Evrensel hukuk ve insan hakları yok sayılıyor. Nasıl ve ne ile yüzleşeceğiz. Babamı biz 2000 senesinde kaybettik. 1999-2000 sürgün süreciydi, onu ölüme götüren süreç. Hala onun düşlediği ülkede yaşamıyoruz.
 
Yüzleşme, demokratikleşme, helalleşme gibi söylemler siyaset sahnesinde çok fazla kullanılan söylemlerden. Sizce bu ne zaman bir seçim vaadi olmaktan çıkar ya da çıkarmanın yolları nedir?
 
Gerçekçi adımlar atılmaya başlandığında, toplumun farklı kademelerinin temsilcilerini dinlemek ve onlarla birlikte bir çözüm arayışına gitmek gerektiğini düşünüyorum. Tepeden inme olan her yaklaşım, toplumu daha da fazla çökertiyor. Toplumu çökmüş bir devletin de dünya siyasetinde nasıl bir özgül ağırlığı olabilir. Daha çok dinlemek gerekiyor hem toplumu hem bireyi hem de o toplumun temsilcilerini dinlemek, onlarla birlikte bir çözüm arayışına gitmek gerekiyor.
 
Ülke seçim gündemiyle ısınıyor. Seçimlere bir ay kaldı. Bugün de tıpkı Ahmet Kaya gibi insanlar fikirlerini söyledikleri için katlediliyorlar (Tahir Elçi), yargılanıyorlar ya da yargılandıkları için sürgüne gitmek zorunda kalıyorlar. Tam da bu noktada 14 Mayıs seçimlerine gidiliyor. Siyaset gündemini takip ediyor musunuz? Oradan izleyince Türkiye siyaseti nasıl görünüyor?
 
 
 Türkiye toplumunda bir tükenmişlik ve yılgınlık hali var. Yeni bir seçim yeni bir şans demek Türkiye halkları açısından. Umarım bu şans iyi değerlendirilir.
 
Tabi ki burada zaten Türkiyeli olan herkesin şu an da bende dahil birincil gündemi bu. Seçimler ve seçimlerden sonra ne olacağı, sonrasında neler gelişeceği. Buradan görünen haliyle Türkiye toplumunda bir tükenmişlik ve yılgınlık hali var. Dışarıdan bakınca çok net okunan bir durum. Yeni bir seçim yeni bir şans demek Türkiye halkları açısından. Umarım bu şans iyi değerlendirilir. İktidara gelecek olan kim olursa olsun, tarihi bir dönemeç olduğunu düşünüyorum. Buradan da Batı basınından, Avrupa basınından da bu böyle okunuyor, böyle değerlendiriliyor. Bunun Türkiye açısından önemli bir dönemeç olduğu şeklinde değerlendiriliyor. Dolayısıyla biz de öyle düşünüyoruz, takip ediyoruz ve bekliyoruz sonucu.
 
Yeşil Sol Parti’nin size adaylık teklifi getirdiği doğru mu?
 
Doğru, bana adaylık teklifi getirildi Yeşil Sol Parti tarafından. Onur duydum gerçekten, bu vesileyle sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür etmiş olayım parti yönetimine ve değerli arkadaşlara.
 
Aday listesinde göremedik…
 
Aslında bunun birkaç sebebi var; ilk sebebi fiziki koşullar, ben biliyorsunuz uzun süredir Fransa’da yaşıyorum. Burada bir takım profesyonel angajmanlarım var. Dolayısıyla burada kalmam gerekiyordu, son anda maalesef karar verip hemen gelip girebileceğim bir şey değildi. Burada beni çok zorlayacaktı bu karar fiziki anlamda. Bir diğer kısmı da aktif siyaset gerçekten çok zor ve adanmışlık isteyen bir alan, büyük bir karar, üzerine iyi düşünülmesi gerekiyor. Sahada olmak, sokağın nabzını bilmek, yereldeki çalışmaları iyi takip etmek gerekiyor. Fakat ben bu dönemde kişisel olarak siyasetin içinde olmasam da biliyorum ki beni de halkı da Meclis’te başarıyla temsil edecek olan çok değerli arkadaşlarımız olacak. Benim de aklım ve kalbim her zaman onlarla.
 
Seçimlerde siz oy renginizi neye göre belirleyeceksiniz?
 
 
 Oyumu elbette kimliksel ve düşünsel anlamda beni en iyi temsil ettiğini inandığım siyasal çizgiden yana kullanacağım.
 
Uzun yıllardır kalıcı bir barışın imkanlarını tartışıyoruz. Kalıcı bir barışı düşlüyoruz. Bunun yolu da elbette Kürt halkının parlamentodaki temsilinden ve çoğulcu bir parlamentodan geçiyor. Bunu artık inkar edemeyiz. Benim de aslında bütün yaşamım, çocukluğumdan bu yana, 35 yaşındayım, bu inancın, bu siyasetin kıyılarında geçti. Dolayısıyla kendimi politik olarak başka bir yerde konumlandırmam zaten çok zor. Ben de oyumu elbette kimliksel ve düşünsel anlamda beni en iyi temsil ettiğini inandığım siyasal çizgiden yana kullanacağım.
 
Seçimlere dair siyasetçilere, ittifaklara ve halka bir çağrınız var mı?
 
Öncelikle tüm taraflar açısından sağ duyunun ve aklın hakim olduğu bir seçim süreci olmasını diliyorum. Halka vekillik etmek üzere yola çıkan siyasilerin halkın iradesinin tüm güncel siyasi tartışmaların üstünde olması gerektiğini hatırlamaları gerekiyor. Mutlaka herkes, halkımız sandığa gitmeli ve oyunu kullanmalı bu seçimde.
 
MA / Özgür Paksoy

Diğer başlıklar

11:12 BM’ye gazeteci Ahmet için acil talepli başvuru
11:12 Êlih bölge mitingi için binlerce kişi alana akın ediyor | CANLI
10:46 Sokaklarda 1 Mayıs direnişi başladı
10:44 Alaşehir’de kadın cinayeti
10:07 Taksim’e yürüyecek binler Saraçhane’de | YENİLENDİ
09:11 İşçiler Saraçhane’de toplanmaya başladı
09:09 Tahliyesi engellenen Aktaş'ın kardeşi: Annemin umudunu çaldılar
09:07 Kulüp yangını: ‘Bilinçli taksir’den yargılanmaları gerekiyor
09:06 Kayyımdan Dêrik’e 4 milyonluk kapı
09:04 190 gün oldu: Gazeteci Ahmet nerede?
09:04 Ünsal: AKP ve CHP’nin kaderi Kürt sorununda atacakları adımlara bağlı
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Meyve fidanlarına yüzde 50 zam
09:00 Süngerli odada tutulan oğlunun durumundan endişeli
09:00 01 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:37 Engellemelere rağmen Taksim’e girdiler
08:23 İşçiler Taksim’e çıkmaya hazırlanıyor
30/04/2024
21:40 TÖP Sözcüsü Gözen serbest bırakıldı
21:29 Okul müdürüne DEM Parti’li eşbaşkanlar soruşturması
21:20 Semsûr'da kadın cinayeti
21:15 Valiliğin festivalinde bir paraşütçü düştü
20:31 Koçyiğit: İmralı’da neyi gizliyorsunuz?
19:04 Asrın Hukuk Bürosu’ndan bakanlığa: En son ne zaman görüş yapıldığını açıklayın
18:47 'Her yer Taksim her yer 1 Mayıs' kampanyası başlatıldı
18:07 Askeri araç devrildi:2 ölü
17:22 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine 78’liler Girişimi’nden destek ziyareti
17:06 KOM Müzik’ten 1 Mayıs’a özel 'Kazacok' şarkısı
16:57 Baluken’e propagandadan ceza istemi
16:50 Şakarami, cinsel saldırı sonrası İran güçleri tarafından katledilmiş
16:25 Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık fuarı başladı
15:54 Gazeteci Alayumat Marmara Cezaevi’ne sevk edildi
15:44 İkizköylüler, Milas Kaymakamı hakkında suç duyurusunda bulundu
15:43 ABD, Canada ve Avrupa’da Filistin için eylemler sürüyor
15:30 3 kentten 1 Mayıs çağrısı: Yarın örgütlülüğümüzü büyütme günü
15:23 Gözaltında şiddete 5 yıl 7 ay hapis cezası
15:01 Bakanlıktan 38 aydır haber alınmayan İmralı yanıtı: Hak var, tecrit yok!
14:51 30 yıllık tutsaklar Can ve Eser tahliye oldu
14:42 Dosyası bozulan TJA’lı Bilgin'e ilk duruşmada ceza
14:20 İstanbul’da 5 gözaltı
14:05 Sağlıkçılar isyan etti: 'Acı reçete' bize değil, sermayeye kesilsin
13:55 DEDAŞ'ın elektrik kesintisi nedeniyle fideler kurudu
13:50 ÖHD ve TUAD davası ertelendi
12:59 Kurtulmuş ile görüşen Özel: Anayasaya uyulmuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur?
12:59 Şirnex’te 4 gözaltı
12:49 İHD'den seçim raporu: 'Hayalet seçmen' sayısı 44 bin
12:45 Bakırhan: Kürt halkının direnişi ile 1 Mayıs’ın devrimci ruhu kardeştir
12:42 Keskin gazeteci Dal'ı ziyaret etti: Şu an tecritte!
12:39 Mereş'te bir kadın katledildi
12:23 İtirafçı, tanık olarak gösterdiği kişiler tarafından yalanlandı
12:07 Gazeteci Kaya’nın duruşması ertelendi
11:28 Öner'i katleden polisin tutuklanması talebi yine reddedildi
11:02 Yargıtay Kozağaçlı’nın cezasını onadı
11:01 İmralı’da tutulan Aktaş’ın tahliyesi 1 yıl ertelendi
10:55 Sosyalistlerden Taksim çağrısı: Alanlarda birleşelim
10:31 DEM Parti: MESEM kapatılmalı, Çocuk Bakanlığı kurulmalı
10:27 İstanbul Valiliği’nden ulaşıma 1 Mayıs kısıtlaması
09:22 Birçok kentte gökyüzünü toz bulutu kapladı
09:19 İşçiler Musa Anter Parkı’nda taleplerini haykıracak
09:08 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 KDP’nin alıkoyduğu gazetecinin akıbeti 189 gündür bilinmiyor
09:05 Fındığa kahverengi kokarca tehdidi
09:02 Tutuklanan gazeteciler için 'dayanışmayı büyütelim' çağrısı
09:01 Êlih ve Dîlok 1 Mayıs'a hazır
09:00 30 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:15 TÖP Sözcüsü Gözen gözaltına alındı
29/04/2024
22:52 Mersin'de ev baskınları: En az 2 gözaltı
22:46 Cizîr’de 19 kişi serbest bırakıldı
22:10 14 barodan açıklama: Tahir Elçi davasında cezasızlık adım adım örüldü
21:24 ODTÜ’lülerin eylemi 6’ncı gününde
19:53 Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci serbest bırakıldı
17:30 Erdoğan'dan Bahçeli'ye seçim sonrası ilk ziyaret
17:22 Riha'da 2 genç tutuklandı
17:12 Emine Şenyaşar: Bu zulüm normal değil
16:56 DEM Parti’nin kazandığı belediyenin parasına bloke konuldu
16:39 Denizli'de patlama: Hidrojen sülfür gazı çevreye yayıldı
15:27 Kenya’da baraj patladı: En az 42 ölü
15:23 1 Mayıs alanlarına çağrı: Mücadeleyi büyütme zamanı
15:06 Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 76 ihlal yaşandı
15:04 Barış Anneleri: Adaleti sağlayın, Makbule Özer'i serbest bırakın
14:44 Semsûr’da Çocuk ve Kadın Destek Merkezi açıldı
13:44 Koçyiğit: Yargı, Tahir Elçi'nin katilini korumaya çalışıyor
13:22 Metîna'ya saldırılarda KDP desteği
13:14 28 Nisan’ın ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesi için kanun teklifi
13:00 Amed Barosu’ndan beraat talebine tepki: Tahir Elçi suikastı cezasız kalmayacak
12:51 Avukatlardan İmralı için görüşme başvurusu
12:47 DEM Parti Emek Komisyonu: 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz
12:44 Sinan Ateş cinayetinde iddianame hazır
12:38 İzmir'de 1 Mayıs'ın adresi Gündoğdu Meydanı
12:34 İkizköy 3 gündür susuz
12:12 DİSK’ten Taksim açıklaması
11:50 Yargıtay başkanı 26'ncı turda da seçilemedi
11:34 Yerlikaya da AYM’nin Taksim kararını tanımadı
11:25 Ekonomiye güven düştü
11:25 Tahir Elçi cinayeti davasında savcıdan beraat talebi
10:57 Gazeteci Ren'in tahliyesi 3 ay ertelendi
10:32 İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor
10:31 Kurtulmuş 2 Mayıs’ta DEM Parti’yi ziyaret edecek
09:43 Temizlenmeyen DSİ kanalı halk sağlığını tehdit ediyor
09:00 Xwebûn'un bu haftaki manşeti 1 Mayıs
09:00 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 188 gündür haber yok
09:00 Panzerle katledilen Şahin Öner davası yarın yeniden başlıyor
09:00 Av. Çakas: Tecridin hiçbir hukukta yeri yok
09:00 29 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:47 1. Düsseldorf Kürt Film Festivali'nde ödüller açıklandı
08:40 Ege Denizi'nde deprem
08:25 Manisa'da kadın katliamı
08:21 Kazanın ardından balon gazı alev aldı: 14 yaralı
08:12 Aliboğazı’nda askeri hareketlilik
28/04/2024
21:18 Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 34 bin 454’e yükseldi
19:44 Jîna Emînî’nin annesinden idam cezasına tepki
19:36 ODTÜ'lülerin nöbet eylemi 5’inci gününde
19:20 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırı: 2 kişi yaralandı
17:41 Êlih’te uçurtma etkinliği
17:25 Birçok merkezde Amedspor kutlaması
17:18 Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci gözaltına alındı
16:53 Şampiyon Amedspor!
15:47 HDK: Taksim'i kazanma mücadelesine güç verelim
15:46 Êlih’teki 1 Mayıs mitingine çağrı: Barışı ve kardeşliği savunalım
15:34 'Hüda Kaya’ya özgürlük' çağrısı
15:28 AKP iktidarında 32 bin 478 işçi yaşamını yitirdi
15:04 Amedspor’un kritik Somaspor maçı başladı
14:45 Amediyê kırsalı bombalandı
14:21 Katliamın 148'inci ayında Roboskî için adalet talebi
14:19 30 yıl sonra memleketinde karşılandı
14:13 Beşiktaş’ta zincirleme kaza
14:03 1 Mayıs 1977'te katledilen işçiler anıldı
13:22 Ayvacık GGM raporunda işkence ve tecavüz iddiaları
13:19 Sûr'da Paskalya Bayramı ayini
11:38 Seçmenler 'seçimlere katılmama nedeni' sorusunu yanıtladı
10:48 Hatimoğulları: Kayyımcı anlayışı püskürttük
10:44 16 müzik grubundan yeni albüm
10:17 Tutuklanan gazetecilere destek: Özgür Basın geleneğinde ısrar sürecek
10:03 Hep aynı terane: Kürt gazetecilere 'basın yapılanması' suçlaması
09:20 Jin dergi 1 Mayıs manşetiyle çıktı
09:18 Tutuklanan gazeteciler: Biz değil, gazetecilik yargılandı
09:17 Sağlıkçılar ‘insanca bir yaşam’ talebiyle 1 Mayıs’ta olacak
09:16 Yaşamını yitiren HPG'lilerin ailelerine tazminat davası
09:15 Yurttaşlar uyuşturucu kullanımına karşı çözüm bekliyor
09:14 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:14 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 187 gündür haber yok
09:13 Eylemdeki tutsaklar her hafta 'özgürlük' taleplerini bakanlığa iletiyor
09:12 'Bilûra Nişo' Los Angeles Film Festivali'nde gösterilecek
09:11 Wan’daki 1 Mayıs’ta savaş politikalarına dikkat çekilecek
09:06 Tarihi çarşıda esnaf da yurttaş da dertli
09:04 Tecrit sürüyor krizler büyüyor
09:00 28 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
27/04/2024
22:07 Semsûr’da polisler arasında silahlı çatışma: 2 ölü
21:27 Muhabirimiz Dal çıplak aramaya maruz kaldı
21:13 DEM Parti’den ODTÜ'lülere dayanışma ziyareti