AMED - Hakkında "örgüt propagandası" iddiasıyla verilen cezanın Yargıtay tarafından bozulması sonrası yeninden yargılanan gazeteci Mehmet Güleş’e, 1 yıl 9 ay 25 gün ceza verildi.
Gazeteci Mehmet Güleş'e sanal medyada yaptığı haber paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen 3 yıl 1 bir ay 15 günlük hapis cezasının bozulmasıyla başlanılan yeniden yargılamanın ikinci duruşması görüldü.
"Örgüt propagandası" suçuna Yargıtay itiraz yolu açılmasının ardından, Elazığ 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ve Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nin onadığı karar Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tarafından “orantısız ceza” verilmesi nedeniyle bozuldu. Elazığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanana ve ilki deprem nedeniyle ertelenen davanın ikinci duruşması görüldü. Güleş ve avukatı Resul Temur, Diyarbakır Adliyesi Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden bağlandı.
SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ
Duruşmada mahkemeye mütalaasını sunan iddia makamı, gazeteci Güleş’in “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından cezalandırılmasını istedi.
‘DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR’
Mütalaaya karşı savunma yapan Güleş, yaptığı paylaşımların o dönem çalıştığı Dicle Haber Ajansı’na ait haber içerikleri olduğunu ifade ederek, bunun gazetecilik faaliyeti olduğunu belirtti. Bundan dolayı cezalandırılma talebinin düşünce ve ifade özgürlüğünün göz ardı edilmesi olduğunu dile getiren Güleş, beraatını talep etti.
‘HABER VERME SINIRI AŞILMADI’
Güleş’in avukatı Resul Temur, suçlamaya konu yapılan görsellerin, haber içeriklerinin uzantısı aynı zamanda haberin ayrılmaz bir parçası olduğunu, haberin paylaşılmasıyla bu içeriklerin de otomatik olarak paylaşıma dahil olacağına işaret etti. İddianameye konu paylaşımların çalıştığı ajansa ait haberler olduğunu ve basın özgürlüğünün temel unsurlarından birinin haberi yayma olduğunu ifade eden Temur, şekle tabi olmayan haberi yaymanın bu şekilde cezalandırılmaması gerektiğini belirtti. 7188 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 13’üncü Maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu’nun 7’nci Maddesi’nde yapılan değişiklikle "Haber sınırını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz" ibaresi eklendiğini hatırlatan Temur, müvekkilinin paylaşımlarının haber verme sınırını aşmadığı ifade etti.
Temur, müvekkilinin gazeteci olduğunu ve yargılama konusu haberlerin gazetecilik faaliyeti kapsamında, haber verme amacı ile yapılan faaliyetlerden ibaret olduğu dikkate alındığına müvekkilinin cezalandırılamayacağını dile getirerek, beraatını talep etti.
HAPİS CEZASI
Mahkeme, daha önce veriği 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasının orantısızlık nedeniyle Yargıtay tarafından bozulmasını dikkate alarak Güleş’e 1 yıl 9 ay 25 gün hapis cezası verdi.