Faili serbest bırakıldı ama kalemi yerde kalmadı

img
AMED - “Kaleminiz kırılacak” tehditlerinin ardından 31 yıl önce Hizbullah tarafından katledilen Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Hafız Akdemir’in faili serbest bırakıldı ancak kalemi yerde kalmadı. 
 
Kurdistan’da 1990’lı yıllarda işlenen cinayetlerin faili olan Hizbullah üyelerinin 2019’dan sonra tahliye edilmesi, devlet-Hizbullah ilişkisini bir kez daha gündeme getirdi. Hizbullah üyelerinin tahliyesinin önünün açılması, siyasi kanadı olan Hür Dava Partisi ile AKP’nin “seçim” adı altında ittifakını getirdi. 
 
AKP ile Hür Dava Partisi’nin ittifakının tartışıldığı bu günlerde, 8 Haziran 1992’de Hizbullah tarafından katledilen Özgür Gündem Gazetesi Amed muhabiri Hafız Akdemir’in 31’inci ölüm yıldönümü karşılanıyor. 
 
GAZETE BİNASINA ‘SIRA SİZDE’ NOTU
 
Özgür Basın hayatına Yeni Ülke Gazetesi’nde başlayan Akdemir, gazetenin kapatılmasının ardından Özgür Gündem Gazetesi’nin Amed muhabiri olarak çalışmalarını sürdürdü. 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetleri, köy yakmaları ve yaşanan birçok hak ihlalini kamuoyuna duyuran Akdemir, bu dönemde tehditler almaya başladı. Türkiye’nin karanlık dönemleri olan bu günlerde, gazetenin kapısına "Kaleminiz kırılacak, sıra sizde" tehdidinin yer aldığı bir not bırakıldı. Daha sonra Akdemir, polislerin kimlik kontrolü sırasında "Yazdıklarına dikkat et" denilerek tehdit edildi. 
 
8 YIL BOYUNCA İLERLEME OLMADI
 
Akdemir, 8 Haziran 1992'de ise gazetenin Amed bürosuna giderken, bugün adının verildiği Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesi üzerindeki Hafız Akdemir Sokağı'nda uğradığı silahlı saldırıda katledildi. Akdemir’in katledilmesiyle ilgili başlatılan soruşturmada, 8 yıl boyunca hiçbir ilerleme kaydedilmedi. 90’lı yıllarda devlet tarafından kullanılan Hizbullah sorumlusu Hüseyin Velioğlu’nun, 17 Ocak 2000’de İstanbul Beykoz'da bulunan bir villada öldürülmesinin ardından Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan Hizbullah Ana Davası’nda yer alan 31 sanığa yöneltilen 188 cinayet arasında Hafız Akdemir’in katledilmesi de yer aldı. 
 
FAİL KISA SÜRE SONRA SALIVERİLDİ 
 
Cinayetin tetikçisi olduğu belirtilen Hizbullah üyesi "Hüseyin" kod adlı Cihan Yıldız ise, 2008 yılında İnterpol tarafından Avusturya’nın başkenti Viyana'da yakalanıp getirildiği Türkiye’de, Akdemir’in de aralarında olduğu 11 cinayetten sorumlu tutuldu. Yargılama sonucunda Yıldız, 6 cinayet ve 2 silahlı yaralama suçundan müebbet hapis cezasını çarptırıldı. Yıldız, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “adil yargılanma hakkının ihlali” kararıyla diğer Hizbullah hükümlüleri ile birlikte 11 yıllık tutukluluğun ardından salıverildi. 
 
KATLEDİLDİĞİNDE YANINDAYDI 
 
Akdemir’in katledildiği sırada yanında olan yeğeni Veysi Polat, olaya dair tanıklığını anlatırken, faillere dönük cezasızlık politikasını değerlendirdi. Polat, Yeni Ülke Gazetesi’nde çalışan Akdemir’in yanında bir süre sonra çalışmaya başladığını ifade ederek, “Evimize bitişik olduğu için her sabah beraber gidip geliyorduk. 8 Haziran’da Melik Ahmet Caddesi üzerinde bulunan Palu Sokak’ta sabah saat 08.25 sıralarında iki el ateş edildi, kafasından vurulmuştu ve bana da bir el ateş edilmişti. O anki refleks ile katilin peşinden gittim. Daha sonra hastane süreci başladı. İki, üç saat yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybetti” diye anlattı. 
 
CENAZESİ HASTANEDEN KAÇIRILDI
 
Polat, katledilen Akdemir’in cenazesine de saldırı olduğunu belirterek, cenazenin kaçırılma sürecini şöyle anlattı: “O dönem fiziki olarak ortadan kaldırmasının ötesinde naaşına yapılan saygısızlıktı. Sadece öldürülmedi Hafız, Hafız’ın naaşı hastaneden kaçırıldı. Daha sonra Mardin Kapı Mezarlığı’na defnedildi. Biz bu durumu kabul etmeyince, ısrarlarımız sonucu Sisê köyüne götürdük ve burada defnettik. Bu Hafız’ın vasiyetiydi. Orada polis ve askerlerin saldırılarından, baskılarından dolayı defin sırasında kanlı kefenle gömmek zorunda kaldık. O dönemde biz helalliğini de alamadık, namazını da kılamadık.”
 
‘COĞRAFYADA YAŞANANLARA KAYITSIZ KALMADI’ 
 
Polat, Özgür Basın’da ve ailesi içerisinde sevilen biri olan dayısını, “Hafız, kişiliğiyle, ahlakıyla, çalışkanlığıyla örnek biriydi. Bu coğrafyada yaşananlara karşı kayıtsız kalmadı. Nerede bir hukuksuzluk varsa, oraya koşan bir gazetecilik refleksi vardı. Ailemizin de en dürüst, en sevilen, en kültürlü üyelerinden biriydi” şeklinde anlattı.
 
TÜRKİYE’NİN KARANLIK TARİHİ 
 
90’lı yıllarda baskıların sadece gazeteciler üzerinde olmadığını, gazeteyi dağıtımcılarının ve okurlarına dönük de ciddi baskıların ve saldırıların olduğunu aktaran Polat, “90’lı yıllar Türkiye’nin karanlık tarihidir. Köy boşaltmaları, işkenceler, işkenceyle katledilmeler, faili belli ama ‘faili meçhul’ diye açıklanan ve her gün yaşanan cinayetler, dolayısıyla bu coğrafya bir ateş topuna dönmüştü. Özgür Basın çalışanlarının yaşanan ihlalleri bu coğrafyadaki kamuoyuna değil, Türkiye ve uluslararası kamuoyuna duyurma gibi bir görevleri vardı. Tabi o dönemde sadece Hafız Akdemir değil, görev yaptığımız gazete içerisinde onlarca arkadaşımız, muhabir, gazetenin dağıtımcıları, hatta okurlarına kadar bu coğrafyada bu tür saldırılar yaşandı. Bu gazetenin emekçileri ve okurları, satırlarla, silahlarla, gözaltılarla, baskılarla sindirilmeye ya da fiziki olarak ortadan kaldırılmaya çalışıldı” diye konuştu.
 
DEVLETİN ÖZGÜR BASIN RAHATSIZLIĞI 
 
Akdemir’in faili Cihan Yıldız’ın 6 cinayet ve iki yaralama olayından sorumlu olduğunu ancak sadece 11 yıl tutuklu kaldığını, AYM kararıyla salıverildiğini söyleyen Polat, tetiği çeken kişinin önemli olmadığını, Özgür Basın’dan rahatsız olan bir devletin olduğunu söyledi. 
 
Polat, devletin Özgür Basın’dan rahatsızlığına, geleneğin devamı olan Özgür Ülke Gazetesi’nin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararıyla bombalanmasıyla örnek gösterdi. 
 
‘TANIĞIM AMA YÜZLEŞME OLMADI’ 
 
“Bu şahıs aramızda ve sadece 11 yıllık bir tutukluluk süreci var, doğru düzgün bir yargılama süreci yok” diyerek failin cezasız bırakılmasına tepki gösteren Polat, “Bu olayın bir tanığı var, ancak yerim adresim belli olmasına rağmen yargılama sürecinde mahkemeye çağrılmadım, dinlenilmedim ve bir yüzleşme olmadı” ifadelerinde bulundu. 
 
‘HİÇBİR FAİL YARGILANMADI’
 
Özgür Basın emekçilerini katleden hiçbir failin yargılanmadığını hatırlatan Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “6 kişiyi katleden, 2 kişiyi yaralayan, birçok karanlık olayda yer alan, tetikçilik yapan kişi elini kolunu sallaya sallaya dışarıda geziyor. Özgür Basın’a saldıran hiçbir fail yakalanmadı. Şimdi yargılama süreci, 4 Eylül 1993 tarihinde Batman'da öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar'ın dosyası üzerinden devam ediyor. Hafız Akdemir dahil 6 cinayetle ilgili ise yargılama durdurulmuş durumda. Yurtdışı yasağı var ama cezaevinde yatmış olarak geçirdiği süre göz önünde bulundurarak, tahliye kararı var. Yurtdışı yasağı da Mehmet Sincar davasıyla alakalı. Yoksa 6 cinayet 2 yaralama olayıyla ilgili olarak cezaevinde yatmış olduğu süreç yeterli görülmüş mahkeme tarafından, dolayısıyla Hafız Akdemir soruşturmasında ve diğer 5 ayrı cinayet soruşturmasından herhangi bir yargılama söz konusu değil” diye belirti.
 
‘GAZETECİLERİN ALANI DARALTILDI’
 
90’lı yıllardan bugüne Özgür Basın emekçileri üzerinde baskıların sürdüğüne vurgu yapan Polat, “90’lı yıllarda fiziki olarak ortadan kaldırma, bombalama, katletme, yok etme yöntemi vardı, 2000’li yıllarda ise gazetecilerin alanı daraltıldı. Özellikle Özgür Basın çalışanlarına yönelik soruşturmalar, internet sitelerine erişim engelleri, toplatma kararları, açılan dava ve verilen cezalarla birlikte bir sindirme süreci başladı. Daha sonra onlar için erişim engelleri ve toplama kararları yeterli olmayınca Özgür Basın geleneğini devam ettiren arkadaşlarımız tutuklamalarla karşı karşıya kaldılar. Geçen yıl 16, bu yıl da yine seçim öncesi birçok meslektaşımız cezaevine konuldu. O dönemin silahı, satırı, bombası günümüzün dört duvar arasına tutsak etme süreciyle devam ediyor” dedi. 
 
Polat, Hafız Akdemir’in kaleminin yerde kalmadığını ifade ederek, “Onun arkasından onlarca, yüzlerce Özgür Basın geleneği içerisinde yer alan emekçi arkadaşlarımız var, O’nun kalemi yerde kalmadı, kalmayacak” sözlerinde bulundu.
 
MA / Cengiz Özbasar - Rewşan Sağlam 
 

Diğer başlıklar

24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Sultangazi Kadın Dayanışmasından 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 Êlih DEM Parti İl Örgütü’ne gerçekleştirilen baskın protesto edildi
20:26 İHD Colemêrg Şubesinden madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 DEM Parti il binasındaki baskın sona erdi: Katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu