Gazeteci Köylüoğlu: KDP aktif bir şekilde savaşa dahil oldu

img
HABER MERKEZİ - Türkiye'nin Zap bölgesine dönük saldırılarına KDP'nin aktif bir şekilde dahil olduğunu belirten gazeteci Aziz Köylüoğlu, “Türk ordusunun gir, kal, temizle stratejisi çöktü. Şimdi KDP pusu atıyor” dedi. 
 
Türkiye'nin Federe Kurdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine dönük 14 Nisan 2022 yılında başlattığı saldırılar KDP’nin işbirliğiyle sürüyor. Kış aylarında birçok noktada geri çekilen Türkiye, KDP’nin desteğiyle Zap bölgesine yeni bir saldırı başlattı. Saldırılarda stratejik tepeler hedef alınırken, bölgede yoğun çatışmalar yaşanıyor. Türkiye, saldırılarda istediği ilerlemeyi kaydedemezken, birçok kez bölgede yasaklı silah ve kimyasal silah kullanıyor.  
 
SINIR HATTINDA YOL YAPIMI 
 
Gazeteci Aziz Köylüoğlu, yakından takip ettiği saldırıları değerlendirdi. Yeni saldırılarda KDP’nin rolüne dikkat çeken Köylüoğlu, Türkiye'nin yeni saldırılarla “alan genişletmek” istediği belirtti. Köylüoğlu, “Daha önce girip kalamadığı yerleri tekrar almak için saldırıyor. Zap, Metîna ve Avaşîn hattında 14 Nisan 2022 tarihinde başlayan saldırılar devam ediyor. Yeni bir saldırı hamlesinden ziyade, daha önce girdikleri ve 2022 sonbaharında çıkmak zorunda kaldıkları yerleri yeniden işgal etmek istiyorlar. Saldırı alanını genişletmesi üzerine ya da işgali genişletme üzerine değil, 'bitirdim' dediği ve gerilla eylemleri sonucunda çıkmak zorunda kaldığı bazı yerler vardı. Geri çekildi ve dar bir alanda sıkıştı. KDP'nin yardımıyla özellikle Kurejahro, Zap'ın doğusu, Avaşîn hatlarında ve sınıra sıfır olan yerlere yerleşmeye çalışıyordu. Şu anda bildiğimiz kadarıyla Kuzey Kurdistan'dan Türkiye siyasi sınırlarından Güney Kurdistan’a, Irak'ın siyasi sınırları içerisine 3 yeni yol yaptılar. Tabii bu yollara ek olarak KDP de Metîna hattında bu yolları birleştirecek şekilde bir yol çalışması yürütmüştü. Bu yol çalışmasını köylere hizmet olarak sunmuştu. Ama esasında öyle bir durum yoktu. KDP bu saldırılara ortak olma anlamında bir çalışma içerisinde” dedi.
 
TÜRKİYE’YE NATO DESTEĞİ 
 
Türkiye'nin, Litvanya’da gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nde moral aldığını ve bölgeye dönük saldırılarını artırdığını ifade eden Köylüoğlu, “Yoğun çatışmalar yaşanıyor. Türk devleti uzun süredir savaş uçaklarıyla bu denli bir saldırı içerisine girmemişti. Zaman zaman hava saldırılarını artırdı ama 2023 yılında hava saldırıları iyice azalmıştı. Her yöne yayılan günübirlik saldırılar olmuyordu. Ama NATO Zirvesi sonrasında özellikle F-16'ların modernizasyonu ve yedek parçalarının satışına tekrar onay verilmesinden sonra moral buldu. Çünkü bu uçakların bakımları yapılmadığı taktirde istedikleri gibi kullanamazlardı, daha dikkatli kullanıyorlardı. Ama NATO Zirvesi’nden sonra hava saldırıları arttı. Zaman zaman bir günde 40'a varan hava saldırıları oluyor. Ve bu saldırılara 40'a yakın savaş uçağı katılıyor. Tabii gerilla direnişi bu saldırıları boşa çıkartacak düzeydedir, onu da belirtmek lazım. Savaş sahasında hemen hemen her gün gerillanın aktif eylemleri var” diye belirtti. 
 
SAVAŞ STRATEJİSİ ÇÖKTÜ 
 
“Güney Kurdistan'a yapılan operasyonların mantığı da biçimi de değişti” diyen Köylüoğlu, “Şu an bölgede girdikleri alanlar var ama kalamıyorlar. Çünkü kaldıklarında darbe yiyorlar. Zaten ‘gerilla temizleme’ diye bir şey yok ve o strateji boşa çıkmış durumda. Türkiye’nin 'gir, kal, temizle' stratejisi çökmüştür. Şu anda saldırılar rutin bir şekilde devam ediyor. Zaman zaman şiddeti arttırsa da gerilla savunma temelinde yoğun bir eylemsellik içerisinde oluyor. Bu da Türk devletinde ciddi bir demoralize durumu yaratıyor. Türk basını nerdeyse buradaki savaşı hiç görmüyor. Zaman zaman propaganda amaçlı ayda bir kayıp verme ihtiyacı duydukları zaman veriyorlar. Bunu da kendi kamuoylarını konsolide etmek için yapıyorlar. Geçmişte ‘pençe kilit’, ‘pençe kartal’, ‘pençe şimşek’ gibi bir sürü isimlendirmelerle basında yoğun bir propaganda yapıyorlardı. Ama şuanda öyle bir durum yok. Bu da savaşın gidişatı ile alakalıdır. Savaşın gidişatı umdukları gibi değil ve tam tersi bir durum var. Şu anda Türk ordusu Zap, Metîna ve Avaşîn hattında ciddi bir çıkmazın içindedir. Gerilla da her gün vuruyor ve büyük bir direniş yaşanıyor. İnsanlık tarihine not düşecek düzeyde büyük kahramanlıklar oluyor” diye konuştu.
 
KİMYASAL SİLAH SALDIRILARI 
 
Köylüoğlu, Türkiye'nin saldırılarının Zap'ın batısı ile Metîna'nın bir bölümüne yoğunlaştığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu ikinci saldırı dalgasıyla amaçlanan, geçen sonbaharda bırakmak ve geri çekilmek zorunda kaldıkları bazı yerlere yerleşmektir. Bunlar da Girê Orte, Girê Cûdî, Şehit Delîl bölgesi ve Zap'ın batısı ile Metîna'nın bir bölümü diyebileceğimiz bölgelerdir. Şu anda orada yeniden konumlanmak istiyorlar. Şimdiye kadar bütün hamleleri neredeyse boşa çıkartılmış durumda. Çatışmalar genelde o bölgede yoğunlaşmıştır. Saldırılarında yasaklı bombalar da kullanılıyorlar. Zaten kimyasal silah ve benzerlerini bu yıl rutine dönüştürmüş durumda. Gerillanın da o bölgede gözlemlediğimiz kadarıyla hazırlıkları iyi görünüyor. 2022’de girdikleri yerlere tekrar girmek istiyorlar. Deniyorlar ama başarılı olamayacaklar. Zaten şimdiden moral değerleri iyicene çökmüş durumda. Sürekli asker takviyeleri yapıyorlar. O bölgede 10-15 gün kalan askerleri geri çekmek zorunda kalıyorlar. Bu kadar hızlı değişim de oradaki askerin moral değerlerinin çok zayıfladığını gösteriyor. Psikolojik olarak ciddi bir yıpranma içerisinde olduklarını da gösteriyor.” 
 
KDP’NİN AKTİF KATILIMI 
 
Köylüoğlu, Türkiye'nin bölgede yürüttüğü savaşa KDP'nin aktif bir şekilde dahil olduğunu belirterek, “KDP'nin Türk devletine desteğini bütün dünya biliyor. Şuan itibariyle Türk devleti bütün lojistik, cephane, takviyesini KDP’nin açtığı hatlardan yapıyor. KDP, Türk devletine istihbarat sağlıyor. Yine gerillanın bölgeye takviye, güç, lojistik ve cephane gidişatını engelleme çabası içerisindedir. Gerillanın geçebileceği yerlere pusu atıyor. KDP geçen yıllarda da bu pusularda birçok gerillayı şehit etmişti. KDP'nin hesabı; PKK tasfiye olursa veya çok zayıflarsa, biz PKK'nin oluşturacağı boşluktan yararlanıp Kurdistan'da güç haline geliriz. Ama Türk devleti KDP'yi de güç haline getirmez. İşgalciler hiç bir Kürt yapılanmasının güçlenmesini istemez. Bu güçlenmenin önünde işgalci devletler her türlü yol yöntemi uygular. Bu anlamda KDP'nin bu yaklaşımı da politikası da terstir. Zayıflatılmış PKK, zayıflamış Kürt’tür ve zayıflanmış Kurdistan'dır” ifadelerini kullandı. 
 
‘BÜTÜN PARTİLER SALDIRILARA KARŞI'
 
Federe Kurdistan Bölgesi’nde KDP dışında bütün Kürt siyasi partilerinin saldırılara karşı ortak tutum geliştirdiklerini vurgulayan Köylüoğlu, “Uluslararası alanda da Türk devletinin Kürt Özgürlük Hareketine karşı, Kürtlere karşı geliştirdiği katliamları meşru gösterme çabası var. Düşmanla işbirliğinde kaybeden KDP olacaktır. KDP dışında Güney Kurdistan'da tüm siyasi partiler ve Türkiye ile işbirliği içerisinde olan İslami örgütler dahil olmak üzere herkes Türk devletinin bu işgal saldırılarına karşıdır. Ama açık tavır gösterme ve karşıtlık yapma gibi bir yaklaşımları yok. Bölgede mikrofonunuzu kime uzatırsak, saldırılara karşı olduklarını beyan ediyor. Sorunların diyalogla çözülmesinden yana bir yaklaşımları var” dedi. 
 
Türkiye’nin saldırılarda amacına ulaşamadığını söyleyen Köylüoğlu, “Yeni bir girişim içine girerek gücünü de gösteremiyor. Savaşın rutinleşmesinden kaynaklı olarak gerileme içerisinde. Gerilla mevcut pozisyonunu koruyor. Gerillanın savaş sahasında çekildiği veya bıraktığı herhangi bir alan yok. Türk devletinin girdiği birçok yerde gerilla güçleri hakimiyetini koruyor ve günlük olarak eylemler yapıyor. Zaman zaman askerler keşif uçaklarıyla, suikastlarla, ağır hava saldırılarıyla, topçu saldırılarıyla bir motivasyon yaratmaya çalışıyorlar. Tabii bunlar da geçici şeyler. Gerillanın eylemleri artmış durumda. Bu anlamda savaşın seyrinde de bir değişiklik var. Gerilla eylemleri savaş uçaklarının çok çok üstünde. Bu anlamda bir değişim de gözlemleniyor” bilgilerini paylaştı.

Diğer başlıklar

17:21 Meletî'de kimyasal madde üreten fabrikada patlama
17:10 Elbak’ta halk buluşması: Direnişle kendimizi tüm dünyaya tanıttık
16:56 Aydın'da Alevi buluşması: Silah bırakanlara güvence verilmeli
16:33 Çocuklara dışkı yedirildi, bakanlık 'korumaya' gerek duymadı!
16:10 Amed'de kadın buluşmaları başladı
15:41 Munzur Festivali'nin programı açıklandı
15:38 Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 351 hak ihlali
15:26 Süveyda Askerî Meclisi: Stratejik kontrol sağlandı, direniş sürüyor
15:11 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Aleviler olmadan demokratik toplum olmaz
14:41 Ailelerden İmralı için başvuru
14:39 BM’den Süveyda için acil soruşturma çağrısı
14:28 Sıddık Güler hakkında tahliye kararı
14:14 Sağlık emekçileri TİS taleplerini açıkladı
13:55 Adana Alevi Platformu: Dürziler için koridor açılsın
13:53 Suriye'de kaçırılan Alevi kadınlar için 7 ilde eylem
13:38 Cezaevinde Amedspor ismine ve rengine sansür
13:23 Komisyon toplantısında hangi kararlar alındı?
13:05 Dumlu Cezaevi’nde 1980 uygulamaları devrede
12:54 Sırrı Süreyya Önder'in adı Meletî'de yaşatılacak
12:46 30 yıllık tutsağın tahliyesi 2’nci kez ertelendi
12:44 Meclis'teki komisyon toplantısı sona erdi
11:44 Ayşe Barım ATK’ye sevk edildi
11:38 İki gazeteciye beraat 1 gazeteciye ceza
11:12 MHP'li Yıldız'dan 'İmralı Notları' kitabıyla paylaşım
10:45 Tunç Soyer ve belediye yöneticilerinin iddianamesi hazırlandı
10:24 Partiler komisyon için toplandı
10:13 Kayyım Qelqelî'ye tahsis edilen aracı geri aldı, projeleri iptal etti
09:50 Töreni izleyen SYKP Eş Genel Başkanı: Herkes için umut oldu
09:47 Orta Anadolu Kürtleri sürecin yanında
09:45 Riha'da gençler 'özgürlük' şöleninde buluşacak
09:43 'Yasal düzenlemeler yapılmalı'
09:42 Ağaç kesimi Mêrgomar’a uzandı!
09:38 Riha’da 200’ü aşkın buluşma: Devlet somut adım atsın
09:34 Özlem Bilgi: Çocuk istismarına karşı sessizlik suçtur
09:32 Çocuklarını törende izlediler: Dünya Öcalan'ın teorik ve pratik gücünü gördü
09:30 Sêrtliler: Abdullah Öcalan özgür olmalı
09:27 Koplular: Devletin büyük adımlar atması gerekiyor
09:25 ‘Analar Çalıştayı’ düzenlenecek: Rêya Heq inancında kadın yaşamdır
09:23 Sosyalist gençler Pirsûs'ta katledilenlerin izinde
09:22 Silahlarını yakanlarla görüştü: Geri dönüş yok, mücadele bitmedi
09:04 Barış Annesi: Gerillaların güvenli şekilde dönmesinin yolu açılmalı
09:02 Salih Müslim: Teslimiyeti kabul etmeyiz, zihniyet değişmeli
09:00 18 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:56 İBB soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı
08:48 Suriye'de yüzlerce kadın kaçırıldı
08:06 Riha'da mahalle mahalle süreç buluşmaları
17/07/2025
23:49 SOHR: Siweyda'da 516 kişi hayatını kaybetti
23:41 30 yılın ardından tahliye edilen Filizer: Süreci desteklemeliyiz
23:37 Ekolojik kırıma karşı dayanışma festivali
23:13 Pirsûs anması: Adalet tesis edilsin
22:14 Elazığ Cezaevindeki tutsaklar açlık grevine başladı
22:08 Ali Kenanoğlu: Silahların yakılması sonrası devletin yapması gerekenler var
22:00 'Ayşe’nin katili Cemil Koç, suç ortağı katili koruyan polisler'
21:49 Duran Kalkan: Gerilla hazır, demokratik entegrasyon ve özgürlük yasaları çıkarılmalı
20:26 Erdoğan LGS'deki iddialar için 'dedikodu siyaseti' dedi
19:18 Dîloklu kadınlar Ayşe Tokyaz'ın katledilmesini protesto etti
19:14 İzBB işçilerinin eylemi 9'uncu gününde
19:11 'Elektrik akımı’ davasında bilirkişinin dinlenilmesine karar verildi
18:56 CHP'de kurultay süreci başlatıldı
18:51 Kürtçe müzik dinleyen aileye yönelik saldırıya tepki sürüyor
18:42 Kırşehir cezaevlerinde tutsaklara ‘darbe’ tehdidi
18:08 Fransa, Senegal’deki askeri varlığını sonlandırdı
17:51 Tişrîn 'de hayatını kaybeden Akyüz’ün taziyesine kitlesel ziyaret
17:44 ‘Suç farkındalığı’ olmadığı ileri sürülen tutsağa pişmanlık dayatılarak tahliyesi engellendi
17:20 Hayatını kaybetme riski olan hasta tutsak Ayık Meclis gündeminde
16:31 ESP ve SKM üyeleri tahliye edildi
16:24 Ankara’da dikkat çeken görüşme trafiği
15:58 32 yıllık tutsaklığın ardından memleketinde karşılandı
15:51 ‘Pexşan Ezîzî, fiziki ve psikolojik saldırılar altında’
14:51 Sozdar Avesta: Şengal’i yeniden inşa etmek hepimizin görevi
14:47 Eş Genel Başkanlar: Arkadaşlarımızın sürece destek vermelerinin yolu açılmalı
14:25 Dürziler: Özerk Yönetim Bölgesi’ne koridor açılsın
14:13 Zaxo’daki petrol kuyularına bir saldırı daha
14:11 İmralı Heyeti ve Özel'den açıklama: Güvenceler süreci toplumsallaştırır
13:45 DSİ önünde su protestosu
13:29 İHD 39 yaşında: Yeni bir toplumsal sözleşme yapılmalı
13:04 Pakistan’daki yağışlarda 54 kişi yaşamını yitirdi
13:01 İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi başladı
12:55 KESK'li kadınların TİS talepleri
12:34 Nasıl bir komisyon?
12:03 Eş Genel Başkanlar Demirtaş ile görüşmek için Edirne’de
11:24 Öcalan'dan Êzidî Aydınlanma Konferansı'na mesaj
11:08 Germencik'e bir JES daha
11:05 Süveyda’da ‘güvenlik’ Dürzilere bırakıldı
10:59 Irak’taki yangında ölenlerin sayısı 61'e çıktı
10:55 İlayda Alkaş katledildi
10:49 Abdullah Öcalan’ın paradigmasıyla eğitim veriyorlar
10:36 DEM Parti'nin komisyon üyeleri belli oldu
10:11 Balıkesir'de yangın 2'nci gününde
09:27 Çözüm umuduyla 3'üncü kez sınırı geçti: Yakılan ateş özgürlüğe vesile olsun
09:11 Şirnex doğası talan ediliyor, sıcaklıklar artıyor
09:09 Yıllar sonra kızlarını gördüler: Biz de demokratik toplum istiyoruz
09:07 Elazığ Cezaevi'nde tutsağa şiddet
09:06 Av. Kutluay: Barışı konuşurken çocuk hakları es geçilmemeli
09:03 Kobanê yolunda katledilen Karadenizli devrimci gençler
09:02 Barış Anneleri: Öncelikli adım Öcalan’ın özgürlüğü
09:02 Ahmet Karagöz: Yasalarla gerillanın gelmesi sağlanmalı
09:01 MED TUHAD-FED Eşbaşkanı: Komisyonun önceliği tutsaklar olmalı
09:00 Rojava Devrimi 13 yaşında: Kazanımlardan vazgeçmeyiz
09:00 17 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:35 Irak'ta AVM'de yangın: 50 ölü
16/07/2025
23:29 İsrail'in Suriye'ye saldırısını kınayan tezkere Meclis'te kabul edildi
22:17 Tanrıkulu: Beyaz Toros'lu savcılar görevde
21:53 İsrail’den Dera ve Süveyda’ya 6 saldırı
21:44 Duhok'ta petrol sahası ikinci kez hedef alındı
21:37 BMGK, İsrail'in Suriye saldırıları için yarın acil toplanıyor
21:28 Törene katılan Barış Annesi: Devlet zaman kaybetmeden barışın elini tutmalı
21:04 31 yıllık tutsağın tahliyesi engellendi
20:46 Ayşe Tokyaz için eylem: Cezasızlık politikasından vazgeçin
20:33 Dürzilerin ruhani lideri Şam'la ateşkesi yalanladı
20:07 Balıkesir'de orman yangını
19:46 Türkiye ile BAE arasında 7 anlaşma imzalandı
19:27 İran'da 11 Kürt yurttaş gözaltına alındı
19:16 İsrailli bakan: Colani ortadan kaldırılmalıdır
19:04 Birçok kentte ‘Barış ve Demokratik Toplum’ buluşması
18:57 KESK 30 ilde sahaya iniyor: Yoksulluk sınırının üzerinde ücret istiyoruz
18:48 Bolu Cezaevinde 7 tutsağın tahliyesi engellendi
18:27 Mersin'de madene karşı eylem
18:23 Mazlum Abdi: Dürzilere yönelik saldırılar durdurulmalı
18:16 Kurtulmuş ve siyasi parti temsilcileri komisyon gündemiyle bir araya gelecek
18:07 32 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu
17:54 Suriye geçiş hükümeti Süveyde’daki suçlarını itiraf etti
17:48 Son 24 saatte 94 Filistinli katledildi
17:44 Salih Müslim: Barrack, Türkiye'yi memnun etmek için konuştu
17:40 Artvin'de tutuklanan 4 gazeteciye tahliye
17:36 Cenevre eylemi: Tarihi adıma karşılık devlet adım atsın
17:06 31 yıl sonra memleketi Gever’de: Mücadelemiz sürecek
17:05 Kinem Kıymet Yıldız'ı katleden sanığın raporları ATK'ye gönderilecek
16:20 Kürtçe'ye yönelik saldırıya tepki: İnkarcı politikaya karşı mücadelemiz sürecek
16:18 İzmir'de yangın söndürüldü
15:56 Kayyım borcu nedeniyle belediyeye haciz
14:57 15 yaşındaki cinayet failine 15 yıl hapis cezası
14:36 Ahmet Özer'in tutukluluğuna yeni itiraz
14:24 Tişrîn direnişinde yaşamını yitiren Akyüz için taziye
14:15 İmamoğlu’na Akın Gürlek davasında ceza
14:00 İmralı Heyeti ve Bahçeli görüşmesi: İstişareye ihtiyaç var
13:56 Kadın Zamanı Derneği’nden ‘ayna’ atölyesi
13:18 İmralı Heyeti ile Gelecek Partisi görüşmesi: Hepimiz çaba göstermeliyiz
13:15 İsrail’den Şam'a hava saldırısı
13:14 DEM Parti Eş Genel Başkanları Kandıra’da
13:07 Zeytinlikler için Meclis önünden seslendiler: İşgal yasasını durdurun
13:01 Bergama'da orman yangını: Müdahale sürüyor
12:11 İmralı Heyeti ile Davutoğlu görüşmesi başladı
12:04 SOHR: Süveyda'da ölü sayısı 248'e yükseldi
11:51 İmralı Heyeti: Adalet Bakanlığı’nın süreçte rolü çok kritik
11:48 Şemrex’te çocuk etkinliği
11:29 Elkê'de 5 bölgeye ‘güvenlik’ yasağı
11:16 İmralı Heyeti ile Adalet Bakanı Tunç görüşmesi başladı
11:10 Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
10:22 Beylikdüzü Belediye Başkanı ATK’ye sevk edildi