Mızraklı: Kayyımlar hafıza ve geleceğe müdahalenin garnizonudur

img
AMED - Tutuklu Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, kayyımların topluma, kültüre, kimliğe, inançlara, değerlere, hafızaya ve gelecek arayışlarına müdahalenin merkez garnizonu durumuna geldiğini belirtti. 
 
Tek başına iktidar olma vasfını kaybetmesiyle savaş konseptine geri dönen AKP, gidilen süreçte 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında karar altına aldığı ‘Çöktürme Planı’nı madde madde uyguladı. Savaş ve çatışma ortamıyla birlikte siyasi soykırım konseptini devreye koyan AKP, 2016 yılında kayyım darbesiyle Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediye başkanlarını görevden aldı, Meclis darbesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları ve milletvekillerini tutuklattı. AKP, yargı sopasıyla binlerce Kürt siyasetçi gözaltına aldı, tutuklattı, yıllarca hapis cezalarına çarptırdı. 
 
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise HDP, 3’ü büyükşehir, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. Seçimlerden kısa bir süre sonra iktidar, ikinci kayyım darbesiyle yeniden HDP yönetimindeki belediye eşbaşkanlarını görevden aldı, yerine kayyım atadı. İkinci kayyım darbesinin ilk adımı, 19 Ağustos 2019’da Amed, Mêrdîn ve Wan Büyükşehi Belediyesi eşbaşkanlarının görevden alınarak yerine kayyım atanması oldu. Devam eden süreçte, HDP’nin kazandığı 65 belediyenin 48’ine İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyım atandı. 31 Mart 2019 tarihinden bugüne kadar HDP’li 84 Belediye Eşbaşkanı gözaltına alındı. 21’i kadın olmak üzere 39 belediye eşbaşkanı tutuklandı. 
 
Belediyeleri “Kandil’ para aktarıyorlar” iddiasıyla suçlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yıllar sonra talimatın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini, “Cumhurbaşkanımız beni çağırdı. Dedi ki; 'Süleyman, ben bu Güneydoğu'daki HDP'nin, PKK'nın belediyelerinden rahatsızım. Bunları derhal görevden alacaksın' dedi. Ya benim istediğim bir göz, Tayyip Erdoğan verdi bana iki göz. İki gün geçti, sabah 8'de bir operasyon, hepsini görevden aldık" sözleriyle itiraf etti. 
 
Amed Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 62 oy oranıyla kazanan Selçuk Mızraklı, göreve geldikten sonra kayyımın 750 bin TL denilen ancak belediyedeki faturası inceledikten sonra 1 milyon TL’yi aşan bir ücrete mal olan şatafatlı makam odasını kamuoyuyla paylaştı. Kayyımların yolsuzluklarını teşhir eden ve kentte yaratılan tahribatları onarmak için kolları sıvayan Mızraklı da ikinci kayyım darbesinin ilk adımında görevden alınarak, yerine kayyım atandı. Mızraklı, aday olduğu seçimlerden 11 gün önce ifade verdiği ileri sürülen açık tanık Berna Ayverdi’nin ifadeleri üzerine 21 Ekim 2019’da yapılan ev baskınıyla gözaltına alındı, bir gün sonra 22 Ekim 2019’da “örgüt üyeliği” ve "örgüt propagandası yapmak”  iddiasıyla tutuklandı. 
 
Yapılan yargılamalarda Mızraklı hakkında verilen 9 yıl, 4 ay, 15 günlük hapis cezası, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onaylandı. Mızraklı’nın avukatları tarafından Yargıtay’a taşınan dava, 6 Aralık 2022’de savunma hakkının engellendiği, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeler nedeniyle bozuldu. Ancak Mızraklı hakkında tahliye talebi reddedildi. 
 
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mızraklı, iktidarın kayyım politikalarına dair sorularımızı yanıtladı. 
 
AKP’nin 2016’da devreye koyduğu kayyım darbesine karşı 31 Mart 2019 seçimlerinde Amed’de yüzde 62 oyla seçildiniz. Siz seçilmeden kayyım hazırlıkları yapılmaya başlandı ve adım adım örüldü. İktidarın kayyım politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz, kayyımı nasıl tanımlarsınız? 
 
Belediyelere kayyım ya da halkın seçimle işbaşına getirdiği yöneticilerin yerine egemen idareci, memur atanmasına genelde askeri darbe dönemlerinde (27 Mayıs-12 Eylül) tanık olunurken; özelde Kürt coğrafyasında Cumhuriyet’in ilk çeyreğinde ve son 7 yılda tanık oluyoruz. Bu özel bir kamu idare rejiminin kanıtıdır ve ‘sözde vatandaşın iradesini’ tanımadığının işaretidir. Çünkü bütün seçimli sistemlerde, bütün seçilmişler meşruiyetlerini seçim sonuçlarından alırlar ki; mevcut Cumhurbaşkanı da öyledir. Ama 7 yıldır bir sistem ısrarla ve hukuksuzca sürdürülüyor ise, bu bölgede yeni özel bir rejim inşasını işaret eder. Bir tür yeni sömürgecilik rejimi diyebilirim.
 
Yukarıda tarif ettiğim yeni idari rejim açısından mali rantlar öncelikli değildir. Nitekim buna ihtiyaç duyacak olsa, bu yöntemi kaynak zengini birçok batı metropolleri için düşünürdü. Tatil beldelerinden, Antalya’dan İstanbul’a kadar birçok yer düşünüldüğünde, yüzlerce kat daha fazla mali rantlar üretme imkânı vardır. Amaç mali rant sağlamak değildir. Bu yeni idare rejiminin ilk işaret fişeği, 15 yıl önce Sur Belediyesi’ne kayyım tayini, ikinci işaret fişeği ise 30 Mart 2014 seçimlerinde 102 belediye partimizce alındığında Meclis başkanı ve siyasetçilerin seçim sonuçlarını yorumlama tarzlarında görülebilir. Iğdır seçimlerinde başarı elde ettiğimizde ki ‘Ermenistan sınırına dayandılar’ cümlesi ile Kürt illerinde kazanılan belediyelerin asimile etme, entegre etme politikalarını boşa çıkardıklarını iyi gördüler. 
 
 
 Kayyım uygulaması siyasete, siyasetin dizaynının ve yerel demokrasiye etkileri nedeni ile rejimin en büyük saldırı biçimi olmasına karşın yeterince bilince çıkarılmadığını, boşa düşürülmediğini düşünüyorum.
 
Bunun üzerine yerel yönetimlerin öneminin farkına varıp,  yerel yönetimlere daha fazla önem verdiler. Fakat kaybettikleri her il, ilçe veya beldeyi bir daha kazanamayacaklarını anlayınca böyle bir yola başvurdular. Yargılandığım süreçlerde de vurgulamıştım, ‘Çöktürme Planı’ plan hazırlıklarını hızlandıran ve çözüm sürecini rölantiye alan süreç, 2014 yerel seçim sonuçları ile başladı. Bütün bu süreçler Türkiye’de çok kullanılan ‘parti üstü’ bir anlayışla sürdürüldü. Aksi takdirde dokunulmazlıkların kaldırılması ve ilk dalga kayyım atamalarını anlamlandırmak mümkün olmazdı. Güçlendirilmiş parlamenter demokrasi diyenlerin sinek siklet bir demokrasiyi bile düşünmedikleri, amiyane tabirle sadece kendilerine Müslüman, kendileri için demokrasi düşledikleri bu gelişmeler ve sonrası açığa çıktı zaten. Kayyım uygulaması siyasete, siyasetin dizaynının ve yerel demokrasiye etkileri nedeni ile rejimin en büyük saldırı biçimi olmasına karşın yeterince bilince çıkarılmadığını, boşa düşürülmediğini düşünüyorum. Aksi takdirde her gün, her hafta bezdirici demokratik itiraz yükselir, yılda bir kez hatırlatma, duyarlılaştırma babında etkinlikler olmamalı!
 
Kayyım pratiklerini ve yolsuzluklarına göreve geldiğiniz de bizzat şahit oldunuz. Kayyımlar, ikinci darbe döneminde de benzer usulsüzlüklerle gündeme geliyor. Belediyeler nasıl bir alana dönüştürüldü? 
 
Kayyımlık halk iradesine “rağmen” bir idari rejim olduğu gibi, aynı zamanda özel hukuk düzeninin de bir parçasıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın montaj videosuna karşın herkesin tanık olduğu görüntülerle kayyım bakış açısı çırılçıplak ortaya çıktı. Faş edilen bu halleri bir miktar canlarını acıttı ama aynı zamanda da tekrar etme azimlerini biledi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu dönemde halka ait varlıkların talanı ve kent yaşamına müdahale, geçen kayyım dönemini fersah fersah aşmıştır ama ne partimiz ne de sivil demokratik kurumlar ses getirecek düzeyde kesintisiz etkinliklerle kayyım düzenini zora sokamamışlardır. Kayyımlar belediye hizmet üretimlerinin merkezi idare ehliyeti ile sürdürülmesinden çok topluma, kültüre, kimliğe, inançlara, değerlere, hafızaya ve gelecek arayışlarına müdahalenin merkez garnizonu durumuna gelmişlerdir. Sosyo-politik, psiko-politik, ekonomi-politik ve eko-politik, birçok kararlaşma, halka rağmen halka dönük uygulamanın laboratuvarı olarak işlev görmektedir. Tam da bunun karşısında sağlam, köklü bir duruş ve bu hedeflemeleri boşa düşürecek halkın demokratik, kararlı öz savunusuna fazlası ile ihtiyacımız var ve bunun örgütlenmesi önem kazanıyor.
 
Kayyımlara karşı mücadelenin eksikliğini eleştirdiniz, iktidarın kayyım politikası nasıl boşa çıkarılabilir?
 
4 Kasım 2016’da, 19 Ağustos 2019’da demokratik siyasete ve halk iradesine darbe tarihleridir. Siyasetin dizaynı ve alınan son seçim sonuçları kadar sosyolojiye ve tarihe müdahaledir. Neleri kaybettirmek, neleri zayıflatmak, neleri değersizleştirmek ve çürütmek istediklerini iyi tahlil etmekle mükellefiz. Kaybettiklerimizi bulacağımızı yeri iyi bilmek zorundayız, yoksa yine kaybedebiliriz. Bunun bilinci ile kurumlarımıza, partimize ve geleceğimize sahip çıkmak, değerlerimizin, değerlilerimizin değerini bilmek durumundayız. Çünkü  ‘sarı öküz’ metaforu bizim dışımızdakiler için olduğu kadar, bizler içinde geçerlidir, unutmayalım. En az bizlerin üzerine yürüyenler kadar mahir, cesur, kararlı, dirençli, öngörülü ve organize olmalıyız. Kesinlikle yalnız kalmamalı, dayanışma boy vermeli, dost ve müttefiklerimizi çoğaltmalıyız. Bu perspektifle demokrasi talebi ve meşru demokratik mücadelenin bütün yöntemleri bu başlıkta dayanak noktamızdır. Bunun farkındalığı ile rakiplerimizin öncelikle psiko-sosyal ve psiko-politik etkilerini hafifletecek, kıracak örgütlülük, dayanışma ve bunun duyurusunu güçlendirecek araçlara ihtiyacımız var, çözmeliyiz. Kelebek etkisi kavramına aşinayız, o nedenle iddia ediyorum ki 4 Kasım’ı boşa çıkartsak, 19 Ağustos olmazdı. Aynı şekilde 19 Ağustos’u boşa çıkartsak, 14 Mayıs 2023’ün sonuçları böyle şekillenmezdi. Bunlar tarihin ironisi değil, tarihin dersleri olduğunu bilelim yeter ki.
 
Yaklaşık 4 yıldır cezaevindesiniz ve irade olarak seçildiğiniz kentten uzaktasınız. Kayyım atamalarının 4’üncü yılında seçmenlerinize bir mesajınız var mı? 
 
 
 Oyumuz inanışımızın, düşünümüzün, değerlerimizin bileşimidir ve tarafımızı yalnız siyasi olarak ifade etmez aynı zamanda ahlaki olarak da bizler için onur meselesidir.
 
Ferhat’ın sabrının da kararlılığının da arkasında yatan aşkıydı. Sevdamızla buluşmak için daha çok, daha samimi, daha verimli, daha etkili çalışmak, çoğalmak ve örgütlülüğü yetkinleştirmekle kazanabiliriz. Halkın içinden doğmuş, halktan beslenen bir parti olarak demokratik örgütlülük ve ilişkileri samimi olarak içselleştirmek, pratikleştirmek gerekiyor. Değerli insan Hrant Dink katledildiğinde yüzbinler  ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz’ diyerek, sadece katli lanetlememiş, kirli odakların edimlerine karşı bir vicdan, ahlak ve insani değerler dayanışması da göstermişti. Bu meyanda nasıl ki Akbelen ile Cudi’nin derdi birse, kayyım rejiminin kötülüğüne ve irade gaspına karşı da milyonların ortaklaşmasını temin etmeliyiz. Kürt toplumu ekseriyetle ve demokratlar oy verirken, sadece bir irade beyanında bulunmaz. Oyumuz inanışımızın, düşünümüzün, değerlerimizin bileşimidir ve tarafımızı yalnız siyasi olarak ifade etmez aynı zamanda ahlaki olarak da bizler için onur meselesidir. Halkımızın ve partimizin sorumlu, güçlü ve sonuç alıcı adımlar atacağına inanıyor. Ben ve Selahattin Başkan (Selahattin Demirtaş) selam ve sevgilerimizi, kazanacağımıza olan inancımızı iletiyoruz.
 
MA/ Müjdat Can
 

Diğer başlıklar

28/12/2025
23:47 38 siyasi parti ve örgütten Geçiş Hükümeti’nin saldırılarına tepki
23:42 Trump, Zelenski ile görüştü
23:32 Bedlîs'te dengbêj gecesi
23:00 DEM Parti Eş Genel Başkanları: Demokratik Suriye eşit yurttaşlıkla mümkün”
22:17 PCCWS: Suriye’de yurttaşlara ateş açıldı, uluslararası koruma şart
22:12 Cezaevinden tahliye edilen Okan Gür, bir kadını katletti
21:32 Libya heyetini taşıyan jetin olay yeri incelemesi tamamlandı
21:29 Amedspor maçında Leyla Zana sloganları durmadı
21:12 Pirsûs'ta Noel kutlaması
19:26 Mêrdîn’de ev ev, sokak sokak ‘Umut ve Özgürlük’ çağrısı
19:12 Özerk Yönetim saldırıları kınadı: Sorumlu Geçiş Hükümeti'dir
18:52 Suriye Alevi Yüksek İslam Konseyi: Geçiş Hükümeti devleti temsil etmiyor
18:41 Suriye'de Alevilerin federalizm talebine saldırı: Ölü ve yaralılar var
18:12 Sırrı Süreyya Önder Barış Futbol Turnuvası: Herkesin değeriydi
18:02 4 Ocak mitingi için çalışmalar sürüyor
17:45 Gazeteci Aykol iki ayı aşkın süredir yoğun bakımda
17:24 Binlerce kişi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürüdü
17:18 DMS 1’nci Olağanüstü Kongresini gerçekleştirdi
17:01 Din alimleri yeni yönetimlerini belirledi
16:50 Kayyım, belediye taşınmazı satışını eleştiren eşbaşkana tazminat davası açtı
16:44 Demokratik Birlik İnisiyatifi Mersin'de iki aileyi barıştırdı
16:42 İstanbul’da Azize Kaplan için anma
16:19 İzmir'de bağımlılık ve fuhşa karşı yürüyüş
15:48 Dêrsim’de GES tepkisi: Doğanın sesine kulak verin
15:32 Amed’de taziyelere kitlesel ziyaret
15:32 İhlalleri anlatan tutsağa 'panik yaratma' iddiasından soruşturma
15:12 Amed’de ‘Edebiyat ve Toplum’ paneli
15:01 Roboskî anmaları: Sorumlular yargı önüne çıkarılsın
13:49 Tülay Hatimoğulları: Barışın yolu Roboskî’den geçer
Keskin Bayındır: Roboskî defteri kapanmayacak
13:22 Abdullah Öcalan: Gençliğin öncülük rolünü oynayacağına inanıyorum
13:03 Serhat'ta kar yağışı: 3 bin 46 yerleşim yeri ulaşıma kapandı
13:00 AKKAY-DER yeni yönetimini belirledi
12:48 İzmir'de tutsaklar Toprak ve Taş tahliye oldu
12:32 Roboskî'de 14'üncü yıl anması: Adalet çığlığımızı duyun
12:06 Rojhilat’ta iki kolber çığ altında kalarak yaşamını yitirdi
11:32 Esenyurt’taki kazada yaşamını yitirenlerin sayısı 5 oldu
10:04 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
09:50 Kadınların 2025'teki mücadelesi Jin dergi kapağında
09:19 Onlarca çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı, ahlak dersi verecek
09:16 Pirsûs’ta belediye sokakları onarıyor DEDAŞ bozuyor
09:14 51 kilometrelik tarihi kanalın sadece 3 kilometresi sulamada kullanılabiliyor
09:09 4 Ocak mitingi için çağrı: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için alanda olalım
09:09 11’inci Yargı Paketi’ne tepki: Demokratik bir zihniyetin ürünü mü?
09:04 Elkê'de kar kalınlığı bir metreyi geçti
09:02 HDK Eşsözcüsü Kenanoğlu: Abdullah Öcalan’a yaklaşım Kürtlere yaklaşımı belirler
09:01 Suriye’de petrol ve doğalgaz savaşı
09:01 Boyun eğmediler, direnişlere öncü oldular
09:00 28 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
00:04 Qers’te 41 köy yolu ulaşıma kapandı
27/12/2025
23:12 Halep’te 2 üniversite öğrencisi kaçırıldı
22:56 İran sinemasının usta ismi Behram Beyzayi yaşamını yitirdi
22:32 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de abluka arttı
21:25 Hacı Özkal okurları ile buluştu
21:09 İzmir'de Gaxan etkinliği: Barışa vesile olsun
20:16 Bağımlılığa karşı örgütlü mücadele çağrısı
19:52 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Umut hakkı barış, eşitlik, özgürlüktür
19:38 Alman aktivist Anna Liedtke için eylem
19:29 İstanbul’da kaza: 4 kadın işçi yaşamını yitirdi
19:26 Mûş beyaza büründü
18:12 Gazze’de 71 bin 219 insan katledildi
17:39 Silêmanî’ye çalışmaya giden genç ölü bulundu
17:20 Rusya’dan başkent Kiev’e saldırı
17:14 Arkaş'tan panele katılım çağrısı: Sorunları masaya yatıralım
17:02 Bayındır: Kürt halkı Önder Öcalan'dan ayrı olamaz
16:55 Gazeteci Aykol'un akciğerlerinden sıvı örneği alındı
16:51 Mêrdîn'de 4 Ocak çağrısı
16:47 Şêxmeqsûd ve Eşrefiye'de kuşatma ve saldırılar sürüyor
16:29 Türköne: Devlet Abdullah Öcalan’ın ‘Ortak yaşam’ vizyonuna geldi
16:13 Bismil’de Arjen Kültür ve Sanat Merkezi açıldı
16:06 Dêrsim’de ilk kar
15:59 4 Ocak mitinge çağrı:‘Umut hakkı’ sağlanmalı
15:34 Üç ilde erkek şiddeti: Bir kadın katledildi
15:15 Ertürk ve Kavak’ın tahliyesi talep edildi
15:01 Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği raporu: Kadınlar şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor
14:48 ‘Doğu Raporu’nun 30. Yılında: Dünden Bugüne Paneli
14:43 Dêrsim'de Gaxan etkinliği
13:42 Kayıp yakınları beş kentte adalet talep etti
13:34 Mêrdîn'de görüş mesafesi 5 metrenin altına düştü
13:23 HPG'li Lokman Gazyak anıldı
13:10 Emek ve Demokrasi Platformu: ‘Umut hakkı’ barışın toplumsallaşmasını sağlar
12:58 Cumartesi Anneleri Mehmet Özdemir’in akıbetini sordu
12:42 Sokağa çıkma yasaklarında katledilen sağlık emekçileri anıldı
12:40 Mersin’de 2 çocuk yangında yaşamını yitirdi
11:49 İBB’ye yeni operasyon: 4 gözaltı
10:34 Eşbaşkanlardan ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine davet
09:32 Libya uçak kazasını incelemek için heyet gönderdi
09:07 3’ü kadın 4 öğrenciyi yaralayan kişi tutuksuz yargılanıyor
09:06 4 Ocak mitingine çağrı: 'Umut hakkı' bir halkın umudunun ilkesidir
09:06 Şaqayiq Nowruzi: İran’da kadın hareketi akan bir nehir
09:05 Kürdistan'da 300’ü aşkın arkeolojik alan baraj suları altında bırakıldı
09:04 Kadifekale'de özel savaş politikasına karşı yürüyüş
09:03 Erdoğan ‘kesinlikle bulacağız’ demişti: İnal’dan 20 yıldır haber yok
09:03 2026’da kadın mücadelesi ve örgütlülüğü daha da güçlenecek
09:02 Roboskî 14 yıldır kanıyor: Acımızı barış dindirir
09:01 Sistematik tacize uğrayan çocuğa polisten soru: Annen iftira mı atıyor?
09:00 Zam, enflasyon, yoksulluk: Türkiye 2026’ya ekonomik çöküşle giriyor
09:00 27 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:09 Şêx Meqsûd ve Eşrefiye'ye saldırı
07:57 38 il için yağış uyarısı
00:05 Demokratik Suriye Meclisi: 10 Mart Mutabakatı’nın başarısı acil bir ulusal öneme sahiptir
26/12/2025
23:50 Artuklu’da meşe ve çam fidanları toprakla buluştu
23:43 Gözaltına alınan gazeteci Mezarcı serbest bırakıldı
22:56 Amed’de bir kadını katleden Siraç Kartal tutuklandı
22:52 DEM Parti: Saldırılara karşı ortak mücadele hayati önemdedir
22:25 DAİŞ gümrük devriyesine saldırdı: 3 yaralı
22:03 Alevi Yüksek Meclisi: Cami saldırısının sorumlusu Şam’dır
21:36 Bakan Tunç’tan 11’inci Yargı Paketi savunması: Ceza adaletini sağlamaya yönelik bir düzenleme
21:25 Ankara'da Şeva Yelda kutlaması
20:40 Gazze’de can kaybı 70 bin 945’e yükseldi
20:28 Amed’de iş cinayeti
20:11 Süveydalı tutuklular açlık grevine başladı
20:05 Antalya'da polis şiddetine tepki: Sorumlular cezalandırılsın
19:23 Humus’taki cami saldırısını HTŞ’nin ‘eski’ kolu üstlendi
19:05 Alevi örgütlerinden katliamlara karşı mücadele çağrısı
18:28 Wan’da 223 işçinin eylemi sürüyor: Ne zaman dur diyeceksiniz?
18:18 HDK’deki çalışmaları nedeniyle sosyolog Berfin Azdal’a hapis cezası
18:12 'Yomra’da doğa talanına izin vermeyeceğiz'
17:24 MESEM protestosunda tutuklanan öğrencilere tahliye
17:22 Yeniden Refah Partisi’nden 102 kişi istifa etti
17:09 Mêrdîn’de 3 kişinin öldürülmesine dair hukukçular ve aileden açıklama
17:08 Katliam Yasası'nın durdurulması için BM'ye başvuru yapılacak
16:21 Humus’ta Alevilere ait camiye saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var
16:20 Bayram ve Yıldeniz aileleri yaşamını yitiren yakınlarını andı
15:56 Keskin Bayındır: 7'den 70'e herkes mitinge katılmalı
15:49 Ankara'daki barınaklarda 10 ayda 17 bin köpek ölümü
15:42 Selma Kara'yı katleden faile ağırlaştırılmış müebbet cezası istemi
15:41 Şirnex’te ağaç kıyımının üstü brandayla örtülüyor
15:15 ABD'den Nijerya'ya DAİŞ operasyonu
15:12 Katliamın üzerinden 14 yıl geçti: Roboskî süreç açısından turnusol kağıdıdır
14:39 Adana'da 4 Ocak mitinginin çalışmaları için start verildi
14:34 Leyla Zana'ya saldırı ve hakaretlere suç duyurusu
14:13 Emeklilerden asgari ücret protestosu
13:54 Katliamların aydınlatılması için hukuki düzenleme ve komisyon talebi
13:53 Tutsaklara yeni yıl kartı
13:52 Humus’ta camide patlama: 3 ölü, 5 yaralı
13:28 ABB Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni talep edildi
12:43 Yolda önlem alınmamasına tepki: Hakkari’de ölüm var!
12:32 4 Ocak mitingine çağrı: ‘Umut hakkı’nı savunmak, barışı savunmaktır
12:30 DTSO Meclisi’nden çağrı: Barış ve ekonomi için somut adım şart
12:27 Nihal Ay’ın taziyesine kitlesel ziyaret
11:25 Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin oranı düştü
10:50 AİHM İmamoğlu dosyasını ‘öncelikli’ inceleyecek
10:16 Buca Belediyesi işçileri yeniden iş bıraktı
09:59 Süreç anketi: 'Umut hakkı' talebi yüzde 71 oranında
09:43 Karasu: Kürt halkının iradesinin dikkate alınması gerekiyor
09:20 Mazlum Ebdî Şam’a gidecek
09:17 Doğum izni düzenlemesi: Kadınların hayatını zorlaştıracak
09:17 Edebiyat, folklor, bilim ve direnişin sesi: Sehîdê Îbo
09:15 Kadınların talepleri 'yetersiz elektronik kelepçe' gerekçesiyle reddediliyor
09:14 Wan Barosu Cezaevi Komisyonu'ndan Kaya: Süreci sabote etmek isteyen hapishane ve yönetimleri var