Amed’te ‘Özgürlüğe Çağrı’: Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm

AMED - Amed’te "Şimdiden geleceğe doğru özgürlük çağrısı" deklarasyonu açıklayan çok sayıda kuruluş, demokrasi sorununun Kürt sorunundan ayrı ele alınamayacağını vurgulayarak, "Gün Öcalan’ın halklarla doğrudan buluşma zamanıdır” diye kaydetti. 

İstanbul’da dün aralarında siyasetçi, gazeteci, aydın ve sanatçıların da olduğu 78 isim tarafından Kürt sorununun demokratik ve barışçıl temelde çözümü için yapılan açıklamanın bir benzeri bugün Amed’te yapıldı. Aralarında sivil toplum örgütleri, dernek ve siyasi partilerin de olduğu kuruluşlar, Sûr ilçesinde bulunan Demir Otel’de bir araya geldi ve “Şimdiden geleceğe doğru özgürlük çağrısı” başlıklı deklarasyon açıkladı. Deklarasyon açıklamasına çok sayıda kişi katılırken, salona “Barış” ve “Özgürlük” yazılı flamalar asıldı. 
 
Deklarasyon metninin Kürtçesini Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Türkçesini ise Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Ruken Zeryam Işık okudu. 
 
DEKLARASYON
 
172 kuruluşun imzacısı olduğu deklarasyon metninde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için yapılan çağrı öne çıktı. Deklarasyonun tam metni şöyle: “Bugün özelde savaşla, genelde toplum ve doğa kırımı şeklinde yaşanan sorunların kaynağında halkların, inançların, kültürlerin, kimliklerin ve farklılıkların inkârı üzerine kurulu zihniyetler ve politikalar yatmaktadır. Şiddet, çatışma ve savaş üreten bu anlayışla tüm toplumsal birikimler tasfiye edilmeye çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze en kaçınılması gereken ve en ağır suçlar olarak tarif edilen insanlığa karşı suçların devletler ve iktidar güçleri üzerinden açıkça dile getirilip, savunulduğunu, bu suçların devamla işlendiğini ve özellikle bundan sonrası için meşru görülmesi gerektiğine dair düşüncelerinin yayılmasının istendiğini görmekteyiz.
 
KÜRTLER TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA
 
Bu suçlar sıcağı sıcağına Kuzey ve Doğu Suriye’de/Rojava’da, Filistin’de, Karabağ’da, Ukrayna’da ve daha birçok yerde yaşanmaktadır. Kısaca merkezi Ortadoğu/Kürdistan/Mezopotamya olmak üzere dünyaya yayılmış bir durumdan bahsetmekteyiz. Kürtler (tüm kazanımlarına rağmen) ciddi tehditlerle karşı karşıya iken; Ermeniler, Araplar, Kafkas ve Balkan halkları, savaş ve çatışmanın yaşandığı, kapitalist sistemin gözünü diktiği tüm coğrafyadaki halklar ölümle karşılaşmakta, topraklarından yaşam alanlarından sürülmekte, özgürlüklerinden, yer altı ve yer üstü değerlerinden olmaktadır.
 
Tarihteki deneyimlerden yola çıkarak, ikinci dünya savaşından sonra insanlık değerlerini koruma rolü verilen Birleşmiş Milletler sistemi gibi hiçbir koruyucu sistem ise işlevini yerine getirememekte ya da getirmemektedir. Dünyada herhangi bir devletin herhangi bir lideri veya siyasetçisi bu sistemsel sorunlara çözüm getirecek söylemi, gücü, iradeyi göstermemektedir. Tersine yaşanan acıların ve kaosun müsebbibi olmaktadırlar. 
 
ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI
 
21. yüzyılın kimi zaman yerel veya bölgesel kimi zaman daha yaygın şekilde eskisinden farklı olsa da yine de üçüncü dünya savaşı niteliğinde geçeceğini dünyada ilk defa öngörenlerin ve söyleyenlerin başında Sayın Abdullah Öcalan gelmektedir. 2019 yılı gibi yakın bir zamanda da henüz bu süre zarfındaki savaş ve katliamlar yaşanmamışken Öcalan, ‘Önümüzdeki dönemde gerek iç toplumsal, gerek bölgesel ve küresel sorunların daha da ağırlaşacağı…’ öngörülerinde bulunmuştur. Öcalan, ‘Toplumsal ve tarihsel yarılmaların önüne geçmeye çalışıyorum’ diyerek, demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk gibi yöntemlerin devreye girmesi önermelerinde bulunmuşsa da çözüm eli havada kalmış, devletler ve hegemon güçler tarafından sayısız savaş çıkarılmış ve halklara gün yüzü gösterilmemiştir. Bu tespit ve çağrılarını özgürlüğe ve hakikate olan bağlılığı ile dile getiren Öcalan, kader olarak gösterilen bu tehlikeleri Kürtler şahsında dünya halkları lehine evrensel çapta bertaraf etme söz ve iradesini kurmuştur.
 
DEMOKRASİ SORUNU VE KÜRT MESELESİ 
 
Türkiye’de demokrasi sorununun da Kürt meselesinden ayrı ele alınmayacağı bilince çıkmış vaziyettedir. Türkiye’nin daha kuruluşunda sakat başlayan demokrasi söyleminin, halklar arasındaki tüm farklı renk ve sesleri inkâr eden tek tip zihniyeti örtmenin ötesine geçmediği bilinmektedir. Bu, tek kimlik üzerine kurulu, kapitalist sistemin taşıyıcısı ulus devlet yapısından ileri gelmektedir. Ve maalesef tam yüzyıldır coğrafyamızda çok ağır suçlar ile günahların işlenmesine yol açmıştır. Yerelde ve bölgemizde bu sorunu çözme bilinciyle yola çıkan Öcalan yeni bir zihniyet ve çözüm paradigması üretip, yaşatma siyasetinde ısrar ederek; demokratik bir gelişmenin temel politik öznesi pozisyonunda olduğunu göstermiştir. Kürt meselesinin barışçıl ve diyalog yoluyla çözümüne verdiği tarihsel önem stratejik düzeydir.
 
Kürtleri diliyle, kimliğiyle ve coğrafyasıyla toplumsal bir statüye kavuşturmak için üretilen/oluşturulan demokratik ulus perspektifinin/paradigmasının bugün Türkiye özelinde/Ortadoğu’da tüm ülkeler başta olmak üzere dünyada yaşanan sorunları da çözecek gücü içerdiğini görmekteyiz. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir içeriğe sahip düşüncelerinin gücü, şimdiki zamana ve geleceğe yöneliktir.
 
ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ
 
Artık dünyanın dört bir yanından halklar, aydınlar, yazarlar, sanatçılar, siyasetçiler de kapitalist sisteme karşı yeni bir umudun var olabildiğini görmektedir. Öcalan İmralı’ya konulup dünyadan tecrit edilirken, sürekli kriz üreten sistemi aşacak, çözüm teorileri geliştirmiştir. Mutlak yalnızlık ve iletişimsizlik içerisinde unutturulmak istenirken, düşünceleri dünya halklarına ulaşmıştır. Şu an ihtiyaç duyulan en önemli politik özne ve düşünür konumundadır. Özgürlük, adalet, eşitlik ve hakikat temelli alternatif ortak bir yaşamın kurucu rolü atfedilen Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için dünya çapında mücadeleler geliştirilmektedir. Öcalan’ın özgürlüğü ile dünya halklarının özgürlüklerinin bir olduğunu haykırmaya başlamışlardır. O yüzden ortaya konulacak her mücadelenin, halkların kendi yaşamlarından bağımsız olmadığını tespit etmişlerdir. Dünya kadınları bu düşünce sistematiği ile gelişen, özgürleşen Kürt kadınlarından etkilendiklerini, yeniyi düşünmeye başladıklarını belirtmişlerdir. Yine Öcalan’ın içerisinde tutulduğu İmralı tecrit sisteminin insanlık dışı olduğunu, derhal son bulması gerektiğini, evrensel ilke ve kurallar ile Mandela kurallarının uygulanması gerektiğini söylemişlerdir.
 
GÜN ÖCALAN’IN HALKLARLA BULUŞMA GÜNÜDÜR
 
Fakat bilindiği üzere Öcalan’ın neredeyse 25 yıldır hiçbir hukuksal hakkı düzenli bir şekilde yerine getirilmemiştir. Daha da önemlisi 2 buçuk yılı aşkın bir süredir kendisinden tek bir haber dahi alınamamaktadır. Kendisine ulaşılması, haber alınması başta olmak üzere Kürtlerin ve dünya halklarının maruz kaldığı yaşamsal, toplumsal ve siyasal sorunların çözümü açısından kendisinin özgür bir siyasal mücadele yürütme koşullarına sahip olması hayati derecede önemlidir. Gün Öcalan’ın halklarla doğrudan buluşma, fikri dünyası ile barış kurucu rolünün yaşam bulma zamanıdır.”
 
İMZACI KURULUŞLAR 
 
Deklerasyonda imzası olan sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler şöyle: Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDEP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), TUAY-DER Amed Derneği, TUHAY-DER Adana Derneği, TUHAY-DER Mersin Derneği, TUHAY-DER İzmir Derneği, TUHAY-DER İstanbul Derneği, TUHAY-DER Van Derneği, TUHAY-DER Batman Derneği, TUHAY-DER Mardin Derneği, TUHAY-DER Şırnak Derneği, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Amed, MEBYA-DER Bismil, Farqin (Silvan), Kulp Temsilciliği, Cizîr (Cizre) MEBYA-DER, Êlih MEBYA-DER, Mêrdîn MEBYA-DER, Wan MEBYA-DER, Demokratik Aleviler Derneği (DAD), Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Amed Alim-Der, Wan Dini Bilimler Araştırma Derneği, Meşin Din ve İnançları Araştırma Derneği (MDİAD), İzmir Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Demokratik İslam Kongresi (DİK), Amed Kürt Enstitüsü, İstanbul Kürt Enstitüsü, Kürt Edebiyatçılar Derneği, Kültür, Dil, Folklor ve Sanat Dergisi Destar, Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Elih Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (Arî Der), Kürt Araştırmalar Derneği, Avesta Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Avesta Der), Ankara Dil Kültür Sanat Derneği (Anka-Der), Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat Der), Cizre Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, Botan Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Botan Der, Arsisa Dil, Kültür, Sanat Araştırmaları Derneği (Arsîsa Der) , Stockholm Kürt Enstitüsü, Almanya Kürt Enstitüsü, Brüksel Kürt Enstitüsü, İsviçre Kürt Enstitüsü, Amed İhraçlar Platformu, Amed KESK Kadın Meclisi, BES Amed Şubesi, Bismil Eğitim Sen Temsilciliği, BTS Amed Şubesi, Çermik Eğitim Sen Temsilciliği, Çınar Eğitim Sen Temsilciliği, DİVES Amed Şubesi, Diyarbakır Sağlık Emekçileri Sendikası, Eğil Eğitim Sen Temsilciliği, Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şubesi, Eğitim Sen Amed 2 Nolu Şubesi, Eğitim Sen Amed 3 Nolu Şubesi, Eğitim Sen Kadın Meclisi, Amed Emek Akademisi, Genel İş Amed 1 Nolu Şubesi, Genel İş Amed 2 Nolu Şubesi, Haber Sen Amed Şubesi, Hani Eğitim Sen Temsilciliği, KESK Amed Şubeler Platformu, Kocaköy Eğitim Sen Temsilciliği, Kulp Eğitim Sen Temsilciliği, Lice Eğitim Sen Temsilciliği, SES Bismil Temsilciliği, SES Ergani Temsilciliği, SES Kadın Meclisi, Silvan Eğitim Sen Temsilciliği, Tarım Orkam Sen Amed Şubesi, Tüm Bel-Sen Amed Şubesi, Yapı Yol Sen Amed Şubesi, BES Êlih Şubesi, BTS Êlih Şubesi, DİVES Êlih Temsilciliği, Eğitim Sen Êlih Şubesi, Eğitim Sen Beşiri Temsilciliği, Eğitim Sen Kozluk  Temsilciliği, ESM Êlih Temsilciliği, Êlih Genel İş Temsilciliği, Haber Sen Êlih Temsilciliği, Petrol İş Êlih Şubesi, SES Êlih Şubesi, Tarım Orkam Sen Êlih Şubesi, Yapı Yol Sen Êlih Şubesi, Tüm Bel Sen Êlih Şubesi, Eğitim Sen Mêrdîn  Şubesi, Eğitim Sen Kızıltepe Temsilciliği, Eğitim Sen Nusaybin Temsilciliği, BES Mêrdîn Şubesi, Tarım Orkam Sen Mêrdîn Şubesi, Mêrdîn Çev-Der, Eğitim Sen Şirnex Şubesi, Genel İş Şirnex Şubesi, Colemerg KESK Şubeler Platformu, Colemerg Genel İş Şubesi, Mûş KESK Şubeler Platformu, Riha KESK Şubeler Platformu, Amed TMMOB İKK (13 Şube), Makine Mühendisleri Odası Temsilciliği, Sêrt Eğitim Sen Şubesi, Sêrt SES Şubesi, BTS Sêrt Şubesi, BES Sêrt Şubesi, Tüm Bel Sen Sêrt Şubesi, Wan Emek ve Demokrasi Platformu (32 Kurum), Göç İzleme Derneği, Serhat Göç Araştırmaları Derneği, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma  İzleme Derneği, Rosa Kadın Derneği, Star Kadın Derneği, Mimoza Kadın Derneği, Kadın Zamanı Derneği, KASED, MA Music, ŞanoWan, Jîn Art, Amed Şehir Tiyatrosu, Ortadoğu Sinema Akademisi, Serhat Kültür Sanat Derneği (Komeleya Çand û Hunerê ya Serhedê), Aryen Kültür Sanat Derneği (Komeleya Çand û Hunerê ya Aryenê), Dicle Kültür Sanat Derneği (Komeleya Çand û Hunerê ya Dicleyê), Nefel Kültür ve Sanat Derneği (Komeleya Çand û Hunerê ya Nefelê), Mezopotamya Kültür Sanat Derneği İstanbul (Navenda Çanda Mezopotamyayê Stenbol), Mezopotamya Kültür Sanat Derneği Kızıltepe Şubesi (Navenda Çanda Mezopotamyayê Qoser), Bahar Kültür Merkezi (Navenda Çanda Baharê) ve Barış Anneleri Meclisi, Bêdlis Demokrasi Platformu ve Bêdlis Genel İş.
 

Diğer başlıklar

16:12 Riha ve İstanbul'da anadil etkinlikleri
15:58 Zeynel Bayram için kurulan taziyeye kitlesel ziyaret
15:39 ÖHD’den ‘Toplu Mezarlar’ söyleşisi: Gerçeklerle yüzleşmeliyiz
15:32 ‘Anneler tülbentleri ve zılgıtlarıyla güçlü bir mücadele geleneği oluşturdu’ YENİLENDİ
15:20 Hozan Mizgîn ölümünün 33’üncü yılında anıldı
14:52 Yüksekten düştüğü iddia edilen çocuk yaşamını yitirdi
14:44 ‘Engelliler için eşitlik lütuf değil haktır'
14:40 ‘Gırona manifestosu’ konferansı sona erdi
14:18 Önder için Semsûr'da kurulan taziye sona erdi
14:13 Wan’daki ‘dil çadırı’nda etkinlikler yapıldı
14:10 Sakine Cansız’ın annesi hastaneye kaldırıldı
13:47 Ağaç kesiminin sürdüğü bölgelere girişler yasaklandı
12:49 Pexşan Ezîzî için uluslararası imza kampanyası
11:52 Aysel Doğan mezarı başında anıldı
11:11 Demokratik Birlik İnisiyatifi: Demokratik çözüme katkı için yola çıktık
10:14 1 yıldır kayıp olan kadının katledildiği ortaya çıktı
09:54 Kırkazak: Sürecin ilerleyebilmesi için Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı
09:41 Putin'den Ukrayna'ya ön koşulsuz 'barış müzakeresi' daveti
09:29 Jin dergi ‘Kürtçe: Yasak, Hak, Gelecek’ kapağıyla çıktı
09:19 Colemêrg Barosu Başkanı: PKK üzerine düşeni yaptı, sıra devlette
09:17 DAD Eşbaşkanı Doğan: Öcalan'ın çağrısı Ortadoğu için bir umut
09:16 Yüzde 91 engelli tutsağa ceza üstüne ceza: Tahliyesi 5 yıl uzatıldı
09:14 Kadınlar Birlik İnisiyatifi’ne öncülük edecek
09:10 Heval Dilbahar: Bu topraklara barış gelecekse önce Kürtçeyle barışılmalı
09:08 Narin Güran davasında 'sessizlik yemini' sürüyor
09:06 'Erkek aklı şiddeti durdurma çabasında değil'
09:02 Kadını görünmez kılan zırh: Kutsal annelik
09:01 11 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
06:30 Tazminatını isteyen Eğrek’i öldüren 4 kişi tutuklandı
01:44 Tekik'in cenazesi saat 13.00'te Êlih'e götürülecek
00:21 ‘Mustafa Mesut Tekik ömrünü barışa ve onurlu yaşama adadı’
10/05/2025
23:59 DEM Parti: Mustafa Tekik’in anısı mücadelemizde yaşayacak
23:26 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Tekik yaşamını yitirdi
22:48 İHD Dêrsim Şubesi yeni yönetimini belirledi
22:33 Cizîr’de Bekoyê Ewan oyununa yoğun ilgi
22:29 Avukat Saldıroğlu tutuklandı
21:29 Bursa'da yangın çıkan evde bir kadın ölü bulundu
20:34 Erol Eğrek’i öldüren 6 kişiye tutuklama istemi
19:46 Lozan’da Kürt Dil Bayramı kutlandı
19:38 Ukrayna, 30 günlük ateşkese hazır olduğunu duyurdu
19:25 Öldürülen işçinin ailesi adalet talebinde bulundu
18:50 Amedspor ligin son maçından mağlup ayrıldı
18:18 ABD-Çin arasında ilk görüşme
18:14 Bir genç Avaşîn deresinde akıntıya kapıldı
18:11 Şara, Bahreyn’de temaslarda bulundu
17:51 ‘Gırona manifestosu’ konferansı: Örgütlenmemiz gerekiyor
17:46 Gever’de bir caddeye Sırrı Süreya Önder ismi verildi
17:39 Önder’in taziyesine binlerce kişiden ziyaret
17:27 Rehabilitasyon merkezinde 5 yaşındaki çocuğa darp
17:23 DEM Parti Kadın Meclisi Alevi kadınlarla buluştu
17:15 Anneler Günü etkinliklerinde barış çağrısı
17:08 Gözaltına alınan Barbaros Şansal serbest bırakıldı
17:03 Belediyenin işten çıkarttığı kadınlar CHP'nin önünde seslendi
16:51 PKK kongresi ardından Erdoğan’dan ilk açıklama
16:21 Uyuşturucu ve fuhuşa karşı mücadele çağrısı
16:19 Kürtçeye duyarlılığı arttırmak için çadır kuruldu
16:05 Tutuklu gazetecilerin özgürlüğünü istediler
15:59 Mêrdîn'de ilk hasat yapıldı: Kuraklık etkisini gösterdi
15:29 Trump duyurdu: Pakistan ve Hindistan acil ateşkes konusunda anlaştı
15:03 Ömer Öcalan: Sürecin samimiyetle yürütülmesi için hükümet adım atmalı
14:34 KHK eylemi 131’inci haftasında
14:30 Anneler Günü etkinliğinde Öcalan’ın çocuklar için yazdığı şiir okundu
14:27 Çanakkale'de kaza: 6 ölü
14:26 Hasta tutsaklar Gurban ve Polat'ın durumu kötüye gidiyor
14:24 CHP'li belediye başkanlarından Önder'in taziyesine ziyaret
14:10 Fenalaşan yurttaşa ‘kimliksiz’ olduğu için tıbbı müdahale yapılmadı
14:09 Wan'da konuşan Özel: Meclis zemininde adımlar atılmasını bekliyoruz
14:08 Kayıp yakınları 4 kentte adalet talep etti
13:23 Halil ve Kasım Alpsoy’un faillerini soran Cumartesi Anneleri: Erdoğan sözünü tutsun
13:13 TBB ile Mülkiyeler Birliği'nden taziye ziyareti
13:03 ‘Darağacı bizi kırmaz; sadece köklerimizi toprağın derinliklerine salar’
12:53 Barbaros Şansal gözaltına alındı
12:42 Gar Katliamı’nda hayatını kaybedenler anıldı
12:36 Şirnex’te 15 Mayıs startı
12:31 ‘Girona manifestosu’ konferansı: Kürtçe için herkese sorumluluk düşüyor
12:29 ‘Hozan Mizgîn sanatıyla onbinleri etkiledi’
12:13 Askerler bir genci darp etti
11:42 Önder’in Abdullah Öcalan ile ilk karşılaşması
11:37 PKK’nin kongre açıklaması gazete manşetlerinde
10:52 'Canika Dêrsim’i kaybedeli 3 yıl oldu: Ömrünü mücadeleye adadı
10:40 Barış Anneleri: Devlet bir an önce adım atmalı
10:16 Amed’de ‘Birlik İnisiyatifi’ ilan edildi
09:37 23 kent için sarı kodlu fırtına ve sağanak uyarısı
09:35 Tutsak yakınları: Hasta tutsaklar için adım atılsın
09:07 Yahya Yavuz’dan 2 aydır haber alınamıyor
09:06 İddianamesi 2 kez iade edilen Turan 6 aydır tutsak
09:05 TÜMAD kapasite arttırıyor: Susuzluk ve yeni bir İliç faciası uyarısı
09:04 Hukukçular: Toplumsal barış isteniliyorsa TMK kaldırılmalı
09:03 Besta’da asker gözetiminde orman kıyımı
09:00 10 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:59 Hindistan-Pakistan gerilimi artıyor: Havalimanları hedef alındı
09/05/2025
23:09 ‘Kuyu tipi’ cezaevlerine karşı açlık grevi başlatıldı
22:36 Hakan Fidan 4-5 sene önce zehirlendiğini iddia etti
22:28 Remzi Kartal’dan ‘telekonferans’ düzeltmesi
22:01 PKK kongresi sonrası AKP’den ilk açıklama
21:41 Gözaltına alınan öğrenciler serbest
21:39 HDK'den 'kongre' açıklaması: Demokratik örgütlenme seferberliğinde buluşalım
21:25 Bern'de Alevi mezarlık alanı açıldı
20:45 Giresun'da kadın cinayetlerine tepki
20:42 Artemêt’te şölen: Evde sokakta anadilimizi konuşalım
20:22 Bakanlığın toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan açıklamasına tepki
20:18 Büyüknohutçu çifti İzmir'de anıldı
20:08 Bakırhan: Ülkenin önünde yeni ve tarihi bir kapı aralanabilir
20:02 PKK Kongresi’ni yaptı, sıra iktidarın atacağı adımlarda
19:42 Meral Danış Beştaş: PKK kongresi yeni bir döneme kapı araladı
19:08 Önder’in taziyesine ziyaretler gün boyu sürdü
19:03 PKK’nin 12’nci Kongresi dünya basınında
18:47 Amed’de Kirmanckî Meclisi kuruldu: Örgütlenip güçleneceğiz
18:25 Yargıtay, Gamze Açar'ı katledenlere verilen cezayı onadı
17:53 Erdoğan'dan Papa Prevost’a tebrik mektubu
17:43 Kadınlardan yürüyüş: Susmadık susmayacağız
17:40 Amed’de ‘Kürt meselesi’ paneli: Anayasayı bu utançtan kurtarmalıyız
17:40 Mûş’ta ‘Kadın Dinlenme Merkezi’ açıldı
17:12 Semsûr'da maaşlarını alamayan işçilerden eylem
16:50 Pervin Buldan, Önder'in taziyesinde konuştu: Tarihi açıklamayı görmedi ama yattığı yerde huzur bulacak
16:38 Leyla Zana: Hepimize yeni görevler düşüyor
16:21 'Kongre' değerlendirmeleri: Adım sırası devlette
16:08 Tülay Hatimoğulları: Demokratik ve hukuki zeminin inşa edilme zamanı geldi
15:52 Uzman çavuşun katlettiği Şen'in davası ertelendi
15:34 Cezaevinden tahliye oldu, iki kadını katletti
15:28 DEM Parti'den 'kongre' açıklaması: Tarihi bir eşik
15:18 Pervin Buldan: Kongre oldukça tarihi, Öcalan'a ‘teknik bir iletişim’ sağlandı
14:12 Amed’de 7 öğrenci gözaltına alındı
14:12 Önder'in memleketindeki taziyeye ziyaretçi akını
13:05 Hasta ve tahliyesi engellenen tutsaklar için eylem: Çözüm için reform süreci başlatılmalı
13:00 PKK'den önemli açıklama: 12. Kongremizi gerçekleştirdik
12:51 Belediye meclis toplantısını mahallede halkla birlikte alındı
12:49 31 yıl tutsaklığın ardından memleketinde
12:45 DEM Parti’den çocuklara Kürtçe kitap
12:35 Wan-Bedlîs karayolunda iki araç koyun sürüsüne çarptı
11:57 'Orhan Doğan' ismine ret kararı mahkemeye taşındı
11:35 DEM Parti Sözcüsü: PKK'nin kongresini topladığını duyurması an meselesi
11:16 Sırrı Süreyya Önder için memleketinde taziye kuruldu
11:14 Hindistan ve Pakistan’da karşılıklı saldırılar yoğunlaşıyor
11:12 Çözüm karşıtları devrede!
10:52 Ailelerden İmralı'ya gitmek için başvuru
10:37 Gardiyan saldırısından şikayetçi olunca sanık durumuna düştü
10:00 Koçerlerin zorlu yolculuğu başladı
09:55 Gazeteci Kanbal hakkında dava açıldı
09:23 Kürt sorununun çözümünde heba edilen süreçler
09:08 Gabar'da orman kıyımının yeni görüntüleri
09:07 Semt pazarındaki yurttaşlar: Çözüm Öcalan’ın çağrısında
09:06 Dicle Anter: Sırrı gerçeklerle yüzleşilmesi için savaştı
09:05 Antalya'daki cezaevlerinde 90 hasta tutsak var: Serbest bırakılmalılar
09:04 Şirnex’te öldüren sağlık hizmeti: Ekipman ve doktor yok
09:03 Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali: Dayanışma güçlendiriyor
09:02 Tutsak yakınları: Gözümüz televizyonda büyük barışı bekliyoruz
09:01 ‘Umut hakkı düzenlemesi tartışmasız atılması gereken adımdır’
09:00 09 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:30 31 yıl sonra memleketinde coşkulu karşılama