COLEMERG- Şemzînan’da 11 yaşındaki Esra Y.’ye sistematik tecavüzde bulunan Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz isimli 3 erkek hakkında beraat kararı verildi. Duruşma ardından karara tepki gösterilen açıklamada, "Yüzyıllık Türk yargı pratiği failleri aklamış ve ödüllenmiştir" denildi.
Colemêrg'in Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı bir köyde 27 Mayıs 2016 tarihinde Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz isimli 3 erkek, 11 yaşındaki Esra Y.’ye sistematik tecavüzde bulundu. Çocuğun yaşananları yakınlarına anlatmasıyla beraber başlatılan hukuki süreçte 3 fail tutuklu yargılandığı dava Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Üç faile ayrı ayrı “cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 42’şer yıl hapis cezası verildi. Faillerin Bölge İstinaf Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz başvurusu sonrası verilen ceza usulden bozularak failler hakkında tekrar yargılanma kararı verildi. Ancak failler, tutuklandıktan 8 ay sonra “delil yetersizliği” iddiasıyla tahliye edildi. Faillerin tahliye edildiği tarihten 11 gün sonra Esra Y., intihara sürüklenerek yaşamını yitirdi. Yeniden yargılamanın yapıldığı davanın 10’uncu duruşması Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
VALİ YARDIMCISI DURUŞMAYA KATILDI
Duruşmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Colemêrg il ve ilçe örgütleri, Colemêrg, Wan, Mersin, Antalya ve İstanbul Baroları kadın, çocuk hakları komisyon üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Wan, Mersin Colemêrg, İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemerg şubesi, Wan Star Kadın Derneği, HDP Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra kentteki çok sayıda Kadın dernekleri katılım sağladı. Duruşmaya Hakkari Vali yardımcısının katılması ise dikkat çekti.
'TEŞEKKÜR' MAHKEME DÜZENİNİ BOZUYOR GEREKÇESİ
Sanıklar Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz ise duruşmaya katılmadı. Yapılan kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak söz alan Esra Y. Ağabeyi Ömer Y., failler ve ailesi tarafından tehdit edileceğini açıklayacak olan E.Y.’nin abisi, “gelen herkese teşekkür ediyorum” demesi üzerine mahkeme heyeti tarafından; ‘burası teşekkür yeri değil’ denilerek salondan çıkarıldı. Ağabey Ömer Y.'nin, “Mahkeme düzenini” bozduğu iddiasıyla duruşma salonundan çıkarılmasına itiraz eden avukatlar mahkeme heyetinin bu tutumuna karşı duruşmaya girmeme kararını aldı.
BERAAT KARARI
Ömer Y.'nin duruşmaya alması için yapılan tüm müzakerelerden sonuç çıkmaması üzerine mağdur vekili tüm avukatlar duruşmaya katılmama kararı aldı. Heyet, verilen aranın ardından henüz avukatlar salona girmeden, sanıklar hakkında "yeterli delillerin oluşmadığı" ve "Şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği" beraat kararı verdi.
CANAN: HUKUK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Verilen kararın ardından duruşmaya katılım sağlayan, sivil toplum kurum, kuruluş, siyasi parti ve hukuk örgütleri Yüksekova Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ilk olarak konuşan Colemêrg Barosu Başkanı Ergün Canan, "İki ay önceki duruşmada mahkeme heyetinin tüm delillere rağmen sanıkları tutuklamaması yönündeki endişelerimiz bugün beraat kararıyla karşı karşıya kaldık. Bugün bir yargı kararının hukuk garabeti, hukuk faciasıyla karşı karşıyayız. Tüm delillere rağmen verilen beraat kararıyla uygulanan cezasızlık politikasıyla karşı karşıyayız. Verilen karar karşısında hukuk mücadelemizden bizi hiç bir güç geri koyamaz. Herkes için sahada olduğumuzu belirtmek isterim. Hukuk mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğimiz belirtmek istiyoruz. Cezasızlık politikası ne yazık ki Yüksekova Ağır Ceza mahkemesine de yansımıştır. Beraat kararının çıkması Ömer'in basit gerekçelerle dışarıya çıkarılmasıyla her şey aydınlığa kavuştu" dedi.
'ADALETİN BU KADAR ADALETSİZ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK'
Esra Y.'nin ağabeyi Ömer Y., yıllardır adaletsiz bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Ben annemi ve kız kardeşimi kaybettim. Yaşadığımız bunca acı ve köyde bize yapılan bu baskılara rağmen hep adalet yolunu gözledik. Sırf arkamızda adalet olduğu ve teşekkür ettiğim için dışarı çıkarıldım. Eğer ben kız kardeşimin hakkını savunamayacaksam vefat eden kardeşimin hakkını kim burada savunacak. Ama adalet işte... 42 yıl hapis cezası verdiği halde, bugün beraat kararı verildi. Biz bu adaletin bu kadar adaletsiz olduğunu bilmiyorduk. Adalete ne biz ne de kız kardeşimizin hakkını helal etmiyoruz. Tüm delillere rağmen sanıklara beraat kararı verildi. Biz sonuna kadar bu dava adalet sağlanıncaya kadar izini sürdüreceğiz" dedi.
'SANIKLARIN TUTUKSUZ YARGILANMALARI DELİLLERE ETKİ ETMİŞTİR'
Ardından konuşan ÖHD Colemêrg Şube Üyesi avukat Ramazan Kurt, bu ve daha önceki mahkeme heyetlerinin sanıklardan yana tavır aldığını belirterek, dava avukatlarının makul taleplerinin yargılama süresi boyunca kale alınmadığını vurguladı. Kurt, "Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi ve ondan önceki yargılama makamları, avukatların ve savunma makamlarının aleyhine bir tutum içerisinde olmuşlardır. Mahkemeler bir yargılama makamı olmaktan çok, bir taraf olarak tavır sergilemişlerdir. Şahıslar tahliye oldukları günden bu yana dosyadaki tüm deliller üzerinde etki etmişlerdir. Aileye görüşmeler yapılarak baskı yapılmıştır. Tüm bu yaşananları bu dereceye getiren Yüksekova Ağır ceza mahkemesidir" dedi.
'ÇOCUKLAR ARTIK OKULLARA RAHAT GİDEMEYECEKLER'
Kurt konuşmasında devamla şu ifadeleri kullandı: "Yüksekova'da artık hiçbir insan ne sokağında, evinde ve mahallesinde güvende değil. Yargı makamı tarafından verilen bu karar kentte bir infial yaratmıştır. İnsanlar artık rahatça dolaşamayacaklarının farkındalar. Çocuklar artık okullara rahatça gidemeyeceklerinin farkına vardılar. Yüksekova Ağır Ceza mahkemesi, yüzyıllık Türk yargı pratiği failleri aklamış ve cezalandırmayıp ödüllenmiştir. Musa Orhan'ı ödüllendiren mahkeme ve bu 3 sanığa beraat kararı veren mahkeme aynı erkek yargı yapısına aittir. 3 şahıs iyi bilsin ki biz onları halkın vicdanlarında zaten mahkum ettik. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın bugün yeniden bizim için, yeni bir başlangıç olarak kabul ediyoruz."