2023 yılına Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi damga vurdu

img

İSTANBUL - İmralı Adası’nda mutlak tecrit altında tutulan ve 33 aydır kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle yılbaşında başlatılan eylemler, "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyasıyla dünyanın dört bir yanına yayıldı.

Küresel güçlerin Ortadoğu’ya ilk müdahalesi olan uluslararası komplo, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasıyla başladı. Abdullah Öcalan, “çarmıha gerilme” olarak tanımladığı 4 aylık sürecin ardından Türkiye’ye getirilerek, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konuldu. 25 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 33 aydır haber alınamıyor. PKK Liderinin İmralı Adası’na getirildiği 1999 yılından 2005 yılına kadar tek kişilik hücrede tutulmasıyla başlayan tecrit koşulları, gelinen aşamada mutlak iletişimsizlik ve haber alınamama (incommunicado) haliyle sürdürülüyor. 

 
Abdullah Öcalan’ın, İmralı’da bulunduğu ilk 12 yılda avukatlarıyla görüşme hakkı haftada bir gün ve bir saat ile sınırlandırıldı. Ancak avukatların görüşme başvuruları “koster bozuk”, “hava muhalefeti” gibi gerekçelerle sürekli engellendi. İmralı’da 27 Temmuz 2011 tarihinden sonra engellenen avukat görüşü, 2019 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemi sonucu 5 kez yapılsa da “disiplin” adı altında verilen cezalarla sürdürülüyor. 
 
Abdullah Öcalan, ailesiyle de 2014 yılından bu yana sadecec 5 görüşme gerçekleştirebildi. Abdullah Öcalan ile yapılan son yüz yüze görüşme ise, 3 Mart 2020 yılında kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı aile görüşü oldu. PKK Lideri, İmralı’da tutulduğu 25 yıl boyunca sadece iki kez telefon görüş hakkını kullanabildi. İlk görüşmesini 27 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştiren Abdullah Öcalan’ın telefon görüş hakkı, 25 Mart 2021 tarihinde kesintili olarak gerçekleşti. Abdullah Öcalan’dan, “Devlet yanlış oynuyor” dediği bu telefon görüşmesinden sonra hiç bir şekilde haber alınamadı. 
 
SON BİR YILDA 169 BAŞVURU
 
2021 yılının Mart ayından bu yana devam eden haber alınamama haline karşı avukatları müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için 2023 yılında 110 kez başvuruda bulundu. Ailesi ise son bir yılda 59 kez görüşme başvurusu yaptı. Bunlardan 12 avukat ve 9 aile görüş başvurusu da deprem nedeniyle yapıldı. 
 
365 GÜNDE 6 ‘DİSİPLİN’ CEZASI
 
Aile ve avukatların görüş başvurularının reddedilmesine gerekçe gösterilen “disiplin” adı altına verilen cezalar, 2023 yılında da sistematik bir şekilde sürdürüldü. Bu kapsamda son bir yılda Abdullah Öcalan’a 3’er aylık 4 kez aile görüş yasağı, 6’şar aylık 2 kez de avukat görüş yasağı verildi. 
 
AYM, CPT VE TBB’YE BAŞVURULAR 
 
Abdullah Öcalan’ın avukatları, 2023 yılında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 8 başvuruda bulundu. Bunlardan biri deprem, 4’ü aile görüşünün sağlanmaması, 2’si avukat görüşlerinin yaptırılmaması nedeniyle yapıldı. Ayrıca avukatlar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin tedbir kararının uygulanmaması nedeniyle de bir başvuru gerçekleştirdi.
 
Avukatlar 6 Ocak 2023 tarihinde müvekkilleri Abdullah Öcalan ile görüştürülmemesi nedeniyle “avukat görüş yasağının ortadan kaldırılması” talebiyle Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvuruda bulundu.
 
Avukatlar yıl içinde Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) de 4 ayrı başvuruda bulundu. Başvuruda CPT’nin 2022 yılında İmralı’ya yaptığı ziyaret sonucu hazırladığı raporun açıklanması talep edildi.
 
AVRUPA KONSEYİ’NE 6’NCI BİLDİRİM
 
Avukatlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Abdullah Öcalan hakkında 18 Mart 2014 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili verdiği “ihlal” kararının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne, ihlal kararı gereğinin Türkiye tarafından yerine getirilmemesi üzerine 2023 yılının Ocak ayında bir kez daha bildirimde bulundu. Avukatlar daha öncede 5 kez  bildirimde bulunmuştu.
 
ADALET BAKANLIĞINA AÇIK MEKTUP
 
14 Mart 2023 tarihinde ise, avukatlar Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a açık mektup gönderdi. Mektupta, Abdullah Öcalan’ın “hukuk sistemi”nin dışında tanımsız bir alanda rehine statüsünde tutulduğunu belirterek, “Adalet Bakanı olarak sorumluluğunuzun farkında mısınız?” diye sordu.
 
İmralı’da haber alınamama haline karşı dünyanın dört bir yanından milyonların Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi 2023 yılına damgasını vurdu. 2023 yılının ilk günlerinde Veysi Taş ve Mehmet Akar’ın İmralı tecridini protesto etmek ve Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle bedenini ateşe vermesiyle başlayan eylemler, yıl boyunca dünyanın dört bir yanına yayılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyasıyla sürdürülüyor. Yıl boyunca Kürtler ve dostları dünyanın birçok yerinde Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorunun demokratik çözümü için ayaklandı. Neredeyse her gün Türkiye, Kurdistan ve Avrupa başta olmak üzere birçok yerde sayısız yürüyüş, açıklama, panel, konferans, çalıştay gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. 2023 yılında Abdullah Öcalan’a özgürlük talepli eylem ve etkinlikleri derledik. 
 
TECRİDE KARŞI BEDENİNİ ATEŞE VERDİ 
 
Mêrdîn’in Artuklu ilçesi Küçük Sanayi Sitesi’nde Veysi (Bubo) Taş (65), 12 Ocak’ta İmralı tecridini protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdi. Taş, ölmeden önce çektiği videoda Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için bedenini ateşe verdiğini açıkladı. Mehmet Akar da 16 Ocak’ta Amed Surları’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdi. 
 
SOSYALİSTLER TECRİDE KARŞI EYLEMDE 
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, tecrit ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı 16 Ocak’ta İzmir'de 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı.
 
ROJAVA’DA 2 MİLYON İMZA TOPLANDI 
 
Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi ile Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi-Suriye, İmralı tecridi ve haber alınamama haline karşı imza kampanyası başlattı. 2 milyonun üzerinde toplanan imza, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) gönderildi.
 
AVRUPA KONSEYİ’NDE 3 GÜNLÜK TECRİT EYLEMİ
 
23 Ocak 2023 tarihinde Abdullah Öcalan üzerindeki derinleştirilmiş tecride karşı Kürtler ve dostları Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa Konseyi (AK) Parlamento binası önünde 3 gün boyunca eylem gerçekleştirdi. Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) çağrısı üzerine parlamento binasında bir araya gelen Kürtler ve dostları, 3 gün boyunca tecridi protesto  etti.
 
ULUSLARARASI DELEGASYON TÜRKİYE’DE
 
Hukukçu, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan ve 7 farklı ülkeden 36 kişilik Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon, 25 Ocak’ta Türkiye’ye geldi. Heyet, 25 ile 27 Ocak tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve Amed’te başta Abdullah Öcalan’ın avukatları olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ile Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde “Çözüm için İmralı'ya yürüyoruz” şiarıyla Gemlik Yürüyüşü gerçekleştirilecekti. 6 Şubat’ta iki yoldan başlayacak olan yürüyüş, Mereş merkezi depremler nedeniyle ertelendi.
 
AP’DE ABDULLAH ÖCALAN POSTERİ
 
Uluslararası komplonun yıldönümü olan 15 Şubat’ta bir araya gelen Kürt gençleri, Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul Salonu’nda Abdullah Öcalan’ın posterini açarak, “Sabrımız kalmadı, Önder Apo’ya özgürlük” sloganı attı.
 
ATİNA’DA ÖZGÜRLÜK PANKARTI
 
“Öcalan’a Özgürlük” kampanyası kapsamında 23 Mart tarihinde  Atina’da Panathinaikos ile Barcelona arasında oynanan Euroleague basketbol maçında, “Öcalan’a Özgürlük” pankartı açıldı.
 
4 NİSAN’DA ÖZGÜRLÜK İÇİN AMARA’YA
 
Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da, dört bir yanda gerçekleştirilen kutlamalarla, İmralı tecridi protesto edildi, PKK Liderinin özgürlüğü talep edildi. Çeşitli yerlerde Abdullah Öcalan için fidan dikilirken, Hakkari’de sokaklara çıkan gençler Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep ederek, dilek fenerleri uçurdu. Yine dünyanın birçok yerinde 4 Nisan kutlamaları yapılırken, Türkiye’de DTK, TJA, DBP, HDP, MED TUHAD FED öncülüğünde “Özgürlük için Amara’ya” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirildi.
 
ALMANYA’DAN İMRALI’YA SELAM 
 
Almanya’nın Düsseldorf kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği ve Avrupa’daki Kurdistanlı Kurumlar Platformu, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle 15 Nisan’da yürüyüş düzenledi. Onbinlerin katıldığı yürüyüşte, “Öcalan’a özgürlük” pankartı eşliğinde, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Selam selam, İmralı’ya bin selam” sloganları yükseldi.
 
BEYRUT’TA ABDULLAH ÖCALAN ÇALIŞTAYI
 
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 13 Haziran’da Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve verilecek mücadeleye dair “Demokratik Ortadoğu-barışa giden yol için hep birlikte” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Lübnan Daimi Federal Kongresi, Newroz Kültür Derneği, Çok Kültürlü Doğu Platformu, Demokratia Novu Orao Seclorum ve RESILIENT BEIRUT iş birliğiyle düzenlenen çalıştaya, Lübnan, Irak, Tunus, Sudan, Filistin, Ürdün, Mısır, Güney Afrika, İran, Türkiye ve Kuzey ve Doğu Suriye’den çok sayıda hukukçu, siyasetçi ve akademisyen katıldı. Çalıştayda Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için birlik ve mücadele çağrısı yapıldı.
 
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE AVUKAT BAŞVURUSU
 
Kuzey ve Doğu Suriye'deki avukatlar, Abdullah Öcalan ile görüşmek talebiyle 9 Temmuz’da BM'ye yeni bir başvuru yaptı. CPT'nin sessizliğinin eleştirildiği başvuruda, "Türk devletinin bu insanlık ve yasadışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz” denildi.
 
AVRUPA KENTLERİNDE GENÇLER AYAKTA
 
Kürt Gençlik Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger-TCŞ) ve Mücadeleci Genç Kadınlar (Jinên Ciwan ên Têkoşer-TekoJIN), Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde 29 Temmuz’da yürüyüşler gerçekleştirdi. 
 
ÖZGÜRLÜK SENDİKAL’DAN ‘ACİL’ ÇAĞRI 
 
Uluslararası alanda “Öcalan için Özgürlük Sendikal Kampanyası” adı altında faaliyet gösteren sendikaların temsilcileri, Abdullah Öcalan üzerinde 24 yıldır sürdürülen ağırlaştırılmış tecride dair 26 Temmuz’da Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Acil çağrı” başlıklı açıklama yaptı.
 
İTALYA’DA ‘UMUT ZAMANI’ ETKİNLİĞİ 
 
İtalya’nın Brescia kentinde 31 yıldır düzenli olarak Radio Onda d’urto tarafında organize edilen ve 18 gün süren etkinlikte bu yıl bir ilk yaşandı. 21 Ağustos tarihli etkinlikte, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürtlerin bağımsızlık hakkının savunulması için özel bir gün ayrıldı. Radio Onda d’urta ile İtalya Kurdistan enformasyon bürosu tarafında organize edilen “Umut Zamanı” adlı etkinlik, Brescia kentinin Buffolora kasabasında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
 
ÖZGÜRLÜK YOLCULUĞU
 
Kurdistanlı ve enternasyonalist gençler, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için “Rêwîtiya Azadiyê” (Özgürlük Yolculuğu) eylemini, 3-8 Eylül’de Almanya’nın Dortmund ve Köln kentleri arasında gerçekleştirdi.
 
BEYAZ KİLİSE’DE SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ
 
Fransa’nın başkenti Paris’te Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla Kurdistanlılar ve dostlarının katılımıyla 23 Eylül’de Beyaz Kilise’de (Sacré Coeur) sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi. Beyaz Kilise merdivenlerinde bir araya gelen kitle, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Fransızca “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankartlarla oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
ULUSLARARASI KOMPLO LANETLENDİ
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılması, 25’inci yılında başta İstanbul ve Amed’de yapılan kitlesel açıklamalar olmak üzere dünyanın birçok yerinde sokaklara çıkan halklar tarafından lanetlendi. 
 
KÜRESEL ÇAPTA ‘ÖZGÜRLÜK’ KAMPANYASI 
 
Kürtler ve dostları, 9 Ekim uluslararası komplodan bir gün sonra 10 Ekim’de Avrupa’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” şiarıyla 74 merkezde yaptıkları açıklamayla yeni bir kampanya başlattı. Küresel düzeyde yapılan kampanya kapsamında Avrupa’da, Kurdistan’da ve Türkiye’de sayısız eylem ve etkinlik gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında Tamil örgütlerinden, Şengal’den, gençlik örgütlerinden, avukatlardan, kadınlardan, dünyadaki çeşitli aktivistlerden kampanyaya destek açıklamaları geldi.
 
Kampanya kapsamında yürüyüş, açıklama, panel, konferans, çalıştay başta olmak üzere bir dizi eylem ve etkinlik 100’ün üzerinde ülkede hala sürüyor.
 
78 İSİMDEN ‘BARIŞA ÇAĞRI’ DEKLARASYONU
 
İstanbul’da gazeteci, sanatçı, yazar, siyasetçi ve aydınların da aralarında bulunduğu 78 isim, 28 Ekim’de “Barışa Çağrı” deklarasyonu açıkladı. Deklarasyonda Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununun demokratik çözümü istendi.
 
172 KURULUŞTAN ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI
 
Amed’de sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de aralarında olduğu 172 kuruluş, 29 Ekim’de “Şimdiden geleceğe doğru özgürlük çağrısı” şiarıyla deklarasyon açıkladı.
 
DEM PARTİ’DEN GÖRÜŞME BAŞVURUSU
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile milletvekilleri, İmralı Adası’nda ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 
 
ABDULLAH ÖCALAN İÇİN İNSAN ZİNCİRİ
 
"Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyası kapsamında İsviçre’nin Luzern kentinde oluşturulan komite tarafından 3 Kasım’da insan zinciri eylemi gerçekleştirildi.
 
SİYASİ HAKLAR VE ABDULLAH ÖCALAN DAVASI
 
İtalya Parlamentosu’nda “Türkiye'de Siyasi Haklar ve Abdullah Öcalan Davası” başlığıyla 8 Kasım’da düzenlenen basın toplantısında, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması için İtalya’nın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi istendi.
 
DÖRT BİR YANDAN GEMLİK’E YÜRÜYÜŞ 
 
Colemêrg’ten Edirne’ye on binlerin katılımıyla İstanbul ve Amed’de 18-19 Kasım tarihlerinde Gemlik yürüyüşü düzenlendi. 18 Kasım’da Amed’deki yürüyüşe Kurdistan kentleri katılırken, 19 Kasım’da Ege ve İç Anadolu bölgesinin de katılım sağladığı Marmara kolu tüm engellemelere rağmen Gemlik’e yürüyerek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti, Kürt sorununda demokratik çözümün sağlanmasını istedi. 
 
BİNLERCE TUTSAK AÇLIK GREVİNDE
 
“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında 104 cezaevinde bulunan binlerce tutsak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle 27 Kasım’da açlık grevi eylemi başlattı. Tutsakların eylemine destek olmak amacıyla tutsak yakınları tarafından da birçok kentte Adalet Nöbeti eylemi başlatıldı.
 
İHD İMRALI’YA GİTMEK İÇİN BAŞVURDU
 
İnsan Hakları Derneği (İHD), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na heyet göndermek talebiyle 29 Kasım’da Adalet Bakanlığı’na başvurdu.
 
ULUSLARARASI KADIN DELEGASYONU TÜRKİYE’DE
 
Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden aralarında hukukçu, parlamenter, ekolojist ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 7 kişilik Uluslararası Kadın Delegasyonu, 9 Aralık’ta Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Abdullah Öcalan’ın avukatlarını da ziyaret eden heyet, İmralı’daki haber alınamama halini ve tecride dair raporunu CPT, BM, Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlara sunacak.
 
ABDULLAH ÖCALAN KİTAPLARINI OKUMA GÜNÜ
 
“Küresel Öcalan Kitapları Okuma Günü (Global Ocalan Books Day)” adıyla 160 merkezde 10 Aralık’ta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuma günleri düzenlendi. Okuma günlerine Filozof Slavoj Zizek te katıldı. Abdullah Öcalan’ın paradigmasını ve düşüncelerini yaymayı amaçlayan bu etkinlik birçok merkezde sürüyor.
 
Yarın: Kadın
 
MA / Diren Yurtsever
 

Diğer başlıklar

26/07/2024
22:19 Kayyım nöbetleri: Toplumsal direniş olmazsa bu ateş herkesin evine düşecek
21:20 Festivalde çocuk etkinliği ve tiyatro gösterimi
21:17 Bolu F Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar zehirlendi
21:14 TJA’nın okuma etkinlikleri sürüyor
21:07 Ataşehir’de halk buluşması: İmralı’da büyük bir direniş var
20:24 BM Türkiye’den İmralı’daki tecridin kaldırılmasını istedi
20:04 Ege Denizi’nde 4.5 büyüklüğünde deprem
20:00 DEM Partili Özperçin tahliye edildi
19:39 DEDAŞ protestosunda yüzde 96 engelli yurttaş darp edildi
19:34 Suruç'ta katledilen Özkan’ın annesi defnedildi
19:28 İntihar eden işçi Yavuz için mücadeleyi büyütme çağrısı
19:18 Gabar’da kesilen ağaçları taşıyan TIR şarampole yuvarlandı
18:59 Mezopotamya Ajansı’na erişim engeli
17:51 DEM Parti MYK üyesi Birol cezaevine götürüldü
17:37 Hatay’da Befesa işçileri greve çıktı
17:33 'Dilimiz, asimilasyon ve biz' paneli: Anadilde konuşmalıyız
17:19 DEDAŞ’a karşı çıkan 4 kişi gözaltına alındı
17:11 Irkçı yazılama kaldırıldı, 'Pêşî Peya' yeniden yazıldı
17:10 İzmir'de orman yangını
17:07 57 vekilden Adalet Bakanı’na 'tecavüz' soruları
16:20 Tutsak yakınlarından uluslararası kurumlara 'sorumluluk alın' çağrısı
16:03 Mutlu: Aleviler asimilasyona karşı mücadele vermeli
14:27 31 yıllık tutsak köyünde coşkuyla karşılandı
14:18 Marmara cezaevlerinde 2 bin 916 hak ihlali
13:33 İzBB'ye çağrı: Emekçileri enflasyona ezdirmeyin
13:27 Şii lider Necefi: Türkiye'nin operasyonlarını reddediyoruz
13:14 Gece boyunca 15 köy bombalandı
12:37 DEM Parti ve TJA heyeti, Hewlêr’de kadınlarla buluştu
12:35 9 gündür kayıp olan kadının şüpheli ölümü
12:11 Nobel ödüllü isimlerden 'Abdullah Öcalan' mektubu
11:37 Türkiye’den Berwarî Bala’da kimlik kontrolü!
11:15 Abdullah Öcalan'ın ailesinden görüşme başvurusu
11:11 Paris Olimpiyatları öncesi demiryoluna saldırı
10:56 SOHR: Türkiye 400 paralı askeri Suriye'den Federe Kurdistan’a taşıdı
10:35 Seçim öncesi tutuklanan 6 siyasetçi tahliye edildi
10:20 15 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı
09:32 'Pêşî Peya'yı silip ırkçı yazılama yaptılar
09:25 Yeni vergi teklifinin 18 maddesi Meclis'ten geçti
09:21 Çıplak arama dayatılan tutsak anneler: Bu yaşımıza kadar böyle bir şey görmedik
09:10 İmralı 13 yıldır avukatlara yasak: Sonucu toplumsal mücadele belirleyecek
09:08 İklim krizi dünyayı yok oluşa götürüyor
09:07 Siyaset bilimci İnsel: Savaşın ülkeye bir getirisi yok
09:05 2 yıl ömür biçilen tutsak tahliye edilmiyor
09:03 Av. Ergül: Türkiye 'disiplin cezaları' sorularını yanıtlamadı
09:01 Ekolojistlere '28 Temmuz'da Şirnex'te buluşalım' çağrısı
09:00 Gazeteci Oremar: Saldırılardaki bir başka hedef yeraltı kaynakları
09:00 26 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
25/07/2024
23:14 Münih’teki hayvan hakları savunucuları: Kanlı yasayı derhal geri çekin
23:06 DEM Parti: Kürtlere karşı nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vazgeçin
22:23 Hayvan hakları aktivistleri: Gelin beraber ses çıkaralım
22:13 Kayyım nöbetinde KDP’ye ‘ihanet çizginden vazgeç’ çağrısı
21:59 Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken 6 kişi gözaltına alındı
21:25 Hatimoğulları: Barış ve adalet için il il, ilçe ilçe gezeceğiz
20:49 DEM Parti'den Gülsever ve Toktaş hakkında suç duyurusu
20:18 Mêrdîn’de arazi kavgası: 2 ölü
20:13 Wan'da gözaltına alınanlar serbest
20:04 Uçar: 2’nci yüzyılın savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz
20:04 Festivalde irade gaspına karşı yürüyüş
19:47 Ahmet Zenger, 31 yılın ardından tahliye edildi
19:05 Çêwlîg’de özel savaş politikalarına tepki gösterildi
18:36 Munzur festivalinde ‘Horasan’dan Dêrsim’e, Dêrsim’den Horasana’ paneli
18:17 Halayda olmayanlar da tutuklandı: Talimat verilmiş!
17:21 Gazeteci Karakoç’un Almanya’ya iade talebi 7 Ağustos’ta açıklanacak
17:07 DEM Parti ve HDP’den Hewler’e ziyaret
16:30 'Kayyım Türkiye halklarının iradesini gasp etme girişimidir'
16:29 Wêranşar Kent Konseyi kuruluyor
16:05 Elektrik kaçağı soruşturmasında İZSU müdürü gözaltına alındı
15:45 Halay çeken 9 genç tutuklandı
15:34 İran rejimi Kürt tutsağı idam etti
15:30 Hatimoğulları Gürbulak Sınır Kapısı’nda konuştu: Amaçları halkı yoksullaştırmak
14:01 Milletvekilleri Dışişleri Komisyon toplantısından çıkarıldı
13:59 'Taşımalı asker' görüntüsü paylaşan gazeteciye soruşturma
13:50 Depremzedelerin kaldığı konteynerlerde yangın
13:24 Kaya: Amed'de kayyım çetesi devrede
13:13 AYM'den polis saldırısında yaralanan vekil için ihlal kararı
13:10 Putin ve Esad Moskova’da görüştü
13:06 Mersin’de erkek şiddeti: 3 ölü
13:02 Belediyelere ‘borcunuzu ödeyin’ bildirimi
12:01 AYM'den 3 ayda 529 ihlal kararı
12:00 'Kadın Stratejik Plan Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı
11:51 İstanbul'da toplu ulaşıma zam
11:45 Avukatlar İmralı'ya gitmek için başvurdu
11:39 8 gazeteciye cezanın gerekçesi: Algı oluşturma!
11:33 Wan’da ‘Stratejik Plan Çalıştayı’ başladı: Halk başardı, sıra bizde
11:24 FMF hastası tutsağın eşi: Böbreklerini kaybedebilir
11:18 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı
10:43 Kayyım vergi borcuna karşılık parkı devretmiş
10:12 Çewlîg'deki saldırıda ölü sayısı 4'e çıktı
10:00 Amedliler saldırılara tepkili: KDP'nin tutumu Kürtlere kaybettiriyor
09:52 Hayvan hakları aktivistleri serbest
09:46 Muğla'da bir kadın katledildi
09:41 Müdür değişti baskılar arttı
09:34 Jîn Art'ta yeni dönem: Kayıtlar başladı, Ağustos takvimi belli oldu
09:24 Yönetmen ve kameraman serbest: Gözaltı gerekçesi Demirtaş tişörtü
09:09 İmralı tecridi 41’inci ayında: 574 başvuru yanıtsız
09:07 Tecride karşı yeni eylem planı
09:02 Baro orman kıyımına karşı bakanlığa dava açacak
09:01 Temelli: Savaşta ısrar edilirse sofradaki çeyrek ekmek de kalmayacak
09:00 25 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
24/07/2024
23:29 Yönetmen Leventoğlu ve kameraman Altürk’ten haber alınamıyor
22:10 Kayyım nöbetinde iktidara ‘belediyeyi kazananlara ver’ çağrısı
21:51 Cisim patlaması sonucu yaşamını yitiren Düzen, defnedildi
21:35 Dep’teki yangın kontrol altına alındı
21:29 Hayvan hakları eyleminde 4 gözaltı
19:44 Denizli D Tipi Cezaevi'nde zehirlenme: Ailelere bilgi verilmiyor
19:07 DEM Partili Bozan’a Meclis’te yumruklu saldırı
18:47 2 kişiyi öldüren Zazaoğlu’nun babası 8 ay önce tedavisi için başvuruda bulunmuş
18:08 Özel savaş politikaları: Fuhuş ve madde bağımlılığı arttı
18:01 Halay çeken gençlerin emniyet ifadeleri alındı
16:44 CHP’den Erdoğan’a: Kaybetmeye mecbursun
16:31 Ankara'da ulaşıma yüzde 40 zam yapıldı
16:10 Efrîn'de gasp edilen evini isteyen kişi kaçırıldı
15:47 DEM Partili Özperçin’in tutukluluğuna itiraz
15:40 Çewlîg'de saldırı: 2 ölü, 7 yaralı
15:38 İYİ Parti'den istifalar sürüyor
15:18 Pasûr'da maden protestosu
14:28 İzmir'de belediye memurları iş bıraktı
14:11 Bakırhan’ın annesi toprağa verildi
13:30 'Vergide adalet' eylemi 20'nci haftasında
13:25 Erdoğan: Bakanlık belediye borçlarının tahsiline başlayacak
12:16 Ahtamar Adası’nda yavru martı ölümleri
12:14 İran'da tutsak Kürt gazeteciye idam cezası
12:05 Bozan yargı kararlarını sıraladı: ‘Bijî Serok Apo' suç değil
11:51 Gever’de cisim patlaması sonucu bir çoban hayatını kaybetti
11:19 DEM Parti: İletişim Başkanlığı Goebbels rolünü tam gaz sürdürmekte
10:58 Savaş uçaklarının bombaladığı bölgede yangın çıktı
10:52 Nepal'de uçak düştü: 18 ölü
10:21 'Halkın özgürlüğü için siyaset yapacağım' diyen tutsağın tahliyesine 3'üncü engel
10:07 Gazeteci Karakoç için 'özgürlük' çağrısı
09:53 İzmir'de şüpheli kadın ölümü
09:31 22. Munzur Festivali yarın başlıyor
09:29 Av. Erol: Tecride karşı mücadele çözümde ısrar mücadelesidir
09:25 Hatip Dicle: Çözüm 1921 Anayasası’nın güncellenmesi
09:19 Êlih kayyımı 16 bin Aziz Sancar kitabı almış
09:14 Birbirlerine el ve ayak olan 3 tutsak
09:13 Halay çeken gençlere gözaltında 'Ölürüm Türkiyem' şarkısı dinletildi
09:08 Ekoloji Birliği'nden 28 Temmuz çağrısı: Şirnex'te buluşalım
09:03 Selin vurduğu mahalleler dayanışma bekliyor
09:02 24 Temmuz: Basın özgürlüğü uçurumun kenarında
09:01 Gazeteci Köylüoğlu: KDP Kurdistan'ın statüsünü tehlikeye soktu
09:00 24 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
08:33 Belgelendirme Merkezi: 300 çete Kurdistan’a gönderildi
00:39 'Öldürme’ yasasına tepki: Sokağın gücünü göstermesi gerektiği bir sürece girdik
23/07/2024
22:57 Hayvanları ‘öldürme’ yasası komisyondan geçti
21:38 Kayyım nöbeti 42’nci gününde: Kurdistan’ı görün
20:43 İntihar eden işçiyi LC Waikiki önünde andılar
20:38 'Öldürme' yasası protesto edildi: AKP elini hayvanlardan çek
19:47 TJA’dan Silopiya’da okuma etkinliği
19:45 ‘Ulusal birlik ruhuyla kenetlenmeye çağırıyoruz’
19:32 Amed’de kadınlar özel savaş politikalarını konuştu