2023 yılına Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi damga vurdu

img

İSTANBUL - İmralı Adası’nda mutlak tecrit altında tutulan ve 33 aydır kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle yılbaşında başlatılan eylemler, "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyasıyla dünyanın dört bir yanına yayıldı.

Küresel güçlerin Ortadoğu’ya ilk müdahalesi olan uluslararası komplo, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasıyla başladı. Abdullah Öcalan, “çarmıha gerilme” olarak tanımladığı 4 aylık sürecin ardından Türkiye’ye getirilerek, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konuldu. 25 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 33 aydır haber alınamıyor. PKK Liderinin İmralı Adası’na getirildiği 1999 yılından 2005 yılına kadar tek kişilik hücrede tutulmasıyla başlayan tecrit koşulları, gelinen aşamada mutlak iletişimsizlik ve haber alınamama (incommunicado) haliyle sürdürülüyor. 

 
Abdullah Öcalan’ın, İmralı’da bulunduğu ilk 12 yılda avukatlarıyla görüşme hakkı haftada bir gün ve bir saat ile sınırlandırıldı. Ancak avukatların görüşme başvuruları “koster bozuk”, “hava muhalefeti” gibi gerekçelerle sürekli engellendi. İmralı’da 27 Temmuz 2011 tarihinden sonra engellenen avukat görüşü, 2019 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemi sonucu 5 kez yapılsa da “disiplin” adı altında verilen cezalarla sürdürülüyor. 
 
Abdullah Öcalan, ailesiyle de 2014 yılından bu yana sadecec 5 görüşme gerçekleştirebildi. Abdullah Öcalan ile yapılan son yüz yüze görüşme ise, 3 Mart 2020 yılında kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı aile görüşü oldu. PKK Lideri, İmralı’da tutulduğu 25 yıl boyunca sadece iki kez telefon görüş hakkını kullanabildi. İlk görüşmesini 27 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştiren Abdullah Öcalan’ın telefon görüş hakkı, 25 Mart 2021 tarihinde kesintili olarak gerçekleşti. Abdullah Öcalan’dan, “Devlet yanlış oynuyor” dediği bu telefon görüşmesinden sonra hiç bir şekilde haber alınamadı. 
 
SON BİR YILDA 169 BAŞVURU
 
2021 yılının Mart ayından bu yana devam eden haber alınamama haline karşı avukatları müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için 2023 yılında 110 kez başvuruda bulundu. Ailesi ise son bir yılda 59 kez görüşme başvurusu yaptı. Bunlardan 12 avukat ve 9 aile görüş başvurusu da deprem nedeniyle yapıldı. 
 
365 GÜNDE 6 ‘DİSİPLİN’ CEZASI
 
Aile ve avukatların görüş başvurularının reddedilmesine gerekçe gösterilen “disiplin” adı altına verilen cezalar, 2023 yılında da sistematik bir şekilde sürdürüldü. Bu kapsamda son bir yılda Abdullah Öcalan’a 3’er aylık 4 kez aile görüş yasağı, 6’şar aylık 2 kez de avukat görüş yasağı verildi. 
 
AYM, CPT VE TBB’YE BAŞVURULAR 
 
Abdullah Öcalan’ın avukatları, 2023 yılında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 8 başvuruda bulundu. Bunlardan biri deprem, 4’ü aile görüşünün sağlanmaması, 2’si avukat görüşlerinin yaptırılmaması nedeniyle yapıldı. Ayrıca avukatlar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin tedbir kararının uygulanmaması nedeniyle de bir başvuru gerçekleştirdi.
 
Avukatlar 6 Ocak 2023 tarihinde müvekkilleri Abdullah Öcalan ile görüştürülmemesi nedeniyle “avukat görüş yasağının ortadan kaldırılması” talebiyle Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvuruda bulundu.
 
Avukatlar yıl içinde Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) de 4 ayrı başvuruda bulundu. Başvuruda CPT’nin 2022 yılında İmralı’ya yaptığı ziyaret sonucu hazırladığı raporun açıklanması talep edildi.
 
AVRUPA KONSEYİ’NE 6’NCI BİLDİRİM
 
Avukatlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Abdullah Öcalan hakkında 18 Mart 2014 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili verdiği “ihlal” kararının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne, ihlal kararı gereğinin Türkiye tarafından yerine getirilmemesi üzerine 2023 yılının Ocak ayında bir kez daha bildirimde bulundu. Avukatlar daha öncede 5 kez  bildirimde bulunmuştu.
 
ADALET BAKANLIĞINA AÇIK MEKTUP
 
14 Mart 2023 tarihinde ise, avukatlar Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a açık mektup gönderdi. Mektupta, Abdullah Öcalan’ın “hukuk sistemi”nin dışında tanımsız bir alanda rehine statüsünde tutulduğunu belirterek, “Adalet Bakanı olarak sorumluluğunuzun farkında mısınız?” diye sordu.
 
İmralı’da haber alınamama haline karşı dünyanın dört bir yanından milyonların Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi 2023 yılına damgasını vurdu. 2023 yılının ilk günlerinde Veysi Taş ve Mehmet Akar’ın İmralı tecridini protesto etmek ve Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle bedenini ateşe vermesiyle başlayan eylemler, yıl boyunca dünyanın dört bir yanına yayılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyasıyla sürdürülüyor. Yıl boyunca Kürtler ve dostları dünyanın birçok yerinde Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorunun demokratik çözümü için ayaklandı. Neredeyse her gün Türkiye, Kurdistan ve Avrupa başta olmak üzere birçok yerde sayısız yürüyüş, açıklama, panel, konferans, çalıştay gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. 2023 yılında Abdullah Öcalan’a özgürlük talepli eylem ve etkinlikleri derledik. 
 
TECRİDE KARŞI BEDENİNİ ATEŞE VERDİ 
 
Mêrdîn’in Artuklu ilçesi Küçük Sanayi Sitesi’nde Veysi (Bubo) Taş (65), 12 Ocak’ta İmralı tecridini protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdi. Taş, ölmeden önce çektiği videoda Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için bedenini ateşe verdiğini açıkladı. Mehmet Akar da 16 Ocak’ta Amed Surları’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdi. 
 
SOSYALİSTLER TECRİDE KARŞI EYLEMDE 
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, tecrit ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı 16 Ocak’ta İzmir'de 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı.
 
ROJAVA’DA 2 MİLYON İMZA TOPLANDI 
 
Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi ile Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi-Suriye, İmralı tecridi ve haber alınamama haline karşı imza kampanyası başlattı. 2 milyonun üzerinde toplanan imza, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) gönderildi.
 
AVRUPA KONSEYİ’NDE 3 GÜNLÜK TECRİT EYLEMİ
 
23 Ocak 2023 tarihinde Abdullah Öcalan üzerindeki derinleştirilmiş tecride karşı Kürtler ve dostları Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa Konseyi (AK) Parlamento binası önünde 3 gün boyunca eylem gerçekleştirdi. Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) çağrısı üzerine parlamento binasında bir araya gelen Kürtler ve dostları, 3 gün boyunca tecridi protesto  etti.
 
ULUSLARARASI DELEGASYON TÜRKİYE’DE
 
Hukukçu, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan ve 7 farklı ülkeden 36 kişilik Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon, 25 Ocak’ta Türkiye’ye geldi. Heyet, 25 ile 27 Ocak tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve Amed’te başta Abdullah Öcalan’ın avukatları olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ile Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde “Çözüm için İmralı'ya yürüyoruz” şiarıyla Gemlik Yürüyüşü gerçekleştirilecekti. 6 Şubat’ta iki yoldan başlayacak olan yürüyüş, Mereş merkezi depremler nedeniyle ertelendi.
 
AP’DE ABDULLAH ÖCALAN POSTERİ
 
Uluslararası komplonun yıldönümü olan 15 Şubat’ta bir araya gelen Kürt gençleri, Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul Salonu’nda Abdullah Öcalan’ın posterini açarak, “Sabrımız kalmadı, Önder Apo’ya özgürlük” sloganı attı.
 
ATİNA’DA ÖZGÜRLÜK PANKARTI
 
“Öcalan’a Özgürlük” kampanyası kapsamında 23 Mart tarihinde  Atina’da Panathinaikos ile Barcelona arasında oynanan Euroleague basketbol maçında, “Öcalan’a Özgürlük” pankartı açıldı.
 
4 NİSAN’DA ÖZGÜRLÜK İÇİN AMARA’YA
 
Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da, dört bir yanda gerçekleştirilen kutlamalarla, İmralı tecridi protesto edildi, PKK Liderinin özgürlüğü talep edildi. Çeşitli yerlerde Abdullah Öcalan için fidan dikilirken, Hakkari’de sokaklara çıkan gençler Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep ederek, dilek fenerleri uçurdu. Yine dünyanın birçok yerinde 4 Nisan kutlamaları yapılırken, Türkiye’de DTK, TJA, DBP, HDP, MED TUHAD FED öncülüğünde “Özgürlük için Amara’ya” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirildi.
 
ALMANYA’DAN İMRALI’YA SELAM 
 
Almanya’nın Düsseldorf kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği ve Avrupa’daki Kurdistanlı Kurumlar Platformu, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle 15 Nisan’da yürüyüş düzenledi. Onbinlerin katıldığı yürüyüşte, “Öcalan’a özgürlük” pankartı eşliğinde, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Selam selam, İmralı’ya bin selam” sloganları yükseldi.
 
BEYRUT’TA ABDULLAH ÖCALAN ÇALIŞTAYI
 
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 13 Haziran’da Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve verilecek mücadeleye dair “Demokratik Ortadoğu-barışa giden yol için hep birlikte” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Lübnan Daimi Federal Kongresi, Newroz Kültür Derneği, Çok Kültürlü Doğu Platformu, Demokratia Novu Orao Seclorum ve RESILIENT BEIRUT iş birliğiyle düzenlenen çalıştaya, Lübnan, Irak, Tunus, Sudan, Filistin, Ürdün, Mısır, Güney Afrika, İran, Türkiye ve Kuzey ve Doğu Suriye’den çok sayıda hukukçu, siyasetçi ve akademisyen katıldı. Çalıştayda Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için birlik ve mücadele çağrısı yapıldı.
 
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE AVUKAT BAŞVURUSU
 
Kuzey ve Doğu Suriye'deki avukatlar, Abdullah Öcalan ile görüşmek talebiyle 9 Temmuz’da BM'ye yeni bir başvuru yaptı. CPT'nin sessizliğinin eleştirildiği başvuruda, "Türk devletinin bu insanlık ve yasadışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz” denildi.
 
AVRUPA KENTLERİNDE GENÇLER AYAKTA
 
Kürt Gençlik Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger-TCŞ) ve Mücadeleci Genç Kadınlar (Jinên Ciwan ên Têkoşer-TekoJIN), Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde 29 Temmuz’da yürüyüşler gerçekleştirdi. 
 
ÖZGÜRLÜK SENDİKAL’DAN ‘ACİL’ ÇAĞRI 
 
Uluslararası alanda “Öcalan için Özgürlük Sendikal Kampanyası” adı altında faaliyet gösteren sendikaların temsilcileri, Abdullah Öcalan üzerinde 24 yıldır sürdürülen ağırlaştırılmış tecride dair 26 Temmuz’da Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Acil çağrı” başlıklı açıklama yaptı.
 
İTALYA’DA ‘UMUT ZAMANI’ ETKİNLİĞİ 
 
İtalya’nın Brescia kentinde 31 yıldır düzenli olarak Radio Onda d’urto tarafında organize edilen ve 18 gün süren etkinlikte bu yıl bir ilk yaşandı. 21 Ağustos tarihli etkinlikte, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürtlerin bağımsızlık hakkının savunulması için özel bir gün ayrıldı. Radio Onda d’urta ile İtalya Kurdistan enformasyon bürosu tarafında organize edilen “Umut Zamanı” adlı etkinlik, Brescia kentinin Buffolora kasabasında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
 
ÖZGÜRLÜK YOLCULUĞU
 
Kurdistanlı ve enternasyonalist gençler, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için “Rêwîtiya Azadiyê” (Özgürlük Yolculuğu) eylemini, 3-8 Eylül’de Almanya’nın Dortmund ve Köln kentleri arasında gerçekleştirdi.
 
BEYAZ KİLİSE’DE SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ
 
Fransa’nın başkenti Paris’te Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla Kurdistanlılar ve dostlarının katılımıyla 23 Eylül’de Beyaz Kilise’de (Sacré Coeur) sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi. Beyaz Kilise merdivenlerinde bir araya gelen kitle, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Fransızca “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankartlarla oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
ULUSLARARASI KOMPLO LANETLENDİ
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılması, 25’inci yılında başta İstanbul ve Amed’de yapılan kitlesel açıklamalar olmak üzere dünyanın birçok yerinde sokaklara çıkan halklar tarafından lanetlendi. 
 
KÜRESEL ÇAPTA ‘ÖZGÜRLÜK’ KAMPANYASI 
 
Kürtler ve dostları, 9 Ekim uluslararası komplodan bir gün sonra 10 Ekim’de Avrupa’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” şiarıyla 74 merkezde yaptıkları açıklamayla yeni bir kampanya başlattı. Küresel düzeyde yapılan kampanya kapsamında Avrupa’da, Kurdistan’da ve Türkiye’de sayısız eylem ve etkinlik gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında Tamil örgütlerinden, Şengal’den, gençlik örgütlerinden, avukatlardan, kadınlardan, dünyadaki çeşitli aktivistlerden kampanyaya destek açıklamaları geldi.
 
Kampanya kapsamında yürüyüş, açıklama, panel, konferans, çalıştay başta olmak üzere bir dizi eylem ve etkinlik 100’ün üzerinde ülkede hala sürüyor.
 
78 İSİMDEN ‘BARIŞA ÇAĞRI’ DEKLARASYONU
 
İstanbul’da gazeteci, sanatçı, yazar, siyasetçi ve aydınların da aralarında bulunduğu 78 isim, 28 Ekim’de “Barışa Çağrı” deklarasyonu açıkladı. Deklarasyonda Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununun demokratik çözümü istendi.
 
172 KURULUŞTAN ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI
 
Amed’de sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de aralarında olduğu 172 kuruluş, 29 Ekim’de “Şimdiden geleceğe doğru özgürlük çağrısı” şiarıyla deklarasyon açıkladı.
 
DEM PARTİ’DEN GÖRÜŞME BAŞVURUSU
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile milletvekilleri, İmralı Adası’nda ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 
 
ABDULLAH ÖCALAN İÇİN İNSAN ZİNCİRİ
 
"Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyası kapsamında İsviçre’nin Luzern kentinde oluşturulan komite tarafından 3 Kasım’da insan zinciri eylemi gerçekleştirildi.
 
SİYASİ HAKLAR VE ABDULLAH ÖCALAN DAVASI
 
İtalya Parlamentosu’nda “Türkiye'de Siyasi Haklar ve Abdullah Öcalan Davası” başlığıyla 8 Kasım’da düzenlenen basın toplantısında, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması için İtalya’nın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi istendi.
 
DÖRT BİR YANDAN GEMLİK’E YÜRÜYÜŞ 
 
Colemêrg’ten Edirne’ye on binlerin katılımıyla İstanbul ve Amed’de 18-19 Kasım tarihlerinde Gemlik yürüyüşü düzenlendi. 18 Kasım’da Amed’deki yürüyüşe Kurdistan kentleri katılırken, 19 Kasım’da Ege ve İç Anadolu bölgesinin de katılım sağladığı Marmara kolu tüm engellemelere rağmen Gemlik’e yürüyerek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti, Kürt sorununda demokratik çözümün sağlanmasını istedi. 
 
BİNLERCE TUTSAK AÇLIK GREVİNDE
 
“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında 104 cezaevinde bulunan binlerce tutsak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle 27 Kasım’da açlık grevi eylemi başlattı. Tutsakların eylemine destek olmak amacıyla tutsak yakınları tarafından da birçok kentte Adalet Nöbeti eylemi başlatıldı.
 
İHD İMRALI’YA GİTMEK İÇİN BAŞVURDU
 
İnsan Hakları Derneği (İHD), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na heyet göndermek talebiyle 29 Kasım’da Adalet Bakanlığı’na başvurdu.
 
ULUSLARARASI KADIN DELEGASYONU TÜRKİYE’DE
 
Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden aralarında hukukçu, parlamenter, ekolojist ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 7 kişilik Uluslararası Kadın Delegasyonu, 9 Aralık’ta Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Abdullah Öcalan’ın avukatlarını da ziyaret eden heyet, İmralı’daki haber alınamama halini ve tecride dair raporunu CPT, BM, Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlara sunacak.
 
ABDULLAH ÖCALAN KİTAPLARINI OKUMA GÜNÜ
 
“Küresel Öcalan Kitapları Okuma Günü (Global Ocalan Books Day)” adıyla 160 merkezde 10 Aralık’ta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuma günleri düzenlendi. Okuma günlerine Filozof Slavoj Zizek te katıldı. Abdullah Öcalan’ın paradigmasını ve düşüncelerini yaymayı amaçlayan bu etkinlik birçok merkezde sürüyor.
 
Yarın: Kadın
 
MA / Diren Yurtsever
 

Diğer başlıklar

07:49 İzmir ve Manisa'da 12 tutuklama
17/05/2024
23:24 Köln'de Kobanê Davası tutsaklarıyla dayanışma mitingi
21:20 30 yıllık tutsak İlhan tahliye edildi
21:06 Gök ve Dinç’in davasında karar çıkmadı
20:06 Kobanê’den mesaj: Kobanê Davası tutukluları onurumuzdur
19:34 Savcılıktan Kobanê Davası'ndaki beraat ve tahliyelere itiraz
17:57 ‘Emine Şenyaşar yargılanıyor, katliamı yapanlar yargılanmıyor’
17:40 Mêrdin Kitap Festivali’nde Aram Yayınevi’ne yoğun ilgi
17:16 Antalya ve Hatay’da 9 kişi serbest bırakıldı
17:02 Dêrsim’de halk konserine valilik yasağı
16:28 Hemşire Bilgin şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
16:04 Colemêrg’te 6 kişi daha tutuklandı
16:01 Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 8 ayda 3 kez yemek ücretine zam
15:59 3 kentte 'Tecride son ver' eylemi
15:57 Bakanlıktan Karaburun'da 41 yeni RES onayı
15:52 Belediyeye gelen para maaşlara yetmedi
15:42 Curnê Reş’te 12 mahallede seçim çalışması: Yüksek farkla kazanacağız
15:32 Çorum'da iki kadın katledildi
14:24 Şehba’nın Til Mediq köyüne saldırı
14:20 Kışanak Amed'te: Kobanê vicdan meselesiydi, vicdan kazanacak
14:16 Kobanê Davası kararları protesto ediliyor
14:13 Sêrt kayyımın tahsis ve devir işlemleri iptal edildi
14:06 Wan sokakları: Kararı mahkeme değil, iktidar verdi
13:56 Adalet Bakanı Tunç'tan Kobanê Davası açıklaması
13:55 Ege cezaevlerinde 1 yılda 934 hak ihlali
13:43 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun' talebi
13:34 30 yıllık tutsağın tahliyesi ikinci kez engellendi
13:29 Curnê Reş seçmenlerine mektup: 2 Haziran'da zafer halayına duralım
13:27 Mêrdîn 1’inci Kitap Festivali başladı
13:07 Hukukçular: Düzmece yargılamayla verilen cezaları tanımıyoruz
12:00 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:52 Kobanê Davası dünya basınında
11:26 İfadeye çağrılan Akıl ve Çağlı gözaltına alındı
11:14 Erdoğan'ın affettiği Çetin Doğan tahliye edildi
11:06 DEM Parti 3 kentte Kobanê Davası kararlarını protesto edecek
11:05 TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı
11:00 2 kişiyi öldüren AKP’linin babasına Erdoğan affı!
10:47 Yüksekdağ'dan ilk mesaj: Kimsenin yüzü düşmesin, diz çöktüremediler
10:32 Kobanê Davası avukatı Aydın: Börü'nün ölümü algı için kullanıldı
10:06 Wan'da 21 kişi tutuklandı
09:51 Hukukçular: İktidar yargıyı suç aleti olarak kullandı
09:44 Müfredat tepkisi: Çocuklarımız AKP’nin şekillendirici hamuru değil!
09:26 Eren Keskin: Bu intikamcı bir karardır
09:11 Alıkonulan Ahmet'ten 206 gündür haber yok
09:10 Tutsaklar telefon ve aile görüşlerine çıkmıyor
09:08 Çocuk emeği üzerinden milyonlarca liralık ciro
09:06 Şüpheli şekilde ölü bulunan Koç’un babası: Kızım öldürüldü
09:04 Çakmak: İmralı’ya gitmek için yeni bir başvuru yapacağız
09:03 Barış Anneleri 'özgürlük' talebinde kararlı
09:00 17 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:50 Kobanê Davası'nda hangi siyasetçiye kaç yıl ceza verildi?
08:07 Erdoğan'dan 28 Şubat hükümlülerine af
01:18 15 barodan Kobanê Davası açıklaması
01:10 Tuncel: Cezaevlerinde İmralı tecridine karşı verilen mücadeleyi anlamlandıralım
01:03 Amor ve Sjöstedt’den Kobanê Davası kararına tepki
16/05/2024
23:19 Tahliye edilen siyasetçi kadınlar: Mücadele sürecek
22:48 Êlih ve Wan’da Kürt Dili Bayramı etkinlikleri
22:33 Amed ve Adana’da yürüyüş
22:19 Bedlîs’te 6 kişi tutuklandı
21:40 Tahliye olan Kışanak: Barışa ihtiyacımız var
21:16 Korucu saldırısında 6 yurttaş yaralandı
21:00 Hüseyin Deniz Öykü Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu
20:28 Kobanê Davası kararına karşı ortak mücadele çağrısı
19:46 Kobanê Davası kararına tepki yağdı
19:36 Avrupa Parlamentosu Sol Grubu: Türkiye’de IŞİD karşıtı protestolar suç sayılıyor
19:28 Emine Şenyaşar’ı takip eden basın ve danışmana polis engeli
19:09 Birçok kentte Kobanê Davası protestosu: Boyun eğmeyeceğiz
17:52 Peri’de seçim çalışmalarının startı verildi
17:43 Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldı
17:27 Hatimoğulları: Cuntaya rahmet okutacak bir karar
Bakırhan: Cezaları tanımıyoruz
17:18 MUÇEP : ÇED raporları kopyala-yapıştır hazırlanıyor
17:04 TJA: Kobanê Davası kararını tanımıyoruz
16:55 Önder’den Kobanê kararı yorumu: AKP’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir
16:49 Meclis'te Kobanê Davası protestosu
16:44 Ahmet Türk'ten ilk açıklama: Mücadele etmeye devam edeceğiz
16:26 DEM Parti Kobanê Davası ardından olağanüstü toplanıyor
16:08 DEM Parti’den Kobanê kararına ilk tepki: Kumpaslarınızı çökerteceğiz
16:02 Seçim çalışmaları 3 koldan sürüyor: Curnê Reş bizim
15:31 Karar duruşmasını takip eden siyasetçiler: Kobanê Devrimi mahkum edilmek isteniyor
15:16 Kobanê Davası'nda siyasetçilere ceza yağdı
15:01 Dêrsim'deki maden projelerine karşı 'ortak mücadele' çağrısı
14:49 BES: 'Kamuda tasarruf' paketiyle fatura halka kesildi
14:48 Eylemcinin listesinde adı bulunduğu iddia edilen gazeteciler ifade verdi
14:47 Wan’daki gözaltı ve tutuklamalara tepki: İntikam operasyonu
14:22 Yemek ücretleri ödenmeyen memurlardan yemekli protesto
14:14 Tehdit alan kadın şikayetine rağmen korunmadı
13:55 Kobanê Davası için çağrı: Ülkenin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir
13:36 30 yıllık tutsak Yavuz tahliye oldu
12:34 Cannes Film Festivali sinema emekçilerinin eylemiyle başladı
12:24 Tutsak kadınlar: Öcalan’ın özgürlük koşullarının sağlanması için duruşmaya katılmıyoruz
12:08 TFF kadın hakemi hamile olduğu için FIFA listesinden çıkardı
11:49 Kobanê Davası: Duruşmaya ara verildi
11:32 Asrın Hukuk Bürosu’ndan İmralı’ya gitmek için başvuru
11:30 İran'da 2 tutsak kadın açlık grevine başladı
11:19 Kobanê Davası'nda karar duruşması başladı
10:25 Bakırhan: Ders alınıp alınmadığını göreceğiz
Hatimoğulları: Bu dava Türkiye için bir yol ayrımıdır
09:44 Alıkonulan gazeteciden 205 gündür haber yok
09:42 4 ilde 68 gözaltı
09:41 Tutsaklar 'özgürlük' eyleminde
09:40 DAİŞ saldırısında 1 Irak askeri hayatını kaybetti
09:16 Sêrtli yurttaşlar: İnsan dilini konuşmadığı yerde yok olur
09:10 Kürtçeye 10 kontenjana tepki: Seçmeli değil, anadilde eğitim olmalı
09:06 Jîn Art’tan büyük konsere çağrı
09:06 Ekolojide antikapitalist bir mücadele: Polen Ekoloji Enstitüsü
09:05 'Mardin Bienali'ne alternatif oldular
09:02 Tetwan'da her hafta kültür ve sanat atölyesi düzenlenecek
09:02 Cezaevinde şüpheli ölüm: Oğlumun intihar ettiğine inanmıyorum
09:01 Mevsimlik işçilerin zorlu geçim mesaisi başladı
09:00 16 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:58 Kobanê Davası'nda bugün karar bekleniyor
08:43 AYM kararına uymayan isim Yargıtay Başsavcılığına atandı
08:39 Meteoroloji’den sağanak yağış ve toz taşınımı uyarısı
07:52 Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 gözaltı daha
00:05 Sinn Féin milletvekili: Abdullah Öcalan serbest bırakılmalıdır
15/05/2024
23:18 İran’da 14 yıllık bir tutsak idam edildi
22:19 Enkazdaki elektrik kablosuna basan çocuk hayatını kaybetti
20:56 Wan ve Bedlîs’te 13 kişi tutuklandı
20:47 Kürt Dili Bayramı panelleri: Asimilasyona karşı Kürtçe konuş
20:28 Bakırhan: Kürtler asimilasyona karşı mücadeleyi sürdürecek
20:05 Kürt Dili Bayramı etkinliklerle kutlandı
19:32 İHD’den Soma açıklaması: Sorumlular hesap verene kadar mücadele sürecek
19:10 KHK eyleminde öğretmen atamalarında mülakata tepki
19:02 Curnê Reş’te seçim çalışmaları: Tekrar kazanacağız
18:54 BES Mêrdîn Şubesi: Tasarrufu zengin ettiklerinizden yapın
18:04 Emine Şenyaşar 104 gündür bakanlık önünde: İktidar bu sesi duymuyor
17:59 Gözaltılar protesto edildi: Birlikte mücadele edeceğiz
17:08 Ankara'da 4 polis gözaltına alındı
17:07 Bakan ile görüşmeleri engellenen Barış Anneleri: Adalet istiyoruz
17:05 DEM Parti Sêrt Gençlik Meclisi’nden motivasyon maçı
17:00 AKP’lilerden Kürtçe tahammülsüzlüğü
16:46 Slovakya Başbakanı Fico'ya saldırı
16:31 1 Mayıs gerekçesiyle tutuklanan 2 kişiye tahliye
16:28 Eğitim Sen'den ortak mücadele çağrısı
15:45 Kobanê Davası için çağrı: Sahip çıkmamak suçtur
15:42 TJA’dan Gök ve Dinç’in davasına ilişkin açıklama
15:35 İzmir'de gözaltında çıplak arama
15:31 Efrîn’deki ‘Türkleştirme politikası’ Fidan’a soruldu
15:24 Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Konak ifade verdi
15:17 Kayyımı olduğu belediyeden kaymakamlık için ofis malzemesi aldı
15:10 ‘Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz’
14:40 Birçok kentte 'Kürtçe eğitim ve resmi dil olsun' talebi
14:38 DEM Parti heyeti Avusturya’da
14:34 Taksim yasağı hakkında suç duyurusu
14:08 Yeni Yaşam 6'ncı yılını kutluyor
13:58 Kadınlardan Begit'e: Utançla anılmak istemiyorsan istifa et
13:52 Sağlıkçılardan 'vergide adalet' talebi
13:50 Bayraklı Belediyesi işçilerinden eylem
13:38 İzmir'de 10 yılda 13 bin 547 hektar ormanlık alan yandı
13:36 Makbule Sevinç davasında karar bozuldu ceza 15 yıla indirildi
13:27 Erdoğan: Oyunu yazanı çok iyi biliyoruz