Wan ve İstanbul'da anadil konulu panel

img

WAN – Wan Barosu’nda “Türkiye’de yaşayan diller” konulu panel düzenlendi. Burada konuşan Kürtçe Dil Bilimci Nazir Öcek, Kürtçe’nin Arapça ve Farsça dillerinden daha eski bir dil olduğunun altını çizdi.

Wan Barosu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Wan Şubesi, Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSİSA) ve İnsan Hakları Derneği (İHD)  Wan Şubesi tarafından “21Şubat Dünya Anadil Gününe” ilişkin ‘Türkiye’de yaşayan diller” konulu panel gerçekleştirildi. Panel Wan Barosu Tahir Elçi Salonu'nda düzenledi. Panelin moderatörlüğünü Mehmet Sena Sönmez yaparken, (Arap) Mimar Zakarya Mıldanoğlu, Kürtçe Dil Bilimci Nazir Öcek ve (Arap) Eğitimci Turgay Dabakoğlu konuşmacı olarak yer alırken, yüzlerce kişi ise katılım sağladı.

‘ERMENİCE EN ESKİ DİLLERDEN’

Panelde konuşan Zakarya Mıldanoğlu, Ermeni halkının tarihi ve diline ilişkin bilgiler verdi. Mıldanoğlu, “Ermenilerin 600 yıllık alfabesinden bahsetmek istiyorum. Açıkçası Wan Barosunda bir gün bu konu hakkında konuşacağımı hiç düşünmedim. Bu salonun adı Tahir Elçi Salonudur. Tahir Elçi ve Hrant Dink arasına bir fark olduğunu düşünmüyorum. Ermeniler kendilerini Nuh'un torunları olduklarına söylerler ve inanırlar. Nuh'un büyük torunun Hay’dır. Yani yaşadıkları topraklara ‘hayasta’ diyorlar. Ermenilere göre Fırat’ın doğusu Anatolia’dır yani Anadolu’dur.  Ermeniler bu topraklarda doğup büyümüş ve yaşamışlardır. Ermeniler göre üç altın denizleri vardır. Ermenistan’da bulunan Sevan Gölü, Wan Gölü ve Umreye Gölü Ermeniler için çok kıymetlidir. Ermeni alfabesi işte bu üç gölü etrafından toplumsal kimliklerine bürünmüşlerdir. Ermeni alfabesi Muş’ta keşfedilmiş ve dünyaya yayılmıştır. Ermenilerin üç tane kutsalı vardır. Bunlar Ermeniler için olmazsa olmazdır. Ermenilerde kilise birinci değerdir. Kiliseler Ermenilerin yaşamında sadece ibadet yeri değildir Kiliseler. Bütün toplumsal sorunların tartışıldığı ve karara bağlandığı yerdir.  İkinci kutsal değerler ise okul ve eğitimdir. Ermeniler tarihte gittikleri her yerde okul açmışlardır. Üçüncü kutsallar ise matbaadır. Ermeniler milattan önce 405 yılında kendi alfabesini oluşturdular. İlk yaptıkları işi İncil kitabını Ermeniceye çevirisini yaptılar. Ermenice alfabesi 38 harften oluşuyor ve Avrupa Hint Ailesi dilleri arasındadır” diye konuştu.

‘KÜRTÇE ARAPÇA VE FARSÇADAN DAHA ESKİ BİR DİLDİR’

Daha sonra konuşan Kürt Dilbilimci Nazir Öcek, Kürt olmayan dil uzmanlarının Kürt diline yönelik sözlerini hatırlatarak, Ahmedê Xanê’nin “Mem û Zîn” kitabının içeriğine dair bilgileri paylaştı. Öcek, “Bugün Kürtçe’ye dair birçok dil bilimci ve uzman değerlendirmeler yapıyor. Prof Dr. Celal Şengül, ‘Kürtçe, Farsça ve Arapçada dillerinden daha eskidir. Tarihte belgelerde bu durumu net olarak ortaya çıkarıyor. Kürt dili bütün dillerin annesidir. Dünya halkları Kürtçe’ye her zaman saygı göstermeli’ ifadelerini kullanıyor. Yine Yazar Ebu Ela Mağdudi ise “Nuh’un dilini konuşan şu anda Kürtlerdir. Yani Kürtçe’dir. Belgelerde bu durumu kanıtlamıştır’ diyor. Mesela Prof Dr. Abdullah Zebayi, 2 yıl Kurdistan’da çalışmalar yapmış ve 1983 yılında Musul'da bir gazetede yazdığı köşe yazısında yine Kürtçeni en eski dil olduğunu söylemiştir.  Kürtler tarihten bu yana dillerine gelişmesi için ciddi mücadeleler vermişlerdir. Kürtçe için mücadele verenler den bir tanesi ise yazar Ahmedî Xane’dir. Ehmedê Xanê’nin üçüncü kitabı Mem û Zin’dir. Ehmedê Xanê Mem û Zin eserini bir aşk kitabı olarak ele alamamalıyız. Xanê Kürtlerin bir çok toplumsal sorununa değiniyor.”

TEKÇİLİK POLİTİKASINA TEPKİ

Daha sonra konuşan Arap Eğitimci Turgay Dabakoğlu, Türkiye’nin halen tekçilik politikasında ısrar ettiğini belirterek, bu durumun utanç verici olduğunu söyledi. Dabakoğlu, “Benim anadilim Arapçadır. Biz dil konusunda bir sorun yaşamıyoruz ama Kürtlerin dili asimilasyona uğratılmak isteniliyor. Kürtler özgürlüklerini elde edemeyen  Türkiye’de hiçbir dilde eğitim verileceğine inanmıyorum. Kürtler bir toplum ve dilleri Kürtçe’dir. Ülkenin meclisinde Kürtçe konuşulduğunda kayıtlara ‘X dil’ diye geçiyor ve Kürtlerin halen dilleri yasaklıdır.  Arapların bu konuda daha şanslılar. Ama ben Siirtliyim ve Arap bir ailenin çocuğuyum. İlkokula başladığımızda Kürtler gibi bize de daya atılarak Türkçe konuşmamız istenildi ve biz zaman Türkçe konuştuk ve Türk olduk. Kürtler bu duruma karşı direndi ve halen direnmeye devam ediyor. Bugün anadilde eğitim talep etmek utanç vericidir. Bir ülkede anadil hakkı ret ediliyorsa eğer orada sömürgeci ve asimilasyoncu bir politika işletiliyordur. Aslında aslı bu ülke ‘Türklük Sözleşmesiyle’ yönetiliyor. Devletin demokratikleşmemesi ve bireysel hak ve özgürlüklerinin olmaması sebebi altından yatan tekçilik politikasıdır.  Bugün Kürtlerin durumunu  herkesin hissetmesi gerekir. Dünya’da tek dil ile eğitim yapan tek ülke Türkiye düşünebiliyor musunuz? Bu durumu birçok kötülüğe yol açıyor ya da önünü açıyor” diye konuştu.

Panel soru cevap bölümüyle son erdi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD), 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında bir panel gerçekleştirdi. Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında düzenlenen panelde Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî) Eşbaşkanı Remziye Alparslan, Yazar Pakrat Estukyan, Kürtçe-Zazaki Öğretmeni Mutlu Can ve Araştırmacı-Yazar Hüseyin Ayrılmaz konuşmacı olarak yer aldı.

Tek oturumun olarak gerçekleşen panelini Moderatörlüğünü Cumartesi Anneleri/İnsanlarından Hanım Tosun yaptı. Açılış konuşmasını yapan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Anadilin hem bireysel hem de kolektif bir hak olduğunu hepimiz biliyoruz. Anadile yönelik kısıtlamaların özellikle asimilasyon ve tekçi politikalarla yönetme eğiliminde olan devletlerin bir pratiği olarak anadilin her zaman baskılandığını ve yasaklandığı bir ülkede bulunuyoruz ve burasıda Türkiyedir. Bu tekçi politikalar ile sadece Türkçenin konuşulduğu Türkçenin dışında dillere hayat hakkı tanımadığı bir coğrafya burası. Bizlerde bu tek politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye belirtti.

‘ANADİLİMİMİZ ANA SÜTÜMÜZ KADAR HELALDİR’

Söz alan Yazar Pakrat Estukayan, “Hepimizin birçok dili öğrenmeye çaba gösteriyoruz, fakat yanı başımızda konuşulan dillere duyarsız ve sağır oluyoruz. Bunu içinde farklı bir bilinç yaratmak lazım.  Dünyada egemen bilinç ve bakış açısı var. Çok izlenen televizyon kanallarında şunu söylüyorlardı. ‘Herkes anadiliyle konuşursa bu ülke bölünür’ herkesin zorla tek dil ile konuşulması isteniyor. Ülkemize baktığımızda yüzyıl öncesine bunun mantığını net bir şekilde görüyoruz. Türkiye cumhuriyeti Osmanlının restelermiş halidir. Bu siyasetle bir Türkiye devleti kurulma hedeflendi, bunu kuruluşunda ise bir ulus devlet hesabına girdiler. Ulus devletin en önemli ulusu Türk ulusu ve onun dili Türkçe olacaktı. Bunun dışında kalan her şeyi yok etmeyi planlandı. Bizim anadilimiz ana sütümüz kadar helaldir ve bu yönde mücadele edenleri selamlıyorum” diye konuştu.

‘HERKESİN ÖZGÜRCE YAŞADIĞI DÜNYA ZOR DEĞİL’

Daha sonra söz alan Remziye Alparslan, “Siyasetin inşa etiği şey insanlarda hem psikolojik baskı ve kırılması gereken zor şeyler getirdi. Biz isterdik her dil kendi doğası içinde yaşasın. İnsanlar iletişime geçiyorlar kaynaklanıyor sürekli dönüşüm geçiren mekanizmalardır. Bunlar keşke doğalında olsaydı dilde katı yasakların kalktığı herkesin özgürce yaşadığı bir dünya çok zor değil. Maalesef öyle olmadı katı yasaklarla geldiğimiz nokta dillerin çoğunun yasaklandığı, uzuvlarının yitirdiği, yada çok zayıfladığı bir ülke haline geldik” dedi.

‘DİL MİLLİ KİMLİĞİN ÇİMENTOSUDUR’

Söz alan Öğretmen Mutlu Can da, “Devletlerin tek tipçi ulus devlet bu mantıkla yola çıkan devletlerin temel hedefi tek tip ve milli inşasıdır. Cumhuriyet başta Kürtçe olmak üzere bütün dilleri balta gibi kesti. Biz dilleri birer otantik değer olarak görürsek doğru yerde durmuyoruz demektir. Bir dil konuşmacı için bir şereftir ve onun onurudur. Bir dil atalarından kalan mirastır gelecek kuşaklara dayatması gereken temel değerdir” ifadelerini kullandı.

Panel, katılan yurttaşların sohbetleri ile son buldu.

AMED’DE DENGBEJ GECESİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) öncülüğünde 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Amed Şehir Tiyatrosu’nda dengbêj gecesi gerçekleştirildi. “Perwerdehiya bi zimanê zikmakî mafê hemû gelan e” pankartının asıldığı geceye çok sayıda kişi katıldı. Kadınlarda ulusal kıyafetleri ile gecede yerini aldı.

Gecede yapılan konuşmalarda, Kürtçeye yönelik baskılara dikkat çekilerek bütün engellemelere rağmen Kürtçenin konuşulmaya ve savunulmaya devam edileceğinin mesajı verildi.

Dengbêj Hediye Kalkan, Eylül Nazlıer, Dengbej Mukaddes,  Kürtçe stranlar seslendirdi.Dengbejlerin seslendirdiği stranlar dinleyiciler tarafından yoğun ilgi ilgi gördü.

WAN'DA DENGBEJ GECESİ

Akademiya Ziman (Dil Akademisi), Dünya Anadil Günü kapsamında Riya Armuşê (İpekyolu) mahallesinde dengbêjlik gecesi etkinliğini düzenledi. Etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Mehmet Kamaç'ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katılım gösterdi. 

Yoğun katılımın olduğu etkinlikte Dengbêj Taha, stran ve kılamlarıyla sahne aldı. Etkinliğe katılanlar stran ve kılamlarla halaya durdu. Ayrıca etkinlikte, şiir ve çîroklarda (hikaye) anlatıldı.

Diğer başlıklar

17:51 Gazetecilerin katledilmesi Ankara’da protesto edildi: Kameralarını yerde bırakmayacağız
17:19 Mêrdîn’de iş cinayeti
16:55 Amûdê ve Kobanê’den saldırılara tepki
16:25 Suriye Kadın Meclisi’nden 13 maddelik deklarasyon
15:22 Wernicke Korsakoff hastası tutsakların tahliyesi istendi
15:15 Gazetecilerin katledilmesine öfke: Hakikatleri duyurmayı sürdüreceğiz
15:03 Tişrîn Barajı çevresinde şiddetli çatışma
15:01 Hesekê'de 2 araca SİHA saldırısı: 3 kişi katledildi
15:00 Kadınlardan Nimet Tanrıkulu ile dayanışma eylemi
14:50 Maraş Katliamı anması: Yüzleşme çağrısı
14:49 Artuklu'da iş cinayeti
14:30 İhraç edilen emekçilerin işe iadesi istendi
14:07 Gazeteciler Qamişlo sınırında seslendi: Özgür Basın’ı susturamayacaksınız
14:04 Kayıp yakınları gazetecilerin katledilmesini kınadı
13:44 Sınırdaki direnişte katledilen gazeteciler anıldı
13:39 İsmail Bahçeci ve katledilen gazeteciler için adalet istendi
13:14 HPG: KDP bir timimize pusu kurarak ateş açtı
13:13 TMMOB Kadın Komisyonu: Rojava’daki kazanımları korumalıyız
12:49 Meslektaşlarının katledilmesini protesto eden gazetecilere gözaltı
12:47 Antalya Cezaevi’nde kitap ve özel eşyalara el konuldu
12:44 Rûbarok’ta ağaç kıyımı
12:22 RES’lere karşı eyleme çağrı
11:19 Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in cenazeleri için başvuru
10:46 Cezaevinde Türkçe dışında konuşmaya 'dilekçe' şartı getirildi
10:44 Patnos Cezaevi’nde kadın tutsaklar darp edildi
10:00 ‘Kalemleri yerde kalmayacak’
09:59 Türkiye 5 yılda 13 gazeteciyi katletti
09:22 ‘2024 yılı emeklilerin ölüm yılı oldu’
09:06 Yeni Yaşam Gazetesi’ne erişim engeli
09:04 Uluslararası PEN Başkanı Sönmez: Gazeteciler hakikatin peşinden koşarken katledildi
09:04 Besiciler: Et ithalatını durdurun, hayvancılığı destekleyin
09:03 Basın örgütleri: Gazetecilerin hedef alınması savaş suçudur
09:01 3. Dünya Savaşı'nın merkezi: Ortadoğu
09:00 21 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
08:56 ABD Kongresi'nde Türkiye’ye yaptırım hazırlığı
07:57 Çok sayıda kent için sağanak uyarısı
20/12/2024
23:37 Irak, DAİŞ konusunda uyardı!
23:03 Kolombiya Cumhurbaşkanı: Yeni bir soykırıma gidiliyor Kürt halkına sahip çıkalım
22:55 Washington, Şam’da geçici hükümetle görüştü
22:44 Almanya’da Noel pazarına saldırı
22:05 CPT: Türkiye, Federe Kürdistan Bölgesi’ni 13 kez bombaladı
21:47 14 barodan gazeteciler için çağrı: Sorumlular hakkında soruşturma başlatılsın
21:25 Kobanê sınırına tank sevkiyatı
21:20 Haber-Sen: Bilgin ve Daştan’ın hedef alınması savaş suçudur
21:11 Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
20:16 CPJ: Aracın üzerinde ‘basın’ yazmasına rağmen saldırı düzenlendi
20:05 Wan’da gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
20:01 Gözaltı sonrası yine bir araya geldiler: Hakikati susturamazsınız
19:29 Suruç Aileleri adalet istedi
19:06 ÖHD'den katledilen gazeteciler için çağrı: Adli ve idari süreç başlatılsın
18:27 IFJ: Gazetecilere yönelik saldırının sorumluları hesap versin
17:58 Êzidî gazeteciler: Hakikat bayrağı yerde kalmayacak
17:38 Gazeteci Daştan ve Bilgin'in ailelerine taziye ziyareti
17:31 Sağlık çalışanlarından ‘yönetmelik’ protestosu
17:26 KESK, DİSK, TTB ve TMMOB: Halk için bütçe istiyoruz
17:21 Emekliler: Suriye gündemiyle yoksulluğu örtemezsiniz
17:18 Gazetecilerin katledilmesi Dêrsim’de protesto edildi
16:48 Temelli: Demokratikleşmeye İmralı ile başlayın
16:40 ROJIN: Vahşetiniz hakikat takipçilerini korkutmuyor
16:34 Riha ve Amed Barosu gazetecilerin katledilmesini kınadı
16:16 Şêx Murşîd El-Xeznewî: Kürtler Şam’a tek ses gitmelidir
16:05 ‘Doktora işkence yapan polisler soruşturulsun’
15:49 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Rojava tehdit değil, istikrar ve barış bölgesidir
14:57 Kimyasal silah protestosu davası ertelendi
14:41 PEN International’dan gazetecilerin katledilmesine tepki
14:33 Wan’da açıklamaya polis saldırısı: 10’u gazeteci en az 39 gözaltı
14:30 Sınırda nöbet 8'inci gününde: Rojava'nın statüsünü tanıyın
14:22 BES Göç İdaresi'ni hak gasplarına son vermeye çağırdı
14:04 Qamişlo sınırında nöbet eylemi: Özgür Basın onurumuzdur
13:26 CFWIJ: Gazetecilerin hedef alınması savaş suçudur
13:20 DEM Parti: Gazetecilerin katledilmesini lanetliyoruz
13:06 Gazetecilerin katledilmesi protesto edildi: Kalemlerini yerde bırakmayacağız
13:05 Ailelerden İmralı için 2 ayrı başvuru
12:46 İhraç edilen eşbaşkana 'istifa et' çağrısı
12:13 Nazım'ın hakikat ısrarı
12:08 Kırklareli’nde tren minibüse çarptı
12:07 Bakırhan: Rojava'da SİHA kaldırarak mesele çözülmez
11:58 Gazetecilerin katledilmesine tepki yağdı: Hakikatin kalemi susturulamaz
11:57 Meral Danış Beştaş: Rojava’ya her saldırı çözüme set çekmektir
11:41 Qamişlo’dan seslendiler: Nazım ve Cihan’ın mücadelesi yerde kalmayacak
11:23 Sosyo Politik araştırması: İntiharlar artıyor, Sêrt ilk sırada
11:07 'Çözüm ve özgürlük' yürüyüşçülerinden Meclis'e çağrı: Sorumluluk alın
10:58 Şişli'de 3 katlı binada yangın
10:56 Özgür Basın’a saldırılar Meclis gündeminde: Hakikat susmayacak
10:55 ‘Gerçekleri susturamayacaklar’
10:54 İsviçreli parlamenterlerden Rojava çağrısı: Harekete geçin
10:07 Amed'de gazetecilerin katledilmesi protesto edilecek
09:52 Kadrajı hep halkın mücadelesine dönüktü
09:45 Kamerasıyla 'tarihi süreçlere' ışık tuttu
09:33 DFG: Katledilen gazetecilerden aldığımız güçle hakikati dile getireceğiz
09:28 Sanatçılardan Rojava'ya sahip çıkma çağrısı
09:24 Amed’de polis kitap avına çıktı
09:13 2024: Üçüncü Dünya Savaşı'nda yeni aşama
09:12 AYM'den Bozan Karayılan davasında 'ihlal' kararı
09:12 Eskişehir maden kıskacında: Tarım arazilerimiz yok olacak
09:11 Rojin Kabaiş dosyasında ATK'nin raporuna itiraz edilecek
09:10 Kriz spotçuları da vurdu: Cepten harcıyoruz
09:09 Emniyette işkence iddiası: Müdür darp etti, amir kayda aldı
09:08 Dêrsim'de kara mayın tehlikesi
09:07 'İzmir körfezindeki kirlilik sorunu siyasi malzeme ve ranta dönüştü'
09:07 Wan’daki yurttaşlardan fatura tepkisi: İktidar değişmeli
09:03 Botan'da 8 yıl sonra ilk Kürtçe tiyatro sahnesi kuruldu
09:00 20 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
08:34 Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin katledildi
19/12/2024
23:29 Saldırılara ‘Rojava Toplum Sözleşmesi’ ile tepki gösterdi
22:21 Enternasyonalistler AP oturumunu bastı: Türkiye’ye yaptırım istedi
22:11 ‘Rojava’daki gelişmeler ile Türkiye’de süreç birbirine göbekten bağlı’
22:03 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Kürt sorununun çözüm anahtarı Abdullah Öcalan'dır
21:17 Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri: Tecridin en somut hali İmralı’daki rejim
21:00 QSD: Meidan'da ki temizlik operasyonu tamamlandı
20:24 Hesekê'de çocuk hastanesi açıldı
20:21 ‘Barış çağrıcıları’nın çözüm talebine destekler sürüyor: Barış nefes almaktır
19:58 Azadiya Welat çalışanı tahliye edildi
19:55 Taybet Ana’nın oğlunun röportajını Meclis kürsüsünde okudu
19:38 Mazlum Abdi: Kobanê riskli bir durumda
19:24 30 yılın ardından tahliye edilen Öngüllü'ye ziyaret
19:19 Kürt Halk Birliği İnsiyatifi'nden 'birliği sağlama' çalıştayı
18:45 Gisele Pelicot'a tecavüz davasında 20 yıl hapis cezası
18:16 Meclis’e çatışmaları bitirmeye dair karar alma çağrısı
18:07 Türkiye Kobanê'nin köyünü bombaladı
17:51 DAİŞ, Suriye’de bir kişiyi katletti
17:42 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırı tepkisi: Mesele Kürt olunca zebani dost olur anlayışı
17:39 Giyadîn Belediyesi’nden tiyatro gösterimi
16:48 Tûşba’da kapalı semt pazarı açıldı
16:46 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Roboskî’yi İsrail uçakları mı bombaladı?
16:43 CHP’li Tanrıkulu’ndan Kobanê açıklaması: Kürtlerin ortak duygusudur
16:40 ‘YPG IŞİD'lileri tutarken, Türkiye neden serbest bırakıyor?’
16:39 Gazeteci Oruç’a verilen beraatın gerekçesi açıklandı
16:34 Aydeniz: Yüzyıl önceki Kürtler ile bugünkü Kürtler aynı değil
16:15 Türk-İş asgari ücret talebini açıkladı
15:53 Sanatçılar Qamişlo sınırında açıklama yaptı: Saldırıların karşısında duracağız
15:45 QSD’den çağrı: Kobanê’yi direniş kalesine dönüştürmeliyiz
15:24 DİSK Bakanlık önünden seslendi: Asgari ücretlinin 55 bin lirasına el konuldu
15:21 30 yıllık tutsak Taşlı’nın tahliyesi bir yıl ertelendi
14:56 Taybet İnan katledildiği sokakta anıldı
14:52 19 Aralık Katliamı yıldönümü: Tecrit ağırlaştı, cezaevlerinde hak ihlalleri arttı
14:49 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için yeni başvuru
14:19 Araştırma: Kürt sorunu diyalog ve müzakereyle çözülür
13:57 DEM Parti 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda katledilenleri andı
13:56 Aydınların Kürt sorununda çözüm çağrısına İzmir'den destek
13:36 'Kürt'ü yok sayan politikalarla Türkiye'de hangi iç barışı sağlayacaksınız?'
12:54 15 kişi yaşamını yitirmişti: Bilirkişiden 'Haziran ayında yıldırım düştü' iddiası
12:49 Hezex Belediye Eşbaşkanı ihraç edildi
12:15 Sakık’tan Hakan Fidan'a: Siz oradan gitmelisiniz
12:04 ‘Öcalan’ın misyonunu yerine getirmesi için koşullar sağlanmalı’
11:45 İzmir'de iş cinayeti
11:34 30 yıllık tutsağın annesinin cenazesine katılmasına engel
11:34 DEM Parti Sözcüsü: Müsait zaman keyfilik göstergesidir, Öcalan’a giden yol açılmalı
11:17 Gümüşhane'de 10'uncu maden aramasına onay
10:41 ‘Demokratik Çözüm ve Özgürlük’ yürüyüşçülerinden Ankara çağrısı