Wan ve İstanbul'da anadil konulu panel

img

WAN – Wan Barosu’nda “Türkiye’de yaşayan diller” konulu panel düzenlendi. Burada konuşan Kürtçe Dil Bilimci Nazir Öcek, Kürtçe’nin Arapça ve Farsça dillerinden daha eski bir dil olduğunun altını çizdi.

Wan Barosu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Wan Şubesi, Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSİSA) ve İnsan Hakları Derneği (İHD)  Wan Şubesi tarafından “21Şubat Dünya Anadil Gününe” ilişkin ‘Türkiye’de yaşayan diller” konulu panel gerçekleştirildi. Panel Wan Barosu Tahir Elçi Salonu'nda düzenledi. Panelin moderatörlüğünü Mehmet Sena Sönmez yaparken, (Arap) Mimar Zakarya Mıldanoğlu, Kürtçe Dil Bilimci Nazir Öcek ve (Arap) Eğitimci Turgay Dabakoğlu konuşmacı olarak yer alırken, yüzlerce kişi ise katılım sağladı.

‘ERMENİCE EN ESKİ DİLLERDEN’

Panelde konuşan Zakarya Mıldanoğlu, Ermeni halkının tarihi ve diline ilişkin bilgiler verdi. Mıldanoğlu, “Ermenilerin 600 yıllık alfabesinden bahsetmek istiyorum. Açıkçası Wan Barosunda bir gün bu konu hakkında konuşacağımı hiç düşünmedim. Bu salonun adı Tahir Elçi Salonudur. Tahir Elçi ve Hrant Dink arasına bir fark olduğunu düşünmüyorum. Ermeniler kendilerini Nuh'un torunları olduklarına söylerler ve inanırlar. Nuh'un büyük torunun Hay’dır. Yani yaşadıkları topraklara ‘hayasta’ diyorlar. Ermenilere göre Fırat’ın doğusu Anatolia’dır yani Anadolu’dur.  Ermeniler bu topraklarda doğup büyümüş ve yaşamışlardır. Ermeniler göre üç altın denizleri vardır. Ermenistan’da bulunan Sevan Gölü, Wan Gölü ve Umreye Gölü Ermeniler için çok kıymetlidir. Ermeni alfabesi işte bu üç gölü etrafından toplumsal kimliklerine bürünmüşlerdir. Ermeni alfabesi Muş’ta keşfedilmiş ve dünyaya yayılmıştır. Ermenilerin üç tane kutsalı vardır. Bunlar Ermeniler için olmazsa olmazdır. Ermenilerde kilise birinci değerdir. Kiliseler Ermenilerin yaşamında sadece ibadet yeri değildir Kiliseler. Bütün toplumsal sorunların tartışıldığı ve karara bağlandığı yerdir.  İkinci kutsal değerler ise okul ve eğitimdir. Ermeniler tarihte gittikleri her yerde okul açmışlardır. Üçüncü kutsallar ise matbaadır. Ermeniler milattan önce 405 yılında kendi alfabesini oluşturdular. İlk yaptıkları işi İncil kitabını Ermeniceye çevirisini yaptılar. Ermenice alfabesi 38 harften oluşuyor ve Avrupa Hint Ailesi dilleri arasındadır” diye konuştu.

‘KÜRTÇE ARAPÇA VE FARSÇADAN DAHA ESKİ BİR DİLDİR’

Daha sonra konuşan Kürt Dilbilimci Nazir Öcek, Kürt olmayan dil uzmanlarının Kürt diline yönelik sözlerini hatırlatarak, Ahmedê Xanê’nin “Mem û Zîn” kitabının içeriğine dair bilgileri paylaştı. Öcek, “Bugün Kürtçe’ye dair birçok dil bilimci ve uzman değerlendirmeler yapıyor. Prof Dr. Celal Şengül, ‘Kürtçe, Farsça ve Arapçada dillerinden daha eskidir. Tarihte belgelerde bu durumu net olarak ortaya çıkarıyor. Kürt dili bütün dillerin annesidir. Dünya halkları Kürtçe’ye her zaman saygı göstermeli’ ifadelerini kullanıyor. Yine Yazar Ebu Ela Mağdudi ise “Nuh’un dilini konuşan şu anda Kürtlerdir. Yani Kürtçe’dir. Belgelerde bu durumu kanıtlamıştır’ diyor. Mesela Prof Dr. Abdullah Zebayi, 2 yıl Kurdistan’da çalışmalar yapmış ve 1983 yılında Musul'da bir gazetede yazdığı köşe yazısında yine Kürtçeni en eski dil olduğunu söylemiştir.  Kürtler tarihten bu yana dillerine gelişmesi için ciddi mücadeleler vermişlerdir. Kürtçe için mücadele verenler den bir tanesi ise yazar Ahmedî Xane’dir. Ehmedê Xanê’nin üçüncü kitabı Mem û Zin’dir. Ehmedê Xanê Mem û Zin eserini bir aşk kitabı olarak ele alamamalıyız. Xanê Kürtlerin bir çok toplumsal sorununa değiniyor.”

TEKÇİLİK POLİTİKASINA TEPKİ

Daha sonra konuşan Arap Eğitimci Turgay Dabakoğlu, Türkiye’nin halen tekçilik politikasında ısrar ettiğini belirterek, bu durumun utanç verici olduğunu söyledi. Dabakoğlu, “Benim anadilim Arapçadır. Biz dil konusunda bir sorun yaşamıyoruz ama Kürtlerin dili asimilasyona uğratılmak isteniliyor. Kürtler özgürlüklerini elde edemeyen  Türkiye’de hiçbir dilde eğitim verileceğine inanmıyorum. Kürtler bir toplum ve dilleri Kürtçe’dir. Ülkenin meclisinde Kürtçe konuşulduğunda kayıtlara ‘X dil’ diye geçiyor ve Kürtlerin halen dilleri yasaklıdır.  Arapların bu konuda daha şanslılar. Ama ben Siirtliyim ve Arap bir ailenin çocuğuyum. İlkokula başladığımızda Kürtler gibi bize de daya atılarak Türkçe konuşmamız istenildi ve biz zaman Türkçe konuştuk ve Türk olduk. Kürtler bu duruma karşı direndi ve halen direnmeye devam ediyor. Bugün anadilde eğitim talep etmek utanç vericidir. Bir ülkede anadil hakkı ret ediliyorsa eğer orada sömürgeci ve asimilasyoncu bir politika işletiliyordur. Aslında aslı bu ülke ‘Türklük Sözleşmesiyle’ yönetiliyor. Devletin demokratikleşmemesi ve bireysel hak ve özgürlüklerinin olmaması sebebi altından yatan tekçilik politikasıdır.  Bugün Kürtlerin durumunu  herkesin hissetmesi gerekir. Dünya’da tek dil ile eğitim yapan tek ülke Türkiye düşünebiliyor musunuz? Bu durumu birçok kötülüğe yol açıyor ya da önünü açıyor” diye konuştu.

Panel soru cevap bölümüyle son erdi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD), 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında bir panel gerçekleştirdi. Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında düzenlenen panelde Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî) Eşbaşkanı Remziye Alparslan, Yazar Pakrat Estukyan, Kürtçe-Zazaki Öğretmeni Mutlu Can ve Araştırmacı-Yazar Hüseyin Ayrılmaz konuşmacı olarak yer aldı.

Tek oturumun olarak gerçekleşen panelini Moderatörlüğünü Cumartesi Anneleri/İnsanlarından Hanım Tosun yaptı. Açılış konuşmasını yapan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Anadilin hem bireysel hem de kolektif bir hak olduğunu hepimiz biliyoruz. Anadile yönelik kısıtlamaların özellikle asimilasyon ve tekçi politikalarla yönetme eğiliminde olan devletlerin bir pratiği olarak anadilin her zaman baskılandığını ve yasaklandığı bir ülkede bulunuyoruz ve burasıda Türkiyedir. Bu tekçi politikalar ile sadece Türkçenin konuşulduğu Türkçenin dışında dillere hayat hakkı tanımadığı bir coğrafya burası. Bizlerde bu tek politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye belirtti.

‘ANADİLİMİMİZ ANA SÜTÜMÜZ KADAR HELALDİR’

Söz alan Yazar Pakrat Estukayan, “Hepimizin birçok dili öğrenmeye çaba gösteriyoruz, fakat yanı başımızda konuşulan dillere duyarsız ve sağır oluyoruz. Bunu içinde farklı bir bilinç yaratmak lazım.  Dünyada egemen bilinç ve bakış açısı var. Çok izlenen televizyon kanallarında şunu söylüyorlardı. ‘Herkes anadiliyle konuşursa bu ülke bölünür’ herkesin zorla tek dil ile konuşulması isteniyor. Ülkemize baktığımızda yüzyıl öncesine bunun mantığını net bir şekilde görüyoruz. Türkiye cumhuriyeti Osmanlının restelermiş halidir. Bu siyasetle bir Türkiye devleti kurulma hedeflendi, bunu kuruluşunda ise bir ulus devlet hesabına girdiler. Ulus devletin en önemli ulusu Türk ulusu ve onun dili Türkçe olacaktı. Bunun dışında kalan her şeyi yok etmeyi planlandı. Bizim anadilimiz ana sütümüz kadar helaldir ve bu yönde mücadele edenleri selamlıyorum” diye konuştu.

‘HERKESİN ÖZGÜRCE YAŞADIĞI DÜNYA ZOR DEĞİL’

Daha sonra söz alan Remziye Alparslan, “Siyasetin inşa etiği şey insanlarda hem psikolojik baskı ve kırılması gereken zor şeyler getirdi. Biz isterdik her dil kendi doğası içinde yaşasın. İnsanlar iletişime geçiyorlar kaynaklanıyor sürekli dönüşüm geçiren mekanizmalardır. Bunlar keşke doğalında olsaydı dilde katı yasakların kalktığı herkesin özgürce yaşadığı bir dünya çok zor değil. Maalesef öyle olmadı katı yasaklarla geldiğimiz nokta dillerin çoğunun yasaklandığı, uzuvlarının yitirdiği, yada çok zayıfladığı bir ülke haline geldik” dedi.

‘DİL MİLLİ KİMLİĞİN ÇİMENTOSUDUR’

Söz alan Öğretmen Mutlu Can da, “Devletlerin tek tipçi ulus devlet bu mantıkla yola çıkan devletlerin temel hedefi tek tip ve milli inşasıdır. Cumhuriyet başta Kürtçe olmak üzere bütün dilleri balta gibi kesti. Biz dilleri birer otantik değer olarak görürsek doğru yerde durmuyoruz demektir. Bir dil konuşmacı için bir şereftir ve onun onurudur. Bir dil atalarından kalan mirastır gelecek kuşaklara dayatması gereken temel değerdir” ifadelerini kullandı.

Panel, katılan yurttaşların sohbetleri ile son buldu.

AMED’DE DENGBEJ GECESİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) öncülüğünde 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Amed Şehir Tiyatrosu’nda dengbêj gecesi gerçekleştirildi. “Perwerdehiya bi zimanê zikmakî mafê hemû gelan e” pankartının asıldığı geceye çok sayıda kişi katıldı. Kadınlarda ulusal kıyafetleri ile gecede yerini aldı.

Gecede yapılan konuşmalarda, Kürtçeye yönelik baskılara dikkat çekilerek bütün engellemelere rağmen Kürtçenin konuşulmaya ve savunulmaya devam edileceğinin mesajı verildi.

Dengbêj Hediye Kalkan, Eylül Nazlıer, Dengbej Mukaddes,  Kürtçe stranlar seslendirdi.Dengbejlerin seslendirdiği stranlar dinleyiciler tarafından yoğun ilgi ilgi gördü.

WAN'DA DENGBEJ GECESİ

Akademiya Ziman (Dil Akademisi), Dünya Anadil Günü kapsamında Riya Armuşê (İpekyolu) mahallesinde dengbêjlik gecesi etkinliğini düzenledi. Etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Mehmet Kamaç'ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katılım gösterdi. 

Yoğun katılımın olduğu etkinlikte Dengbêj Taha, stran ve kılamlarıyla sahne aldı. Etkinliğe katılanlar stran ve kılamlarla halaya durdu. Ayrıca etkinlikte, şiir ve çîroklarda (hikaye) anlatıldı.

Diğer başlıklar

18/09/2025
23:53 Arap aşiretleri: Öcalan'ın mektubu barış ve kardeşliğin çağrısıdır
23:25 BMGK'de Gazze'de acil ateşkes tasarısını ABD veto etti
22:35 Rusya'da 7.8 büyüklüğünde deprem
22:00 İBB'den Kobanê Davası açıklaması: İstinaftan vazgeçilecektir
21:53 Adnan Çelebi 31 yılın ardından tahliye edildi
21:27 Şam kırsalında 3 kişi öldü
21:24 BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen istifa ediyor
21:10 Özgür Özel: Kent uzlaşısı davası Türkiye için bir utançtır
19:46 32 yılın ardından tahliye olan Esin'e ziyaret
19:40 DEM Parti'li üyeler: Komisyondan çekilmedik, zehirli dile tepki gösterdik
19:17 Mûş İl Özel İdaresi'nden 'meclis üyelerinin taleplerini değerlendirmeyin' talimatı
18:52 Kobane Davası’ındaki beraat kararına itiraz: Et ve Süt Kurumu bin 500 liranın peşinde
18:38 Kadınlardan İmralı'ya mektup
18:34 MKG, Wan'da şube açtı
18:10 Barış Anneleri: Sürecin gereklilikleri yerine getirilmeli
18:07 Çanakkale'de orman yangını
18:03 DEM Parti Eş Genel Başkanları: Kent uzlaşısı suç değildir
17:45 Cizîr'de bir caddeye Sırrı Süreyya Önder ismi verildi
17:40 ‘Kent Uzlaşısı’ davası sonrası açıklama
17:16 DEM Parti, Çanakkale’de kadınlarla süreci konuştu
17:11 Kent Uzlaşısı davasında sadece bir tahliye çıktı
17:08 Komisyonun 11’inci toplantısı sona erdi: Koruculuk sistemi son bulmalı
16:58 Birçok kentte ‘Barış için imza’ kampanyası
16:48 Abdulbaki Esen’in taziyesine kitlesel ziyaret
16:33 Türkdoğan: Komite kararı beklentinin altında, ama Öcalan'ın siyasi kabulüdür
16:28 Komisyon'da Öcalan’a teşekkür ve hukuki güvence vurgusu
16:25 İsrail’in Gazze saldırıları sürüyor: 79 kişi katledildi
16:17 Asrın Hukuk Bürosu: Meclis acilen ‘umut hakkı’ kararını gündemine alarak yasallaştırmalı
16:12 Mêrdîn’de doktora saldırı protesto edildi
16:03 Fransa’da 100 binler alanlarda
16:02 Öcalan’ın mesajını alan Eyn İsalı kanaat önderleri: QSD’nin yanındayız
15:22 RTÜK'ten dijital platformlara ceza
15:16 Eren Keskin: Komite’nin verdiği süre çok uzun
15:01 Kurum temsilcilerinden AK Bakanlar Komitesi yorumu: Komisyon hızlı ve etkili adım atmalı
14:48 ABD, Suriye üzerine çalışan bazı diplomatlarını görevden aldı
14:43 Hizbullahçı dernekten komisyonda provokasyon: DEM Parti salonu terk etti
14:34 Komisyonun 11'inci toplantısı: Kürtlerin barış arayışı sadece silahların susması değildir
13:53 15 il için 'sarı kod' uyarısı
13:52 19 gazetecinin davası: 10 tanık dinlenmeyecek, yurt dışı yasağı kaldırılmadı
13:29 KESK’ten OVP ile dayatılan kölelik koşullarına karşı mücadele çağrısı
13:27 Bedirhanoğlu'ndan komisyona: Yerinden yönetim talep ediyorum
13:17 31 yılın ardından tahliye edildi
12:38 Barış Anneleri'nden konferans hazırlığı
11:56 Amed'deki 'umut hakkı' yürüyüşünde öne çıkan talepler
11:47 AK, Türkiye'yi Demirtaş'ı serbest bırakmaya çağırdı
11:19 Meclis komisyonunun 11’inci toplantısı başladı
11:01 AK'den 'umut hakkı' kararı: Türkiye’ye süre verdi, komisyona işaret etti
10:16 İddia: Müdür karanlık geçmişini perdelemek için tahliyeleri erteliyor
10:12 ‘Rant’ projeleri reddedilince DEM Parti’yi karaladılar
09:59 İşte Türkiye’nin 'statüsüz Kürt' diplomasi trafiğinin detayları
09:51 Wan’daki kayyımdan kışkırtıcı adım
09:35 Wan'dan haykırdılar: Öcalan'ın özgürlüğü Kürtlerin özgürlüğüdür
09:10 Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri açıklandı
09:05 Rapor: Depremzedelerin koşulları değişmedi, sağlık sorunları arttı
09:03 Gimgim’da bal hasadı: Bu sene verim de kalite de düşük
09:02 Sağlıkta şiddetin boyutu: 13 yılda 123 bin başvuru
09:00 ‘Kadınların dahil olduğu bir çözüm süreci birlikte yaşamı temin edebilir’
09:00 18 EYLÜL 2025 GÜNDEMİ
17/09/2025
23:27 Şara ile Kalın görüşmesinde anlaşmazlık
23:15 Hunergeha Welat'tan 'Vê carê rast e' klibi
22:57 Keskin Bayındır: Kanunlar artık 'Öcalan özgür olmalı' diyor, uygulayın
21:27 Fed’den yılın ilk faiz indirimi
21:18 Komisyonun 10'uncu toplantısı sona erdi: Etkili adımlar atılsın
21:08 Amed'de sağlıklı yaşam için bisiklet turu
20:44 Mersin'de polisin 2 saatlik ablukasını aşan kitle yürüdü
20:28 ‘Barış istiyoruz’ kampanyasına yoğun ilgi
19:50 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Umut hakkı demokratik entegrasyon için önemli anahtardır
19:14 İsviçre'den seslendiler: Umut hakkı tanınsın, barış yolu açılsın
19:04 KHK eylemi 338'inci haftasında
18:55 Wan’da binler Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yürüdü
18:33 Akademisyenler Meclis komisyonunda: Anayasa barışa dönük bir dille yeniden kaleme alınabilir
17:47 Gazze'de katledilenlerin sayısı 65 bini geçti
17:40 Amed yürüyüşünde Abdullah Öcalan’ın dev posteri açıldı
17:02 MİT Başkanı Şara ile görüşecek
16:45 Bayrampaşa Belediye Başkanı görevden alındı
16:44 Cemaatteki tecavüz davasında karar bozuldu, cezalar arttırıldı
16:40 Çadır eylemindeki işçilerden yeni kararlar
16:35 Geçici hükümet Nepal’de ulusal yas ilan etti
16:20 Tahliyeye kurul engeli
15:39 Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
15:35 Wan'da yürüyüşe son çağrı
15:04 3 yılda İran 2 bin 910 kişiyi idam etti
14:52 Meclis Başkanı Kurtulmuş: Elimizi çabuk tutmalıyız
14:43 Sanatçılardan ‘Barışı toplumsallaştırmak’ buluşması
14:42 30 yıllık tutsağın, kardeşinin cenazesine katılma talebine ret
14:40 Êlih'te aynı aileden 4 kişinin katledilmesi protesto edildi
14:22 ‘Kent uzlaşısı’ davasına çağrı
14:13 Komisyonun 10’uncu toplantısı başladı
14:06 İnsan hakları örgütlerinden Zeyneb Celaliyan’ın tedavi hakkı için çağrı
13:38 Abdullah Öcalan: Hukuksal çözüm aşamasına gelindi
13:02 ‘Komisyon Öcalan ile görüşmeli, yasal düzenlemeler konuşulmalı'
12:34 Zeyneb Celaliyan'dan mektup: Zulme sessiz kalmayın
12:18 Kayyımın kapattığı Alo Şiddet Hattı yeniden hizmete sunuldu
11:59 AYM kararı hiçe sayılıyor: 'Sanal devriye'den 25 hesaba erişim engeli
11:42 Mêrdîn'de doktor saldırıya uğradı
11:30 Z.Ş.'yi öldürmeye teşebbüs eden sanığın duruşması ertelendi
11:29 Kazanhan'ın annesinden mahkemeye: Katili siz mi saklıyorsunuz?
11:28 DBP'den hükümete 'umut hakkı' çağrısı: Kararlar uygulanmalı
11:02 İranlı Prof. Dabashi: Bilge Öcalan’ın çağrısı bölgede kalıcı bir etki yaratacak
10:52 Köyceğiz Belediyesi Başkan Yardımcısı Örnek gözaltına alındı
10:34 Muğla'da orman yangını
10:11 'Kent Uzlaşısı' davası: Kürtlerin seçme ve seçilme hakkına saldırıdır
10:08 Arap aşiretleri öncüleri: Öcalan’ın mesajı halkların kardeşliğini güçlendiriyor
10:00 Amed ve Mêrdîn'de Musa Anter anması yapılacak
09:38 ‘Komisyon anadilde eğitimin önündeki bariyerleri kaldırmalı’
09:21 Öcalan Avrupa'ya gidişleri eleştirdi: Gençlere bilinçli bir göçertme politikası uygulanıyor
09:19 Türkiye Suriye'de ateşle oynuyor
09:18 Prof. Kariane Westrheim: Konsey ‘umut hakkı’na dair Türkiye’yi harekete geçirmeli
09:17 HDK’li Çakmak: Temel hedefimiz barışın toplumsallaşması
09:17 Katliam ihalesi: Av kotası arz talep doğrultusunda belirleniyor
09:12 Görme engelli dengbêjlerin dünyası: Xewnên Tarî
09:11 Av. Tekin: Komite 'umut hakkı' için Türkiye'ye baskı kurmalı
09:09 Şerzan Kurt’un babası: Süreçten umutluyuz, eşitlik istiyoruz
09:07 Amed-Wan arasında yaklaşık 1 yıldır adalet arıyor: Rojin’e ne oldu?
09:04 Tutsak yakınlarının süreç beklentisi: Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü
09:01 Üniversite kütüphanesi valiliğe tahsis edildi: Eğitimciler tepkili
09:00 ATK’den yüzde 94 engelli tutsağa: DAİŞ’e karşı neden savaştın?
09:00 17 EYLÜL 2025 GÜNDEMİ
16/09/2025
23:27 Bayrampaşa Belediyesi Başkanı dahil 20 kişi tutuklandı
23:05 DEM Parti'li Çandar: Demirtaş ve Mızraklı serbest bırakılmalı
22:13 İngiliz sendikalarından Avrupa Konseyi’ne Abdullah Öcalan çağrısı
22:07 KESK'ten yarı zamanlı çalışma yönetmeliğine dava
21:06 Kalkan: Çözüm Önder Apo’nun özgürlüğüyle gelişir
20:54 Mersin ve Amed’de ilçe ilçe ‘umut hakkı’ yürüyüşüne çağrı
20:36 DEM Partili belediye eşbaşkanlarından kadın buluşması
19:44 İran rejimi 16 günde 126 insanı idam etti
19:41 Direnişteki işçilerden destek çağrısı
19:20 UN Women raporu: Dünya kadın haklarında alarm veriyor
19:15 Kayyım atanan belediye eşbaşkanlarından ‘Barış için imza standı’na ziyaret
19:10 Adana’dan Akbelen’e destek: 7554 sayılı yasa iptal edilmeli
18:14 Kadınlar Jîna Emînî için alanlarda: Jin jiyan azadî
17:32 Trump'tan Hamas'a: Tüm rehineleri hemen serbest bırakın
17:23 Wan’nın tüm ilçelerinde 'umut hakkı' yürüyüşüne çağrı
16:54 İran Konsolosluğu önünde Jîna Emînî anması: Özgür yaşamı inşa edeceğiz
16:53 BES'ten TİS kararlarına karşı imza kampanyası
16:42 'Öcalan'ın özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür'
16:18 HDK soruşturmasında beraat ve ‘kovuşturmanın durması’ kararı
16:10 Mezopotamya Su Forumu Amed'de gerçekleştirilecek
15:26 ‘Özgürlük felsefesi dünyaya yayıldı’
15:20 Yandaş medyanın Pınar Aydınlar manipülasyonu
15:18 Tevriz Dora davası 10 Şubat’ta ertelendi
15:04 Kadın derneklerinden AK’ye ‘umut hakkı’ mektubu
15:00 Türkiye futbolunda ilk: Formada Kürtçe slogan yer aldı
14:18 Wan'da yürüyüşe çağrı: Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalı
14:10 Gazi Yaşargil'de sağlıkçılara dönük şiddet protesto edildi
14:07 Sûrfest programı belli oldu
13:49 Seqiz'da 'Jîna Emînî' grevi
13:39 Erdoğan: Süreç ivme kazanıyor
13:29 ÖHD'den Meclis'e çağrı: Kürtçeyi resmi statüye kavuşturun
13:25 Tutsaklara kitap engeli: Kurum güvenliğini bozabilir