Kürt kazanımlarına saldırıya karşı ortak mücadele mesajı

img
HABER MERKEZİ- KNK 22’nci Genel Kurulu’nda söz alan Kurdistani parti ve farklı halkların temsilcileri, Kürt kazanımlarına dönük saldırılar karşısında ulusal birlik mesajları verdi.
 
Siyasi parti, örgüt, kuruluş temsilcisi, aydın ve yazarların katılımıyla gerçekleştirilen Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) 22’nci Genel Kurulu ara toplantısının öğleden sonraki bölümünde Kurdistani parti, kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak ulusal birlik mesajı verdi.  
 
AKP GERİLETİLDİ
 
Rojava Özerk Yönetimi adına konuşan Dr. Abdulkerim Omer, Ortadoğu’da sıcak gelişmelerin yaşandığını hatırlatarak, “Bu yeni süreçte Kurdistan için hem kabul edilecek hem de karşı çıkılacak durumlar yaşanıyor. Kurdistan’ın kazanımlarını nasıl korumamız gerektiği konusunda ulusal birlik içinde hareket etmemiz gerekiyor. Rojava’da binlerce şehit vererek, bir kazanım ve statü elde ettik. Bu kazanım, dünya halkları, Kürtler ve demokrasi savunucuları, özgürlük isteyen herkes için umut oldu. Başûr’da da kabul edilen bir statü var. Bakurê Kurdistan bütün baskılara, tutuklamalara, katliamlara rağmen zor bir süreçte belediye seçimlerinde büyük kazanımlar elde etti. Bu başarı AKP’yi geriletti. Türkiye’de muhalefet Kürtlerin desteği sayesinde AKP-MHP’ye karşı başarı elde etmiştir” dedi.
 
KAZANIMLARA KARŞI SALDIRI
 
Ortadoğu’da Kürt kazanımlarının tehlikede olduğuna dikkat çeken Dr. Abdulkerim Ömer, Kürt sorunun çözülmeden savaşların bitmeyeceğine dikkati çekerek,  şunları söyledi: .”DAİŞ statü olarak bitti ancak bizim için hala tehlikedir. Büyük bir destek alıyor. İran milisleri, Suriye rejimi, Rojava’da aşiretler üzerinden bizi tehdit ediyorlar. Tezgahlar kuruyor. Türk devleti bunu körüklüyor. Ayrıca hava saldırıları ile katliamlar yapıyor. Ekonomimize, insanlarımızın yaşam alanlarına yönelik bombardımanlar gerçekleştiriyor. İnsanları aç bırakmak, kaçırtmak ve korkutmak için yapıyorlar. Bu tehditler daha da devam ediyor. Başûr’da, Hewlêr ile Bağdat arasında sorunlar var. İran ve Türk devletinin buradaki kazanımlara yönelik tehditleri her geçen gün artıyor. Türk devletinin YNK üzerinde tehditleri var. Türk devleti, Erdoğan, Kürtlerin kazanımlarını yok etmek için diplomasi faaliyetlerini artırıyor. Bu yüzyılda Kürtleri yok etme politikaları daha da canlıdır. Kürt partileri ve hareketleri buna taraf olmasın, bu oyunlara kanmasın, bunun bir parçası olmasınlar.” 
 
ASİMİLASYONA KARŞI MÜCADELE
 
Ardından Goran Hareketi adına Fuat Cemal, Kurdistan’ın özgürlüğü için yürütülecek mücadelede ulusal birliğin esas alınması gerektiğine vurgu yaparak, Kürt halkının yaşadığı tüm alanlarda birliği esas alması gerektiğini ve asimilasyona karşı dilini ve kültürünü koruyacak bir tutum geliştirmesi gerektiğini söyledi. Cemal, kültür ve dil üzerindeki asimilasyona karşı mücadele gelişmesi gerektiği kadar özellikle işgalci devletlerin demografik değişim yönündeki emellerine karşı da Kürt halkının mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. 
 
Kazakistan Kürtleri adına kongreye katılan Gulnar Azadî de söz aldı. “Biz Kürtler dünyanın dört parçasına dağılmışız. Eğer çocuklarımıza ve yeni nesillerimize Kürtçe’yi aktarmaz ve kültürümüzü yaşamazsak kayboluruz” diyerek, KNK’nin bu konuda çalışmalarına hız vermesi gerektiğini vurguladı. 
 
‘KADINLARIN ARAYIŞINA UMUT OLDU’
 
İran Komünist Partisi adına yapılan konuşmada ise, Rojhilat’ta İran devletinin Kürt illerine yönelik baskı politikalarına dikkat çekildi. Temsilci, İran’da kadınlara yönelik baskı politikalarına karşı “Jin Jiyan Azadî” felsefesi temelinde gerçekleşen devrimin bütün dünya kadınlarının hak arayışına umut olduğunu söyledi. 
Temsilci, İran devletinin Kürt kentlerine yönelik kırım ve baskıların politik olduğunu, bunun doğanın talan edilmesi şeklinde de yansıdığını örneklerle anlattı. Dört parça Kurdistan’da gelişen Kürt Özgürlük Mücadelesinin bütün Kürtlere umut verdiğini belirten Temsilci, Özgürlük Hareketi’ne daha fazla sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. 
 
 KÜRT PARTİLERİNE ÇAĞRI
 
Ardından Partiya Îslamiya Kurdistan (PİK) Genel Başkanı Hikmet Serbilind bir konuşma yaptı. Serbilind,  KNK’nin ulusal birlik noktasında yürüttüğü çalışmaların büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu çalışmaların dışında kalanların da bu çizgide çalışmalara dahil edilmesi gerekiyor.  Bu kesimlerinde ulusal çizgiye ve mücadeleye dahil olması için çalışmalar yürütülmelidir. Kurdistan’ı işgal eden İslam devletleridir. Kürt halkına yönelik her türlü haksızlığı ve katliamı yapanlar bunlardır. Kürt halkı özgürlük istiyor. Kürtlerin kazanımlarını korumak farzdır. Bu mücadeleyi yürüten Kürt savaşçıları büyük bedeller veriyor. Biz bu bedellere karşı sorumluyuz. Onlara karşı kendimizi sorumlu hissetmeliyiz. Ortadoğu’da özellikle İran ve Türk devleti Kürt kazanımlarının yok edilmesi için seferber olmuşlar. Tek bir partiyi ya da siyaseti hedef almıyorlar. Tek hedefleri tüm Kürt kazanımlarını yok etmektir. Kurdistan özgür olmadan Ortadoğu’ya adalet, hak ve hukuk demokrasi gelmez. Türk devleti üzerinde büyük bir korku vardır. AKP-MHP faşizmi 22 yıldır ilk defa geriledi. Bunun için yeni gündem oluşturmak istiyorlar. Irkçılık üzerinden gündem oluşturup Başûr, Rojava’ya yönelik büyük bir saldırı hazırlığı yapmak istiyorlar. Kürt halkı birlik ve tek ses olarak ulusal kazanımlarını korumak için bu saldırıya karşı hazırlıklı olmalıdır” diye konuştu.
 
'KÜRT KADINLARI SORUMLULUKLARININ FARKINDA'
 
Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Sultan Öger ise, Kurdistan’ın 100 yıldır işgal altında olduğunu vurgulayarak, “Bu işgal, katliam, kültür kırım şeklinde kendisini gösterdi. Binlerce köy boşaltıldı. Milyonlarca insan göçertildi. Demografik yapı değişikliği daha da sürüyor. Kürt kadını 100 yıldır bu katliamları yaşıyor. Dünyanın her tarafına göç ettiler. Yeni bir Lozan daha yaşanmasın ve Kürt halkı toprakları üzerinde özgürce yaşasın diye Kürt Kadın Hareketi olarak sorumluluk hissediyoruz” dedi. 
 
'TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAYALIM'
 
YNK adına konuşan Şex Şemal da konuşmasında böylesi kritik bir dönemde bütün Kürt partilerinin bir araya gelmesi ve ulusal birliği sağlaması çağrısında bulundu. Şemal, “Halkımız ve çıkarları büyük bir tehlike altında. Yeni dönemde Ortadoğu’da sıcak gelişmeler yaşanıyor. Biz Kürtler de tarihte oynamadığımız rolü oynayarak, tarihe cevap verelim” şeklinde konuştu.  
 
MUSLÎM: HALKIMIZ DAHA ÖRGÜTLÜ VE GÜÇLÜDÜR
 
Toplantıya video aracılığıyla katılan PYD Eşbaşkanı Salih Muslîm ise şu mesajı verdi: “Kürt halkı, gelişen saldırılar karşısında eskisi gibi değil; daha örgütlü ve sorumlu davranıyor. Bize yönelik birçok saldırı yapıldı ve daha da devam ediyor. Halkımız buna karşı koydu. Devrimci bir savaş yürüttü. Bu herkes için örnektir. İşte Bakur’daki baskılara karşı halkımız seçimlerde ortaya koyduğu tutum ile karşı koydu. Halkımız ortaya koyduğu tutum ile Türkiye’de demokratik kesimlere, muhalefete cesaret verdi. 
 
Yine Başûr’daki savaşta elde edilen yeni teknik kazanımlar, tüm Kürt açısından büyük bir kazançtır. Bu teknik kazancın sonuçları olacaktır. Olası bir saldırı karşısında halkımız birlik içinde sorumluluk alacak. Sorumluluk hepimizde olacaktır. Birlik içinde karşı durmalıyız. Kürt halkının birlik talepleri için KNK de çalışmalar yürütüyor. Osmanlı emmelerinden vazgeçmeyen Türk devletinin saldırıları karşısında halkımız, birlik temelindeki direnişi ile kazanacaktır. Bu süreçte Kürt düşmanları kazanmayacaktır.” 
 
AZINLIK TEMSİLCİLERİNDEN BİRLİK ÇAĞRISI 
 
Kürt siyasetçi Selim Sadak da Kürtlere yönelik saldırılara karşı birlik çağrısında bulundu. Öte yandan Asuri-Süryani, Êzidî, Yarsan gibi Kurdistan’daki etnik inanç ve halk temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak ulusal birlik vurgusunda bulunan konuşmalar gerçekleştirdi.

Diğer başlıklar

11:14 Amed’de ‘kentsel dönüşüm’ çalıştayı düzenlenecek
10:58 Van M Tipi Cezaevi’nde şüpheli ölüm
10:49 Jandarma dini vecibeleri engelledi, kaymakam taziye evi vermedi
10:12 Heskîf’in tarihi ‘Keypa 12500’ isimli tiyatro oyunuyla canlandırılıyor
09:45 Koma Amed üyeleri: Konseri Newroz coşkusuyla vereceğiz
09:36 Çin ile ABD arasındaki değerli toprak madeni gerilimi!
09:33 Xana Axpar'da kaza: 1 ölü, 3 yaralı
09:27 İstanbul’da ev baskınları: En az 9 genç gözaltında
09:20 ‘Kız ortaokulları’ tepkisi: Yaşam tarzına müdahale
09:11 Ortak bir mücadele için Esenyurt mitingine çağrı
09:04 Öztürk: Devlet işlerini mali müşavirlere yüklüyor, yasal düzenleme yapılmalı
09:01 Abdullah Öcalan'ın perspektifinde demokratik entegrasyon
09:00 24 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:50 Engellenen Abdullah Öcalan röportajının ikinci bölümü yayınlandı
07:48 TELE1’e 'casusluk' baskını: İmamoğlu hakkında soruşturma
23/10/2025
23:31 Kerkûk'te Kürt çiftçilerin arazilerini işgal etme girişimi
22:51 DBP’den kadın gazetecilere yönelik artan baskılara karşı açıklama
22:14 Amedspor yönetiminden İsmail Beşikçi’ye ziyaret
21:43 Rojin Kabaiş paylaşımlarına erişim engeli
21:30 Amedspor yeni yönetim kurulu görev dağılımını belirledi
21:06 Gülcan Budak’ın cenazesi 9 yıl sonra teslim alındı
20:35 Uyuşturucu satıcılarının öldürdüğü Kabak için anma
20:15 Cinsel saldırı davasında fail yine tutuklanmadı
20:03 Yanarak hayatını kaybeden Mustafa Eti için eylem
19:54 11'inci Yargı Paketi'ne 'çocuk' tepkisi
19:30 Öğrencilerden Rojin Kabaiş için sahilde yürüyüş
18:44 223 işçi direnişte: Wan emeğe sahip çıkıyor, kayyıma hayır diyor
18:34 Gazeteci Dilan Babat'a Rojin Kabaiş soruşturması
18:25 Koma Amed, Amedspor taraftarlarıyla buluştu
17:45 İzmir'de sağanak yağış: Foça'da 1 kişi kayıp
17:23 Amed’de Medya Eğitim Çalıştayı
17:04 Serhat’ta 700 bin ağaç tohum topladılar
16:48 Rojin Kabaiş dosyasında yurt ve Üniversite soruşturması ayrı yürütülecek
16:31 DEM Parti Wan'da iki aileyi barıştırdı
16:30 YJA Star'lı Sultan Ete'nin taziyesine kitlesel ziyaret
16:26 Katı atık tesisinde patlama
15:42 Gazeteci Aykol'un hayati riski devam ediyor
15:28 Wan depreminde yaşamını yitirenler anıldı
14:58 'Savunma üzerinde 10 yıldır baskılar devam ediyor'
14:46 Belediye Eşbaşkan Neslihan Şedal'ın duruşması ertelendi
14:30 Gazeteci Akdeniz hakkında tahliye kararı
14:20 ESP'den cezalara tepki: Birleşik mücadeleyi büyütelim
14:07 Sêrt’te tecavüz davası: Failin tutuklanması talebine ret
13:54 Serra Bucak ile Doğan Hatun’dan Koma Amed’e karşılama
13:42 Ahmet Türk, kayyıma gerekçe yapılan davadan beraat etti
13:26 Koma Amed üyeleri, Amed'de şarkılarla karşılandı
12:13 Amed ve Besta'da operasyon
12:12 Engellenen Abdullah Öcalan röportajı 28 yıl sonra yayınlandı
11:38 'Halk DAİŞ zihniyetli örgütlenmelere alan açmamalı'
11:00 DEM Parti MYK'si toplandı
10:51 İmralı Heyeti-Erdoğan görüşmesinin tarihi belli oldu
10:48 Polisin gençleri darp ettiği anın görüntüleri ortaya çıktı
09:47 Dargeçit belgeseli: Kuyudan çıkardığımız kemikleri unutmayacağız
09:37 Yoğun bakımdaki gazeteci Aykol tutsakların sesi olmaya devam ediyor
09:37 'Yargı kararlarıyla Koza Altın'ın önü açılıyor'
09:31 İmralı Heyeti tutsak siyasetçileri ziyaret etti
09:19 Yıldız Önen: Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokratikleşmez
09:19 Koma Amed konserine davet
09:18 'Savaşa karşı barış konuşulsun, vicdani ret tanınsın'
09:10 Rojin Kabaiş dosyası: Soruşturmanın genişletilmesini talep ettik
09:09 Akademisyen Berwarî: Türkiye savaşı seçerse bu kimsenin çıkarına olmaz
09:09 Kirmançkîyle gölge oyununa hayat veriyor
09:08 'Kalıcı bir barış isteniyorsa tüm tutsaklar serbest bırakılmalı'
09:07 'Asimilasyona karşı Kürtçe yayıncılık daha güçlü desteklenmeli'
09:06 Sürecin 'kilit' kavramı: Demokratik entegrasyon nedir?
09:00 23 EKİM 2025 GÜNDEMİ
22/10/2025
23:55 Dêrazor’da DAİŞ'liler yakalandı
23:51 Mereş'te 2 kadın katledildi
23:30 İmralı Heyeti, Erdoğan ile görüşecek
23:19 Bingazi'de bir araç içinde 7 çocuk cenazesi bulundu
21:43 Cegerxwîn mezarı başında anıldı
20:50 Sayıştay'a 5 üye seçildi
20:04 İnanç ve kültür buluşması: Dêrsim mücadelesinden vazgeçmemeli
20:01 Öğrencilerden hukuksuz aramalara karşı protesto
19:57 Kadınlaran Rojin Kabaiş için adalet çağrısı
19:16 KHK eylemi 343'üncü haftasında: Mağduriyetler giderilsin
19:03 Öğrencilerden Rojin Kabaiş eylemi: Bu intihar değil cinayettir
18:36 Îlham Ehmed: QSD'nin entegrasyonu önemli bir adım olacak
18:23 Cenevre eylemi 248'inci haftasında
18:00 Dêr Hafir’e yeniden saldırı
17:39 Dünyaca tanınan 700 isimden 'yapay süper zeka' uyarısı
17:18 Guterres: İran idam cezasına son vermeli
17:14 Amed kitap fuarı 5’inci gününde
17:11 Polis Adana'da bir genci darp ederek gözaltına aldı
16:49 İHD’den kayyımın attığı 223 işçi için Meclis’e mektup
16:42 Wan’da taziyelere kitlesel ziyaret
16:28 Basın meslek örgütleri: LGBTİ+ haberciliği suç değildir
16:25 İslam’da toplum ve kadın tartışıldı
16:24 Trabzon’da iki kadını katletme girişimi
15:14 İBB soruşturmasında 210 kişi ifadeye çağrıldı
15:09 Güren'e memleketinde coşkulu karşılama
14:59 SES’ten promosyon ihalesinin gizlenmesine tepki
14:26 Gazeteci Aykol'un hayati tehlikesi devam ediyor
14:17 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nün sahipleri açıklandı
14:04 Kayyımdan çalışanlara sendika değiştirme dayatması!
14:01 CHP’nin tüm il kongrelerinin iptali istendi
13:23 Belçika’da demiryolu çalışanlarından grev kararı
13:01 Rûdaw TV ekibine saldıran Kızmaz’a 7 ay ‘ceza’
11:32 Gabar’da talanı görüntüleyen yurttaşın telefonuna asker el koydu!
10:55 Köln yürüyüşüne çağrı
10:45 İran Devrim Muhafızları Komutanı Bağdat’ta
10:43 Taziye evine kilit vuruldu: Barıştan söz edip zulme devam ediyorlar
10:23 Sêrt’teki tecavüz davasının duruşması yarın
10:22 Lice Katliamı: 6 aylık bebeğin, 80 yaşındaki dedenin hesabı sorulmadı
09:54 Bakanlıktan ilkokul öğrencilerine ‘çalışma hakkı' dersi
09:39 Ekolojist Aysu: Küresel ısınma durdurulmazsa su krizi çözülemez
09:19 'Sürece rağmen cezaevlerinde zulüm sürüyor'
09:15 8 tutsağın tahliyesine engel: Kırşehir S Tipi kimseyi tahliye etmiyor
09:11 ‘Tehdit’ değil, yeniden inşa gücü
09:10 Yaralı askerin tazminatı bakanlık yerine ailelere kesildi!
09:08 Dêrsim kültürünü keçeyle nakşetti
09:07 Av. Özer: Devlet çözüm istiyorsa Öcalan ile görüşmeli
09:06 15 bin madde bağımlısının olduğu kentte bir AMATEM var!
09:02 Agirî'de AKP’ye oy vermeyen köyler cezalandırılıyor
09:01 Avesta'da Kürtçe kayıtları başladı
09:00 22 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:36 Meteoroloji ani sel ve su baskınlarına karşı uyardı
21/10/2025
23:52 DEM Partili Çiçek: Tezkere Türkiye ve Suriye'deki entegrasyonu baltalıyor
23:45 CHP: Komisyon İmralı'ya gidecekse TSK neden Irak ve Suriye'ye gidiyor
22:56 Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti
22:35 DEM Partili Oluç: Tezkere süreç ile örtüşmüyor
22:16 İBB soruşturmasında 210'dan fazla kişi ifadeye çağrıldı
21:52 Mereş'te 3.9 büyüklüğünde deprem
21:17 Hêlîn Ümit: Demokrasi için Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü şarttır
21:08 İkram Güren, 31 yıldan sonra tahliye edildi
21:04 Gençlerden Rojin Kabaiş eylemi: Gerçeği ortaya çıkaralım
20:57 Bahçeli'nin KKTC açıklamasına Erhürman'ın partisinden kınama
20:41 Mexmur'da Abdullah Öcalan için nöbet sürüyor
20:35 Lübnan tezkeresi kabul edildi
20:33 Aydın ve Denizli'de Hakan Tosun eylemi
20:25 Öğrenciler, Rojin Kabaiş'in adını okuduğu fakülteye verdiler
20:19 Wan'da dağcılar Rojin Kabaiş için tırmandı
20:15 Aktaş dosyası AKP’li belediye de dahil edildi
19:21 Polis ablukasında barış açıklaması
19:17 Tartus'ta Alevi mezarlığı bombalandı
19:14 Fransa eski cumhurbaşkanı tutuklandı
19:07 DAİŞ'in lideri yakalandı
18:28 İran’da yılbaşından bu yana bini aşkın kişi idam edildi
18:20 CHP de tezkereye 'hayır' diyecek
18:15 27 gençlik oluşumundan ortak bildiri: Üniversiteme dokunma
17:34 Sermin Demirdağ’ın tahliyesi 7’nci kez engellendi
17:11 İnfaz edilmiş disiplin cezaları gerekçe gösterilerek tahliyesi engellendi
17:06 EMEP görüşülecek tezkerelere ‘hayır’ diyecek
16:59 Amed kitap fuarında Kürtçe kitaplara yoğun ilgi
16:25 DEM Parti'den 'umut hakkı' için kanun teklifi
15:59 Jandarmanın engeline rağmen Cansu Seferoğlu için taziye kuruldu
15:58 DFG’nin mesleki atölyeleri başlıyor
15:35 Gazeteci Aykol'a verilen uyku ilaçları tekrar azaltıldı
15:29 'Finansman davasında' tutukluluğa devam kararı
15:02 Geçiş hükümeti Tebqa-Selemiye yolunu kapattı