DBP PM sonuç bildirgesi: Tecridi mutlaka kıracağız

img
AMED - DBP, PM toplantısının sonuç bildirgesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkat çekilerek, “Tecridi mutlaka kıracağız, barışı inşa edeceğiz” denildi. 
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile Parti Meclisi (PM) üyeleriyle 5 Mayıs 2024’te Amed’de yaptığı toplantıların sonuç bildirgesini açıkladı. Toplantıda ülkede ve bölgede yaşanan gelişmeler üzerinde durulduğunun belirtildiği sonuç bildirgesinde, süreç tartışmasının yürütüldüğü ifade edildi. 
 
Bildirgede, “31 Mart Yerel Seçimlerinin sonuçları, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecrit, Kobani Kumpas Davası, egemen güçlerin Ortadoğu coğrafyasında derinleştirmek istedikleri savaş politikaları, AKP-MHP iktidarının Güney Kürdistan ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik yayılmacı işgal planları, halkımıza dayatılan yoksulluk, yüksek enflasyon ve siyasi iktidarın içinde bulunduğu siyasi kriz hali gibi konular derinlikli bir şekilde değerlendirilmiş ve demokratik siyaset mücadelesinin yükseltilmesi temelinde çözüm yolları tartışılmıştır. Parti Meclisimiz, 31 Mart yerel seçimlerinde halkımızın sandıkta ortaya koyduğu iradeyi ve kayyım denemesine karşı Wan halkının onurlu direnişini selamlamış, önümüzdeki süreçte demokratik mücadelenin büyütülmesi gerektiğini yüksek bir kararlılıkla ortaya koymuştur” denildi.
 
‘ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMALI’ 
 
Bildirgenin devamında şu ifadeler yer aldı: “Parti Meclisimiz, toplumsal ve siyasal barışı inşa etmenin temel koşullarından biri olarak barışı kurmayı kendisine misyon edinmiş Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiğini bir kez daha dile getirmiştir. Parti Meclisimiz, siyasi bir kumpas davası olduğu tüm delilleriyle ortada olan, demokratik siyaseti hedef alan ve karar duruşması 16 Mayıs’ta görülecek olan Kobanê kumpas davasının düşürülmesinin ve siyasi tutsakların tümünün serbest bırakılmasının toplumsal barışın sağlanması yönünde önemli bir adım olacağına inanmaktadır.“
 
‘TECRİDİ MUTLAKA KIRACAĞIZ’
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak iletişimsizlik halinin dayatılarak devam ettiğinin belirtildiği bildirgede şunlara yer verildi: “Kürt sorununun demokratik çözümünde bir şans olan Sayın Abdullah Öcalan, 25 yıldır İmralı Adası’nda bir insanlık suçu olan tecrit altında tutulmakta, son üç yıldır 3 yıldır avukatları ve ailesiyle görüştürülmemektedir. Sayın Abdullah Öcalan’dan hiçbir şekilde haber alınamamaktadır. Bu durum Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye halklarını tedirgin etmekte, kendisinin sağlığına ilişkin endişeleri büyütmekte, en önemlisi de ülke ve bölge barışını tehdit etmekte, bir arada yaşama umudunu öldürmektedir. 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin sonucu da östermiştir ki AKP-MHP iktidarının tecrit ve savaş politikaları çökmüş, halklar iktidara karşı barış iradesini ortaya koymuş ve Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini bir kez daha dile getirmiştir.
 
BARIŞIN ÖZNESİ ABDULLAH ÖCALAN’DIR
 
Demokratik Bölgeler Partisi olarak Kürdistan coğrafyasında Kürt halkının açığa çıkardığı siyasi iradeyi esas alacak, demokratik, eşit, onurlu bir barış için mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz” denilen bildirgede devamla şunlara yer verildi: “AKP-MHP iktidarının Ergenekon artıklarıyla birlikte Kürt halkına karşı yürüttüğü politik, askeri, ekonomik, sınıfsal savaş yenilmiştir. Kürt halkı tüm baskılara rağmen tecridin bir insanlık suçu olduğunu söylemiş, barışın öznesinin Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan olduğu mesajını net bir şekilde vermiştir. Bu temelde Sayın Öcalan ile avukat görüşmelerinin başlatılması, diyalog ve müzakere sürecine girilmesi gerekmektedir.”
 
‘SEÇİM SONUÇLARI ÇÖKTÜRME PLANININ TASFİYESİDİR’
 
Bildirgede seçimlere ilişkin ise şunlara yer verildi: “AKP ve MHP faşist iktidarı, devletin tüm imkanlarını kullanarak, kimi yerlerde taşımalı seçmen, kimi yerlerde devletin zor aygıtlarını kullanarak Kürt halkının iradesini gasp etmek istese de Kürt halkı kayyum zihniyetine karşı sandıkta güçlü bir yanıt vermiştir. Başta faşist iktidar koalisyonu olmak üzere ırkçı, cinsiyetçi, tekçi politika yürüten tüm siyasi partiler özgürlük mücadelesi yürüten kadınların iradesiyle sandığa gömülmüştür. Faşist iktidar aldığı seçim yenilgisini kadınlara, gençlere ve Kürt halkının kazanımlarına saldırarak gizlemeye çalışmaktadır. Cumhuriyet tarihi boyunca uygulanan ve hiçbir zaman başarıya ulaşmayan politikalar diğer hükümetlerin olduğu gibi AKP ve MHP faşist iktidarının da sonunu getirecektir. 
 
Kürt halkının seçimlerde verdiği mesaj, bizlere her alanda demokratik siyaseti büyütme cesareti ve kararlılığı vermiştir. Kürt halkı kayyımlara karşı belediyelerini sonuna kadar savunacağını Wan direnişinde ortaya koymuştur. Seçimlerden hemen sonra başlatılan kirli özel savaş propagandası ile belediyelerimiz üzerinde Demoklesin kılıcı gibi sallandırılmak istenen kayyım tehdidine karşı halkımızın siyasi iradesini sonuna kadar savunacağı ve kayyım pratiklerine azla izin vermeyeceği bilinmelidir. Belediyeler bizimdir, gasp ve talandan medet umanlar Kürt halkının yenilmez iradesini karşılarında bulacaktır. 
 
Şimdi önümüzde, demokratik yerel yönetimler paradigmamızı hiçbir engel tanımadan ete kemiğe büründürmenin mücadelesi durmaktadır. Meclisler ve komünler temelinde demokratik konfederalizmi halklarla beraber inşa edeceğiz ve mutlaka başaracağız.”
 
‘KAZANAN KÜRT HALKI OLACAKTIR’
 
Bildirge şöyle devam etti: “Demokratik uygarlığın beşiği olan Kürdistan, Ortadoğu ve coğrafyası kadim zamanlardan bu yana savaşların, katliamların, fiziki ve kültürel soykırımların merkezi olmuştur. Bu saldırılar karşısında ezilen halklar da büyük bedeller ödeyerek insanlık değerlerini savunmaya devam etmişler, var olma mücadelesinden asla taviz vermemişlerdir. 
 
Savaş, egemen güçlerin varlık nedenidir. Egemenler kaybedeceklerini anladıkları her kriz döneminde savaş çıkartmışlar, savaşı derinleştirerek siyasal krizleri aşmaya çalışmışlardır. Egemen güçlerin savaşları canlı ve sürekli tutmalarının amacı budur. Kürdistan coğrafyasında devam eden sorunların demokratik çözüme kavuşmamasının temel nedeni de budur. Yeni pazar alanlarını, çizilen ticaret yollarını, demografik yapısından yönetim biçimine kadar kontrol etmek isteyen sömürü sistemi bölgemizde her alanda savaşı derinleştirmenin planlarını yapmaktadır.
 
Savaşta kazanan egemenler olurken kaybeden halklar, doğa ve bir arada yaşam umudu olmaktadır. AKP-MHP iktidarı aynı zamanda bir savaş hükümetidir. İktidarını Kürt halkına karşı kesintisiz savaş ve düşmanlıkla sürdürmektedir. Kürdistan coğrafyasının dağlarında kimyasal gazlar, bombalar kullanılmakta, suikast eylemleriyle cinayetler işlenmekte, Türkiye’ye yönelik hiçbir saldırı olmadığı halde Rojava’daki yer altı-yer üstü enerji kaynakları, iletişim, ulaşım, aydınlatma tesisleri, gıda ambarları, su şebekeleri, inanç kurumları, okullar, üniversiteler ve hastaneler gibi yerler bombalanmakta, sivil insanlar katledilmekte, özetle Kürt halkının kazanımları hedeflenmektedir. 
 
KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞ
 
Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile birlikte Kürdistan’da savaş alanını genişletmek istemekte, Başurê Kürdistan’da kalıcı üs bölgeleri oluşturmaya çalışmaktadır. Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik periyodik saldırılarla işgal girişimlerini devam ettirmektedir. Kürt düşmanlığı ile kendini var etmeye çalışan ve devletin tüm kaynaklarını savaş için seferber eden bir siyasi iktidar gerçekliği Türkiye halklarını uçuruma sürüklemekte, halkın her geçen gün daha fazla yoksulluk ve sefalet içinde yaşamasına neden olmaktadır. 
 
BARIŞ İRADESİNİ YÜKSELTECEĞİZ
 
DBP olarak savaşı derinleştirmek isteyen iktidara karşı halkların barış iradesini yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğimizi, savaşa karşı direniş içinde olacağımızı herkesin bilmesini isteriz. 100 yıllık baskı ve işgal girişimleriyle birlikte 10 yıldır çöktürme politikası uygulayan devlet aklı son seçimlerde görmüştür ki özgürlük mücadelesi bitmeyecek, güçlenerek büyümeye devam edecektir. Devlet aklı bu hakikati görmeli ve idrak etmelidir. Partimiz ölüm siyasetine karşı yaşam siyasetini büyütecek, örgütlü bir direniş içinde barışın sesini haykırmaya devam edecektir.”
 
 
 

Diğer başlıklar

19/05/2024
22:56 Pontos Rumları birçok kentte anıldı
22:31 Marsilya’da ‘Öcalan’a özgürlük’ yürüyüşü
22:04 Mîdyad’ta kadın katliamı
21:47 Licê’de askeri operasyon
21:13 Zeliha Özkaplan’ın faili tutuklandı
20:34 Hamaney: Ülkenin yönetimi kesintiye uğramayacak
20:26 Ankara’da 7 polis tutuklandı
20:19 İstanbul’da 4 genç tutuklandı
20:01 İran İçişleri Bakanı’ndan Reisi açıklaması
19:46 DEM Parti Demirtaş'ı ziyaret edecek
19:39 Wan'da sempozyum, Amed'te söyleşi
18:51 İzol aşiretinden DEM Parti’ye destek ziyareti
18:43 Ankara’da konser: Kürt dili üzerindeki tecridi kıracağız
18:18 ‘İçeride ve dışarıda mücadelemiz sürecek'
18:10 Kabine ekonomi gündemiyle toplanacak
17:47 Perî’de kapı kapı seçim çalışması
17:38 İbrahim Kaypakkaya İstanbul’da anıldı
17:23 Kayıplar haftası: Yasımız sürüyor, çünkü adalet yerini bulmadı
17:11 YNK: KDP seçimleri engelliyor
16:42 İran'da helikopter kazası: Cumhurbaşkanı'ndan haber alınamıyor
16:32 ‘Curnê Reş 2 Haziran’da zulme dur diyecek’
16:20 İSİG: 11 yılda 2 bin 500 genç işçi yaşamını yitirdi
15:45 Bakırköy Cezaevi önünde ‘Özgürlüğe ses ver’ çığlığı
15:38 Kobanê Davası'ndaki tutsak siyasetçiler: Ne olursa olsun mücadeleden taviz vermeyeceğiz
14:58 Tetwan ve Aydın’da trafik kazası: 1 ölü, 11 yaralı
14:57 Kobanê kararına tepki: Yok hükmündedir
14:43 Türkiye'nin Şehba saldırısında bir çocuk yaşamını yitirdi
14:39 ‘Dörtler’ Adana’da anıldı
14:26 DEM Parti Eş Genel Başkanları Yüksekdağ’ı ziyaret etti: Dayanışmayı büyüteceğiz
14:21 'Kürt dilinin yaşaması için her ev okula çevrilmeli'
14:01 Gözaltındaki gençler ters kelepçeyle adliyede bekletiliyor
12:26 Bradost bölgesi bombalandı
12:14 Bursa’da kadını katletme girişimi
12:14 Halep’te Suriye Özgür Kadın Vakfı açıldı
11:17 Gazeteci Ren'in tahliyesine 'toplumla bütünleşmeye hazır değil' engeli
10:31 Jin derginin 64'üncü sayısı çıktı
09:30 Emniyetten 'Ziya Türk'e sahip çıkma' mesajı
09:27 Federe Kurdistan Bölgesi'nde seçim krizi: KDP güç kaybettiği için ertelemeye çalışıyor
09:06 Kobanê Davası kolektif bir cezalandırma aracına dönüştürüldü
09:06 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 208 gündür haber yok
09:05 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:03 Bereh: Halkını savunmak isteyen önce dilini savunmalı
09:03 Kadınlar: Kobanê'yi birlikte savunduk, savunmaya devam edeceğiz
09:00 'Pişmanlığı' reddeden tutsağın tahliyesi 4’üncü kez ertelendi
09:00 19 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:38 Tokat'ta patlamada 5'i jandarma 7 kişi yaralandı
18/05/2024
22:15 Cizîr’de bir kadın katledildi
22:11 Afganistan’da sel: 400'e yakın kişi hayatını kaybetti
21:19 İstanbul’da Kürt Dili Bayramı etkinliği
20:59 Hatimoğulları: Mücadelemiz bilenmiş durumda
Bayındır: Kürt halkı DAİŞ sevicilerini de yenecek
20:28 Bir yanda ‘Kamuda Tasarruf’, bir yanda şatafat
20:19 Gençlik örgütlerinden Dörtler, Karer ve Kaypakkaya için yürüyüş
20:08 Perî seçimleri için çalışmalar sürüyor
20:01 Bakırhan: Bizi yargılayan JİTEM ittifakından kurtulacağız
19:25 Kobanê Davası tutsaklarına Kuzey ve Doğu Suriye’den destek
19:08 'Kobanê Davası kararından dönülsün' çağrısı
18:57 Uçar: Kürt halkının en büyük dokunulmazlığı direnişidir
18:35 Mêrdîn’de bir korucu öldürülmüş halde bulundu
17:33 Gazeteci Aslan’a ayakta sayım işkencesinin nedeni Türk bayrağıymış!
17:19 ‘Dilin özgürlüğü yetmez, halkın ve toprakların da özgürleşmesi lazım’
17:00 3 kentte Kobanê Davası protestosu
16:55 Elbak’ta askeri araç devrildi
16:14 Curnê Reş'te mahalle mahalle seçim çalışması
16:12 AKP'li Özcan'ın koruması: Belediye aracında esrar taşıttı
15:38 Afganistan'da sel: En az 50 ölü
15:05 30 yılın ardından memleketinde çiçeklerle karşılandı
14:53 65 yaş üstü hasta tutsakların sağlık sorunlarını sıraladılar
13:56 'Dörtler' anıldı
13:52 KHK açıklamasında Wan'daki tutuklamaya tepki
13:46 Wan'da Kürt Dil Sempozyumu: Bir dili öldürmek jenosittir
13:41 AKP’nin tarımdaki ‘başarı’ hikayesi: 700 milyar borç
13:37 Şirnex ve Hatay’da Kobanê Davası protestosu
13:31 31 yıllık tutsağın tahliyesine dördüncü engel
13:23 Kayıp yakınlarından birçok kentte eylem: Failleri yargılayın
13:03 Cumartesi Anneleri Örhan ailesinin akıbetini sordu
12:30 Tokat’ta tutsaklara hücre cezası
11:30 Şehba’ya saldırılarda 2 çocuk yaralandı
10:29 Efrîn’de 6 yılda 10 bin kişi kaçırıldı
10:13 Kobanê Davası: Karara karşı omuz omuza mücadele verilmeli
09:46 İstiklal Mahkemeleri'nden Kobanê Davası'na değişen bir şey yok
09:32 Mêrdîn Kitap Festivali: İlgi yoğun, yayıncılar memnun
09:23 Alıkonulan Ahmet'ten 207 gündür haber yok
09:22 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi sürüyor
09:16 Çiftyürek: 'Kalkınma Yolu Projesi' ile Kürt kazanımları hedefleniyor
09:13 Çıraklık merkezlerinden MESEM’e çocuk emeği sömürüsü
09:06 Nas: Ülke geleceği açısından umut kırıcı bir karar
09:03 'Güvenlik' arıcılığı bitme noktasına getirdi
09:02 Ünsal: DAİŞ’in intikamı alınmak isteniyorsa boşa bir çaba
09:01 Penseli işkence iddianamede yer almadı
09:00 18 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
07:49 3 kentte 18 tutuklama
17/05/2024
23:24 Köln'de Kobanê Davası tutsaklarıyla dayanışma mitingi
21:20 30 yıllık tutsak İlhan tahliye edildi
21:06 Gök ve Dinç’in davasında karar çıkmadı
20:06 Kobanê’den mesaj: Kobanê Davası tutukluları onurumuzdur
19:34 Savcılıktan Kobanê Davası'ndaki beraat ve tahliyelere itiraz
17:57 ‘Emine Şenyaşar yargılanıyor, katliamı yapanlar yargılanmıyor’
17:40 Mêrdin Kitap Festivali’nde Aram Yayınevi’ne yoğun ilgi
17:16 Antalya ve Hatay’da 9 kişi serbest bırakıldı
17:02 Dêrsim’de halk konserine valilik yasağı
16:28 Hemşire Bilgin şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
16:04 Colemêrg’te 6 kişi daha tutuklandı
16:01 Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 8 ayda 3 kez yemek ücretine zam
15:59 3 kentte 'Tecride son ver' eylemi
15:57 Bakanlıktan Karaburun'da 41 yeni RES onayı
15:52 Belediyeye gelen para maaşlara yetmedi
15:42 Curnê Reş’te 12 mahallede seçim çalışması: Yüksek farkla kazanacağız
15:32 Çorum'da iki kadın katledildi
14:24 Şehba’nın Til Mediq köyüne saldırı
14:20 Kışanak Amed'te: Kobanê vicdan meselesiydi, vicdan kazanacak
14:16 Birçok kentte Kobanê Davası protestosu
14:13 Sêrt kayyımın tahsis ve devir işlemleri iptal edildi
14:06 Wan sokakları: Kararı mahkeme değil, iktidar verdi
13:56 Adalet Bakanı Tunç'tan Kobanê Davası açıklaması
13:55 Ege cezaevlerinde 1 yılda 934 hak ihlali
13:43 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun' talebi
13:34 30 yıllık tutsağın tahliyesi ikinci kez engellendi
13:29 Curnê Reş seçmenlerine mektup: 2 Haziran'da zafer halayına duralım
13:27 Mêrdîn 1’inci Kitap Festivali başladı
13:07 Hukukçular: Düzmece yargılamayla verilen cezaları tanımıyoruz
12:00 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:52 Kobanê Davası dünya basınında
11:26 İfadeye çağrılan Akıl ve Çağlı gözaltına alındı
11:14 Erdoğan'ın affettiği Çetin Doğan tahliye edildi
11:06 DEM Parti 3 kentte Kobanê Davası kararlarını protesto edecek
11:05 TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı
11:00 2 kişiyi öldüren AKP’linin babasına Erdoğan affı!
10:47 Yüksekdağ'dan ilk mesaj: Kimsenin yüzü düşmesin, diz çöktüremediler
10:32 Kobanê Davası avukatı Aydın: Börü'nün ölümü algı için kullanıldı
10:06 Wan'da 21 kişi tutuklandı
09:51 Hukukçular: İktidar yargıyı suç aleti olarak kullandı
09:44 Müfredat tepkisi: Çocuklarımız AKP’nin şekillendirici hamuru değil!
09:26 Eren Keskin: Bu intikamcı bir karardır
09:11 Alıkonulan Ahmet'ten 206 gündür haber yok
09:10 Tutsaklar telefon ve aile görüşlerine çıkmıyor
09:08 Çocuk emeği üzerinden milyonlarca liralık ciro
09:06 Şüpheli şekilde ölü bulunan Koç’un babası: Kızım öldürüldü
09:04 Çakmak: İmralı’ya gitmek için yeni bir başvuru yapacağız
09:03 Barış Anneleri 'özgürlük' talebinde kararlı
09:00 17 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:50 Kobanê Davası'nda hangi siyasetçiye kaç yıl ceza verildi?
08:07 Erdoğan'dan 28 Şubat hükümlülerine af
01:18 15 barodan Kobanê Davası açıklaması
01:10 Tuncel: Cezaevlerinde İmralı tecridine karşı verilen mücadeleyi anlamlandıralım
01:03 Amor ve Sjöstedt’den Kobanê Davası kararına tepki
16/05/2024
23:19 Tahliye edilen siyasetçi kadınlar: Mücadele sürecek
22:48 Êlih ve Wan’da Kürt Dili Bayramı etkinlikleri
22:33 Amed ve Adana’da yürüyüş
22:19 Bedlîs’te 6 kişi tutuklandı
21:40 Tahliye olan Kışanak: Barışa ihtiyacımız var