Gezi Direnişi 11 yaşında: En haklı toplumsal hareketti

img
İSTANBUL - Gezi Direnişini ülke tarihindeki “en haklı toplumsal hareket” olarak nitelendiren Taksim Dayanışması’ndan Seyfettin Avcı, Gezi ve Kobanê davalarıyla iktidarın muhalif kitleleri cezalandırmak istediğini ifade etti. 
 
İstanbul Taksim'de bulunan Gezi Parkı'na eski Topçu Kışlası'nı yeniden yapılmak istenmesine karşı başlayan ve daha sonra tüm ülkeye yayılan direnişin üzerinden 11 yıl geçti. 28 Mayıs 2013'te ilk eylemler, iş makinelerinin Gezi Parkı'na girdiği ve çalışmalara başladığı bilgisinin sanal medya üzerinden yayılmasıyla başladı. Ardından başlayan eylemler tüm ülkeye yayıldı. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 80 ilde gerçekleştirilen eylemlere 3 milyon 600 bin insan katıldı, 5 bin 513 kişi gözaltına alındı, 189 kişi tutuklandı. Türk Tabipleri Birliği verilerine göre ise, 7 bin 478 kişi eylemler sırasında yaralandı. 12 kişi de hayatını kaybetti. Toplumsal bir direnişe dönüşen Gezi eylemleri 11’inci yılını geride bırakırken, hafızalardaki yerini halen koruyor. 
 
PROTESTOLARIN İLK KIVILCIMI
 
Protestoların ilk kıvılcımı, 27 Mayıs 2013 tarihinde çakıldı. Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarın 3 metrelik kısmı gece 22.00 civarında yıkılırken parktaki 4-5 ağaç taşınacağı iddiasıyla söküldü. Parktaki ağaçların kesileceği haberini alan Taksim İçin Ayağa Kalk Platformu üyeleri ve ekolojistler parka giderek nöbet eylemi başlattı. Saatler geçtikçe parktaki eylemci sayısı artarken, duvar yıkımına devam etmek isteyen yıkım ekibi ile eylemciler arasında gerilim artınca polis parkta nöbet tutan eylemcilere saldırdı. Eylemcilere müdahale edildiğini duyan dönemin Barış ve Demokratik Partisi (BDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, öğlen saatlerinde Gezi Parkı’na geldi. Önder, “Ben ağacın da vekiliyim” diyerek dozerlerin önüne oturdu ve ağaç kesimini durdurdu. 
 
ERDOĞAN’IN SÖZLERİ GERİLİMİ TIRMANDIRDI
 
29 Mayıs’ta ise sabahın erken saatlerinde polis tekrardan parka gelerek eylemcilere saldırdı. Müdahalede parktaki çadırlar kaldırılırken, inşaat ekibi tekrardan yıkım çalışmalarına başladı. Aynı gün Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatının açılışına katılan dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın "İşte birileri geliyor, Taksim Meydanı'nda, yok Gezi Parkı şöyle olmuş, böyle olmuş, gösteri yapacaklar, şudur, budur vesaire. Ne yaparsanız yapın. Biz kararı verdik. Verdiğimiz gibi bunu işleyeceğiz” dedi. Erdoğan’ın sözleri bir yandan gerilimi tırmandırırken diğer yandan ise Gezi Parkı’nda nöbette olan eylemcilerin sayısının her geçen dakika daha da artmasına yol açtı.
BİR GÜNDE 2 MİLYON TWEET
 
Takvimler 30 Mayıs’ı gösterdiğinde bu kez sabah saatlerinde polis, parkta çadır kurarak eylemlerini sürdüren gruba tekrar saldırdı. Eylemcilerin parktan çıkarılmasının ardından yıkım çalışmaları yeniden başladı. Bir kez daha parka gelen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yine yıkım yapan dozerlerin önüne atladı ve çalışmaları durdurdu. Bunun üzerine polis tekrar eylemcilere saldırarak 2 kişiyi yaraladı. Söz konusu saldırılara karşı Gezi Parkı’nda ki kalabalık her geçen gün artarken, Twitter’da bir günde 2 milyon #DirenGeziParkı tweeti atıldı.
 
İDARE MAHKEMESİ KARARI İPTAL ETTİ
 
31 Mayıs’ta, polisin kitleye saldırılarının dozu arttı. Sabahın erken saatlerinde parkta uyuyan eylemcilere bir kez daha müdahalede bulunan polis ardından da eylemcilerin çadırlarını ateşe verdi. Çadırların yakılma görüntülerinin sanal medyada yayılmasıyla birlikte binlerce yurttaş Taksim’e akın etti. Polislerin müdahalesiyle birlikte eylemciler ve polisler arasında çatışmalar yaşandı. Polisin biber gazlı ve tazyikli su ile yaptığı saldırılarda çok sayıda kişi yaralandı. Eylemlerin büyümesiyle birlikte İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası'nın yapımına onay veren kararı iptal etti.
DİRENİŞ TÜM ÜLKEYE YAYILDI
 
Polisin eylemcilere dönük saldırılarında aralarında Sırrı Süreyya Önder ve o dönem gazetecilik yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın da bulunduğu yüzden fazla kişi yaralandı. Saldırılara tepki olarak kentin ve ülkenin birçok yerinde evlerinin pencere ve balkonlarına çıkan yurttaşlar tencere ve tavalara vurarak ses çıkarma eylemleriyle direnişe destek verdi. İstanbul’da başlayan eylemler kısa süre içinde başta İzmir, Ankara, Adana ve Mersin gibi büyük kentler olmak üzere birçok yere yayıldı.
 
DİRENİŞE KARŞI POLİS GERİ ÇEKİLDİ
 
1 Haziran’da ise İstanbul'un Anadolu yakasında toplanan yüzlerce kişi, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Boğaz Köprüsü'nden yürüyerek, Avrupa yakasına geçti ve Taksim Meydanı'na ulaştı. Eylemcilerin direnişi karşısında polis, sabah saatlerinde gelen talimatla birlikte park ve etrafından geri çekildi. Çekilmeyle birlikte Taksim Meydanı ile Gezi Parkı direnişçilerin kontrolüne girdi ve bu durum yaklaşık 15 gün sürdü. Alanda hiç polisin kalmamasının ardından aynı gün Gezi Parkı Direnişi Koordinasyonu açıklama yaparak, direnişin park nöbetine dönüştürüldüğü duyurdu. Katılımcı örgütler dönüşümlü olarak Gezi Parkı'nda nöbet tutmaya başladı. 
KOMÜN DENEYİMİ
 
Polisin alandan çekilmesiyle birlikte direnişi kol kola yürüten her kesiminden on binler, alana yaşanabilecek olası polis müdahalelerine karşı Taksim'e çıkan tüm yolları barikatlarla kapattı. Alanda Gezi'nin sembolü olan "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı ise, hiç eksik olmadı. Gezi eylemlerinde açığa çıkan önemli deneyimlerden biri Taksim Meydanı'nda ki komün deneyimi oldu. Tamamıyla yurttaşların desteğiyle işleyen ve ilk gün bir duvar üzerine konulan su, bisküvi, meyve suyu gibi malzemelerle başlayan komün, günler içerisinde gelişerek, alanda onlarca komün masasına dönüştü.
 
‘ÇAPULCU’NUN DOĞUŞU
 
Tüm ülkede her gece direnişe destek eylemleri devam ederken, 2 Haziran’da Erdoğan bir kez daha eyleme yönelik açıklama yaparak, "Açık söylüyorum; birkaç tane çapulcunun o meydana gelip insanımızı, halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine pabuç bırakmayacağız" dedi. Erdoğan’ın “çapulcu” sözü hem Türkiye’de hem de dünyada büyük yankı uyandırdı. 4 Haziran’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) iş bırakma eylemi yaparak, Gezi Parkı eylemi direnişçilerine destek verdi. 5 Haziran’da ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği de (TTB) iş bırakma eylemi yaparak, direnişe destek verdi. 
 
ABDULLAH ÖCALAN: DİRENİŞİ SELAMLIYORUM
 
7 Haziran’da ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin gönderdiği mesaj yayınlandı. O dönem devam eden “diyalog süreci” kapsamında İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne giden dönemin BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan'ın mesajını iletti. Abdullah Öcalan mesajında, “Direnişi anlamlı buluyor ve selamlıyorum. Elbette ki bu duruş yeni bir siyasal kırılma yaratmıştır. Ancak hiç kimse ulusalcı, milliyetçi, darbeci çevrelere de kendini kullandırmamalı” uyarısında bulundu. 
‘MERKEZİ ALANLARDA EYLEMLER DEVAM ETTİ’
 
Gezi eylemleri hız kesmeden devam ederken, 11 Haziran’da polis sabah saatlerinde Taksim'e doğru giderek, büyük bir saldırı gerçekleştirdi. On binlerce insan saatler süren polis saldırısına karşı direndi. Saldırıdan sonra da Gezi Parkı başta olmak üzere Türkiye'nin en merkezi meydanlarında da eylemler sürdü. 
 
10 KİŞİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ
 
Haziran ayı boyunca her gün kitlelerin Gezi Parkı'na yapmak istedikleri yürüyüşlere polisin sert müdahalesi yaşandı. Hükümet ise cadı avı başlatarak, Gezi direnişinde yer alan yüzlerce kişiyi gözaltına alıp tutukladı. Polis saldırılarında gaz bombalarıyla binlerce kişi yaralandı. 91 kişi kafa travması geçirdi ve 10 kişi de gözünü kaybetti. Polis, 1 günlük eylemler esnasında 150 binden fazla gaz bombası kullandı. 
12 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 
 
Gezi Direnişi sırasında farklı kentlerde polis ve bazı paramiliter grupların saldırısı sonucu 12 kişi hayatını kaybetti: Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Berkin Elvan (14), Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Mehmet İstif, Serdar Kadakal, İrfan Tuna, Zeynep Eryaşar ve Selim Önder. 
GEZİ DAVASI 
 
Yaşanan direnişten sonra Gezi eylemleri nedeniyle 2017’den beri tutuklu olan iş insanı Osman Kavala ve beraberindeki 16 isim hakkında dava açıldı. Davada iki defa beraat kararı verildi. Ancak 25 Nisan 2022’de görülen davada, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18'er yıl hapis cezası verildi. 
 
17 kişi hakkında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada verilen hükümlere ilişkin yapılan itiraz 28 Eylül 2023 tarihinde Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tarafından karara bağlandı. 3’ncü Ceza Dairesi, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, Tayfun Kahraman, Minde Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18 yıl hapis cezasını onadı. 3’ncü Ceza Dairesi, ayrıca Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı’ya verilen 18 yıl hapis cezalarını bozdu ve Ayşe Mücella Yapıcı ile Ali Hakan Altınay’ın adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine karar verdi.
 
Taksim Dayanışması bileşenlerinden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı, Gezi Direnişi ve sonrasında yaşananları değerlendirdi.
 
‘EN HAKLI TOPLUMSAL HAREKET’
 
Gezi eylemlerini Türkiye’nin “en haklı toplumsal hareketi” olarak tanımlayan Avcı, “Bu direniş aynı zamanda Türkiye’nin en önemli ve en şanlı direnişidir. Aslında Gezi direnişi, emperyalizmin ve kapitalizmin direttiklerine karşı koyma iradesidir. Sosyalistlerin, kadınların ve gençlerin, Gezi ile birlikte bu baskıcı rejime ve özgürlüğün kısıtlanmasına karşı verdiği bir tepkidir” dedi. 
 
Gezi eylemlerinin ardından açılan Gezi Davası’nın, eylemleri sahiplenenlere gözdağı verme amacı taşıdığına dikkati çeken Avcı, “Gezi’de mahkum edilen insanlardan Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman benim de mensup olduğum TMMOB içerisinde görev almış insanlar. Bu arkadaşlarımız tamamen kendi mesleki görevlerini yaparak, çevreye sahip çıkma ve parkın dokusunun bozulmaması için açtıkları davalarla görevlerini yapmışlardır. Çünkü mühendiseler, mimarlar ve şehir plancıları kendi mesleklerini yaparken aslında şehrin dokusuna da sahip çıkmakla görevlidirler” diye belirtti.
 
‘GEZİ VE KOBANE DAVASI SİYASİ DAVALARDIR’
 
Davanın iktidar tarafından siyasi bir davaya dönüştürüldüğünü kaydeden Avcı,  bu yönüyle Kobanê Davası’yla benzer özelliklere sahip olduğunu kaydetti. Avcı, “Kobanê Davası ile Gezi Davası birbirine benzer ve ortak paydaları olan siyasi davalardır. İktidar bu davalarda kişileri değil, büyük bir kitleyi cezalandırmak istiyor. Kobanê Davası’nda da hiçbir suçu olmayan insanlara onlarca yıl ceza verilmiştir. Bu cezalar haksız ve hukuksuz verilen cezalardır ve o insanların nezdinde belli bir kesimi baskı altında tutmak ve sindirmek için verilen cezalardır. Kobanê Davası ile Gezi davasının aslında ortak paydası; demokrat, eşitlikten ve barıştan yana insanları korkutmak ve baskı altına almaktır” şeklinde konuştu.
 
‘GEZİ ONURUMUZDUR’
 
Avcı, şunları söyledi: “Mühendisler, mimarlar, emek örgütleri ve meslek örgütleri olarak Gezi’nin her zaman yanında olduğumuzu ve Gezi’nin onurlu bir parçası olduğumuzu hep ifade ettik ve etmeye devam edeceğiz. Çünkü Gezi bizim onurumuzdur” diye konuştu. 
 
MA / İbrahim Irmak

Diğer başlıklar

15/07/2025
23:11 ‘Demokratik Halk Buluşmaları’ sürüyor
21:33 Barrack: Süveyda'daki çatışmalar endişe verici
21:01 Süleymaniye’de ‘Kürt Kadınlarının Dünü ve Bugünü’ paneli
20:42 Sabahat Tuncel: Mücadele bitmiyor, araçları değişiyor
20:21 Kadınlardan polis şiddetine karşı açıklama: Gerçek bir barışta ısrarcıyız
20:01 Çanakkale’de yangın nedeniyle 3 köy boşaltıldı
18:52 Sosyal Bilim Akademisi çalışmalarına başladı
18:44 Parmağı kırılan tutsağa 7 ay sonraya randevu verildi
18:42 İmralı'ya gidecek heyet belirlenecek, koordinasyon kurulacak
18:21 Kürtçeye dönük saldırı birçok kentte protesto edildi
18:09 Gazi Yaşargil Hastanesi’nde bir haftadır klimalar bozuk
18:01 Eskişehir'de maden yasasına karşı yaşam nöbeti
17:56 3 tutsak idam edilme riskiyle karşı karşıya
17:38 Süveyda’da 116 kişi yaşamını yitirdi
16:49 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Aleviler bu sürecin kalbindedir
16:38 Ayşegül Doğan: Muhalefet de iktidar da sürece sorumlulukla yaklaşmalı
16:04 Bekaa bombalandı
15:56 TTB'den sürece dair 4 acil talep
15:26 İsrail'den Süveyda'ya hava saldırısı
14:43 Yangınlar nedeniyle Gediz Elektrik hakkında suç duyurusu
14:40 Keprê Yaylası’nda ‘Demokratik Toplum’ buluşması
13:34 Şam'dan Süveyda açıklaması: Ateşkes ilan edildi
13:27 Kürtçe müzik dinleyen ailenin darp edilmesine ilişkin Meclis Araştırması istemi
13:23 Dürzi Ruhani lider: Adımıza yapılan açıklama irademizi yansıtmıyor
12:39 Sudan’da bir köye dönük saldırıda 48 sivil katledildi
12:37 Kürtçe müzik dinleyen ailenin darp edilmesi protesto edildi
12:12 Şam güçleri Süveyda’ya girmeye başladı: Yasak ilan edildi
11:17 Meteorolojiden sağanak yağış ve fırtına uyarısı
11:12 DEM Parti tarihi tören gündemiyle toplandı
10:53 Manisa ve Balıkesir'deki yangınlar söndürüldü
10:50 İsviçreli siyasetçi Pagani: Süreç için uluslararası kamuoyu sorumluluk almalı
10:48 RTÜK'ten ceza gerekçesi: Güvenlik ve kamu düzeni
10:26 Semsûr'da orman yangını
10:02 İki ayrı soruşturma kapsamında 69 ilde gözaltılar
09:34 Hastaneden tıbbi malzemenin çalınma görüntülerine MA ulaştı
09:28 Ekolojistler: Doğaya saldırıların durması için bu süreç bir fırsat
09:23 SOLDEP, Barış ve Demokrasi Komisyonu kuracak
09:21 Wan Baro Başkanı Özaraz: Adalet Bakanlığı’na Öcalan’la görüşme talebimiz olacak
09:19 Kürtçe müzik dinlediği için darp edildi: Polisler ‘teröristsiniz’ diye bağırdı
09:18 Hasta tutsağın koğuş talebine 'temsilci' engeli
09:15 Gazeteci Ammar: Özerk Yönetim, Şam’ı yönetmeye hazır
09:11 ÖHD’li Nagehan Avçil: ‘Umut hakkı’nın tanınması sürece katkı sağlar
09:10 Newala Qesaba betona gömülmek isteniyor
09:09 Hukukçu Margaret Owen: Öcalan'ın özgürlüğü şart
09:08 Sit alanındaki sanayi inşaatı itirazlara rağmen sürüyor
09:07 Töreni takip eden Mızrak: Yasal düzenlemeler hızla hayata geçmeli
09:04 Barrack'ın açıklaması ABD, İngiltere, İsrail'in Ortadoğu planını deşifre ediyor
09:03 PJAK görüşmesini anlattı: Özgürlük ulusal birlikle mümkün
09:00 15 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
14/07/2025
23:20 'Demokratik Toplum Buluşmaları’ sürüyor
22:40 ODTÜ’de '33 Düş Yolcusu' yürüyüşü: 33’ler yaşıyor
22:07 Tülay Hatimoğulları’ndan ‘ittifak’ iddialarına yanıt: Kesinlikle böyle bir şey yok
20:15 BM raporu: Türkiye'nin yüzde 88'i çölleşme riskiyle karşı karşıya
19:21 Kürtçe müzik nedeniyle darp edilenler için açıklama
18:29 İsrail ordusu Süveyde’de Suriye tanklarını bombaladı
18:13 KDP-YNK toplantısı sona erdi
18:04 KESK’ten işten atılan işçilere ziyaret
17:42 DEM Parti İmralı Heyeti Adalet Bakanı ile görüşecek
17:19 Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
16:53 Licê kırsalında yangın
16:48 14 Temmuz direnişçileri birçok kentte anıldı
16:40 Adliye nezaretinde tutsağa asker şiddeti
16:38 DEM Parti İmralı Heyeti’nden ‘görüşme notu’ açıklaması
16:29 Kürtçe şarkı gerekçesiyle şiddet uygulayan polisler hakkında İHİK’e başvuru
16:05 DBP: Kürtçe şarkı dinleyen aileyi darp eden polisler açığa alınmalı
15:57 Kongra Star: Suriye’nin teminatı demokratik adem-i merkeziyetçiliktir
15:36 Polis şiddetine maruz kalan avukattan suç duyurusu
15:19 Ahmet Özer’e ‘kent uzlaşısı’ davasından tahliye
15:12 Metro Merkezi: 6 ayda 100 kişi gözaltına alındı
14:34 Kürtçe şarkı dinledikleri için darp edilen 3 kişiye tutuklama talebi
14:17 KESK 30 ilde sahaya iniyor
14:05 MEBYA-DER Şirnex’te yeni yönetimini belirledi
13:31 Türkiye 'kötü enflasyon' sıralamasında dünya 6’ncısı
13:14 595 bin genç eğitim ve iş bulma umuduyla göç etti
12:50 QSD: Süveyda'da derhal ateşkes sağlanmalı
12:18 Kanser tedavisi gören gazeteci hayatını kaybetti
12:05 KDP ve YNK arasında üst düzey toplantı
11:57 Şebnem Korur Fincancı: Meclis'te kurulacak komisyonda STÖ'ler de olmalı
11:33 Ölen asker için verilen tazminat HPG’lilerin ailelerinden istendi
10:35 Süveyda’da çatışma: 37 ölü
10:32 İngiltere'de Palestine Action'a yasak: Haksız bir yasa çıkarıldı
10:19 Endonezya'da 6.7 büyükliğünde deprem
09:14 İzmir'de yangın karayoluna ulaştı
09:02 Cilbiya ve Biliga'da günde 270 ton ağaç kesiliyor
09:01 Pirsûs’ta yaralandı, adalet mücadelesinde tutuklandı
09:01 DBP, DEVA, SAADET: Komisyon ve hukuki adım süreci uzatılmamalı
09:00 Wanlılardan devlete çağrı: Söz değil resmiyet bekliyoruz
09:00 14 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
09:00 İmralı Heyeti'nin Özel ve Bahçeli ile görüşme tarihi belli oldu
08:18 ‘Demokratik Toplum’ buluşmasında halkın önerileri alındı
08:10 Şile Belediye Başkanı tutuklandı
13/07/2025
22:17 DEM Parti’den 4 kentte halk buluşmaları
21:38 14 Temmuz direnişçileri anıldı: Mücadele devam ediyor
21:08 Alçiçek 16 yıl sonra memleketinde karşılandı
20:37 Dîlok'ta Pirsûs anması
20:27 Özerk Yönetim’den Şam yönetimi ile görüşmelere ilişkin açıklama
19:47 TJA ve DEM Parti’den İzmir’de kadın atölyesi
19:39 İzmir Urla’da ormanlık alanda yangın
19:25 Meteorolojiden ‘sıcak hava dalgası’ uyarısı
18:41 İsrail’in saldırılarında 24 saatte 139 Filistinli ölü
18:02 Erdoğan: Yeni dönem tüm siyasi aktörlere mesuliyetler yüklüyor
17:42 Mêzgêr’de orman yangını
17:32 MHP’li Yıldız’dan ‘Kürt-Türk kardeşliği’ vurgusu
17:26 ‘14 Temmuz Demokratik toplumun kıvılcımı oldu’
17:01 Kadınlar doğalarını korumak için kepçelerin önünü kesti
16:50 Hesendîn’de madene karşı direniş sürüyor
16:16 İspanya Ahmet Dikmen’i tutukladı: Türkiye’ye iade riski var
16:08 Pirsûs Katliamı’nda yaşamını yitirenler anılacak
15:48 ‘Aleviler ve Kürtler inkara karşı direndi’
15:48 Zîlan’da katledilenler anıldı
15:43 Balıkesir'de orman yangını
15:31 Tiloran Yaylası’nda ‘Demokratik Toplum’ buluşması
15:26 Qazî Mihemed Müze ve Kültür Evi açıldı
15:03 AATUHAY-DER kongresini gerçekleştirdi
14:32 Çelik Erdoğan’ın sözlerine açıklık getirdi
14:07 Tetwan Belediye Eşbaşkanları: Kürt kültürü çalışmalarımız sürecek
13:34 Gimgim’de aşure pay edildi
13:03 İran medyası: Pezeşkiyan İsrail saldırısında yaralandı
12:23 Zilan Katliamı ile yüzleşme çağrısı
12:20 TRT yönetimine yeni atamalar
12:07 Ankara’da yangın: Biri bebek 3 kişi öldü
12:01 Kartalkaya davasında 4 kişi hakkında karar
11:43 Şile Belediyesi soruşturmasında gözaltındakiler adliyeye sevk edildi
11:22 Zwanenberg’den Öcalan’ın çağrısına destek
11:03 Töreni izleyen Agirî Baro Başkanı: Bundan sonra devlet sorumluluk almalı
09:31 Jin derginin 124’üncü sayısı çıktı
09:30 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Barışı inşa etme görevi hepimizde
09:25 Hesendîn’de maden arayan şirketin ‘ÇED’ raporu ortada yok!
09:22 ‘Sayın Öcalan'ın çizdiği yol haritasına güveniyoruz’
09:21 İki çocuğu PKK'ye katıldı: Hepimizin omuzlarına büyük yük düşüyor
09:19 Êlih'te 25 bin kişiye 'Barış ve Demokratik Toplum Süreci' anlatıldı
09:18 Amedli yurttaşlar: Özgürlük ve eşitlik istiyoruz
09:17 14 Temmuz direnişinin tanıkları: O dönemin ruhu bugünleri belirledi
09:15 Tutuklu gazeteci: Halkın haber alma hakkını savunacağız
09:13 12 yıl sonra törende kızını gören anne: Barış istiyoruz
09:09 Kardeşi Ali Çiçek’i anlattı: ‘Başaracağız’ diyordu
09:08 Silah envanterinin teslim edildiği hak savunucuları rapor hazırlayacak
09:07 Korucular köylülerin arazisine el koydu iddiası
09:06 DEM Parti vekiller: Meclis çözümde etkin rol almalı
09:05 Töreni takip eden İHD Eş Genel Başkanı: Devletin bahanesi kalmadı
09:04 Besta ve Biliga'da orman kıyımının görüntüleri
09:03 Kadınlar ulusal birlik için mücadele veriyor: Hedef ulusal kongre
09:00 13 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:42 Şirnex'te 13 yaşındaki çocuğa cinsel taciz
08:41 Tetwan Festivali 16’ncı günde konserle son buldu
08:28 TJA’dan Türkmen kadınlarla süreç toplantısı
12/07/2025
23:45 Halk buluşmaları: Devlet somut adım atmalı
22:25 Leyla Zana Bafil Talabani ile bir araya geldi
21:48 Kadın Kurtuluş İdeolojisi atölyeleri sürüyor
21:33 Besê Hozat’ın annesi: Kızım barışın gelmesi için mücadele ediyor