Poyraz davası Yargıtay'da: Siyasi failler açığa çıkarılmalı

img
İZMİR - Deniz Poyraz davasında tetikçi cezalandırılırken, arkasındaki güçler açığa çıkarılmadı. Avukat Türkan Aslan Ağaç, Yargıtay'da olan dosyanın bozulmasını ve olayın arkasındaki “siyasi faillerin” açığa çıkarılmasını istediklerini belirtti. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına 17 Haziran 2021 tarihinde silahlı saldırıda bulunan Onur Gencer, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katletti. Katliamın üzerinden 3 yıl yıl geçerken, yargılama sürecinde arka perdesi aydınlatılmadı, işlenen suç karanlıkta bırakıldı. 
 
İhbar üzerine olay yerine intikal eden polisler, dakikalarca müdahale etmezken daha sonra aşağı inen Gencer’i “adın ne abicim” diyerek gözaltına aldı. 24 saat dahi gözaltında tutulmayan Gencer, apar topar tutuklatılarak Şakran Cezaevi’ne gönderildi. Dava 7’nci duruşmada karara bağlanırken, gözaltı sürecinden yargılamanın sonuna kadar ne failin arkasındaki güçler açığa çıkarıldı ne de var olan deliller aydınlatıldı. Poyraz ailesi ve dava avukatlarının katliamın perde arkasının aydınlatılmasına dair talepleri mahkeme tarafından her defasında reddedildi.
 
Katliamın yıldönümü dolayısıyla ilk duruşmadan karar duruşmasına kadarki süreçte yaşananları derledik.
 
7 DURUŞMADA NELER YAŞANDI? 
 
İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan Gencer'in ilk duruşması 29 Aralık 2021'de görüldü. Delillerin toplanması için Onur Gencer'in telefonla görüştüğü tüm isimlerin araştırılması, görüştüğü kimi kişilerin tanık değil, sanık olarak yargılanması, katliamdan hemen sonra Gencer’in ailesine teslim edilen telefonun tekrar incelenmesi dahil yüzlerce dilekçe verildi. Ancak tüm talepler mahkeme heyeti tarafından reddedilirken, Gencer'in talepleri bir bir kabul edildi. 
 
İlk iki duruşmada sanığa soru sorma fırsatı bulamayan avukatlar, 3'üncü duruşmada soru sormayı planlarken, Gencer isteği üzerine Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Aynı duruşmada mahkeme heyeti tarafından yetki belgeli avukatların söz kuramayacağı üzerine bir tartışma başlatıldı. Bunun üzerine dava avukatları reddi hakim talebinde bulundu ancak talep İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
 
4’ÜNCÜ DURUŞMADA SORU SORABİLİNDİ
 
Avukatlar, 18 Temmuz 2022’de görülen 4'üncü duruşmada katil Gencer’e hazırladıkları 300'ü aşkın soruyu sorabildi. Ancak avukatların neredeyse tüm soruları Gencer tarafından yanıtsız bırakıldı. Özellikle silah alınan av bayisinin sahibi Metin Dönener'in olaydan iki hafta önce Gencer’i tanıdığını söylemesine rağmen 8 ay öncesine ait ortaya çıkan telefon kayıtları dikkat çekti. 
 
MAHKEME BAŞKANI DEĞİŞTİ
 
Davanın 12 Ekim 2022’de görülen 5'inci duruşma öncesi mahkeme heyeti başkanı değişti. Yeni heyet başkanı da avukatların tüm taleplerini reddetti ve yetki belgeli avukatların söz kurmasına izin vermedi. Bunun üzerine duruşma salonunda gerginlik yaşanırken, Onur Gencer'in önünden geçen kardeş Kamuran Poyraz'a tükürmesi tansiyonu yükseltti. Jandarma tepki gösteren kardeş Poyraz’ı darp etti. Yaşananlara sessiz kalan mahkeme heyeti ise, tutanak dahi tutmadı. Salonda gerilimin yükselmesi üzerine duruşmaya ara verildiği esnada polis duruşmadaki katılımcılara biber gazı ile saldırdı. Verilen aradan sonra da yaşanan gerilimi gerekçe gösteren mahkeme heyeti, duruşmayı erteleyerek, bir sonraki celsenin Aliağa Şakran Cezaevi Kampüsü’nde görülmesine karar verdi.
 
AVUKATLAR DURUŞMA SALONUNA ALINMADI 
 
14 Ekim 2022’de görülen 6'ncı duruşma, heyetin aldığı kararla avukatsız başladı. Yetki belgesi bulunan avukatların ve izleyicilerin duruşma salonuna girmesi yasaklandı. Avukatların itiraz ve tepkisi sonrası askerler, avukatlara ve izleyicilere biber gazı ve TOMA ile saldırdı. Tüm itirazları reddeden mahkeme heyeti, müşteki avukatları olmadan tanıklar dinlendi, ardından savcıdan mütalaasını açıklaması istendi.
 
KARAR DURUŞMASI 
 
Duruşmanın 27 Aralık 2022’de görülen karar duruşmasına yine avukat, izleyici ve basın çalışanları alınmadı. Mahkeme heyeti ile görüşmek için yerleşke içerisine giden Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve dava avukatlarına üst arama dayatmasında bulunuldu. Ancak bunu kabul etmeyen avukatlar duruşma salonuna giremedi. Dava avukatlarının duruşma öncesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında olayın siyasi azmettiricisi olarak hakkında ek iddianame hazırlanması gibi onlarca talebi yine reddedildi. Duruşmaya, müşteki avukatları bulunmadan devam eden heyet, Gencer'e “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Mala zarar verme” suçundan 4 yıl, “Konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 2 yıl , “Ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan ise 3 yıl hapis cezası verdi. 
 
DOSYA YARGITAY’DA 
 
Karara karşı hem Deniz Poyraz ailesinin avukatları hem savcı hem de Gencer’in avukatı Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, Poyraz ailesinin avukatları tarafından yapılan başvuruyu 19 Ekim 2023'te esastan reddetti. Dava avukatları bunun üzerine Yargıtay'a itirazda bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, karara dair yapılan itirazların reddini istedi. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne gönderilen mütalaada, avukatların delillerin toplanmadığı, etkili bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmediği yönündeki başvurularının reddedilmesini istedi. Dosya halen Yargıtay’da. 
 
Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, dava sürecini değerlendirdi. 
 
Türkan Aslan Ağaç
 
SORUŞTURMA DA YARGILAMA DA EKSİK
 
Katilin 18 saat gözaltında tutulmasının dahi sürecin etkin bir şekilde yürütülmediğinin göstergesi olduğunu belirten Aslan Ağaç, “Taleplerine rağmen dosya savcısının yüzeysel bir soruşturmayla iddianame hazırladı. 7 celsede de yargılama süreci bitirildi. Soruşturma aşamasındaki tüm eksikleri yargılama aşamasında dile getirmemize rağmen mahkeme heyeti, hakikat arayışını yetki belgesi tartışmasına gömdü. Avukatlar duruşma salonundan uzak tutuldu. Son iki duruşmada  ise ne avukatlar ne de katılımcılar içeriye alınmadı. Olmadığımız duruşmada yargılama süreci sonlandırıldı" diye belirtti. 
 
İstinafa yaptıkları itirazların dikkate dahi alınmadığını ve bir ayda kararın verildiğini söyleyen Aslan Ağaç, "Dosyanın kapağı dahi açılmadan gerekçesiz bir şekilde katile verilen ceza onandı. İtirazlarımızın tamamı göz ardı edildi. Dosya şuan Yargıtay 1’inci Dairesi'nde. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebligatnamesi geldi. Bu tebligatnamede itirazlarımız ve temyiz gerekçelerine ayrıntılı bir şekilde yer verilerek, taleplerimizin esastan reddedildiğine yer verilmiş. Dosyanın Yargıtay'da karara çıkmasını bekliyoruz” dedi.  
 
‘SİYASİ FAİLLER AÇIĞA ÇIKARILMALI’
 
Gerçek bir yargılama için hem yerel mahkeme hem de istinaf sürecindeki hukuka aykırılıkların Yargıtay tarafından tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Aslan Ağaç, "İlk derece mahkemesi her hangi bir yargılama faaliyeti yürütmedi. Sadece silahı ile olay yerinde yakalanmış bir kişi hakkında hüküm kurdu. Kurulan hükümde eksik. Bunun öncelikle bir yargılama faaliyetine dönüşmesi lazım. Çünkü ceza yargılamasının temel ilkesi; olayın arkasında ne olup bittiğini ararsınız. O nedenle Yargıtay'ın böyle bir yargılamanın önünü açmasını bekliyorum. Dosyanın bozularak ilk derece mahkemesine gönderilmesi ve olayın bir bütün olarak siyasi failleriyle birlikte açığa çıkartılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Yüzyıllık Cumhuriyet döneminde gerçek bir hukuk sisteminin olmadığını dile getiren Aslan Ağaç, "Adaleti ve hakikati arayan bir sisteme sahip değiliz. Usuller ve yasalar itibariyle evet bir eksiklik olmayabilir. Ancak yargılama faaliyetini yöneten zihniyet, gerçek adaletin erişimini engelleyen bir mekanizmaya dönüşmüş. Hukuk adı altında hukuksuzluklar gerçekleşiyor. Gerçek bir hukuk ve yasaları işlemiş olsaydık, hem soruşturma hem de yargılama aşamasında adil yargılanma ilkesini esas alırdık. Gerçek bir yargılama olsaydı sanıkla birlikte azmettirenler ve siyasi ayağı açığa çıkartılırdı. Hakikat aranmadığı için ne siyasi ayağı ne de sanığa yardım eden azmettiriciler açığa çıkartılmadı" diye belirtti. 
 
‘MHP MERCEK ALTINA ALINMALI’
 
Katil Gencer'in MHP Ülkü Ocakları başkanıyla yaptığı yazışmaların ortaya çıktığına dikkati çeken Aslan Ağaç, şunları belirtti: "Bu yazışmalarda MHP Genel Merkezi işaret ediliyor. Bu noktada ele aldığımızda bu işin asli faillerinin MHP Genel Merkez'inde aranması gerektiği kanaatindeyim. Deniz Poyraz katliamının siyasi ayağında MHP, mercek altına alınmalıdır.”
 
MA / Semra Turan

Diğer başlıklar

14/10/2025
23:39 Nisêbîn’de binler festivalde buluştu
23:34 Bafil Talabanî, Fransa Büyükelçisi ile görüştü
23:30 ABD Venezuela açıklarında tekneyi vurdu: 6 ölü
22:39 Bakırhan, Aykol'u ziyaret etti: İyi bir müdahale yapılmış, mücadele edeceğine inanıyoruz
21:28 Kalkan: Bahçeli sadece ‘Kurucu Önder’ diyerek bizi kandıracağını sanıyor!
21:21 Bangladeş'te tekstil fabrikasında patlama
21:17 Gazeteci Aykol yoğun bakıma alındı
20:05 Aydın Özdemir’in taziyesine kitlesel ziyaret
19:36 Ameliyata alınan Gazeteci Aykol'a 'geçmiş olsun' mesajları
19:32 Qoser’de uyuşturucu ve sanal kumara karşı açıklama
19:26 223 işçinin direnişi 76'ıncı gününde
19:02 DEM Parti İzmir'de gazetecilerle bir araya geldi
18:56 Gazeteci Aykol ameliyata alındı
18:36 Pervin Buldan'dan İYİ Parti Grubuna: Size inat barış demeye devam edeceğiz
18:30 Gazeteci Hüseyin Aykol beyin kanaması geçirdi
18:20 Dedeoğulları davasında Yargıtay gelişmesi: Beraatlere itiraz
17:58 Çiğli Belediyesi işçileri: TİS hakkımızı istiyoruz
17:54 Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümü Meclis gündeminde
17:45 Tara Mamedova Van Üniversitesi'nde yapacağı konseri iptal etti
17:35 Gazeteci Tosun 16 Ekim'de toprağa verilecek
17:32 DEM Parti Adana’da iki aileyi barıştırdı
17:30 Üniversitesi öğrencileri Rojin Kabaiş için oturma eyleminde
17:12 Gazeteci Karabay hakkında tutukluluğa devam kararı
17:01 Şirnex'ta eko kırım sürüyor: Kesilen ağaçlar kamyonlarla taşınıyor
16:53 İBB Başkan Vekili Nuri Aslan hakkında 3 yıla kadar hapis talebi
16:49 Pervin Buldan’dan Abdullah Öcalan'a hakaret eden Çömez'e sert tepki
15:43 İran'da son 20 günde 164 kişi idam edildi
15:21 Kadınlardan Abdullah Öcalan’a bin 800 mektup
15:07 Özgür Özel: Muhalefete sınır çizilemez
15:03 Rojin Kabaiş için yürüyüş: Kimler, neden korunuyor?
15:00 Gazeteci Salaz mezarı başında anıldı
14:54 BİSAM raporu: Açlık sınırı 21 bin 149 TL
14:37 İran’da tutuklular idamlara karşı açlık grevi başlattı
13:58 Bağdu ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı
13:48 AİHM'den ihlal kararı: Aysel Tuğluk siyasi nedenlerle tutuklandı
13:23 Eylül ayında 396 şiddet çağrısı alındı: Fail en yakınındaki erkek
13:12 Halk buluşmasına çağrı: Mücadeleyi birlikte yükseltelim
12:46 Bakırhan: Bu yılın Meclisi ilk Meclis kadar önemlidir
12:25 Zeyneb Celaliyan’ın tedavi hakkı engelleniyor
12:19 Enternasyonal öğrencilerden GÖÇİZDER'e ziyaret
11:58 Gazeteci Oruç’un adli kontrolü kaldırılmadı
11:49 Bahçeli: 27 Şubat İmralı açıklaması dışında hiçbir sözün hükmü yoktur
11:20 Kürtçe için 'strateji ve politika belirleme' çalıştayı başlıyor
11:05 Yolsuzluğu ortaya çıkardı, 4 yıldır tutuklu
10:14 Altında rekor üstüne rekor
10:02 Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon: 6 gözaltı
10:00 4 ilde sağanak bekleniyor
09:44 'Kürt halkının tek talebi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü'
09:23 Wan’daki yurttaşlar: Rojin bu ülkenin adalet sınavı
09:21 Kızılpınar’da bir ilk: Kürtçe kursları başladı
09:18 Trump’un Erdoğan’a verdiği görev: Hamas’ı bitirmek
09:08 Wan’da beş mahalleden geçen tren hattı tehlike saçıyor
09:00 14 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:57 Bursa'da 15 kişi tutuklandı
13/10/2025
23:56 Gazeteci Akar'ın cenazesi Şirnex'e getirildi
23:45 Hakan Tosun'un saldırıya uğradığı görüntüler ortaya çıktı
23:28 X'te kampanya: #HakanTosunaNeOldu?
22:27 Çeşme’de iş cinayeti: 1 çocuk hayatını kaybetti
22:23 İsrail ateşkesi ihlal etti
21:24 Arkadaşları hastane önünde: Hakan Tosun'a ne oldu?
20:04 Mısır'da Gazze için imzalar atıldı
19:41 İsrail, 2 bine yakın Filistinliyi serbest bıraktı
19:25 Kayyımın işten çıkardığı 223 işçi 75 gündür direniyor
19:20 Yurt dışında yaşayan Yeşilova'nın evine polis baskını
18:44 Dr. Hikmet Kıvılcımlı Mersin’de anıldı
18:32 DFG: Hakan Tosun'a yapılan saldırı bir an önce aydınlatılsın
18:24 Kadınlardan 'Rojin Kabaiş soruşturması şeffaf yürütülsün' çağrısı
18:01 CHP İl Başkanlığı ablukası paylaşımlarına dava
17:46 EPDK’dan yeni düzenleme: Elektrikte sınır düşüyor, fatura artıyor
17:33 Gazeteci Hakan Tosun'un beyin ölümü gerçekleşti
17:31 CHP'den Demirtaş'a ziyaret
17:16 Gazze zirvesi öncesi Kahire'de patlama
16:59 ‘Zamanın izi’ sergisi sanatseverlerle buluştu
16:52 Şêxmeqsûd ve Eşrefiye’de 7 genç kaçırıldı
16:39 Mazlum Ebdî: Yerinden edilenlerin güvenli dönüşü öncelikli gündem
16:33 Şam görüşmesi sona erdi
16:19 Avukatlar Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleştirdi
15:09 Wan'da Rojin Kabaiş tepkisi: Eski savcı ve ATK hakkında suç duyurusu
14:58 KESK’liler Amed’den Ankara’ya yürüyüş başlattı
14:26 Gazeteci İmen serbest bırakıldı
14:15 Wan’da düzenlenecek dil çalıştayı için çağrı
14:05 Cezaevleri raporu: Tecrit toplumsal barışa saldırıdır
13:54 Şêx Murşid El Xeznewî trafik kazası geçirdi
13:52 Üniversite yemekhanesine rezervasyon sistemi getirildi
13:04 Kuzey ve Doğu Suriye komitesi Şam’da
13:02 Rojin Kabaiş dosyasındaki çelişkiler Meclis’e taşındı
12:49 ‘Gazze Zirvesi’ne Netanyahu ve Abbas da katılıyor
12:22 Akademisyen McLaren: Öcalan'ın sözleri bir güvercin gibi denizleri aştı
11:54 Komisyonda bu hafta kadın ve gençlik örgütleri dinlenecek
11:51 Bülent Arınç: Komisyon Öcalan’ı doğrudan dinlemeli
11:07 Asrın Hukuk Bürosu avukatları İmralı’da
11:05 ‘Özgürlük’ mitingine katılanlar: Öcalan’ın manifestosuyla başaracağız
10:54 DEM Parti: Faşist söylemlerle kadın siyasetçilerin hedef alınması tesadüf değil
10:35 Temelli: Komisyon bir an önce Abdullah Öcalan ile görüşmeli
10:09 Köln’deki ‘Öcalan’a özgürlük’ mitingi için bir aylık seferberlik
09:40 Gram altın ve ons altın haftaya rekorla başladı
09:14 Meteoroloji'den 16 kent için sarı kodlu uyarı
09:07 Vezan Karabulut: Öcalan'ın özgürlüğü kadınlar için de önemli
09:03 Bağdu katledileli 11 yıl oldu: Dosya yeniden ele alınmalı
09:00 13 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:48 Hamas ve İsrail karşılıklı rehine takasına başladı
12/10/2025
23:21 ABD: İsrailli esirler 24 saat içinde bırakılacak
22:13 Şiddet faili 10 gün sonra tahliye edildi
21:29 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê'de mazot yasağı nedeniyle elektrik sorunu
21:22 Gazeteci Hakan Tosun'a yönelik saldırıya ilişkin 2 kişi tutuklandı
20:10 DEM Parti Eş Genel Başkanları: Tosun'a yönelik saldırı derhal aydınlatılmalı
19:53 Ankara'da trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti
19:45 DEM Parti İzmir'de halkları buluşturdu
19:03 Rojin Kabaişin ailesine dayanışma ziyareti
18:13 Uluslararası Af Örgütü, Pexşan Ezîzî için imza kampanyası başlattı
17:38 Barış ve çözüm paneli: Ortak mücadele örmeliyiz
17:33 Taciz failine verilen cezanın bozulmasına karşı açlık grevi başlattı
17:19 İstanbul'da Ekin Kültür ve Sanat açıldı
17:08 Gerok Ma'dan Abdullah Öcalan'ın evinde çocuk atölyesi
17:04 Êlih mitinginden notlar: Halk Önderliğini istiyor
16:10 Miting ardından gençler 'Barışın mimarı İmralı'da' sloganıyla yürüdü
16:01 Efrîn’de iki yurttaş kaçırıldı
16:00 'Rojin Kabaiş'in bedeninde rastlanan DNA'ların sahipleri tespit edilsin'
15:38 Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı
15:23 Meclis'te bütçe görüşmeleri başlıyor
15:06 'Özgürlük' mitinginde Abdullah Öcalan’ın posteri açıldı
15:05 Çiğdem Kılıçgün Uçar: İmralı kapıları açılmadıkça çözüm yaşam bulmaz
14:51 Êlih mitingine katılanlar: Devlete değil, Öcalan'a güveniyoruz
14:10 Kitap Fuarı'nda 'Kürtçe eserleri sahiplenme' çağrısı
14:04 Kadınlardan “Özgür ve demokratik bir Suriye’ kampanyası
13:36 Afganistan ve Pakistan sınırında çatışma
13:19 İsrail Hamas tünellerini yok etmeye hazırlanıyor
12:46 Qoser’deki yangında ölen çocuk sayısı 2 oldu
12:40 Tunuslu filozofdan Öcalan’ın çağrısına destek
12:38 Meral Danış Beştaş: Öcalan’ın özgürlüğü milyonların talebidir
12:05 ‘Halklar ve İnançlar Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı
11:52 Ankara rüşvet soruşturmasında 9 tutuklama
11:36 Wan Büyükşehir Belediyesi Kadın Meclisi toplandı
11:26 Gazeteci Tosun, yol kenarında darp edilmiş halde bulundu
10:58 Havalar soğuyor: 25 kentte kar ve sağanak
10:39 Kürt Dirilişi belgeseli sezon finalini yapıyor
10:30 Gazze zirvesi öncesi üç Katarlı diplomat Mısır’da kazada öldü
10:05 Rojin Kabaiş soruşturması: Savcı ‘cinsel saldırı’ dosyası açmalı
09:40 Pastör Peker: Kanuni düzenlemeler yapılmadan süreç sözde kalır
09:30 Jin dergi ‘Demokratik Entegrasyon’ manşetiyle yayında
09:20 Estukyan: Öcalan insanlığın bir arada yaşamının reçetesini sunuyor
09:05 Wan'da 2 yılda 700 esnaf kepenk indirdi
09:00 12 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:50 Prof. Lemkow: İlk adım Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmalı
08:06 Nisêbîn’de Kültür Sanat Festivali başladı
11/10/2025
23:56 Mısır: Gazze zirvesine 20'den fazla ülke katılacak
22:19 Bismil’de halk konseri
22:14 Êlih mitinge hazır: Bu davanın sahibi halk
22:08 Tülay Hatimoğulları Berlin’de: Demokratikleşme ve özgürlük yasaları hayata geçirilmeli
22:01 ABD'nin Mississippi eyaletinde silahlı saldırı