Jineoloji üyesi Kaya: Jin, jiyan, azadî direnişi özgürlüğün arkeolojisi oldu

  • kadın
  • 09:01 14 Eylül 2024
  • |
img

HABER MERKEZİ - Şiddete karşı başlatılan "Ni Una Menos", "Mee Too" ve "Las Tesis" hareketlerinin bir itiraz olduğunu fakat sorunun aşılması noktasında çözüme işaret etmediğini söyleyen Jineoloji Akademisi üyesi Elif Kaya, "Ancak 'Jin, jiyan, azadî' sadece durum tespiti yapmakla sınırlı kalmadı, sorunun nasıl aşılacağının yöntemlerini ortaya koydu. Bir anlamıyla özgürlüğün arkeolojisidir" dedi. 

Kürt kadın mücadelesine yön veren “jin, jiyan, azadî” sloganı Kurdistan’ı aşarak, dünya kadınlarının da mücadelesini belirleyen bir felsefeye dönüştü. Kurdistan topraklarından doğan bu felsefenin etrafında birleşen kadınlar, Paris’te 2013 yılında katledilen 3 Kürt öncü kadın Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ve Sakine Cansız’ın mücadelesini sürdürme sözü verirken “jin, jiyan, azadî” dedi. 2022’de Rojhilat’ta ölülerin defnedildiği bir yerden kadınlar “özgürlüğü ve yaşamı” haykırdı. Katledilen Jîna Emînî’nin mezarında direniş sözü verilirken kadınlar “jin, jiyan, azadî” diyordu. Afganistan’da Taliban’a karşı direnen kadınların dilinde de aynı sloganı duyduk. Hindistan’da tecavüze uğradıktan sonra katledilen kadın doktor için bir araya gelen binlerce kişi “jin, jiyan, azadî” diyerek isyan etti. Kadın hareketinin yol haritası olan bu sloganı son olarak Amed’de katledilen 8 yaşındaki Narin Güran için bir araya gelenler hep bir ağızdan dillendirdi. 
 
“Jin jiyan azadî” felsefesini kimi zaman “Zen, zendegi azadî” olarak, kimi zaman “Mer’a heyat hurriye” olarak, kimi zaman “Kadın yaşam özgürlük” ya da “Women Life Freedom” olarak duysak da, köklerini Kurdistan’dan alan ama sınır tanımayarak dünyaya yayılan bu felsefe özgür bir yaşama susamış tüm kadınların rehberi oldu. 
 
Jineoloji Akademisi üyesi Elif Kaya, dünyada benimsenen “jin jiyan azadî” felsefesinin tarihçesi ve kadınlar için önemine dair değerlendirmelerde bulundu. 
 
RUHUNU ÖCALAN'IN FELSEFESİNDEN ALIYOR
 
Kaya, “Jin, jiyan, azadî”nin uzun bir mücadele deneyimine dayanan, “kadın-yaşam-özgürlük” bağlantısını ortaya koyan ve özgürlüğe ulaşmanın sihirli formülünü sunan bir rehber olduğunu söyledi. Özgürlük felsefesi olarak yorumladığı “Jin, jiyan, azadî”nin insanlığı hakikate ulaştıran bir formül olduğunu ifade eden Kaya, bu felsefenin tarihinin 1987’de atıldığına işaret etti. 
 
Kaya, “Bu slogan ruhunu Reber Apo’nun özgürlük felsefesinden alır. Reber Apo 1990’lı yıllardan itibaren çözümlemelerinde ‘kadın-yaşam’ bağlantısının önemine hep vurgu yaptı. Hatta 1987 yıllından itibaren ‘Kadın ve Aile Sorunu’ çözümlemelerinde kadın-yaşam bağına çok vurgu yapar. Tabi bu çözümlemeler aynı zamanda özgürlük mücadelesinin parametrelerini de oluşturur, çalışmalar bu temelde yürütülür. Bu nedenle Kürdistan Kadın Özgürlük mücadelesi kadın-yaşam ilişkisini özgürlük temelinde yeniden inşa etme temelinde geliştirilir. Yani Jin, jiyan, azadî ilişkisini kurmak uzun mücadele deneyiminin ve büyük emeklerin sonucunda gelişir. Bu slogan 3 kelimenin bir araya gelmesinden öte, özgürlüğün koşullarını ortaya koyan ve mücadele ile deneyimlenmiş bir hakikati ifade ediyor. Bir anlamda özgürlüğün arkeolojisi ile ulaşılan sonuçtur diyebiliriz. Denilebilir ki, özgürlük sorununun kadın-yaşam ilişkisinin bozulmasıyla açığa çıkan bir durumdur. Özgürlüğe ulaşmak bu dengenin optimal düzeyde sağlanmasıyla mümkün olabilir. Slogan bu hakikati ifade ediyor. Reber Apo’nun ‘kadın özgürleşmeden, toplum özgürleşmez’ belirlemesi bu hakikati ifade ediyor ve çok önceden yapılan bir tespittir” ifadelerini kullandı. 
 
'HAKİKATİ İFADE ETTİĞİ İÇİN SINIRLARI AŞIYOR' 
 
Sloganın ilk kez hangi tarihte kullanıldığına dair net bir bilginin olmadığını ifade eden Kaya, 2005 yılından itibaren Amed’te yapılan mitinglerde sloganın duyulmaya başlandığını belirtti. “Jin, jiyan, azadî”nin kısa sürede dünyanın dört bir yanına yayılmasının nedenlerine değinen Kaya, “Sloganın yaygınlaşması ortaya koydu ki, hakikati ifade eden, ona parmak basan her şey toplum tarafından hızla sahipleniliyor. Hakikati ifade eden şeyler sınırları aşıp, arayışı olanlara ulaşabiliyor” şeklinde yorumladı. 
 
'KOBANÊ SAVAŞI İLE DÜNYA KADINLARINA ULAŞTI' 
 
Kobanê Savaşı’nda DAİŞ karanlığına karşı kadınların “Jin jiyan azadî” hakikatiyle savaştığını ifade eden Kaya, bu hakikatin böylelikle dünya kadınlarına ulaştığını ifade etti. Kaya, “Bu dönemde pek çok ülkeden, farklı halklardan kadınlar bu sloganı sahiplendi. Umudu, mücadeleyi ifade eden bir slogan olarak kadınların eylemlerinde kullandı. 17 Ekim 2018 yılında uluslararası Cannes Film Festivali’nde ‘Güneşin Kızları’ filminin gösterimi sırasında kadınlar tarafından bu slogan atıldı. Kısacası 2022’de Jîna Emînî’nin ölümünden önce bu slogan dünya genelinde bilinip, kullanılmaya başlanan bir slogan olmuştu. Ancak Emînî’nin ölümümün ardından slogan dünya genelinde hızla yaygınlaştı ve her kesin haykırdığı bir hakikate dönüştü. Jîna Emînî’nin mezarı başında atılan bu slogan onurlu, özgür yaşamın ifadesine dönüşüp, milyonlarca insan tarafından sahiplenildi. Sadece kadınlar tarafından değil erkekler tarafından da yaygın atılan bir slogan oldu” ifadelerini kullandı. 
 
'HAKİKATİN YASADAN DAHA GÜÇLÜ' 
 
Kaya, bu sürecin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ifade ettiği, “Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez” sözünün bir yansıması olan “jin jiyan azadî” nin toplumca kavrandığı bir döneme evrildiğini belirterek şunları söyledi: “Bu dönemde kadınlar başta olmak üzere dünyanın her ülkesinden milyonlarca insan, ‘jin, jiyan, azadî’ diye haykırdı. Hem de halen varlığı yok sayılan, dili büyük oranda yasaklanan Kürt halkının dilinden bunu söyledi. Bu dönemde hakikatin her tür sınırdan, yasadan, iktidardan daha güçlü olduğunu ve imkanını bulduğunda kendi yolunu nasıl açtığına tanık olduk. Bu bizler için de büyüleyiciydi. Bu sahiplenme ulus-devletin tekçi politikalarına en çok ezilenin isyanla verdiği cevabıydı. Sokakta eylem yapandan tutalım, parlamentoda meclis yönetenine kadar yaşamın her alanında bu slogan kadınların özgür yaşam arzusunu ifade etti. Bu dönem açığa çıkan önemli bir diğer eylem ise Kürt kadınlarının intikam yeminini ifade eden saç kesme geleneğinin dünyanın her yerinde sahiplenilmesiydi. Bu bir anlamda ataerkil sömürgeci siteme karşı kadınların söze dökmeden yaptığı sözleşmenin ifadesiydi. Saç kesmek Kürt kadınlarının bir geleneğidir ve kendisine yaşatılan acıların öcünü almaya ahtetmek anlamına gelir. Jîna Emînî’nin katledilmesiyle gelişen ‘Jin, jiyan, azadî’ süreci kadınlar açısından böyle ahtetmeyi-sözleşmeyi de geliştirdi. Yani dünya kadınlarını buluşturdu, ortak tutum almanın imkan ve olanaklarını yarattı. En son Hindistan’da tecavüze uğrayıp, katledilen genç doktor için on binlerce kadının geliştirdiği eylemde de kadınların ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganı etrafında eylemlerini yapmasının nedeni de budur. Bu söz Kürt kadınlarının deneyiminden süzülerek, bir formülasyona kavuşsa da evrensel bir hakikati dile getirdiği için dünyanın her yerinde sahiplenilen bir slogana dönüştü.”
 
'FELSEFENİN İÇİ BOŞALTILMAK İSTENİLDİ' 
 
Milyonlarca insan tarafından bu felsefenin sahiplenildiğini ifade eden Kaya, bu sahiplenmenin yanı sıra bir kesim tarafından da içinin boşaltılmaya çalışıldığını söyledi. Kaya, “Çünkü unutmayalım ki egemenler özgürlük eğiliminden korkar, umut vermek ister ama umut edilene ulaşmaya asla müsaade etmez. Bu iktidarın doğası gereği böyledir” sözleriyle felsefenin neden hedef alındığını anlattı. 
 
Kaya, felsefenin neden hedef alındığına dair şunları söyledi: “Jin, jiyan, azadî sloganı alanlarda yaygın kullanılıp, milyonların özgürlük talebini ifade eden söze dönüştüğü zaman, slogana yönelik de kimi manüplatif yaklaşımlar, bulandırma çabaları açığa çıktı. Bazı kesimler sloganı tarihsel, toplumsal bağlamından koparıp, kimliksizleştirmeye çalıştı. Yani bu slogan sanki bir günde oluşmuş ve bir felsefeye dayanmadan orta çıkan 3 kelimeden ibaretmiş gibi ele alan yaklaşımlar açığa çıktı. Bir anlamda sloganın beslendiği kökleriyle bağı koparılmak istenildi. 
 
Bir diğer yaklaşım ise sloganın ifade ettiği hakikati manüpüle etmekti. Sloganın felsefesi aynı zamanda köklü değişim yapmayı da gerektiriyor. Ataerkil- kapitalist sömürü sistemini fazla sorgulamadan değişimi sadece kılık-kıyafetle ya da kadınlara sistem içinde verilen sınırlı haklarla süreci geçiştirmeye çalışan yaklaşımlar açığa çıktı. Belki en belirgin ortaya çıkan bir diğer durum da serhildanın öznesini görünmez kılarak, yaşanan değişim istemi ve gücünü liberal olana mal etme yaklaşımıydı. Örneğin bu sürecin oluşumunda Kürt kadınlarının mücadele geleneği, yarattığı kazanımları görmezden gelen, başkasına mal eden yaklaşımlar açığa çıktı. Özellikle sanat adına yapılan pek çok çalışmada bunu belirgin görebildik. Ancak çok başarılı olmamış olacaklar ki iki yıl sonra Hindistan’da kadınlar yine jin, jiyan, azadî ile isyanını dile getirdi, özgürlük talebini ifade etti.”
 
'ÖZGÜRLÜĞE ULAŞMANIN EN YALIN PERSPEKTİFİ' 
 
"Jin, jiyan, azadî"nin Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinde aldığı yolu ve ulaştığı hakikati ifade ettiğini belirten Kaya, “Ulaşılan sonuçlar sadece Kürt kadınları açısından da değil, tüm kadınlar hatta toplum için de son derece önemli sonuçlar” dedi. Kaya, “ Örneğin özgürlükten yoksun olmanın nedeni nedir? Neden tüm kadınlar ezilen bir ulus gibidir? Kürt kadınları kendi yaşadıklarından yola çıkarak cevaplar bulmaya çalıştığında, özgürlük sorununun evrensel yanlarına da cevaplar buldular. Evet, bir yandan ulus-devlet politikalarının tekçi, inkarci politikaları var ama diğer yandan ataerkil sistemden kaynaklı, tüm kadınlar gibi yaşadıkları özgürlük sorunu var. Bunlara cevap bulma arayışı kadınla-yaşam arasındaki ilişkinin nasıl bozulduğuna cevaplar üretmesine yol açtı. Bir anlamda güncel sorunlara cevaplar aranırken, tarihe doğru bir arkeolojik yolculuğa çıkıldı. Ataerkil sistem gelişmeden önce yani kadın eksenli toplumda kadın-yaşam ilişkisinde optimal bir denge varken, ataerkil sistemin başlamasıyla birlikte bu dengenin nasıl bozulduğunu gördüler. Günümüze yaşanan tüm kötülüklerin kaynağında da bu dengenin bozulmasının yer aldığını gördüler. Reber Apo’nun çözümlemeleriyle bu hakikate ulaşılır. Kadının kadınla, kadının erkekle, kadının toplumla, insanın doğa ile ilişkileri özgürlük temelinde kurulmadan özgür bir toplumsallığa ulaşılamayacağı sonucuna vardılar. Bunun üzerinden kadın-yaşam-özgürlük bağını kurdular. Kısaca ifade edecek olursam Jin, jiyan, azadî özgürlüğe ulaşmanın en yalın perspektifidir” değerlendirmesinde bulundu. 
 
JÎNA EYLEMLERİNİN ÖNCEKİLERDEN FARKI
 
 
Kadın katliamlarına karşı başlatılan “Ni Una Menos” hareketinin, tecavüz ve tacizi deşifre eden “Mee Too” hareketinin ve tacizin tecavüzün arkasında ataerkil sistemin ve devletin olduğuna dikkati çeken “Las Tesis” dalgasının da dünyaya yayıldığını hatırlatan Kaya, söz konusu eylemlerin ortaya itiraz koyduğunu fakat sorunun aşılması noktasında bir çözüme işaret etmediğini söyledi. Kaya: “Deşifre etmek, itiraz etmek, kabul etmemek önemli ama bunun kaynağında neyin olduğunu ve nasıl aşılacağını da ortaya koymak gerekir. İşte ‘Jin, jiyan, azadî’ diğer eylemselliklerin es geçtiği bu konuya dikkat çekti. Bir anlamda sadece itiraz değil, neyin düzeltilmesi ve nasıl düzeltilmesi gerektiğini ortaya koydu. Kadının yaşamla bağının zedelenmesi tüm kötülüklerin kaynağıydı. Kötülüklerle baş etmenin yolu bu bağı yeniden özgürlük temelinde kurmayı gerektirirdi.  Bu nedenle Jin, jiyan, azadî, yaşamın özgürlük temelinde yeniden inşa edilmesini merkezine aldı. Yani sadece durum tespiti yapıp, yaşananları ifade etmekle sınırlı kalmadı, nasıl aşılacağının yol- yöntemlerini ortaya koydu. Biliyoruz ki en eski iktidar ideolojisi olan ataerkil sistem her alanda örgütlü ve aynı zamanda güçlüdür. Onunla mücadele etmek yaygın örgütlenme ağlarını geliştirmeyi gerektirir. Bunu sağlamadan ataerkil sistemle mücadele etmek pek mümkün olmaz. Bu konuda Kürt kadın hareketinin önemli bir mücadele deneyimi olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle kendisinden beklenen bir öncülük rolü olduğunu da ifade etmek mümkündür.”
 
DEMOKRATİK KADIN KONFEDERALİZMİ 
 
Tarih boyunca kadınların deneyimlerini buluşturup ortaklaştırdığını söyleyen Kaya, “Ortak sorunlar karşısında ortak politikalar geliştirme, deneyimleri paylaşma arayışı uzun bir zamandır var. Ancak bunun nasıl olacağı, hangi mekanizmalarla hayat bulacağına dair tam bir fikir oluşmadı. Özellikle 2014 yıllında Kobanê Savaşı sırasında çok sayıda farklı halklardan Enternasyonalist kadın Rojava’ya gitti. Bilindiği gibi Rojava devrimi aynı zamanda bir kadın devrimidir. Kürt kadınları yerelde uyguladıkları gibi aynı zamanda dünya kadınlarıyla da ‘Demokratik Kadın Konfederalizmi’ temelinde bir araya gelebileceklerini öneriyorlar ve modellerini bu temelde adlandırıyorlar. Farklılıkların bir birini yoksaymadan yan yana durabileceği ve birlikte mücadele etmeye imkan ve olanak sağlayan demokratik bir yöntem olarak bu modeli öneriyorlar” diye konuştu.
 
2022 yıllında Berlin’de yapılan ‘Kadınlar Geleceği Örüyor’ konferansından çıkan sonuçların kadınlar için önemine değinen Kaya, “Jin, jiyan, azadî sloganı ve felsefesinin damgasını vurduğu bir konferans oldu. Yani nasıl yaşayacağımızı, nasıl mücadele edeceğimizi, neden mücadele etmemiz gerektiğini, neye karşı mücadele edeceğimizi ve neyi inşa edeceğimizin tartışmalarının yapıldığı önemli bir konferanstı. Bu deneyimler üzerinden yürümek ve derinleşerek yaygınlaşmak önemlidir” dedi.  
 
MA / Berivan Kutlu

Diğer başlıklar

16:47 ‘Sürecin başarısı için Abdullah Öcalan özgür olmalı’
16:11 Agirî’de Kurdî-Zana Ararat Derneği açıldı
16:08 Joe Kent, Mazlum Abdi ve Rohılat Efrin ile görüştü
15:59 Demirtaş’tan milletvekillerine: İmralı’ya gidip noktayı koyun
15:44 'Toplumsal barışın inşasında hukukun rolü' paneli: Acil yasal düzenlemelere ihtiyaç var
15:39 Yakup Tuncer'in taziyesine ziyaret
15:35 Büyük Köln yürüyüşü başladı: Abdullah Öcalan'a özgürlük
15:30 KESK eylemi 146’ıncı haftasında
15:27 Yangında ölen çocuk ve kadınların isimleri belirlendi
15:26 Konak Belediyesi'nde ‘hukuksuz’ atamalara tepki
15:23 ‘Adalet Nöbeti’ dördüncü haftasında
15:20 Mazlum Dinç: Süreci engelleyen yasalar değiştirilmeli
15:14 Îlham Ehmed’den ‘yaptırımların kaldırılması’na destek
14:59 YRJ’den konferans: Kadın devriminin sesi olacağız
14:52 Doktorlardan Kuzey ve Doğu Suriye’ye destek çağrısı
14:41 Özen, Akman ve Avcı için tahliye talebi
13:49 Dört kentte eylem: Son kayıp bulununcaya kadar mücadelemiz sürecek
13:27 Cumartesi Anneleri Yurtseven, Özeken ve Münür için adalet istedi
12:45 Zeyneb Celaliyan’ın tedavisi engelleniyor
12:35 Xelfetî'de 25 Kasım yürüyüşü
12:29 ‘Sosyalizm yeniden’ konferansı: Geleceği birlikte inşa edelim
12:29 Lokman Çiftçi’nin taziyesine kitlesel ziyaret
12:24 Fransız tarihçi Vincent: Abdullah Öcalan’ın çağrısı çok önemli bir adımdır
11:33 Köln’deki yürüyüş için halk alana akmaya başladı
11:31 ‘Kadın kentleri’ buluşmasında örgütlü mücadele vurgusu
11:20 31 yıl tutsak edildi: Konuşmak yetmiyor, sürece uygun adım atılmalı
10:59 Şirnex’te kaza: 19 yaralı
10:50 Parfüm deposunda yangın: 6 ölü, 1 yaralı
10:38 Sozdar Avesta: Önder Apo’nun özgürlüğü mücadelenin temelidir
09:46 Meteoroloji'den birçok il için sağanak uyarısı
09:39 Tekirdağ Cezaevi’nde ihlaller: Provokasyon zemini örülüyor
09:31 Tülay Hatimoğulları: Abdullah Öcalan ile görüşülmeden süreçte yol alınamaz
09:06 Maliyetin altında fiyat verilince tonlarca mahsul tarlada kaldı
09:05 Amedliler: Devlet süreçteki endişeleri gidermek için adımlar atmalı
09:04 Pazar esnafının da veresiye defterleri doldu
09:03 Suzan İşbilen: Kadınlar savaşın bitirilmesi için var güçleriyle mücadele etmeli
09:02 Rapor: 240 gölün 186'sı kurudu
09:02 2 bin 700 çölyak hastasının olduğu kentte gastroenteroloji bölümü yok!
09:00 08 KASIM 2025 GÜNDEMİ
00:38 İşçiler polis ablukasını kırarak yürüdü
07/11/2025
23:43 ABD, Şara ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı
23:01 Reuters: İktidar, gerillaların dönüşü için yasa hazırlıyor
22:43 Kürdistan'daki elektrik kesintileri Meclis gündeminde
22:19 12 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası Meclis'e sunuldu
21:43 Antalya havalimanında 'uçuş iptal' gerginliği
21:15 Türkiye, Netanyahu ve İsrailli bakanlar hakkında yakalama kararı çıkardı
21:01 İşçilerin 100'üncü gün direnişine polis engeli
20:16 'Beyaz Toros' ve 'JİTEM' baskılı tişörtlere takipsizlik kararı
20:11 'Kuyu tipi hapishaneler kapatılsın'
19:22 Talabani: Toprağını Türkiye’ye satanlar halkımızın haklarını savunamaz
18:49 Hazine'den 196 milyar liralık açık
18:27 Kurtulmuş: Eğer komisyon karar alırsa İmralı’ya gidilebilir
18:22 Maaşlarını alamayan işçiler eyleme geçti
17:56 Efrin’de bir kişi katledildi
17:53 Akın: Gabar’da köylerin suyu petrol akıyor
17:41 Amed’de lösemili çocuklar için farkındalık etkinliği
17:38 İSKİ, İstanbul'da suya zam gündemiyle toplanacak
17:30 Mûş'ta 25 Kasım atölyesi
17:14 TJA eylem ve çalışmalarının programını paylaştı
16:58 KON-MED Eşbaşkanı: Köln mitingi Önder Apo'nun özgürlüğünün talebidir
16:52 DEM Partili belediyelerden şiddete karşı tutum belgesi
16:50 Yıldız ve Işık’ın taziyesine kitlesel ziyaret
16:23 Dêrsim Ocak Evlatları: Barış için çabalamak en kutsal ibadettir
16:18 DEM Parti ve Laz Enstitüsü, Lazca için anayasal tanınma istedi
15:32 Ekim ayında İran’da 217 kişi idam edildi
15:31 Köln kenti tarihi mitinge hazır
14:59 Kalp krizi geçiren tutsak yeniden cezaevine götürüldü
14:51 Hacettepe öğrencileri: Güvenli kampüsler istiyoruz
14:47 Irkçı saldırı sonucu katledilen Delal Gencer davası ertelendi
13:24 KESK’ten ‘güvenlikçi ve yıkım bütçesi’ne karşı eylem planı
13:22 Aykol’a cezaevlerinden mektup: Yoldaşlığına ihtiyacımız var
12:46 Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini arttı
12:06 İtalyan tarihçi: PKK’nin adımları insanlığa daha iyi bir dünya sunma umudunu yeşertti
12:04 AYM 'kadının kütük kaydı' düzenlemesini görüşecek
11:47 Süreçte ikinci aşamaya geçiş çabaları
11:35 Ayşegül Doğan: Şimdi Abdullah Öcalan'ı dinleme zamanı
11:29 Annecy’den Nergis Muhammedi’ye fahri vatandaşlık
11:00 Abdullah Öcalan Süryani ve Êzidî toplumuna kalem hediye etti
10:43 ‘Demeç’ duruşması ertelendi
10:33 İstanbul'da ‘Ozan Elektronik Para’ soruşturmasında 10 gözaltı
10:18 Fabian Molina: Sürecin başarısı için yasal düzenlemeler şart
10:08 Kalmaegi Tayfun’u Vietnam’dan Kamboçya’ya ilerliyor
09:42 Amed Baro Başkan Yardımcısı: Sürecin kalıcılığı hukuki güvencelerle mümkün
09:41 Wan'da iki yılda 28 şüpheli kadın ölümü
09:26 Barış Akademisyeni: Devlet sürece anayasal reformlarla karşılık vermeli
09:21 İzmir’de su krizi büyüyor
09:07 Küçük esnafın kapısı sadece veresiye için çalınıyor
09:05 Gazeteci Şêx Nûr: Şam hükümeti adım atmamakta ısrar ediyor
09:03 ‘Kadın Kentleri’ ilan edilecek: Yeniden dizayn
09:00 07 KASIM 2025 GÜNDEMİ
09:00 Balıkesir'de 4,2 büyüklüğünde deprem
08:58 Bahis soruşturmasında 21 kişi hakkında gözaltı kararı
06/11/2025
23:55 Suriye'de 7 milyar dolarlık enerji anlaşması
23:47 BMGK Şara'ya yaptırımları kaldırdı
22:23 Başsavcı Gürlek’ten Özel’e tazminat davası
19:40 Opçin ve Bilgi’nin taziyelerine kitlesel ziyaret
19:35 Sındırgı'da 4.3 büyüklüğünde deprem
19:12 223 emekçiden 100'üncü gün eylemine destek çağrısı
19:01 Gençlik örgütlerinden YÖK eylemi: Mücadeleyi yükseltme zamanı
18:54 İmamoğlu: Demirtaş ve Yüksekdağ tahliye edilmeli
18:20 Abdullah Öcalan'a özgürlük yürüyüşüne çağrı
17:51 Öğrencilerden polis ablukasında Rojin Kabaiş eylemi
17:39 İsrail ordusu, Lübnan'a hava saldırısı başlattı
17:06 ÇHD: Ayakta sayımı kabul etmeyen tutsaklar darp ediliyor
16:56 Gazeteci Aykol'un dördüncü aşama tedavisi devam ediyor
16:15 İSİG Ekim ayı raporu: En az 169 işçi yaşamını yitirdi
15:47 HRW: Komisyon somut, hukuki ve kurumsal reformlar önermelidir
15:44 TJA: 11'inci Yargı Paketi geri çekilmeli, entegrasyon yasaları gündeme alınmalı
15:21 TFF'de bahis istifası
15:19 Merkez Bankası'nın rezervleri geriledi
14:58 Bilkent Üniversitesi’nde Rojin Kabaiş eylemi
14:57 IFJ ve EFJ, gazeteci Gabriele Nunziati'nin işe iadesini talep etti
13:54 Mahkeme AYM kararına uymadı: Kahraman'ın yeniden yargılaması reddedildi
13:33 Kalp krizi geçiren tutsağın ailesine haber verilmedi
13:12 İşçilerden ücretlerinin taksitle ödenmesine tepki
12:46 Taliban’dan burkasız kadınların devlet kurumuna girişine yasaklama
12:24 DEM Parti: YÖK derhal kaldırılmalı
12:07 Abdullah Öcalan ile görüşmesini anlattı: CHP’nin sürece katılımına çok kıymet biçiyor
11:49 31 yılın ardından tahliye oldu
11:17 Asker gözetiminde ağaç kıyımı!
11:13 DEM Parti MYK toplandı
11:05 Canlı kalkan davasında bozma: Fazla ceza verildi
10:23 Süveyda kırsalı bombalandı
10:13 Amed'de ihracat yüzde 17,5 arttı
10:09 Filipinler’de tayfun: 114 ölü, afet ilanı
10:07 JİNNEWS şiddet çetelesi: 25 kadın katledildi
10:00 ABD'de hükümet kapandı: 40 havalimanında uçuşlar yüzde 10 azalacak
09:37 Amed'de 'Takas Pazarı' kurulacak
09:36 3 gazetecinin beraat kararına 'sözde' temyiz başvurusu
09:30 Ödenmeyen maaşları taksite böldüler, onu da yatırmadılar
09:27 Mahalleli yıkılan Polis Okulu'nun yeşil alan olmasını istiyor
09:26 Emlakçı Şahinkaya’nın emniyette kaydı olanlarla konuşması suç sayıldı
09:23 Devrimci Parti'li Mediha Yüksel: Süreçte sosyalist hareketlere büyük rol düşüyor
09:22 Yerine kayyım atanan Akış’ın yeniden yargılanması 3 Aralık'ta
09:20 Veliler ve öğrenciler üstgeçit talebiyle eylemde
09:17 Gazeteci Germiyanî: Kürt partiler parlamentoda birlik olurlarsa sorunları çözülür
09:12 Slovakya’dan Litvanya’ya 'umut hakkı' nasıl uygulanıyor?
09:10 Aktarlarda kış yoğunluğu: Ihlamurun kilosu 2 bin TL oldu
09:08 Prof. Dr. Günerhan: Sürecin başarılı olması için çaba göstermeliyiz
09:02 Tiryaki: Adım atılması entegrasyonun önünü açar
09:00 06 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:12 6 gazeteci ‘İmamoğlu’ soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı
00:11 30 barodan Demirtaş açıklaması: AİHM kararları ivedilikle uygulanmalı
05/11/2025
23:42 Finlandiya’da üç Kürt gözaltına alındı
23:38 Meclis'te HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever seçildi
22:22 Özel: Çete hesap vereceğine bize soruşturma açıyor
21:39 Özgür Özel hakkında re'sen soruşturma başlatıldı
20:52 Özel: Akın Gürlek farklı bir şirketten maaş aldı
20:41 MİT Başkanı, Hamas heyetiyle görüştü
20:05 Rezan’da çıkan kavgada 1 kişi yaşamını yitirdi