ANKARA - Hakkında verilen ev hapsi kararı, 11 aydır devam eden gazeteci Delal Akyüz, ev hapsi kararı ve gözaltında yaşadığı kötü muameleye karşı AİHM'e başvurdu.
İzmir’de "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 13 Şubat 2024'te gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Delal Akyüz, kendisine verilen ev hapsi kararına ve gözaltında uğradığı kötü muameleye karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Yaptığı itirazlardan sonuç alınmaması ve iç hukuk yollarının tükenmesiyle Akyüz'ün avukatları tarafından yapılan başvuruda, müvekkillerinin maruz kaldığı uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğu vurgulandı.
Başvuruda, Akyüz'ün ters kelepçe takılarak gözaltına alınması ve adli muayene sürecinde karşılaştığı uygulamayla "işkence kötü muamele yasağının" ihlal edildiği kaydedildi. Başvuruda, verilen ev hapsi kararları ve buna karşı yapılan itirazların reddedilmesine işaret edilerek Sulh ceza hakimliklerindeki yargılamaların tarafsız ve adil olmadığı, Akyüz'ün adil yargılanma hakkının ihlal edildiği vurgulandı.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ
Başvuruda, Akyüz'ün gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındığı, ev hapis kararı verildiğine işaret edilerek, bu durumun ifade özgürlüğünü güvence altına alan AİHS'in 10'uncu Maddesi'ne aykırılık teşkil ettiği kaydedildi. Ev baskını ve elektronik kelepçe uygulamasının özel ve aile hayatına saygı hakkını zedelediği kaydedilen başvuruda, Akyüz’ün haber kaynakları ve meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerin suçlama konusu yapıldığı ve gazetecilik faaliyetlerinin engellenerek susturulmaya çalışıldığı ve elektronik kelepçe uygulamasının mesleki ve kişisel yaşamını ciddi şekilde etkilediği belirtildi.
Gazeteci Akyüz, 13 Şubat 2024'te evine yapılan baskınla gözaltına alındı. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla gözaltına alınan Akyüz'e elektronik kelepçe ile ev hapsi adli tedbir kontrolü uygulanmasına karar verildi. Adli kontrol tedbirine yapılan itirazlar ise her defasında reddedildi. Akyüz, hakkında 9 ay sonra iddianame düzenlendi. İddianamede, Akyüz'ün haberleri, haber kaynaklarıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri "örgüt üyeliğine" delil olarak gösterildi.