AMED - Amed ve Êlih'te bir araya gelen işçi ve memur konfederasyonları vergide adaletin sağlanmasını talep etti.
İşçi, memur konfederasyonları ve onlara bağlı sendikaların adil bir vergilendirme için başlattıkları "Vergide Adalet" eylemi devam ediyor. DİSK Amed Temsilciliği Yenişehir ilçesinde bulunan Vergi Dairesi Başkanlığı önünde açıklama yaptı. "İnsanca ücret vergide adalet" pankartının açıldığı açıklamada "İnadına sendika inadına DİSK" sloganları atıldı.
DİSK Genel İş Amed 1 No'lu Şube Başkanı Kamuran Taş, asgari ücret artış oranına tepki göstererek, yapılan artışla asgari ücretin açlık sınırında tutulduğunu kaydetti. Taş, "Emek mücadelesi verilirken bir yandan da sendikacılara uygulanan baskı zulüm genel başkanımız Sayın Remzi Çalışkan'ın şansında hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmak suretiyle bir kez daha kendini göstermiştir. Memnuniyet verici tarafı bu yapılan uygulama son verilmiş ve hukuksuzluğun son bulması bizleri mutlu etmiştir" ifadelerini kullandı.
Ardından açıklama yapan DİSK Amed Bölge Temsilcisi Hasan Eroğlu, işçi ve emekçilerin her geçen gün daha fazla yoksullaştığını vurgulayarak, "Yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz eriyor. Biz hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verirken şirketler kasalarını dolduruyor. Türkiye, dünyada ücretlerin en düşük olduğu ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor" diye konuştu.
Eroğlu vergide adaletin sağlanması için mücadele edeceklerini kaydetti.
ÊLIH
Êlih Emek ve Demokrasi Platformu da Yılmaz Güney Parkı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamaya DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, ÖHD, DEM Parti, DBP İl Örgütleri ile platform bileşenleri katıldı. “Asgari değil, kölelik ücreti, savaşa değil emekliye bütçe” pankartının açıldığı eylemde Petrol İş Êlih Şube Başkanı Veysel Kartal konuştu.
İktidarın emek düşmanı politikalarına dikkat çeken Kartal, “22 yıllık iktidar seçim öncesi dönemler dışında ücret artışlarını TÜİK’in sahte enflasyon oranları ile sınırlamıştır. Seçim öncesi dönemlerde ise bunların üzerine eklediği üç, beş puanı ‘refah payı’ diye yutturmak istemiştir. Patronlar ise asgari ücretin sadece bir tık üzerinde ücret verdikleri çalışanlarına ‘siz asgari ücretin üzerinde bir ücret alıyorsunuz’ diyerek ücret artışlarını asgari ücret artış oranının altında belirlemeye devam etmiştir. Yıllar boyunca izlenen bu emek karşıtı politika sonucunda, dünya genelinde tamamen vasıfsız çalışanlara işe başlangıç aşamasında ödenen, dolayısıyla istisnai bir ücret olan asgari ücret Türkiye’de adım adım ortalama ücrete dönüştürülmüştür” diye konuştu.
Açıklamalarda, Gelir Vergisi'nin ilk dilim oranını ücretliler için yüzde 10'a düşürülmesi, Damga Vergisi'nin kaldırılması, işverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteğinin işçilere de sağlanması, asgari ücret vergi istinasının çalışanlara da uygulanması ve vergi tarif dilimlerinin asgari ücret artış oranında artırılmasını istendi.