ANKARA- Yaptıkları el işi ürünleri Ankara Kalesi ve çevresinde satan kadınlardan Emine Özcan, sabah namazıyla çalışmaya başladığını ancak buna rağmen geçinemediğini anlattı.
Ankara'da el işi ürünler satarak geçimini sağlayan kadınlar, son dönemde artan yaşam maliyetleri karşısında büyük bir geçim sıkıntısı yaşıyor. Yaptıkları el işlerinden elde ettikleri gelirle ailelerini geçindirmeye çalışan kadınlar, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle zor durumda kalıyor. Sağlık sorunları nedeniyle başka işte çalışamadıklarından kaynaklı el işiyle ürün üreten kadınlar, alım güçlerinin hızla düştüğünü söyledi.
Ankara Kalesi ve çevresinde el işi ürünlerini satan kadınlar, ekonomideki krizin yaşamlarına yansımasını anlattı.
Emine Genç, ayaklarındaki sorun nedeni ile ayakta duramadığını bu yüzden el işi ürünler yaparak geçimini sağladığını söyledi. Emine Genç, “Eskiden tek başına geçim sağlayabiliyorduk. Şuan bu oldukça zor. Eskiye göre alım gücümüz şu anda çok daha güçleşmiş durumda" dedi.
EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNEMİYOR
Bir diğer emekçi Emine Özcan de geçinemediklerini söyledi. Emine Özcan, "Geçim çok zor. Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri iyi duysun; kendilerine yüzde 40-50 oranında zam yapıyorlar. Biz emeklilere sadece yüzde 10-15 oranında zam yapılıyor. Bu durum bizi böyle işlerde çalışmaya zorluyor" diye belirtti. Hayatının her geçen gün daha da zorlaştığını vurgulayan Emine Özcan, 60 yaşında olmasına rağmen hala el işi yaparak geçinmeye çalıştığını aktardı. Emine Özcan, “Sabah namazımı kılıp el işi yapıyorum. Bu şekilde hayatımı sürdürüyorum. Ama ona rağmen de hala geçinemiyorum” dedi.
ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Yaklaşık 8 yıldır el işi ürünleri yapıp satarak geçimini sağladığını söyleyen Nejla Topaloğlu ise şunları söyledi: “ Bu iş gerçekten zor bir iş. Malzemeyi alırken epeyce bir masraf yapıyorum. Uğraşması da zaman alıyor” dedi.
Çalışmaya mecbur olduklarını dile getiren Nejla Topaloğlu şunları söyledi: “Özellikle son yıllarda artan yaşam maliyetleri ve faturalar nedeniyle geçim sıkıntısı giderek kötüleşti. Faturalar inanılmaz boyutlara ulaştı. 4 yıl önceki alım gücüyle şu anki alım gücü arasında inanılmaz bir fark oldu. Bu durum bizi kötü etkiliyor.”