Karadeniz'in binlerce yıllık dayanışma geleneği: Kalandar

img
TRABZON - Doğu Karadeniz’de geçmişi 3 bin yıla dayanan “Kalandar” geleneği, binlerce yıl dayanışma geleneği olarak varlığını korudu. Bölgede yaşayan yurttaşlar, geleneğin sürdürülmesini istedi. 
 
Doğu Karadeniz’de, Rumi takvime göre yeni yılın ilk ayının adı olan “Kalandar” 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece yapılan kutlamalarla karşılanıyor. Bölgede Müslümanlık ve Hristiyanlıktan çok daha önce kutlanan “Kalandar”, antik çağlardan günümüze kadar ulaşan nadir geleneklerden biri. Günümüzde de Trabzon ve Gümüşhane'de varlığını korumaya devam eden “Kalandar”, Rum geleneği olarak bu kentlerden göçmek zorunda kalanlar tarafından Yunanistan, Gürcistan, Ermenistan ve Ukrayna gibi ülkelerde de sürdürülüyor. 
 
“Kalandar” gecesinin en önemli ritüeli ise, geleneksel halk tiyatrosunun en eski biçimi olan Momoyeros gösterimi. Bu gösterimde, Momoyeron, damat, gelin ve ayı temel karakterler olurken, oyuna Bizans döneminde kral ve şeytan, Osmanlı döneminde ise kadı karakterleri dahil edildi. Özellikle Roma döneminde pagan inancı olduğu gerekçesiyle baskı gören “Kalandar” kutlamaları, o dönem yasaklanmasına rağmen binlerce yıldır varlığını korumaya devam etti. 
 
DAYANIŞMA GELENEĞİ
 
“Kalandar” gecesinde yapılan ritüeller, klasik bir yeni yıl kutlamasının ötesinde bir dayanışma örneği sunuyor. Gruplar halinde yapılan ev gezmelerinde oynanan oyunlardan sonra evin kapısına bir çanta asılır ve bu çantaya ev sahibi tarafından yiyecek doldurulur. Geçmişte grup, akşama kadar temsillerini oynar, horon çeker, tereyağı, peynir, bulgur, çörek, kavurma ve para toplar, daha sonra da bunları açık attırma ve piyango yoluyla satıp, elde edilen para ise okul ve kiliseye verilirdi. 
 
Özellikle ayın 13'üncü gününde varlıklı kişilerin evleri dolaşılır, onlardan alınan yiyecek ve yakacaklarla kış ayı geçirilir. Bu geleneğe "çanta atmak" ya da “ev gezmesi" adı verilir. Böylece zorlu kış koşullarında komşular arasındaki dayanışma güçlendirilir. 
 
EN ÖNEMLİ RİTÜEL MOMOYEROS
 
Trabzon’un Tonya ilçesinde büyüyen eğitimci ve yazar Gültekin Yücesan, Karadeniz coğrafyasında farklı halkların yaşadığını ve bu halkların kültürlerini sürdürdüğünü belirtti. Bu geleneklerden biri olan “Kalandar”ın Rumi takvime göre yılbaşı etkinliği olduğunu vurgulayan Yücesan, "7 kişiden oluşan ve koncolos adı verilen oyuncuların oynadığı Momoyeroslar, gecenin en önemli etkinliği. Koncoloslara kemençeci de müziğiyle eşlik eder. Koncoloslar kadın kılığına girerek, yüzlerini tanınmayacak şekilde boyarlar. Bununla yılda bir kere bile olsa cinsiyet ayrımının ortadan kaldırıldığı düşünülür. Momoyer rolünü üstlenen kişi yöredeki hayvanları simgeleyen ayı, geyik, domuz gibi hayvanlardan birinin maskesini takar. Köyün tüm evlerini tek tek gezer ve gündemdeki olayları ya da geçmişten aktarılanları tiyatro olarak sergiler. Oyunlar sergilendikten sonra çanta atma oyunu ile etkinlik biter. Çantalara koyulan fındık, ceviz, mandalina, armut, fırınlanmış hurma gibi yiyecekler eğlencenin bitiminde tüm oyunculara paylaştırılır. ‘Kalandar’ akşamı yine insanlar mısır ve tatlı kabaktan manat adı verilen yiyeceği pişirir, bunlarda birlikte yenilir. ‘Kalandar’ birlik olma, paylaşma ve dayanışmadır" diye belirtti. 
 
GEÇMİŞE GÖNDERME
 
Momoyeros oyunlarını anlatan Yücesan, "Oyunlarından birisi ölme dirilme sahnesidir. Horon sırasında koncoloslardan birisi yere düşerek ölü taklidi yapar. Doktor belindeki şişeden ilaç vererek onu hayata döndürür. Hayata dönen kişi yeniden horona girer. Diğer oyun ters yönde namaz kıldırmadır. Bu güldürünün anlamı, yöre halkının sonradan Müslüman olduklarına yapılan bir göndermedir. Yine kalabalık bir grup, köyde ev ev dolaşır, un, tuz ve yağ toplar, bunlarla çok tuzlu çörek yapılır. Bunu yiyen gençlerin rüyalarında evleneceği kişiyi göreceğine inanılır. ‘Kalandar’ akşamı yine insanlar mısır ve tatlı kabaktan manat adı verilen yiyeceği pişirir. ‘Kalandar’ ayının ilk 12 gününde görülen hava durumunun yılın 12 ayında da yaşanacağına inanılır. Örneğin; ‘Kalandar’ın dördüncü günü yağışlıysa Rumi takvimin dördüncü ayı olan April ayının yağışlı geçeceği inanılır. Yine ‘Kalandar’ın ilk günü eve gelen ilk kişiye göre yılın iyi ya da kötü geçeceği düşünülür" ifadelerini kullandı. 
 
'TEKTİPLEŞME HOŞGÖRÜYÜ YOK ETTİ'
 
Halkın kültürel geçmişini oluşturan bu geleneğe son yıllarda ilgisiz kalındığını söyleyen Yücesan, son dönemde Maçka Belediyesi'nin kutlama yapmaya başladığını belirtti. Livara köyünde yapılan kutlamalara Yunanistan'dan da insanların geldiğini ifade eden Yücasan, şunları belirtti: "Bu geleneklere önem veren bir Kültür Bakanlığı olsa daha görünür olması sağlanabilir. Toplumun bu kültürle buluşması sağlanır. Tonya ve Çaykara'da da sadece çanta atma devam ediyor. Diğer oyunlar genellikle oynanmıyor. Bu kültürün gelecek kuşaklara da aktarılması lazım. Toplumsal hafızadır ve bu hafızanın korunması gerekiyor. Rumların buradan ayrılırken, kültürel olarak buradaki topluma kattığı değerlerde götürüldü. Mesela Rumlar demircilik yapıyorsa, onlar gittikten sonra demircilikle ilgili terimler, türküler de gidiyor, adları unutuluyor. Tek tipleşince toplumdaki hoşgörü ortadan kayboluyor. Farklı inançların bir arada yaşamında zorunlu diyalog halini doğuruyor ve bu yaşamı daha anlamlı kılıyordu. Kültürlerin yaşatılması günümüz toplumunda olmayan bu dayanışmanın tekrar canlanması açısından da önemlidir." 
 
BİRLİK, DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ
 
Tonyalı ilçesinden olan Orhan Yılmaz (74) ise, “Kalandar”ın Rum geleneği olarak halen devam ettirilmeye çalışıldığını vurguladı. Kutlamaların eskisi gibi yapılamadığına değinen Yılmaz, "Yeni yıla girerken, iyi niyet ve dileklerle girmek gerekiyor. İlk olarak o gece özellikle zengin olanların evine giderler, torbalarını evin içine atarlar. Eskiden Karadeniz bölgesinde her evin kapısında fırın olurdu. Fırınlarda kurutulan meyveler, un, bulgur, mısır gibi şeyler torbaya koyarlardı. Gelenek zamanla taze meyveye döndü. Bazen de şaka olsun diye evin kedisi koyulurdu. Annem 98 yaşında o da anlatıyordu. Yılın ilk günü evin kapısı herkese açılmazdı. Uğurlu gelsin diye ya küçük çocuklara ya da uğurlu olduğuna inanılan kişilere açılırdı. O sene işler iyi gitmezse eve ilk giren kişiye sitem edilirdi. O zaman ki ‘Kalandar’lar böyleydi. Toplanan yiyecekler de eğlence yapılarak hep beraber yenilirdi" diye belirtti. 
'O GÜNLERİ ÖZLÜYORUZ'
 
Kutlamalar için bölgeye zaman zaman Yunanistan'dan da Rumların geldiğini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Onlarla konuştuğumuzda 'Kültür toprağındır. Gittiğimiz yere bunları götürdük ama yaşatamadık' dediler. Kültürün yaşaması toprağa bağlıdır. Bu topraklar, horon ve ‘Kalandar’ı bugüne kadar yaşattı. Ama bundan sonra da yaşaması gerekiyor. Bu gelenek köylerde kaldı. Oralarda da zaman zaman yapılıyor ama devamlılığı olmuyor. Göçlerle birlikte köylerde de kimse kalmadı. Artık kimse tenezzül etmiyor. Ama eskiden toplananları yemesi bile bir şenlikti, daha tatlıydı. Bir dönem de 'Hristiyan geleneğidir' diye olumsuz bakanlar oldu. Ama kutlama yapıldığı zaman onların da hoşuna gidiyordu. O günleri özlüyoruz, evime gelinsin, oyunlar oynansın isterim."
 
MA / Tolga Güney

Diğer başlıklar

11:20 Akdeniz Belediyesi önündeki direniş 2'nci gününde
10:58 Türkiye’nin Amêdiye’ye askeri sevkiyatı sürüyor
10:48 Gözaltındaki eşbaşkanların avukat görüş kısıtlılığı kalktı
10:20 Üniversite öğrencisine SSCB bayrağı soruşturması
10:02 10 günde 147 gözaltı, 30 tutuklama
09:57 Suriye'nin karanlığını aydınlatan iki örnek mahalle
09:56 Çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
09:41 Barış Grubu üyesi Fırat: Çözümsüzlük silahı üretmiştir
09:39 SYKP: Süreç için üstümüze düşeni yapacağız
09:12 Akdeniz Belediyesi önünden seslendiler: Bu hukuksuzluktan vazgeçin
09:11 Karadeniz'in binlerce yıllık dayanışma geleneği: Kalandar
09:06 KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak: Herkes elini taşın altına koymalı
09:05 Yeni Yüzyıl Partisi'nin 'üyelik' hilesi ortaya çıktı
09:04 Havin Aşkan'ın ölümünde uzman çavuş şüphesi
09:03 Ali Bayramoğlu: CHP'nin tutumu yetersiz, tamamlayıcı önerilerle devreye girebilir
09:00 DAD Eş Genel Başkanı Kete: Çözüm Abdullah Öcalan ile olur
09:00 11 OCAK 2025 GÜNDEMİ
10/01/2025
22:54 Gözaltındaki eşbaşkanlara yöneltilen iddialar
22:38 Halkın Tişrîn Barajı'ndaki direnişi 3'üncü gününde
22:25 Êlih kayyımı Halk Lokantası çalışanlarını işten çıkardı
22:04 Los Angeles yangını sürüyor: 10 kişi öldü, 10 bin yapı yandı
21:49 İsrail saldırısında gazeteci Ebu Nabhan yaşamını yitirdi
21:06 Şemrex'te halk ekmek fırını açıldı
20:28 Akdeniz'de kayyım girişimine karşı yürüyüş
20:08 Nizamettin Kabaiş ile eşbaşkanlar bir araya geldi
19:00 Saldırı altındaki Aleviler için dayanışma çağrısı
18:42 KCK'den 'süreç' açıklaması
18:31 Dêrik kırsalında bir araca SİHA saldırısı
18:29 Kadın gazeteciler: Hakikatleri duyurmaya devam edeceğiz
18:03 31 yıllık tutsaklığın ardından tahliye oldu
17:58 Paris ve Silopiya’da katledilenler anıldı
17:53 Nagihan Akarsel’in kitabı için imza etkinliği
17:44 Nezir Tekçi davasında karar çıkmadı
17:29 Gazetecilerin cenazelerinin verilmemesine tepki
17:24 Tiryaki: Belediyeleri gasp ederseniz halkı bu sürece inandıramazsınız
17:22 Şirnex’te 11 bölgeye giriş ve çıkışlar yasaklandı
17:20 DBP PM üyesine depremzedelere yardım cezası!
17:16 Wan'da Rojin Kabaiş için yürüyüş: Dosyadaki kısıtlılık kaldırılsın
16:55 Dilek Ekmekçi tahliye edilmedi
16:40 Qereçox Dağı bombalandı
15:57 İmamoğlu: Şam ziyaretimiz iptal edildi
15:47 Yaşı büyütülerek ceza verilmişti: 30 yıl sonra bırakıldı
15:36 Tülay Hatimoğulları: Seçme seçilme hakkımızı alamazsınız
15:19 Bakırhan'dan Özgür Basın’a 10 Ocak ziyareti
15:09 ÖHD Ege Bölgesi cezaevleri raporu: 2024’te ihlaller arttı
15:05 Akdeniz Belediyesi önünde meclis toplantısı
15:04 Bakırhan’dan iktidara ‘Ciddi olun, bu yol yol değil’ çağrısı
14:56 Emekliler: Rakamlar yalan yoksulluk gerçek
14:43 Hrant Dink davası 7 Şubat'a ertelendi
14:42 Halklar Tişrîn Barajı’na akın ediyor
14:25 Kayyımın azarladığı müdür istifa etti
14:19 Abluka altındaki belediye önünde direniş sürüyor
14:18 Kayyımın işten attığı işçiler: Mücadelemize devam edeceğiz
13:29 PTT çalışanlarına saldırı Wan'da protesto edildi
13:25 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırılar sürüyor
13:23 HDK'den Akdeniz tepkisi: İktidar halk iradesini tanımıyor
12:32 Demirtaş ve Yüksekdağ ziyaretinin saati netleşti
12:26 ‘10 Ocak’ı kutlamıyor, gazetecilik için mücadele ediyoruz’
12:12 14 basın meslek örgütünden ortak bildiri: Basın hürdür, sansür edilemez
12:08 Gar Katliamı anması: Adalet mücadelesi sürecek
11:37 Cumartesi Anneleri'nin duruşması ertelendi
11:24 Aileler İmralı’ya gitmek için başvurdu
11:24 Polisten belediyenin temizlik işçisine şiddet
11:17 Tutsak kadın gazeteciler Marmara Cezaevi'ne sevk edildi
11:11 Nisêbîn'deki kazada 2 genç hayatını kaybetti
10:32 Halk Akdeniz Belediyesi önünde toplanıyor
10:29 Karayılan: Savaş ve tehditle barışın sağlandığı nerede görülmüş?
09:23 Çalışan Gazeteciler Günü: Canımıza kastedildiği bir tablo var
09:12 Tüm eşyalarına el konulan hasta tutsağa tehdit
09:11 Ağaçhanlı’nın cinayet şüphelisi oğulları 4 aydır kayıp
09:10 Deprem Bilimci Karabulut: Karadeniz'de tsunami olasılığı var
09:09 KKP Sözcüsü: Süreç için Abdullah Öcalan özgürlüğü sağlanmalı
09:08 8 yıl sonra göreve iade edildi
09:07 Colemêrg yolundaki tünellerin açılmamasına tepki
09:07 Termik santralin külleri bir mahalleyi yok etti, kalanları da kanser etti
09:06 PSAKD: Aleviler 'özel' bir soykırıma tabi tutuluyor
09:05 Türkyılmaz: Öcalan özgür olmadan süreç olmaz, çözümün önündeki engel silah değil
09:03 Hukukçu Kanar: Mandela gibi Abdullah Öcalan’a eşit koşullar sağlanmalı
09:00 10 OCAK 2025 GÜNDEMİ
08:56 DEM Parti'den Akdeniz Belediyesi önünde toplanma çağrısı
08:43 DEM Parti: İktidar darbeci pratiklerinden vazgeçmiyor
08:07 Fransa'dan 'QSD' yanıtı: Özgürlük savaşçılarına borcumuzun bilincindeyiz
08:06 Marmara’da sağanak, Serhat’ta buzlanma tehlikesi
07:45 Hatay’da deprem
06:25 DEM Partili eşbaşkanlar gözaltında, belediye ablukada
09/01/2025
23:54 Duhok’ta 8 bin yıllık yerleşim alanı bulundu
23:35 Tişrîn Barajı’ndaki nöbet sürüyor
23:28 Tahliye edilen Gazeteci Topaloğlu: Mücadelemiz sürecek
22:09 Ağırlaştırılmış müebbet alan faile beraat
19:45 İdam cezası onanan Pexşan Ezîzî için imza kampanyası
19:03 Kuzey ve Doğu Suriye’de buğday depoları ve elektrik istasyonuna saldırı
18:50 Colemêrg’teki gözaltı gerekçesi Kürtçe şarkı!
18:14 Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi
18:06 DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi serbest bırakıldı
17:46 ‘Ölünün defin hakkı, ailelerin yas hakkı engellendi’
17:37 Eskişehirliler, İl Çevre Müdürü Çelik’in istifasını istedi
17:31 Emekliler TÜİK önünde: Çalışmadan geçinemiyoruz
17:22 Şavşat'ta ormana maden
17:17 5 Iraklının öldürülmesi davasının gerekçeli kararı: MİT ve JİTEM beyanları görülmedi
17:03 Engellilerden ÖTV düzenlemesine tepki: Yanlıştan dönün
16:43 Sûr’da katledilen Rozerin Çukur anıldı
16:30 Gazeteci Selamet Turan cezaevinden çıktı
16:28 Katledilen kadınlar anıldı: Özgürlük mücadelesi her yerde
16:21 Özel 'sürprizi' açıkladı: Erdoğan'a kırmızı kart gösterin
16:11 DEM Parti'li Eşbaşkan Sofya Alağaş’a ceza talebi
15:51 Gazetecilerin cenazeleri Rojava'da defnedilecek
15:50 Leyla Şaylemez anıldı: Kadın özgürlükçü paradigmadan vazgeçmeyeceğiz
15:21 Heyet Silopiya’da yürüdü: Kameraları yerde kalmayacak
14:49 Fidan Doğan mezarı başında anıldı
14:47 Meclis'te MA, JINNEWS ve Yeni Yaşam'a erişim engeline tepki
14:28 DİSK 2025 yılı mücadele hedeflerini açıkladı
14:01 Sakine Cansız mezarı başında anıldı
13:49 İHD: Daştan ve Bilgin'in cenazeleri teslim edilmelidir
13:46 Gazeteci Selamet Turan’a ceza ve tahliye
13:43 DEM Parti'den Abdullah Öcalan açıklaması: Herkesi ciddiyete davet ediyoruz
13:41 6 yaşındaki Şirin’i katleden faile ağırlaştırılmış müebbet
13:41 HABER-SEN: Ölümlerden PTT Genel Müdürlüğü sorumludur
13:35 Nisêbîn’de anma: Kadın, yaşam, özgürlük demeye devam edeceğiz
13:21 Polatlı'da hayatını kaybeden işçi sayısı 2'ye çıktı
13:11 7 haber sitesine erişim engeli
13:10 Hrant Dink’i anma programı açıklandı
12:34 Gazeteci Topaloğlu hakkında tahliye kararı
12:26 Cezaevlerindeki doluluk kapasitesi yüzde 27 aşıldı
12:25 Asrın Hukuk Bürosu: Düzeysiz tartışma ve söylemlerle çözüm çabasının altı oyuluyor
12:24 SİHA saldırısında katledilenlerin isimleri belli oldu
11:56 Colemêrg’te çok sayıda gözaltı
11:42 Nezir Tekçi davasında karar duruşması: Eskişehir Adliyesi’ne bekliyoruz
11:39 Sakine Cansız anıldı: Yürüttüğü kavgayı sürdüreceğiz
11:10 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
10:27 11 yıl önce Kobanê sınırındaydı, bugün de Qamişlo
10:13 Darp edilen tutuklunun ailesinden suç duyurusu
10:11 Nisêbîn’i yağmaladılar, mahkeme akladı
09:56 Prof. Dr. Köker: Yeni paradigma demokratik bir düzeninin inşasıyla mümkün
09:51 AYM'den 'örgüt adına suç işleme' maddesine ikinci iptal
09:47 İzmir'de Dilek Ekmekçi'ye özgürlük talebi
09:44 Tunç Soyer: Süreci iktidarın insafına bırakamayız
09:43 HDK'li Şenoğlu: Türk-Kürt ittifakında herkes elini taşın altına koymalı
09:06 Migenda: Müzakereye geçilmesi için uluslararası baskı kurmalıyız
09:05 HDK’li Ergenç: Çözüm için halklar ve inançlara önemli rol düşüyor
09:04 Kadınlar: ‘Rojin’e ne oldu?’ diye sormaya devam edeceğiz
09:03 Dilan Andok: Sara Kürt kadınların direniş çizgisini yarattı
09:00 09 OCAK 2025 GÜNDEMİ
00:18 Cenazeleri almak isteyen heyet sınır kapısından ayrıldı: Yarınki protestoya herkesi davet ediyoruz
00:06 Suriye’de 5 kişi öldürüldü
08/01/2025
23:38 ‘Hayvan katliamı yasası AYM’de durdurulabilir’
23:24 BAE, Suriye'ye uçuşları durdurdu
22:09 Tişrîn'de nöbet eylemi başlatıldı
21:16 İşçiler, verilen söz üzerine eylemlerini sonlandırdı
21:07 Sirrîn’de bir yurttaş katledildi
21:00 Türkiye’nin saldırısında 3 yurttaş katledildi