Onlarca yasa değişikliği: Afet mi, denetimsizlik mi?

img
İZMİR - İktidarın hayata geçirdiği yangın yönetmeliği, yapı denetim yönetmeliği, imar yasası değişiklikleri, imar afları, dere yataklarının daraltılması yangın, deprem, selleri her seferinde felakete dönüştürürken, denetimsizlik ve rant binlerce can aldı. 
 
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak gecesi çıkan yangında resmi açıklamalara göre 79 yaşamını yitirdi, 51 kişi de yaralandı. Dışı ahşap kaplama olan 12 katlı otelin yemekhane bölümünde çıkan yangın kısa sürede tüm binayı sardı ve itfaiye ekiplerinin de 40 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle yangın söndürülemedi. Yangından kurtulabilen tanıkların aktardığına göre, binanın yangın merdiveni ve uyarı sistemi bulunmazken, insanların camlardan sarkıttıkları çarşaflarla binadan kaçmaya çalıştıkları görüldü. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ise otel sahibiyle birlikte 9 kişi gözaltına alındı.
 
Olay sonrasında belediye ile bakanlık arasında denetimle ilgili tartışmalar yaşanırken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özkan, otele 1997 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ruhsat verildiğini, bölgenin Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu için denetleme yetkilerinin olmadığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise otelin iki yangın merdiveninin olduğunu, 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerinin yapıldığını ve yangın yeterlilik ruhsatlarının mevcut olduğunu söyledi.
 
2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında, Turizm İşletme Belgesi olan tesislerin denetimleri Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından yürütülüyor, gerektiğinde yerel yönetimlerle iş birliği yapılıyor. Kanun kapsamında bir veya iki yılda bir denetim yapılması gerekiyor. Yine Turizm, Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik 5'inci maddesinde, "Turizm yatırım ve işletmelerinin denetimi, Bakanlık kontrolörleri veya Bakan tarafından görev verilmesi halinde Bakanlık müfettişlerince yapılır." ifadeleriyle yetkili yetkili kurum belirtiliyor.
 
İTFAİYE DEVREDEN ÇIKARILDI
 
Yangın sonrası tartışılan bir diğer konu ise itfaiyenin bina denetim yetkisinin alınması oldu. 2007 yılında yayınlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" için 5 Nisan 2012'de Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile değişiklikler yapıldı. Yönetmeliğin 6'ncı Maddesi'nin 4'üncü Fıkrası "Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır" iken, "Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır" olarak değiştirildi. Böylece ruhsat verilirken yapının denetiminde itfaiyenin görüşü alınmamaya başlandı.
 
3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından "Yapı kullanma izinlerinde başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar" başlığı altında da değişiklikler yapıldı. Buna göre yapı kullanma izni vermeye yetkili idarenin, başvuru sahibinden kullanılan malzemenin irsaliye ve faturası, doğalgaz uygunluk belgesi, yangın güvenlik (itfaiye) raporu, sığınak raporu ve benzeri birçok belgenin istenmeyeceği kanunlaştı.
 
DENETİMSİZLİK HEP CAN ALDI
 
Yaşanan bu felaket Türkiye'de denetimsizlik ile birlikte yasa ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerin nasıl felaketlere yol açtığını gösterdi. Bunun en büyük sonuçları ise deprem kuşağı olmasından kaynaklı depremlerde yaşandı. Son olarak 6 Şubat 2023'de Mereş ve Hatay merkezli olan depremlerde resmi açıklamalara göre 53 bin 537 kişi ölürken, 107 bin 204 kişi de yaralanmıştı. Cumhurbaşkanlığının 6 Mart 2023 tarihli raporuna göre, 1 milyon 712 bin 182 binada yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 35 bin 355 binanın yıkıldığı, 17 bin 491 binanın da acil olarak yıkılması gerektiği ve 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta ve 431 bin 421 binanın az hasarlı olduğu tespit edildi.
 
6 Şubat depremlerinin yanı sıra 23 Ekim 2011'de Wan'da yaşanan depremde 604 kişi öldü, 4 bin 152 kişi yaralandı, 2 bin 262 bina yıkıldı, 24 Ocak 2020'de Xarpêt'te yaşanan depremde 41 kişi öldü, bin 466 kişi yaralandı, 30 Ekim 2020'de İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde yaşanan depremde 119 kişi öldü, bin 53 kişi yaralandı.
TMMOB DEVRE DIŞI BIRAKILDI
 
Depremler sonrasında da uzmanlar denetimsizliğe işaret ederken, 6 Şubat depremi sonrası yapılan yargılamalarda Mereş'de 69 kişinin hayatını kaybettiği bir binanın denetçisi olarak yargılanan mühendis "Adli kontrolle bırakılınca araştırdım ve diplomamı verdiğim yapı denetim firmasının kâğıt üzerinde beni denetçi gösterdiğini anladım. Bu binayla herhangi bir ilgim yoktu, o şantiyede hiçbir zaman denetim yapmadım" ifadesini verdi. Mimar ve mühendis odaları ise yaşanan durumun Türk Mimar ve Mühendisler Birliği (TMMOB)'un yetkilerinin elinden alınmasına bağlıyor.
 
2001'e kadar TMMOB'un yaptığı çalışmalar kayıt altına alınır ve bunlarla ilgili denetleme süreci işletilirdi. Fakat AKP iktidarı döneminde 6235 Sayılı ‘Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’, 4708 Sayılı ‘Yapı Denetimi Hakkında Kanun’ ve 3194 Sayılı İmar Yasası, orman arazileri ile ilgili 2B Yasası, “Bütün Şehir Yasası” gibi önemli mevzuatlarda yapılan birçok değişiklikle mesleki denetim uygulaması değiştirildi. 2013’te 3194 Sayılı İmar Yasası’nda yapılan düzenlemeyle, TMMOB'un denetim uygulaması ortadan kaldırıldı. Buna göre İmar Yasası’nın 8. Maddesi’ne (ı) bendi olarak eklenen düzenleme de “Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez..." ifadeleri yer aldı. Yine hem yapı denetim kanununa hem yapı denetimle ilgili yönetmeliklere hem de afet bölgelerinde yapılacaklara ilişkin kanun ve yönetmeliklere "Mühendisler, mimarlar ve şehir planlamacıları tarafından yapılan proje, tasarım vb. TMMOB tarafından ayrıca bir mesleki denetime tabi tutulamaz" maddeleri konuldu.
 
DEPREM İÇİN ÇIKARILDI, RANT İÇİN KULLANILDI
 
Deprem tedbiri adı altında yapılan yasal düzenlemeler ise müteahhitlerin rant anlayışına hizmet etti. 16 Mayıs 2012'de yürürlüğe giren "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" ile riskli alan ve riskli bina gibi yeni yasal statüler oluşturuldu. Yeni yasa riskli yapı olarak tespit edilen binaların yıkılıp yenilenmesini yasal zorunluluk haline getirdi. Ancak yürürlüğe giren yasa riskli alanlardan önce piyasa değeri yüksek bölgelerde uygulamaya konuldu, yer seçiminde acil yenilenmesi gereken alanlara değil, emlak değerleri açısından yüksek değerdeki yerlere öncelik verildi. TMMOB Şehir Planlamacıları Odası'nın 2023 yılında yayınladığı rapora göre, yasanın uygulama sürecinde sağladığı avantajlar, “kentsel dönüşüm” adı altında geliştirilen emlak projeleri için kullanışlı bir araç haline geldi. Riskli alan sınırlarında uygulanacak olan inşaat projeleri için elverişli bir biçimde hazırlanan imar planı değişiklikleri, yerleşim bölgelerinde plan bütünlüğünü ortadan kaldırdı. Yine aynı raporda Afet yasası ile riskli alanlara paralel olarak tarif edilen rezerv yapı alanı statüsüyle ile de henüz yapılaşmamış alanlara, dolayısıyla afet riski bulunmayan alanlara da kentsel dönüşüm söylemiyle imar meşruiyeti kazandırıldı.
 
İMAR AFLARI FELAKETİ GETİRDİ
 
Depremlerde bu derece büyük yıkım olmasında en büyük etken ise kaçak yapıların yasal haline getirilmesi için bilinen adıyla çıkarılan "imar barışı" düzenlemeleri oldu. “İmar affı” ya da “imar barışı” kavramı Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde 1984 yılında çıkarılan yasayla birlikte kullanılmaya başlandı. Fakat en çok AKP döneminde uygulandı. 1978’den 1999’a kadar geçen 21 yıllık süreçte 5 kez imar affı çıkarılırken, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana ise imar affı kapsamında 11 kanun çıkarıldı. Son imar affı ise 18 Mayıs 2018'de Resmî Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen Geçici 16. Madde ile yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden birkaç ay önce Torba Kanun’la yasalaştırılan imar affıyla, milyonlarca kaçak yapı “yasallığa” kavuşturuldu. Bu kapsamda Türkiye genelinde toplam 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi verildi, bunların 5 milyon 848 bin 927’sini konutların oluşturdu. Mereş merkezli depremlerin etkilediği 10 ilde imar affı kapsamında verilen yapı kayıt belgesi sayısı ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 294 bin 166 olduğu açıklandı. Yine 6 Şubat depremlerinden sonra Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, yıkılan binaların yüzde 98’inin yapı denetim ve mühendislik hizmeti almadığı ifade edildi.
 
DERELERE MÜDAHALE SELİ, SEL CAN KAYBINI GETİRDİ
 
Depremlerin yanı sıra en çok ölüm ve yıkıma neden olan bir diğer "doğal afet" ise seller oldu. Özellikle Karadeniz bölgesinde her yaz ayında yaşanan sel felaketlerinde dere kenarlarında yapılaşma, dere yataklarının daraltılması ve ormansızlaştırma nedeniyle yurttaşlar yaşamını yitiriyor. 9 Eylül 2009'da İstanbul ve Tekirdağ'da yaşanan sellerd 31 kişi öldü, 9 kişi kayboldu, 22 Ağustos 2015'de Hopa'da 8 kişi öldü, 11 Ağustos 2020'de Giresun Dereli ilçesinde hidroelektrik enerji santrali deposunun patlaması sonucu oluşan selde, 11 kişi öldü, 3 kişi kayboldu, 11 Ağustos 2021'de Batı Karadeniz'de yaşanan sellerde toplam 97 kişi öldü, 15 Mart 2023'de ise Semsûr ve Riha'da yaşanan sellerde 21 kişi öldü.
 
Bunlar sadece toplu ölümlerin yaşandığı seller olurken, her yaz ayında Karadeniz'de Rize, Artvin, Trabzon, Ordu, Giresun ve Samsun gibi kentleri başta olmak üzere onlarca sel yaşanıyor ve ölümler meydana geliyor. Bu sellere ilişkin yapılan uzman görüşlerinde ise dereler üzerinde yapılan müdahalelerin buna neden olduğunu gösteriyor. 2021'de yaşanan selde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Kastamonu Bozkurt ilçesinin ortasından geçen Ezine Çayı, doğal hâli ile geniş bir nehir yatağına sahipken dere yatağı 2000'li yıllardan sonra daraltıldı. Öncesinde S çizerek Karadeniz'e dökülen çay, daha sonra oluşturulan yapay kanaldan düz bir hattan denize inmek zorunda bırakıldı, doldurulan dere yatağına ise konutlar inşa edildi. Yaşanan sel de ise bu binalar yıkılırken, burada yaşayan yurttaşlar ise yaşamını yitirdi.
 
Yine başta TMMOB olmak üzere birçok çevreden tepki alan Karadeniz'de "boydan boya yapılan" Karadeniz Sahil Yolu'nun da aşırı yağmurlarda suların denize ulaşmasını engellediği vurgulanıyor. 2015 Artvin Hopa'da, 2006 ve 2009'da Giresun'da yaşanan sel felaketlerinde Sahil Yolu suların önünde bir baraj görevi görerek, denize akmasını engellemişti.  
 
MA / Tolga Güney

Diğer başlıklar

15:15 Kadınlar Tişrîn için yürüdü: Rojava devrimi halkların özgürlük umududur
15:12 Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekilli seçildi
15:09 Emrullah Kalkan Amed’den Erzirom’a sevk edildi
14:45 DEM Parti İmralı Heyeti: Bu süreç herkesi, hepimizi birlikte ve özgürce yaşatacaktır
14:42 ESP'ye operasyon Dîlok'ta protesto edildi
14:26 İHD 'Basına Yönelik Hak İhlallerini İzleme Komisyonu' kurdu
14:21 Merkez Bankası'ndan faiz indirimi kararı
14:20 İzmir Barosu: Avukatlar ve barolar yok edilmek isteniyor
14:19 Haber-Sen: Emekliler ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda
13:37 Gazetecilerin tutuklanması Dêrsim'de protesto edildi
13:28 Kayyıma karşı nöbetten Rojava için çağrı: Saldırıları durdurun
13:02 HDP’li eşbaşkan tahliye edildi
12:59 Şahin Öner'i zırhlı araçla ezen polise 'taksirden ceza' istemi
12:47 Irak'ta ‘Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’ kuruldu
12:39 Beşiktaş Belediye Meclisi başkanvekilini seçecek
12:38 DEM Parti: Kartalkaya’daki katliamın sorumluları cezalandırılmalı
12:34 Özerk Yönetim’den ‘Hol Kampı’ açıklaması
12:30 İzmir'de bir kadın katledildi
11:47 Mêrdîn'de 2 haftada 5 sağlıkçı şiddete uğradı
11:44 Kadıköy’de gözaltına alınandan 35’i serbest bırakıldı
11:42 Ekonomiye güven azaldı
11:08 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
10:50 Adalet Bakanlığı: Yangında 78 kişi hayatını kaybetti
10:40 DBP'den 'mücadele hattı' bildirgesi
10:34 Gazete dağıtımcısı Aslan’a 10 ay hapis cezası
10:13 Los Angeles'ta yeni yangın: 30 bin kişi için tahliye emri
10:12 Evli olduğu erkekten şiddet gören kadın beyin kanaması geçirdi
09:40 Kadıköylüler 'çözüm' tartışmaları hakkında ne diyor?
09:38 Abonman ve ücretsiz ulaşım kartı iptaline tepki
09:36 HDK'den muhalefete: Özgürlük alanlarımızı kendimiz inşa edelim
09:29 Gardiyanların kaburga ve dişlerini kırdığı tutsağın durumu kötüleşiyor
09:28 'AKP dilini ve pratiğini sürece denk hale getirmeli'
09:24 Onlarca yasa değişikliği: Afet mi, denetimsizlik mi?
09:17 Gazeteci meslek örgütleri: Bu bir korku iklimidir
09:13 Türkiye AİHM’in verdiği ‘Tanış ve Deniz’ kararını uygulamıyor
09:11 'Hak ihlalleri İmralı’daki tecritten bağımsız değil'
09:04 Gazeteci Cihan: Tişrîn'de uluslararası sözleşmeler, savaş hukuku hiçe sayılıyor
09:03 İHD'li Güldane Kılıç: Tecrit kalkmalı, müzakere yolu açılmalı
09:01 23 OCAK 2025 GÜNDEMİ
22/01/2025
23:54 Tişrîn saldırısında bir yurttaş katledildi
23:32 Slovenya'da maden göçüğü: 3 kişi hayatını kaybetti
23:20 Grand Kartal Otel'in ön hasar tespit raporu tamamlandı
22:29 Bolu Belediye Başkanı Özcan: Denetleme yetkisi bakanlığın sorumluluğunda
22:02 79 kişiye mezar olan otel hakkında yıkım kararı
21:59 BBP'den Suriye’ye ziyaret
21:41 Hakan Fidan, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı ile görüştü
21:38 Türkiye’de 24 yılda facialarda 54 bin kişi öldü, tek istifa yok!
21:33 Yönetmen Kazım Öz serbest bırakıldı
21:06 Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, yaptırımların kaldırılmasını istedi
20:52 MGK'de 'Kırmızı Kitap' değişikliği
20:32 Grand Kartal’da inceleme yaptılar: Denetimsizlik ve ihmaller zinciri var
20:26 BM önünde Tişrîn’de sivillere saldırılara tepki
20:15 Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri: İnsanı değil rantı esas alan uygulamalar can alıyor
20:04 Tişrîn’de Al El Beyt Birliği Başkanı Ednan Ilêwî de yaralandı
19:59 KHK eylemi 315’inci haftasında: Mücadeleye devam edeceğiz
19:57 Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar Almanya’da protesto edildi
19:53 Trump’tan Putin’e 'Ukrayna savaşını durdur' çağrısı
19:42 Tişrîn için Bavê Teyar’ın son sözleri ile seslendiler: Ölümden korkmuyoruz
19:34 Grand Kartal Otel’de hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a yükseldi
19:32 Macron ve Scholz’dan Trump’a karşı güçlü Avrupa çağrısı
19:16 Pexşan Ezîzî'nin avukatı: İdam cezası durduruldu
19:10 Sağlık Bakanlığı: 12 yaralının tedavisi sürüyor
19:02 ESP'ye yönelik saldırı protesto edildi: En az 40 gözaltı
18:53 Fransa’daki ‘Uzun Yürüyüş’ 2’nci gününde
18:39 Esediyê köyü ağır silahlarla bombalanıyor
18:36 İfadeye çağrılan yönetmen Öz kelepçeyle adliyeye götürüldü
18:19 Sinan Ateş cinayetinde 22 isim hakkında takipsizlik kararı
18:17 Yangın soruşturmasında gözaltı sayısı 11’e yükseldi
17:46 Türkiye, Tişrîn Barajı’nda halka saldırdı
17:39 Haber-Sen: Gazetecilere baskı halkın haber alma hakkına saldırıdır
17:26 Tişrîn Barajı saldırısında yaralanan genç kadın hayatını kaybetti
17:10 İmralı Heyeti yarın açıklama yapacak
17:08 Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerde yangın çıktı
16:33 İmralı Heyeti döndü: Görüşme 4 saat sürdü
16:10 Gözaltındaki gazeteciden mesaj
16:03 Amed'de ‘Adettendir, Üretiyoruz' projesi
15:32 Wan Tarım Platformu kuruldu
15:25 'Dema tu çûyî' kitabı için imza etkinliği
14:51 Tutsak Çelebi’nin tahliyesi bir kez daha engellendi
14:21 Rojhilat'ta idamlara karşı genel grev
14:19 Dêrsim ve Adana'da gözaltı protestosu
13:54 İHD'den Rojin Kabaiş açıklaması: Rapor eksik, sorular yanıtsız
13:52 Bakan Tunç’a soru: Ağız içi arama dayatmasının yasal dayanağı nedir?
13:48 ESP, SKM ve SGDF üyesi 40 kişi gözaltında
13:39 Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani'den Kürtlere çağrı
13:27 Kadınlar: Kayyım gasptır, meşru değildir
13:25 Şahin Öner davası: Katleden polis tali, katledilen kişi asli kusurlu!
13:24 Sakarya'da iş cinayeti
13:22 İmralı'da 144 ihlal tespit edildi
13:01 Önce el konuldu 37 gün sonra da toplatma kararı çıkarıldı
12:40 Eski belediye meclis üyesine ceza talebi
12:06 Otel yangınında ölenlerden 45'inin kimliği belli oldu
11:48 Haber-Sen'den 'sefalet' zammına tepki
11:35 Duran Kalkan: Ciddiyseniz pratik adım atın
11:32 Zırhlı araçla ezilen genç: Darp edildim, doktor muayene etmedi
10:52 DEM Parti heyeti İmralı'ya gitti
10:30 Gazeteci Eylem Babayiğit gözaltına alındı
10:29 Kayyımın işten çıkardığı işçiler: Hakkımızı alana kadar direneceğiz
10:23 Gavgas'ta asker gözetiminde maden talanı
09:43 İhlalleri yazdığı mektup ‘devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak’ sayıldı!
09:41 Gazeteciler ve meslek örgütlerine 'seçici dayanışma' tepkisi
09:40 Filistinli kadın 'rehin' alınan bebeğine kavuştu
09:39 İktidarın kadını eve hapsetme hedefi: 'Aile Yılı'
09:34 Kürt sorunu tartışmalarına ‘kayıp yakınları’ ne diyor?
09:27 Karanlık hücrelerden karanlık bir dönemi aydınlatıyor
09:26 Av. Mızrak: Yaşam hakkını ihlal eden saldırılar durdurulmalı
09:16 90 gündür direnen kadın işçi: Kazanana kadar buradayım
09:11 Tutsak yakınları: Sorun masada çözülür
09:10 Raphaëlle Primet: Kürt sorununun çözümünde Öcalan vazgeçilmezdir
09:09 Belediyelere kaynak kesintisi en çok işçiyi etkiledi
09:06 Gazeteci Köylüoğlu: 2 isim yeni hükümetin kurulmasını kilitliyor
09:05 Muhasebecilikten Tezhip Sanatı’na
09:04 Mesajlarda ortaya çıktı: MR'a doktorsuz götürülen entübe hasta öldü
09:00 22 OCAK 2025 GÜNDEMİ
08:55 Irak ‘Kişisel Statü Yasası’nda değişikliği onayladı
08:53 DEM Parti heyeti bugün İmralı'ya gidecek
08:33 2 haftada 240 gözaltı
08:32 Meteoroloji’den sağanak ve kar uyarısı
07:51 Polis zırhlı araçla çarptığı gence şiddet uyguladı
21/01/2025
22:07 Yangın faciasında ölü sayısı 76’ya çıktı, 9 gözaltı
21:54 İsrail Genelkurmay Başkanı istifa etti
21:42 Tahliye olan gazeteci Süleyman Ahmet yaşadıklarını anlattı
21:02 Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ tutuklandı
20:44 ABD’nin dış yardımları 90 gün askıya alındı
20:30 Türkiye ile İsveç’ten ‘Güvenlik Mekanizması’ toplantısı
19:31 Kabine sonrası Erdoğan’dan açıklama
19:01 Morg doldu, cenazeler soğuk hava deposuna konuldu
18:52 Aysel Tuğluk’a 3 yıl ceza
18:31 Kobanê’de özsavunma taburu kuruldu
18:21 Özdağ hakkında tutuklama talebi
18:18 26 gün sürecek ‘Uzun Yürüyüş’ başladı
18:03 Özerk Yönetim'den Tişrîn’deki saldırıya tepki
17:54 Kayyım işçileri ‘zorunlu izne’ gönderdi
17:45 ‘Burhan’ın Kitabı’ hakkında toplatma kararı
17:40 ‘Bavê Teyar'ın ruhuyla toprağımızı koruyacağız’
17:16 Gazetecilerin tutukluluğuna devam kararı
17:01 Ümit Özdağ için savcının kararı bekleniyor
17:00 Wan'da Tişrîn Barajı'nda sivillerin katledilmesi protesto edildi
16:58 Otel yangını faciasında 4 gözaltı
16:54 Ege ormanlarına mermer ocağı işgali
16:20 Strasbourg’taki Özgürlük Nöbeti 657’nci haftasında
16:12 Onbinler Tişrîn’de katledilenleri son yolculuğuna uğurladı
16:10 AKP'nin seçim malzemesi yaptığı yol ‘güvenlik’ gerekçesiyle kapatıldı
15:55 Rojhilatlı tutsaklardan greve katılım çağrısı
15:44 QSD'nin DAİŞ’e karşı mücadelede 2024 bilançosu
15:30 Evrensel Gazetesi davası dosyanın incelenmesi için ertelendi
15:19 Bask ve Katalan seçilmişlerden Avrupa Konseyi’ne Abdullah Öcalan mektubu
15:18 Yangında ölü sayısı 66'ya çıktı
15:16 İHD'den Suriye çağrısı: Sivil katliamları önleyecek mekanizma kurulsun
14:51 Türkiye zeytin fabrikasını bombaladı