ANKARA - Tahir Elçi Davası avukatları, sanık polisler hakkında verilen beraat kararına karşı yaptıkları itirazın istinaf mahkemesinde reddedilmesi üzerine AYM'ye başvuru yaptı.
Amed’in Sûr ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine dair açılan dava, 12 Haziran 2024'te karara bağlandı. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında beraat kararı verdi. Tahir Elçi ailesinin avukatları, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, itirazı reddetti. Yerel mahkemenin kararında "hukuka aykırılık bulunmadığı ve hukuka uygun olduğu" iddia edildi.
Tahir Elçi Vakfı ve avukatlar, davayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Amed Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç, Tahir Elçi Vakfı Başkanı Mahsum Batı ile dosya avukatları, sonrasında AYM önünde açıklama yaptı.
'BÜTÜN TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ’
Amed Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç, Tahir Elçi’nin kameralar karşısında vurulduğunu, soruşturmanın 4 yıl boyunca devam ettiğini, ancak soruşturmada hiçbir delilin sağlıklı bir şekilde toplanmadığını söyledi. Güleç, "Aynı gün keşif yapılması imkânı varken keşifler dahi yapılmadı. Bizim talep ettiğimiz deliller de toplanmadı. En son İngiltere’deki bir üniversiteye gönderdiğimiz görüntüler ve kayıtlar üzerinden dava açmak zorunda kaldılar. Dava açıldıktan itibaren, yani kovuşturma aşamasında bütün taleplerimiz reddedildiği gibi bir talebimizin de kabul edilmesi üzerine dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesine mahkeme karar vermişti. Fakat celse arasında savcının mütalaası alınması üzerine bu talepten de vazgeçirildi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi de 3 sanık polis hakkında beraat kararı verdi. Beraat kararı kesin bir şekilde onandı. Bunun üzerine AYM’ye başvurumuzu yaptık” şeklinde konuştu.
‘UMARIM AYM BU HUKUKSUZLUĞA SON VERİR’
Tahir Elçi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Batı ise, "Failleri ortaya çıkarmaya dönük tüm taleplerimiz sistematik bir biçimde reddedildi. Nihayetinde bu dosya cezasızlıkla sonuçlandı. Bugün de bu cezasızlığın ortadan kaldırılması için Anaysa Mahkemesi’ne Elçi ailesi olarak başvurumuzu yaptık. Umarım AYM hukuksuzluğu ortadan kaldırır. Etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığının tespitini yapar ve dosyayı yeniden 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesine göndererek bu hukuksuzluğu ortadan kaldırır” dedi.