AMED - Abdullah Zeydan’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, “Mahkeme önceden verdiği kararı yüzümüze okudu” dedi. Mahsuni Karaman ise “Bütün mesele Wan Büyükşehir Belediyesi’ne çökmedir” vurgusu yaptı.
Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a görülen karar duruşmasında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmeye teşebbüs” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Zeydan’ın avukatları Mehmet Emin Aktar ve Mahsuni Karaman verilen cezayı değerlendirdi.
'NİYET SORGULAMASIYLA KARARA VARILDI'
Yargıtay tarafından davanın daha önce “örgüte yardım etmek” maddesinden bozulduğuna dikkat çeken Aktar, bugün ise “örgüte yardıma teşebbüs” gerekçesiyle ceza verildiğini söyledi. Bunun da koşullarının gerçekleşmediğinin mahkemenin kendi tespitiyle son derece açık olduğunu ifade eden Aktar, “Olay mahallinde yapılan keşifle de açık. Bu eylemin bir teşebbüs olmadığı da açıktır. O açıdan bakıldığında mahkeme sadece niyet sorgulaması üzerinden bir sonuca varıyor. Mahkemenin mahkûmiyet kararı vermesinin temel etkeni Abdullah Zeydan’ın Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olmasıdır” dedi.
Görülen duruşmada Zeydan’ın avukatının davadan çekildiğini kaydeden Aktar, “Abdullah Zeydan kendine yeni vekiller tayin etti. Yasada bu var. Mahkemenin de savunma için süre vermesi gerekiyordu ancak süre vermedi. Mahkeme aslında dün ‘güvenlik önlemi’ isteyerek kararını açıkladı. Bunun mahkemenin tarafsızlığını gölgeye düşürdüğünü söyledik ve reddi hakim talebinde bulunduk. Ama mahkeme bunu reddetti. Bunu reddeden mahkeme gazetecilerin gözü önünde hiç ara vermeksizin bilgisayarda kayıtlı, önceden verilmiş kararı yüzümüze okudu” diye belirtti.
Aktar, kararı temyiz edeceklerini ifade etti.
'OLAĞAN DÖNEMDE BERAAT EDECEKTİ'
Dosyayı başından bu yana takip eden ve son duruşmada davadan çekilen avukat Mahsuni Karaman, Zeydan’ın bu dosyadan beraat etmesi gerektiğini belirtti. Karaman, “Mesele Zeydan’ın ceza alması değil. Bütün mesele; Wan Büyükşehir Belediyesi’ne çökmedir. Belki yarına kadar kayyım haberi çıkar” diye konuştu.
Yargılama kapsamında yapılan “keşif” ve dosya arasına giren “bilirkişi” raporuna da dikkat çeken Karaman, “Dosyayı değerlendirmenin, bilirkişinin ne dediğinin bir önemi yok. Burada siyasi bir saik öngörülüyor. Bunlar siyasi dosyalar ve davalar. Ön gördükleri amacı gerçekleştirmek üzere her türlü hukuksuzluğu yapıyorlar. Normal olağan bir dönemde olsa beraat kararı verilecek bir dosya ama burada Wan Belediyesiyle ilgili bir tasarrufta bulunacaklar. Bu siyasi bir davadır” ifadelerini kullandı.
MA / Müjdat Can - Rukiye Payiz Adıgüzel