TJA’dan 8 Mart deklarasyonu: Kadın kırımına isyan ediyor, özgürlüğe yürüyoruz

AMED - TJA, 8 Mart deklarasyonunu açıkladı. Tülay Deniz, “Kadın kırımına isyan ediyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla, erkek egemen sisteme olan öfke ve direnişle 8 Mart’ı karşıladıklarını söyledi.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü deklarasyonunu Makine Mühendisleri Odası’nda (MMO) düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Çok sayıda kadının katıldığı basın toplantısında, “Kadın kırımına isyan ediyor, özgürlüğe yürüyoruz” pankartı asıldı. Açıklamanın Kürtçesini TJA’dan Hasibe Yazdık, Türkçesini ise yine Tülay Deniz okudu. 
 
8 Mart’ı “Kadın kırımına isyan ediyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla, erkek egemen sisteme olan öfke ve direnişle karşıladıklarını belirten Tülay Deniz, tekstil işçisi kadınların emek sömürüsüne karşı “eşit işe eşit değer” talebiyle başlattıkları direnişin bugün tüm dünya kadınlarının isyan gerekçesi olduğunu söyledi. Binlerce kadının emeğiyle yaratılan bu direniş geleneğinin Kürt kadın özgürlük mücadelesinin de yolunu aydınlatmaya devam ettiğini vurgulayan Tülay Deniz, “Kürt kadınlar olarak yaratılan bu direniş kültürünü dilimizle, kültürümüzle, kimliğimizle yeniden şekillendirdik. Leyla Qasımlardan Zarifelere, Saralara, Sevelere, Arinlere ve binlerce Kürt kadının ilmek ilmek ördüğü direniş halkasına eklendik. Kürdistan ve Ortadoğu halklarının binlerce yıllık kültüründen süzülen, kökleri neolitiğe uzanan direniş geleneği ile birleştirdik” ifadelerini kullandı. “Erkek egemenliğine, kapitalist sömürü düzenine, kadına yönelik şiddete, her türlü ayrımcılığa, özel savaş politikalarına karşı yaşam felsefemiz olan Jin, jîyan, azadi” ile özgürlüğe yürüyoruz” diyen Tülay Deniz, 2025’in 8 Mart’ını, toplumsal özgürlüğe ve barışa dönüştürmek coşkuyla karşıladıklarını söyledi. 
 
‘ALTERNATİF ROJAVA’DA İNŞA EDİLEN YAŞAM’
 
Kapitalist erkek egemen iktidarların güç ve paylaşım savaşlarının Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyaya yayıldığına dikkati çeken Tülay Deniz,  Ortadoğu merkezli yürütülen ve 3’ün Dünya Savaşı olarak nitelendirilen bu savaşla Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmek istendiğini dile getirdi.  Tülay Deniz, “Ortadoğu halklarını cinsiyetçi, milliyetçi, dinci politikalarla birbirine kırdırarak, emperyal hayallerini gerçekleştirmek isteyen bu düzene karşı alternatifimiz Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar öncülüğünde inşa edilen yeni yaşamdır. 8 Mart motivasyonumuzu korkmadan, yılmadan hakikatin peşinden koşarken katledilen Cihan Bilgin şahsında Rojava Kadın Devrimi’nde, kadın özgürlük mücadelemizde yıldızlaşan yoldaşlarımızdan alıyoruz” dedi. 
 
ABDULLAH ÖCALAN’IN PARADİGMASI
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyaya sunduğu demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasına işaret eden Tülay Deniz, “Bu paradigmayla özgürlüğü haykıracağız. Savaşlar, ekonomik kriz ve kadın katliamları tüm boyutlarıyla devam ederken Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin mücadelesi, Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle yürütülen mücadeleler sonucu Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile yeni bir dönem başlamıştır. Sayın Öcalan’ın 26 yıldır İmralı’daki direnişinin; toplumun, kadınların mücadele ve direnişi ile buluşması kadın özgürlükçü yeni yaşamı örerken büyük bir moral ve motivasyon yaratmıştır. Bu moral ve motivasyonla çalışmalarımızı sürdürecek demokratik çözüm talebinin toplumsallaşmasında öncü güç olmaya devam edeceğiz.  Çünkü bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; Sayın Öcalan’ın halklar için, kadınlar için ortaya koyduğu paradigma kadın özgürlükçüdür, demokratiktir. Bu paradigmanın en güçlü şekilde hayata geçirilmesi için Sayın Öcalan’ın fiziksel özgürlüğüne kavuşması için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti. 
 
2024’TE 394 KADIN KATLEDİLDİ
 
Binlerce yıldır kadınların emek, beden ve iradelerini gasp eden erkek egemen zihniyetin, kırım politikalarını meşrulaştırarak sürdürme çabasında olduğunu belirten Tülay Deniz, iktidarın kadına karşı suç işleyen failleri cezasızlık politikalarıyla ödüllendirdiğini, kadın hakları ve kazanımlarını hedef aldığını, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini, kadına yönelik şiddetle mücadele eden belediyelerin kadın merkezlerini hedef alarak kadın cinayetlerini meşrulaştırdığını kaydetti. Gülistan Doku, Rojin Kabaiş, Pınar Gültekin ve onlarca genç kadının katledilmesi ve kaybettirilmesinin bu politikalardan bağımsız olmadığını sözlerine ekleyen Tülay Deniz, 2024 yılında 394 kadının erkek-devlet şiddeti sonucu katledildiğini, 20 kadının koruma kararı olmasına rağmen korunmadığını hatırlattı. Tülay Deniz, 111 kadının ise boşanmak istediği için bu katliamların hedefi olduğunu söyledi.  
 
‘AİLE’ DEĞİL ÖZGÜR EŞ YAŞAM 
 
AKP iktidarının bu yılı “Aile Yılı” ilan etmesine değinen Tülay Deniz, şöyle devam etti: “Kadınları anne, eş, ev içi rollerine geri çağırmakta; erkekliği yüceltmenin zeminlerini yaratmakta, devletin bekasını ve geleceğini kadının kölelik durumunun devamında aramaktadır. Kürt kadınlar olarak köleliği, emek sömürüsünü, şiddeti, eşitsizliği meşrulaştıran; kadınların içerisinde katledildiği bir ‘aile’yi değil, ortak ve eşit yaşamı benimseyen, özgür eş yaşamı esas alan anlayışla ailenin demokratikleştirilmesi için mücadele edeceğiz. Toplumun öznesi olan kadınların içerisinde katledilmediği bir yaşam için kadına yönelik şiddetin ideolojik olduğu bilinciyle 8 Mart’ta da mahallelerden köylere, köylerden kentlere yaşamın her alanını örgütleme sözünü yineliyoruz. 
 
ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET
 
Narin ve Sıla bebeğe yönelik şiddette de gördüğümüz gibi çocuklar saldırıların açık hedefi haline getirilmektedir. Cinsiyetçilikle birlikte dincilik politikaları yoluyla çocuklar biat kültürünün birer parçası haline getirilmekte, bedenleri-iradeleri-varlıkları yok sayılmaktadır. Bütün bu politikaların ideolojik birer saldırı, çocuklara yönelik işlenen suçların erkek egemen zihniyetin bir sonucu olduğunu görüyor, bu noktada da daha fazla mücadele edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Kadına yönelik şiddet ve katliamlara karşı daha fazla örgütlenerek mücadele edeceğiz. Toplumların hakikatini parçalamak ve yozlaştırmak için bugün egemenlerin özel savaş politikalarıyla uyuşturucuyu, fuhuşu, sanal medya bağımlılığını, tüketim kültürünün yayılmasına izin vermeyeceğiz. Savaş, işgal, asimilasyon, tecrit politikalarına karşı mutlak özgürlük için kadın hareketi olarak mücadelemizi büyütüyoruz. Anadilimizle, kültürümüzle, farklılıklarımızla yeni yaşamı inşa edeceğiz. Bunun için de zihniyet dünyamızdan emeğimize, örgütlülüğümüzden mücadelemize, eylemlerimizden söylemlerimize kadar özgür yaşam iddiamızı büyütüyoruz. Dünyamızı erkek egemen akıl karartmaya çalışıyorsa biz kadınlar da kadın direnişi ve kadın ittifakı ile bu yaşamı aydınlatacağız.
 
ORTAK SALDIRILARA KARŞI ORTAK MÜCADELE 
 
Ortak saldırılara karşı ortak mücadele hattını kadın diliyle, kadın yüreğiyle, kadın hakikatiyle örmenin kararlılığını bu 8 Mart’ta da büyütüyoruz. Biz kadınların örgütlülüğü ve özgürlükteki ısrarı sayesinde yaşam anlamlı olacaksa, tüm kadınları 8 Mart’ta alanlara, direniş ve isyanımızı yükseltmeye, dayanışmamızı çoğaltmaya çağırıyoruz. Bu coğrafyada onurlu bir barış inşa edilene, örgütlülüğümüz özgürlüğümüze dönüşene, tek bir kadın ve çocuk katledilmeyene dek alanlardayız; zılgıtlarımızla, halaylarımızla mücadelemizi büyütüyoruz. Bu 8 Mart’ta da direniş coşkumuzu toplumun tüm yaşam alanlarına yayıncaya kadar sesimizi, sözümüzü ve eylemimizi büyüterek, özgürlüğe yürüyoruz.”  
 
Son olarak çalışmaların startını 22 Şubat'ta Mêrdîn’in Midyad (Midyat) ilçesinde vereceklerini belirten Tülay Deniz, 30 kent ve ilçelerde miting ve şölenler düzenleyeceklerini aktardı. Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla sona erdi.
 
 

Diğer başlıklar

21:43 HDK soruşturmasında 15 kişi tutuklandı | GÜNCELLENİYOR
21:31 88 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidine tahliye
21:25 Türkiye Sağlık-İş’e kayyım atandı
21:04 İdlib'de bir araç hedef alındı: 1 ölü
20:28 HDK’yi suçlayacak delil bulamayan savcılık Abdullah Öcalan’ın avukat görüşmelerine yer verdi
20:19 2014’te Şengal’de katledilen 32 kişinin cenazesi teslim edildi
19:40 Bismil Belediyesi 8 Mart programını açıkladı
19:32 Eşbaşkan Nuriye Aslan Bünyan Cezaevi’ne sevk edildi
19:15 Marmarisliler 25 gündür nöbette
19:12 116 milletvekili, İmamoğlu için imza kullandı
18:58 Cizîr’de 3 kişi tutuklandı
18:28 İstanbul'da Şehir Hatları seferleri iptal edildi
18:22 Kayyımın Mahsa Amini’nin fotoğraflarını silmesine tepki
18:15 Baş eğmeyen gazeteciye ‘polise mukavemet’ cezası!
17:33 Mehmet Türkmen’in tutukluğuna itiraz reddedildi
17:07 Narin Güran cinayetinde 12 sanık hakkındaki iddianame kabul edildi
17:03 İsrail 602 Filistinli rehineyi serbest bırakacak
16:39 İran'da tedavisi engellenen tutsak yaşamını yitirdi
16:31 Çocuğa tecavüz dosyasına gizlilik kararı
16:26 Ekolojistler: Doğa için mücadele etmekten başka seçenek yok
16:25 Meclis Başkanı Kurtulmuş’tan ‘süreç’ açıklaması
16:22 HDK soruşturmasında 35 kişiye tutuklama talebi
16:15 Amed'de 21 Şubat konseri düzenlenecek
15:30 HDK Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş: Mücadelemizden geri adım atmayız
15:08 Kürt partilerinin emektarı Şehmus Yavuz toprağa verildi
15:00 “Hiva” filmi izleyiciyle buluştu
14:57 Çayırlılar ağaç kesimine karşı ayakta
14:19 Bayındır: Öcalan’ın çözüm iradesi sizin tıkatan politikalarınızı yenecektir
14:08 21 Şubat etkinlikleri: Anadilde eğitim ve yasal güvence talepleri GÜNCELLENİYOR
14:01 Avukatlardan tutuklama ve gözaltı protestosu | YENİLENDİ
13:41 HDK’lilerin savcılık ifadeleri başladı
13:18 Cizîr'de 2 gözaltı
12:57 Qaxizman’a giriş yasaklandı
12:56 Ahmet Özer'e 15 yıla kadar hapis istemi: Kent uzlaşısı suçlama yapıldı
12:33 İstanbul’da ‘anadilde eğitim’ paneli düzenlenecek
12:23 Sanatçılardan gözaltılara tepki: Suçlamalarınız hakikatin güneşinde kar gibi eriyecek
11:55 Ekrem İmamoğlu adaylık için başvurdu
11:51 Şirnex'te 2 kişi tutuklandı
11:32 'Sözümüz bitmedi' kampanyası 8 Mart etkinlikleriyle sürecek
11:27 HDK soruşturmasında gözaltına alınanlar adliyede
11:25 Şirnex'te 19 köy yolu ulaşıma kapandı
10:53 Amed Büyükşehir Belediyesi Kadın Korosu kuruldu
10:37 Aileler İmralı’ya gitmek için başvurdu
09:48 Ekonomist Çeleng Omer: Sorunlarını çözemeyen Türkiye transit ülke olma avantajını kaybeder
09:36 Yaşamını yitirenlerin isimleri de HDK soruşturmasında
09:34 Av. Şemdin Şahin: ‘Umut hakkı’ koşulsuz, şartsız yerine getirilmeli
09:27 Serhat’ta bin 409 yerleşim yerinin yolu kapandı
09:17 Yöre derneklerinin 'yeni süreç' kaygıları ve talepleri
09:16 Valiliğin eylem yasağı 2 yıl sonra iptal edildi!
09:16 ‘Çözüm için anayasal güvence sağlanmalı’
09:15 Kayyım protestosuna dava
09:12 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:11 Polis şiddeti nedeniyle görme kaybı yaşıyor
09:09 Tutsak Sayak: Barıştan bahsedip, cezaevlerinde baskıyı artırıyorlar
09:03 Savaş Barik'in hakikat arayışı: Ben kimim?
09:02 Geri dönüşüm işçileri: Asıl zorluk insanların bakışları
09:00 21 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
08:43 14 il için 'sarı' ve 'turuncu' kodlu uyarı
20/02/2025
23:53 İran, bir Kürt kolberi yaraladı
22:44 ATO ve TTB’den panel: İş yeri hekimlerinin mesleki bağımsızlığı ortadan kalktı
21:29 Hayvan hakları savunucuları: Ülker Güleryüz hedef gösterildi
21:24 Qaxizman Belediyesi etrafında sivil polisler toplandı
21:22 DEM Parti PM üyesi Senem Eriş gözaltına alındı
20:44 Haber siteleri ve kişisel X hesaplarına erişim engeli
20:39 Duran Kalkan: Önder Apo son derece net ve kararlı biz de kararlıyız
20:20 İdlib'teki patlamada ölü sayısı 7'ye yükseldi
20:18 Qaxizman Belediye Eşbaşkanı Alkan: Kayyıma gerekçe için ceza verdiler
19:55 Motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı
19:22 Danimarkadan Avrupa'ya silahlanma çağrısı
19:19 MHP'li belediyede hayvan katliamı iddiası
19:17 Tişrîn çevresi bombalandı
19:13 Kayyım protestosu: Direnişi büyütmeye devam edeceğiz
19:09 Kürt partilerinin emektarı Şehmuz Yavuz yaşamını yitirdi
19:03 Qaxizman Belediyesi eşbaşkanına 6 yıl 3 ay ceza
19:01 Suruç Katliamı anması: Vazgeçmeyeceğiz
18:22 Ankara Barosu'ndan Ülker Güleryüz için başvuru
18:19 Trump'tan Washington demokrat hükümetini devirme çağrısı
18:17 Kütahya'da kadına saldırı
18:15 Greve saldırılara tepki: AKP yine şaşırtmadı!
18:13 Gazeteci Lütfiye Burcu Kara tahliye oldu
18:11 Êlih’te 3 genç tutuklandı
18:07 Kayyımın kadın düşmanlığı: Resim ve ‘Jin jiyan azadî’ yazısını sildirdi
18:00 ÇHD'li Seda Şaraldı tahliye edildi
17:56 İran'da bir yılda 975 kişi idam edildi
17:54 Kobanê'ye saldırı
17:41 Sanatçı Pınar Aydınlar polis şiddetine karşı açlık grevine başladı
17:39 Sahte içkiden ölenlerin sayısı 63'e çıktı
17:34 Anadil günü etkinlikleri: Kürtçe resmi dil olmalı
16:27 Hukuk örgütleri: Savunma biat etmeyecek
16:26 Geçim sıkıntısı nedeniyle intihara sürüklendi
16:24 ÖHD'li Sarsılmaz tahliye oldu
16:07 Sosyalist parti ve oluşumlardan 'Demokratik Türkiye için mücadele' çağrısı
15:50 JINNEWS’in X hesabına erişim engeli
15:10 Bakanlık önünden Nihadioğlu’nun şüpheli ölümünün aydınlatılması talep edildi
15:03 15 basın örgütünden tepki: Gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır
14:59 Mikail Aslan’dan ‘Dîdar’ adlı müzikal
14:28 Hukuk örgütlerinden Seda Şaraldı duruşması öncesi açıklama
14:15 Nergiz Muhammedi’den 3 kadın tutsak için çağrı
14:13 ‘Kayyım atamalarıyla demokratik çözüm iddiasının önüne geçemezsiniz’
14:11 Dêrsim’de gözaltı, yasak ve kayyım protestosu
13:26 Şebnem Korur Fincancı beraat etti
13:17 Babacan'dan Bakırhan'a taziye ziyareti
13:13 Tevriz Dora davasında bilirkişi raporu beklenecek
13:06 HDK’den dayanışma çağrısı: Adalet için Çağlayan'a
12:50 Ormanlık alana 42 RES türbini için onay verildi
12:48 NûJINHA’nın Halep muhabiri ve haber kaynaklarına tehdit
12:24 ÖHD'li avukat hakkında tahliye kararı
11:47 HDK'ye operasyon: Savcının değişmesiyle dosya da değişti
11:17 TJA’dan 8 Mart deklarasyonu: Kadın kırımına isyan ediyor, özgürlüğe yürüyoruz
10:57 Barış Vakfı: Gözaltılar süreç açısından kaygı verici
10:44 Asrın Hukuk Bürosu İmralı’ya gitmek için başvurdu
10:40 Temelli: 25 milyon Kürt var ama Meclis'te Kürtçe selamlama yasak
10:22 Wan’da 264 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı
10:21 ‘Anadil önünde engel teşkil eden yasalar değişmeli’
10:19 'Bir halkı var eden dilidir, Kürtçe resmi dil olmalı'
10:18 'Anadil talebinin karşılanmasının bir adım uzağındayız'
09:53 İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı
09:50 AK Bakanlar Komitesi'ne çağrı: Öcalan'ın özgürlüğü için sorumluluk alın
09:31 36 ilde kar tatili
09:25 DEM Parti İstanbul’da kongreye gidiyor: Halkların ortak ittifakını kuracağız
09:22 Meteoroloji'den kar uyarısı
09:21 Federe Kürdistan Bölgesi’nin gözü kulağı İmralı’da
09:18 Yağız: Abdullah Öcalan'ın dengeleri değiştirecek perspektifi var
09:17 İl Özel İdaresi, kaplıcaları AKP ve BBP’li belediyelere kiraladı
09:16 92 yaşındaki Enze Tuneli, 31 yıldır oğlunun yolunu gözlüyor
09:14 'Egid Roj katliamı belgelediği için hedef alındı'
09:11 Güleryüz: Kürt sorununun müsebbibi CHP'dir, çözümde sorumluluk almalı
09:05 TV kanalı 'örgüt propagandası' sayıldı, kahvehane mühürlendi
09:03 Köyleri 35 yıldır yasaklı: Abdullah Öcalan'ın çağrısını bekliyoruz
09:02 Önder görüşmeleri anlattı: Mesajları Öcalan’a ileteceğiz
09:00 20 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
08:14 Amed'de kar yağışı
08:05 Gençlerin kayyıma karşı direnişi sürüyor
19/02/2025
23:59 TÜSİAD yöneticileri hakimliğe sevk edildi
23:47 Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları: Kayyımları kalıcı bir şekilde göndereceğiz
22:51 Hamas'tan yeni teklif: Rehineleri tek seferde bırakalım, İsrail çekilsin
22:02 Mezopotamya Ajansı’na erişim engeli
21:42 DEM Parti Eş Genel Başkanlarından TÜSİAD soruşturmasına tepki
20:39 Trump, Zelensky için ‘seçilmemiş diktatör’ dedi
20:33 Wan'da şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyursu
20:01 Sakık: Kayyım atandığı koşullarda nasıl barışı sağlayacaksınız?
19:52 BM önünde eylem: Abdullah Öcalan ile görüşmeler insanlık için tarihi fırsat
19:42 Gözaltı ve tutuklamalar İzmir’de protesto edildi
19:39 Çewlîg’te 21 Şubat etkinliği
19:28 Saliha Aydeniz: Anadil hakkı pazarlık konusu yapılamaz
19:24 Colemêrg'te eğitime bir günlük ara verildi
18:53 KHK eyleminde işten çıkarılan akademisyenlere dikkat çekildi
18:45 İzmir'de kadın cinayeti
18:25 CHP Kurultayı'na dair talebe ret
18:09 Kayyım protestosu: Hakkımızın gasp edilmesine alışmayacağız