'İran'da ekonomi felç oldu, çöküş kapıda'

img

HABER MERKEZİ - İran'da ekonomik krizin yüzde 60'ının kötü yönetimden, yüzde 40'ının ise yaptırımlardan kaynaklandığını belirten Ekonomi Profesörü Cevat Şahi, “Ekonomik politikalarda köklü reformlar yapılmadığı takdirde, yaptırımlar kaldırılsa bile yapısal sorunlar devam edecek” dedi. 

İran’da derin bir ekonomik kriz yaşanıyor. İran’ın vekâlet savaşlarına ayırdığı bütçenin her gün giderek artması, resmi ordu harcamalarının en az 2 katına çıkarılması, rejimin karşılıksız para basması İran tümeninin dolar karşısında erimesine yol açıyor. 11 Mart itibariyle dolar 93.3 tümene yükselirken, dolar ve enflasyondaki yükselmeye bağlı olarak alım gücünün düşmesi, halkı derin yoksulluğa sürüklüyor. 
 
İran'ın üst düzey ekonomi bürokrasisinde görev alan ve güvenlik gerekçesiyle gerçek isminin yazılmasını istemeyen, bir ekonomi profesörü, İran'daki krizi değerlendirdi. İsminin "Cevat Şahi" olarak yazılmasını isteyen profesör, İran'daki krizin artık inkar edilemeyecek bir seviyeye ulaştığını kaydetti. Yüksek enflasyon, üretim durgunlaşması, işsizlik artışının dikkati çeken Şahi, "Ekonominin geleceği parlak değil. Öte yandan, geçici döviz kontrolleri veya vergi artışları gibi kısa vadeli hükümet politikaları sadece zaman kazandırıyor, sorunu çözmüyor. Artan fiyatlar artık ekonomik analiz gerektirmiyor, piyasaya ve sokağa bakmak yeterli. Milli paranın değeri düştü, maaşlar ne kadar artarsa artsın, geçim masraflarını karşılayamıyor" ifadelerini kullandı. 
 
'ŞİRKETLER BİRBİRİ ARDINA KAPANIYOR'
 
ABD'nin JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) yani İran'ın nükleer programıyla ilgili Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndan çekilmesiyle birlikte İran'a yönelik baskının arttığına dikkati çeken Şahi, "Çekilmenin ardından İran ekonomisi dünyada büyük ölçüde dışlandı. İran bir zamanlar günde 2-3 milyon varil petrol ihraç ediyordu, ancak bugün petrol ihracatı Çin gibi ülkelere büyük indirimlerle ve elverişsiz koşullarda yapılıyor. Birçok durumda petrol gelirlerini elde etmek bile ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Şirketler birbiri ardına kapanıyor veya asgari kapasiteyle çalışıyor. Üretim maliyetleri arttı, dolar kıtlaştı, iç pazarın alım gücü kalmadı. Halk temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, üreticiler mali krizle karşı karşıya kalıyor" diye konuştu. 
 
'BU POLİTİKALARLA DEVAM EDİLİRSE ÇÖKÜŞ AN MESELESİ'
 
Çöküşün sadece yaptırımlarla ilgili olmadığını belirten Şahi, "Mevcut politikalar devam ederse ve ciddi reformlar yapılmazsa ekonomik çöküş artık bir olasılık olmaktan çıkıp zaman meselesi haline gelecektir. Hükümet şu anda tahvil satışı, vergi artışı, yapay döviz kuru kontrolleri gibi geçici araçlarla durumu kontrol altına almaya çalışıyor ancak bu yöntemler yalnızca geçici yatıştırıcılar olup kesin bir tedavi değil. Ekonomik yapılarda reform yapılmaz ve yolsuzlukla mücadele edilmezse mevcut gidişat devam edecek ve er ya da geç İran ekonomisi daha derin bir krizle karşı karşıya kalacaktır" şeklinde konuştu. 
 
Krizin sadece yaptırımlar nedeniyle dolar arzının düşmesinden kaynaklı olmadığını, ülkeye giren dövizin dağıtımında adil ve şeffaf olmadığını belirten Şahi, bunun döviz artışı tetiklediğini, artan döviz fiyatlarının da sermayenin kaçışına neden olduğunu vurguladı. Şahi, bu durumun tekrardan döviz kurunun ve enflasyon artışı olarak yansıdığını, bir döngüye dönüştüğünü kaydetti. Bu kısır döngüden çıkışın fiyat baskılanması, piyasaya döviz sürmeyle mümkün olmadığını, kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Şahi, üretim güçlendirilmedikçe, dünya ekonomi piyasasıyla etkileşim sağlanmadığı müddetçe sorunun çözülmeyeceğini söyledi. Şahi, "Asıl sorun, İran'ın döviz kaynaklarına erişimini kısıtlayan, sermayenin ülkeden kaçmasına neden olan ve halkın güvensiz olmasına yol açan ekonomik yapıdır" diye belirtti. 
 
 'ÜLKEYİ SAVUNMASIZ HALE GETİREN İÇ SİSTEMDİR'
 
İran'da esas meselenin iç yönetim olduğunu dile getiren Şahi, "Yaptırımların da pekiştirici bir rolü var. Yani yaptırımlar İran ekonomisine ciddi bir baskı uyguladı ama ülkeyi bu kadar savunmasız hale getiren şey iç sistemin verimsizliği" ifadelerini kullandı. 
 
Küba, Rusya ve Kuzey Kore'nin de yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu ancak İran'daki kadar etkili olmadığına işaret Şahi, bunun nedenin İran'daki ekonomik kırılganlık, rant ve yolsuzluk olduğunu söyledi. "Zorlu yaptırım koşulları altında bile milyarlarca dolar hükümet sisteminde kayboldu" diyen Şahi, "Bu paralar ya zimmete geçirildi ya da belirli kişilerin cebine girdi" dedi. 
 
Ülkedeki ekonomik krizin yüzde 60'nın kötü yönetimden, yüzde 40'nın ise yaptırımlardan kaynaklandığını söyleyen Şahi, "Yaptırımlar baskı yaratıyor ancak İran ekonomisini bu kadar kırılgan hale getiren şey tam da bu kötü yönetimdir. Ekonomik politikalarda köklü reformlar yapılmadığı takdirde, yaptırımlar kaldırılsa bile yapısal sorunlar devam edecektir" ifadelerini kullandı. 
 
'KRİZ DERİNLEŞECEK'
 
Yapılan müzakerelerin sonuç vermemesi durumunda İran'ı daha zor günler beklediğini dile getiren Şahi, bu durumunda, ithalat ve ihracatın sınırlanacağını, bunun sanayi için gerekli ekipman ve hammadde teminini zorlaştıracağını, petrol ve petrokimya ürünlerinin satışını karmaşık ve daha maliyetli hale getireceğini belirtti. İran'ın Çin, Hindistan, Rusya gibi ülkelere fazla güvendiğini ancak bunlardan Çin'in İran petrolünü gerçek fiyattan değil, büyük ıskontolarla satın aldığını, Çin ve Rusya'nın ucuz kaynak ve enerji arayışında olduğunu vurgulayan Şahi, "Bu, İran ekonomisinin giderek güvenilmez ortaklarının politikalarından etkilenen yarı bağımlı bir ekonomiye dönüştüğü anlamına geliyor" dedi. 
 
Yaptırımlar nedeniyle uluslararası para kuruluşları ve bankaların İran'la çalışmadığını hatırlatan Şahi, ithalatı zorlaştıran bu durumu aşmak için yönetimin önünde paravan şirketler ve gayri resmi yollar olduğunu belirterek, her iki durumunun da sıkı yaptırımları döviz fiyatlarının artışını beraberinde getireceğini kaydetti. Ekonomik büyümenin olmamasının sermaye kaçışına, bunun üretim azalmasına, işsizlik artışına ve kaçakçılığa neden olduğunu söyledi. Şahi, şöyle devam etti: "Bu kısır döngü ülkeyi daha büyük bir ekonomik krize doğru sürüklüyor. Batı ile ticaret yollarının açılması yönünde müzakereler mümkün olmazsa İran ekonomisi sadece yaptırımlarla değil, aynı zamanda yalnızlaşma, Doğu güçlerine bağımlılık, döviz rezervleri krizi ve artan enflasyonla da boğuşacak ve bu durum ülke ekonomisini giderek zayıflatacak ve halkı daha fazla baskı altına sokacaktır."
 
'KRİZİN NEDENLERİ ARASINDA DİNİ LİDER DE VAR'
 
Hükümetin kararlarını veto etme yetkisine sahip dini liderlerin de krizde payı olduğunu dile getiren Şahi, "Bu, iktidara kim gelirse gelsin dini lider ve ona bağlı kurumların izni olmadan hiçbir temel ekonomik reformu gerçekleştiremeyeceği anlamına geliyor. İran'da ekonomi bile siyasi ve ideolojik kanallarla kontrol ediliyor, bu da hükümetlerin etkili ekonomik politikalar uygulamaktan alıkonulduğu anlamına geliyor" diye kaydetti.
 
Dövizi iktidarın, döviz politikalarının ise dini lider ve Devrim Muhafızları'nın siyasi ve güvenlik kararlarına tabi olduğu vurgulayan Şahi, "Hükümet gerekli gördüğünde ülkenin döviz rezervleri ideolojik hedeflere, yönlendirilirken, iç piyasada döviz sıkıntısı yaşanıyor. Ekonomik kararlar uzman görüşüne göre değil, ideolojik ve güvenlik hesaplamalarına göre alınıyor" şeklinde konuştu.
 
İran'da pazarların boş olduğunu, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getiren Şahi, krizin Belucistan ve Rojhilat'ta daha derin olduğunu söyledi. Geri bırakılmış bu bölgelerde krizin daha derin yaşanmasının nedeninin bu bölgelere baskıyla açıklanan Şahi, bunun daha fazla yoksulluk, daha fazla göç ve en nihayetinde her geçen gün daha da güçlenen toplumsal hoşnutsuzluk anlamına geldiğini söyledi. Şahi, "Sonuçta yaşanan ekonomik kriz, bu bölgelerin geçim kaynakları açısından çöküşün eşiğine gelmesine neden olmuş, yaşamlarını sürdürebilme imkânlarının olmaması nedeniyle toplumsal hoşnutsuzluk ve protestoları artırmıştır. Gerçek şu ki, hükümet bu durumu yönetemezse önümüzdeki yıllarda bu alanlar daha ciddi krizlerin odağı haline gelecek, çünkü kaybedecek hiçbir şey kalmadı" dedi. 
 
ÇİN BATI İLE ANLAŞIRSA İRAN'I BAŞKA BİR KRİZ BEKLİYOR'
 
Yaptırımların İran ekonomisinin neredeyse Çin ve Rusya'ya bağımlı hale geldiğini, bu ülkelerin de İran'ı ucuz hammadde pazar olarak gördüklerini kaydeden Şahi, bunun İran ekonomisinin küresel denklemlerde pazarlık gücü olmayan, bağımlı, tek ürünlü bir ekonomi haline geldiği anlamını taşıdığını söyledi. Bu ülke ile İran'la eşitlik temelinde gelişmediğini dile getiren Şahi, şunları söyledi: "Eğer bir gün Çin İran petrolünü almayı bırakırsa veya Rusya Batı ile daha iyi bir anlaşma yaparsa, İran'ın hızla yeni bir krize gireceği anlamına geliyor. Dolayısıyla, sadece Çin ve Rusya ile ekonomik işbirliği yapmak İran'ı krizden kurtarmakla kalmayacak, aynı zamanda ülkeyi gelecekte daha da ağır vurabilecek yeni bir krize ve daha derin bir bağımlılığa yol açacaktır. Krizden çıkmanın tek yolu İran'ın daha dengeli bir dış politika benimsemesi, ekonomik ilişkilerini çeşitlendirmesi, farklı ülkelerle etkileşime girmesi, küresel pazarlara erişim sağlaması ve rantçı ve kapalı ekonomiden uzaklaşmasıdır."
 
'İRAN EKONOMİSİ KADEMELİ OLARAK ÇÖKÜYOR'
 
İran'ın resmen ekonomik çöküş evresine girdiğini söylemenin abartı olacağını ifade eden Şahi, "Ancak mevcut gidişat devam ederse o noktaya çok da uzak değiliz. İran ekonomisi her geçen gün güçlenmek yerine zayıflayan hasta ve kırılgan bir sistemdir" dedi. 
 
İran ekonomisinin Venezuela gibi ani bir çöküş noktasında olmadığını vurgulayan Şahi, şunları aktardı: "Üretim düşüyor, işletmeler kapanıyor, fabrikalar minimum kapasiteyle çalışıyor, küçük işletmeler iflas ediyor, ihracat da geriliyor. İnsanların ekonomik geleceğe olan güvensizliği, yatırımların durmasına, üretimin büyümemesine, piyasaların çökmesine ve ekonominin fiilen kısır bir döngüye girmesine neden oluyor. İran henüz geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmedi. Yani doğru politikalar izlenirse, gerçek ekonomik reformlar yapılırsa ve ülke dünyayla daha akılcı bir ilişki kurarsa çöküşün önüne geçilebilir."
 
Şahi, krizinden çıkmanın; halkın, yatırımcının güvenini, merkez bankasının bağımsızlığını sağlamak, karşılıksız para basımına son vermek, üretime dayalı bir sistemi desteklemek, yerli ve yabancı yatırımları kolaylaştırmak, İran'ın küresel ticaretten faydalanmasını sağlayacak politikalar geliştirmeyle mümkün olacağını söyledi. 
 
MA / Berivan Kutlu

Diğer başlıklar

11:10 Uşak'ta yangın 2'nci gününde söndürüldü
10:49 Avrupa'da 'Öcalan'a özgürlük' yürüyüşü düzenlenecek
10:43 Halide Türkoğlu'ndan açıklama
10:39 Toplatılan sokak hayvanları sıcaktan öldü
10:36 MİT Başkanı Kalın DEM Parti’yi ziyaret edecek
10:35 40 yıllık gölet kurudu binlerce balık öldü
10:25 30 yıllık tutsağın tahliyesi 2’nci kez engellendi
09:33 Avusturya Komünist Partisi sözcüsü: Kürtlerin barış girişimi desteklenmeli
09:24 Kadınlar örgütlülüklerini büyüterek sürece katılacak
09:23 Bolu Cezaevi’nde 35 tutsağın tahliyesi engellendi
09:20 Çerkesler komisyonda yer almak istiyor
09:17 İmza kampanyası: Sürece dahil olmak istiyoruz
09:16 Federe Kürdistan'de 9 aydır hükümet kurulamıyor
09:15 Êlih'te halkın sürece dair talepleri
09:14 Pasûr’un köylerinde yol ve su sorunu
09:13 Bunaltıcı sıcaklarda ava sûsê ile serinliyorlar
09:08 Yaşamadığı acı, görmediği ihlal kalmadı: Eşit olmak istiyoruz
09:05 Sancar: Öcalan’ın koşullarında değişiklik bekliyoruz
09:00 21 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:34 Gözaltındaki gençler adliyeye sevk edilecek
20/07/2025
23:06 Sakarya'da orman yangını
22:50 İBB soruşturmasında gözaltı sayısı arttı
22:46 Kadınlar takas pazarı kurdu
22:15 Fidan, Şeybani ve Barrack'la görüştü
21:34 Halk toplantılarında Öcalan’ın görüntülü çağrısı izletildi
21:16 Barrack'tan 'uzlaşı' açıklaması
20:26 Yolcu otobüsü dağ yamacına çarptı: 4 ölü
20:15 Çevrecilerden 'talan yasası'na karşı mücadele çağrısı
20:08 Ankara'da Pirsûs Katliamı yürüyüşüne polis saldırısı
20:05 İstanbul'da yürüyüş: Rojava yaşadıkça 33'ler de yaşayacak
19:21 Halkevci Kadınlar'a süreç ziyareti
19:13 İran'dan YRK'ye saldırı
17:58 Êzidîlerden 7 maddelik sonuç bildirgesi
17:00 Bayındır: Yeni dönemde daha fazla örgütleneceğiz
16:39 Zorê Çayı'nda yapılacak HES’e karşı yürüyüş
16:30 Çesen ve Gözeten için 7 yıl sonra taziye
16:13 Nisêbîn’de şüpheli kadın ölümü
15:49 İsrail'den yardım bekleyen Filistinlilere saldırı: 73 ölü
14:17 Birçok kentte anma: Düşleri yarım kalmadı
13:56 Tülay Hatimoğulları: Barışın önünü açmak için yüzleşmeliyiz
13:27 Uşak ve Afyon'da yangın
13:14 ‘Analar Çalıştayı’ sonuç bildirgesi: Yeniden inşa görevi önümüzde
12:09 İzmir'de kadın katliamı
11:47 33 'Düş Yolcusu' anması: Failler yargılanmalı
10:20 İstanbul'da 4 gecekondu yandı
09:32 Tarihi tören Jin derginin kapağında
09:06 Emekliler Yargıtay kararına tepkili: Nasıl geçineceğiz?
09:04 Newala Qoriyê ziyaretçilerin çöpleriyle kirleniyor
09:03 Yasak ve göç dayatmasına rağmen Sûr'u terk etmedi
09:02 Polis karnına tekme atmıştı: Bebeğim doğmadan devlet şiddetiyle karşılaştı
09:02 Tarihi töreni izleyen Arı: İnkar ve asimilasyon son bulmalı
09:01 Kıbrıs'ta 51 yıldır statüsüzlük dayatılıyor
09:00 Kobanê yolunda bir Düş Yolcusu: Hogir
09:00 20 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:46 Süveyda'ya saldıran DAİŞ'liler canlı yayında!
19/07/2025
23:30 Siweyda'nın Erîqa köyünde çatışmalar yaşanıyor
23:06 Qamişlo’da 19 Temmuz devriminin yıldönümü kutlandı
22:57 Pedersen: Siweyda için çözüm yeni anayasadır
22:51 Zelenski'den Rusya'ya üçüncü tur müzakere teklifi
22:45 Gelecek Partisi'nden 2 milletvekili istifa etti
22:36 Maden yasasına karşı 'yaşam nöbeti' başlatıldı
22:20 'Barış İnşasında Ölüye Saygı ve Adalet Talebi' paneli düzenlenecek
22:13 Tülay Hatimoğulları: Eşit yurttaşlık hakkı tanımlanana dek bu mücadelemiz ortaktır
21:59 Şirnex'te halk buluşması: Öcalan tecritte olmasına rağmen mücadeleyi büyüttü
21:45 Amed'de Rojava Devrimi kutlaması
21:17 Siweyda'da halk insani krizle karşı karşıya
20:34 Eskişehirliler asgari ücrete zam istedi
19:04 İki kez infazı yakılan tutsak tahliye oldu
18:23 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Yeni bir yüzyılı birlikte kurmanın yöntemini bulacağız
17:49 Eskişehir'de iş cinayeti
17:44 Zeytinliklere dair kanun teklifi Meclis'ten geçti
17:30 Ateşkese rağmen Siweyda’ya yönelik saldırılar sürüyor
17:08 ‘Analar Çalıştayı’nda Suriye’deki Alevi ve Düzilere destek çağrısı
17:05 SOHR: 13 Temmuz’dan bu yana 940 kişi öldü
16:55 DİSK Basın-İş ‘Freelance Emek Çalıştayı’ düzenleyecek
16:14 Hekimlerin öncülüğünde ‘süreç’ için imza kampanyası
16:12 Sine Cezaevi’ndeki 3 Kürt açlık grevine başladı
16:04 Kadınlardan Suriye'deki Alevi ve kadınlara yönelik soykırıma karşı mücadele çağrısı
16:00 Hasta tutsaklar Çalık ve Elbi için tahliye çağrısı
15:53 Ayşe Tokyaz’ın katledilmesiyle ilgili bir polis gözaltına alındı
15:22 Altan Öymen hayatını kaybetti
15:20 Kürtçe müzik dinleyen aileye polisin ateş açtığı görüntü ortaya çıktı
14:53 Wan Ekoloji Meclisi kuruluşunu ilan etti: Öcalan’ın ektiği barış tohumu umut oldu
14:37 Zeytinliklere dair kanun teklifi Genel Kurul’da görüşülüyor
14:31 Wan’da kurulan taziyelere kitlesel ziyaret
14:19 Dürzi kadından QSD'ye çağrı: Koridor açın
13:51 İsrail ve Suriye geçiş hükümeti ateşkes konusunda anlaştı
13:47 Kayıp yakınları 4 kentte adalet talep etti
13:29 DAD’tan çalıştay: Analar hakikatin taşıyıcısıdır
13:09 33 yıl önce kaybettirilen Hasan Gülünay için adalet istediler
12:43 Riha'da gazetecilerle süreç toplantısı
12:38 DEM Parti Kadın Meclisi Bursa’da kadınlarla buluştu
12:33 Koğuşuna kamera takılan tutsak Adalet Bakanlığı'na dava açtı
12:14 HDK’den ‘Rojava’ açıklaması: Özerk Yönetim tanınmalı
11:09 MKG Ayfer Serçe'yi andı: Kalemi yazmaya devam ediyor
10:56 Kongra Star’dan 19 Temmuz açıklaması: Yeni tehditlere karşı öz savunmayı güçlendirelim
10:51 Husiler’den İsrail’e saldırı
10:40 Cemil Bayık'tan iktidara çağrı: Demokratik siyaseti esas alın
09:50 Şiddet ve tehdide maruz kalan hasta tutsağa hücre cezası
09:15 Altın fiyatı yükseldikçe imitasyona yönelim arttı
09:09 Ankara'nın kültürel hafızası yıkıldı
09:07 Pirsûs Katliamı: Türkiye demokratikleşecekse failler ortaya çıkarılsın
09:06 Sümeyye Boz: Öcalan'ın özgür çalışma ve yaşam koşulları sağlanmalı
09:04 Kaya: Entegrasyon için hızlıca yasal düzenlemeler yapılmalı
09:03 Riha’da kadınlar ilk ‘takas’ pazarını kuracak
09:02 Tek gayeleri sürecin başarıya ulaşması: Herkes çaba göstermeli
09:01 33 'Düş Yolcusu'nun aileleri 10 yıldır adalet mücadelesinde
09:00 19 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
18/07/2025
23:52 CHP kurultayı davası AYM’ye taşındı
23:24 Halk, katılımcı bütçe toplantısında taleplerini dile getirdi
23:19 Suriye geçiş hükümeti ateşkesi reddetti
23:13 DEM Parti: Mahkeme açıkça suç işliyor
22:41 DEM Parti ve CHP'den Kobanê Davası'ndaki tahliye talebinin reddine tepki
22:18 Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem
21:22 Barış mücadelesinde meslek örgütlerinin rolü tartışıldı
20:33 ATK'den Murat Çalık'ın tetkiklerinin tekrar yapılması yönünde karar
20:19 İzBB'de eylemler sonuç verdi: İşçiler geri alınacak
20:12 Ankara’da sel: Yurttaşlar mahsur kaldı
20:08 Özerk Yönetim: Devrimin kazanımlarını koruyalım
20:04 Gever’de farklı tarihlerde tahliye edilenlere kitlesel ziyaret
19:57 Mêrdîn’de DEDAŞ tepkisi: Halka zulüm yapılıyor
19:49 Kobanê Davası tutsaklarının tahliye başvurusu reddedildi
19:32 İzBB işçileri belediyenin kapısına dayandı
19:28 Kayyıma rağmen beşinci kez toplandılar: Sürece her kesim destek vermeli
19:13 Erdoğan'dan Putin'le telefon görüşmesi
19:07 Êlih Emek ve Demokrasi Platformu: Kayyım, imar planını gizlemeye çalışıyor
18:52 Bahçeli: İmralı açıklaması sonuç vermiştir
18:24 85 yaşındaki tutsak Güler cezaevinden çıktı
17:49 Elazığ Cezaevi önünde işkence protestosu
17:47 Erdoğan'dan süreç açıklaması
17:34 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Tüm siyasi partiler sürece dahil olmalı
17:21 Meletî'de kimyasal madde üreten fabrikada patlama
17:10 Elbak’ta halk buluşması: Direnişle kendimizi tüm dünyaya tanıttık
16:56 Aydın'da Alevi buluşması: Silah bırakanlara güvence verilmeli
16:33 Çocuklara dışkı yedirildi, bakanlık 'korumaya' gerek duymadı!
16:10 Amed'de kadın buluşmaları başladı
15:41 Munzur Festivali'nin programı açıklandı
15:38 Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 351 hak ihlali
15:26 Süveyda Askerî Meclisi: Stratejik kontrol sağlandı, direniş sürüyor
15:11 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Aleviler olmadan demokratik toplum olmaz
14:41 Ailelerden İmralı için başvuru
14:39 BM’den Süveyda için acil soruşturma çağrısı
14:28 Sıddık Güler hakkında tahliye kararı
14:14 Sağlık emekçileri TİS taleplerini açıkladı
13:55 Adana Alevi Platformu: Dürziler için koridor açılsın
13:53 Suriye'de kaçırılan Alevi kadınlar için 7 ilde eylem
13:38 Cezaevinde Amedspor ismine ve rengine sansür
13:23 Komisyon toplantısında hangi kararlar alındı?
13:05 Dumlu Cezaevi’nde 1980 uygulamaları devrede
12:54 Sırrı Süreyya Önder'in adı Meletî'de yaşatılacak